- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
Tényleg csak kérdezem, miért jó egy ilyen olyan bokorban összefaragott akármi bármi a vanilla Arch-tól?
-
whbear
senior tag
Miért nem jó a su? Pár éve még az volt a mondás, hogy mekkora hülyeség a sudozás és örökre el kellene felejteni...
-
whbear
senior tag
Sziasztok! Arch KDE-ről van szó. Pár héttel ezelőtt egy frissítés után az óra a taskbaron eltűnt. Ott van, de nem jelenik meg rajta semmi. Évek óta semmi baja nem volt. Megpróbáltam az időzónát állítani, kompozitor ki be, xf86-video-intel fel le, konfig, minden. Semmi eredmény. Minden más jól jelenik meg. Azt vettem észre, ha hozzáadom az óra widgetet a taskbarhoz újra akkor az első újra indításig vannak rajta számok. Újraindítás után csak a helye van meg üres mezővel. Annyit vettem még észre, hogy az SDDM bejelentkezéskor a jelszó beírásakor nem jeleníti meg a fekete pöttyöket. Csak egy karakterrel tovább lép a kurzor és háttérszínű marad mint ahogyan az óra is a tálcán. Esetleg valami ötlet?
-
whbear
senior tag
Meglett a megoldás.
killall krunner
HOME=~ krunner -
whbear
senior tag
Sziasztok! Bármilyen kép vagy dokumentum file-t szeretnék megnyitni, ezt a hibaüzenetet kapom: Nem sikerült belépni ebbe a mappába : tags:/.
Miután leokézom minden jól működik. Arch + KDE Semmit nem találtam erre vonatkozóan. Mi lehet az oka? -
whbear
senior tag
libreoffice-fresh-hu hibás a magyar szerveren. Megoldás a worldwide szerverről szedtem le és úgy jó.
-
whbear
senior tag
Köszi az infót. Volt időm. Csak jött egy telefon hogy azonnal indulni kell. Bár legközelebb hagyom hogy fusson le. Még nem kezdte el a frissítést, csak az üres helyet ellenőrizte. Ezért gondoltam hogy nem lesz gond. De lett. Lehet hogy mire értelmezte a megszakítást már benne volt a kernel frissítésben.
-
whbear
senior tag
válasz
#63718632 #6227 üzenetére
A Yaourt csinálta. Így sikerült helyreállítani.
Boot a Arch Linux live CD or USB drive.Get connected to the Internet: wifi-menu.Mount your root partition: mount /dev/sda# /mnt.Mount your boot partition: mount /dev/sda# /mnt/boot.Change your root directory: arch-chroot /mnt.Reinstall the kernel: pacman -S linux.Reboot and if successful. -
whbear
senior tag
Sziasztok Urak!
Régen jártam erre mert az Archi ment rendesen több éven át. Ma reggel viszont a grub nem lép tovább, azt írja hiányzik a boot image. A HDD az jó, mert van rajta egy windowsos partíció is amit el tudok indítani.
Az esemény előzménye az volt, hogy a yaourt letöltött 364 frissítést és mielőtt ellezdte telepíteni nyomtam egy ^C - t, majd szabályosan leállítottam a gépet. Inkább hagytam volna lefutni, de rohanni kellett hirtelen.
Valami ötlet lenne hogyan lehetne életre kelteni mert elég fontos adatok vannak rajta és a mentés természetesen elmaradt már jó néhány hónapja.. -
-
whbear
senior tag
Ha már itt vagy, nem menj el. Próbáld meg a Manjaro Linuxot. Van grafikus telepítője a Kalamares, megismered az Arch alapokat, csomagkezelője ugyanúgy a Pacman. Nem véletlenül 9.4 az értékelése a distrowatchon az Arch Linuxnak.
Már lehet nyugodtan frissíteni a 32 bites rendszert, rendbetették a tárolókat szépen lefut a frissítés, nincsenek downgrade csomagok. A kanadai tárolót engedélyeztem.
-
whbear
senior tag
Eltávolították a 32 bites csomagokat a hivatalos tárolókból. Még érdemes várni a community verzióra váltással, sok csomagot akar downgradelni.
-
-
whbear
senior tag
Így kell frissíteni most:
# pacman -Syuw
# rm /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt
# pacman -Su -
whbear
senior tag
válasz
Ereshkigal #4596 üzenetére
Igen ezt próbáltam de nem ment. Végeztem vele, eladom.
-
whbear
senior tag
válasz
Ereshkigal #4592 üzenetére
Köszönöm a választ. Honnan szedted le a driver forrását?
-
whbear
senior tag
Igen, próbáltam és be is van töltve a driver modul.Erről van szó.
-
whbear
senior tag
Sziasztok!
Van egy TP-Link TL-WN821N EU WiFI USB stickem. RTL8192 chip van benne. AUR-ból telepítettem a drivert ami nem ment de le is szedtem mert ehhez a legújabb driver az rtl8xxxu ami elvileg a kernelben van már. Nem sikerült működésre bírnom és a Google sem volt a barátom sajnos. Valaki tudna segíteni? -
whbear
senior tag
válasz
Oneironauta #4530 üzenetére
Van ez is: https://sourceforge.net/projects/feliz/
-
whbear
senior tag
A két régebbi gépen amin XFCE van, de nem annak a hibájából a NM az újabb verzióktól fogva nem csatlakozott, ignoráltam egz darabig de már ez sem segített, valamint az xfce power manager vacakolt a fényerő állítással és a tálca ikonnal de az talán rendbe jött a legutóbbi frissítéssel. Viszont ez a wicd egyre jobban tetszik. Azonnal listázza az elérhető hálózatokat, nem úgy mint a NM. KDE egy újabb gépen van, ott minden rendben van, a Krusadert indítom a fentebb említett módon csak.
-
whbear
senior tag
Így sikerült elindítani:
# dbus-launch krusader
-
whbear
senior tag
Sziasztok!
Krusader nem indul el root módban, terminálból indítva ezt kapom:
[root@service service]# kdesu krusader
QStandardPaths: wrong ownership on runtime directory /run/user/1000, 1000 instead of 0
klauncher not running... launching kdeinit
kdeinit5: Communication error with launcher. Exiting!
"A KLaunchert nem sikerült elérni a D-Buson keresztül (hívott függvény: kdeinit_exec_wait):\nNot connected to D-Bus server\n"
Don't need password!!Állt a gép május óta, most üzemelném be ismét. Valami ötlet?
-
whbear
senior tag
válasz
Siriusb #4158 üzenetére
Telepítve van a magyar nyelvi csomag ezek szerint. Távolítsd el és válaszd ki az us englisht. Generáld le a locale.confot. Nem maradhat nyomokban sem a magyar. Ne add fel a KDE-t jó az nagyon. Máshol más gond lesz.
Istju: Az xfce nekem is leáll rendesen, csak a KDE nem. Találtam bugreportot is róla, tudják már a systemd fejlesztők. Teszek egy próbát a Gentoo-val elegem van a systemd nyűgjeiből.
-
whbear
senior tag
Az utolsó systemd frissítés óta a 64 bites KDE-s gépem sokat elidőzött a kikapcsolásnál. Levettem a stop timert 30 sec-re de ez nem megoldás. Journalctl sem segített, minden rendben van. Ideiglenes megoldás a 228-4 systemd downgrade lett.
-
whbear
senior tag
Így van. KDE megáll 240 megából 64 biten. Ki kell pucolni a szemetet mint pl. Akonadi, Krunner, Korganizer, Baloo, az összes a /usr /share/autorun alól ami hirtelen eszembe jut. Effektek ki, kompozitor ki, 20-intel.conf tearfree. Nekem 1.2 GHz ULV procis subnotin 1.5 Gb RAM és hasít a KDE Plasma 5. Másik gépen XFCE 180 megából áll meg 64 biten. Szerintem kényelmes embernek nem érdemes szenvedni tilinggel.
-
whbear
senior tag
Folytatva a Chrome Arch alatti gyorsítását itt tartok:
1, Ha a /tmp vagy a /dev/shm (méret korlátozva) a cache és a media cache helye, akkor random belassulások történnek. Ezért külön ramdisk lett létrehozva és mindkét cache oda áthelyezve.
ramdisk létrehozása:
/etc/fstab:
#ramdisk
tmpfs /run/media/ramdisk tmpfs defaults,noatime,size=512M 0 0cache beállítása:
~/.config/chrome-flags.conf
--disk-cache-dir=/run/media/ramdisk
--media-cache-dir=/run/media/ramdisk
--process-per-site2, Az Adguard nagyon hatékony, de megduplázza a RAM igényét a Chrome-nak. Másik módszer a host file alapú blokkolás. Célszerű átnézni a host file tartalmát a biztonság kedvéért.
# cp /etc/hosts home/username/.etchosts
# cd /tmp
# wget http://winhelp2002.mvps.org/hosts.txt
# rm /etc/hosts
# mv hosts.txt /etc/hosts
# cat /home/username/.etchosts >> /etc/hosts3, A felugró cookies warning ellen: Cookies Blocker extension.
-
whbear
senior tag
Boldog Új Évet Kívánok az Arch topik minden lakójának!
-
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #3999 üzenetére
Akkor sem kell beírni csak egyszer aztán fel le nyíl vagy history parancs után !szám. Sokmindent így használok mert terminál úgyis van nyitva és akkor két ujjmozdulat. Most így a legjobb:
--disk-cache-dir="/dev/null"
--media-cache-dir="/dev/null"
--process-per-site
#--single-process
--start-maximized
#--disk-cache-dir=/dev/shm
#--media-cache-dir=/dev/shm
#--disk-cache-size=104857600
#--media-cache-size=104857600
#--start-maximized -
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #3995 üzenetére
Még egy módszer, én most így próbálgatom. Csak Archon megy!
touch ~/.config/chrome-flags.conf
nano ~/.config/chrome-flags.conf
Ide beszórom a paramétereket és lehet kikommentelgetni. Azért is jó, mert ha nem az adott parancsikonnal indítottad a chrome-t, akkor is megfelelően paraméterezve indul. -
whbear
senior tag
Erre a TUN/TAP kérdésre senki?
-
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #3990 üzenetére
Írtam az indító paramétereket. Írd át az indító ikont. Ha másképp nem megy akkor másold ki a /usr/share/application könyvtárból a Google-chrome-stable.desktop filet a ~/home/local/applications -ba és szerkeszd át az exec sort. Az eredeti .desktop icont ne szerkeszd! Vagy kde esetén jobb gomb a kde indítóra, xfce esetén menulibre. Telefonról írok, de kb ezek a lehetőségek.
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
A script ezzel jött vissza:
[vaio@vaio Downloads]$ ./script.sh
google-chrome
grub-customizerEzek a csomagok Az AUR-ból vannak telepítve. Mi a teendő velük?
-
whbear
senior tag
Plasma 5 -höz jött egy 1GiB frissítés. Minden jól működik. Végre rávettem magam a 20-intel.conf -ba a tearfree opció beszúrására és így már kompozitor nélkül is kifogástalan a videó xfce -n. 3 gépen megy Arch napi használatban és minden rendben van velük. Szerintem másnak is, ezért nem pörög a topik.
-
whbear
senior tag
válasz
PandaMonium #3851 üzenetére
Ez tényleg így van
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
SSD-hez ki mit ajánl, noop vagy deadline ütemező?
-
whbear
senior tag
Megszűnt az Evolution Linux
Viszont a fejlesztők Architect néven indítanak új projectet.
-
whbear
senior tag
válasz
PandaMonium #3738 üzenetére
Köszöntünk és köszönjük
-
whbear
senior tag
Windowsos tabletra (Gigabyte 1080) fog ma menni Arch + KDE. Szükség lenne virtuális billentyűzetre a telepítés után. Kell a touchscreen -hez külön driver majd? Van tapasztalata valakinek? Az ok amiért lekerül a Win7, hogy az új frissítésekkel ugyanolyan kémprogram lett mint a 10.
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
válasz
spammer #3695 üzenetére
Az mitől lehet, ha kijelölök egy szöveget a double commander nézőkéjében, mindegy milyen kódolással, nem jelennek meg helyesen az ékezetes betűk beillesztve a chromiumba. Játszottam utf8, ISO kódolással de hiába. Ha ugyanezt a szöveget a geanyben jelölöm ki akkor jó. Csak az a megoldás hogy a geany az editor és viewer? A system locale utf8 en us. Találkozott már valaki ezzel?
-
whbear
senior tag
válasz
#16820480 #3692 üzenetére
Archbang nagyon bugos. Én is szenvedtem vele egy ideig. KDE után nehéz másik DE. Nekem gyenge gépen xfce van, a 4.12 nagyon jó, stabil és olyanra meg lehet csinálni mint a KDE az xfce-look.org oldalról. Viszont a memória használata kevesebb mint a fele. Persze nincs Krusader és a KDE alkalmazások minősége is hiányzik néha de lehet találni alternatívát.
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
válasz
#16820480 #3686 üzenetére
Ez core Arch? Nálam úgy megy ha nincs csatlakoztatva a BT füles akkor a speaker szól ha csatlakozott akkor átadja a hangot a BT-re. Nekem így jó, mert nem kell állítani semmit. Pacmannel tetted fel a kmix - et? Nem a kdemultimedia-kmix van mégis fent? Az a KDE 4-re való és tényleg nem indul Plasma 5-ön magától.
-
whbear
senior tag
Összefoglalom az xfce telepítésem tapasztalatait.
A gnome-keyring csomag gondot okoz chromium állandóan kéri a jelszót, kipróbáltam az összes megoldást amit találtam de semmi nem segített. Valamint állandóan dolgozott a háttérben. Megoldás: # pacman -Rns gnome-keyring. Infinality-bundle nem kell mert beakaszt a Double Commandernek és a Libre Office-nek és megjelenítési problémákat okoz a chromiumban. Spammer ft. leírása fentebb tökéletes megoldás a font problémára + ttf-dejavu. Szintén köszönet a tearing témában Spammer ft. - nek, érdemes a 20-intel.conf file létrehozása amit fentebb részletesen leirt. Témák vannak nagyon
szépek az xfce-look.org -on, egyszerűen be kell másolni a /user/share/icon és theme könyvtárba. -
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #3669 üzenetére
Összefoglalom KDE Framework 5-re váltást, hátha valakinek segít.
#pacman -Sy sddm sddm-kcm
#systemctl disable kdm && systemctl enable sddm
#pacman -Rc kdebase-workspace
#pacman -S plasma-meta breeze-kde4
#pacman -S --needed kf5 kf5-aidsEgyébként már xfce van fent az egyik gépen, mert sokkal gyorsabb, kisebb memória igényű és ugyanolyanra meg lehet csinálni az xfce-look.org témáival.
-
whbear
senior tag
Valamit csináltak a Plasma 5-el mert olyan gyors lett 32 biten is hogy ismét megszerettem.
-
whbear
senior tag
Nekem az új Evolution 100%-on tekeri a procit. Kellet vadászni régebbi verziót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- DOOM - The Dark Ages
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BMW topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Precision M6800 - i7-MQ I 16GB I 256SSD I 17,3" FHD I K3100M 4GB I Cam I W10 I Gari!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest