- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
válasz
kchris78 #12757 üzenetére
Minden szemes kávén van szelep, különben simán kidurranna a zacskó a sok szén-dioxidtól, amit pörkölés után kienged. Ezért is jó amúgy minél frissebb kávét venni, mert hónapok alatt szépen kimegy egy csomó co2 és vele aroma is távozik.
+a co2-től lesz dús crema a kávén, szóval a régóta polcón álló kávéban ez is kevésbé lesz. -
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #12661 üzenetére
Nalunk a macskanak kirakott taknyos (nedves macska kaja) eledelt kb 5 perc utan mar bekopik a legyek.
Igy a macska nem valogathat, nem huzhatja az idot, kulonben siman elvesszuk tole.
(pedig nemelyik kurvara ra tud erni - na en meg pont a masik vagyok, ha nem eszed, mehetsz, ne huzd az idomet, nem vagy eleg ehes, valogass mashol).Szoval valoszinuleg a muslica vagy valami egyeb legy lehet a forras.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #12602 üzenetére
Olaszoknal lehet kapni olyan jegkasa szeru kavet. Valami Illy specialitas.
Szerintem ilyen geppel keszul.
Na annal jobb a vilagon nincs.1-2 helyen lattam eddig, valami specialitas az is.
(ha arra jarok, mindig kerek olyat).
(Gelateria Jimmy Muggia peldaul). -
viktorhu
veterán
-
z123456z
őstag
válasz
kchris78 #12572 üzenetére
Az én kávéfogyasztási szokásaim leginkább FőDuduéhoz hasonlíthatók. Két különbség van, nem csak lattét iszom és nem utálom a kávé ízét. De ilyen mélységeiben nem érdekel a dolog, mármint, hogy megkülönböztessem az ízjegyeket. Meg tudom ítélni, hogy az egyik jobb vagy rosszabb, mint a másik, de ezen kívül semmi több. Engem ez tökéletesen kielégít.
-
Cyberbeni
addikt
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #12179 üzenetére
Es sajnos orszag fuggoek a boltjaik is. Azaz attol, hogy olasz a ceg, meg nem feltetlenul forgalmaz ugyanazt.
Pl. Eurospin kinti kenyereben kb 60% a teljes kiorlesu alapanyag, ugyanabban a szlovenoknal mar csak 30%. Es a vicc kategoria, hogy ugyanaz a csomagolas es a vonalkod is!!!
(egy konferencian osszefutottam az Eurospin CEO-javal, rakerdeztem, hogy ez hogy is van. Rendes volt, nem hajtott el, utana nezett. Orszagonkent vannak beszallitoik az ilyenekre. Aza az olasz az olasz kenyeret eszik, a szloven meg szlovent. Csomagolas ugyanaz (osszetevok listajat kiveve), beltartalom elter. V onalkod ugyanaz. (holott ugye a vonalkodban elvileg ott a gyarto orszag kodja.)
Ezert is jarunk a koperi Eurospin helyett a 10 kilometerrel arrebb levobe. Mert sajnos mar ennyi tavolsagon is kiutkozik, hogy van minosegbeli kulonbseg. 10Km nem kitero, kb vegig autopalya van.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #12179 üzenetére
Nem mindig a legdragabb a nekunk tetszo.
Nejem egyszer melle nyult, es Carnarolo tipusu rizst vasarolt a szokasos helyett.
Azota olyat veszunk, mert ez a tokeletes rizotto rizs szamunkra.
Pedig Eurospin sajat markas termeket vette - de annyira bevalt, hogy azota azt vesszuk. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
kchris78 #11816 üzenetére
A Delonghihoz találtam reparálós videót, jó gépnek tűnik még mindig. És ne csináld, hogy külön bojlere van a gőzhöz!!!
-
törölt tag
válasz
kchris78 #11798 üzenetére
Igen, bár a rugós szelepes nyomásfokozók valahogy mások mint amikor egy lyukon át préseli, mint a nyomásfokozós kosaraknál. A rugós ritkábban dugul el, kisebbre lehet venni a rést amin átfolyik a kávé, dinamikusabb, alkalmazkodóbb. De a szilikon szelep se rossz ami az új Brikkákban van.
-
-
törölt tag
-
z123456z
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #11608 üzenetére
Kancsóval kezdtem én is, egy ideig volt beépített kétlépcsős (mikrofilter+szén), utána bővítettem RO-rendszerre.
Tartályt soha nem használtam, még kisebb vízhozamra sem. Egyszerűen kancsóba, kiöntőbe vagy bármibe folyatom a vizet, amit a házilag épített mágnesszelepes vezérlés 5 perc után lekapcsol. Így nem gond az elfelejtés, magára lehet hagyni.
-
rzerge
aktív tag
válasz
kchris78 #11583 üzenetére
[link] -> ahogy a bemutató videó hozzászólásai között írják, aki karos gépet vesz, új hobbit teremt magának vagy akarja, vagy nem.
Ez a Delonghi 290.81 teljesen elfogadható kávét főz, nem kell figyelni a darálás megfelelő beállítására, elgyengetésre, tamperálása, hőfokra. Normális kávét kell beletteni, aztán had szóljon.
Biztos vagyok benne, hogy a Sage egy minőséggel feljebbi kávét ad le, minden krémességével és ízével, de aki nem akar ilyen hobbit, az marad a kényelemnél és/vagy a kávéházaknál. -
jjeahh
nagyúr
válasz
kchris78 #11374 üzenetére
Lépek én fel is, le is
. Mindent szívesen kipróbálok, hajt a kíváncsiság. Ezekből amúgy csak a Kimbo az enyém, a többi havercsajoké, mindíg 4-5-ön rendelünk és mindenki kávéjából kérek egy kóstoló adagot, szal én csak a Kimbóért és egy fekete csomagos Lavazzáért fizettem
. Közben megkóstoltam ezt is:
Covim Orocrema. Kegyetlen jó az illata, az egész lakásban érezni lehet, lefőzéskor szinte az egész kávé full crema, aztán összeáll a tetejére ujjnyi vastagon. Az íze? A legkeserűbb kávé, amit valaha ittam. Igaz, nem is számítottam jóra, hisz 100% robusta. Ennyi pénzért a Kimbo Audace sokkal jobb. Ugyanakkor ettől a márkától ki fogom próbálni valamikor az arabica kávékat
-
Jenne
őstag
válasz
kchris78 #11180 üzenetére
Szia!
Na ilyen égett íze van a szomszédom istenített Bravos Classic Espresso kávéjának. Odáig van érte. Én egyszer ittam belőle(megkínált) de soha többet. Szemes kávé, de különböző méretűek a kávébabok, nem egyforma a pörkölése és sok benne az apró darabos kávészem...stb. Azóta ha kínál, mindig azt válaszolom, hogy nem kérek, mert éppen most ittam az előbb otthon.
A sárga csomagolású Tchibo is messze jobb ennél, de Ő mindig kivárja és akcióban veszi az Azúr üzletben. 2699 Ft/1 kg. Na ennyit is ér....
Pedig megtehetné, hogy drágább kávét is vegyen. -
törölt tag
válasz
kchris78 #10875 üzenetére
Sikerül azért ugyanolyan kávét összehozni karossal is mint automatával, sőt van egy plusz íze, ami a stabil hőfoknak köszönhető. Most épp Dallmayr Namaste van bontva, karosban max hőfokon kicsit kisülnek az ízek is, közepes hőfokon meg olyan mint amit az automata maxon tud, fanyar fermentált de nem eléggé kidolgozott íz.
Delonghinál érdemes kikapcsolni az energiatakarékos módot, hogy hőstabil legyen.
Philipsnél nem lehet, teljesen véletlenszerű, de három főzés után már valamennyi hő megmarad a vékony bojlerben is ami a Minutoba meg az újabb modellekbe került. -
törölt tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
kchris78 #10659 üzenetére
Ezt kérdeztem én is a múltkor, de ha jól rémlik nem válaszolt senki
. Tesztek dicsérik, de a szervizelése zsákbamacska. A minősége fényévekkel jobbnak tűnik egy alap plasztikus Delonghi-Philips gépnél.
Én most a családdal küzdök, nem tudom sehogysem megbeszélni velük, hogy váltsuk le a Delonghi-t
. Most épp a PID-es Lelit Anna-ba szerettem bele, használtan teljesen jó árban van, nálunk olcsóbb, mint egy leharcolt Gaggia Classic Pro.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10459 üzenetére
Erosen hely fuggo. Tegnap pl. vettem pisztacia kremet (van meg itthon, de legyen tartalek), volt mandula krem is - termeszetesen volt raklap szamra Nutella, de azt nem veszek, mert asszony evo kanallal eszi ameddig tart - mar rengeteg Pandoro es Panettone van (legalabb 50 fele volt es van koztuk jo par kezmuves is). Erdekes modon nekem az atlag Panettone izlik - tavaly vettem a kollegak altal egekbe magasztalt cukraszdaban helyit, az meg nem jott be nekem. Ugyanugy nem jon be amikor a croissant-ban van 10 deka pisztacia krem es orran szajan dol ha beleharapsz. Finom, szeretem a pisztacia kremet, de a mennyiseg az szerintem tul sok.
Viszont a fagyasztott kajaik is nagyon rendben vannak. Szoktunk venni pl. Cacio e Pepe (pecorino sajtos borsos spagetti) tesztat valami DOP (eredet vedett) verzioban. Megmelegitve olyan, mintha akkor fozte volna a nejem. Hihetetlen. Ugyanez letezik Carbonaraban is - pedig azt mar a 12 eves fiam is tud (es szeret) fozni. Megtanultak a szomszedasszonytol - meg jart nalunk a baratom Sziciliabol es vele elmentunk megvenni az autentikus hozzavalokat (guanciale, pecorino, stb). Aztan meg is csinalta nekunk, ugy ahogy ok eszik (pl csak a tojas sargajat hasznaljak). Az olasz konyha nagyszerusege az egyszeruseg. Nincs benne 38 fele fuszer. 2-3-4 hozzavalo es kesz.
Az viszont durva, hogy az olaszoknal barhova ulok be egy kremesre vagy egyeb edessegre (nagy kedvencem a Crostata is) az minden esetben magasan veri a magyar top cukraszdak (Pataki, Gerbeaud, meg melyik van a Kolosi tertol follfele?) minoseget ugyanazon a termek eseten. Volt olyan, hogy Coop-ban vettunk kremest csak ugy proba keppen es osszenezve a nejemmel annyit mondtunk: kurva olaszok. Mert annyira jo volt. Pedig a Coop naluk az kb a teszko gazdasagos szint.
Mondjuk en foleg 1 kis helyre jarok (Centro Discount Mugga az olasz/szloven hataron) - aminek a hus pultjat linkeltem tegnap, azon kivul Coop/EuroSpin/Familia. Ha ezeken nincs amit keresek - ami igen ritka, akkor lehet megrendelem Amazonrol. Annak van lockerje ugyanott, igy 2 legyet utok 1 csapassal. Bevasarolok es atveszem amit az Amazon ingyen kivisz a lockerbe.
Idonkent kiugrunk a bevasarlo udvarba az Ikea melle. PalmaNova outlet village.
Ami nagyon durva, hogy peldaul az Unieuro nevu aruhazukban alig van kavegep.
Egy darab Lattego van.
Pedig ez egy Mediamarkt jellegu aruhaz lanc. -
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10418 üzenetére
Nem es igen.
Peldaul veszel pragai sonkat (nyilvan nem onnan hozzak) - szeletelve, mert itt kb minden keresre van es nem elo csomagolva. Friss, nem egy tartosito szeres szemet. 2-3 nap mulva mar megbudosodik, azert mert friss.
A francia marhahus Trieszt kornyeken alap - pedig az vagy 500km onnan minimum.
(Torino 400, onnan meg vagy 100 a francia hatar...)Igaz Olaszorszag eleg nagy - sziciliai edesseg vagy citrom, netan olaj az nekik hazai....
Amugy kulfoldon is tudatos - olaszt nem baszol at egy lehuzos magyar etteremben, szolni fog ha nem olyan a kaja amilyennek lennie kell...
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10404 üzenetére
Egy evnel tovabb nem ajanlott tarolni lezaratlanul tatolni, megavasodik.
Tehat lehet venni mondjuk egy 5 literes kannaval (hozattam igy Mazzarra del Vallo-bol ismeros farmjarol, Szicilia), aztan azt jol lepalackozva talan evekig elall (nekunk 2 evnel regebbi cimkesunk nincs)(itt lehet kapni peldaul muanyagbol is azt a nagy zold literes uveget ami a fenytol is vedi), de jobb a preseles utan 1-2 honappal lepalackozni (1 honapot minimum varni kell, hogy a holyag huzo enzimek elmenjenek belole, addig nem is ajanlott kostolni. Kiveri a szadat a herpeszhez hasonlo holyag. A hazilag elrakott olajbogyot is 1 honapig aztatjak es gyakran cserelik a vizet kozben, majd aztan lehet uvegbe elrakni. Azert olyan draga, nem az alapanyag kerul sokba. Maceras jol megcsinalni, de megeri, mert total mas a bolti sos szarhoz kepest)(csinalnak meg olajbogyo pestott is, azt most kaptunk eloszor (pedig 15 eve itt elunk), nem tudom hogyan keszul)
Nem sokara indulunk vasarolni az olaszokhoz, felkeszultem a karacsonyi rohamra. Itt elseje korul mindenki fizetest kap, erezhetoen nagyobb a tomeg a honap elso ket heteben.
Szoktuk is konstatalni, hogy honap utolso heteben mennyivel kevesebb vasarlot latni - akkor kell mennunk. Sajnos az elmult par napban nem ertem ra nap kozben! Igy a karacsony roham plusz a fizetes utani zsezseges jelen lesz. Es meg meleg is van, jelenleg 18 fok van es szakad az eso. -
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10393 üzenetére
Olaszoknal 4% az afa a kaven ha jol remlik.
Azt nem nyomja le se roman se magyar kereskedo.Holnap megyek vasarolni, majd lefotozom.
Nejem szolt, hogy kellene par dolog.Rummo, De Cecco, Di Martino tesztak, pisztacia krem nalunk is fogyo eszkoz, de kb mindenfele husarut onnan veszunk, mert pl. naluk francia marhahust kapni es eg es fold a kulonbseg...
Szeletelt sonkak, sajtok, pecorino, stb. Meg mondjukbitt a Bata gyar mintaboltja, szoval cipo is akad jo es meg arban is total olcso.
Szoval gyanus nekem az Emagos ar, ha nem akcios....
-
jjeahh
nagyúr
válasz
kchris78 #10364 üzenetére
Érdekes, nekem a beállított gépem után a kávézókban, éttermekben adott kávé mindíg gyengének tűnik
. Ennek gondolom két oka lehet: egy jó beállítás gyorsabban amortizálja a gépet és mivel nekük a profit a lényeg, az emberek többségének meg a gyengébb kávé is megfelel... nincs okuk rendesen beállítani. A másik tippem, hogy egyszerűen nem értenek különösebben hozzá és nem érdekli őket. Tényleg nagyon sokat számít a beállítás és a kávé minősége, fajtája is.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10305 üzenetére
En nem igenylem a kavet.
Ha a nejem nem inna, akkor nekem nem hianyzik.Nalam folyadek bevitel, ezert iszom durvan felhigitva, hideg tejjel.
Ha nem iszom, akkor semmi nem tortenik. Ha iszok egyet este hatkor, attol ugyanugy tidok aludni mar akar nyolc utan.
Pedig olvastam, hogy 8 ora a felezesi odeje a bevitt koffeinnek. Lehet, hogy ram kevesbe hat.
-
törölt tag
válasz
kchris78 #10305 üzenetére
Igen. A fejfájáson kívül nincs előnye, csak annyi, hogy megbizonyosodsz az akaraterődről.
Már kétszer is abbahagytam, elég rossz 4-5 napig az abroncsszerű fejfájás, ami végül fejtetőn tűnik el, mintha így ürülne ki a koffein, aztán elvileg alkalomszerű kávé vagy tea nem indít be elvonási tüneteket, ha utána nem folytatod rendszeresen, de már néhány kávéval kezdődik az egész elölről.
Szóval drog, grammozunk, patikamérlegezünk... De mivel nincs különösebben hátránya, viszont finom, ezért úgy döntöttem, nem rontom el még egy hetemet akaraterő-függőséggel. -
Balázzs
senior tag
válasz
kchris78 #10245 üzenetére
Hasonló van náluk is14 éve, évi karbantartás legyen meg + egyszer ellenőrzés és szuper lesz! Ez a fordított ozmózisos technológia szuper!
Szervíz tapasztalat: kávégépbolt, Budapest Üllői úti szervíz/bolt. Bő 2 hete leadtam a gépet, kértem még egy gőzcsövet (a meglévő tejhabosító mellé) és szervízzel (tömítések cseréje és zsírozás) 14.200 HUF lett, szuper a gép.
Ha valaki korrekt szervízt keres, én csak ajánlom Őket.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10221 üzenetére
Ahogy nezem ez kb 200 Euro. Az nem draga. Plusz az uv es so visszapotlo.
UV lampa es asvanyi anyag visszapotlo az milyen meret?
Mert ranezesre egy ilyen nekem is elferne, de ha azok meg valamit adnak a tartaly es a szurok meretehez, akkor mar lehet kicsi lesz.Mivel most keszulunk mosogato talcat cserelni, igy az extra csaptelep beszerelese nem okozna extra szivast, siman ossze lehet(ne) legozni amikor meg nincs bent a mosogato talca....
A lefolyo miatt ugyis uj csovezes kell majd, szoval meglatjuk.
-
Jenne
őstag
válasz
kchris78 #10157 üzenetére
Szia!
Én 30 gr szemes kávét őrlök le minden alkalommal, így majdnem tele lesz az alsó átlátszó tartály (ami levehető és van külön rátekerhető fedele is) és nagyon kényelmesen tekerem
, nagyjából kettő (2) perc. Ez az aznapi 2x2 adaghoz elég.
Előtte egy pár ezer forintos hagyományos acélkéses kávédarálót használtam, de az nem egyenletesre darálta le a szemeket. A régebbi 4 baros szarvasihoz ez jó is volt így, oda szinte mindegy is csak le legyen valahogy darálva. Azt vettem észre, hogy ezzel a kézivel ledarálva - mert szinte teljesen azonos szemcse méretű lesz a darált végeredmény-, hogy szebb és vastagabb cremát kapok ugyan abból a kávéból főzve, mint előtte a késes darálóval ledarált kávéból. És jobban le tudom nyomnyi a tamperrel a kávét is. Nekem megérte és nem bántam meg a vételt.
Van ennek egy akkus változata is, [link] de nem azt választottam, mert hasonló van az ismerőséknek és 2-3 darálást bír egy feltöltéssel és sokszor olyan érzés darálás közben mintha le akarna állni vagy akadna. -
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10158 üzenetére
En most csinaltam eloszor, a fel fozes az opalos volt, majd a masodik mar teljesen viztiszta. Ez utan jott a folyo vizes tisztitas a fozo egysegre, majd zsirzas.
En 6 darabos CA6704 tablettat hasznaltam.
Orlonek ilyen van itthon.
Ha jol lattam, akkor ez valamelyik komolyabb orlonek a masolata (veletlenul akadtam ra a kep alapjan ), vagy tan ugyanazon a gepen keszul. Ez volt vagy 20 Euro ha jol remlik. Marha jo minosegu, keramia orlos, jol beallithato es nem allitodik el. nem egy nyeklos/nyaklos kinai vacak a tapintasa alapjan.Ecco'la.
Eleg nagy a hasonloasg... -
Jenne
őstag
válasz
kchris78 #10149 üzenetére
Szia!
Nekünk a Tchibo kézi őrlőnk van. Én vagyok tekerő felelős és tekerem ezerrel....
Most a hétvégén 6.995 Ft volt darabja. Nagyon jól be lehet állítani a kávészemek őrlési finomságát.
Jól jön ez majd, amikor már nem lesz elektromosság ... -
MPowerPH
félisten
válasz
kchris78 #10130 üzenetére
Amig nem hasznalsz normalis kavet, igazabol hot mindegy, milyen geppel huzod. Ezt megtanultam, miutan hiaba lett meg a Bianca, a bolti, szenne egetett, rossz minosegu kaveval vagy keseru lett, vagy erosen foldes, egett izu, vagy lejott, es igaz nem volt keseru, de semmi mas sem, ergo elvezhetetlen. Nem kell megvenni a 16-20 ezer Forint/kg aru kavekat, mert egy kis porkolobol szarmazo, frissen porkolt, kiprobalt blend 9000Ft/kg, es nem emliotheto egy lapon barmelyik bolti kaveval.
Felesegem sem szeret a nagygeppel kavet fozni, de szereti a jo kavet. Ha itthon vagyok, akkor en fozok, es most mar kijelentheto, hogy konzisztens az eredmeny mindegyik fozesnel. Ha nem vagyok, akkor brikkazik.
Mi nem nagyon jarunk kavezokba, nincs a kozelben egy sem, es hogy oszinte legyek, otthon most mar legalabb olyan finomra csinalom, ha nem jobbra. Es mivel mindig van itthon 5-6 fele kave, valogatni is tudok, eppen a savanykas gyumolcsos izekre vagyok, vagy inkabb a testes, mogyoros, csokis iranyra. Aztan kiulok a kertbe, es elszopogatom.
Es mindezt ugy, hogy nem a dupla 19g -os kosarral fozok nagy atlagban, hanem az 1 szemelyes 17g -ossal kettot. Es kezivel daralok, raadasul a C40 -el, ami nem is a leggyorsabb fajta.De ez nalam egy szeansz, mert szeretem a kavezas elotti workflow -t is.
Ettol fuggetlenul be van neki igerve, hogy kap egy regi Delonghi Primadonnat, meg LCD kijelzo nelkulit, mert a kijelzosok mindegyike egy idozitett bomba, es maga a kave fozes es tejhabositas 10 ev alatt nem sokat valtozott ezeknel a gepeknel, eleg csak belenezni. 1 szemelynek pedig az E61 fejes gep pazarlas. -
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10130 üzenetére
Ahogy mar emlitettem, ahogy komolyodik a gep, ugy erosodik a lehetosege a szar kave fozesenek is. (bar a ceges (szalloda) La Cimbali gepekbol meg nem ittam szart.)
Ismerosom eleg nagy kave orult, Descent De1 meg a hozza valo hasonlo aru daralo van otthon, kalibralgatja is kb naponta az orlot, van az az oramu mechanikas kaveturkaloja is, de meg nem sikerult 2x ugyanolyan kavet foznie nekem.
Es nem az alapanyag volt kulonbozo, sot a beallitas is kb hasonlo volt, mert el lett mentve.Ha ebbol indulunk ki - meg abbol, hogy en csak lattet iszom, mert utalom a kave izet - akkor (szerintem) tok felelsleges a (tul)komplikalt gep.
Egy oreg karos gep, megfelelo viz, megfelelo nyomas, jonapot.
Persze aki kifinomult erzekkel rendelkezik, az elvezheti a kulonbsegeket (dragabb kave es jobb gep fozetenel) - de az olyan mint az audiofil.
Draga mulatsag es nem mindenki erzi a kulonbseget.Neked kell tudni melyik kategoria szallsz be. Ha csak a kavezas a cel valamint az otthonrol kimozdulas, azon nem segit majd a jobb kavegep.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10087 üzenetére
Van ott is szerencses csillag allas. Ha nem velem tortenik el sem hiszem.
(kulfoldon elunk (szloven tengerpartnal), erre jon a fiam az egyik legmelegebb nyari napon (termeszetesen vasarnap delutan), hogy talalt egy magyar csaladot a lakasunktol 300 meterre amikor rollerezett a barataival. Rajuk koszont magyarul, mert latta a rendszamot es igen csak gondban voltak. Auto meghalt. 2 felnott, 3 gyerek, autobol elfolyt a hutoviz, ekszij leesett. Biztositasuk sem volt, uton voltak haza fele.)
(nos a 11 eves Kia Ceed kombi szerencsere lancos motor, igy az autonak semmi baja nem lett a szetesett vizpumpa es leesett ekszij miatt. Befogadtuk oket, par ora mulva vissza mentunk kiszerelni amit ki tudunk a 37 fokban, meg kellett varni, hogy huljon kicsit a motor. Kijott a vizpumpa, szet volt esve, a kezembe hullott a csapagy golyok jo resze. Motorba is hullott belole, igy egy olaj palcara rogzitett szekreny ajto magnessel osszeszedtem amit tudtam a vizpumpa helyen benyulva. Ezutan a doglott vizpumpaval felturtuk a netet, a helyi alkatreszes boltokban megneztuk ki tud ilyet hozni raktarrol.
Kep alapjan sikerult azonositani a megfelelot. (szep is volt az ezres valtoszam a magyar vs szloven euros arakat illetoen, pedig a szloven piac joval kisebb ugyebar. (ami nalunk euros ar volt az a magyar honlapon (bardi/unix/stb.) ezres szorzoval volt megtalalhato.)
Az ekszijrol sajnos lejott a felirat, de cernaval lemertuk, berendeltuk azt is az autohoz valo katalogus adatait atnezve mm pontossaggal. Kedden reggel erkezett meg a cucc, vettunk hozza huto folyadek koncentratumot es desztvizet is.Beszereltuk az uj vizpumpat, raraktuk az ekszijat, felhivtuk a szerelot, mennyire kell megfesziteni (mert lovesunk se volt) , aztan feltoltottuk huto folyadekkal es legtelenitettuk. Beindult, nem volt csunya hangja, bar remeltem, hogy ha bele is hullott valhova a csapagy golyo, akkor az nem okoz gondot, mert max valahol megul a viznek kialakitott jaratokban. Ha csak egyet tom el, nem lesz baj.
Haza is ertek szerencsesen.
A treler lett volna vagy 500e Ft (hivogattak mindenkit, de oda-vissza legalabb 1300km es az nem olcso), plusz a javitas. Ha ertuk jottek volna, akkor autopalyan ugye nem lehet vontatni, autonak itt kellett volna maradnia, trelerrel se tudtak volna haza menni, mert abba megint nem ulhet plusz 5 fo. Ehhez kepest az alkatresz meg a huto folyadek csereje volt vagy 110 Euro. Meg kettot aludniuk kellett kicsit szukosebben, mert azert plusz 5 fore mi sem vagyunk berendezkedve (hiaba van vendeg szobank a latogatoknak).Na ez a szerencses csillag allas, nem a lotto otos...
-
törölt tag
válasz
kchris78 #10064 üzenetére
Bajonettes betöltőgyűrűvel nem szóródik az őrlemény, ha kialakul a rutin, be van töltve a kávé a tartályba és be van lőve a mennyiség, meg precíz a tampered, nem ragad fel semmi a felsőszűrő oldalára, nincs annyi kosz, nagyon közel van az automatához a karbantartási igény.
-
Szabász
csendes tag
válasz
kchris78 #9871 üzenetére
Itt is mint a karos gépeknél a frissen pörkölt kávénak nincs párja. Én karosról váltottam automatára, tehát visszafelé léptem! Egy hét alatt 83 lefőzőt kávé
után mondhatom, hogy nálam a robusta-arabika blend a nyerő. A jó bevált kávék itt elveszítik azokat az ízeket amit a karosnál ki lehet hozni. Akitől érdemes rendelni frissen pörkölt kávét Pall & Yotz kávépörkölő neki vannak olyan belendjei amik fekszenek az automatának. Én most innen rendeltem itt látható, szűrhető a pörkölési dátum is [link] ez például 10.05-ei pörkölés.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #9818 üzenetére
Nem mondanam, hogy bullshit, csak epp olyan helyekre talaltak ki ahol mindenki szarik bele mindenbe (tanulatlan es olcso munkaero) es ott ezekkel a szabalyokkal minimalizalni lehet a fertozes veszelyet.
Ahol normalisak a dolgozok, ott a HACCP nagy reszet alapbol betartjak, mert a jozan esz is azt diktalja, hogy ne a csirkes deszkan csinald a zoldseget, stb.
Ismeros sef kint dolgozott valahol az arab vilagban, elmondasa szerint kb 5x kellett kitakarittatnia a helyi brigaddal a hutot, mire europai szemmel elfogadhato volt az eredmeny. Na pl. olyan helyre bizony kell a szabalyozas....
(munkakorombol kifolyolag latom, hogy az ottani szallodak milyen dolgozokat keresnek - minden rasszizmus nelkul le merem irni: kitetel a feher bor. Europai (nem orosz), lehetoleg nyugat europai szarmazasu.)(es mindez nem a vendegek rasszizmusa miatt van).
Nemzetkozi cegnel egyik igazgato Kinaba igazolt. Aztan beszelgettunk. Elmondasa szerint az europai berbol ott 3-5 kinait tud fizetni, de a termelekenyseguk boven az europai alatt van (a 3-5 fonek osszesen).
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #9681 üzenetére
Majd az lesz szep, ha Kina megtamadja Tajvant. Most meg kivarnak kicsit.
Na akkor eljo a kozepkor megint...(Lehet ez meg csak a Covid okozta ellatasi lancok miatti kenyszer-attervezesek eredmenye. Akkor ugyanis kicsit megallt a vilag - talan 1-2 esetben hattrafele kellett lepni a termekek kihozatalaval, mert nem volt hozza valo alapanyag.)
-
törölt tag
válasz
kchris78 #9662 üzenetére
Most karost használok, Sage Barista Pro-t. Nem vitt közelebb a témához, pedig minden tökéletes egy precíz tamper és bajonettes tölcsér után, aliexpresszes zacckiütővel, kevesebb a takarítási igénye mint az automatának. Még sosem égette meg a kávét, nem szaladt túl a hőfok, jó a PID-je, de már a Philips is ezen a szinten játszik plusz nyomásfokozóval, kisebb vízhozamú pumpával és Xsmall gőzcsővel.
Néha jobb élmény az automatával cappuccinot csinálni mint karoson.
Valahogy nem nyűgöz le a karos, ez van. Lehet hogy rossz a kávé, lehet hogy még nem jó a módszerem, ha jó a szemcseméret, nyit az OPV és kevesebbet főz mint amennyit kéne, de akkor minek a beállított mennyiség? Mérlegre kell főzni manuálisan és úgy jó, de semmi kiemelkedő. Jobb mint a vendéglátós kávék, kidolgozottságra, de pl. messze nincs olyan szinten mint az Ohanában. Jó alapanyaggal talán. Ötből egyszer. -
-
jjeahh
nagyúr
válasz
kchris78 #9380 üzenetére
A sötét pörkölés ellenére amúgy a Kimbok valóban ihatóak, pedig más márkából eddig egyetlen sötét pörkölésűt sem szerettem. Csak hát közepes pörköléssel valszeg sokkal jobban tetszenének
.
#9382 Jenne: Itt a Delonghi-Kimbo kávékat amúgy nagyon dicsérik, így azokkal valszeg nem lősz mellé és az Aroma Gold is a legfinomabbak közé tartozik, azok közül, amiket eddig kóstoltam.
Én amúgy most a Lavazza Tierra for Africa kávéra vagyok nagyon kíváncsi, de van még egy kiló Bellarom Selection of the Year-om, az el kéne fogyjon
. A Lavazza Tierra for Planet is érdekes volt, ugyan nem volt annyira nagyon erős az aromája, de tetszett az egyedi citrusos-almás ízvilága.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #9357 üzenetére
Infuser néven fut náluk és kivehető:
https://www.youtube.com/watch?v=TeMPwQFUFls
https://www.youtube.com/watch?v=ABT2MRlmeSoViszont belül rögzített a nagy dugattyú, ellentétben a Saeco megoldásával, ahol komplett kivehető ez is:
https://www.youtube.com/watch?v=3QBLoTMgTec
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #9301 üzenetére
Vannak ilyen csőtisztító dolgok, szervizben is használják, ha jól tudom:
https://vi.aliexpress.com/item/1005003594510654.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005004070051467.htmlBár még én sem rendeltem, mert amikor gépfelújítást végeztem, a belső csöveken vékony dróttal áthúztam valami vászon stb. darabot, így meg is oldódott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #9231 üzenetére
Nem tud grammra mérni, amelyik időre mér, illetve fordulatot számol.
Régi Saeco gépem még adagolórekeszes rendszerű, ami térfogatra határol. Az őrlő egy mellette lévő rekeszbe hányja az őrleményt, ami telítődik, másik oldalán elbillen egy lap, mikrokapcsolóval. Ekkor az őrlő leáll, egy elektromágnes kinyitja a rekesz alját (dupla kattintással még le is kocogtatja) és a főzőegységbe hullik az őrlemény.
Ez minden további stabilizálás nélkül állandó vastagságot produkál, ami manuálisan a rekesz méretével még állítható is, egy pöcök segítségével.
Később ezt a rekeszes rendszert (Vienna, Roma stb.) kihagyták, az őrlő közvetlenül a főzőegységbe termel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardverkemping június végén
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mini-ITX
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen széket vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest