- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Yettel topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
vzsolti1980 #13953 üzenetére
Köszi a részletes választ.
Volt viszont pár gyakorlati téma, amit nem értintettél. Esetleg röviden tudnál írni tanácsolni valamit Juper tanuláshoz milyen labort állítson össze az ember.
Milyen vizsgaköltségekkel kell számolni? Itt is Pearson Vue vizsgaközpontba kell menni (nem az expert vizsgára gondolok hanem az A P szintűekre).Mivel én pont azért küzdök, hogy dinoszaurusz legyek, ezért végiggondoltam amit írtál és én kicsit optimistábban látom a dolgokat: szerintem a sofware defined networking-el, a gyárilag operációs rendszerek nélküli eszközökkel, a virtuális gépként futó hálózati eszközök miatt szerintem pont hogy nagyob szükség lesz expert szintű ismeretekkel bíró személyekre.
Persze kevesebbet kell majd kábelezni, hibaelhárítani (bár ebben azért nem vagyok biztos), a hálozatok bevezetésére is lesznek sztenderdizált, autómatikus megoldások, de a hálózatok összetettsége nő. Ezzel hibafeltárás, hibaelhárítás is mélyebb tudást tesz szükségessé. Nyilván nem switcheket kell cserélgetni egy rackszekrényben.
Enterprise világban eddig az volt a cél, hogy legyen egy olyan hálózat, ami a lehető legoptimálisabban szolgálja ki az üzleti folyamatokat. Erre kiépült egy topológia egy-egy konfigurációval, ami egyes eszközök esetében elég bonyolult lehetett, hogy kellő rugalmasággal szolgálja ki a célt. SDN-nel lehet lesz 5 üzemállapot, amik között a rendszer másodpercek alatt átáll és lehet ehhez az eszközökön magukon sokkal egyszerűbb konfiguráció elég, hiszen nem egy konfigurációval akarunk mindnent lefedni, de akkoris egyszerre több rendszerarchitektúra, amit kiépíteni, hibaelhárítani nyilván nagyobb emberi erőforrást igényel, mint egyet.
Ha ki van építve, akkor a karbantartására már nem igen kell erőforrás. Mivel azonban a rendszer rugalmas és az üzleti folyamatok változnak ezért időről időre igény lesz újabb és újabb üzemmódok bevezetésére.
Persze egy tökéletes vigálban egy tökéletes szoftverrel az új üzemmód projektálása gyors és egyszerű, de azt jobb helyeken le is kell tesztelni, amihez megintcsak nem árt mélyebb tudás.
Amúgy pedig kell az interfész az üzleti folyamat és a projektálás közé, hogy mégis az új igény kiszolgálására milyen architectúra, konfiguráció a megfelelő. Ezt nem egy programozó fogja átlátni, ehhez megintcsak kellenek mélyebb hálózati ismeretek. (dinoszauroszok)Sajnálattal olvastam a biztonság csökkentéséről szóló tapasztalataidat a szolgáltatók oldalán, de ez nálam egyenesen azt jelenti, hogy ha a szolgáltatóknál csökken a biztonság, akkor az enterprise oldalról pont, hogy nagyobb igény lesz rá és eleve egyre inkább csak titkosított packeteket fognak bejuttatni a cégek a transzparens szolgáltató hálózatokba. A cégek pedig egyre inkább paranoiásak lesznek és keresni fognák a jó Security-s szakembereket.
Nekem az iparból vannak tapasztalataim és az utolsó tíz évben olyan dolgok autómatizálásával foglalkoztam, amik korábban vagy nem voltak autómatizálva egyáltalán, vagy analóg áramkörökkel. Itt az elején szög egyszerű IP hálózatok voltak, de ahogy egyre komolyabb és komplexebb műszaki tartalom lett autómatizálva, úgy fototunk bele egyre több hálózati problémába. És bizony az üzleti kommunikáció sok-sok lépéssel van előrébb ezen a téren az ipari kommunikációnál. Részben a két terület filozófiája alapjaiban eltérő, mert amíg az iparban a biztonságos működés a fő cél, addig az üzletiben a biztos működés. Vagyis az első, nem is működik, de úgy álljon le, hogy abból ne legyen baleset a logika ezért egy bizonytalan státuszból a biztos leállásig kell eljusson, addig az üzletben a bizonytalan működés is jobb, mint a leállás.
Szóval szerintem az ipar 2.0, IoT és hasonló "varázsszavak" mögött van annyi tartalom, mint az SDN és a Clouding mögött.
(Az én személyes tapasztalatom eddig egyébként pont az volt, hogy networking eszközökkel kellett szoftver hibákat kiküszöbölni. Ugyanis jellemzően sokkal olcsóbb, mint egy szoftvert egy rendszerben megváltoztatni, újra tesztelni és újra validáltatni biztonságkritikus környezetben.)A másik dolog a dioszauroszok mellett, az az, hogy egy expert szintű vizsgához rengeteg technológiát meg kell tanulni gyakorlati szinten. Ha valakinek valós gyakorlata van, az kétségkívül biztos lábakon áll abban amit akár évekig csinált, de a többiben nem feltétlenül. Például valaki egy szolgáltató core hálózatával foglalkozott 5 évig ahol OSPF és MPLS volt, az biztosan jó single area OSPF-ben és MPLS-ben, de már az sem biztos, hogy BGP-vel foglalkozott. Vagy akár Layer 2-es switchinggel sem minden nap. Az én szerény tapasztalatom az, hogy elhanyagolható az a konfiguráció amit éles hálózatokon csináltam azzal összevetve amit a vizsgákra való felkészüléshez a laborokban. Persze lehet más szerencsésebb, de azért ritka az aki mindenféle technológiával foglalkozik napi szinten.
Egy expert vizsga ad támpontot (no nem a HR-esnek, hanem esetleg annak aki a fönöke lehet az embernek és tudja miről van szó) arról, hogy az illető már látot ezt-azt, ha nem is "élesben", de konfigurált sok mindent.Szóval abban én is egyetértek, hogy önmagában egy adott márka szintaktikájának, termékeinek ismerete nem lesz olyan nagy érték, mint most.
Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy üzembe helyezni, kevesebb eszközt kell mert a virtualizáció és SDN ellenében újabb és újabb hálózatba volt területek jönnek.
Avval pedig végkép nem értek egyett, hogy nem lesz szükség mély hálózati ismeretekkel rendselkező személyekre.
Szerintem akiket leginkább érinteni fognak a változások, azok a CCNA szintú teknikusok, de eddig sem volt jellemző, hogy valaki csak egy CCNA-vel csinált volna kariert.
Az ás kérdés, hogy egy expert szint mellé mit érdemesebb tanulni: más szakág, cép P szintú tudását, vagy programozást.
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #13953 üzenetére
Velem biztosan nem kell hitvitára számítanod, mert osztom minden betűd : D De szívesen leszek dinoszaurusz, csak tanulok mellé : D
-
válasz
vzsolti1980 #13939 üzenetére
Először is nagy gratuláció hogy sikerült!
Másrészt nagyon köszönjük a beszámolót!A Juniper vizsgákkal kapcsolatban nekem 6, illetve 3 éve kicsit más volt a tapasztalatom, ma már lehet nem így van, de majd kiderül mert márciusban recert :/
JNCIA: kb egy CCNA szint volt emlékeim szerint amikor csináltam - 6 éveJNCIS-SP: kb CCNP-SP szint volt. Most ahogy nézem, nincs annyi topic mint 3 éve de amikor recertelnem kellett, hát eléggé izzadós volt MPLS l2 l3, bgp, TE is volt benne... Nagyon durvának éreztem, éppen hogy csak sikerült a recert.
Anno a JNCIP-t mondták a CCIE Written-nel egyenértékűnek.
Tök más a filozófiája a kérdéseknek emlékeim szerint. Sokkal életszerűbbek voltak, mint a Cisco kérdések.
Ezt megerősíti a beszámolód is. -
soma314
tag
válasz
vzsolti1980 #13939 üzenetére
Köszi a beszámolót.
Had használjam ki a lehetőséget és érdeklődjek a Juniper vizsgákkal kapcsolatosan.
Ha egyszer meglesz a CCIE RS utána esetleg pár Juniperes vizsgát lehet letennénk.
Sok mindent hallottam, de nem tudom így vannak-e:Igaz, hogy az alapszintű (CCNA szintű) Juniper vizsgáknál nincs konfiguráció csak teszt kérdések?
Igaz, hogy a JNCIA vizsgán nincs switching?
Igaz, hogy meglévő érvényes Cisco-s tanúsítvánnyal (akár egy CCNA RS-el is) lehet online "próbavizsgát" tenni és ha az sikerül, akkor féláron menni a Juniper vizsgára?
Cisco-nál ugye úgy van, hogy a professional vizsgák előfeltétele a érvényes Associate a témában vagy bármilyen érvényes Expert tanúsítvány. (Például a CCNP Security-hez kell a CCNA Security, de jó a CCIE RS is.) Ugyanakkor CCIE írásbelire bárki jelentkezhet, nincs előfeltétele és ha sikerül mehet a laborra.
A Juniper-nél hogy vannak ezek az előfeltételek?Cisco-nál jól ismertek a home lab kialakitásának lehetőségei (dynamips + GNS3, EVE NG, bérelhető online laborok....) Junipernél csak egy módszert ismerek GNS3-ban virtuális gépet tudtam futtatni JunOS-el Virtualbox-szal. Ez még mindig jobb, mint amit Alcetel Lucent/Nokia próbáltam qemu-val és óránként újrainduló virtuális routerrel, de ha nem csak 2 db router kell, hanem 20 akkor ehhez elég erős gép kell. Van esetleg egyéb módszer amivel hatékonyabban lehet otthon laborozni Juniper-t?
A "marketing" dologban lehet igazad van és nem vitaként írom, de sokan ugye azért vizsgázunk, mert a munkaerő piacon egy-egy ilyen tanúsítvány értékkel bír. Én befektetésnek tekintem, ahol a költség oldalon ott van elsősorban a tanulásba fektetett munka, a home laborra, az oktatási anyagokra és a vizsgákra költött pénz, míg a hason oldalán első sorban a megszerzett tudás, de másodsorban a munkaerő piacon szerzett értéke a papírnak.
Én megköszönném, hogyha írnál ezekről is egy keveset. Ahogy írtad magas szinten nagyon nehéz szerezni összeszedett felkészítő anyagokat, de ugyanakkor belépő szinten ha jól láttam a Juniper honlapján letölthető pdf oktató anyag van.Az, hogy a piaci értéke a tanúsítványnak azt nyilván az adott munkahelytől is függ, de ugye a két márka elterjedtsége is más. És a Juniper felfutóban van, tehát erősen van benne fantázia. Mondjuk a Huwai-ben is hasonló képen. Nyilván hol mire van szükség, az lesz az értékes erről nem is érdemes szerintem többet írni. viszont van egy technológiai oldala is a dolognak: van egy sor technológia amit Cisco tulajdon, vagy az elmúlt évekig az volt. Gondolok itt mondjuk az EIGRP-re, ODR-re az HSRP-re vagy a PVRSTP+-ra, DMVPN. Ezekből ugye van amire van műszakilag kvázi egyenértékű standard megoldás: VRRP, vagy akár jobb MSTP illetve van ami "fel lett szabadítva" mint az EIGRP. Ez utóbbi ma már valamennyi gyártónál lehetne, de én a Cisco-n kívül egyedül a Nokia (Alcatel Lucent) próbálkozásáról hallottam.
Biztos vannak olyan speciális technológiák, amik a Juniper sajátjai és úgy nyomják, mint a Cisco-nál az EIGRP-t.
Routing területen a RIP-en, OSPF-en kívül ugye az IS-IS használatos. Ez utóbbi (IS-IS) a Cisco-nál az RS-ben nem túlreprezentált téma (csak CCIE RS wrtitten teszt témája, a laborban nincs is már). A RIP-et leginkább hibaforrásként lehet tekinteni a vizsgákon, a gyakorlatban nem ajánlott az alkalmazása.
Ha jól értem a dolgot Juniper-nél a linskstate protokolok logikáját fontos megérteni, illetve az azokkal együttműködő MPLS-t.Arra szeretnék kilyukadni, hogy ha az ember a technológiát (OSPF, MPLS, MSTP...) megtanulja a Cisco vonalon, akkor elég-e hozzátanulni a JunOS szintaktikájátvagy van sok olyan Juniper technilógia amit szintén meg kell tanulni? (RS/Enterprise vonalra gondolok)
Cisco-nál annak idején amikor én csináltam a CCNA RS-t, CCNP RS-t a Frame Relay volt az egyik "mumus" és elég nehéz is volt megérteni, hogy miért kell megtanulni. Akkor az volt az ideológia, hogy ugyan a FR már "obsolate" technológia, de kell a DMVPM és az MPLS könyeb megértéséhez. Amiben valami biztosan volt, de nayyi sok mégsem, mert újabban kikerült mond a CCNA RS mind a CCIE RS témái közül. Ha jól tudom a CCNP RS-ben még van.
Juniper-nél is vannak ilyen "mániás" témák, amik nehezek viszont a gyakorlatban ritkán futni össze vele?Bocs a hosszas és sok kérdezgetésért, de komolyan érdekel a Juniper-es vonal is.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
vzsolti1980 #13935 üzenetére
Termeszetesen, szeretettel varjuk
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #12385 üzenetére
Én ekkoriban még cca. 14 voltam és programokat módosítgattam assemblyben hogy teljes értékűen működjenek anélkül, hogy az ember egy tetemesebb összeget adott volna ki értük : D
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
K. Pistivel dolgoztam egyutt, jo arc
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Ilyen szinten nem ismertem a dolgot, koszi szepen hogy leirtad. Latszik hogy mar jo ideje vagy a szakmaban, ha ilyenekre emlekszel
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11903 üzenetére
Hehe, jelentem akkor mazoch vagyok ( :
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11894 üzenetére
Király helyre sikerült bedolgoznod magad, gratula ( :
A Cisco marketingjéről meg annyit, hogy ők a hálózatok Microsoftja. Pont úgy és pont azt csinálták mint ők.. és látszik is, hisz majd' mindenhol desktopon Windows fut, a rack-ben Cisco teszi a dolgát.. A passziánsz mint játék megvan, hogy miért került be a Windowsba? Hát hogy az emberek játszva tanulják meg használni az egeret.. a drag'n'dropot.. a Cisco meg sokat tolt a dokumentáción, felfuttatta a saját certjeit mint értéket. 1:1 ugyan azt csinálták és azt kell mondjam hogy jól.
Ja, írtad a vim-et.. én spec. nagyon szeretem, nekem nagyon könnyű kezelni, mondjuk lehet forgatom már pár éve és az ujjamban van : D de akinek nem (vagy szeret játszani..) annak ajánom ezt és kis segítségképpen ezt és ezt, Androidra ; ) Jó ha az ember könnyen mozog vi-al.. az minden *nixon lesz.
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11649 üzenetére
Egy jó éve találtam egy kis dobozban eltéve ilyen NYÁK-lapra szerelt flash-eket, sokat, 8MB már 2 IOS-re is elég volt : D Az IPX meg szerintem azért halt el mert a TCP eleve jobb konstrukció meg hát ingyé' volt használni : D 4500 router, van meglepetés párszor mikor egy-egy régi site-on egy-egy fiatalabb arc belép egy ilyenbe és olyat lát a sh ver-ben hogy router, egy C4500-on : ) Ammegmilyenkuttyafajta'?! : )
Win95 OEM Service Release 1-2 - mint a messiást úgy vártuk : D ugye ott is volt két féle, OSR1 és OSR2, az "A-végű" meg a "B-végű" verziószámmal, az egyik már tudott egész stabilan USB-t de a másik még nem (papíron tudta, de persze rom ß@r volt, szinte semmire se lehetett használni mert annyiszor kifagyott) .. a port már figyelt az alaplapon (de sok Tomato volt akkoriban.. ha még emlékszik valaki, utáltam mint a vastag ß@rt) de akkor most "A-s végű a Win95" akkor reinstall vagy volt valami patch ami vagy ment vagy összeomlott úgyis : D meg a "B-s végű" ami meg már huhuhuuuudefrankó volt (bughalom az is, de valamivel mégiscsak jobb..). Meg a "Gamerek kedvence" az OSR2.5 már DirectX 5.0-val szerelve (azt is hányszor újrahúztam mindenféle vackokon.. de volt benne egy jó diag szoftver amiben volt egy nagyon buta TCP/IP stack teszt amivel lehetett pl. chat-elni..).
Azt a Win95 telepítőkódot meg szerintem ha legalább 512x nem írtam be akkor egyszer sem.. a 80x25-ös kék/sárga képernyőt (1.44"es diskekről telepítve, szigorúan..) már csak akkor utáltam jobban amikor a s c a n d i s k kezdett futni egy jó kis áramszünet után, mert onnantól jöhetett az ima hogy minden rendben legyen..
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11640 üzenetére
Nem emlékszem hogy láttam volna *bármit* ami arj-vel tömörített *és* jogtiszta volt - valaha! : D Az LPT port kapcsoló is milyen retro már.. ezer éve nem láttam már sehol.. a KVM meg mekkora túlélő már, azt meg még mindig látok rackszerkényben is : D Régen minden jobb volt.. ( :
[Szerk:] még megvannak a DOS 6.22, Win3.1 és Win3.11 1.44"-es lemezek. A DOS ráadásul *eredeti* : D És eszembe jutott egy Win95 telepítőkód - fejből XD
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11640 üzenetére
Uristen ezert eloturtad a DVD-t? Nem semmi
-
crok
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11635 üzenetére
80/20:
"Aztán mikor 99-ben megjelent a Solaris SunRay terminál környezet ott már elvárás volt, hogy a SunRay kiszolgáló és SunRay desktop között nem lehet kikapcsolható switch."
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #11635 üzenetére
Wow, ez igen! Nagyon koszonjuk
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #10271 üzenetére
akkor Te is sokszor hallottad hogy FabricPat, szigoruan igy: pat. Indiaiak mind igy mondjak
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #10268 üzenetére
. Melyeken voltunk egyutt?
Azt nem is irtam hogy a CCIE Lounge-ban osszefutottam Bruce Pinskyvel. CCIE #1047, CCDE es CCAr (!). Durva. -
vzsolti1980
csendes tag
válasz
vzsolti1980 #9858 üzenetére
Illetve a VPND debug mode-ban indítod akkor $FWDIR/log/ike.elg és vpnd.elg file-ok is elég beszédesek.
De az IKEVIEW sokat tud segíteni:
http://check-point-firewall.blogspot.hu/2012/03/roubleshooting-checkpoint-vpns-with.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest