- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #8215 üzenetére
Szia!
Ezzel a megoldással, sikerült elérnem, hogy csak az 1. és a 25. led világít csak sötét kéken, a többi világoskék. Tegnap kb 4 órát üzemelt és nem vettem észre sem villogást, sem színváltozást. (Egyébként tegnap írtam a hobby elektronikás topicba és lehet tápot kell cserélnem, mert lehetséges, hogy van egy kis gerjedés az áramkörben.)
#include <Adafruit_NeoPixel.h>
#define LEDPIN 13 //vezérlés
#define LEDmennyiseg 56 //osszes led
int i;
Adafruit_NeoPixel LEDek = Adafruit_NeoPixel(LEDmennyiseg, LEDPIN, NEO_RGB + NEO_KHZ800);
void setup() {
LEDek.begin();
LEDek.show();
}
void loop() {
uint32_t szin= LEDek.Color(0,128,128);
for (i=0; i<LEDmennyiseg+1; i++)
{
LEDek.setPixelColor(i,szin);
}
LEDek.show();
delay(1000);
} -
válasz
Janos250 #8206 üzenetére
Köszi a segítséget és a türelmet is.
Háhá, kicsit előrébb léptem. (Mondjuk azt nem teljesen értem mit csináltam, de működik.
)
Az alábbi kóddal végre minden LED egyforma színnel világít. Már csak azt kell kitalálnom, hogy a kód végén, ha letelik a delay, akkor villan/pulzál egyet a szalag. Egyáltalán miért kell a delay? Minden LED vezérlős kód amit eddig láttam a neten egy delay-jel végződik. Kell ez nekem? Ez ezért kell, hogy amikor a delay fut, akkor kisebb az áramfelvétele az ESP-nek, kvázi energiatakarékos módba kapcsol erre az időre?
#define LEDmennyiseg 56 //osszes led
#define szakasz1kezdet 0
int i;
Adafruit_NeoPixel LEDek = Adafruit_NeoPixel(LEDmennyiseg, LEDPIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);
// szín beallítas: zold,kek, piros GBR
void setup() {
LEDek.begin();
LEDek.show();
}
void loop() {
uint32_t kikapcsolt = LEDek.Color(0,0,0);
uint32_t csunyafeher= LEDek.Color(153,255,255);
for (i=szakasz1kezdet; i<LEDmennyiseg+1; i++)
{
LEDek.setPixelColor(i,csunyafeher);
LEDek.show();
}
delay(1000);
} -
válasz
Janos250 #8204 üzenetére
A sketch_mar09WS2812_ESP32_RMT_status_bit_check_CH0_GPIOx_24bitFe.ino egy szép villogós fényjátékot csinál.
A sketch_mar16aWS2812DigWrite-alProba01.ino szintén működik.
Az első led villog néhányat pirosan, majd kb 20 led elkezd világítani, az első zölden majd szépen megy át kékbe, 1 led sötéten marad és ismét lesz egy kb 20 ledes zöld-kék átmentes szakasz.Egyik fájlban sem láttam külső library-t. Jól gondolom, hogy ami a libraryban benne van, azt te konkréten ezekbe a fájlokba kódoltad bele a setup részbe?
-
válasz
Janos250 #8193 üzenetére
Köszi.
Most ugyanazt állítottam be, mint ami te képernyőképeden szerepel, de így is ugyanazt a z üzenetet kapom.
Arduino IDE 1.8.5 van nekem feltelepítve.Eddig sima ESP32 DevKit volt az alaplap beállítása. (De nekem szerintem a NodeMCU van. Ezt vettem, és pont így néz ki az enyém is. [link] )
Tegnap este a vezérlőpin vezetéke és a led szalag DIN vezetéke csak össze lett csavarva, hogy kipróbáljam. A 10 db-os teszt szalag viszont közvetlenül volt rákötve a vezérlőre egy kb 10 cm-es vezetékkel. Az alapján amit írtál, akkor ez is lehet probléma, erre nem gondoltam.
A táp biztos elég, mert 12V/4A a táp, amiből egy stabilizátor IC-vel csináltam 5V-ot, és 5A-ig terhelhető ez az IC.
#Tankblock Köszi, ezt néztem én is, de nem láttam hozzá guide-ot, hogy milyen paramétereket lehet megadni, hogy kell használni a library-t. Ugyanez a bajom van a Pixelbus-sal is.
-
válasz
Janos250 #8187 üzenetére
Üdv,
A link ahogy néztem ugyanarra weboldalra visz. Mindegy, letölöttem azt amit most küldtél. és nnál is ugyanezt a hibaüzenetet kapom.
Közben tegnap este azt olvastam, hogy a FastLED hivatalosan nem is támogatja az ES32-t, így nekem marad az Adafruit_Neopixel, vagy esetleg a Pixelbus, csak az utóbbihoz nem találtam használható leírást.
[link] -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #8182 üzenetére
Az csak a retrigger.
Nekem az kéne, h ne tartsa fent a jelet egyáltalán.
Ha van mozgás, akkor van jel, ha nincs mozgás akkor nincs jel.
Az mcu meg majd szűri a jelet.
Esetleg ha van jobb ötlet egy sorompó készítésére, akkor jöhet.
A cél az volna, hogy egy vonalban érzékelni a keresztező mozgást, az áthaladást.
Ezt jelenleg jobb híján PIR-rel tervezem, aminek a lencséjét részlegesen letakarom, hogy csak egy szűk sávban lásson. -
válasz
Janos250 #8120 üzenetére
Üdv,
A hardveres előkészületekkel kész vagyok.(Összeraktam a tápegységet, elő van készítve a dobozolása megvan a ledszalag, össze van kötve be az egész bazár. A ledszalag és az ESP32 között kb 40cm-es vezeték van.
Most jön a szoftveres rész. Az a kód, amit megosztottál, nem fodul le nekem.
Ez a hibaüzenet:
"No hardware SPI pins defined. All SPI access will default to bitbanged output"Mit tudok vele csinálni? (FastLED 3.1.6 van telepítve)
Most az Adafruit_neopixel lilbrarbyt próbálgattam, de nagyon furán viselkedik. Ha csak 10 db ledet kötök be, akkor a színeket RGB sorrendben kell megadni a függvénynek és jól működik. Ha viszont az 57 db-os szalagot, akkor már a sorrend BGR, ráadásul az első valamiért led mindig eltérő színnel világít. Ha pedig valami színt szeretnék kikeverni akkor a delay lejárata után villan egy picit a led és megváltozik néhány lednek a színe.
Környezet: Arduino IDE 1.8.5, Adafruit_neopixel 1.1.6.
Ez a kód van most feltöltve, kék színnel világit most a szalag, kivétel az első led--et, mert az rózsaszín:
#define LEDmennyiseg 57 //osszes led
int i;
Adafruit_NeoPixel LEDek = Adafruit_NeoPixel(LEDmennyiseg, LEDPIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);
void setup() {
LEDek.begin();
}
void loop() {
for (i=0; i<56; i++)
{
LEDek.setPixelColor(i, LEDek.Color(0,255,0));
LEDek.show();
}
delay(10000);
} -
AcCEsS
senior tag
válasz
Janos250 #8183 üzenetére
Ehh, elkéstél mert már elkaptam!
Van egy kalap Wemos D1 (normál/mini) egy pár szenzorral, RPI3 kettő is, Xiaomi gateway kb. 20-25 eszközzel, 7db Sonoff Basic/Pow, 2db Broadlink. Ezekre Domoticz figyel meg egy halom saját szkript. Ja, és jó pár egyéb cucc úton van! Lassan már az asszony is, csak ő elfele.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #8167 üzenetére
Ha már PIR, akkor nem tud vki egy olyan szenzort, amiben nincs késleltetés?
Nekem is ilyen van, ami tök jól működik de nekem nem tetszik, hogy fent tartja a jelet. Ez tök jó egy relé vezérelt lámpához, de mikrokontrollerhez azért elég buta megoldás. És le se lehet szabályozni 0,1-1 másodperc környékére.
Jelenlét érzékelésnél ez annyira nem gond, de mondjuk egy fénysorompónál már gáz. -
AcCEsS
senior tag
válasz
Janos250 #8167 üzenetére
Köszönöm szépen az infót, az SR501-ből rendeltem egy 5db-os pakkot. Időközben a másik topikban is kaptam választ, ahol enesbcs - a téves jelzések elkerülése érdekében - javasolt hozzá egy radarszenzoros kiegészítést.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Janos250 #8163 üzenetére
(#8163) Janos250 és (#8162) vargalex: Ne haragudjatok, nem reklámozni akartam, csak hírt adtam róla. Az Okos Otthon topikban már is megkérdeztem, de talán itt nagyobb a tapasztalat Arduino témában.
Wemos D1-hez szeretnék PIR szenzort csatlakoztatni. Ez nekem teljesen ismeretlen terep (eddig csak egy DHT22 lett vele beüzemelve tesztelésre), ezért inkább megkérdezem: Milyen típusút rendeljek? Rengeteg féle/fajta létezik, de nem ismerem az egyes modellek előnyeit/hátrányait. Ti mit használtok, mit javasoltok beszerzésre?
-
válasz
Janos250 #8158 üzenetére
Na megnéztem a gépen, snap4arduino ami nagyon tetszett! Egyrészt sokkal stabilabb és gyorsabb, mint a többi, amit próbáltam, másrészt létre lehet benne hozni saját blokkokat, Xml és javascript alapon, amit a programmal együtt is el lehet menteni, az ember nincs ráutalva arra, hogy a készítők beletegyék, amit az ember használni szeretne, pl ultrahang szenzor, vagy motor shield.
-
válasz
Janos250 #8152 üzenetére
Akkor már blökli.
Van vagy 4-5 arduino programozására is alkalmas blockly fork, amit végigpróbáltam, ebből van egy, ami kimondottan nagyon jól sikerült, most fejből nem tudom a nevét, majd este belinkelem. Mindegyik valamilyen firmata firmware-el működik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül a pc-ről vezérli a uC-t. -
válasz
Janos250 #8114 üzenetére
Ok, köszi. Azt keresgéltem, hogy van-e valami egyszerű módja annak, hogy egy szalagon több ledet is egyszerre vezéreljek.
Sejtem, hogy ha definálok egy tömböt, akkor ez kezelhető lehet, de mi van akkor ha én pl egyszerre akarom az első 10 LED-et vezérelni.Azt nézegettem, hogy a fastLED ami most talán népszerűbb LED vezérlő könyvtár. Szerintem ahhoz szerzek valami dokumentációt és azt fogom használni.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #8091 üzenetére
Mintakódot néztem, ott használták a SoftwareSerial.h fájlt. Ezért gondoltam használni, de folyton hibát dob, hogy a header fileban nem jó valami. Megpróbálom a hardvereset akkor. Egyébként mi a különbség a kettő között?
(#8092) Teasüti
Nem akarok hülyeséget mondani, most sajnos nem találom erről a pontos adatot. De ilyen "ökölszabály" szerű dolog ez tudtommal. Van egy limit a távolságot illetően ami nem túl hosszú. Régebben volt negatív tapasztalás ezzel és akkor kellett plusz ellenállás, hogy áthidalható legyen a távolság. -
mhegedusmh
újonc
válasz
Janos250 #8026 üzenetére
Kedves Janos250! Koszonom a gyors valaszt, de nem egeszen ertem ez hogyan segitene rajtam.. Nem tudok semmilyen prg-ot feltolteni sajna..
Hello Tankblock! A tipust irtam, bootkor a GPIO0 lebegtetve van a ChipEna 3.3V-on.., azt irjak igy kell.. Barmilyen firmware jo (pl. wifi webserver, de AT-s firmwarek ujabb valtozatat is probaltam...)
Hello Chaka! Kosz a tippet, alkalmasint kiprobalom majd..
Marci -
-
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Janos250 #8015 üzenetére
értem, köszönö mszépen
szerintem elindulok a már meglévő dolgaimmal, aztán idővel ha szépen fejlődgetek, beszerzek egy általad említett kicsikét is
Igen a remote ctrl nagyon csábító, de ehhez a projekthez nekem nicns szükségem erre
Re: Teasüti
"Egy-egy alatt egyetlen pixelt értesz lécenként? Biztos, hogy ilyen kicsiben szeretnéd megépíteni?
Ha már lúd, akkor legyen kövér!Én akkorára méretezném minimum, hogy a szalagok vágási pontjai pont kiadják a lécek hosszúságát."
Igen, ne haragudj a pontatlan megfogalmazásért. a kis szürke téglalapok, egy-egy pixelt ábrázolnak. hát a léc 50mm ugye, és 3om pixel kiférni ágásra, de akkor nagyon kevés helyem lenne forrasztani, így inkább max 2-nél maradnék. sűrűbb lednek nem látom értelmét, mert fényerővel és szórással sztem nem lesz gond.
"12V-os szalagnál hármasával vannak csoportosítva a ledek, 5V-osnál ugye darabonként vágható. Én több pixelt raknék egy lécre, de te tudod. Vagy vennék 120 led/méter szalagot. "
5V-os szalagot használnék. ha két pixelt raknék midnen lécre? mert az kijönne mindenhol kivéve a bal és jobb széleket. ami hiányozhat az alul fölül a szél, ahol nincs hely ledet rakni.
"Függ a fal távolságától is, minél közelebb rakod, annál jobban elkülönülnek majd a pixelek. Pl 5 cm vagy kisebb légrésnél már elgondolkodnék a nagyobb sűrűségű szalagon."
igen, nem nagyon szeretném h elkülönüljön. 3-4cm lesz szerintem, ha oylan távolságban már szépen elszórná a fényt. arra is kellhet a sűrűbb? egyáltalán nem gond, és akkor vennék olyat őszinte véleményre lenne szükségem
"A másik érdekes dolog meg a ledek sorba fűzése lesz. Mondjuk nem fizikailag, hanem leprogramozni a random helyeken lévő pixelek animációját. Ehhez kell majd vmi táblázat, ami a sorba kötött pixelek sorrendjét vmi 2D-s mintázat alapján rendezi át, lehetőleg oszlopokba és sorokba rendezve a könnyű animálásért.
A Nano több mint elég erre a feladatra, az időzítéssel nem kell foglalkozni, azt a könyvtár megoldja."ehhez a részéhez nem nagyon értek. úyg gondolod egy telejsen amatőrnek problémát okoz ez ilyen kód megírása?
"Viszont azt tudni kell, hogy Atmel328p-n csak szoftveresen egy ún. bit-bang technikával lehet meghajtani a szalagot, ami amúgy teljesen jól működik, viszont az egyik mellékhatása, hogy kikapcsolt megszakításokkal tudja csak frissíteni a szalagot. Ez azt jelenti, hogy amíg adatküldés van, addig nem tud fogadni semmilyen beérkező jelet. Vagyis a távirányítás nem fog működni, amíg animál. Ezt csak megkerülni lehet az animáció szüneteltetésével, amíg beolvassa a beérkező parancsot a proci."
ez egyáltalán nem lesz probléma, nincs szükségem erre
egy adott kódot rátöltenék és az menne az örökkévalóságig
"Használhatsz kedved szerint FASTled, Adafruit könyvtárakat, amikhez tonnányi tutorial található. De vannak ezeken kívül még más könyvtárak is. Én egy ún. FABled-et használtam előszeretettel, mivel teljesen sallangmentes és csak a megjelenítéshez szükséges kódot tartalmazza, így nagyon kicsi és gyors a kódja.
"szerintem akkor majd rálesek ezekere, valószínű hogy ksni fog a projekt, mert fontosabb dolgaim adódtak, csak mondom tudjam mivel állok szemben
ha minden igaz kb 1 hónap múlva a kódon kívül minden meglesz
igazság szerint a kódtól félek legjobban
-
JAGER 10
tag
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Janos250 #8009 üzenetére
értem. hát végülis egyáltalán nem téma, mert ahogy nézegetem ebay-en kb 1k az ára, annyit simár megér hogy jó legyen
köszi a segítséget meg az ajánlást, ha nem sikerül arduino-val akkor beszerzek egy ilyen kis kütyüt
Amúgy tudnál küldeni róla linket? Amúgy te nem is ajánlod akkor már az arduino nano-t? Mert engem igazán csak a ledek érdekelnek, és most szeretnék belemélyülni a digitális ledekbe, akkro te mit javasolsz mivel induljak el, mi a legegyszerűbb és leglátványosabb kontroller?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Janos250 #8006 üzenetére
köszönöm szépen a választ! ÉS az gond lenne ha már megvettem midnent és egy
Nano V3.0 ATmega328P CH340G 5V 16M Micro-controller Arduino
ilyen kütyüvel képzeltem el?vagy mivel tud többet a tiéd?
köszönöm az nagyon hasznos lenne, nem tudom mekkora fáradtság egy ilyen program elkészítése, ezért senkitől nem várom el hogy írja meg helyettem
Igen biztosan eligazodnék rajta, nem ismeretlen számomra a programozás, csak LED-ekkel járok még új cipőben
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7978 üzenetére
De mondjuk egy openHAB projektet nem szivesen kezdenek el megirogatni Linux vagy Windows nelkul. Oke, hogy van ez az RTOS, de azert az nem olyan kenyelmes. Az tok mindegy, hogy C, vagy Python, vagy assebly.
Igen, en is irtam 8051-re, meg 2x16-os LCD-re menu vezerlest, de akkor se. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7980 üzenetére
Ezt hogy érted? Postás kihozza akár még a héten, vagy egy hónap múlva. Attól függ honnan veszem.
(#7981) aryes
Azért a Pi 3 sem kapkodja el magát. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7978 üzenetére
Hát ahogy nézem a legegyszerűbb ha veszek egy Pi Zérót. Nem akkora nagy kiadás.
Viszont akkor már piszkálja a fantáziám, hogy mégis csak be kéne fogni vmi nagyobb dologra, ne malmozzon az a számítási kapacitás 24/7. Mondjuk egy torrentező Smart Mirror-t el tudnék képzelni RPi 3 alapon.Win10 alapból "forgalmazza" a személyes adataidat.
-
Teasüti
nagyúr
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7967 üzenetére
Szintén kiválasztod a megfelelő topic-ot ahol keresni szeretnél, majd jobb fent ahol ESP32-t írtál ott legördíted az opciók melletti lefelé nyilat. Ott lesz, hogy részletes keresés. A topic alapból be lesz írva, neked csak a "Szűrés felhasználó szerint" ponthoz kell a nevet beírni. Telefonról nem tudom működik-e gépről biztosan.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Janos250 #7960 üzenetére
Tudnál mondani esetleg valamilyen alternatívát?
Forrasztgatni nem szívesen szeretnék, de ha nagyon kell az is megoldható, de ez a pack azért tetszett mert megvan benne minden szenzor. De ha külön-külön olcsóbban meg lehetne venni, még ha kicsit több ideig is tart mire ideér és macerásabb akkor az nekem megfelelne.
-
itg
tag
válasz
Janos250 #7954 üzenetére
az első verzióban loop-ba raktam a dht.begin(); -t is.
rájöttem, hogy azt elég egyszer, a setup résznél aktiválni, így át is került oda.
de ahogy teszteltem, 1-2x előfordult, hogy hülyeséget mért a DHT, ezért raktam be restartot.a routernek nem lenne szabad, hogy 10 percenként problémát okozzon a csatlakozás, de -mivel már nincs egyéb ötletem- kipróbálom, hogy állandó kapcsolatban legyen. (az első verzióban így is volt, de néha megszakadt a kapcsolat és hiába ellenőriztem, azt írta, hogy csatlakozott, holott nem volt a hálózaton)
az fontos lehet, hogy ezeken a kütyükön kívül 6-15 eszköz van a routeren és soha nem tapasztaltam szakadást.
de köszi, kipróbálom.
(még kipróbálom a 2,4-es csatorna váltást, hátha segít) -
itg
tag
válasz
Janos250 #7950 üzenetére
WiFi.status = 3 és a pingre nem válaszol, illetve a routeren sem látszik a csatlakoztatott eszközöknél.
ez a kódom:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <DHT.h>
#define DHTPIN D4
#define DHTTYPE DHT22
const char* ssid = "ssid";
const char* password = "pw";
const char* server = "10.0.0.10";
const char* source = "konyha";
IPAddress ip(10, 0, 0, 80);
IPAddress gateway(10,0,0,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);
float humidity;
float temperature;
String data;
byte mac[6];
WiFiClient client;
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
void connectwifi()
{
WiFi.config(ip, gateway, subnet);
WiFi.mode(WIFI_STA);
delay(3000);
WiFi.begin(ssid, password);
delay(3000);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { Serial.print("Wifi status: "); Serial.print(WiFi.status()); Serial.println(" "); delay(1000); }
Serial.println();
WiFi.macAddress(mac);
delay(10000); //dhcp
Serial.print("Connected to local network: ");
Serial.print("MAC: "); Serial.print(mac[0],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[1],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[2],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[3],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[4],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[5],HEX);
Serial.print(" IP: ");
Serial.print(WiFi.localIP());
Serial.print(" GW: ");
Serial.print(WiFi.gatewayIP());
Serial.print(" Wifi status: ");
Serial.print(WiFi.status());
Serial.printf(" RSSI: %d dBm\n", WiFi.RSSI());
}
void disconnectwifi()
{
if ( WiFi.status() != WL_DISCONNECTED )
{
WiFi.disconnect();
}
}
bool httppush()
{
if (client.connect(server, 80))
{
client.println("POST /mrtg/push_konyha.php HTTP/1.1");
client.println("Host: ");
client.println("Content-Type: application/x-www-form-urlencoded");
client.print("Content-Length: ");
client.println(data.length());
client.println();
client.print(data);
}
else
{
Serial.println("Connection failed. Rebooting.");
ESP.restart();
}
if (client.available())
{
char c = client.read();
Serial.print(c);
}
if (client.connected())
{
client.stop();
}
}
void setup()
{
Serial.begin(9600);
delay(1000);
Serial.println("Init progress: boot");
delay(5000);
Serial.println("Init progress: dht start");
dht.begin();
delay(5000);
}
void loop()
{
delay(5000);
Serial.println("Loop progress: wait 4 min");
delay(600000);
//delay(10000);
Serial.print("Loop progress: wifi start");
connectwifi();
Serial.println("Loop progress: reading from DHT22");
humidity = dht.readHumidity();
temperature= dht.readTemperature();
if (isnan(humidity) || isnan(temperature))
{
Serial.println("Failed to read from DHT sensor! Rebooting.");
ESP.restart();
}
else
{
Serial.print("Temperature: ");
Serial.println(temperature);
Serial.print("Humidity: ");
Serial.println(humidity);
Serial.print("Loop progress: connect to ");
Serial.print(server);
Serial.println("");
data = "source=" + String(source) + "&temperature=" + String(temperature) + "&humidity=" + String(humidity);
Serial.println("Loop progress: sending data");
delay(5000);
httppush();
delay(5000);
Serial.println("Loop progress: wifi stop");
disconnectwifi();
}
} -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7947 üzenetére
Erre a német kollégák szokták mondani:
Never run a touched system :-P
Never touch a running system --> in english, igen ezért kell a Github on a Issues szekciót is olvasni...
Ha meg műkdik elfelejteni az updatet, a para ott van amikor az Arduino IDE kell frissíteni, mert nem szoktam leírni h mi is ment ....IDF el ESP32 alatt is jártam úgy h a köv verzióban már nem fordult ami előtte ment, mert szépen átnevezték a fv nevet és / vagy kapott egy szép új paramétereket is.....
De pont ezért hobby, és nem ebből élek....
-
-
itg
tag
válasz
Janos250 #7923 üzenetére
egyiknél kipróbáltam, el is csíptem egy hibás csatlakozást.
úgy tűnik ennél a kütyünél ez nem jön be:
WiFi.config(ip, gateway, subnet);
delay(3000);
WiFi.begin(ssid, password);
delay(3000);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { Serial.print("."); delay(1000); }
Serial.println();
WiFi.macAddress(mac);
delay(10000); //dhcp
Serial.print("Connected to local network: ");
Serial.print("MAC: "); Serial.print(mac[0],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[1],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[2],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[3],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[4],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[5],HEX);
Serial.print(" IP: ");
Serial.println(WiFi.localIP()); -
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #7927 üzenetére
Szintén fehér panelra forrasztott ESP-12F-el oldottam meg a low power hőmérőt. Az alacsony fogyasztás miatt nem is lehet megoldani Wemos/NodeMCU-val. Jelen pillanatban már 88 napja megy mindkét példány folyamatosan, hiba nélkül. Lassan viszont cserélnem kell a cellát, mert már az ESP-n mért feszültség 3 V környékén van.
Viszont mindenképpen elégedett vagyok, szerintem teljesen korrekt lett ez az üzemidő egyetlen cellával percenkénti hőméréssel. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7925 üzenetére
Nekem a Wemos-szal (ESP8266EX) van bajom. Egy darabig megy, rendesen, kuldok neki utasitast, az meg valaszol, de egy ido utan nem tudok vele kommunikalni. Azt latom, hogy a routeren fenn van, de nem valaszol, ha kuldok ra valamit. Nem tudom, mit csinalok rosszul. Kiprobalnam valami mas modulla.
Neked mid van pontosan? -
itg
tag
válasz
Janos250 #7923 üzenetére
Köszi, este kipróbálom.
Az a megdöbbentő, hogy beállítom hova csatlakozzon, beállítom milyen paraméterekkel csatlakozzon, azt írja csatlakozik és közben a jófene se tudja hova csatlakozott, mert a router-re biztosan nem.
Először azt hittem a routeremet nem szereti, de miután másik kettővel is ugyanezt csinálja, ezt kilőttem. -
válasz
Janos250 #7917 üzenetére
Ok, köszi nem tudtam, hogy így is lehet.
Leszedtem az Arduinot, meg letöröltem minden könyvtárat, és ezt a linket használva felpakoltam mindent:
https://www.smart-prototyping.com/blog/How%20to%20Install-ESP32-Core-Arduino-IDE
Ehhez már csak annyi kellett, hogy az esp\library könyvtárból hiányoztak fájlok, amit a githubról pótolnom kellett. -
válasz
Janos250 #7885 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az analóg bemenetekkel, ezzel a látható néhány diszkrét alkatrésszel ilyen sokféle / ilyen finom mérést végezni, ilyen széles mértékhatárok közt!
A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)?
A rá való programot nyilván nem én írnám, nem hiszem el, hogy ne lehetne valahonnan letölteni. -
válasz
Janos250 #7847 üzenetére
"Mega328 LCR-T4 Digital Transistor Tester"
Ezt néztem már korábban, hogy mi lehet, és, hogy szükségem van-e rá. Meg azon filóztam, hogy vajon azért ez a neve, mert egy Atmega328 uC csinál benne minden mérést, és akkor azt hogy oldották meg, és meg lehet-e itthon egy ilyet építeni
, vagy van benne egy mérő áramkör, és a 328 csak a megjelenítéssel foglalkozik, meg vezérli a lényegi munkát végző műszert?
A keresésre én is a total commandert tudom javasolni, az mindent megtalál.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #7866 üzenetére
Lehet tudni, hogy az ESP32 órája mennyire pontos ?
Arra gondolok, hogy ha valaki órát szeretne vezérelni vele ( és történetesen hálózat sincs, ahonnan folyamatosan lehetne pontosítani ), szükséges-e külön RTC modul úgy mint a sima Arduino -nál ( DS3231 és társai ) ? Köszi. -
-
válasz
Janos250 #7867 üzenetére
és &vargalex :
A belinkelt leírásban hibás az a rész, hogy csak a GPIO0 -t kell földre húzni, az enyémen kell a GPIO2 +3,3V -ra húzása is. Mondjuk ez lehet nem mindegyiknél van, lehetnek különbségek az egyes modulok között.@Janos250 : Igen, 3,3V-ra volt dugva. Sehol nem olvastam 5V-os üzemet, elvileg az egész modul nem 5V toleráns, a GPIO és a kommunikációs vonalai sem :S
Amúgy ilyen step-down-om van nekem is, de végül nem erről ment, hanem a döglött USB-TTL 3,3V-ja adta a 3,3V tápot, abból még kijönnek a tápfeszek, csak nem kommunikál. Elvileg 200mA eszik... csak amikor nagyon nem akart menni, akkor toltam be neki egy PC táp 3,3V-ját, hogy ez tud pár ampert, biztos elég lesz
Aztán miután sikerült jól bekötni, jó soremelést beállítani, és megfelelő módba tenni, akkor elkezdett reagálni az AT parancsokra is, így már megy a két USB-TTL-ről (egyik adja a tápot, másikról húztam a többi 3,3V-os szálat.
Mindegy, működik, most összedobok hozzá valami programozócuccot, saját táppal. -
válasz
Janos250 #7845 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket.
Kb 20 perc alatt több infót tudtam és értettem meg, mint amit az elmúlt 2-3 napban esténként próbáltam összeszedni.A javaslatnak megfelelően akkor ESP32 és WS2812 kombót fogom kipróbálni.
Ahogy néztem az ESP32 az ESP8266 modernebb változata. Ha jól gondolom, akkor az ESP8266-ra építtet alkalmazások működnek ESP32-vel is.ESP32-vel viszonylag kevés ledes projektet láttam.
Az ESP32-höz kell velemi spéci kábel, vagy programozó áramkör, vagy csak rádugom USB-re és feltolom rá az elkészült programot?Milyen oldalt javasoltok, az alapok megismeréséhez?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7839 üzenetére
Oda is a Data megy amennyire tudom. Egyszerű redundancia.
szerk:
The BIN receives the data signal, and then compare the data with the DIN side after phagocytosis of 24bit data, if DIN
do NOT receive the signal, then switching to BIN for receiving the input signal, which ensure that any the IC's damage
does not affect the signal cascade transmission and make the BIN in state of receiving signal until restart after power-off.
Egy pixel két bemenettel rendelkezik, és egy adatkimenettel. A data sávra sorban vannak felfűzve, a Backup sávra meg párhuzamosan a pixelek. Ha jól tudom... Nem találok róla kapcsolási rajzot.(#7840) Xpod
Nem rutin kérdése, hanem felhasználásé. Én úgy vettem a Starter Kit-emet, hogy azonnal rendeltem mellé egy 8 pixeles led stick-et (ws2812b). Van hozzá library, amivel gyerekjáték működésre bírni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7835 üzenetére
Ha megmurdál az egyik pixeled, akkor az utána következők jelét nem korrumpálja.
Egyébként meg:
Nézd meg, hány madzag megy bele. ha négy (R táp, G táp, B táp, GND), akkor analóg.
Ez helytelen, a Vcc közös és a másik három sáv megy GND-re. Így fog működni Low-side vezérléssel, vagyis a megszokott N-csatornás MOSFET-tel. -
-
.DLL
veterán
válasz
Janos250 #7814 üzenetére
Programozható sokféle nyelven, köztük microPython is, én a lego-szerű Micro:Bit Block Bditort használom, mert kezdő vagyok, és itt a szintaktikára nem kell figyelni csak a programra.
Az editor utána egy hex fájlt ad ki, amit fel lehet tölteni az NRF51-re.
De van hozzá Arduino Core is, így aki azt használja, a megszokott IDE-ben írhatja a programokat erre is. Itt van elég sok videó erről a modulról.
-
.DLL
veterán
válasz
Janos250 #7812 üzenetére
A lényeg annyi volt, hogy az NRF51 SWD-n keresztül flash-elhető (elsőre felületesen néztem utána, és azt hittem elég egy USB-Serial átalakító, de üresen azzal nem tud mit kezdeni) úgyhogy a MicroBit-ről ezt az SWD vonalat vezettem át a kis modulra. Sajnos ehhez a MicroBit-en található NRF51 SWDIO vonalát meg kellett szakítani, különben könfliktusba kerül a két chip. Jó szem kell hozzá, de egy forrasztással úja összeköthető a vonal.
Ma kértem kölcsön egy Raspberry Pi-t is, meglátjuk azzal is tudok-e rá írni a fenti leírás szerint, és akkor nem kell a nyák megszakítással szórakozni, de elvileg bármilyen SWD kompatibilis flasher használható hozzá, csak azok is többezer Ft-ba kerülnek, úgyhogy ennyi erővel a MicroBit még némi pluszt is ad (pl. szenzorok), amellett, hogy SWD flasher is lehet belőle.
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7790 üzenetére
Köszi a részletes magyarázatot.
Azt próbáltam még, hogy ha 1-nél magasabb prioritáson van a task, akkor el sem indul. Nem tudom miért. De mindegy, így most jól működik. Kicsit átvariáltam úgy, hogy az időkritikus feladatokat az alap loop-ba tettem, ami core1-en fut, minden mást az általam létrehozott loop1-be, ami core0.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7784 üzenetére
A gazdi az, aki tudja a jelszót, ami valami 32 bites szám.
Hogy mi? Ezt most látom először.
Akkor ezért nem működik egy csomó RTOS parancs?
Itt is vmi jogosultsági rendszer van? Meg kell szerezni a root jogot, vagy mi a szösz?Igen, a delay() alatt tud futni másik task, így nem hal éhen szegény kutyus, mert a scheduler eteti
Ezt a scheduler-t a mai napig nem értem. Elvileg úgy kéne működnie, hogy fix időszeletek szerint osztja el a cpu időt. Ha nem is adja át a token-t a task, az ideje lejártával kényszerítve kéne indulnia a következőnek.
Ehhez képest meg simán reset-el a wdt. Pff...
Persze a prioritás eredményezheti azt, hogy újra ugyanaz a task indul el. De a scheduler ettől még meg kellene, hogy szakítsa. ...És ilyen formán etetnie a wdt-t.igazából én sem teljesen értem, hogy miért nem futhatnak a többiek is, hiszen a loop prioritása is 1, meg Te is ugyanezt a prioritást adtad, de valahogy mégis megfogja a többit.
Amúgy azt lehet tudni, hogy 0-20 közt a magasabb vagy az alacsonyabb érték a nagyobb a prioritás?
Egyetlen egy youtube tutorial-ban találtam eddig utalást rá, de már régen volt.Az esp_task_wdt_feed() -et és az esp_task_wdt_delete() -et hiába teszed be, mert az csak arra a taskra hatásos, amibe betetted.
Jó tudni. Ezek szerint a wdt is egy task kell legyen. Hardveresen nem lehet figyelni a dinamikusan meghívott task-ok garmadáját. -
-
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7786 üzenetére
Csak akkor azt nem értem, hogy miért fogja le a másik taskot? Összesen két task van beállítva, az egyik a core0-án, a másik a core1-en. Elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük egymástól. Ha például az egyiket leállítom egy while(1);-el, a másiknak akkor is futnia kellene. Illetve fut is, de az miért baj a kutyának?
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7784 üzenetére
Megoldódott. Az volt a baja, hogy az task üresjáratban megy valamikor több mint 5mp-ig. Ez egy do/while függvény, ebből nekem max 10mp után lép ki, ha addig nem jön válasz a szervertől. Ez így jó is. Betettem egy delay(1); késleltetést, így már csinál valamit, nem is indul be a task wdt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 3
- Gurulunk, WAZE?!
- Nintendo Switch 2
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Hegesztés topic