- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Nem túl penge, viszont olcsó az új ZTE Blade
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzsolti1980
csendes tag
válasz
stfreddy #13949 üzenetére
Sziasztok!
Elnézést,hogy most írok sűrű volt a hétvége...
Ezért a fenti kérdéseket egyben igyekszem leírni.
Csatlakoznék Crok véleményéhez, nagyon jól összefoglalta az előnyöket, bár azért láttam már MX960-at megállni show route table xyt 0.0.0.0/0 detail-tól
De alapjában véve nagyon nagyon stabil platfrom. Volt szerencsém Rami Rahim-mal találkozni a Meet the customer program keretében, igaz 15 percet
de egyértelműen akkor is az jött le, hogy Juniper nem szeretne piac vezető lenni. Továbbra is a megkülönböztető stratégiát követi a Juniper és nem a legfontosabb számára az órási piac terület megszerzése.
Ahogy Crock is írta ez a Junos dolog néha hitvitákat szül, magam részéről kell minimálisan használni Cisco-t, sajnos elég sokat Huawei-t a de a legfőbb csapásvonal a Junos.
Tényleg nagyon-nagyon kényelmes a CLI megoldása és hardware stabilitás leírhatatlan. Annyi kiegészitést tennék, hogy a Wifi vonalat kivonják. Inkább a nagyobb DC és SP megoldásokra koncentrálnak.
Én úgy látom, hogy a négy nagy router gyártót valahogy így lehet a piacon szétosztani, de ez csak az én meglátásom.Enterprise WAN router-ek: Itt a Cisco szerintem verhetetlen, olyan features gazdagság szerintem sehol sem lesz. Mint azokban az eszközökben.
SOHO ilyen minden egyben tipusú céges FW-routerek: Hát itt szerintem a Juniper Branch SRX-ek verhetetlenek. Még a Sourcefire megoldásokkal is küzd a Cisco. Alcatel porfolioban nincs is, Huawei hát...
Közepes Enterprise FW-k: Itt a Cisco szerintem jobb mint a Juniper, de itt az igazi versenyzők a Palo Alto és a Checkpoint. Egyébként az utóbbit jó néhány évig kellett tekernem és meglátásom az is addig volt atom stabil míg Nokia vasak voltak alattuk IPSO-val a SPALT után, hát érdekes lett.
Nagyon-nagy teljesitményű DC tűzfalak és ISP CGNAT-olók: Itt egyértelmű, hogy a High End Juniper SRX 1500 felfelé szerintem nincs párja. Nagyon keményen megvan támogatva hardware gyorsítás oldalról.
DC switcek/multi layer switche-ek: Hát itt szerintem Nexus-ok features gazdagsága még utolérhetetlen. A Juniper QFX, Arista, HP, keményen jönnek felfelé, de azért sok-sok évnyi lemaradás van még szerintem. A legtöbbüknek Storage oldalra nincs is megoldássa, hanem a Brocade-val társul.
Telco edge router-ek: Itt egész erős az Alcatel (ma már Nokia vonal), de nagyjából szerintem egyszinten van a Cisco ASR és a Juniper ACX vonallal.Telco gerinc hálózatok: Ezekre egy picit nagyobb a rálátásom, de kb az alábbikat látom.
- Tier 1,2 hálózatok ahol csak nativ MPLS van, hát ott csak szinte csak Juniper van.
- Tier 3 Service szintű hálózatok, itt már vegyes a kép. Gyakran van Alcatel SAR, Cisco ASR és Juniper MX kisebb széria.
- Ex-Mobil szolgáltatók... akik bemigráltak már maguk alá a nagyobb vezetékesek vagy forditva. Azt tudni kell, hogy a mobil hálózatok szabványosítása, maradjunk annyiba, hogy asztalukba kapaszkodó 20 évig jó volt a GSM emberek készítették. Képes voltak a loopback interface-eknek szép service neveket adni, hogy hű de misztikus legyen.
Mikor az egyik ilyen mérnöknek mondtam, hogy ez csak egy router egy szerviz kártyával. És az ADSL megoldásai koppintva, ha még látattok volna agybajt... Véleményük szerint a P-GW az nem router...
Na itt nagyon erős a Huawei és az Alcatel. Történelmi okokból. Cisco ASR5k sorozat és a Junos MS-MPC megoldásait szinte csak az Ericsson viszi csatolt termékként ahol ők nyerik a bázis állomásokat.
De mikor egy-két ilyen mérnöknek mondták,hogy ezt az egész két rackszekrény virtuál gépen elfér, huhh azt látni kellett volna. Szinte minden Telco most azzal igyekszik pénzt spórolni, hogy az ilyen mobil core körüli dolgait egyszerűen NFV-vel VM-gépbe tolja.Vizsgák témakör:
Sajnos nekem a Cisco vizsga alapjaim még 99 és 2005 közötti infokat jelent, azóta csak újitok. De senkinek nem ajánlom, hogy frissen vágjon bele egy Juniper track-be nincs akkora tananyag bázis mögötte szerintem. Egy-két gyakrolat és CCNA vagy P után már nyugodtan.
Ahogy Cork is írta a Cisco a standard, mert olyan mint a Bosch.(Mert az is Telefontól, fúrón át, generátoron keresztül a főzőlapig minden gyárt amiben 1A-nél több folyik)
Van Switching már a Jncia-ban igaz minimális, de a Juniper elméleti vizsgákon nem kongfigolás van, hanem elég mély hibakeresés a CLI-ben. Van a bűvős "click to exhibit" szekció és leírnak egy konfig hiba jelenséget és oda van rakva négy-öt-hat konfig megoldás részlet, de nem ám ilyen 1-2 sor, hanem több tiz sor.
Találd meg melyik lesz a helyes amelyik megoldja a hibát.
Az "A" vizsgán ez a szekció nem túl vészes, kb. kérdések negyede. Az "S" vizsgákon főleg stanza-s konfig részek vannak, a kérdések fele kb. "P" vizsgákon a 90% ilyen és a legtöbb kérdés arra irányúl, hogy mutatnak egy traceoption kimenetet (debug) és add meg hozzá melyik megoldás lesz a jó.
Az elméleti kérdésekben az OSPF LSA type módusálásokat imádják kérdezni (Utálom a Type7-et emiatt) meg az ISIS L1/L2 adjency-ket.
Ha valaki most tart Expert vonal felé, én annyit tudok mondani, hogy annyira már nem árazák túl a HR-esek ezt a vizsga szinten. Szinte minden konvergál egybe, kb. az összes nagy cég látja már ez és nagyon fél attól, hogy a
networking a konkrétan a 220V-os elosztó irányába butul. Pl. Juniper már kiadta az oprendszer nélküli switch-ét:
https://forums.juniper.net/t5/Data-Center-Technologists/Juniper-OCX1100-48SX-Technical-Deep-Dive/ba-p/265370
De ez nem csak switch már a szószoros értelemben, hanem nyitott sokportos szerver. KVM-jén indítottam már el nativ FreeBSD-t, de Lubuntu-t is. Persze video-t nem fog rendelelni, de FEB fog IP csomagot forwardolni.
De ha jól tudom az Arista és HP is bír ilyennel. Teljesen új szabványok vannak már, teljesen más már a megközelítés. A legtöbb informatikai cég ha tehétné a networking-et kiirtaná, mert csak baj van vele. Főleg a tűzfalasok, na azt utalják a legjobban(De tudom, mik a security kötelezetségek, de dolgoztam már olyan piacvezető hazai telkónál ahol a legnagyobb projekt évek óta a biztonság csökkentése).
Ebben a világban nincs már routing,switching,tűzfal,MPLS,stb... Phytonnal megszólítasz egy dobozt aminek van sok interface és úgy hozod ki megoldást ahogy neked tetszik. Hasonlóan a Linux szervereken.Remélem megengedtek egy anaglógiát. Egy nagyon kedves ismerősöm vérprofi volt a PAL studió technikában, kb. az MTV nem tudott kivonulni egyetlen nagy élőközvetisére, hogy ne lett volna ott bármelyik közvetitő kocsiban.
Kb. nem tudta elhinni, hogy valaha is olyan szinten betör a studió technikába az informatika, mint ahogy az történt a 2000-es évek eleje közepén. Hogy egy adásvezérlőben nem 30 Sony Beta lejátszó és óriási bonyolult kapcsoló mátrixok, hanem max két szerver.
Ahogy megindult az SD majd a HD terjedés ő is padlót fogot mert az már nem az világ és sajnos most villanyszerelő...
Kb. ugyanezt kell szerintem most a networkingbe látni. A networking már sehol sem main kompentencia már a Telco-knál sem. Természetes, hogy egy erős P szintű tudás kell,az átmenenti időszakra.
De hidjétek amit kifutnak a hardware közeli sotfware fejlesztő cégek a mobil fejlesztő projektekből erre fognak ráugrani. 2009-ben rózsaszin telco idehaza több mint napi 4 millió SMS-t kezelt.
2014-ben elindult a szükséges szerverek drasztikus karcsusítása mert, már csak one time password kiküldők és felszóllítás jelzők használták tömegesen. Semmi nem történt csak megjelent néhány csevegő app.Nekem az Expert vonal egy kihivás volt és találtam hozzá partnert, hogy meglegyen még egy gyártótól és az átmeneti időszakra biztosítam magam,de pár éve az összes Cisco Live-on már a sárga cimkés belépősöket, már csak "Dinoszaruszok"-nak hívják.
Remélem nem voltam túl hosszú és sikerült mindenre választadani amit kérdeztetek, és nem bele tenyerelni hitvitákba
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Revolut
- Nintendo Switch 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest