-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sutyi^
senior tag
válasz
TTomax #44399 üzenetére
Miből gondolod, hogy nem lesz 5600?
De hívjuk akkor másnak... legyen NAVI 14-en az RX 5300 és a sima RX 5500. Vágott NAVI 10-en meg RX 5500Pro és 5500XT. De lehet akár RX 5500XTX és 5700LE.
Igazából a tényálláson nem változtat hogy RX 5500 és 5700 között akkora a lyuk hogy legalább 2 kártya befér simán a product stackbe.
-
apatyas
Korrektor
válasz
TTomax #42392 üzenetére
Ha jó a hőátadás a lapka és a borda közt, akkor a venti fordulatszáma nem kell hogy emelkedjen. Kis lapka mellett inkább az számít, hogy a fentebbi hsz videójában látható graphite thermal interface material elég jó hővezetést ad-e? És ebből a szempontból teljesen jogos, hogy ugyan a felület kisebb, de a fogyasztás is (nem egészen annyival, igaz) illetve a DRAM is máshol melegít.
-
beef
őstag
válasz
TTomax #42386 üzenetére
Ez igaz: 251mm2 vs 495, de kisebb is a fogyasztás:
180W vs 210W és itt azt is figyelembe kell venni, hogy a Vegánál a 210W egy helyre koncentrált (ráadásul egymást melegítve a GPU és a HBM), itt meg a 180W-ból nem tudom mennyit vesz le a VRAM ami kissé távolabb van, tehát javulnia kellene a hűtés teljesítményének.Tényleg, mennyi lehet a 8GB GDDR6 fogyasztása?
-
törölt tag
válasz
TTomax #42362 üzenetére
"A mi régiónkban ismét csak a GeForce Garage partnereknek járt hardver"
Nézd nagyon kedves hogy NV garage partnernek nézel, hízelgő tényleg.
De nem hiszem hogy nekem vagy bárkinek egy AMD találgatós topicban tudnia kellene mennyi lesz egy még meg sem jelent NV videókártya teljesítménye ,de tényleg.
Azt néztem meg hogy 40.000 nézettsége van és kapott 9 disliket meg 3000 liket.
Hát ha valaki a rákos kutyáját siratja a neten ma az is kap 200 disliket ,egy fake videó több ezret... tehát nem gondolom hogy emiatt nem kellett volna bevágni.
Azt viszont simán elhiszem amit állít hogy 2070 +14%= 5700XT bizonyos játékokban !!!
Ha ez a része fáj akkor ehhez szokj hozzá hogy 2070+
Részemről itt lezártam. -
törölt tag
válasz
TTomax #42353 üzenetére
Nézd egyet tisztázzunk, nem a belinkelő embernek kell eldönteni hogy egy teszt hiteles e.
Imi sem kételkedett a videokardz adatnál amikor a 64 megverte a 5700XT-t Te mégis hozzám jöttél.Mit kellett neked háromszor is törölnöd ?
a konkrét problémád:
Metro exodus : 1440P ultra
A teszt azt állítja hogy
az 5700 XT hoz 66.9 FPS-t ehhez képest a 2070 -14.6% akkor számold le belőle mennyit kapsz ?
mégegyszer a másiknál a 1% low volt 58 FPS -
-
-
Carlos Padre
veterán
válasz
TTomax #41980 üzenetére
A kettős mérce már ott elkezdődik, hogy az AMD-nek olcsóbban KELL adnia a (jobb) termékeit szerinted (is). Mégis miért? Újabban megint sokszor olvasom, hogy az AMD egy népnyúzó geci, mert nem adja szaréhugyé a termékeit, az intel/nvidia viszont nem tehet mást, kénytelen drágán adni, mert az AMD magasan tartja az árait.
-
Televan74
nagyúr
válasz
TTomax #41980 üzenetére
Persze hogy jobb lenne ha 350€ lenne egy cusrom kártya, de az AMD a konkurenciához árazta az új termékeit és nem ahhoz amit szerettünk volna.
Én elnézést kérek tőled és mástól is ha túl keményen fogalmaztam valamikor a hozzászólásim között. Van mikor elgurul nálam a piros gyógyszer, mikor próbálom védeni általam szimpatizált gyártót.
Amúgy én most vettem egy Vega56 Pulse -ot. Hasonló árban érkezne a custom RX 5700 -as kártya,azt vettem volna.De szerintem a custom RX 5700 első körben nem lesz olcsóbb 130.000 Ft -nál.
-
válasz
TTomax #41848 üzenetére
Na, ezt hívják wishful thinkingnek, amikor azzal érvelsz, hogy 3 év után olcsóbbnak kell lennie, mert így lenne jó. Igen, tényleg, de látod nem az, s ennek megvannak az érthető okai. Csak te nem akarod érteni. A Navi-t meg ne keverd ide, mert terelés. Egyébként annak szerintem 250-300 dollárnak kéne lennie, de ugye valamiért mégsem az.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TTomax #41848 üzenetére
De ezek profitorientált vállalatok. Nyilván nem annyiért gyártják, amennyiért adják majd. Még 250 dolláron is jó lenne a Radeon RX 5700, csak a piac aktuális körülményei olyan hasznot kívánnak meg, amelyet 350 dollár fölött lehet biztosítani. Ugyanígy az NV-nél, ők is tudnák sokkal olcsóbban adni, csak azon nem lenne elég nagy a haszon. Az üzenet egyértelmű, ez az ár, kell vagy nem...
Az AMD és az NV számára a lényeg, hogy végül a pénzüknél legyenek. Ha kevesebben veszik a hardvert, akkor a következő generációt még drágábban adják, és így tovább. A GPU-piac negyedéről van szó csak, és ebből a negyedben is mindössze a vásárlók tizede vásárol 250 dollár felett.
-
válasz
TTomax #41837 üzenetére
Az RTX super 7nm-en jön? Én erről beszéltem.
A GPU teszi ki egy kártya árának nagy részét. Az 1080 Ti-nél az RTX 2070-nél egy kis táp (250 -> 175 W) meg memóriabusz (384 -> 256 bit) spórolható meg. És az RTX olcsóbb is 200 dollárral (699 -> 499 usd msrp). Ja és a GDDR6 van rajta, ami szintén nem túl olcsó (a GDDR5 közel 10 éves tech).
-
sutyi^
senior tag
válasz
TTomax #41683 üzenetére
A ZEN alapú termékek desktop / gaming szegmens sikerére építve könnyen nyerhettek volna piaci részesedést és mind sharet, ha kompetitív árakkal nyitna / nyitott volna a Navi. De ahelyett az egyhelyben totyorgó ár-teljesítmény mutatójú kártyák sorát szaporítják vele a bőrdzsekis árai mögé bújva rövidtávú profitért.
Két hónapon múlva meg hiába vágnak az árakon, mert ha valaki egyáltalán eddig várt az AMD válaszlépése GPU fronton, az az árakat látva már vagy nem vár és vásárolt Turingból, vagy a Turing refresht várja már inkább...
-
-Solt-
veterán
válasz
TTomax #41458 üzenetére
Az eddigi gyakorlatok alapján indulásnál a listaár * aktuális USD árfolyam + 27% ÁFA a képlet, tehát a jelenlegi árfolyam alapján ~137000.-Ft a sima RX 5700. Erre jön még a custom felár, ami jellemzően 50 USD körül szokott mozogni, például [link]
Nyilván eleinte biztos lesz még rajta újdonság adó, de idővel ahogy a készletek beállnak és beindul a "szürke" zóna, akkor szerintem simán lesz ~140000.-Ft körül custom RX 5700.
-
Tyrel
őstag
válasz
TTomax #40943 üzenetére
Nyugi, mindjárt jön az hogy "de az nVidia se a GPU piacon kaszál nagyot", meg hogy "de az RTG-nek a konzolokból van pénze", meg "de a szerverpiac", meg hasonló bullshit-ek...
...csak aztán jönnek a pénzügyi negyedéves jelentések és azt látod hogy az nVidia, aki dominálja a diszkrét GPU piacot az rongyosra-hülyére keresi magát, az RTG-nél meg az a 20% megmaradt mérnök, akiket még nem szipkáztak el a konkurensek, karöltve éneklik hogy "sam-sem, sam-sem, nincs egy vasam sem"...
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #40834 üzenetére
Én a 9700K-ról beszéltem, azt hittem, ahhoz a vonalhoz szálltál be eredetileg.
Persze, sokat lehet nyerni némely generációnál OC-val, ez kétségtelen, nálam is 4Ghz-en jár az eredetileg 2,8Ghz-es elsőgenerációs hatmagos Xeon, de itt nincs is gond a levegős hűthetőséggel.Szval, ha a 3770-esed korát kérdezed, azt hiszem én nyertem.
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #40827 üzenetére
A probléma, hogy azért az (erősen optimista) +30-40%-ért durván el kell rontani a proci perf/watt mutatóját. Tehát praktikusan, ha nem akarod a kellemetlen mellékhatásokat, akkor egy több maggal rendelkező példányt kellett volna venned... Alapból is 150W körül megy, az allcore gyári 4,6Ghz turbóján a legtöbb lapban [link], ezen max egy szűk 15-20%-ot tudsz csak javítani, és akkor nagyon-nagyon optimista voltam... Ehhez képest ha valakinek annyira több sebesség kell, akkor bőven van miből válogatni... [link]
Oké, nyilván drágábbak, de ha kiszámolod, mennyit kell költeni egy 9700K-ra, mire mondjuk egy kultúrált kimaxolt allcore 5Ghz meglesz vele (top lap + top hűtő + top ram sem épp olcsó móka ehhez), már lehet kijött volna belőle egy sokkal komolyabb rendszer, ami péppé veri átlagos körítésben, tuning nélkül is.(#40828) Tyrel: Szerintem egy Vega56 (vagy akár 64) megfelelően belőtt áramfelvételi limitekkel, referencia órajelen a mai napig teljesen jó perf/watt mutatójú. A RT-en kívül mindenben megállja a helyét szerintem. Nagyjából 200W-ból remek teljesítményt nyújt, és már az ára is egész korrekt lett.
A Polaris viszont tényleg már kicsit "öreg", pár ziccer hiányzik belőle, de ettől függetlenül azért szépen teljesít az árához képest, FHD-ban azért jól el lehet vele lenni, ahogy a Vega-val is 1440P-ig. -
pengwin
addikt
-
Devid_81
félisten
válasz
TTomax #40300 üzenetére
Nekem is a gyanum hogy gyorsan kitakaritjak majd a forgalombol oket.
Mindenesetre eleg erdekes lesz ha egy evet sem lesz jelen a piacon
Meg az sem kizart, hogy az AMD visszahivja majd a Vega VII-eket a Navi release utan, majd mennek Instinct-nek ujra ahova valok lettek volna.
Nem tudom van e fizikai elteres amugy Vega VII es a Instinct tesoja kozott, szoval sotetben tapogatozom -
Petykemano
veterán
válasz
TTomax #35615 üzenetére
Szerintem nem ennyire rossz a helyzet. Ahhoz, hogy a következő generációs '70-es kártya elérje a kurrens '80Ti-t ezúttal csak 40% szükséges. Egyébként közel változatlan órajel és változatlan TDP mellett a GV100 pont 40%-kal emelte a cuda magok számát a GP102-höz képest. Nem jön ki a 40% teljesítményben, mert az órajel picit alacsonyabb. De ha kivesszük a tensor magokat a képből, lehet, hogy meg is van.
(Egy ugyanilyen 40% a Vega56-ot és Vega64-et nexgen'60 szintjére küldené, amit ugye hát ilyen $300-400 körül (Founders) lehetne már árulgatni.)
Én nem gondolom, hogy ez óriási lehetőség lenne az AMD-nek. Az az 1080 erősségű Navi kártya $250-ért egyrészt csak MSRP $250 - úgy lesz ez ennyi, ahogy a polaris volt $199 -, másrészt úgy lesz ez 1080 teljesítmény, ahogy a polaris elérte a 980-at, harmadrészt egy ilyen kártyát legjobb esetben is csak jövő ilyenkor mutathatnak be.
Ha ez a lapka a vega10 leszármazottja (márpedig azt tudjuk, hogy az AMD alig-alig változtat a lapkáin éppenhogy csak hozzáigazítja a képességeket és hozzáskálázza a legújabb konzolhoz), akkor ugye sok változásra nem lehet számítani a felépítés tekintetében, akkor ez így egy 250mm^2 méretű lapka, amiről tudjuk, hogy 1400-1500Mhz-en valahol 120-150W körül fogyaszthat. Ez így szerintem pont azt fogja hozni, amit a polaris.
Erre szerintem az nvidia vidáman fog tudni reagálni a saját 7nm-es portfóliójával még akár úgy is, hogy az amúgy is általában <1 évvel később megjelenő nexgen'80ti készül csak azon a node-on. (pl Titan V @ 2000Mhz)
A "veszély" inkább abban rejlik, ha ezt a pletykaszinten 1080 teljesítményű, névlegesen $250ért adott és remélhetőleg versenyképes fogyasztással rendelkező lapkát tényleg össze lehet majd kötni 1-2-3 másikkal és akkor a felsőházban is megjelenik a verseny.
Hát... azért ennek is várjuk ki a végét. Számos esetben vártuk már, hogy az AMD virít valamilyen olyan megoldást, amivel majd hirtelen megtáltosodik (Async compute (+30%), primivite shaders, DX12, DX12 heterogén multiadapter, HSA) - ami ehhez nem igényel szoftveres támogatást. Aztán a végén mindig kiderült, hogy ami elméletben (Abu cikkeiben) elképesztően jól hangzanak és elképesztő potenciált rejtenek, a megfelelő szoftveres támogatás és háttér hiányában döglött tranzisztorok, parasztvakítás, elfecserélt erőfeszítés. -
törölt tag
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TTomax #34497 üzenetére
A GDDR technológiának már jelentős hátrányai vannak. A GDDR5 nem opció. Túl sokat fogyaszt és túl lassú. A GDDR5X egy kényszerpálya, aminek az ára gyakorlatilag csak felfelé megy, mert a Micronon kívül nem gyártja senki. A GDDR6 egy értékes opció lesz viszont, persze az elején ez is drága lesz, ugyanakkor többen is gyártják majd, tehát idővel lemegy az ára. Szóval a hátrányai mellett a GDDR6 kellemes alternatíva.
Nem biztos, hogy lesz több GDDR verzió. A HBM igazából egy fizika törvényei által meghatározott memory wall jelenségre reagál. A next-gen hardvereknél az 1-2-3 TB/s általános lesz, de ezt wide-IO nélkül egyszerűen lehetetlen normális fogyasztás mellett biztosítani.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TTomax #34500 üzenetére
Szerintem te nem érted.
Az AMD-nek kötve volt és van a keze. Anno elmentek (nV után!) a GPGPU/compute irányba. Megcsinálták a GCN-t, hogy létre tudják hozni a fusion-projektet, ami több, mint egy szimpla SOC, ha tényleg lenne heterogén programozás -ami nincs, mert nincs piaca, hisz intel minden pénzének és akaratának ellenére belebukott a Larrabee projektbe, ami pont erről szólt volna, most kezdenek neki harmadjára Raja Koduri-val az élen. Viszont haraptak a Fusion-ra és a heterogén cuccra a konzolgyártók. Jelenleg csak az AMD tálal számukra használható csomagot, ami állandó bevétel, de megintcsak röghözkötés is, mert mostmár a konzolok miatt is maradnia kell a GCN-nek. nVidia megtehette, hogy kiheréli a compute architektúrát, kidobja a Maxwell-t és tejles piaci részesedésével satuféket tol a játékiparra cumpute szempontból. AMD nem teheti meg, mert teljes vállszélességgel a GCN és a lehető legnagyobb konzolos kompatibilitás mögé kell állnia. Egyszerűen nincs más választásuk, mint előre menekülni a GCN-nel. nVidia arra megy, ahova akar, van rá pénzük és nincs annyi megkötés.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TTomax #34494 üzenetére
Szar a példa.
Az AMD csinált egy autót, amiből pickup lett. Lehetett tudni, hogy pickup lett? Lehetett. Ideális városi közlekedésre? Nem. Alkalmas? Igen. End of story. Ha ki tudod használni az adottságait, akkor bőven megérte. Ha az AMD-t akartad támogatni, akkor bőven megérte. Ha a lehető legjobbat akartad kizárólag játékra a pénzedért, akkor már korábban vettél magadnak vNidiát a Maxwell-érában és nem volt szükséged vegára.
Így van/volt ez. Az árakat meg fölösleges nézni, mert azt most a bányászat elviszi a francba és ez addig nem is lesz másként, míg a kroptovaluta nem lesz több, mint egy hatalmas, üres spekuláció-buborék. Amíg ez van, addig a gyártók nem tehetik meg, hogy kalkulálnak vele, mert pl konkrétan az AMD-t a csődbe viheti, ha elkedz a bányászokkal számolni és aztán bedől a dolog.
Persze sokak szerint így is szívás lesz a bedőlés, de közel sem annyira, mint amúgy. Így "csak" annyi haszált kártya áraszthatja el a piacot, amennyivel amúgy is számoltak eladások tekintetében. Ebből lejön a bányászatban kimúlt kártyák sokasága és a használtpiaccal szembeni bizalmatlanság a bányakártyák miatt.
-
válasz
TTomax #34494 üzenetére
Miért kell mindenbe ilyen szar autós hasonlatokat beleerőszakolni? Ezek a tények.
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #34491 üzenetére
Ha kicsit technikai szempontból nézzük, akkor a HBM nagyon is indokolt lépés volt, ugyanis az AMD architektúrájának rosszabb grafikára a perf/watt aránya a mai kódokban, tehát a TDP-limites felsőkategóriában nekik ez nagyon fontos szempont, hogy a HBM-el lényegesen kisebb TDP-t vesz el a GPU elől.
Nekik emiatt ez kissé kényszerű döntés is volt, a zöldek inkább pazarolhatnak TDP-t a memóriára. Egy 384 bites gyors GDDR5 elég sokat kér enni, míg ugyanazt a sávszélességet sokkal takarékosabban hozza a két stack HBM2. -
válasz
TTomax #34189 üzenetére
Ha olvasod a vega topicot, pont, hogy eléggé érzékeny vagyok a hangos dolgokra.
Ez így abszolút nem vészes, ventiből vettem le a gyárihoz képest 200rpm-et.
Ugye idle abszolút nem is megy egy venti sem, és csak 55 fok után kapcsol be.
Idle /netezve /videózva 26C fok jelenleg is, terhelve több óra PUBG után meg ott a kép.
dBA-t nem tudok mérni, de induljunk ki kezdésnek a guru3d tesztjéből ahol 41-43dB full terhelés mellett (ez ugye 2400 RPM, nekem csak 2200, így talán 3-5dB amit max nyerek de lehet csak 1-2) -
Jack@l
veterán
válasz
TTomax #33444 üzenetére
Még 1 épkézláb custom kártya se jött ki, asus is csak bohóckodott vele. Ti meg már rögtön két gpu-s vízhűtős szörnyet vártok. (mással úgyse lehetne hűteni)
Nem is biztos hogy meg fogják lépni ezt sztem valaha. Majd talán ugyanez a csip 7nm-en, az ötéves tervben kijön 2 gpu-s verzióval. -
-
törölt tag
válasz
TTomax #32918 üzenetére
Azért mert az 1080 a kutyának sem kell bányászatra a Gddr5X miatt, meg azért amiért a 480-at egy éve nem látott senki 79 ezerért boltban csak 140 ezerért na annyiért már volt...
Vannak emberek , nem kevesen akik 3-4 hónapja várnak egy értelmes 580 árra a bányászok miatt , még szép hogy védekezik a piac, -
Petykemano
veterán
válasz
TTomax #32536 üzenetére
Én is pont ezen gondolkodtam. Az árak nem a szokványosak. Ennek persze sok oka lehet:
- az árakat a jelenlegi piaci és nem a névleges MSRP-hez lőtték be.
- előzővel kicsit átfedésben a jelenlegi piaci árakat nem a gaming teljesítmény szabályozza, hanem a miner (meg az elérhetőség) és az árakat most ők is a két piac kereslete alapján határozták meg, ezek pedig nem igazán tükröződnek a gaming benchmarkokban.
- lehetne feltételezni, hogy az újdonság varázsát akarják lefölözni, ami lehet igaz, de nem igazán szokványos.
- figyelembe véve a computerbase.de tesztjét, a csak "stabil" drivert beleértve a dsbr, hbcc, primitive shader fő funkciókat, potenciális emelkedés várható valóban a következő hónapokban. A jelenlegi árban jelenleg az újdonságot fizeted pár hónap múlva már a teljesítményt.
- ahogy oliverda mondta, jöhet driver frissítés a miner teljesítmény javítására is, és annak a keresletnek az árfelhajtó hatásából az amd is kér. Most a jelenlegi árban az újdonságot fizeted, később meg majd elkapkodják. Minerek.
- nem akar az amd ezekből sokat eladni. Ha jobb ajánlattal állnak elő, mint az nvidia (egy tierrel olcsóbban ugyanazt a teljesítményt, egy tierrel magasabb teljesítmény azonos áron), akkor nem tudnák kiszolgálni az igényeket.Egyébként ha az amdnek célja jelenleg a gaming, akkor úgy tudna még javítani a helyzetén, ha csinálna egy 48CU-s vágást full sávszélesség, de fele hbm-mel, $300-ért. A vega 56 nál magasabb órajellel.
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #32247 üzenetére
Pedig látod, hogy gondok voltak vele... Majd meglátjuk pár nap múlva a tesztekből, mi a pálya.
(#32248) do3om: Tetszik vagy sem, egy számítógép összeállítása szakértelmet igényel.
A képlet egyszerű. A számítógépnek van egy maximális fogyasztása, a tápnak pedig ennél többet kell tudnia. Valójában, nem csak ráírva.(#32250) rupsz: Kérdés, mennyire korlátozzák majd BIOS alól a max étvágyat. A zöldeknél páka nélkül pl. elég szigorú a korlát a legtöbb kártyán. Normálisan belőve nem hinném, hogy 300-350w fölé kéne mennie. Azt pedig röhögve ki kell tudnia szolgálni egy minőségi 650w-os tápnak, nem túl torkos proci mellé egy 550w-osnak is.
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #32233 üzenetére
A hatásfoknak vajmi kevés köze van a táp teljesítményéhez.
52A igen, a táp új korában. Nézegesd meg a linket amit küldtem és nézz utána a benne felhasznált kondenzátoroknak, ír róluk a review.. Míg új persze, hogy jó, aztán ahogy öregszik jöhetnek a meglepik... Pl. kikapcsolgat az FE Vega.... -
Yany
addikt
válasz
TTomax #32118 üzenetére
De egyelőre nincs meg. Azt most már nem keresem elő századjára, de Claymorenak a 40-et is csak úgy sikerült megközelítenie, hogy szénné throttlingolta magát a kártya. Eddig ennyi a tény. A pletykákból meg hamarosan meglátjuk, hogy mi a valóság. Lehet, hogy valaki, aki még Ethereum bányaszoftver csinál, talált valami alternatív kódutat a hatékonyabb hasheléshez, de Claymore legalábbis a saját optimalizációjával is 40-ig jutott. Ez az utolsó infó és ez már bőven a pletyka terjedését követően jött tőle.
-
-Solt-
veterán
válasz
TTomax #31940 üzenetére
Én ezért fogalmaztam úgy, hogy normális készlet esetén mennyinek kéne lennie az árának... természetesen benne van a pakliban, hogy alig lesz belőle, és akkor gyakorlatilag bármennyit elkérhetnek érte, de szerintem az is benne van a pakliban hogy lesz belőle bőven készlet (már, ha igazak a hírek) és a korrekt árán nyit, a nyerészkedő kereskedőkön meg rajta marad a feláras 570/580.
-
válasz
TTomax #31936 üzenetére
és ki ígért itt korrekt árazást?
@TTomax: szerintem se megy az elején 1080 áron. nála jobban fogja hajtani az árat a mining, mint a 1080nál, még akkor is, ha a belengetett 100mhashnak csak a fele
igazrealizálódik, és zabál, mint a gyesznyó. plusz hajtja felfelé a dolgot az újdonság, stb. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TTomax #31914 üzenetére
Ezek nagyon picike lapkák, lényegében ugyanazon a gyártástechnológián készítve. A memóriagyártásban a selejtarány egy jóval kisebb probléma, mint a nagy és komplex lapkáknál.
Az NV is csinálja a HBM-et, csak nem gyártják ezt a memóriát akkora mennyiségben, amekkorára nekik szükségük lenne. Amúgy ők is mennének a HBM-re.(#31915) Ren Hoek: Az egyik magának a memóriának az árát hasonlítja, míg a másik az implementáció amúgy ismeretlen költségeiről szól. De kb. hasonlóan költséges a routing és az árnyékolással járó problémakör, mint az interposer. Tehát nem olyan a dolog, hogy az egyik implementációja az maga a Kánaán, míg a másiké pokol. Összességében ennyire komplex VGA-knál mindegyik út implementációja hasonlóan drága.
A HBM2 ellen is szólnak dolgok. Például az, hogy a gyártás felfutásban van, tehát bele kell számolni azt, hogy esetleg a legyártott mennyiség nem felel meg xy gyártó igényeinek. Ilyenkor bármennyire is jó a memória, nem lehet annyit rendelni, hogy elég legyen a legyártott hardverekre, tehát kiesik. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TTomax #31888 üzenetére
A GDDR5X jelenleg a legdrágább. A HBM2 olcsóbb nála. Már csak azért is, mert GDDR5X-ből 8-10-12 stack kell egy VGA-ra, míg HBM2-ből elég csak két stack. Az utóbbi időben lehetett hallani pletykákat, hogy mennyi lehet a HBM2 ára, és ez alapján a HBM2-nél még a GDDR5 is drágább jelenleg, hiszen ugyanahhoz a memóriasáv-szélességhez legalább 16 GDDR5 stack kell.
Az eddigi infók szerint a Vega 10 memóriája úgy 17 dollár lehet. Abból kiindulva, hogy egy HBM stacket az AMD a Fiji-hez 3,5 dollár körül vett, és a Hynix mondta, hogy a HBM2 stacknél a HBM ár két és félszeresét fizetik a cégek. Ez magát a memóriát tekintve a legolcsóbb megoldás, mert 16 GDDR5 stack ott van 25-30 dollár körül, míg 8-12 GDDR5X stack valahol 40-60 dollár között van.
-
Arpee78
senior tag
válasz
TTomax #31878 üzenetére
A Globalfoundries olcsóbban gyárt az AMD-nek, mint a TSMC az Nvidiának. Emiatt a Vega méretbeli hátránya nem olyan vészes vagy nincs is, kár, hogy nem tudjuk mennyi a profit az egyes GPU-kon. Találtam egy ilyet, ebből nekem az látszik, hogy lenne mozgástér árazásban, ha a tervezési költséget nem számolnánk...
Én azt remélem, a vizes Vega legalább alulról megközelíti az 1080ti-t, a levegős felülről a sima 1080-at, a Vega 56 pedig lenyomja az 1070-et.
-
Raggie
őstag
válasz
TTomax #30663 üzenetére
Valóban.
- A HBCC-nek csak bizonyos limitáló esetekben, meg a minimum FPS-ekre van jó hatása.
- A másik háromnak fogyasztás csökkentő és/vagy teljesítmény növelő hatása van különböző mértékben és különböző módokon.Én azért jókora javulást várok tőlük. Mind fogyasztásban mind teljesítményben. És ezekben pl az a jó, hogy nem "kihasználásra váró" feature-ök hanem alapból minden játékban működő cuccok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest