- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
USB-t nem ismerem igazán, csak töltő erejéig foglalkoztam vele. Nem tudom milyen adatátviteli módjai vannak és azok milyen fizikai rétegben történnek. D+ és D- ágakról is csak azért tudok, mert tudnom kellett a feszültség szinteket a töltés vezérléshez.
Például fel lehet fűzni több eszközt egyetlen adatbuszra úgy mint I2C-nél és CAN-nél? Vagy az USB csak point-to-point működik? Nyilván nem fogok/akarok/tudok kihúzni egy-egy ágat minden eszközhöz.
Jah és nincs USB vezérlő a kontrolleren míg CAN vezérlő az elvileg van, ez mondjuk elég nyomós indok.
Meg CAN buszos mikrochip-eket szerintem könnyebb találni (pl. GPIO expander-t fél perc alatt találtam), mint natív USB-s mikrochip-eket. -
ecaddsell
aktív tag
Vsz. kétszer gondold meg mielőtt beleugrasz ilyen nagyon olcsó cuccokba.
Én nemrég szívtam meg freki mérővel.
OLED kijelzős, vámhatár alatt 2.4GHz-ig mér. Ez kell nekem. (Ne legyen teljesen off, ESP32-ről vezérelt ADF4351-hez).Valóság: Valóban mutat valamit, sőt ha elég nagy jelet kap elmegy egészen kb. 3 GHz-ig is.
Viszont a pontossága nulla. Alapból van kb. egy fix 0.5%-os eltérés (normális mérő 10^-6 tól indul). Nem mellékesen nagy ugrásokkal változik a mutatott érték. A számláló mintha kb. csak 10 bites lenne.Na most mivel nekem is hobbi, kicsivel többért sokkal jobbat tudtam volna építeni (persze még szétszedhetem azt is amit vettem, de nem hiszem, hogy sokkal többet ki lehet belőle hozni).
Az ESP32-vel simán lehet akár 40 Mhz-ig tudó freki mérőt csinálni (15 bites PCNT, ablakozás RMT-vel van rá netes példa). Még hozzá téve egy előosztót akár feljebb is tudtam volna menni frekiben mint amit vettem (és úgy már nemcsak CMOS jelszintekkel megy).Visszatérve a szkópra: Kicsit alul specifikált. Mennyi a mintavételezés sebessége? Digitális (négyszög) jeleknél a mintavételezési sebesség tizedével kell számolni mint (felső) határ. Milyen a tárolás mélysége? Milyen érzékenységi tartományban használható? Milyen triggerek vannak?
(A dekódolást nem említem, bár pl. ami nekem van tudja, sosem használtam, annyira nehézkes a beállítás. Simán fe/lelfutó élre triggerelve megnézem a lényeget, sokkal gyorsabban így.)
Egyéni igény az, hogy a jel spektruma FFT-vel megnézhető legyen. Nem feltétlen a készülékben, hanem pl. offline PC-vel. Viszont az FFT freki felbontása függ a mintaszámtól, szóval van helyzet ahol simán kellhet 1M minta...
Sajnos konkrét cuccot, pláne ennyiért nem tudok ajánlani. Viszont saját tapasztalatból kiindulva, nem érdemes a nagyon olcsó cuccokba gyorsan beleugrani.
-
_q
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Nekem van egy ilyen 200 kHz-es amit linkeltél, és van egy Hantek 6022BE usb-s szkópom is ami 48 Mhz-es mintavételezést tud. A DIY szkóp tök jó mobil cucc, kicsi és viheted ahova akarod. Ha vmire gyorsan rá akarok nézni, multiméter mellé jó párosítás. De azért egy WS2812B jelet már alig-alig lehet értelmezni vele. Vagyis értelmezni lehet, de a jelalakot már nem nagyon látod, ahhoz kicsi a mintavételezése. Ha jól emlékszem, akkor 10 uS a legkisebb egység az idővonalon. A nanoszekundumos jelekhez már mindenképpen komolyabb eszköz kell. Ez az usb-s szkóp azért még mindig elérhető áron van a hobbistáknak is. Vmi 50 font körül fizettem érte anno, ami töredéke egy komoly asztali oszcilloszkópénak.
De persze nem is olyan kényelmes a használata, kell hozzá egy PC/Laptop és bugdácsolhatsz a kábelekben. -
lappy
őstag
Egy hasonló épített oszcilloszkóp kb a felét tudja csak (így 100kHz), de már akkor is elég a végét járja. Így ha annál nem nagyobb a mért jeled akkor vedd meg.
Analizálni meg a ~2500 Ft USB Logic Analyzer 24M 8CH Microcontroller ARM FPGA Debug Tool használd
( a digitális oszcilloszkóp nem bírta megmutatni az induló jeletamíg ez a kis piszok igen!)
-
Teasüti
nagyúr
Köszi! Hát, 10 darabot rendeltem mindenből. Ha egyszer összeáll a projekt, akkor elgondolkodok majd rajta hátha másnak is volna igénye hasonlóra.
Jut eszembe: autószelepes keréknyomásmérőt nem ismer vki véletlen, amit lehet használni Arduino-val? TPMS szenzor a becses neve. Vmi gyári jeladó kéne, csak a jelvevő lenne Arduino.
-
Melorin
addikt
A +12V lábára 12V DC-t kötök, a GND-re az Arduino GND-jét és a táp GND-jét.
Az In1/In2 lábakra pedig bekötöttem az Arduino 50/52 lábát.
Hogy érted, hogy a program alapján nem úgy használom ahogy kéne? Hogy kéne ahhoz, hogy amíg nyomom a távirányító gombját, forogjon a motor folyamatosan, de ahogy elengedem, rögtön megálljon? -
_q
addikt
Szerintem attól függ, hogy teljes ablak nyitás vagy bukóra nyitás a cél, emellett az is kérdés, hogy miként van megoldva. Ha valamilyen lineáris szán segítségével vagy ehhez hasonló "áttételezés" van akkor jó a DC, de egyébként DC motor nem tudná egyenletesen nyitni/zárni (PID nélkül). Léptető vagy servo motor az áttételezés miatt jobb választás lehet direkt nyitás/zárás esetén (vagy DC + PID).
Ez csak tipp, nem próbáltam, persze érdemes lehet kipróbálni DC motorral ha van kéznél az olcsósága miatt (léptető és servohoz képest). -
_q
addikt
Ja igazad lehet, mert az arduino honlapon a gyári panelből indulnak ki, viszont ebay, alliexpress és ás társain a kínai másolat van, ami az emberek többségének lehet, ott már el tudom képzelni, hogy nem tud annyit, mint az original.
Jó lenne tisztázni a pontos eszközök típusát, én abból indultam ki, ami a képen, illetve hozzá írt szövegből kiderült. De ahogy írtam a legbiztosabb a Vin vagy az USB bemenetről való táplálás, mert ott van regulátor, így az 5 V se okoz gondot. Vagy nem árt tudni a pontosabb paraméterét a panelnek. -
vargalex
félisten
Elbénázták a redirect-et. A http://jlcpcb.com át van irányítva a https://jlcpcb.com-ra, ami pedig a https://jlcpcb.com:443-ra, ami ugye önmaga. Innentől végtelen rekurzió...
Szerk.: Úgy látszik, éppen javítják, már bejön CSS nélkül.
-
_q
addikt
Köszi a tippet és (#9056) Janos250-nak is. Nem konkrétan ezzel a sorral volt a gond, de a read_raw-hoz manuálisan hozzá adom a 'W'-t pár sorral lejjebb és ott már nem kellene az i indexet tovább léptetni, amit én viszont megtettem, így ott valóban túllépte a tömb a max elemszámát. Most ez a része kb. 20 perces futás alatt nem dobott hibát, cserébe ugyan itt előjött más
Ez a hiba. A serial monitoron jön egy 0-s index, illetve egy üres sor, mint ha nem küldene semmi adatot a kliens, majd amikor szétbontom a hőmérsékletet és az aksi szintet, az aksi szint üres, a hőmérséklet egy W. Ezek alapján az látszik, hogy valószínűleg küld valamit a kliens, különben be se lépne a fogadás programrészbe a szerver, viszont csak egy W-t.
Lehet elveszik az adat küldés közben? Érdemes lenne szervertől visszaküldenem az adatot a kliensnek, megnézni egyezik-e ha igen akkor oké, ha nem akkor küldje ismét a kliens? Változó hogy kb. 10-20-30 küldésenként jön elő, a küldés 5 másodpercenként megy. -
Teasüti
nagyúr
(#9043) xboy89
Meg, megoldható. Ha rákeresel a témára, akkor rendre ilyen 2-3 méter limitekről számolnak be, ami még üzembiztosnak mondható a célnak megfelelő kábelezéssel.(#9044) Janos250
Hantek 6022BE.
De van egy kézi DIY szkópom is, ha csak gyorsan meg akarok lesni vmit, vagy nem tudom vinni a laptopot és az usb-s szkópot. Ez is tök jó cucc az áráért (feléért is meg lehet találni), bár csak 10 uS-ig tud lemenni, ami a több száz Khz-es jelekhez már kevés. -
tvamos
nagyúr
-
Janos250
őstag
-
_q
addikt
Én úgy értelmeztem, hogy az ábrán látható 2 ellenállás adja magát a feszültség osztót nem kell plusz ellenállás. A FET feszültségre nem gondoltam, de akkor csak annyi hogy a max 2 V helyett mondjuk 2.6 V lesz amit arányosítani kell az aksi max feszültségéhez (ha 0.6 V esik a FET-en). De cáfoljatok meg ha nem így van.
Viszont mivel asszem 2.8 V lehet a minimum feszültség amin még biztonsággal működik az ESP32, így az aksit nincs értelme teljesen lemeríteni. Lényeg hogy meg kell nézni mekkora feszültség esik a FET-en, azt pedig hozzáadni az ADC mért feszültségéből, így meg van a tényleges aksi feszültség. Vdd ahogy írod az aksi.Deepsleep módban 10 uA a fogyasztása az ESP32-nek, egy AMS1117 3v3 LDO 5-10mA körül van terhelés nélkül.
-
AcCEsS
senior tag
Most már stabilan megy az időjárás-állomás, de az akku aktuális állapotát továbbra sem tudom monitorozni, ebben szeretném a segítségeteket kérni. A bekötési vázlathoz képest annyi változtatás történt, hogy a TP4056 után - aryes javaslatára - bekerült egy boost-buck 3v3 konverter, és a 3.3voltos lábon van megtáplálva a Wemos. Gondolom ott nem lehet mérni, mert az nem az akkufesz. Ebben a kiépítésben hogyan tudnám monitorozni az akku állapotát? Ez a "két ellenállásból csinálsz feszültségosztót, ami leosztja az akku feszültségét, és azt méred meg az analóg porton" tanács nekem nem tiszta, mert totál nem értek ezekhez a dolgokhoz.
Mekkora ellenállásokat kellene beszereznem és pontosan hová, mit és milyen módon kell bekötnöm?
-
dangerzone
addikt
Egy ismerősömnek van elfekvőben egy arduino robotautós szettje, amit még sosem használt és kölcsön tudja adni, kedvcsinálónak jó lehet. Van távolság mérő szenzor, motor shield, 2 kis motor, meg kerekek, enkóder, váz stb, de vezetékek se tápkábel nincsenek.
A kérdésem az,hogy ha usb-re kötöm az arduino-t, akkor úgy is mindent működésre lehet bírni, vagy mindenképpen szükségem volna egy külön tápellátásra is?
-
Teasüti
nagyúr
A Z tengely körüli kúszás/forgás engem nem érdekel (Amúgy miért nem használsz 9 tengelyes szenzort? Az iránytűvel szerintem a yaw is korrigálható.). Az X és Y tengely kell csak a dőléshez és az egykerekezéshez.
Nekem ehhez elég a Teapot demo program, négy értéket használok csak amiből kettő nyers adat (X gforce, temp), kettőt pedig a DMP számol (roll, pitch). Alvó üzemmódban meg bármilyen tengelyen bármilyen gyorsulás felébreszti a vezérlőt.Amúgy nem, nem igazán van vele tapasztalatom. Úgy 2 éve szórakoztam ezzel utoljára. Azóta várja jobb sorsát. Amúgy fura, hogy még mindig nincs "hivatalos" library a DMP-hez, amikor már 2012-ben kiadták hozzá a dokumentációt.
-
Teasüti
nagyúr
Igen, az MPU-6050 library példaprogramja ami a Process-nek küldi ki merre áll az 3 poligonból álló repülő, az éppen DMP-t használ.
-
tibi-d
tag
Ez nem teljesen igaz, mert a PLC utasítások között is van olyan, hogy bemenet azonnali lekérdezés. Ekkor az adott bemenetet(ket) frissíti. Vagy megszakítást lehet generálni. A korszerű PLC-k már mikroszekundumos ciklusidővel dolgoznak, és nemigen van olyan fizikai folyamat, ami igényelné az ennél rövidebb lekérdezést. A régi PLC-k a program méretétől függően akár 10-50 milliszekundumos ciklusidővel dolgoztak.
-
Teasüti
nagyúr
Viszont a minden periféria "erre" az mcu-ra lesz bekötve, így nem volna praktikus egy másik vezérlőre kötni a gps-t. Azon filózom kihagyom a külső akkut és inkább a jármű akkujáról oldom meg vmi programozható öntartó relével.
ESP8266 nem játszik, a wifi ide haszontalan.(#8869) Tankblock
Használatban; de nem lesz szükség a második UART portra végül. Így hogy vannak 2in1 modulok, így elég egy port is. -
RAiN91
őstag
Annyira jutottam, hogy nem úgy működik, ahogy gondoltam. Ha pl. 3,3V--ra érintem az adott GPIO-t, akkor az úgy is marad, elengedés után is. Ha vissza akarom kapcsolni, akkor GND-re kell kötnöm.
Ez nem gond, nyomógombbal meg tudom oldani, de akadt még egy probléma:Bootolás után a GPIO be / kimenetek HIGH állapotba kerülnek, és egyből indítja is a programomat. Olvasgattam, hogy állítólag a GPIO 4 és 5 nem kerül HIGH-ra, de nálam igen, mindegyiken végigpróbálgattam már. (mozgásérzékelő van ide kötve, ha bootolok, egyből érzékel is és riaszt).
-
AcCEsS
senior tag
Höhö! Ráadásul nem is a v3 lett volna a végleges, hanem egy külső antennás WeMos Mini Pro.
-
Teasüti
nagyúr
Na várjál az más téma! Én ott végfelhasználó voltam, én ott letojtam hogy milyen SDK-t ad kicsoda. De azért a játékfejlesztőknek már a kezükben kellett legyen a cucc előre, különben hogy érkeznek rá a címek? Mi itt kérem szépen "fejlesztők" vagyunk (muhahha).
Miért nincs teljes körű SDK-nk?
(Nem Arduino Core, hanem még az ESP IDF se támogat mindent, amit a hardver tudna.) -
AcCEsS
senior tag
Ez jó kérdés. Nyílt térben egy kerítésoszlopra lesz felszerelve a doboza, az oszlop és a napcellák fogják árnyékolni a nap elől. Kap egy-két szellőzőfuratot is. Meglátjuk...
De az összerakása után már az elején gondom volt vele, nem akart elindulni a wemos. Egy TP4056 intézi a töltést és a wemos áramellátását. Ez a bekötési vázlat lett követve. Viszont amikor berakom az akkut, a TP4056 akku felőli kivezetésein 3.6V körül mérek, de a wemos felőli lábakon csak 0.85V jelenik meg, így persze el sem indul. Kettő TP4056-al is próbáltam. De ha kiszedem a foglalatból a wemos-t, berakom az akkut, akkor a TP4056 wemos felőli oldalán is megjelenik a 3.6V és ha ilyenkor visszarakom a foglalatba a wemos-t, el is indul a ketyere. Ez nem tudom miért van...
Egyébként, ha a linkelt ábra szerint van bekötve a cucc, és firmware frissítést akarok csinálni, akkor mielőtt az USB kábelt rádugom a wemos-ra, ki kell vennem az akkut?
-
Janos250
őstag
OK, én csak azt mondtam, hogy nekem ilyenre nem volt szükségem, amire volt, arra jó volt a konverter. Mint írtam, az STM32 USB-jére se volt szükségem. Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, hogy ne használja. Attól, hogy én nem ismerem, ha van aki ismeri, használja, ha az jó. Ha szükségem lesz, rá, majd én is ezt próbálom ki. Jelenleg csak az RFID olvasás jut eszembe, ahol nekem jól jöhet.
-
Janos250
őstag
Igen, persze, nem is úgy értettem.
Ezért írtam, hogy pap és papné, kinek melyik. Én midig azt ajánlom, ami szerintem a jobb, de mások szerint meg más. Rengetegen esküsznek a régebbi chipekre, én nyugdíjaztam őket. Az általad javasolt verziót nem ismertem, soha nem használtam, de ha tudja az USB-t akkor az a legjobb. Használtam az STM32-ket, ajánlottam is akkoriban, mert akkoriban azt ítéltem legkedvezőbbnek. Azon van USB is, de soha nem használtam. Ha USB-re van szükségem, akkor én az USB-soros átalakítót használom. A WiFi - BL is ízlés kérdése. Én továbbra is a WiFi híve vagyok, de nagyon sokan meg a BL-re esküsznek, azt használják. -
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Ha a
MyFancyClass s(3,5);
ként deklarálod azt is forítási időben csinálja a fordító pl a memória foglalást.
Futásidőben fogja memóriát foglalni:
MyFancyClass s = new MyFancyClass (3,5);
// itt fogod a művelelteket végezni
delete s; // törlésUpsz kimaradt: Memória foglalás lassú és ha már elfogyott akkor a new vége NULL lesz.
Másra való. Nézz utána a tervezési sémáknak. PL egy Singletont kifejezetten csak 1 szer kell h létrejöjjön.Pl ha adatfolyam csak időszakosan jön és nem szeretnéd mindig a memóriában tárolni a teljes structúrát akkor lehet a new - delete párossal játszani uControllereknél.
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Az elérhető infók alapján ugyanaz a processzor, csak a 8266 + 1 MB flash kombót vmiért elnevezték 8285-nek.
(#8590) aryes
Nem az optimalizálás végett, hanem mert ha "illékonyként" deklarálod a változót, akkor nem a műveleti regiszterekben fogja tárolni amit akár számolás közben is felülírhat egy megszakítás, hanem a "lassú" ram-ban.
Ez gondoskodik a műveletek integritásáról és így a számítás pontosságáról: pl egy egyenletben kétszer kell beolvasni egy változót és a két beolvasás közt történik egy megszakítás ami felülírja a változót, akkor a második alkalommal beolvasott új érték pontatlanná teszi a számítást. Lehet a példa nem állja meg a helyét, de én is kb ennyit értek ebből.Jah illetve kettő vagy több bájtos változóknál érdekes, pl egy int16 esetében mikor az első felét beolvasta a függvény, majd megszakítás és mire a második feléhez jut, addigra felül lett írva és így kapsz egy tök random számot.
-
_q
addikt
Tökéletes, köszi
Amivel próbálkoztam az mind a loop-on belül figyelte a gomb állapotát, sajnos az eredmény részben javult de nem oldotta meg teljesen. Ez amit linkeltél viszont igen.
Egy kérdés merült fel, a millis() függvény úgy emlékszek talán 32 napig képes elszámolni. Lényeg hogy van egy véges ideje. Az unsigned long el tudja tárolni az egészet? Illetve ha eléri a max értékét a millis() függvény, túlcsordul és kezdi 0-ról ismét, tehát nem lesz gond sose akár más esetben se ha millis() függvényt ilyenre használom, hogy mennyi idő telt el 2 állapot között?
-
_q
addikt
Hát nem nagyon van mit beillesztenem. Ezért szeretnék ötletet kérni. De akkor vázlatosan:
void setup() {
pinMode(buttonPin, INPUT);
attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(buttonPin), buttonInterrupt, FALLING);
....
Hőmérő inicializálás;
....
}
void loop() {
óra kiíratása;
....
Hőmérséklet kijelzőre küldése;
...
}
//gomb megszakítás függvény
void buttonInterrupt() {
clockHour++;
if(clockHour > 23)
{
clockHour = 0;
}
Serial.println(clockHour);
//delay(200);
}Lényeg az lenne, hogy kiíratom az időt és a hőmérsékletet. Egyelőre a hőmérséklet része jó, az óra részét pedig még nem egyből a konkrét idő kiíratással oldanám meg, hanem a nyomógombot tesztelném, hogy be lehessen állítani vele egy konkrét időt, jelen esetben 0-tól 23-ig úgy hogy közben a loop-ban megy hőmérséklet kiolvasás és kiíratása a kijelzőre.
Sajnos amikor nyomom a nyomógombot, akkor ha egy pillanatra nyomom is le akkor is folyamatosan írja ki a számokat, mint ha folyamatosan nyomtam volna le a gombot. Erre kellene egy prell mentesítés szeirntem.
-
gyapo11
őstag
Ezzel az a gond, hogy szerintem inkább csak a magas hangokat lehet vele detektálni, másrészt el kellene választani a két oldalát egymástól nyomás szempontból. Így a hangnyomás mindkét felét éri, és nem lesz deformáció.
Másrészt ha mindez megvan, akkor is mikrofon, tehát nagyon érzékeny lesz a hangforrás erejére és a távolságra, esetleg még az irányra is, mint egy mikrofon. A videón meg azt láttuk, hogy a kijelzés hangerőfüggő. -
Attix70
aktív tag
Igen, LM358, R1 nem kell (10K), valamint az R3-VR1 közös ponttól az IC 2-es lába közé kell egy 1uF (nem polaritásos) kondi. Eztán már az általad felvázolt pontok közé kell berakni egy potit majd ha a beállított erősítés megfelelő akkor helyette egy fix ellenállást majd a D0 után egy kicsatoló kondit.
-
asuspc96
senior tag
Sima golyóstoll.
"Ha folyamatos forgó mozgás kell, akkor van ugyanezeknek a szervóknak végtelenített változata, ami 360fokban körbe tud fordulni, és a vezérlő jel a forgás sebességét szabályozza, ehhez sem kell külön driver."
Esetleg tudnál ajánlani egyet,ha megkérlek, hogy melyikbe fektessek ?
Én állok neki keresni, abból sok jó nem sül ki -
Attix70
aktív tag
Kijavítalak mert több helyen is elvérzik a dolog. A kétszeres erősítés (-2x) akkor lenne igaz ha a mikrofonnak nulla lenne a kimenő ellenállása (electret mic kb. 2K kimenő ellenállása ami itt hozzáadódna a 150Ohm-hoz).
Másik gond lehet talán az LM393-al mert a kimenete nyitott kollektoros tehát nem igazán jó analóg jelek erősítésre. A legnagyobb gond azzal lehet, hogy ha beállítunk rajta egy erősítést akkor (300Ohm) akkor az nem csak a kívánt jelünket (mic) fogja erősíteni hanem az egyen komponenseket is. Itt a nem invertálón 2.5V van beállítva, az invertáló bemeneten is van egy egyenfesz potenciál és ezeknek a különbségét is erősíti (ami során lehet, hogy már a kimenet vagy test vagy az 5V táp közelébe áll).
Kis átalakítással lehet használni erősítésre (mic és a nyomtatott áramkör maradhat)
-
asuspc96
senior tag
-
Teasüti
nagyúr
Mindig röhögni szoktam az ilyen ambiciózus kezdeményezéseken, hogy tanítsunk programozást óvodában, kis iskolában. Vhogy nem tudom elképzelni, hogy bármelyik gyerek érdeklődését felkeltené az a rengeteg meló, ami azzal jár, hogy akár csak bekössem a hc-06 modult egy Uno-ra, érteni a elektromos alapelveket hozzá, stb. Aztán bármilyen felületen szarakodni, hogy vmi, a gyerek számára értelmes eredmény szülessen.
Ebben a korban leszarják a gyerekek, majd apuka úgyis vesz olyan rc modelt, ami működik is!
Ellenpéldát egyet sem láttam még.Tvamos-t kéne megkérdezni, ha jól emlékszem ő régebben próbálkozott vmi Arduino RC Kit-tel, asszem robot autó volt.
Úgy emlékszem ott is csak apuka lelte örömét benne, már ha egyáltalán.
Lehet az is a fiókban porosodik. -
Teasüti
nagyúr
Ez a protokoll.
Kihelyezett kapcsolókhoz, kezelőszervekhez, különösképp a kapacitív érzékelőkhöz bölcs döntés védelmet rakni arra a végére a vezetéknek. Ezen felül áramkorlátozó ellenállást. Bypass kondit szükség esetén még a kontroller felöli végére, hogy csökkentsük a zavarjelet.
A beépített védelem elbír 15 kV 1A ESD-vel üzemszerűen? -
Ghandi
aktív tag
Sajnos a sima hőfok szabályozás nem elég. Most egy digitális termosztát van rákötve, de a rendszernek nagy a hőtehetetlensége, hiába állítom a hiszterézist 0.2 fokra akkor is túlszalad rendesen és később kapcsol be. A sous vide lényege az lenne hogy pontosan azon a hőfokon kell tartani 6-20 óráig is a vízet ami be van állítva. Nem is beszélve arról amikor előmelegítem a vizet, aztán belerakom a főzni kivánt ételt és leviszi a víz hőfokot 5-10-15 fokkal is hirtelen, de ez annyira nem lényeg mert utánfűt, de utána képes egy órán keresztül ingadozni a hőfok. Ide PID vezérlés kell. Az ebayon kapni kész 230V-os PID termosztátort, de az is csak hőfokot tud, és az sem a legpontosabb mint ahogy értesültem, ami tényleg jó az már nem pár dollár hanem szép összeg. Egy arduinoval állítólag jól meg lehet csinálni, rengeteg videó van fent a youtube-on, de azok csak hőfokot szabályoznak időt nem. Egy sous vide főzőhöz az csak fél megoldás, a gyáriak mindig tudják mind a kettőt, de azok horror összegek. Egyszerüen csak beállítanám az időt, hőfokot majd beleteszem a kaját és ott is lehet hagyni, ha kész akkor csipog és nem kell se órát nézni, se egy konnektoros időkapcsolót beiktatni ha ezeket mind tudná az arduino is. Az orosz oldalon arduinio nano-t használnak az is elég és olcsó, mindegyik másik videóban vagy uno-t vagy megát használnak és csak hőkontrollra. Az a baj hogy ha működik a dolog akkor anyámnak is kellene egy (már mondta) és egy nano-s szett sokkal olcsóbb lenne.
-
_q
addikt
Ezt lenne jó elkerülni, hogy mechanikailag hozzá kelljen nyúlni az ajtóhoz. Egy régi ajtónál még oké, de egy újfajta nem olcsó esetén már nem annyira. Igen jól látod kell egy adott limit ami felett már elfogadjuk, hogy nyitják az ajtót és egyéb tényező is bele szólhat. Esetleg gyro ezért lehet jó, ott nagyobb lenne a változás mértéke.
-
_q
addikt
Jó lenne mindenféle kapcsoló nélkül. Így kb majd hogy nem ESP méretben megvalósítható lenne, nem kellene semmi mechanikai bütykölés se.
(#8315) Attix70
Erre is hasonló lenne a válasz. Illetve itt még az elektronika hozzá talán még nagyobb méretet eredményezne, de legalább is a mechanikai megoldás biztos. -
ngabor2
nagyúr
Délután, ha hazamegyek, kipróbálom.
Az érdekes az, hogy gyakorlatilag azonos kódrészt tartalmazó másik rendszer úgy működik, ahogy kell.
Hogy könnyebb legyen kideríteni a hibát, egy változó értékét fogom állítani és azt (is) kiíratni, hogy lássam, hogy nem a relé rosszalkodik-e. Bár az is működött szépen magában.
-
tvamos
nagyúr
En azt vettem eszre, hogy a ket Xiaomi teledonom allitja, hogy 1m pontossaggal vagyok valahol, csak nem ugyan ott, mig a kollegam iPhonja is tok mas helyen mutatja, hogy vagyunk, az 20m pontossagot ir, igy ez betalal. Biztos Heisenberg a hibas...
Nem vagyok benne biztos, hogy ezek az olcso kinai modulok nem vagnak at ugyan ugy, mint a telefonok. (Vagy van az a 10-20m.)En ilyen modult vettem amugy: [link]
-
tvamos
nagyúr
Akkor csinald half-step uzemmodban, akkor lesz valamivel tobb nyomatekod. Esetleg two-phase-on half step. [link]
Az a baj, ha tobb aramot tolsz benne, nem lesz annyival nagyobb a nyomatekod, mert telitesbe megy a vasmag, es csak jobban melegited a tekercset. [link]
Amugy milyen eszkozeid vannak, ha nem vagyok indiszkeret? Gondolom multimeter...
-
Janos250
őstag
Igen, úgy tűnik, mert mindenestül törölték. Nem tudni miért, mert én is írtam adatvédelmisnek, meg volt ELTE hallgatónak is javasoltam, hogy szóljanak már nekik. A lényeg, hogy törölték.
Viszont, ha beütöd Google-ba, amit beidéztem, 8 590 találatot ad ki. Azért ez borzalom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest