- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
agaron
tag
válasz
markussandor #14425 üzenetére
Wow, eddig nem is tudtam h mehet bele szűrő, köszi megpróbálom. Mondjuk eddig is szűrt vizet próbáltam, de hátha igy másabb.
-
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #14326 üzenetére
Aludtam rá egyet, beszéltem egy szervizzel is, megerősítettek abban, hogy az őrlő kések elkoptak, szóval rendeltem egy párat, jelentkezem, ha beleraktam.
(az itteni kereső szerint nem egy népszerű modell (drága volt annó), de hátha másnak jól fognak jönni ezek az információk) -
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #14296 üzenetére
Tegnap elvégeztem egy nagyobb felújítást. Szétszedtem apró darabokra a főzőegységet. Kicseréltem minden tömítést, rugót, bekentem a szükséges pontokat, majd összeraktam.
Szétszedtem az őrlőt is, azt is kipucoltam, kopás nyomait fedeztem fel rajta.Az őrlés ideje nem változott, maradt kb 9,5 másodperc, továbbra is híg fost főz kávé helyett.
Vettem őrölt kávét is, ha én adagolom bele, akkor a kávé színe, íze olyan, amilyennek lennie kell.Szóval ~18e Ft-ért bebizonyítottam magamnak, hogy nem szorulás miatt őröl kevés kávét a gép
Már nem akarok többet rálocsolni, inkább eladom alkatrésznek. -
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #14269 üzenetére
Lehetséges, hogy azért őröl kevés kávét, mert szorul a főzőegység, és azt hiszi, hogy nem fér bele több?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #14265 üzenetére
A szemcseméret növelése is növeli a pogácsa vastagságát, azonos őrlési időt feltételezve.
Jurát nem ismerem közelről, csak videón láttam a szerelését, de az nem olyan, mint a Krups, ahol a bojler tetejében van a főzőkamra, így az extrakció után megteheti, hogy emelt hőfokon szárítja a pogácsát és csak utána dobja ki. Így tisztábban tartható a gép, hiszen ha szétmállik, borzasztó állapotok állnának elő azon a részen, ami nehezen tisztítható is ráadásul.
A bojlertől független főzőegységnél, mint a Jura is, ott már nem lehet utólag ráfűteni, csak a megfelelő tömörítésre lehet számítani, hogy egyben maradjon. Lehet, hogy nem tömörít már rendesen, de én mondjuk szétszedném darabokra és mindent átnéznék, mint más gépeimnél is. Vagy olyan dolgok, hogy eltömődött a lemenő csatorna az őrlemény útjában például.
-
szabifotos
senior tag
válasz
markussandor #13996 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13864 üzenetére
Tapasztalataim szerint valamilyen átmeneti szennyeződés okozhat ilyet, mint ahogy nálam az új tömítéssel is előfordult, de mindenképpen ez a kritikus pontja a jelenségnek.
Amikor rájöttem, ellenpróbáztam is, tehát visszaraktam a régi gumit, amire visszajött a hibajelenség is. Plusz, a másik gépemen is teszteltem / kavartam valamit, pontosan nem emlékszem. De számomra határozottam bebizonyosodott, hogy itt engedi el azt a bizonyos nyomást, amikor pedig tartania kellene.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13860 üzenetére
Csak saját hobbiból szerelek ilyeneket, mióta pár éve rászoktam a kávéra és egyúttal kíváncsi lettem a technikák működésére, ezért rendeltem Jófogásos gépeket, hogy legyen mit darabokra szedni.
Ezt a hibát észre lehet venni, nekem a gumigyűrű túlzottan vékonyra lapult, ugyanakkor száraz, repedezett volt. Ha ráteszünk akár egy vonalzót a síkjára:
A középső alkatrésznek vagy síkban kell lenni (mivel idővel az ellendarab felülete lenyomja), vagy még jobb, ha kicsit kiáll. Ez biztosítja ugyanis, amikor rányomódik a felületre, szépen lezárja önmagát. Amikor új tömítést találtam bele, eleinte jobban kiállt, később belapult a helyére.
Mellesleg a linket pontosítva, ez egy automatikus útváltó szelep, amit a vízpumpa nyomása eltol, olyankor a hideg víz halad a bojlerbe. Pumpa leáll, rugó visszatol, ekkor a pogácsa alól folyik lefelé a zaccos víz, amit viszont a csepptálcába irányít. Legalábbis a szűrődugattyú mellett elférhet pár szemcse, ami sajnos bekerül ebbe a részbe, majd ideális esetben halad tovább lefelé.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13858 üzenetére
Ilyen különbségről nem tudok, és mivel a hiba oka a piros nyíllal jelölt fekete tömítőgyűrű, ami nekem kéznél volt, többet nem is foglalkoztam vele. De mint említettem, rövid idő múlva megakadt benne egy kávészemcse, amitől megint engedett, azt megint kitisztítottam, azóta nincs gond.
Az oldalán lévő fehér vagy szürke tömítések tapasztalatom szerint valami speciális minőségű anyagok, ami lágy, ugyanakkor nagyon kopásálló, ellenáll a forró, zaccos lének is. Kiváló állapotban találtam mindhárom esetben (amely gépeket rendeltem Jófogásról, egyet csak alkatrésznek, kettőt felújítottam).
Szilikonzsírt szoktam bele tenni, vagy valamikor nem, mivel úgyis hamar eltávozik onnan, kimossa a hideg-meleg víz, ami itt felváltva közlekedik:
Noha többféle cikkszámon:
MS-0697943
MS-5002200
De ugyanaz, ha jól tudom. -
z123456z
őstag
válasz
markussandor #13807 üzenetére
Ja, ha most vennék, akkor a Delonghi cserélhető tartályos gépét venném, nem ugrik be a neve. Vettek mostanában többen is. Arról elhiszem, hogy csendes, vadiúj tervezés, nem az évtizedek óta csiszolgatott cucc.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13784 üzenetére
Az előző dugattyúszártömítés hibája esetén lefolyik a víz a gép aljába, onnan kifolyik a csepptálca alatti kis nyíláson a munkafelületre / asztalra. Erről lehet felismerni a bajt.
Egy poén, Jófogáson láttam olyan hirdetést, Krups alatt szépen berakva a tálca, ami egy kényszerű megoldás, amikor már eregeti a vizet és valahogy küzdeni kell a gép szeszélyei ellen. Persze, az eladó szerint a gépnek semmi baja, ki tudja...
Amikor elengedi a nyomást az előáztatási szünetben, az viszont az automatikus útválasztó szelep problémája (kis dugattyú), illetve én megoldottam a megfelelő gumigyűrű cseréjével.
Itt mutatják ennek a szerelését, amivel érdemes azért óvatosan bánni, nehogy letörjön a rögzítőfül, ami csoportszelep oldalán tartja ezt a kis dugattyúházat:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13749 üzenetére
Ma reggel csengetett a futár, megjött a Krupshoz a főzőegység alsó tömítése.
Mármint az alábbiak?
Mert az előzményben másról volt szó:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_13355-13355.html
-
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #13749 üzenetére
A próbafőzések alapján mindent jól raktam össze, nem ereszti el a legfinomabb részét a kávénak egy fingás kíséretében :-)
Elkiabáltam, a héten minden nap kijött a csésze alatt a gőz az áztatási fázisban. Biztos, hogy ez nem a normál működés része? Már teljesen bizonytalan vagyok, nem is emlékszem arra, hogy régebben csinált-e ilyet :-(
Krups EA810B70Ha lesz egy szabad órám, le fogom szedni a doboz oldalát, és levideózok egy főzést, hátha láthatóvá válik a "szisszenés"...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13356 üzenetére
Azoknál kisebb, vagy komplett dugattyút is szoktak forgalmazni, mivel néha eltörik benne egy kis pöcök, amitől kiesik a belső része.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #13353 üzenetére
Erre már rájöttem, így utólag nem nagy kaland:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_10634-10634.html
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_8984-8984.html
Innen indult a dolog egy másik fórumozó jelezte a hibát, de az enyémben is tönkre volt már a tömítés:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_8972-8972.html
Később volt egy eset, de csak beakadt egy kávészemcse, ugyanott.
-
Nagya21
addikt
válasz
markussandor #13353 üzenetére
Krupps.......
Na ezért szabadultam meg tőle...., a DeLonghi mennyivel egszerübb.....
Üdv Nagya -
Krups2022
friss újonc
válasz
markussandor #13054 üzenetére
Köszönöm a megerősítést.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #12609 üzenetére
Babfajtától is függ, mennyire hajlamos a penészedésre, mindenesetre a Krupsnál az lett a megoldás, hogy alapos tisztítás után egy kis ecet a fiók aljába, az megfogja.
3-6 mm ecet, hogy így mondjam, 20 %-os megfelel. Étkezési ecetsav is lehet.
Amikor a gép figyelmeztet és kiöntöttem, ott maradt az aljában az ecettel átitatott zacc, az kiszolgált még egy ciklust, még akkor sem lett penészes.
-
mazsi70
senior tag
válasz
markussandor #12609 üzenetére
Én szilikon sprayt használtam .Alapos szellőztetés és törlés után tettem vissza a tartót .
-
FerNandor
őstag
válasz
markussandor #12309 üzenetére
Szia,
köszi.
Végül vettem külföldről egy Melitta CI Touchot. Jövő héten remélem megjön. Feleségem nem tud róla, mert későbbre beszéltük a beszerzést, úgyhogy neki meglepetés lesz.
Ő szeretne inni ilyen latte meg nemtudommilyen dolgokat, ez meg tud ilyeneket is, remélem beválik.
Itthon a jófogáson van egy, de inkább elengedtem, a fényképen is ott a cigi a kézben, bár szerintem csak árulja és nem ő használta. és volt más is, ami fura volt. A válasz minősége is elég durva volt, úgyhogy ezek intő jelek voltak
Én nem szeretem a kávét, de egyszer egy étteremben a feleségem ivott egy Illyt, megkóstoltam és finom volt. Meg is lepődtem. Mondjuk lehet eddig mindig csak gyenge vagy rosszul főzött kávét kóstoltam (pár alkalom), majd meglátjuk ez milyen lesz -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #12265 üzenetére
Az LCD-s Krups tud visszakérdezni, hogy volt ürítés Igen / Nem és más választ nem is hajlandó elfogadni.
A LED-es alaptípusnál, ha túl hamar tesszük vissza a fiókot, azt esetleg visszautasítja, mert nem hiszi el, hogy olyan gyorsan tudunk takarítani. Pontosan nem emlékszem, de volt pár konfliktusom azzal is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #11137 üzenetére
Ezt magam is tapasztaltam, amikor az ismerkedési fázisban tesztelgettem, az őrlő csatlakozóját lehúztam, hogy ne kínlódjon üresen, majd több ilyen "látszat" főzést lenyomogattam.
Akkor még nem tudtam, hogy közben a háttérben egyre nő az őrlési idő. Ha van is időkorlát, de azt nem látja a rendszer, hogy esetleg nagy szemcseméretre van állítva, ami elég jól megnöveli a leőrölt térfogatot.
Ezt lehet tapasztalni a másik verziónál is, ahol én állíthatom az őrlési időt (azt is csak szervizmódban), ennél nincs ilyen automatizmus.
Mikor visszadugtam rendesen, beőrölt és tényleg úgy telehányta, hogy befulladt. A lesöprő kar a bojler fémes peremétől feljebb van, közben van még a műanyag tetőrész is. Elvárható lenne, hogy ilyen fiaskó után, legalább áramtalanítás hatására helyreálljon, de úgy emlékszem, csak úgy magától nem is javult meg, ki kellett takarítani rendesen.
Igazság szerint egy ilyen Krupsnál nem is meglepő, mintha félnótások csinálták volna a szoftvert egyébként is.
Plusz még van a bizonyos Krups reset, amit korábban is linkeltem, ezt sem tudja minden felhasználó, míg a szerviznek tudnia kell bizonyára.
-
Dark KillerX
addikt
válasz
markussandor #10642 üzenetére
Köszi a tanácsokat
-
Dark KillerX
addikt
válasz
markussandor #10627 üzenetére
Szia!
Igen olvastam, és igen a calc LED világít , de kb semmit nem csinált
Világít , bedobtuk a tablettát és utána tisztítás gomb , de nem ment végig, nem sikerült
-
IntelKiller7
veterán
válasz
markussandor #9845 üzenetére
Ez a bajom nekem is. 2 éve kb ilyen 50-60-70Ft-ra jött ki 1db kapszula a Sparban akciósan. Ha most 100Ft/kapszulára jön ki, az már nagyon jó ár. Ennyiért meg akkor már inkább veszek drágább KV-t meg egy őrlős gépet, és csókolom.
-
IntelKiller7
veterán
válasz
markussandor #9843 üzenetére
Exemnek volt Philips 2200. De azt sem értettem, minden tisztítást elvégeztem rajta ahogy a leírása kérte. Egy idő után olyan borzalom KV-t főzött, hogy nem lehetett meginni. Mintha a cseppfogó tálcát öntöttem volna a csészébe.
Majd 2-3-4 főzés után megint jó volt.
Most, hogy már csak ex, így vennék otthonra egy örlős KV főzőt, mert ez a kapszulás is.. mindegy.
Ezt a Krups-ot néztem már emagon UCS-be, ott is ilyen 85-90 között megy, de, ha már egy új is 90 lesz, akkor inkább egy 0km-est vennékNincs Auchan a közelben sajnos, most meg online sem érhető el. :/
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #9823 üzenetére
Saeco kínai másolata, ha jól tudom, ilyen főzőegység van benne:
https://www.youtube.com/watch?v=n1w6XkrVQvU
https://www.youtube.com/watch?v=N8kvsML2hDY
https://device.report/manual/7886846
itt is látszanak hasonlók:
https://www.alibaba.com/countrysearch/CN/fully-automatic-espresso-machine.html
Itt egy amerikai cég által, saját nevükre rendelt kínai darabok, gondolom:
https://www.zulaykitchen.com/collections/coffee-machine
Qilive Q.5404 néven is található, ilyen és hasonló jellegzetes formáról lehet felismerni, oldalajtó stb:
-
FőDudu
veterán
válasz
markussandor #9830 üzenetére
Es ahogy mar emlitettem, en nem veszem ki az egesz viztartalyt, siman kihuzom felig es feltoltom egy tejmelegitovel...
-
FőDudu
veterán
válasz
markussandor #9823 üzenetére
A Philips Lattego eseten helyileg valoban oldalt van, de elore lehet kihuzni.
Velemenyem szerint ez az idealis megoldas, mert elol ugysincs semmi a kavegep elott.Hatulrol vagy felulrol berakni mar macerasabb lenne.
De mint mondtam, ez konyha elrendezestol es egyeni preferenciatol is fugg.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
markussandor #9727 üzenetére
Akkor majd kipróbálom a durván, bár ugye abból indulok ki, hogy milyen volt a delonghi-n az viszont szar volt. Gyorsan átment rajta a víz, szép lötyi lett az egész.
-
TA68
őstag
válasz
markussandor #8714 üzenetére
A Krupsod kért már vízkőtelenítést?
-
szkutyi
addikt
válasz
markussandor #8358 üzenetére
Köszi én sem tudom elindítani..legkeményebb víz fokozaton még 130ciklus. Na nem baj.
-
szkutyi
addikt
válasz
markussandor #8353 üzenetére
Köszi a tippet.akkor marad az 50ml+tej. csak sajna a tej drasztikusan visszahűti.
Be fotóztam ma, ez normális hogy zaccos marad a dugattyú?
Vizkőtelenitest nem tudok valahogy rá eroltetni?
Még 130 ciklust ír.....az nekem 3 hónap.xddd [kép] -
válasz
markussandor #8193 üzenetére
Köszi, megnézem őket. Igazából láttam egyszer egy youtube videón hogy a csávó egy hatalmas gumi gyűrű készletet nyit ki, inkább vennék egy olyat mint 1000 / db áron kiszereltet.
-
törölt tag
válasz
markussandor #8086 üzenetére
-
golfvariant
aktív tag
válasz
markussandor #6670 üzenetére
Két Alzás után rendeltem egyet a Home&Cookról, és az működik... Szerintem valami szoftveres hibája lehetett az előző 2 kv főzőnek.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
golfvariant
aktív tag
válasz
markussandor #6668 üzenetére
És ez hol található a gépen?
-
golfvariant
aktív tag
válasz
markussandor #6659 üzenetére
Milyen szűrő? Az első használati útmutatóban nincs ilyen
Tudsz egy képet küldeni róla? -
n00n
őstag
válasz
markussandor #6394 üzenetére
pörkölt akart lenni, bocsi
-
törölt tag
válasz
markussandor #6394 üzenetére
Pörkölt.
-
Nerazim
őstag
válasz
markussandor #6290 üzenetére
Köszönöm így már értem h miért ajánlotta előző fórumtárs a switch botot erre. Feleségem nálunk a kávés az Ő kényelmére lenne, viszont nem szereti a filteres kávét mert szerinte hosszú és vizes a kávé. Ami nem filteres még a Szarvasi gépek, ha jól tudom azok is ezen az elven működnek mint a filteresek?
-
viktorhu
veterán
válasz
markussandor #6177 üzenetére
Ez jó hír, akkor ott is figyelek jobban. Én eddig csak az Aldiban (meg néha a Pennyben, amikor van a nem is rossz prémium kávéjuk, de sajnos az nem állandó kínálat) találtam frisset.
-
Nagya21
addikt
válasz
markussandor #6040 üzenetére
HAli!
Én ilyet használok, eddig bevált, különböző méretekben kapni.
Bilt Oscar - olaszpresszo.hu | olaszpresszo.hu
Üdv Nagya -
törölt tag
válasz
markussandor #6040 üzenetére
Én szűrő helyett szűrőkancsót használok, ami szerintem annyiban jobb, hogy nem vízkövesedik le a víztartály. Kb. ugyanannyira jön ki a három hónapig jó vízszűrő, mint három egy hónapig működő szűrőkancsó betét. Most épp Wessper az Ebayről, de szokott lenni a Tescoban is AquaOptima, kb. egy ezresre jön ki darabja.
Bolti ásványvízből régebben gleccservizet (Norda) használtak a profik, alacsony az ásványianyag tartalma, de nem olcsó és hektikus az utánpótlás.
Vagy a DM-ből 5 literes desztillált víz, már az se olcsó annyira és szerintem büdös, acetonos szaga van, nem szívesen adnék belőle senkinek kávét.
Lehet még reverz ozmózisos víz, vagy saját vízdesztilláló.
-
törölt tag
válasz
markussandor #6034 üzenetére
Igen, sokat számít, ha már telítve van ásványi anyagokkal a víz, kevésbé oldja ki a kávéban lévő szárazanyagokat. Sajnos a vízszűrő eleinte jóval lágyabb vizet ad, aztán egyre keményebbet, így laposodik az ízélmény. Kávétól is függ, van aminek kifejezetten kell egy kis keménység hogy ne legyen savas. A kávéhoz finom víz önmagában nem annyira finom, fanyarabb.
-
törölt tag
válasz
markussandor #6032 üzenetére
Milyen vízszűrője van?
-
Cold5
senior tag
válasz
markussandor #5921 üzenetére
Olyat szeretnék, ami teljesen automatán elkészíti…
Szerk.: esetleg amibe kétfajta kávét lehet tenni?
-
kosmoo81
tag
válasz
markussandor #5906 üzenetére
Nekem volt krupsom kb 10 éve, de egy használt gépekkel foglalkozó szerelő azt mondta vigyem máshova 😅
lehet ő volt lusta de így inkább én is hagytam ezt a márkát. -
kosmoo81
tag
válasz
markussandor #5902 üzenetére
És így melyiket preferálnád ha most kene venned?
szerelhetoseg szempontjából? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #5881 üzenetére
Tapasztaltam én is, valószínűleg nem akarta a tervező beküldeni a savas vizet a hidraulikába, ahonnan nehezebben öblítődne ki, esetleg a tömítőgyűrűk kenésének sem tenne jót.
Így viszont nem savazza a bojler belső spirálját sem, ami leginkább hajlamos a vízkövesedésre, ráadásul ez a konstrukció ott folyatja vissza a pogácsa maradék vizét, zaccmaradványokat, meg az öblítővíz maradékát is a csepptálcába.
Lehetséges, hogy a Clean program és a Krups tisztítótablettája segít ezen valamennyit, ha feltételezzük, hogy valamiféle kombinált zsíroldó és vízkőoldó. Noha ez a program is nagyrészt csak felfelé nyomatja a tabletta anyagát, ezáltal tisztítja kifolyó részeket, csövet.
Lerakódás tud képződni a dugattyú fémszűrője alatt, ami bizonyára nem tesz jót az ízhatásnak, illetve elzárja a kifolyást is, ami csak egy kis területre fog korlátozódni.
Ezt én manuálisan 1-2 hetente szoktam tisztítani, amikor kiporszívózom a felső részt, egyúttal a dugattyút is kiveszem és lemosom. Már csak úgy rakom össze, hogy nem teszek be minden csavart, így hamar lepattintom a tetőt (a babtartállyal egyben), hozzá tudok férni. A bab persze így sem maradhat a tartályban, mert kiszóródna alul. A bepattanó részen is tompítottam egy kicsit, hogy könnyebben ki tudjam akasztani.
Itt látszik a szétszedés nagyjából:
https://www.youtube.com/watch?v=SYkte--iQX4
Itt mutatja azt a hibát, amikor szivárog a dugattyútömítés:
https://www.youtube.com/watch?v=92_aF6SdqJ0
Itt meg azt a hibát, amikor a bojler lefolyása akadályozott. Normális esetben nem állhat meg benne így a víz, szabadon le kell folynia a tálcába:
https://www.youtube.com/watch?v=PDf-t8aTFKE
Itt mutatják az alsó szűrő állapotát, időnként azt is tisztítom, de hasonló előállhat a felsőben is:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #5767 üzenetére
Azóta nekem jelzett savazást 410 adagnál, de nem is arra jelzett, hanem többszöri gőzölési ciklus után kezdett villogni. Bizonyára a Saeco típusokhoz hasonlóan a gépen átfolyó litereket számolja (rajzon a Flowmeter) és attól függően jelez.
Noha én RO-vízzel használom, de azért megcsináltam az előírt citromsavas oldattal, hogy lássam, mit művel. Mint kiderült, csak a gőzkört (a bojleren belül csak a gőzspirált) savazza, 1 percenként 5 másodperces "előtolásokkal", 8 percig.
Ez annyiból érthető is, hogy a felső kör öblítéséhez le kellene zárni a hengert a dugattyúval, de akkor a savas víz bemenne a hidraulikába, ahol ugyan nem bánt elvileg semmit (műanyag alkatrészek, szilikongumi tömítések), de abból esetleg nehezebb kiöblíteni és utána egy ideig savanyíthatná vizet a munkahengerből visszaömlő víz, azzal együtt a kávét is.
A felső kört eszerint csak a tablettás ciklus tisztítja, bár az is főleg felfelé nyomja a vizet, de valamennyi vissza is áramlik. Elképzelhető, hogy a Krups tisztítótablettája valamiféle kombinált zsíroldó és egyben vízkőoldó is. De szerintem legjobb ezeket a gépeket sem közvetlen csapvízzel járatni, főleg kemény vízzel, nem tesz jót a hidraulikának sem, illetve még be is dohosodik belül.
Ez csak egy sematikus rajz, de mutatja a lényeget. Két független acél csőspirál van a bojlerben, a rendszert egy kombinált kerámia elosztószelep vezérli, amit egy kis motor tekerget. A pozíciót mikrokapcsolók jelzik vissza a processzor felé.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Nekem is 300-nál lehetett, mert most 390 és múltkor jelzett. De lejátszottam zsíroldó tabletta nélkül, mivel általában szétszedéssel tisztítok, így nem is volt kéznél.
Azt láttam, hogy nekem mindegy is nagyjából, hiszen a dugattyút, annak belső részét a fémszűrő mögött, az elvezető csövet és a kifolyót / diszpenzert manuálisan is szoktam tisztítani, ugyanaz lényegében.
A tisztítóprogram láthatóan felfelé nyomja szakaszosan a tabletta anyagát, bár valószínűleg lefelé is áramlik belőle valamennyi, ami lényeges az alsó szűrő alatti rész, illetve bojlerspirál belső zsíroldása szempontjából, mivel ezeknél ott is megy visszafelé némi zacc.
Savazóprogramot videón láttam, a gyártó utasításai szerint azt sem lehet kérésre indítani, csak amikor a gép "akarja" és szerviztrükköt sem láttam rá eddig.
Amikor én savaztam az ismeretlen állapotban vásárolt gépem, azt másképp oldottam meg, de ahhoz szét kellett szedni, fecskendővel átnyomni a savat stb. trükkjei vannak ennek.
A fent írt 300 persze úgy értendő, hogy több volt eredetileg, csak én barkácsoltam az elektronikával, egy TTP223 érintőkapcsolót építettem be az előlap mögé, mert zavart a főkapcsoló nehézkes működése. Mint kiderült, ezt a kék LED-del kombinált gomb mechanikai megoldása okozza.
De míg ezt beépítettem az áramkörbe és megoldottam a megfelelő illesztést, a kísérletek közben azt vettem észre, valahogy nullázódott a gyári beállítás.
-
Nagya21
addikt
válasz
HAli!
300 adagonként szól, hogy tisztitsd ki, nekem 900 adagnál se szólt a Calc miatt.(legkeményebb víznél)
Egy ajánlás: Ha végeztél a KV fözésnél, a mosogatás gombot ne 1* nyomd, hanem 2*, mert másodikra is eléggé barnás.
Tisztító tabletta 100v200db olcsón a Auchanba van, lapos kerek doboz, piros fedővel, vmi 2xxx huf.
Üdv Nagya -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #5130 üzenetére
A Krups a pogácsa vastagságára kalibrál, három főzés után stabilizálódik elvileg. Egyik mikrokapcsoló úgy van rögzítve, hogy a megfelelő ponton figyeli a munkahenger pozícióját. Ha túl kevés az őrlemény, lejjebb áll meg, emiatt legközelebb növeli az őrlési időtartamot, illetve fordítva. Őrlési finomságról a processzor nem tud, nem jelzi vissza semmi.
Amikor a kísérletezések közben őrlő nélkül indítgattam, azt sem veszi észre, de azt igen, hogy "túl vékony" a pogácsa (még szép, miután semmit nem őröltem be). Erre elkezdte növelni az őrlési időt, azt meg én nem vettem észre. Mire később összeraktam, már úgy telehányta hengert, hogy a visszacsapó kar törölte le a felesleget, a leeresztő csatorna irányába, ami a csepptálcába vezeti le a fölös őrleményt. Tehát a kis karnak ez is egyik funkciója, hogy túltöltés esetén jobbra sodor.
Ha véletlenül kifogy a bab és elsőre nem veszi észre az ember, attól még nem állítódik el, de valamelyik külföldi fórumon írták, hogy egy buliban, valószínűleg részegen többször rányomták üresen, erre már elkalibrálta magát és szervizbe kellett vinni. Ez lényegében ugyanaz, mint én őrlő nélkül nyomogattam neki főzést.
Ezután még belefutottam egy ilyen problémába, szerencsére megoldást találtam itt:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
markussandor #5031 üzenetére
A szerelős videók alapján kíváncsi lettem én is a Krups technikájára, noha nekem a Saeco is bevált, de nem bírtam ki, vettem olcsón egy hibás darabot, szerelni / tesztelni.
Darabokra szedtem, átmostam stb. A hidraulikát mondjuk nem szedtem szét, működik rendesen. Vízköves volt az elosztószelep, meg a bojlert is savaztam, illetve előbb zsíroldóztam, mivel itt a bojlerbe folyik vissza a víz a pogácsából, miközben szárazra süti a végén.
https://www.youtube.com/watch?v=b93bJvBAols
Eleinte ódzkodtam tőle, mert itt nincs kivehető főzőegység, ami könnyen lemosható, karbantartható önmagában is. Ezt legfeljebb kompenzálom azzal, hogy időnként szétkapom takarítani.
Viszont kétségtelenül érdekes a hidraulikus prés, ami nagy erővel nyomja össze a pogácsát, illetve közvetlen a bojler tetejébe töltött őrlemény, ami már őrlés közben elkezd átmelegedni, így jó hőstabilitást feltételez.
Amit nem szabad, hogy szerelés közben jobb oldalára fordítani a készüléket, mert a bojler maradék vize az őrlemény kis csúszdáján pont visszafolyik a daráló felé, így a kijáratban lévő őrlemény rögtön megszívja magát és elzárja az utat. Ilyenkor rögtön szét kell szedni és kitakarítani az őrlőt.
De nem szívesen válnék meg a Saeco technikájától sem, legfeljebb így a két gépet lehet használni kétféle babbal is, vagy nem tudom, mi lesz még ebből.
-
törölt tag
válasz
markussandor #5029 üzenetére
Nem rossz az alap Krups amíg működik, jobbakat is főz mint a Philips, csak a megbízhatósága nem hosszútávú, de persze fordított tapasztalatok is vannak, akinek nincs vele baja, oda se téved, ahol panaszkodnak rá.
-
törölt tag
válasz
markussandor #4962 üzenetére
Próbálj az elején levegőt belesodorni a gőzzel, hogy sziszegjen, kb. amíg hideg a tej. Utána már csak a tej felszíne alatt tartsd a gőzcső végét. Ja és forogjon a tejkiöntőben a tej, de ne sodródjon ki belőle. Kb. ennyi a tudománya, meg hogy abbahagyd, amikor már nem bírod érinteni az edény alját.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
markussandor #4903 üzenetére
Lassan már analitikai mérleg fog kelleni nektek, hogy ezred grammra pontosan kimérjétek.
De jó is volt anno porszemekkel szórakozni, mert hát csak úgy a pontos.
-
mpo
veterán
válasz
markussandor #4894 üzenetére
csak sok a papírmunka vele
Húzod a strigulákat és ha elfogy a kávé összeszámolod. -
mpo
veterán
válasz
markussandor #4892 üzenetére
Betöltesz 200 gramm kávét és egyformákat főzöl (nálam átlag 27 lungo) és kiderül mennyi kávé fogy csészénként.
[kép]
Amikor kb. 400 Ft-ért kaptam espressot, félig volt a csésze, otthon meg tele van. -
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #4883 üzenetére
Lemértem, igaz ez még a nedves pogácsa, a normál 15g, az erős 17g volt. Most szárítom őket :-)
-
mpo
veterán
válasz
markussandor #4867 üzenetére
Két hónapja van meg a Philips gépem.
Elfogyott 2 kg Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony.
Barátom 3 év alatt sokfélét kipróbált, az ő javaslatára áttértem a Tchibo Espresso Sicilia Style-ra azért, mert nem savas.
A Tchibotól rendeltem, mert ingyen házhoz szállítva is olcsóbb, mint a boltokban.Az öblítésnél és kávéfőzésnél a forró víz előállítása az normális, hogy hangos?
-
[Ixub]
tag
válasz
markussandor #4847 üzenetére
Tegnap megtaláltam a vízkeménység tesztcsíkot a géphez, bele volt ragasztva az angol nyelvű user manualba. Átírtam 4-ről 3-ra a keménységet, mert azt mérte. Egyből eltűnt a vízkőtlenítési kérelem. Most kíváncsi leszek ez meddig tart. Nagyon rövidnek tartottam a 10 napot. Legszívesebben bekapcsolnám, hogy van benne szűrő csak nem tudom az változtat-e valamit a működésen. Erősebben szívja a vizet vagy valami. Pedig sztm az is növelné az időt. Mert ugye a szűrőben van a vízlágyító is alapból. Én meg megteszem a tisztítást és a lágyítást is csak nem úgy, ahogy gondolja.
-
[Ixub]
tag
válasz
markussandor #4841 üzenetére
Miután nekem szűrt a vizem otthon, meg se vettem a gyárit. Mondjuk a leírás szerint nem is kötelező. Vettem bele vízlágyítót, ha kéri vízkőtleníteni fogom. Nagyon drágának találom így 2 havonta a szűrőt bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- Kerékpársportok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Linux kezdőknek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged