-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
Igen, mini pro-ra gondoltam. Úgy nézem, hogy nemrég jött ki a v1.1 belőle, ránézésre kicsit variáltak a nyákon.
Amúgy nodemcu-nál nálam is sokszor volt fagyás, indokolatlan WDT reset. Általában akkor amikor SPI-t használtam. A próbapaneles lehetőséget jó, hogy felhoztad, mivel a nodemcu tényleg nem fér el rajta. Vagyis igen de akkor semmit sem tudsz rádugni. Wemos-nál ugye ez nem gond.
-
quint
aktív tag
Ha hasznosnak találod a többszörös 3.3V és GND lábakat, akkor NodeMCU.
Ha a jobb WiFi vétel (+ külső antenna csatlakozási lehetőség) a fontosabb, akkor Mini Pro.
Ha breadboard-on való jobb elhelyezhetőség is szempont, akkor Mini vagy Mini Pro.Mini Pro-m még nincs. Valaki tudja, hogy megoldották-e már a 16MB flash kezelését arduino környezetben? SPIFFS-t gyakran szoktam használni, nem jönne rosszul a nagyobb méret.
-
quint
aktív tag
A többiek olyanok, mint a magyar focisták lábai: csak támaszkodásra valók
Az #5375-be raktam fel egy képet. A D0-D10 és az A0 használható - ezek a Wemos modulján is ki vannak vezetve.Ha valaki nagyon tudja, hogy mit csinál, akkor megpróbálhatja használni a pirossal bekarikázott lábakat is (közülük a zölddel jelölteket a modulon lévő flash-sel való kommunikációhoz használja az ESP). A GPIO09 és GPIO10 portokkal már próbálkoztam, de leginkább fagyás vagy újraindulást sikerült elérnem.
A "figyelmesen"-t csak arra mondtam, hogy Gergosz2 kolléga a D1 Mini Pro tulajdonságairól beszélt, csak ezt nem emelte ki...
-
-
válasz
vargalex #5488 üzenetére
Tudásra egyformák? Én nem vettem észre, hogy lényegesen olcsóbb lenne, amit linkeltem, csak 3.20$, a wemos d1 mini meg 2.90$. De tény, hogy kisebb. A 4M az pontosan mire vonatkozik, flash, ram, vagy ...? Egy kimerítő leírást tud vki linkelni? Az se baj, ha magyar nyelvű.
Arduinohoz van rengeteg, de ehhez nem nagyon találtam még.
-
Gergosz2
veterán
Kisebb, kb ugyanabban az árban van. Saját tapasztalat szerint még a flashelése is sokkal gyorsabb. A flash memóriája is több.
Ja és nem utolsó sorban lehet rá tenni külső antennát. De az alap, kerámia antennája is jobb mint a Nodemcu-jé. Ezzel szívtam anno, mert a Nodemcu nyák antennája bizony nem a legjobb ha 2-3 falon keresztül kell intézni a dolgokat.
(#5489) haxiboy
A eredeti shieldnek van egy olyan variánsa ami tudja a PoE-t. A kínai csodáknál érdemes mindenképp utána olvasni .
-
Gergosz2
veterán
válasz
haxiboy #5483 üzenetére
Ennél olcsóbban nem nagyon lesz. Max valami kínai devboard. De akkor inkább már egy Raspberry pi. Nem tudom milyen ezhernet boardot használsz most, de vannak egész kompakt megoldások:
1, Ez pl egy az egybe rádugható egy Uno-ra : [link] De gyanítom, hogy egy Mega-ra vagy egy DUE-ra is gondnélkül rádugható, mivel azonos a lábkiosztás.
2, ez meg teljesen jó lehet egy arduino pro minihez vagy nanohoz. Meg úgy rémlik leonardo-ból is vannak ilyen kicsi méretűek.
(#5485) aryes
De, tudod 5V-ról is járatni. Csak a lábai 3v3-at viselnek csak el. Amúgy én inkább egy Wemos D1 mini-t vennék. Mindkettő van itthon nekem,és a Wemos sokkal szimpatikusabb.
-
válasz
razorbenke92 #5476 üzenetére
Annyit beszéltetek a NodeMCU-ról, hogy kedvet kaptam játszani eggyel.
Ez a darab megfelel a feladatra? A ch340 már ismerős, az uno lapjaim is ezzel vannak felszerelve, vagyis ehhez nem kell külön programozó. És jól sejtem, hogy ezt tudom 3V-nál nagyobb tápról üzemeltetni? Legalábbis a Vin lábról következtetek erre. -
haxiboy
veterán
Sziasztok! Létezik olyan board, mondjuk valami 32u4-el amin alapból van Ethernet (jobb esetben powered ethernet hogy azon keresztül kapja az áramot is), tehát nem shieldezni meg egyéb plusz vezetékezni hanem ahol egyben van az egész?
Előre is köszi!
-
DrojDtroll
veterán
Ilyenkor mi van?
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
Found programmer: Id = ""; type =
Software Version = .; Hardware Version = h.�
avrdude: error: buffered memory access not supported. Maybe it isn't
a butterfly/AVR109 but a AVR910 device?
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude: error: programmer did not respond to command: leave prog mode
avrdude: error: programmer did not respond to command: exit bootloader -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Amatőr kérdés következik, még mindig a wifis ügyben...
Itt ez a kód: LINK
Wifin kapcsolgatok vele relét.
Hogyan egészítenétek ki, hogy ha input3 (D3) HIGH jelet kap egy PIR szenzorról, akkor output 4 (D2) is High legyen, vagyis kapcsolja a relét. Nem igazán akar működni, pedig próbálkozom...Az a terv, hogy a telóról is tudjam kapcsolni de mozgásra is kapcsoljon.
-
mrhitoshi
veterán
Üdv!
Lenne egy nagyobb szabású projekt, ahol egy hajó modellen kellene elhelyezni rengeteg szenzort, amikkel gyorsulásokat, vízfelszínhez képesti magasságot, stb.. kellene mérni. Ezeket simán meglehetne oldani egy Arduinos rendszerrel, viszont a gondom ott kezdődik, hogy az Uno nem elég nagy teljesítményű erre a feladatra. A kérdésem arra vonatkozna, hogy néztem vannak az Arduino családban nagyobb teljesítményű boardok is, amikben már van egy ARM CPU is. Ezek a lapok már vannak olyan szinten, hogy mondjuk 9 gyorsulás mérő, GPS modult meg még 1-2 szenzort elvezéreljen ?
Illetve ezen boardok, pl: A Due -t lehet a megszokott módon, mint az Uno-t programozni az Arduinos IDE-ben ? Megvannak ugyanazok a libraryk ezen boardokhoz is, mint az Unonál ?Lehet jobb lenne erre a célra NI-os cucc, vagy mondjuk egy Raspberry, de kis költségvetésű a projekt (ez inkább feature jelleg
), és Arduinot könnyebb programozni is mint RP-t.
-
Az ESP8266 önmagában egy processzor. Amit te linkeltél az egyfajta modul ESP8266-al. Ez egy másik modul [link].
Amikor esp-ről beszélünk ezt értsem ezalatt, vagy van olyan lap ami ezzel a chippel épült, de olyasmi mint a nodemcu csak olcsóbb?
A NodeMCU-ban is ESP8266 van, amikor ESP8266-ról beszélünk, olyankor ESP8266 procit tartalmazó IC-ről/SoC-ról beszélünk. A változatok általában annyiban különböznek, hogy több-kevesebb kiegészítő van a modulon. A NodeMCU-n például soros-USB átalakító, adott esetben analóg multiplexer is van.A szintillesztést nem tudom, ki-hogy oldja meg, személy szerint a linkelt modul Rx Tx pinjeit gond nélkül használom szintillesztés nélkül már jóideje (nem azt jelenti, hogy ez így jó is, de nekem működik). Ha vigyázni szeretnék rá, akkor [link].
-
Bazs87
tag
kezdek picit elveszni. Számomra az arduinok (és másolataik) világa ismert, még hozzá 1 nodemcu.
Az esp8266-ot viszont csak ilyen formájában ismerem: [link]Amikor esp-ről beszélünk ezt értsem ezalatt, vagy van olyan lap ami ezzel a chippel épült, de olyasmi mint a nodemcu csak olcsóbb? Mi a különbség a nodemcu és az általatok használt esp közt?
A node is tudtommal 3.3V-os. A szintillesztést hogyan oldjátok meg?
Tudnátok linkelni 1 a szóban forgó esp-t?Köszi!
(Azt hiszem lassan ideje lenne felvennem a fonalat) -
Janos250
őstag
A spam szűrők néha nagyon be tudnak kavarni. Nekem az egyik mail címemre a gmailről 1/2 - 1 óra alatt érkeznek meg a levelek. Kiderült az oka:
A szerverünk úgy van beállítva spam szűrés céllal, hogy elsőre minden levelet visszadob, hogy hibás vétel. Ha UGYANARRÓL az IP címről jön újra, akkor elfogadja. A spam küldő robotok többnyire fals mail címet adnak meg, így nincs ismétlés.
A gmail viszont egy halom IP címet használ, tehát az éppen szabadról küldi újra. Azt ismét eldobja a miénk, míg egy már használt IP-ről nem jön.
Lehet, hogy nem pontosan írtam, de valami ilyesmi. -
válasz
vargalex #5470 üzenetére
Én csak annyit írtam, hogy nem egyszerű vele, nem azt, hogy nem lehet.
Évekig használtam egy weboldalon regisztrációs és különböző értesítő mailek küldésére, utoljára kb. 4-5 éve. Többször kellett mailsender class-t cserélni, mert a régivel már nem lehetett küldeni, többször letiltott az adott gmail account, mert túl sok levelet küldtem, vagy rossz címek voltak megadva és visszapattant pár levél, és emiatt spamlistára kerültem stb. Szóval meglepne, ha esp-vel olyan egyszerűen meg lehetne ezt oldani. -
Valószínűleg elbírja a kisebb terhelést.
Mondom, nálam valami nem volt oké ceruzaelemmel (nálam sem világított a visszajelző sem) de ha nálad meg, érdemes megpróbálni. Egy arduino fogyasztása jóval kisebb mint egy motoré
Szerintem hűtőborda nem kell, ha melegszik akkor már inkább hagyd, de szerintem egy arduinos teher alatt nem fog megszakadni.
-
quint
aktív tag
Most próbáltam ki ESP-vel, simán ment az első példa (a másodikat nem néztem).
-
Bazs87
tag
válasz
DrojDtroll #5462 üzenetére
szeretném a rendszert minél "butábban" tartani. Raspinél bejön az oprendszer esetleges problémája (belépési jelszót elfelejti, wifi modul adott idő után kikapcsol ha nincs forgalom ...)
Arduinonál meg van 1 saját berhelésű kód ami ciklikusan futkározik és valamivel kevesebb a hibalehetőség. (tudom a háttérben itt is vannak még adalékok, de a mennyisége nagyban eltér)Az arduinoban jobban bízom még így is. Persze ez is szubjektív.
-
vargalex
félisten
Nálam van egy mini szerver, így kézenfekvő volt, hogy ott csinálok szerver oldali komponenseket mind az e-mail küldéshez, mind a mysql íráshoz/olvasáshoz. Az ESP pedig csak http post-okkal beszélget vele.
A szerver oldal php, onnan sem gond az e-mail küldés gmail-al. Több példát is lehet találni... -
Bazs87
tag
manapság már minden "okos vagy félokos" eszköz tud mailt küldeni (pl ip cam).
Ott kattintásra működik kb.
Mivel nem nest kamerákról, hanem 40 eurós kínai bohóckamerákról is szó van gondolom nem lehetne akkora ördöngősség ez. Vagy mégis?Ha nagyon fapadosan kellene megoldani soros port meg vbs-ben gondolkodnék, de akkor megint ott vagyunk, hogy PC kell hozzá. Nem sos épp a téma, csak gondoltam megkérdezem, nekem anno beletörött a bicskám és fogalmam sincs hogyan tudnék továbbmenni a témával.
-
Bazs87
tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
- arduino + gmail email küldés/fogadás vakainek sikerült már ez?
- arduino wifi + mysql client ...ehhez még rendes mintát sem találok. Espvel gondoltam megvalósítani, de csak php-s megoldásokat találok. (webservert végül elvetettem az automatizált kétirányú kommunikáció miatt)Köszönöm!
-
válasz
razorbenke92 #5453 üzenetére
Köszi szépen! Azóta teszteltem a kütyüt egy ceruzaakksival, mert elem nem volt kéznél. Terhelésnek egy dc motort kötöttem rá. Eredmény: nem volt annyi kezem, hogy mérjek
, de biztos, hogy valahol 5V közelében volt a kimenet, a motor hangjából ítélve, de legalábbis biztosan több volt a bemenetinél, ami tényleg meglepő egy ilyen cucctól. Viszont a chip rajta teljesen átforrósodott 4-5mp alatt, a visszajelző led pedig nem világított. Összehasonlításképp egy 3,4V-os 18650-es li akksival gyönyörűen működni látszik, ugyanúgy motort kötöttem rá, nem melegedett egyáltalán, és a visszajelző led is világított rendesen. Ma több időm lesz, megnézem két akksival. Az adatlapja szerint 2,5V a minimum bemeneti feszkó.
Az a kérdés, hogy ha teszem azt mégis egy db ceruzaelemről szeretnék mondjuk egy arduino lapot meghajtani, akkor
a.: kisebb terhelést elbír?
b.: tegyek rá hűtőbordát
c.: felejtsem el, mert úgyis meg fog sülni -
Fimre77
csendes újonc
Köszi mindenkinek a segítséget, amint tudom mindent megpróbálom, és bocs a figyelmetlenségemért, tényleg ott volt a hiányzó fájlok egy része az első hozzászólásnál
-
Szia!
Van egy nagyon hasonló cuccom, szinte ugyan ez a modul, csak az outputnál van hely egy USB aljzatnak a PCB-n.
Az enyémen (és a tieden is 99%) ilyen IC van. Elég nehéz volt felkutatni, mert a rajta lévő feliratnak nem sok köze van a típushoz
(ellenben a datasheetben ott a jelentése)
Szóval a válaszok:
Elvileg működhet egy ceruzaelemről, mert kvázi 0-6V a bemenő igénye.
Ahogy nézem, datasheet szerint 2A a benne lévő power mosfet felső határa, de ez a kialakításból adódóan lehet, hogy szándékosan korlátozott. A datasheetben látható, hogy ez is beállítható. Nálam mondjuk 2A-re van belőve az "overcurrent detection" ellenállás.
A kimenet állítása ugyan így be van lőve gyári ellenállásokkal. (Az én 5V-os modulomnál számolva csak 4.2 jön ki ...)
És akkor a valóság:
- 1,5V vadi új elemmel nem működik. A kimeneten 1,5V van
- LiIon cella bemenetre 5,2V a kimenet, és tudja a 2A-t (rövidzárása 5A de ekkor bőven bezuhan az output az input feszültségre) 2A mellett viszont nagyon melegedett, szerintem huzamosabb ideig azt sem bírta volna.Szóval vagy a datasheet nem ehhez való, vagy passz. Elvileg klappol a kiszerelés, a termékkód, és a kapcsolás is olyan, mint a datasheetben, a mérések mégis mást mutatnak... Ha esetleg találsz róla valami konkrétabbat, szólj
-
-
Janos250
őstag
válasz
Fimre77 #5443 üzenetére
No such file or directory
#include "I2Cdev.h"Nem találja az I2Cdev.h fájlt valami miatt.
Legegyszerűbb, ha megkeresed magad az I2Cdev.h (és persze a I2Cdev.cpp-t is) fájlt, és bemásolod a saját programod mellé.
Kipróbálnám, bár elvileg nem ez a baja, hogy az idézőjel helyett <>-t írva is ugyanazt adja-e. -
Fimre77
csendes újonc
Sziasztok, találtam megfelelő egeret de amikor futtatom a kód sort ezt az üzenetete kapom:Arduino: [B]1.8.2 (Windows 10), Alaplap:"SparkFun Pro Micro, ATmega32U4 (3.3V, 8 MHz)"
exit status 1
Hiba a(z) SparkFun Pro Micro alaplapra fordításra.Lehet az a baj hogy ellenőrzés közben nincs bedugva a Pro Micro.
-
Sziasztok! Rendeltem egy ilyet, mert azt írták a vélemények között, hogy jól működik 1 db ceruzaelemről is. (Ezt még nem tudtam tesztelni). Viszont a leírás sehogy sem stimmel, mert egyrészt azt írják, hogy állítható kimenet, de egy árva potit sem találok a lapon. Másrészt 3-6V bemeneti feszt kér, de akkor hogy működhet 1,5V elemről? És végül: 1A kimeneti áramot ígérnek, de a fentiek alapján én már ezt sem hiszem el.
Mi történik, ha megpróbálom 1A-rel megterhelni? Elfüstöl?
-
kevésbé bevett szokás
Pont miattatok írtam így, és nem úgy, hogy egyáltalán nem szokás. Egyébként szerintem nem csak darabszámtól függ, hanem kivitelezéstől, annak igényességétől, kategóriájától is. Sok olyan kütyüm van, amit valószínűleg szintén többszázezres darabszámban dobtak piacra, és mégis így oldották megmarginális
Yup, a kardinális szót akartam használni. -
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #5439 üzenetére
Ezért, ha valamikor céleszközt terveznek, kevésbé bevett szokás a rádiofrekvenciás procikat lepakolni a nyáktervre. Ehelyett inkább a moduloknak a footprintjét teszik le, és azt úgy forrasztják be
Ez attól függ, milyen mennyiség lesz a gyártás. Mi a Munkahelyen nem modulokat használunk, mert 100 ezres darabszámnál nem éri meg, ott már érdemes megfizetni a költségeket, ami kifejlesztés, meg a hivatalos tesztelés, jóváhagyás. (Csináltam már.)
marginális a nyákterv
Gondolom úgy érted, hogy nem marginális, tehát nagyon fontos.
-
válasz
JozsBiker #5435 üzenetére
Mint már írták lehet venni külön is a lényeg pedig:
Az RF termékek esetén (legyen az BT, Wifi, RC) marginális a nyákterv. Ahhoz, hogy ezeken a magas frekvenciákon zajmentes adás-vétel legyen, olyan dolgokra kell odafigyelni, amik egyébként nem ilyen érzékenyek:
- Elemeket összekötő huzal vastagsága, szélessége, hossza
- Huzalozás egymástól való távolsága
- Passzív elemek egymástól való távolságaEzért, ha valamikor céleszközt terveznek, kevésbé bevett szokás a rádiofrekvenciás procikat lepakolni a nyáktervre. Ehelyett inkább a moduloknak a footprintjét teszik le, és azt úgy forrasztják be (sok példát sorolhatnék, most pont egy ilyennel dolgozom link)
A backplane inkább már a fejlesztőknek készült, hogy anélkül tudják használni a modulokat, hogy mindenféle trükközéssel lábakat kelljen rájuk varázsolni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #5436 üzenetére
Amit én tudok, HM-10: Bluetooth LE 4.0 modul, kedvesebb áramot vesz fel, de az nem ment a regi laptopommal, kellett vanni egy USB-BT4 sticket. A HC-06 Bluetooth 2.0 with EDR, ez több áramot vesz fel. Ha jól olvasom a doksit, akkor van ennek a BT LE-nem valami aktív standby módja, vagy mi a szösz, hogy kapcsolatban marad a host-tal, de mégis alig vesz fel áramot. A 2-es modult ki kell kapcsolni.
Ha jól olvasom, az eredeti HM-10 CC2540, vagy CC2541, akkor nagyon rossz nem lehet, használtam már a csipet, csak mi nem bt-re, mert ott ugye fizetni kell royalty fee-t, azt meg nem szeretjük.
Jut eszembe, van, amit node-nál, host-nsk is lehet beállítani, van, amit csak egyiknek, de most még nem mondom... -
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #5435 üzenetére
"Miért áll 2 lapból"
Azért, hogy én bambán megvegyem csak az alaplapot, és aztán bámuljak, hogy ez meg mi a fene!
Egyébként van külön a kis panel is.
http://www.ebay.com/itm/Bluetooth-HC-05-Host-Master-Slave-HC05-2-4GHZ-Serial-Module-For-GPS-Receiver-MCU-/281495296992?hash=item418a6d5be0:gDUAAOSwYshUY2mi
http://www.ebay.com/itm/152317514427?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Viszont, hogy a HC, vagy a HM sorozat a jobb, és mi a különbség, azt továbbra sem tudom. -
JozsBiker
aktív tag
Ha már így szóba került a HC-06. Miért áll 2 lapból vajjon ? Az "alaplapot" backplane -nek nevezik az eBay -en. Viszont a backplane -re rá van forrasztva az IC -ket hordozó áramköri lap, tehát még az sem lehet, hogy adott esetben cserélgesse az ember. És IC áramköri lapot nem is látom hogy lehetne külön kapni. Szóval nem értem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #5431 üzenetére
Nekem nem nagyon valtak be ezek a kinai modulok. Kicsi a hatotav, nagyon erzekeny a zajra, (pl kis villanymotorok,) folyton eldobalja a kapcsolatot, es nem csatlakozik vissza.
Amugy a HC-06 jo lenne.
Ennek mondjuk ellentmod, hogy a multkor kaptam egy 4.0-as modult az ST-tol, az jo, csak most nem talalom... -
válasz
Janos250 #5431 üzenetére
Hát a hc-06 állati egyszerű, out-of-the-box működik, de csak slave-ként. Telefonnal és pc-vel is mintha usb-vel lenne összekötve, serial portként viselkedik, elvileg még flash-elni is lehet vele, de nekem nem sikerült, és nem kínlódtam vele.
Ha master is kell, akkor hc-05, azt most várom, hogy jöjjön. -
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Véletlen fordított polaritással sikerült az örök vadászmezőkre küldenem a HC-06 bluetooth modulom, így most hama-hama szükségem volna egyre. Tudnátok forrást javasolni, ahonnan gyorsan és nem arany árban lehetne szerezni ? Neten rákeresve bőven az eBay -es ár duplájáért találtam szállítással, talán tudtok kedvezőbbet :-) Köszi.
-
zka67
őstag
Sziasztok, próbált már valaki Bluetooth 4.0 tag-eket beolvasni arduinoval? Ha igen, milyen modult használt hozzá?
A HM-10 BLE Bluetooth 4.0 modul jó lehet hozzá?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
vargalex #5423 üzenetére
Köszi a linket, remélem bejön. Közben én is megtaláltam, ma már nem tudom kipróbálni, de holnap megírom, hogy hogyan sikerült.
Pubszon: köszi, annak idején kipróbáltam vagy 3-4 LiquidCrystal_I2C libet, 1.0.x alatt csak ezzel sikerült életre kelteni. Most 1.8.1 alatt újra kell kezdeni a keresést, remélhetőleg a korábbi fórumban ajánlott az jó lesz.
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5418 üzenetére
Szia!
Nem használtam még LCD-t (pedig vagy egy 16x2-esem), de több ilyen lib-et is találtam. Nem írtad meg, hogy pontosan melyiket használod. Nekem ez a sor mindenképpen fura:
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,20,4); // set the LCD address to 0x20 for a 16 chars and 2 line display
Ha igaz a comment, akkor így egy 16x2-es LCD-t inicializálsz.
Szerk.: Bocs, most látom, hogy az csak az I2C address-e, a felbontás a 2. és 3. paraméter.
-
ngabor2
nagyúr
Mit lehet tenni, hogy egy 20x4-es lcd-n helyesen jelenjenek meg a kiírandó számok/betűk?
Soros terminálon jól jelenik meg, de az lcd-n csak az első karakterek. Korábban ugyan erre a cuccra írtam egy "időjárás-állomást", abból lett az lcd-s rész átmásolva. Ott annak idején működött, most nem akar.
Szerintem szokásos módon egy apróság, amit nem veszek észre. Arduino Nano v3
#include <DHT.h>
#include <Wire.h>
#include <RTClib.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,20,4); // set the LCD address to 0x20 for a 16 chars and 2 line display
#define DHTPIN 2 // what digital pin we're connected to
RTC_DS1307 rtc;
#define DHTTYPE DHT22 // DHT 22 (AM2302), AM2321
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
int p3, p4;
void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("DHTxx test!");
lcd.init();
lcd.backlight();
dht.begin();
rtc.begin();
}
void loop() {
DateTime t = rtc.now();
Serial.print(t.dayOfTheWeek(), DEC);
Serial.print("/");
Serial.print(t.hour(), DEC);
Serial.print(":");
Serial.print(t.minute(), DEC);
Serial.print(":");
Serial.println(t.second(), DEC);
if ((t.dayOfTheWeek()>0 && t.dayOfTheWeek()<6 && ((t.hour()==7 && t.minute()>29) || (t.hour()>7 && t.hour()<21))) ||
((t.dayOfTheWeek()==0 || t.dayOfTheWeek()==6) && t.hour()>8 && t.hour()<21)) {
p4 = 1;
digitalWrite(4, LOW);
}
else {
p4 = 0;
digitalWrite(4, HIGH);
}
float h = dht.readHumidity();
float temp = dht.readTemperature();
Serial.print(h);
Serial.println('%');
if (h < 80) {digitalWrite(3, LOW); p3 = 1; }
if (h > 92) {digitalWrite(3, HIGH); p3 = 0; }
lcd.clear();
lcd.setCursor(0, 0);
lcd.print (t.dayOfTheWeek(), DEC);
lcd.print(" ");
lcd.print(t.year(), DEC);
lcd.print('/');
lcd.print(t.month(), DEC);
lcd.print('/');
lcd.print(t.day(), DEC);
lcd.print(" ");
lcd.print(t.hour(), DEC);
lcd.print(':');
lcd.print(t.minute(), DEC);
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.print("Humidity: ");
lcd.print(h);
lcd.print("%");
lcd.setCursor(0,2);
lcd.print("Temp: ");
lcd.print(temp);
lcd.print(" deg C");
lcd.setCursor(0,3);
lcd.print("Light: ");
lcd.print(p4);
lcd.print("Mist: ");
lcd.print(p3);
delay(5000);
} -
Pubszon
veterán
Ezt a módszert ismerem, tuti működne is, de annyira nem lényeg az a pár tized.
Még annyit lehet megcsinálok, hogy hozzáadok 0.5-öt, így kerekít rendesen, mert ugye most például a 10.9-et 10-re kerekíti.
Egyébként beraktam a kódot korábban. Szerintem ez a könyvtár nem tud mit kezdeni a nem egész számokkal. -
Bazs87
tag
válasz
Pubszon #5415 üzenetére
én szoktam vele kicsit trükközni. Fogom és tizedes értéknél levágom, majd inttel dolgozom tovább, amit felszorzok 10-zel. (24,5 fok = 245)
Ezután egyrészt kevesebbet foglal, másrészt kiíratásnál egy egész/rész függvénnyel gyorsan ki tudom íratni és nincs bonyodalom. Ezt már valamelyik webszerveren megcsináltam és működött is.
Ezt a kicsit csavart megoldást kipróbáltad már?Amúgy nem teljesen értem, hogy hol a gond és mit ír ki meg mit nem rendesen. Egy példán keresztül tudnád ezt személtetni?
-
Bazs87
tag
válasz
Pubszon #5400 üzenetére
Szia!
A DHT11 datasheetje (mérési tartománya 0-50 fok, +/-2 fok hiba) [link]
DHT22 datasheetje (mérési tartomány -40-80 fok, +/-0,2 fok) [link]
Elvileg tudnia kell negatívban is mérnie. Én nem futottam bele eddig ebbe a hibába DHT11-el, igaz én nem is tárolom, hanem mindig direktben hívom meg. (vagy direkt meghívás után tcp-vel küldöm, de mivel ott megint konvertálás van megint kiszűrtem akaratlanul is a hibát)
a libben vajon milyen változóként tárolja?bocsi, kicsit késve reagáltam...
-
Fimre77
csendes újonc
Kösz majd megnézem
-
válasz
Fimre77 #5411 üzenetére
Szia! A gyro szenzorhoz egy nagyon jó lib: [link]
És egy oldal, ahol leírják, mit kell vele csinálni: [link]
Nemrég láttam egy projektet, ahol kesztyűre volt szerelve a gyro egy Leonardo-val (talán a nano-val is meg lehet csinálni), és a Leonardo úgy volt programozva, hogy a pc külön driver meg host program nélkül felismerte usb keyboardként. Nem tudom ezt bluetooth-on keresztül is meg lehet-e oldani. -
Fimre77
csendes újonc
Hello, először s köszi a linket,
Kecskeméten Mátyás király suliban van robotika és számítás technikai szakkör annak a keretein beül tanuljuk.
-
Fimre77
csendes újonc
Sziasztok!
Egy házi projektmunkához kell egy Arduino Nano felhasználásával pc perifériát készíteni. Az eszköznek vezeték nélkülinek kell lenni és beépített aksival kell rendelkeznie.
Arra gondoltam a már kapható "lég-egér" mintájára csinálok egy házi változatot sokkal kisebb méretben. Ehhez szertnék felhasználni egy arduino Nano-t és egy MPU-6050, 3 tengelyes giroszkóp modult. Az aksi és a töltés része már el van intézve, de mivel nem rég kezdtük el tanulni az arduino programozást ezért szertnék tőletek segítséget kérni ( persze fel fogom tüntetni a projkten hogy segítséget kértem ).
Válszokat és a segítséget előre is köszi!
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #5406 üzenetére
Nem szóltam semmit. Működik!! Beiktattam egy tranzisztort a kimenet és a relé köz
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
NodeMCU-val próbálkozok relét kapcsolni. Majdnem működik ez a felállás, csak én kijelző nélkül csinálom. A weben kiírja hogyha kapcsolgatom applikációból, de a board-on nem kapcsol a kimenet. A relé a boardról megy (Vin, GND). a kódban:
const int output1 = 14;
const int output2 = 12;
const int output3 = 13;
const int output4 = 15;Most akármelyiket kapcsolom a 4 közül, D0-tól D4-ig LOW, D5-D8 High. De nem változik semelyik a kapcsolgatásra... Valami GND probléma lehet? Nincs sehol ellenállás.
Bocsi kezdő vagyok...
-
Pubszon
veterán
Tudom, írtam is, de nem csak nem egész hanem negatívat is hibásan mutatja a weboldalon.
"Jelenleg integerként van tárolva, de ugye ez csak egész számot tárol, ami végül is nem nagy gond, de ha hideg lesz akkor negatívot nem fog tudni mutatni."
(#5402) aryes: Több mint valószínű, hogy az a gond, csak nem tudom mit kellene helyette írni? Próbáltam 2 másikkal is, H meg F talán, de azzal sem jó.
Úgy próbáltam, hogy integerbe tároltam -100-at és értéknek 64536-ot ad vissza a weben.
Próbáljam ki T-vel? -
válasz
Pubszon #5400 üzenetére
Nem az a baj, hogy mindent $D-vel iratsz ki?
Format Parameter Output
$D uint16_t Decimal representation
$T double Decimal representation with 3 digits after decimal sign ([-]d.ddd)
$H uint16_t Hexadecimal value of lsb (from 00 to ff)
$L long Decimal representation
$S const char* Copy null terminated string from main memory
$F PGM_P Copy null terminated string from program space
$E byte* Copy null terminated string from EEPROM space
$$ none '$'
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged