- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #7697 üzenetére
Miért, nincs azzal semmi gond, ez egy hangszer. Olyan, mint a Hammond orgona. Az egyedi belső felépítéstől egyedi, utánozhatatlan hangja van. Az elektronikus zene pont ettől az, ami.
A probléma ott van, amikor az akusztikus hangszereket szekvenszerrel helyettesítik, mert az olcsóbb... -
Teasüti
nagyúr
válasz
kormoskandur #7694 üzenetére
Tök érdekes!
De mire jó ez a random zaj?
(Zenei analfabéta.)A kapcsolótábla bekötése nem egy nagy mutatvány, alap tanulófeladat kezdőknek.
Az LCD kezelése se annyira, van rá tutorial is nem kevés. De ott azért lehetnek tárhely gondok, ha komplex menüt szeretnél 8 bites cpu-n.Ami kihívás az a kód.
Azt se tudom mit kéne programozni. -
kormoskandur
tag
kedves fórumtársak!
lenne valaki aki arduino alapú szintetizátort össze tudna rakni, el tudna készíteni (doboz, gombok, feliratok, stb. is)?pl.
https://www.youtube.com/watch?v=anGgVL05oow
Original synth engine was made by DZL/Illutron (https://github.com/dzlonline/the_synth)vagy
http://www.instructables.com/id/The-Arduino-Synthesizer/
pm, ha igen, illetve mennyit kérsz a fáradozásodért
-
tupacamaru
veterán
Srácok erre rákukkantana valaki? Működhet a dolog?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7691 üzenetére
Ha van idod olvasd el azt a Microchipes app-note-ot, (tudom, kisse hosszu,) mert nagyon jo, sok okossag van benne. A Wikis nem olyan jo, en azt mondanam, hogy hianyos, ellenben rovid.
Azert, ha nem jo a peak detector, (rosszul meretezett az alulatereszto filter a bemeneten,) es alulmintavetelezel, nagyon meg lehet szivni, arra erdemes odafigyelni! -
tvamos
nagyúr
-
cpt rodgi
tag
válasz
vargalex #7632 üzenetére
Koszi , jol hangzik, csak ahogy itram, nekem ez a program dolog picit magas. illetve a te masinadat alapul veve, felltetelezve, hogy a program vezerli a domoticz-t es a kütyüt, beruhaznal az emlitett erzekelobe? vagy a chip miatti hotermeles nagyon elviszi az infot a malnasba?
-
brickm
őstag
Hangkeverő bemutatása
a bemutatáshoz egy Behringer UB1204-PRO keverőt alkalmazunkMikrofon bemenetek: MIC
Mind a négy mono mikrofon bemeneti csatorna szimmetrikus XLR csatlakozóval rendelkezik. Ezek 48 V fantomtápot tudnak szolgáltatni a kondenzátormikrofonok számára, ha azt a keverő hátlapján bekapcsoljuk. A fantomtáp bekapcsolása előtt némítsuk a keverőt a MAIN MIX segítségével! A bemenetek frekvencia-átvitele 10 Hz-150 kHz (-1dB), erősítési tartománya +10 dB és +60 dB közötti, a maximális bemeneti szint, ami még nem okoz 0,005%-nál nagyobb THD+N torzítást +12 dBu. Bemeneti impedanciája 2,6 kΩ, jel-zaj viszonya 110 dB.
Vonal szintű mono bemenetek: LINE IN
A négy mono mikrofon bemenet használható 6,3-as sztereo jack csatlakozó segítségével szimmetrikus vonal szintű bemenetnek is. Aszimmetrikus kimenettel rendelkező egységek is csatlakoztathatók ezekre a bemenetekre 6,3-as mono jack csatlakozó segítségével. Egy időben azonban vagy a mikrofon bemenet, vagy a vonal szintű bemenet használható, a kettő együtt nem. A bemenetek frekvencia-átvitele 10 Hz-90 kHz (-1dB), erősítési tartománya -10 dB és +40 dB közötti, a maximális bemeneti szint, ami még nem okoz 0,005%-nál nagyobb THD+N torzítást +30 dBu. Bemeneti impedanciája 20 kΩ szimmetrikus, 10 kΩ aszimmetrikus bekötésnél, jel-zaj viszonya 110 dB.Ha növeled a bemeneti impedanciát még stabilab jelet kapsz, csak nyilván ebben az erősítőfokozat valószínáleg nem igényli, hogy ennél nagyobb legyen.
Mint mondtam én minimum 25kOhm-ot betervezek hangtechnikai eszközökre LINE vonal esetében. Hangszer bemenet, pl egy gitár hangszedője megköveteli a 150-250kOhm-ot is, és még tapasztalhatsz magasvesztést. Sztandard 1Megát pl lehet alkalmazni.Technical Editor Hugh Robjohns replies: An electric guitar ideally needs to work into an impedance of around 1MΩ or thereabouts. The line inputs of most sound consoles and mixers (I'm assuming that you had previously been plugging your guitar into a line input) generally have an impedance of about 10 to 50 kΩ
forrásokat csak gyorsan gugliztam, ha kell stúdiótechnika oktató könyvből is kifotózom
[link]
[link] -
brickm
őstag
válasz
Janos250 #7684 üzenetére
Telorol vagyok ugyhogy röviden, majd kesobb kifejtem.
OA1160 adatlapja szerint uf<1v.tehát a szórás 1volt alatt van VALAHOL. Nem hiszem hogy ezzel előrébb lenne. Mint egy sotkival ami 0.1voltot ejt.... Viszont ottis ottvan a 100mv os ejtés amit konpenzálni kell vagy programmal vagy hardverrel. A buffer erosito nem tul bonyolult. Tuti mukodik mert hasznaltam. Es a program se fogja kiakasztani mire megirja.Az ellenallasos resz pedig.:nem. Minden kisjelű rendszer a lehető legkisebb terhelest szeretne kapni, mivel nincs mögöttes teljesítmény. De majd elolvasom megint es ha kell kifejtem.
-
Janos250
őstag
Mint már mondtam, nem értek hozzá, de azért dumálok
Abból tanul a (vén) gyerek, ha kérdez.
"mai átlag SI dioda nyitó feszültsége 0.6- 0.7v"
Miért csak Si? OA1160? Még ma is kapható.
Ellenállás: nem akkor lesz zajosabb, ha nagyobb ellenállást raksz rá? Ha kisebb az ellenállás akkor kevésbé lesz zajos, de torzít, nem? Nekem - valahonnan - a vonalszintre haloványan 600 (800?) ohm rémlik, de ez csak úgy dereng.
Mivel a hangerőt akarja összehasonlítani különböző helyeken, és a jelet úgyis simítja, szerintem nem annyira lényeges se a gyökkettő, sem a precíz integrálás.
Apropó, simítás! Én ezt használnám:
x*előző jel + (1-x)*friss jel. Mint a lineáris algebrában a két vektor végpontja közti szakasz. 0<x<1 -
brickm
őstag
válasz
MineFox54 #7682 üzenetére
Nem. A gyök kettes szorzat a pulzáló kétutas egyenirányítás után keletkezett feszültség pufferelt értékét adja hozzávetőlegesen. Az egyenirányított fesz értékét integrál számítással lehet kikalkulálni. Az egyenirányítás feltétele,hogy a jelútba kerülő soros diódát kinyisd. A mai átlag SI dioda nyitó feszültsége 0.6- 0.7v közötti szórásban van. A graetz híd esetében két soros dióda van félperiódusonként, tehát majd 1.4volt kell hogy kinyisd. Mivel ekkora feszültség neked nem áll rendelkezésre max valami joféle sotki dioda jöhet szóba ahol elenyésző a nyitófeszültség, ellenben akkor is fennáll a meghajtó fokozat terhelése, mivel az arduino bemenete még mi dig nem alkalmas az audio jelek impedanciaigényének megfelelni.
Azt szoktam mondani, és ez általában helytállo törekvés, hogy a vonalszintű jelhez legalább 25kohm os bemenetet párositsunk de inkabb 50 150k vagy 1-10Mega ohmot. Ellenkező esetben zajos lesz a mérés, illetve erősen korlátozott felső tartomány marad.A detektoros rádió esetében is fontos, hogy a terhelés (fulhallgató) több kohm legyen. Ellenkező esetben leterheled a vett jelet és mivel teljesitmény nincs mögötte leesik a feszültség...
A hangszoros detektoros radióban van erősítő fokozat. -
Janos250
őstag
válasz
MineFox54 #7680 üzenetére
Mivel nem vagyok elektronikai szakember, lehet, hogy nagy hülyeséget mondok, de majd a profik javítanak, ha nagy marhaság:
Ha hangerőt akarsz mérni, és a "0 szintet középre teszed", akkor utána matematikailag kell "egyenirányítanod" a jelet, hogy szintet tudj mérni. Nem lehetne ezt hardverben egyszerűbben megoldani? Graetz? Akkor a műveleti erősítő se kellene? Vagy egyszerűen vágni, mint hajdanában a detektoros rádióknál? -
brickm
őstag
válasz
MineFox54 #7678 üzenetére
Hát deszkamodellként nem lesz pontos kicsit sem, mivel tényleg nagyon érzékeny az arduino bemenete a vezetékek hosszára, de ha csinálsz neki NYÁK-ot és közelteszed az MCU lábához az opa kimenetét akkor pontos is lehet. A megírt programnak nyilván matematikailag megfelelőnek kell lenni.
-
MineFox54
őstag
Hogy is mondjam...
Kombinált a dolog. Alapvetően gyakorlófeladat, de ha jól, viszonylag pontosra sikerül, akkor csinálok belőle egy végleges verziót, és használatba is veszem akár.
1-2dB pontosság bőven elég. (eddig is megvoltam nélküle, de kicsit magabiztosabb lennék) Élő hangosításnál monitorutakat szeretnék figyelni vele, hogy mennyire vannak kihajtva... De az analóg műszerek elég drágák, ahhoz, hogy 8-at csináljak belőlük. -
brickm
őstag
válasz
MineFox54 #7675 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ne csináld, csak a feltett kérdés alapjűán azt hittem konkrét dolog miatt ezt cisnálod, nem pont gyakorlófeladatnak való, de kinek mi. Én aztán nem akarom tőle elvenni a kedvedet, sőt.
Amit én építenék elé mindenképpen:
[link]A visszacsaolást módosítsd, mert ez hangszerhez készült illesztés, szelektív az átvitele, de szabályozható a jelszint 0dB és valami 15-20dB környékén. Tehát letekert visszacsatolással 1:1-az átvitele.
SZerk.: Az analog input és az OPA kiemenete között minimális legyen a vezetéktávolság, mert az arduino nagyon érzékeny az elektromos szmogra. Serial printbe írd ki az analog input értékét, és láthatod, hogy ha beledugsz egy darab drótot felmegy mintha kivezérelnéd.
-
MineFox54
őstag
Értem. (tényleg
)
"De ha se arduinoban nem vagy jártas se audi méésben, mi értelme lesz egy pontatlan szintmérőnek?"
1. Nem mondtam, hogy Arduinoban nem vagyok jártas, csupán soha nem foglalkoztam még az analóg bemenetekkel a dolog mélységeiben.
2. Ha nem is próbálom meg, akkor honnan leszek benne jártas? -
brickm
őstag
válasz
MineFox54 #7673 üzenetére
ÖÖ az ugy nem lesz jó.
Egy mert az AC peak to peak és a mért RMS között nem 2-es osztó van. Másrészt meg mert az arduino analóg bemenet 0 voltja 0-t ad vissza, tehát a sinusz hullám alját meg sem méri. Azért lebeg mert buffer áramköröd nincs, az arduino analog bemenete meg egyáltalán nem jó zenei hangtartomány mérésére impedancia szempontjából.
A legoptimálisabb ha készítesz egy nagyimpedanciás bemenettel bíró fokozatot mondjuk tl072-vel, aminek a kimenete fel van emelve 2,5Volt DC-re és így kapcsolódik be az arduinóba. Mivel így az analóg bemenet középen lebeg, mint virtuális testpont, ahhoz képest lefelé és felfelé is tudsz mérni. A mért értéket tudod Peak to Peak és egy matematikai összefüggéssel RMS-változatban is tárolni és megjeleníteni.De ha se arduinoban nem vagy jártas, se audio mérésben, mi értelme lesz egy pontatlan szintmérőnek?
-
-
MineFox54
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
MineFox54 #7667 üzenetére
Nekem továbbra sem sikerült tökéletesen megértem, ezért bocs, ha számodra trivialitást írok.
Az a baj, hogy a "nincs jel" esetén nem 0 decibelt jelez? Jól értem a problémát?
A nincs jel ugyanis nem 0, hanem mínusz végtelen decibel, ezért az lenne a hiba, ha 0-t jelezne.
A programban első ránézésre sehol nem látok decibel számítást (logaritmus) -
MineFox54
őstag
válasz
Gergosz2 #7666 üzenetére
Nem szenzort használok... Egy vonalszintű bemenetem van, egy analóg bemeneten,aminek egy viszonyított értékét szeretném látni. (0dBu = 0.775V, 0dBV = 1V) Természetesen, helyezkedhet el közben egyéb áramkör. Pl. buffer, ahogy brickm írta.
Ami érdekelne: jelenleg, ha nincs jel, nem 0 értéket kapok ( az eredeti hsz-ben látható a kód). Illetve, a smoothing sem tökéletes. -
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Arduino alapon, LCD-re kijelzéssel szeretnék építeni vonalszintű decibel-métert. A kijelzést már kiviteleztem, de nem tudom, hogyan lehetne a legakkurátusabb értékeket kapni.
Jelenleg ez a kód, csak össze lett hajítva.
Az Arduino Smoothing példakódját használtam fel, de nem az igazi.
Tudnátok segíteni? -
kormoskandur
tag
arduino cuccok eladók
-
Gergosz2
veterán
Úgy emlékszem nano is elég lehet, csak gyakorlatilag minden pint elvisz. Mega-t meg ebay-en, aliexpressen kb 12$-et kapsz.
Bekötést rögtön nem tudok mondani, mivel nem látom sehol a modul pinoutját. Ha valahonnan előkerül, akkor így kell bekötnöd: [link]
Szerk: azt ugye láttad, hogy ez nem touchscreen ?
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7654 üzenetére
Szoftveres oldalon mit és hogy használsz?
Én accelstepperben bűvészkedem. -
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7652 üzenetére
Mondjuk ha ilyen cuccot tudtál "szerezni" akkor nem szóltam.
Nekem 1.5A-s motorjaim vannak, tesztre feltettem a cuccot az asztalra, összekötöttem a menetes szárra. Meghajtottuk maximumon és a jó 2 Kg-os cuccot majdnem lerántotta az asztalról.
Van ott erő.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7650 üzenetére
Akkor csak 1 tengelyed van. Szerintem oda nem kell 4 tengelyes vezérlő, meg szerintem ezek csak kisebb motorokhoz elegek. Ilyen vezérlő? Mondjuk határeset, mert 4A a maximuma.
Pont mostanában dolgozom ilyenekkel.
De szerintem erre a feladatra túlzás a 4A-s motor. Mennyi erő van abban?
-
Imy
veterán
válasz
Gergosz2 #7588 üzenetére
Ez a színes LCD ugyanaz mint amit korábban linkeltél? Ha igen, akkor 8$-ért rendelem is. Amúgy van valahol valami példa, vagy egy példafeladat? Legalább lesz mivel elszórakoznom. A NANO-val neki lehet állni a programozásához?
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7646 üzenetére
Mi készül? Milyen motor, hogy 4A-t kér?
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Képben van itt vki az Arduino Android IDE-vel? Fel tudok tölteni vele PC-n fordított binárist? Kell telepítenem hozzá az alaplapot? Ha igen, akkor ESP32-re próbált már vki Android-ról feltölteni?
Köszi! -
DrojDtroll
veterán
Ramps1.4-be kellene a a4988-nak 4A-os alternatívája.
van ilyen?
-
itg
tag
válasz
vargalex #7642 üzenetére
nem, ez nem saját, ez céges. itt több mérőkör adata érkezik 5 percenként.
de csak így fejből:
dátum
hőmérséklet
páratartalom
szélirány
minimum irány
maximum irány
széllökés sebessége
széllökés iránya
szélsebesség
légnyomás
csapadék
sugárzás
eszköz állapotok 1-5 (hőmérséklet, feszültség stb) -
ratkaics
senior tag
Nagyon Köszönöm a sok hasznos segítséget!
Elindulok rövidesen valamelyik irányba. Akkor majd még biztosan jelentkezni fogok kérdésekkel. -
vargalex
félisten
Mit tárolsz te 19 oszlopon? Nálam összesen 4 oszlop van, amiből 1 (unix timestamp) csak a group by gyorsítására van (és egy trigger tölti):
CREATE TABLE temperatures (
sensor_id mediumint(9) NOT NULL,
datum timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP,
temperature decimal(5,3) NOT NULL,
u_timestamp int(11) DEFAULT NULL,
KEY idx_temp_date (datum),
KEY idx_temp_sensor (sensor_id),
KEY idx_sens_date (sensor_id, datum),
KEY idx_sens_u_ts (u_timestamp, sensor_id),
CONSTRAINT temperatures_ibfk_1 FOREIGN KEY (sensor_id) REFERENCES sensors (id) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE)
ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_hungarian_ci;Esetleg nálad egy rekord az egy időpont az összes szenzor által mért adattal?
-
itg
tag
válasz
DrojDtroll #7636 üzenetére
-
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7638 üzenetére
Lehet, hogy valamit töröltem a percenkénti részletességet tartalmazó táblából (ami ugye fizikailag nem szabadít fel helyet), mert a 10 perces felbontást tartalmazó tábla csak 92 MB. Ezek alapján kicsit kisebb lehetne a teljes...
-
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7636 üzenetére
Jelenleg 9664778 rekord van a fő táblában, ennek mérete 1,2 GB. Ezen kívül trigger tölti a 10 percenkénti, óránkénti, 4 óránkénti, 12 óránkénti és napi összesítő táblákat, amiket a gyors megjelenítés miatt hoztam létre. A teljes adatbázis mérete 1,4 GB.
Fokozatosan jöttek a szenzorok (most sincs sok, csak 8). Az első tárolt mérés 2014.04.30 11:22:02-kor történt.Persze, ha nem szükségesek teljes részletességgel a régi adatok, akkor inkább RRD adatbázist érdemes készíteni. Nekem az egész MySQL-ben van. Így bármelyik időszeletre rá tudok nagyítani percenkénti részletességig.
-
vargalex
félisten
Én a különböző eszközök mérését egymással nem szinkronizálom, csak azt akartam elérni, hogy egy mérő lehetőleg mindig ugyan abban a másodpercben küldjön értéket (ne legyen olyan, hogy 1 percben 2 mérést küld, vagy 1 perc kimarad). A megjelenítésnél viszont percre kerekítek, így látszólag minden eszköz azonos időpontban mér, a szerverre küldés viszont eloszlik, így nem egyszerre kapcsolódnak.
-
itg
tag
vargalex, Tankblock:
tök jók ezek a szkriptek, van még mit tanulnom
ennek kapcsán kezdtem nézegetni a grafikonomat és rá is jöttem a több mérőkör időszinkron nélküli mintavételek problémájára.
odáig nem akarok eljutni, hogy minden mérő ugyanabban az időpillanatban adjon értéket, ezért -fapados megoldásként- azt találtam ki, hogy grafikon készítésekor a +/- 3 perces mintákat egy időpontra rakom ki.
tehát ha az egyik 12:03-kor mér, a másik 12:05-kor, akkor a 12:03-as is a 12:05-ös ponton fog megjelenni.
ugyan kicsit csalok, de megszűnik a mérőkörök közötti elcsúszás. -
Tankblock
aktív tag
válasz
ratkaics #7625 üzenetére
Hello,
Én ehhez hasonlót csináltam:
annyi különbséggel, hogy 4,96[sec] kel fel max 8[sec] re, mér egy BMP280 al, mér egy feszt a attiny13A majd átküldi Serial porton majd alvás. 4 - 5 havonta kell tölteni saccra 3000 mAh Lipot.
Ja a feszt egy 3V3 bucket boost csinálja : [link]
P-MosFet a ellenállás híd a fesz méréshez, és N Mosfet h a fenti fesz konverter műköni tudjon....
TP4056 protercted modul a lipo cellához....
-
vargalex
félisten
válasz
ratkaics #7625 üzenetére
Hasonló elképzeléssel valósítottam meg a low power ESP8266 alapú hőmérőt. A cél a minél alacsonyabb fogyasztás volt. Az eszköz (jelenleg 2 példányt raktam le a lakásban) egyetlen Li-Ion celláról működik, ami így 42 nap folyamatos működés után 3.8 V-on áll. A pencenkénti hőmérést figyelembe véve azt gondolom, hogy eddig elégedett lehetek. Természetesen mindenképpen beszámolok, hogy meddig bírta (az ESP8266 miatt kb. 3V-ig hagyhatom merülni).
A kódot itt találod. A DS18B20 kiolvasása egyszerűen cserélhető bármilyen másik szenzorra. -
itg
tag
válasz
DrojDtroll #7630 üzenetére
könnyen lehet, mielőtt megrendelem, kérek kölcsön egyet és kipróbálom.
mondjuk nem is lesz rajta túl nagy fogyasztó -
itg
tag
válasz
ratkaics #7625 üzenetére
Üdv.
Én pont ezt csináltam néhány napja, kiindulópontnak talán ez segít:
http://magamnak.itg.hu/wemos_D1_mini_+_WeMos_DHT22_shield_post_tutorial/
Doboznak kiváló a falra szerelhető analóg telefon dugalj doboza. (nem jut eszembe a neve)
A következő projekt a kültéri mérés + napelem lesz.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Régebben én is AVR-eztem kicsit, de az elmúlt 3-4 évben nem foglalkoztam a dologgal. Most viszont újra felmerült egy olyan téma, ahol lehetne használni mikrokontrollert. Ehhez kérnék Tőletek ötleteket. /Esetleg ha van valakinek konkrét megoldása, az is jó lenne.
/
Szóval egy olyan hő (és páratartalom) érzékelőre lenne szükségem, ami Wifi hálózatra tud csatlakozni. Ott esetleg lekérdezhető, vagy ő maga egy tárhelyre időnként elküldi az értékeket.
Az a baj, hogy nagyon nagy a választék, mind érzékelőből, mind kontrollerből.
Mi az a kombináció, ami jól működik, és relatív kevés pénzből megoldható?
Illetve a tokozást hogyan lehet egyszerűen megoldani? Kész terméket nem igazán lehet kapni, ahogy én néztem. A készüléket akkumulátorról lenne jó üzemeltetni, tehát a tokba annak is be kellene férni.Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
-
DrojDtroll
veterán
RAMPS modulba illeszthető 3A vagy nagyobb stepper vezérlő?
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7622 üzenetére
Nálam általában nem volt jeltorzulás. Az utána következő ledek jól működtek.
Egy szalagnál úgy tűnt, hogy egy hullámot "elnyelt", így az utána következők színe torzult aszerint.
Ha a bit utáni részt elég hosszúra vettem (pl. 2 microsec periódusidő), akkor egyáltalán nem tapasztaltam hibát. 6-7 microsec periódusidőig jól mentek, afölött viszont resetelt, tehát csak az első led világított valamit. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7616 üzenetére
Tapasztaltál a hibás pixel után jel torzulást a lánc többi elemén?
Azt gyanítom, hogy a pwm vezérlők halnak le és a továbbítandó adat is csorbul, amit a következő pixel átvesz és onnantól hibásan utazik tovább. Az érdekes az, hogy a jel mindig ugyanúgy torzul így lehet csak egy-egy színcsatorna érintett. Érdekelne hogy működik a vezérlője.
Én sajnos nem tudtam ránézni a hibás szalagra, nem volt a helyszínen mini usb kábel a Nano-hoz... -
_q
addikt
válasz
Janos250 #7620 üzenetére
Köszi. Igazából csak tesztelni akartam az ESP-t és mivel eddig semmi tapasztalatom nem volt vele, ezért próbáltam kideríteni. Fő célom hogy képbe kerüljek a programozásával kapcsolatban meg legyen egy kicsi rálátásom. Bizonyos esetekben megoldható a driver írás, csak ha bonyolultabb szenzort akarunk működésre bírni ott nem biztos hogy neki akarunk állni sajátot írni.
-
Janos250
őstag
Ezért csinálok én gyakran saját drivert.
Valamikor tavaly ilyenkor a DHT11-re csináltam egyet, de már nem emlékszem részletekre. Beletekintve - úgy látom - elég általános, mert delay()-el vannak az időzítések, tehát - elvileg - nem kontrollerfüggő. Nem tudom, DHT22-re jó-e. Ha gondolod, próbáld ki. Vagy az időzítéseket át is írhatod a DHT22-re. Tettem bele annak idején az időzítésekről egy Móricka ábrát, gondolván arra, hogy egy év múlva, már fogalmam se lesz, mit miért csináltam.Nekem most nincs kéznél DHT22, nem tudom kipróbálni.
link -
Janos250
őstag
WS2812 "pixel hibás" RGB led szalag ügyében a tapasztalatok:
Amelyik pixel hibás bizonyos időzítéssel és bizonyos fényerővel, az nem biztos, hogy más beállításokkal is hibás.
Pl. nálam egyik szalag egy pixelje:
R=128-al kialszik, de 64-el és 255-el jól működik.Célravezetőbb megoldás:
A teljes bit ciklusidőt növeljük, akár 2 microsec-ig, akkor az a pixel is megfelelően működik, ami más beállítással hibás. Így nálam a hibás pixel is megfelelően működött minden kipróbált fényerőnél.
Vagy ha a 0 bit magas szintjének idejét csökkentjük, akkor is azt tapasztaltam, hogy működött, de a teljes ciklusidő növelése célravezetőbb, gyorsabb.
Tehát a "hardveres olló" használata előtt célszerű kipróbálni a "szoftveres ollót"! -
_q
addikt
Kicsúsztam a szerkesztési időből. Neten is olvasgattam közbe mitől lehet. Teljesen hülyeségnek tűnő "cseréljük ki az usb kábelt" kommentből indultam ki. Na most az eddig használt kábelt kicseréltem egy gyári telefon usb kábelre és ezzel már működik.
Gondoltam miért számít egy kábel ami ránézésre és érzetre se tűnik gagyinak. Igaz kínából rendeltem 250Ft volt, meg is lepődtem mikor megkaptam, hogy egész jónak tűnik. Úgy látszik valami még sem oké vele. Pedig azt hittem az usb mennyi áramot ad le sokkal fontosabb, de úgy tűnik egy kábel is ugyan annyira fontos.
Ettől függetlenül az amit a serial monitor kiír az elején arra kíváncsi lennék mi lenne?
-
_q
addikt
Lehet hogy folyton resetel az mikrovezérlő? Mert amit előző hsz-ben bemásoltam azt minden esetben kiírja serial monitorban, tehát az valami alap cucc. Viszont ha sima uart kommunikációt csinálok, akkor megy a "Hello Word" az előző hsz-ben írt sorok után.
Régebben olvastam itt a topic-ban valamit hogy az eszköz resetel és volt is valami megoldás rá. Esetleg valakinek ötlete jó után gondolkodok-e? WifiScan mintapéldánál, ahol elvileg nem is kell csatlakozni se, csak nézi milyen elérhető wifi hálózatok vannak, ott is csak újraindul folyton.
Másik kérdésem még az lenne, mi ez amit kiír mindig serial monitoron?
-
_q
addikt
Sziasztok!
Megjött az ESP32. Próbáltam a "simplewifiserver" példát. 2 verzió is van az arduino ide-ben. Egyikbe van valami "wifi firmware", másik a githubon lévő, amiben nincs. Az utóbbit tudja csak lefordítani, ugyanis nem találja a wifi firmware változót.
Az utóbbi kódot rátöltve a mikrovezérlőre nem nagyon megy a dolog. Valami miatt nem tud csatlakozni szerintem a routerre, pedig megadtam SSID-t és jelszót is. Van valami trükk?
Ezt írja ki a serial monitor:
Connecting to Manhattan
Brownout detector was triggered
ets Jun 8 2016 00:22:57
rst:0xc (SW_CPU_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode: DIO, clock div:1
load:0x3fff0018,len:4
load:0x3fff001c,len:956
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:13076
entry 0x40078ad0 -
itg
tag
válasz
Janos250 #7607 üzenetére
igen, kb. idáig jutottam én is. csak az összes mintapélda a fenti (ezek szerint hibás/régebbi) módszerrel kérdezi le és azt hittem én vagyok a láma.
én egyébként a ESP8266WiFi.h -t hívom meg, de ha ezt megcsinálom, valószínűleg átalakítom push-ra a scriptet és akkor nem fog állandóan a wifi-n lógni.köszi a segítséget!
-
Janos250
őstag
"nem is szöveget ad vissza, hanem számokat"
Persze.
WiFiType.h:typedef enum {
WL_NO_SHIELD = 255, // for compatibility with WiFi Shield library
WL_IDLE_STATUS = 0,
WL_NO_SSID_AVAIL = 1,
WL_SCAN_COMPLETED = 2,
WL_CONNECTED = 3,
WL_CONNECT_FAILED = 4,
WL_CONNECTION_LOST = 5,
WL_DISCONNECTED = 6
} wl_status_t; -
itg
tag
válasz
Tankblock #7601 üzenetére
Üdv.
Köszi a választ!
Még akkor éjszaka pont ezt tettem és kiderült a turpiszság.
loop-ba raktam a wifi reconnect-et és valamilyen oknál fogva minden alkalommal újra csatlakozott a routerhez, ami az egyiket megfektette, a másik viszont bírta.Viszont ha csak a setup részbe rakom a wifi kapcsolódást, router újraindulás esetén nem csatlakozik újra az eszköz.
Az egyik eszköz: Wemos D1 mini, a másik D1 mini ESP-12.
(elméletileg egyformák)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged