- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Netfone
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- One mobilszolgáltatások
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44004 üzenetére
Azért a különböző TDP limitek még érdekesen megkeverheti ám a dolgokat.
#44007 palfitom : Korábban is "megölte" a Super a megelőző szériát, lásd 2060, 2070. Ebben különösebben nem látok problémát egy frissített termékpaletta esetén.
#44008 b.: Nagyon mást nem tudnak csinálni, 16GB vélhetőleg túl drága, a 12GB meg túl lassú lenne a keskenyebb busz miatt. Ennyi előny úgy tűnik marad a 6800 szériánál.
-
palfitom
félisten
válasz
Devid_81 #44004 üzenetére
A 3060 Su és a 3070 Su "megölné" a 3060Ti-t és a 3070Ti-t, szóval számomra kérdőjeles az újdonságok létjogosultsága. (a 3060Ti és a 3070 között amúgy is elég kicsi a rés, elég vicces lenne még berakni "közéjük" valamit) Bár a 1660 Su is nagyon a 1660Ti nyakára jött ki...
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #43632 üzenetére
Nem az órajel a lényeg, azt állítja ha kell a beállított feszültség/órajel görbéje alapján. A lényeg, hogy hány watt limitet adsz meg neki, aszerint fogja kiválasztani a görbén a működési pontját.
TPU-n írták is kb. az összes Amper kártyánál: "Runs in power limit all the time" [link] .
Pedig ez csak azt jelzi, hogy úgy működik, ahogy kell neki.
A 3070TI-nál meg ugye átesett a gyártó a ló túloldalára: "Huge increase in power consumption, 22% efficiency lostOnly relatively small performance gains vs. RTX 3070" [link]
Ha nincs limit, ami a kevésbé hatékony magas órajelekről komolyabb terhelésre visszadobálná, nyilván nem lesz olyan jó a GPU hatékonysága.#43636 keIdor : Amúgy a régiektől is van pár szerintem korrekt ajánlat, a 3060 pl. 320 dollárért (MSRP), vagy az RX 6800 sem rossz szerintem 580-ért (MSRP). Ami nekem nagyon hiányzik, ami ezek között lehetne.
-
válasz
Devid_81 #43632 üzenetére
Jayz csinált róla UV tesztet, eléggé megdöbbentő. Szinte biztos, hogy a Samsung gyártása követeli meg az ekkora mértékű túltápolást.
Mondjuk az is érdekelne, hogy a Quadro-k azért más jellegű műveleteket végeznek a legtöbb esetben , mint a Geforce -vonal. vegyes mátrix számítáésok a tensor magok sokszor full kihasználtságban mennek míg a Geforcok esetében vagy mennek vagy nem , inkább nem. Biztos ez is más jellegű fogyasztást eredményezne.
-
válasz
Devid_81 #43624 üzenetére
Igen látod. Ezek egy slottos kártyák kompakt PCB vel és VRM mel könnyen hűthetőek. valószínűleg nem 16 GB GDDR6 vs 8 GB GDDR6X fogyasztás a különbség.
Tökéletes GPU kat használnak professzionális szinten. Gondolom a Samsung gyártás miatt nagy lehet az energiaszivárgás amit túltápolással orvosolnak gamer szegmensben., nem az 1 % pluszteljesítény miatt esznek ennyit hanem hogy ne kelljen kukázni egy csomó eladható GPU-t. -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #43624 üzenetére
Nem az órajel különbség. Hanem a limit, amit beállítottak neki. Ennyit számít az "utolsó 1%" szemben egy kifejezetten energiatakarékosra beállított működéshez képest.
Nyilván ebből az is következni fog, hogy nagyobb terhelés alatt a 140W-os limit erősen korlátozhatja majd az elérhető órajeleket, míg a 3070Ti valószínűleg akkor is ki fogja facsarni, ami csak a csipből kifér, amikor a furmarkkal kínzod. Gondolom, a TPU-n is ezért írnak csak 735Mhz base clock-ot [link] , bár ezt nem láttam még "hivatalos" forrásból megerősítve. -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #43613 üzenetére
Igen, egymást hajszolják bele.
És sajnos a csipek így működnek, egy bizonyos pont felett irreálisan nő a fogyasztás a nyert sebességhez képest.
Én már a Ryzen 3600-amnál is fogtam ezen a fejem, a BOOST-al másfélszeres fogyasztással teljesít 11%-al több pontot?! [link]Ugyanez a kék oldalon korábbról legyen pl. a 9900K, amit főleg ha a tuninglap az ilyeneknél szokásos 4kW-os TDP limittel megindított, akkor a tulaj meg csak pislogott, hogy forr a víz az AIO-ban is a jó magas gyári órajelek alatt a limitek nélkül...
Szerencsére egyébként főleg Nv oldalon elég jól paraméterezhetőek a kártyák, curve + TDP limit az MSI Afterburnerrel.
A piros kártyákon is van azért lehetőség a WattMan-ból, de azért nekem az annyira nem volt kézreálló a 6800 XT-n.
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #43606 üzenetére
Sajnos újabban ez a trend, akár VGA, akár CPU, a belét ki kell taposni BOOST meg Turbo meg mindennel.
Amivel még nem is feltétlen lenne baj, ha a felhasználónak lenne kis tér adva, hogy ezt könnyen és egyszerűen finomhangolhassa, és nem az egekbe tolt limit-csúszka lenne az alap... -
válasz
Devid_81 #43609 üzenetére
azért 20 % a több sávszél tud és a a PAM4 is egy fontos elméleti tényező.
nem borítékolható az, főleg nem 50 watt...."Speaking of power, it is necessary to note that because of considerably increased performance, GDDR6X is 15% more power-efficient than GDDR6 (7.25 pj/bit vs 7.5 pj/bit) at the device level, according to Micron.2"
Ezeken a 3070 Ti GPU-kon nem 21 GBPS ramok vannak hanem az alap 19 GBPS verziók, amik maximum 5 % kal ehetnek többet mint a 16 GBPS Samsung ramok.
A 2080 Superhez képest 50% kal megnöveltek a sávszélt így a 3080 ban. -
-
tisztelturam
aktív tag
válasz
Devid_81 #43412 üzenetére
A Zen 4 még messze van 2022 vége felé jön csak.
"A fogyasztás kisebb mértékben növekedhet, a TDP 105-ről 120 wattra emelkedne a legerősebb változatnál, amely jó eséllyel a Ryzen 9 6950X lenne. Ezek a chipek már a DDR5-memória és 4 további PCIe 4.0 sáv támogatásával futnának be, valószínűleg egy új, az AM5 névre hallgató foglalattal, amely LGA-dizájnra épülne – felmerül továbbá egy speciális változat esetleges felbukkanása, amelynek fogyasztása már 170 wattra emelkedne.
Tekintettel arra, hogy a tavaly bemutatott jelenlegi generációban még bőven van tartalék, a Zen 4 várhatóan csak a jövő év vége felé jelenne meg a piacon, nagyjából másfél év múlva." -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #43332 üzenetére
"Gondolod ha 2GB/module tobbet enne mint az 1GB-s verzio"
Biztos vagyok benne.Kétszerannyi cellát kell frissítgetni.
Szerintem nem generáció-függő, mennyi VRAM az elég, inkább a piacon lévő játékok függvénye. És az alapján nekem ma a 8GB szűkösnek, 12GB elégnek tűnik egy top kártyára. 2017-ben szerintem igencsak túlzás volt a 1080Ti-ra 11GB-ot tenni, de nem volt más választás ehhez a busz-szélességhez.
Az RDNA2 nekem is igen szimpatikus, elég takarékosak tudnak lenni [link] , miközben igen gyorsak is.
A kérdés csak a driver, ehhez milyeneket sikerül majd írni. De úgy látom, a jó irányba haladnak, kevesebb új feature, de jobban működő alapok, ideje volt már.#43333 keIdor : "fogyaszthat ugyanannyit, vagy akár kevesebbet is"
Én ilyet még a gyakorlatban sosem láttam. -
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81 #43314 üzenetére
Utolagosan javitva magam ettol a 20GB-os verziotol az FPS szamok nem javulnak, max akkor amikor mar a 10GB keves.
De teljesen mindegy ennek a generacionak mar.
A Ti most jott a meses 12GB-al, abbol eleve nem lesz 24GB mert arra ott van 3090-es.
Avagy megint az lesz a szitu vram szempontbol mint a 3060Ti vs 3060. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #42753 üzenetére
én most hallottam erről először
van itt egy jó videó, ami talán segít megérteni [link]
Úgy tűnik, a készítők is érzik, hogy ez az elektromosság kriptovalutára váltás nem annyira jó megközelítés és próbálnak valami jobbat kitalálni.Viszont ez csak az eth.
ha jól értem, akkor az eth1=>eth2 tranzició egyirányú. De nem olvastam olyat, hogy kötelező.
mi akadályozná meg a bányászokat hogy folytassák tevékenységüket az eth1 vagy bármilyen más gpu-ra alkalmas kriptovaluta hálózatban - amiben annak árfolyama alapján még megéri? -
válasz
Devid_81 #42620 üzenetére
Nehéz megmondani. Sokan bányászni vették az biztos, nekik bőven megtérül az ára még dupla áron is a mostani kripto helyzet szerint.
Tehát jól jár a gyártó, jóljár az eladó és jól jár a bányászatra vevő. KI szív? egyedül a csóró gamer aki MSRP ár környékén keres az árukereső elött. Igazából Ők, Mi ,mellékes tényezők vagyunk a jelenlegi helyzetben.
Majd ha megint lemegy a kripto, bejön a CPU bányászat vagy mindegy mi, akkor megint fontosak leszünk, úgy ahogy, de melyik gyártónak lesz kedve akkor eladni majd egy 3070/6700 karit 500 dollárért? max akkor ha megint televerik a raktárakat aztán el kell adniuk olcsón. Lásd 100 dolláros áron RX 570-580.. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #42620 üzenetére
Nem tudom, mennyire akadozva érkeznek meg a készletek a boltokba.
De ha nem egyenletes a cashflow, vagyis nem az történik, hogy majdnem olyan hamar meg is veszi tőlük valami "hülye user", akkor azért ott kellhet akár 10-20 millió forgótőke a készletek felvásárlására.Ha ez a tőke rendelkezésre áll, vagy akár több is, akkor akár félmillió kártya felszivattyúzása sem lehetetlen, sőt, nincs az a mennyiség, amit egy gyártó piacra tudna dobni, amit ne tudnának felszívni. Mennyi kéne félmillió kártyához? mondjuk 50-100 millió dollár. Eközben viszont minden dollárt megkétszerezel. Ez óriási üzlet! (már ha valakinek van ennyije, amit hajlandó kockáztatni)
Szeretném jelezni, hogy a következő lépés a GPU és CPU tőzsde. Most még lehet, hogy kínlódnod kell a logisztikával, intézned kell a terítést, raktároznod kell a mindenki elől megvett gpu-kat. De szerintem már nem kell sok, hogy kialakuljon egyfajta tőzsde, amely keretében a scalperek már meg se kapják a kártyát, nem is kell foglalkozniuk a logisztikával, az eredeti eladó bolt fogja bonyolítani a szállítást a végleges vevőnek az eredeti raktárhelyiségből, ahová eredetileg befutott. A scalperek pedig egy monitor mögül figyelik az árfolyamokat, vesznek és eladnak. Opciók, shortolások, stb
Az a reklám megvan, amikor a bróker beszáll a liftbe egy hordóval és kérdezik tőle mit csinál? És azt válaszolja: olajba fektet és hogy van otthon még pár hordóval. Majd megmosolyogva elárulják: Az olajjal való kereskedéshez nem kell ténylegesen megvenni a hordót.
mondjuk érted, az arany is pont ilyen, a tőzsdei aranykereskedők sosem látnak aranyat, mert mind Fort Knox-ban van. A bitcoint, amit a gpuval bányászol legalább meg tudod fogni. Ja nem. Már a gpu-t sem. -
törölt tag
válasz
Devid_81 #42613 üzenetére
Jaja kizsákmányolják a Kávébabszedőket ne is igyál
Amott ezt írtam rá:
A következő az lesz hogy AMD és Intel keresztlicensz szerződést köt és sajnos mostantól nem futtat AMD és Intel CPU
NV videókártyát, mert" speciális BIOS szükséges a termékek működéséhez." Hát ennyiiii... ha ez ilyen egyszerű
Meg kell érteniük eddig mégiscsak ingyen használták a pőre kis testüket -
törölt tag
válasz
Devid_81 #42611 üzenetére
Négy kommenttel feljebb ott van de ettől szeretünk téged
De én úgy tanultam a diszkriminációnál mindig meg kell fordítani a relációt hogy megértsük.
Mi lenne ha az AMD VGAi nem indulnának el az Intel CPUkkal.
Hú trösztellenes törvénnyel jönne a JayzTwoCents kiabálná:
micsoda digitális szégyen !!! -
válasz
Devid_81 #42579 üzenetére
En azt gondolom ami most folyik úgy 2-3 generáció óta a két VGA gyártó cég között, az színjáték, nagyon ügyesen osztják be a teljesítmény szintlépéseket és az árazást egymás közt .
Intel belépése ide, akinek a fő célja nem a profit most egyelőre, hanem a piacszerzés,.
nekünk nagyon jót fog tenni mert pont abba a szegmensbe fog érkezni ami a legnagyobb és DVGA gamer piacon. Én a drivertől sem annyira félek, ráadásul Microsoft kénytelen lesz jobban összekapnia magát a szabványok megtartásában és fejlesztésében így, hogy bejön Intel is. -
törölt tag
válasz
Devid_81 #42555 üzenetére
ZENdülök ez jó
Miért nincs itt Like gomb ?
"egyszer nem jott a kerdes azota"
Nem úgy kellene ennek működnie hogy amikor elkezdesz egy letöltést akkor kijön egy ablak a CPU GPU adataiidal ami megpróbál neked segíteni ? PL Ha egy adott VGA-val ismert hiba van azt kíírja pl a cyberpunkban jelenleg nincs RT AMD oldalon ? Vagy túl gyenge a géped ehhez a játékhoz FULL HD-n stb, de máskor meg ne kérdezgessen.
Egyszerre segíthetne és gyűjthetne adatot és figyelmeztet hogy kissé frissíteni kellene a valóságot nem mintha ő maga nem írhatná bele a hardver lekérdezésével. Minden letöltéskor automatikusan frissülne el. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #42555 üzenetére
Nekem az a gyanúm, hogy emögött valamilyen megrendelés állhat.
Mármint hogy most persze nem valamiféle összeesküvéselméletre gondolok.
Hanem arra, hogy a Steam szerintem értékesíti a felméréseket stúdióknak, vagy fejlesztőknek. A felméréseket pedig úgy szokták megrendelni, hogy célcsoportra lőnek.Például:
- valamilyen játékot, vagy kategóriát játszók köre. Ha azzal nem játszol, kimaradsz.
- milyen videókártyát használnak X játékot játszók, akiknek a gépében intel processzor van.Ez mondjuk ilyen optimalizációs célokra ugye pont alkalmas - hogy el tudd dönteni, hogy mire érdemes optimalizálni és mire nem.
Tehát hogy amögött, hogy az AMD cpu vagy gpu használóknak esetleg ritkábban jön föl a részvételi kérvény az lehet azért, mert a megrendelő nem kiváncsi rájuk. A Steam végrehajtja a felmérést a megrendelt paraméterek mellett a felhasználóin, aztán az összes adott hónapban elvégzett felmérés eredményét publikálják valami masszaként.
-
-
keIdor
titán
válasz
Devid_81 #42117 üzenetére
Nekem azért van egy olyan érzésem, hogy mesterségesen van magasan a gépigény.
Hogy válts Maxwell, Pascalról és jövőre lehetőleg a Turingot is cseréld.
Semmi nem indokolja ezt a gyenge teljesítményt.
Illetve nem csak a Ubisoftnál megy ez...szerk.: Inkább úgy fogalmazok, hogy direkt nem tolnak több munkát az optimalizálásba.
Nekik az csak költség lenne, a hardvergyártó meg örül. -
Raymond
titán
válasz
Devid_81 #42119 üzenetére
Texturakat ha lejjebb veszed attol meg nem fog feljebb menni az FPS ha eddig is belefertel a VRAM-ba. A Volumetric Clouds "problema" viszont az hogy difi nemigen van, de kozel +40% teljesitmeny igen ha Ultra -> High a beallitas [link] Gondolom jon majd a Valhalla-hoz is egy optimalizalas video a HUB-tol es DF-tol is.
-
válasz
Devid_81 #41462 üzenetére
az ilyen idiotak miatt varjak gamerek millioi, hogy az AMD megvaltja a vilagot es lealaz mindenkit, mert a hires leakerek azt mondtak hogy...
Utana meg jon a fikazas, hogy nem errol volt szo pedig...
A PH-s tapasztalatok alapján az NV fanbouyok dobálóznak ezzel aztán vég nélküli élvezettel. -
nubreed
veterán
válasz
Devid_81 #41462 üzenetére
Régen még néztem őket YT -on, akkor még nem tünt fel, hogy mennyire károsak, pontosabban akkor még néhány jóslatuk bejött. Aztán az AMD Zen1, Zen+ környékén kezdett el nagyon félre menni náluk a kommunikáció, semmi nem jött be abból amit "jósoltak". Ebből jó nagy botrány lett, aszem akkor távoztak a YT -ról és csak patreon -on "terjesztik" az igét és a saját honlapjukon. Azóta lehet visszatértek YT -ra, nem tudom, de számomra az előbb említett esetnél váltak végleg hiteltelenné. Ráadásul a gyerek ír (vagy skót?) akcentusa rettentően irritáló.
-
nubreed
veterán
válasz
Devid_81 #41459 üzenetére
Hát már ők is (AdoredTV) elkezdtem magyarázkodni utána, hogy nem is úgy gondolták meg ilyenek. Csak a szokásos légből kapott agymenést nyomták, a saját "vízióikat", miután elszívtak 10 jointot. Lekéne lőni az egész bandát úgy ahogy van, többet ártanak mint használnak, kész csoda, hogy még léteznek.
-
válasz
Devid_81 #41237 üzenetére
Egyetértek, ezt a nagy Navi megugorhatja. Nem valószínű, hogy gyorsabb lesz, de kb. ez a szint lesz.
Most van az a pont, amikor az AMD beérheti az NV-t teljesítményben a felső kategóriában, de ehhez több dolog együttállása kell:
- Az NV új node-ra állt át, nem tudnak megfelelően magas órajelet ésszerű fogyasztás mellett és így nem tud nagyot ugrani teljesítményben
- Az AMD-nek megvan a tapasztalata a 7 nm-es node-on
- Az elég jól sikerült RDNA után az RDNA2 tovább javítja a viszonyszámokat és itt már érdemes nagy GPU-val foglalkozni
- Raja Koduri már csak egy rossz emlék -
Egon
nagyúr
válasz
Devid_81 #41177 üzenetére
Vélhetőleg a végtelenségig nem lehet emelni a vga-k árait, ha van konkurencia, ha nincs.
Ellenpélda: a mobiltelkó-piacon szerintem elég nagy verseny van - a csúcskészülékek ára meg mintha nem éppen lefelé menne...Ergo a piaci verseny még egyáltalán nem garantálja az árcsökkenést (eddig is annyi történt kb., hogy amikor az AMD-nek versenyképesebb volt a palettája, köszönte szépen az nV által kitaposott utat, és szépen ő is árat emelt, nyilván gondosan ügyelve arra, hogy azért valamivel a zöldek alá árazzon).
-
-
-
válasz
Devid_81 #41057 üzenetére
Lehetne átnevezni AMD-Nvidia-Intel-Huawei címre a topikot.
Egyébként érdekes lenne látni, hogy a Huawei beszáll a diszkrét GPU piacba.
Aztán jön Abu, és elmondja, hogy olyan kicsi a dVGA piac, hogy nem éri meg.
Aztán jön egy random NV fan, hogy az Nvidia köszöni szépen, gennyesre keresi magát azon az icike-picike piacon.
-
válasz
Devid_81 #40731 üzenetére
Kevered a VRAM-ot és a CPU részére kiosztott RAM-ot. 16GB-os videókártya a konzumer piacon nem nagyon van (a Radeon VII szvsz nem oda tartozik).
Elvben a most érkező nVidia csúcskártyák fognak 10 / 20GB VRAM-ot kapni. Bár a pletykák eddig azt feltételezték, hogy a konzumer piac inkább 10GB-ot, a professzionális piac pedig 20GB-ot kap, ha a konzolok is 16-18GB VRAM-ot kapnak, akkor esélyesnek tartom, hogy a PC-ken is a 16GB VRAM lesz az "átlag" hamarosan...
-
_drk
addikt
válasz
Devid_81 #40696 üzenetére
Csóri AMD, szerintem örüljünk, hogy a proci piacot rendbe rakták.
Az Nvidia nem az Intel. Őket nehéz lesz befogni.
De azért az AMD kártyákon annyi látszik, hogyha az Nvidia is úgy telibe sz@rta volna az egészet mint az Intel, őket is befognák szépen lassan.AMD prociknál volt egy nagyobb szünet ügye? Ryzen előtt hány évig nem volt új proci? Vagy volt, csak annyira fű alatt hegesztették?
-
-
válasz
Devid_81 #40626 üzenetére
Főleg, amíg a számtech boltosok nem hajlandók AMD-vel foglalkozni, nem is ajánlják. Van ilyen, hidd el.
Szerk: Ráadásul a kliensek, amiket a cégnél használunk, kizárólag Intellel jönnek, nincs is opció AMD-re. Szóval ennyire megy jól az Intel szekere, inkább várakoztat a beszállító 8-10 hete egy kib@szott laptoppal, mindhogy AMD-t is kínáljanak. Bár lehet, abból sem lenne meg előbb, meg kérdés, építenek-e épkézláb üzleti mobil gépeket Ryzenre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- Skoda topik (Favorit és visszafelé)
- Trollok komolyan
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Netfone
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Eladó ASUS Phoenix GTX 1660 OC 6GB (PH-GTX1660-O6G)
- Sapphire NITRO+ RX 580 4 GB eladó
- 3 hónapos Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB, még 33 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 Hellhound Eladó!
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- SzoftverPremium.hu
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest