- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
Igen, de Arch topicban vagyunk ahol eleg hamar megkapja a frissiteseket a sway is, es ugy remlik hogy te is archot hasznalsz.
Egyebkent pont most irtam hogy en is taroloktol fuggok Gentoo alatt (az ok: nem akarom szivatni magam). Meg annyit hogy amikor sway alatt elkezdtek a modulokat kulon szallitani elso korben hibas volt a gentoo ebuild, ezert fixaltam regebbi verziora a csomagot. Az utan frissitettem le amikor kijott a stabil sway.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Termite alapbol kiesett, nincs a listaban.
-
Rimuru
veterán
válasz
IstvánLászló #5093 üzenetére
Max ez a csomag kell
lib32-nvidia-340xx-utils
-
Rimuru
veterán
UEFI csatolás volt szívás, mert 2-3 újabb linkelt doksiból kellett kibogarásznom - szerintem grub wikiben ott van minden
Létezik, hogy ez nekem kimaradt? - letezik, amikor pacman felrakja a kernelt akkor egy hook megcsinalja magatol (csak ha pl valtoztatsz a configon akkor kell manualisan futtatni -ha szeretned ervenybe lepteti-) -
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #4948 üzenetére
Lenyegeben: "Valószínűleg még nincs hálózatod, amikor mount-olna" #4943
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #4923 üzenetére
Szerinted miert volt az elso tippem a KDE? (amig nem rakta be a kepernyokepet) mert jellemzoen ott nem allitjak be megfeleloen a GTK-t es ezert "rossz a Firefox".
FF topic KDE kulcsszoAz FF GTK-t hasznal, ha te Qt-s kornyezetben hasznalod attol meg mindig GTK-t hasznal.
Forditottan, gnome,stb,windows alatt a qbittorent Qt-t hasznal (amugy ezek cross platform toolkitek -a GTK is-). -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #4919 üzenetére
Azért nem lényeges, mert teljesen más ez az új Firefox - az egyik modult lecsereltek, huuu (a tobbi -ami most fontos az- valtozatlan ennyire vadonatuj)
de nem is FF függő - igaz (kovetkezo pont)
kizárólag Arch alapún volt meg ez a jelenség - user error, GTK beallitasoktol fugg -
Rimuru
veterán
válasz
bandras0226 #4906 üzenetére
Te tudod mit raktal fel, neked kell tudni.
Amit leirtal az alapjan KDE lehet a kivalasztott, nezz szet a beallitasokban (bongeszohoz pedig GTK tema allitast). Mivel konkretumot nem adtal meg csak hosszasan mondtad a semmit ezert tippeltem. -
Rimuru
veterán
- Ide a csomagok pakolnak kernel modul blacklist-eket
- mivel csomag teszi ide, ezért ha szimplán kitörlöd vagy kommentezed akkor a következő frissétéskor újra oda fog kerülni
Igen pont ez a bajom.Tudom hogy kezzel be lehet tolteni, de ha bekerul pl /etc/modules-load.d/ ala akkor a blacklist miatt nem tolti be, hogy lehetne megis automatiksan betolteni, ami nem "hackelos" megoldas (pl nem egy systemd service amiben modprobe module parancs van).
-
Rimuru
veterán
noob(?) kerdes kovetkezik.
/usr/lib/modprobe.d/*
alatt blacklistelve van egy modul, ezt hogy lehet szepen feloldani? -
Rimuru
veterán
Szerinted tudnek irni olyat ami nincs mashol leirva harmincszor? Szerintem nem.
Elvileg ertesz hozza annyira hogy el tudd donteni mi az idealis neked.
Coming out: teli van bele a blogout csak azert irtam, egy poen poszt lenne az egesz a vegen azzal hogy Gentoo-t hasznalok (de ezt mar mindenki tudja akit erdekel).
-
Rimuru
veterán
Nem ertem miert szivatjak magukat az emberek.
-
Rimuru
veterán
Kodi ott van taroloban, szerintem nem realis vagy az hogy a stabil kiadasokon kivul mast (foleg beta-t) is karbantartsanak barmelyik csomagbol.
Chrome gondolom jogi problemak miatt nincs, es mivel nem szabad a forrasa meg forditani se tudod, csak amit a google kiad binaris az van (aurbol se forditod le, az csak letolti a .deb-et es elintezi amit kell). Ha meg portable mod akkor siman tudja magat frissiteni csak irasi jog kell neki oda ahol van.
-
Rimuru
veterán
válasz
vinibali #4782 üzenetére
Nem mindegy, mert az y miatt frissiti a db-t, az u kapcsolo pedig elintezi a frissitest.
Uj verzio != nagyobb csomag, pacman kiirja hogy a muvelet mennyi helyet igenyel, ez frissiteskor sokszor negativ elojelu szokott lenni, tehat nemhogy none hanem csokken. Persze nohet is ahogy mondjuk okosabb lesz egy program, de mire van a tarhely? szerintem arra hogy hasznaljuk, nekem igy nez ki jelenleg:
cc@cc ~ $ df -h / /data/
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/mapper/root 98G 89G 4,7G 95% /
/dev/mapper/data 378G 367G 7,4G 99% /dataSzerintem Debian alapu rendszereken a legrosszabb a csomagkezeles, fuggossegkezelesvel egyutt.
-
Rimuru
veterán
válasz
PandaMonium #4706 üzenetére
Rajtad kivul senki nem irt oracle javat.
-
Rimuru
veterán
válasz
jimmy399 #4656 üzenetére
Alapvetoen csak egeret hasznalok bluetoothon keresztul, de telefonnal is jol elvan.
ezt a csoportot hasznalom halozatkezeleshez: connman bluez bluez-utils wpa_supplicant
ha gepet akarod parisotani:bluetoothctl pairable on
bluetoothctl discoverable onvagy forditva
bluetoothctl pair <MAC>
bluetoothctl connect <MAC>
esetleg extrabluetoothctl trust <MAC>
Ennyit tudok mondani de gondolom ezek mar megvoltak. Default jelszavak ilyen egyeru kodok szoktak lenni mint 0000,0123,stb.
-
Rimuru
veterán
válasz
teleahocipöm #4632 üzenetére
Megnezheted futo rendszeren is hogy a proci tamogatja-e (ha nem ad semmit akkor biosban is felesleges turkalni).
egrep --color=auto 'vmx|svm|0xc0f' /proc/cpuinfo
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #4613 üzenetére
Majdnem, amugy 10x van benne.
Megszakadas eseten nem kezdi elorol letolteni es igy a muvelet se szakad meg.[repo-ck]
Server = http://repo-ck.com/$arch
Server = http://repo-ck.com/$arch -
Rimuru
veterán
válasz
spammer #4610 üzenetére
Igen, sokaig hasznaltam. Elsonek forditottam par kernelt BFQ miatt (linux-bfq), de meguntam utana jott repobol a ck.
BFQ-t nagyon szeretem, szerintem sokat segit, de ertelemszeruen hw korlatok maradnak.
A repo rettento lassu, viszont a kernelfrissitesek eleg hamar megjonnek.Ha mar temanal vagyunk lehet vissza is rakom.
-
-
Rimuru
veterán
Azt hittem aki itt van az tudja hogy szerezze meg automaikusan azi lyen infokat.
Nekem tegnap fel 11-kor mar ott volt RSS-ben. -
Rimuru
veterán
Minden rendben van azzal a lemezzel?
ilyesmi hibak vannak? ez semmi jora nem utal. Nezd meg a SMART adatokat, teszteld kulon a lemezt pl badblocks programmal stb.okt 10 20:08:43 cc kernel: mmcblk0: unknown error -22 sending read/write command, card status 0x900
okt 10 20:08:43 cc kernel: blk_update_request: I/O error, dev mmcblk0, sector 1054720 -
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #4491 üzenetére
Nincs, ne akarj root alatt csomagot buildelni.
Nekem van 2 nagyon egyszeru shell fuggvenyem, attol fuggoen hogy mit akarok, nem kellenek helperek:
Nev csak megszokasbol.function yaourt()
{
mkdir /tmp/aurgit
cd /tmp/aurgit
git clone https://aur.archlinux.org/$1.git
cd $1
makepkg
su -c "pacman -U $1*.pkg.tar.xz"
echo -e "Delete?"
read delete
if [ $delete = 'y' ];
then
rm -Rf /tmp/aurgit/$1
fi
cd
}function aur()
{
cd ~/ins
git clone https://aur.archlinux.org/$1.git
cd $1
}Plusz van egy scriptem is amivel az osszes auros csomagot egyszerre tudom frissiteni.
-
Rimuru
veterán
Akkor nem hasznalnam ezt a distrot majd 5 eve. -hogy repul az ido...-
Az emlitett dolog a zavaro kategoriaba esik, mukodes szempontjabol semmit nem befolyasol, hibanak se nevezheto, es alapvetoen a rollinghoz sincs sok koze azon kivul hogy itt most szivok vele, mashol pedig 2 ev mulva jatszanek vele.
Rollinggal nincs semmit baj, gondolj bele abba hogy pl Windows alatt is nagyreszt rolling relese volt/van a nagyobb programoknal, mivel ezek tudtak magukat frissiteni (az reszletkerdes hogy ertelmes csomagkezelo hijan ezt a fejlesztoknek kellett megoldani), ma pedig mar a winx is rolling (oke, ezzel pont szivnak is a userserek)
pl stabilitasban pont domborit, mar ha "hozzaerto" kezekben van Olyan stabil lesz amilyen stabilla teszed. Ha nem rohansz fejjel a falnak akkor nem valszinu hogy bevered a fejed. -
Rimuru
veterán
Ez esetleg erdekelhet itt valakit: arch-audit.
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #4461 üzenetére
2 honapja valtottak default modot, a freetype fejlesztok (az o changelogjukbol tudtam meg miert lett mindenem csunya
), viszont akkor jott szokasos arch specifikus config (fenti uzenet), most pedig megerkezett az uj varialas (mai datummal lathatod), [link].
Siriusb: mashol jok a kandzsik?
-
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #4451 üzenetére
A hooks azt donti el hogy mi kerul be az initramfs-be, hogy ez mire jo arrol reszletesen itt olvashatsz, mkinitcpio.
-
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #4449 üzenetére
Ha csak egy particiod van akkor nem kell semmi ilyesmit csinalni.
Csak azert kell letrehozni mert ilyenkor meg nem letezik (mivel ures a partico), egyebkent megcsinalja a telepites.
Valsz kimarad 1 lepes a telepites soran.Amugy lassan mar tenyleg firssiteni kene az irast. Terv van, de a megvalositas...
-
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #4446 üzenetére
Elvileg eleg, ha megse akkor meg livecd, felraksz egy bootloadert a particiora (pl /dev/sdx3), utana pedig megint debiannon grub generalas (ilyenkor a lenyeg hogy chaulnload tolti be a felrakott bootloadert, ha nem talalja meg akkor pedig csinalsz neki kezzel egy bejegyzest).
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #4397 üzenetére
Most mit jelent neked a tanulasi fazis?
Azzal nem vagy elorebb hogy minden gepinditasnal letrehozol X config fajt mindig ugyanazzal a tartalommal, mert lehet hogy ez reflexbol megy de mi van ha valtozik valami? pl masik hw mas azonositoval, es maris nem jo amit "betanultal", tudni fogod egybol hogy hol kell megnezni az ujat? nem biztos mert ez nem kellett csak akkor amikor elsonek csinaltad.
Erre inkabb azt javaslom hogy csinalj egy sajat jegyzetet amibol tudni fogod hogy mit is cisnaltal, minden masra pedig ott az internet.
Szerinted mi minden (akar ritkan) hasznalt programunknak tudjuk fejbol hogy pontosan milyen kapcsoloi vannak es azok mire jok, mik a parameterei? erre valo a help/man, vagy bonyolultabb esetben meg mindig ott van wiki/jegyzet/internet.
A sajat scriptjeimnek is elfelejtem a ritkan hasznalt kapcsoloit, pedig azokat en irtam.
Rutint a rendszer hasznalataval szerzel, pl hogy kell keresni egy man oldalon, vagy tudd hogy merre kell elindulni, a fajrendszeren (/proc /sys, stb) ha az aksirol akarsz infot kiolvasni (nem acpi hasznalataval), stb.Visszaterve root felhasznalora, ugyanannyi kockazat van benne.
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #4393 üzenetére
Live rendszer? atoll fugg mit csinalsz, ha mondjuk elkezdened felulirni a hdd-t az szivas, ha tudod mit csinalsz akkor nem gond, ha a rendszert szet is baszod akkor is egy ujrainditas utan ugyan ott vagy.
En se szoktam kulon fiokot csinalni amikor bebootolok egy arch iso-t. -
Rimuru
veterán
válasz
Bucsi13 #4354 üzenetére
Nalam is ugyan ez a helyzet, viszont nekem eszem agaban nincs libinputra valtani, sokkal rosszabb a touchpad, mintha csak win alatt lennek.
-csak en meg nem neztem utana, tegnap este frissitettem-na megneztem, a synaptics configom nem volt aktivalva, pedig abban minden szepen benne van. -
-
Rimuru
veterán
Nem tudom mit lattal, de valoszinu igen.
A tarolok nem egyszerre frissulnek, vannak olyanok amik jobban es amik kevesbe vannak lemaradva.
Az smplayer pl 2 oraja (!) frissult, viszont ahogy korbban neztem a magyar mirrorra viszonylag hamar felkerulnek az uj csomagok (en mar regota nem ezt hasznalom).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen autót vegyek?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- VR topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest