- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6259 üzenetére
A konfigfájlban adj hozzá billentyűzetkombinációt. De ha ilyen kattintási ingerenciáid vannak, akkor inkább ne tedd fel, mert tiling WM, amit billetnyűzetes irányításra terveztek. Tehát se ablakok, se ablakdekorációk, se tálca. Kattintani is kevés dologra lehet, teljes képernyős mód füleire, meg a panelen a virtuális asztalokra, és kifújt. Nem is azért írtam, hogy feltegyed, csak példának, hogy egy másik waylandes felületen is probléma nélkül futnak a Qt-s alkalmazások.
Alapértelmezésben Sway-ben Win+d indítja a dmenu-t. A többi billentyűparancsot a default configban tudod megnézni: /etc/sway/config fájlban, ezt másold át a ~/.config/sway/config fájlként, és módosítsd saját igényed szerint.
Egyébként ha Qt kell és Wayland, akkor a KDE5-öt is kipróbálhatod.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6256 üzenetére
Az Arch Wiki szerint fel kell tenni a qt5-wayland csomagot.
Nekem Gnome3 Waylanden és most SwayWM Waylanden nincs gondom a Qt-s alkalmazásokkal. Igaz most Sway-en egyedül a qBittorrentet használom, ami Qt-s, de az csak Qt4-es. Semmi baj nincs vele, nem fagy, pedig semmilyen spéci környezeti változót nem adok meg neki.
-
törölt tag
válasz
attilav2 #6256 üzenetére
Ilyen mélyen nem vágom egyik rendszert sem, mint Te. Úgy látom az Open SuSe most favorit nálad. Anno engem nem fogott meg, viszont van egy fork-ja is (ha lehet így mondani). Lehet találkoztál már vele, a Gecko Linux-ról lenne szó.
[link]
Ha van kedved és időd megnézni ebben a kontexusban, mint a Fedora-OpenSuSe összehasonlítást.
Igazából akkoriban még ennyire sem voltam képben a témában és nem jött át, hogy Gecko-ék mit tesznek hozzá az eredetihez. Nekem csak annyi maradt meg, hogy default Ubuntu betűkészlettel operálnak és több minden van "összegerebjézve", mindazokból a kellékekből, amiket az anya rendszerre utólag kell feltenni. Ilyen volt a Korora is a Fedora-ra épülve, már egy ideje inaktívak. -
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6252 üzenetére
Sose késő rájönni ezekre. Pontosabban a mesa az hardveres 3D-s OpenGL gyorsításért felel.
A r600-as radeonokhoz meg alapból a kernelben lévő nyílt, legacy, „radeon” nevű, kernel mode setting (KMS) drivert használja a rendszer.
Az xf86-video-ati elvileg kéne, de már én is olvastam több helyen, hogy a telepítése nélkül is el lehet lenni. Így van ez Intel GPU-kkal is, azoknál sem kell már az xf86-video-intel csomag, igaz azoknál ez a tény hivatalosan is reklámozva van az Arch, Debain wikijeiben. radeon drivernél ilyet nem írnak.
A VDPAU nem függ a mesa-tól, sem a kernel drivertől, sem a Xorg-tól, hanem ahhoz külön csomagot kell feltenni: mesa-vdpau.
Az amdgpu nyílt kernel driver (és ennek a xorg-os párja) újabb kártyákhoz való, HD6000-es kártyákhoz még nem, hanem az attól újabb GCN architektúrájú kártyákhoz.
Az amdgpu-pro meg a zárt driver, de azt csak OpenCL-hez éri meg feltenni állítólag.
-
F34R
nagyúr
válasz
attilav2 #6252 üzenetére
xf86-s csomagok a Xorghoz kellenek driver szinten.. Mesa az egy 3D grafikus konyvtarcsomag... Mondjuk ha van amdgpu akkor felesleges az ati, hacsak nem valami nagyon legacy kartyad van.. Wayland ala is ugyanugy kell a grafikus driver, csak ott nem az X indul hanem a Wayland server. Viszont wayland alatt ne nagyon akarj jatszani mert a legtobb a Xorg-ra repul ra.
-
F34R
nagyúr
válasz
attilav2 #6205 üzenetére
Meg mindig nem ertem miert kell neked az a chromium valtozat.... vaapi egy olyan szabvany amit mar legtobb lejatszo is dobott... legutobb az mpv. Ezt akkor tudom elkepzelni ha nouveau-s legacy GPU-d van meg. Archon egyebkent van AUR-ba csomag ra amit nem kell fordigatni... chromium-vaapi-bin
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6199 üzenetére
Jó, végül is azt használsz, amit akarsz. Csak furcsa, mert Archról nem NyíltSüSüre szoktak váltani, hanem Voidra, Gentoora vagy LFS-re, vagy valamelyik BSD-re.
A jogokat állítani tudod scripttel is, nem kell kézzel minden frissítéskor. Sőt, beledrótozhatod az AUR-os makepgk scriptbe is.
De végül a disztró nem annyira számít, ha elérsz egy tudásszintet, onnantól mindegy lesz mit használsz, mindet be lehet állítani a saját igényeid szerint, és csak abban van különbség a disztrók között, hogy:
1) milyen módszerrel frissülnek2) milyen frissek a csomagok
3) mekkora a csomagválaszték a hivatalos és külső tárolókban. -
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6199 üzenetére
Kíváncsinak és is kíváncsi vagyok, így pl a clear linux-ot megnéztem virtuális gépen (kb 20 perc elég is volt belőle), meg szembejött egy Debian alapú Openboxot használó rendszer is, ami azért érdekelt, mert én is csak szimplán Openboxot használok. Ezt is megsasoltam kb 20 perc alatt és kész. Ezekre elég egy virtuális gép. Full telepítést ilyen kíváncsiságokra nem pazarolok
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6194 üzenetére
Hát ez tányleg eléggé fura. Gyakorlatilag mindenféle Linuxból létezik kulcsrakész változat. Arcból is, Arch származékból is, Debian, Ubuntu mindenből. Ha neked a kulcsrakészek tetszenek, akkor nemigazán értem, hogy mit keresel itt.
Én biztos, hogy nem váltanék egy jól működő bejáratott, kurva gyors rendszerről egy vaapi-s chromium miatt. Főleg nem egy agyon bloatolt kulcsrakész linuxra. Egy sima Kaby Lake-es i3-as sem fingja össze magát még egy 4k-s videótól sem youtube alatt. Nem csoda, hogy nem vettem észre, hogy gond van a csomaggal. -
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6194 üzenetére
Fura lépés ez tőled. Kevés reszeléssel szinte bármelyik disztrótól kapsz kulcsrakész rendszert, és bármelyikre fel lehet szögelni a Chrome/Chromium vaapi-t.
Igazából, ha GRUB-bal és nagy DE-vel telepíted, KDE, Gnome, akkor az Archon sem kell semmit reszelni, mert függőségként mindent felkerül. A vaapi-s Chromiumot meg valami más disztró bináris csomagjából kimásoltad volna, ha nem tudtad volna az AUR-os fordítási hibát megoldani.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6170 üzenetére
KDE esetén azért ez nem annyira meglepő. Anno mikor Windowsról váltottam Manjaro + KDE-re, akkor tetszetős volt, és sok konfigurálási lehetőséggel levett a lábamról, aztán jött a de, a sok nyavajájával, nyűgjeivel
This week KDE. Bár lehet jobb nem nézni, mert az ember elszörnyülködik, hogy mik vannak -
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #6166 üzenetére
Szerintem ha már tudod telepíteni az Archot, akkor ne disztróhoppolj mainstream disztróra, mint a OpenSuse, Fedora, meg egyebek, mert visszalépés, visszafejlődés. Utóbbiak bloatak, hülyebiztosak, túl corporate-csilivili-marketing trendmajom disztrók, és semmi érdemi előnyt nem kínálnak az Arch ellenében.
Maradj Archon, ha meg ott is kifejlődtél a minimalizmus felé, akkor jöhet egy systemd-mentes Void vagy a Gentoo.
Egyébként az Arch, Gentoo, Debian Wikijei szinte minden disztróra alkalmazhatók, egyedül a csomagnevek változnak, meg ugye a Gentoo alapból nem systemd-s, de telepíthető azzal is.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #6159 üzenetére
OpenSuse Tumbleweed tapasztalataim a Suse topikban:
Hosszászólás linkje, Suse topik -
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #6106 üzenetére
Felraktam a haveged csomagot és elindítottam a service-jét, ez úgytűnik megoldotta a gss.proxy-ra várást grafikus belejentkezés esetén, valamilyen random number generator kell az nfs egyik függőségének, ha nincs TPM akkor a haveged-et ajánlja a wiki. kwallet beállításra meg a kwalletmanagert ajánlja a wiki.
-
válasz
attilav2 #6037 üzenetére
Viszont egy negatív jelenséget felfedeztem ami sajnos érinti az Arch-ot és a (K)ubuntu-t is
Ezt nem volt érdemes felfedezni, NTFS-re dolgozni mindig is nagy processzor terhelést jelent Linuxos fs-ről. Az lenne egy igen szép baleset, ha valaki azt fedezné fel, hogy akármelyik disztrón nem így van!
(ezért is ellenjavallt NTFS-re torrentezni például)
A világ leggyorsabb SSD-it is használhatod, teljesen mellékes, írhattad volna azt is, hogy az összes géped piros otthon.
Keresgéltem a google-ban de megoldást nem igazán találtam erre.
Fentiek alapján nem meglepő.
de végülis nem tetszett a rendszer filozófiája
Jaj ne, ennyire fennköltek ne legyünk már, filozófus vagy te vagy mi? Ez ilyen nagyArchú dolog lehet, mert mindig filozófiáról beszéltek. Nem teszik a frissítési/csomagkezelési rendszere és kész.
-
-
_NCT
addikt
válasz
attilav2 #5988 üzenetére
Én kb 3 éve használom nagy megelégedéssel. Eddig nekem sem volt gond, de ez most nagyon ráállított a szopórollerre. Eddig wiki meg gugli segített, de ez a hiba rejtély. Megnyugodtam hogy nem csak nálam van ilyen probléma. A lényeg: nem KDE a probléma, lxde és xfce4 alatt is ugyanez van. Ahogyan a kolléga is pl XFCE-t használ.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5984 üzenetére
Tényleg. De ez a fura, hogy anno mikor vaapis verziót raktam fel, illetőleg azt a vaapi-sat amit mindig valaki előre lefordított a hardveres gyorsítás miatt (1 verzióval szinte mindig el volt maradva), azzal nekem működött, mert olyan 17%-ot mutatott a CPU. Mostani tényleg ergya. 79% környékén megy full screen esetén. Szerencsére én notin nem videózom. Arra ott a tv + winyó
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5978 üzenetére
Csak olyat találtam a flags alatt, hogy:
Override software rendering list - Enabled -en van (még anno én tettem át)
Accelerated 2D canvas - Enabled -en van. Ezt is én tettem anno.Nekem a gépben van egy integrált Intel HD Graphics 620 (ez van a hetedik generációs i3-akban), és van egy dedikált vga is: Nvidia Geforce MX130-as. De ez szinte biztos, hogy nem működik, mert a BumbleBee-t nem konfigoltam fel. Ha csak nem tudja már alapból a Linux, hogy maga kapcsolgassa az integrált és dedikált vga között, de kizártnak tartom, hogy ez a Linuxnak menne csípőből.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #5970 üzenetére
Nekem simán az extra tárolóból felrakma a Chropmium-ot (most 77-esnél tart) szinte ugyanazt a beállításokat mutatja mint neked, csak a Rasterization software only. Minden más hardware. És nem csináltam semmit. Anno én is a vaapi-t használtam, de úgy rémlik, hogy azért szűnt meg, mert mintha írták volna, hogy belekerült a rendes változatba is, amit ő csinált. Azóta a sima alap verziót használom.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5973 üzenetére
Az a proci kihajtja szoftverrenderben is az 1080p-t, de talán még a 4K-t is. De mindenképp megéri hardveres dekódolást használni, mert nem melegszik feleslegesen a proci, nem zúgatja a ventiket, kevésbé eszi az akkut.
Archon az AUR lenne arra való, hogy forduljon a dev verzió, csak nem build szerveren fordul, hanem a saját gépeden. Az a gáz, hogy nincs belőle nem patchelt verzió.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5970 üzenetére
Egyáltalán nem gányolás, szépen megoldottad újraforgatás nélkül. Gondolkodok rajta, hogy én is felteszem. Csak nincs kedvem szórakozni vele. Várok még pár napot, hátha egy frissítés helyreteszi a Chromiumot, ha nem, akkor törlöm a gépről, és helyette befogok egy másodlagos Firefox profilt inkább.
Nálam azért van 2 böngésző is fent, mert tematikusan használom. A Firefox a fő böngésző, a Chromium a másodlagos, amit csak szórakozásra, videózásra, stb. használok, hogy ne egy böngészőben legyen 500 fül megnyitva, hanem témák szerint szétszedem két böngészőre, így legalább több böngészővel is lesz tapasztalatom. De ha a Chromium ilyen bugos marad, akkor dobni fogom szemrebbenés nélkül. Egyébként sem a kedvencem, fájni nem fog érte a szívem.
Ugyebár a bug, ami nálam van, az abszolút a Chromium hibája. Még azzal sem jöhetnek, hogy túl új a Mesa, mert a 19.2-es ágat már hónapok óta tesztelték egy csomóan bétaként, majd RC-kként, sőt, jó ideje végleges kiadásban is, az csak az archosok lustasága, hogy Archra még csak most ért el. A Wayland és Sway WM sem lehet oka, mert az meg rég nem frissült, meg a többi alkamazással jó. Ez megint tipikus Google fejlesztési minőség. Utálom ezeket a multikat, csak bullshitelni tudnak, meg divattrendkedni és bloatosítani, de mikor normális dolgot kéne letenni az asztalra, akkor az már nem megy, helyette van a fetrengés, meg lázas bugfoltozás.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5966 üzenetére
Az hagyján, hogy az nem működik, de Archon a Chromium legújabb frissítése eltörte a hardveresen gyorsított kirajzolást, tearingel videók alatt.
Hiába lövöm be a szükséges dolgokat chrome://flags és chrome://gpu oldalon, hogy használjon GL renderinget, hiába kényszerítem a Chromiumra az --ignore-gpu-blacklist --enable-gpu-rasterization --enable-native-gpu-memory-buffers --enable-zero-copy flageket az Arch Wiki alapján, akkor sem jó, a chrome://gpu oldalon azt írja, hogy:
Problems Detected
GPU process was unable to boot: GPU access is disabled due to frequent crashes.
Disabled Features: allEsetleg a Waylanddel vagy a Sway WM-mel nem fér össze. mpv és Firefox alatt jó a lejátszás, van gyorsítás, nem tearingelnek a videók.
Esetleg még a Mesa csomagra gyanakszok, pár napja frissült 19.1.x-ről 19.2-re. Lehet ez is az oka, de eléggé idegesít, hogy nem működik. Nálam Intel HD3000 GPU van, amit az i915 kernel driver hajtana.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5963 üzenetére
A Windows nem tud systemd boottal indulni, mivel nem tartalmaz systemd-t. De egy épp olyan .EFI fájllal indul, mint amilyen a systemd bootnak is van, tehát megférnek egymás mellett, két külön EFI fájl, két külön bootloader, az UEFI BIOS bootkor mindkettőt megtalálja. Még a loader.conf-ba is be tudja magát írni a Windows (ilyenkor az Arch boot menüjében is látszik, anélkül hogy belemennél az UEFI BIOS bootmenüjébe), de ez továbbra sem jelenti azt, hogy systemd boottal indulna.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5960 üzenetére
Ezt elég könnyű. Windows az nem systemd boottal indul, hanem a saját .EFI fájlait teszi be az EFI partícióra, de ez a systemd bootot nem zavarja. Pont ez az UEFI boot lényege, hogy sok OS .EFI loadere elfér ugyanazon az EFI partíción, és nem írogatják egymást felül, mint Legacy BIOS bootnál az MBR-ben. Szóval nyugodtan telepítsd újra a Windowst, az Arch systemd bootot nem fogja bántani.
Sőt, Windows UEFI bootos telepítésekor van több opciód is. Az egyik, hogy a linuxos meghajtó EFI partíciójára teszi az indítófájlait. A másik, hogy annak a meghajtónak az EFI partíciójára, amelyiken a Windows lesz. Mindkettő simán kell hogy működjön.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5957 üzenetére
Megoldódott vele a konzol háttérszíne? El lehet lenni azért Legacy boottal is, de érdemesebb az UEFI bootra rámenni. Egyes gépeken meggyorsíthatja a booteszközök megtalálását, meg kényelmesebb több OS-nél.
Engem meg legutóbb az Arch a light nevű csomaggal ×0patott meg. Már van fél éve használom, de egy hónapja kitalálta, hogy nem ment a fényerőállítás. Utánaolvasva meg is találtam a megoldást, hogy a jogosultságprobléma, nincs jogom a /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness írására, és nem elég átállítani chmod-dal, mivel bootkor nullázza magát, hanem udev szabályt kell rá csinálni. Meg is tettem, wheel csoport tulajdonába tette az udev szabály, meg adott neki a csoportra nézve írási jogot. Reboot, nem jó, nincs jogom írni. Anyád. Utánaolvasva találtam egy másik udev példaszabályt, ami a video csoportot használja, megpróbáltam ezt is, mert a felhasználóm tagja ennek a csoportnak. Így sem ment. Terminálban udev szabály nélkül kiadtam megint a chown-t a wheel csoportnak, majd chmod g+w, majd az udev szabályban is visszaírtam a wheel csoportra (csak a video stringet kellett megint átírni wheel-re). Reboot után jó lett. De amit nem értek, hogy mindjárt először is így próbáltam, akkor miért nem működött? Elég X-Akta.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5951 üzenetére
Már el is küldtem privátban, ott válaszoltam. De valahová leírtam ezt ebbe a topikba is, mikor csixy csinálgatta magának a multibootos lemezeit. Neki sikerült a leírás alapján, sőt, annyira belejött ebbe a GRUB nélküli UEFI systemd bootba, hogy a végén vagy 9-10 disztró is bootolt neki ugyanezzel a módszerrel, az Arch systemd EFI loadere töltögette be mindet .conf fájl alapján. Szóval nem nehéz ez, csak rá kell jönni hogyan működik.
A legtöbb leírás feleslegesen ragaszkodik a GRUB-hoz, ez még Legacy BIOS MBR-es beidegződés, reflex.
-
vargalex
félisten
válasz
attilav2 #5945 üzenetére
EFI esetén valóban a legegyszerűbb a systemd-boot használata. Évek óta azt használom, nincs gondom vele.
Nem kell kézzel bepötyögni, berakhatod egyetlen paranccsal:echo "options root=PARTUUID=$(blkid | grep sda2 | sed 's/\(.*\)PARTUUID="\(.*\)"$/\2/') rw" >> /boot/loader/entries/arch.conf
Természeteesen itt az sda2 a megfelelő partíció számával helyettesítendő. De magát a root partíciót megadhatod labellel, vagy akár device-val is.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #5927 üzenetére
Keresgéltem a "Kde stuck on splash screen"-re és egy találat azt javasolta hogy a kompozitor beállítások körül nézzek szét. Kikapcsoltam a kompozitort, és újraindítottam a kde-t, megszűnt a probléma, majd visszakapcsoltam a kompozitort és próbáltam indítani így is, ekkor is késlekedés nélkül betöltött. X akta
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #5724 üzenetére
Kigugliztam, megcsináltam ezt: [link] Egyelőre nem dobott hibát.
Most újraindítom a gépet, meglátom működni fog e.Hát ez nem jött össze, szarakodott az indításnál, valami szolgáltatásra várva számolta a másodperceket, átléptem.
Belépés után elindítottam az nfs szervert, megtalálta a megosztást a médialejátszó. Az automatikus indítással lesz egy kis bibi.
-
vargalex
félisten
válasz
attilav2 #5287 üzenetére
Nálam NetworkManager van, LAN oldalon IPv6 és IPv4 osztva OpenWrt alapú routerről. Igaz, WAN oldalon csak IPv4 van az UPC-nek köszönhetően. Systemd-networkd-vel is kapsz IPv6 címet? Én valami olyanra gondolok, hogy a youtube a Digi hálózatáról valamiért nem megy rendesen IPv6 alatt, ellenben IPv4-el igen.
Frawly: Nálam a wifivel sincs semmi gond. Ma is egész nap wifi-n lógok, itthonról dolgozom, így a céges VPN-re is folyamatosan csatlakozva vagyok (OpenVPN) délelőtt 10 óta.
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5289 üzenetére
Ez ilyen. Minden DE NetworkManagert használ már.
Én is alternatív megoldást használok, igaz systemd-networkd-t, hanem netctl-t, ami épp úgy systemd-s megoldás. A NetworkManagert kidobtam, mert régóta van egy olyan bugja, hogy lehal vele a Wi-Fi, alig van net, pár perc után teljesen elakadnak az oldalletöltések, még újrakapcsolódni sem lehet normálisan.
Nálam is IPv6+IPv4 dualstack van, sose volt vele gondom.
-
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5268 üzenetére
Akkor nem hálózati hiba, ha ugyanazon a gépen Win10-zel bejön, meg Kubuntuval is.
Tedd fel az inxi-t és terminálból másold ki az inxi -inxxx és az ip ad kimenetét.
Proxyval nem baj, ha nem jutottál el a videók megnézéséig, tesztként hibát zártunk ki vele azzal, hogy a YT oldala bejött.
-
vargalex
félisten
válasz
attilav2 #5270 üzenetére
Szerintem, ha proxyn keresztül (valamennyire) megjelenik az oldal, akkor nem az Arch-ban kell keresni a hibát. Én is inkább DNS szerverre gondolnék. Nézd meg, hogy Arch alatt mi a DNS szervered és nézd meg azokon a rendszereken is, ahol megjelenik az oldal.
Ha holnap lesz időm, feltolok egy Arch-ot virtuális gépre és megnézem.
-
vargalex
félisten
-
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5265 üzenetére
Probáld egy web proxyn keresztül meglátogatni a YouTube oldalát. Bár azt írod, hogy nem hálózati hiba, mert a többi gépeden jó, csak azon az egyen nem.
Próbaképp feltennél egy Win10-et? Ingyenesen letölthető, nem muszáj aktiválnod, drivereket sem kell feltenni a hálózati csatolón kívül, csak told fel az alaprendszert, indítasz benne egy Edge-t, és megnézed ott bejön-e.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #5258 üzenetére
Most kísérletképpen felraktam virtualboxban az Arch-ot. Az eredmény ugyanaz, nem megy a youtube firefox és chromium alatt, a fejléc bejön de az oldal üres fehérség.
Képernyőkép:
[link]
Ezt már nem lehet a 2d gyorsítás hibájára fogni, valódi és virtuális gépen is jelentkezik a hiba, újonnan telepített Arch-nál legalábbis egészen biztosan. Valamit nagyon elkeféltek, valami közös libraryt-t amit a komolyabb böngészők használnak, mint az opera firefox chromium.
Szeretem az Arch-ot, jó lenne ezt a hibát megoldani, jelentenem kellene a hibát, csak az angolom hiányos.
Régi telepítéseknél nem jelentkezik a hiba azért nem tapasztaljátok szerintem, próbáljatok új telepítést legalább virtuális gépbe és tuti hogy ti is belefuttok ebbe hibába. -
Frawly
veterán
válasz
attilav2 #5244 üzenetére
Az inxi kimenetéből az látszik, hogy rendben van a videódriver, van hardveres gyorsítás. Ha kikapcsoltad és úgy sem megy, akkor azt jelenti, hogy FF-ban szintén be volt kapcsolva. Az is biztos, hogy nem a böngésző beállítása, addonja, mert több böngészővel sem megy. A Chrome, Opera azonos böngészőmotort használ (Blink), de nem is lehet az, mert mind a FF, mind a Falkon más motorral fut.
Próbából az Xfce-ben kapcsold ki a kompozitort. Tényleg csak tesztképpen, kicsi az esélye, hogy segít. Ha az lenne a baj, akkor más oldalak sem jelennének meg.
-
-
jimmy399
senior tag
-
PandaMonium
őstag
válasz
attilav2 #3816 üzenetére
Ha még nem próbáltál tiling window managereket akkor azoknak is érdemes adni egy lehetőséget. Én i3-gaps-et használok i3blocks bar-ral. Szó szerint alig eszik RAM-ot, nagyon kényelmes és megfelelő konfiguráció után szebb mint a legtöbb DE (persze ez egyéni vélemény). Egyébként ha valakit érdekel milyen csinos WM/DE összeállításokat lehet összehozni akkor ezt a subreddit-et érdemes böngészni: [Link]
-
-
PandaMonium
őstag
válasz
attilav2 #3786 üzenetére
Ahogy haddent írta egy Arch telepítő pendrive-ról chroot-olj be a rendszerbe.
Hasonlóan mint mikor telepítetted a gépet: Először mount-old be a partíciókat (vagy akár a root is elég, nem kell a többi), aztán arch-chroot <csatolási pont> <shell>. Példa: arch-chroot /mnt /bin/bash. Innen már futtathatsz amit csak akarsz. -
haddent
addikt
válasz
attilav2 #3779 üzenetére
Backupoltad / töröld az összes hülye cache / configot
# mv .config .config.bkp
# mv .cache .cache.bkpTedd újra a kde -t
# pacman -Rnsc plasma
# pacman -S plasmaAztán nézd meg jó-e, kezd visszaállígatni a konfigokat, vagy csináld meg újból.
(Rnsc -vel óvatosan, rekurzívan a nem használt / előzőek törlése után megárvult csomagokat is pusztítja, konfiggal mindennel együtt!) -
Istju
senior tag
válasz
attilav2 #3746 üzenetére
Örülünk, hogy megoldódott a problémád:-) Az Arch linux jól kezeli a hardvered. A windowsal más teendőd nincs, mint , hogy soha nem indítod. Ebben az esetben élvezheted az arch linux áldásait:-)
De netán, ha a windowsra fanyalodnál keresd meleg szívvel a Microsoft ügyfélszolgálatát. Amennyi pénzt elkérnek egy windowsért, azért cserébe biztosan minden segítséget megadnak, amire szükséged van. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ezt a kérdést a microsoft fórumára feldobhatnád, hogy a windowsom xar, a linuxom meg műkszik:-)
UI: Ha esetleg tudnám a problémádra a választ, akkor se mondanám meg. Ebben a topickban ez istenkáromlásnak minősülne. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged