- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple Watch
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cifu
félisten
Akkor esetleg olvasd végig az idézett részt megelőző vitát (hátha esetleg megérted miért írtam azt, amit, mert a jelek szerint nem sikerült), kezdve azzal, hogy mire reagáltam az általad beidézett részt, és gyárts magadnak olyan választ, ami nem olvasztja ki a gazdaságtudományi-grammarnácizmus biztosítékodat.
-
Szerintem mindenkinek megvan róla az egyéni véleménye. Szerintem röhejesen SZAR volt, így nagybetűvel. A Forgatókönyv az egész addigi Trónok harca világnak a megcsúfolása volt. Mondom ezt úgy hogy mind a könyvet, mind a filmet imádtam, a Vörös nász az összes eddig látott sorozat legjobb és legdurvább része, évada, filmje volt nálam, mai napig No1.
meteoreső: egyetértek -
törölt tag
Még a hozzászólás gombot se találom jaj de megváltozott az oldal
jajj jajj....
Az AMD bejelentette az EPYC 7H12 processzort, 64C / 128T és az új Server Platformokat. (Tom)
Tehát a bejelentés megvolt csak Ti másra vártatok, meg volt egy kis maceraNem csak a rendezést szúrták el, ők írták a csapnivaló forgatókönyvet is, és a remek színészi gárda ellenére nekik abból kell játszaniuk...
-
Ez egy Navi és még nincs.Majd lesz.
Többen tartottak tőle a fórumokon, Pl Redditen, hogy 2 ventis Nitro lesz( Rx 580) a kisebb fogyasztás miatt,de egyenlőre a cikkben lévő oldal nézetű kép alapján gondolják, hogy ez lesz a dizájn..lezso6 : MI ironikusat olvastál benne?
Miért már kapható?
-
Kupszi
aktív tag
Az hogy te mit szeretsz, az nem ide fórumra tartozik.
Egyelőre még minden csak találgatás, még semmi pontos infó nincs a navi12-ről mi lenne, ezért ez a topic címe hogy "találgatós topic".
Ami ide tartozik az ide is fog, függetlenül attól hogy neked mennyire tetszik vagy mennyire nem. -
Petykemano
veterán
"azért mert azt mondta, hogy hazudtak, és nem hajlandó mostantól nyílvánosan beszélni az AMD-ről (meg amúgy az intelről és nV-ről sem)"
De miért érdekli az AMD, hogy egy hazug nímand senki miket hadovál össze a idióta fantazmagóriáit tartalmazó videoiban és hogy mostantól nem talál ki róluk táblázatokat?
-
Z10N
veterán
Ezt az okorseget hogyan szetted ossze?
Ad1) Kontextusbol kiemeltel, raadasul rosszul ertelmezted, igy nem is valaszolok erre a reszre. Csak a kedvedert vasarlo=mezei vasarlo. Itt altalaban power userek vannak es nehany szaki, akik a a topik nevenek megfeleloen talalgatnak/elemeznek (lehet ez ujdonsag szamodra).
Ad2) A korabbi feltett kerdesekre nem valasztoltal.
Ad3) A "20 szinttel feljebb lévő gyártási költséget" pedig mar a szaksajto fejtegeti jo ideje, mivel tulzonak talaljak az arazast. Amiket Mi itt a talalgatos topikban tovabb fejtegetunk. De latom uj vagy meg itt, inkabb olvass vissza fel evet es talan kepben leszel. -
Z10N
veterán
Akkor olvasd el ujbol...
A vasarlok kozul senkit sem erdekel a "kereslet/kinalat" az a ceg erdeke, hogy hasznot termeljen. De egy darabot sem fonak egy ido utan eladni, ha majd folyamatosan novelik az arakat. Erre hoztam a konzolos peldat, de latom nem fogtad fel. Ezenkivul a kereslet/kinalat csak egeszseges piacon tud mukodni megfeleloen. Az AMD felhozatala nem ilyen. Kenyszer helyzetben vannak. Piacot es mindshare-t kell nyerni, akar vesztesegek aran is. Erdekes a CPU vonalon totalisan mashogy gondolkodnak es mukodik is a dolog. A Ryzen most tarol...
Milyen "helyettesítő termék"?!?
Ket darab sku-val?Milyen "reklámbehatás"?!?
A RT-rol hallottal-e mar? -
Cifu
félisten
Ha így marad a "vs" amit nyilván az ár alapján lőttél be, akkor egyértelmű, hogy számomra, hogy Radeon picit erősebb ugyanazért az árért.
Cserébe az nVidia tud hardveres Ray-Tracinget*, és fogyasztás-hőtermelés szempontjából jobban áll. Nem mellesleg igényesebb hűtése van.
Az összképet nézve szerintem eléggé jól lőtte be Z10N, kinek mi a fontos. Ha pusztán a teljesítmény/ár, akkor a Navi10 jó választás. Ha a komplett egészet nézem, akkor egyértelműen az nVidia-nak áll a zászló.
Ha a custom hűtések jönnek, akkor a teljesítmény várhatóan még nő egy picit, a zajszint és a hőfok csökken, cserébe az árak is emelkednek.
*Tudom, hogy a Ray-Tracinget szokás ekézni, hogy ki használja, meg fele FPS, és a többi, de ez mindig így volt új technológiák terén. MSAA, HW T&L, PS2.0, Dx10, Dx12, stb... Mindig mentek a viták, de ettől még előre mutató dolgokról, innovációról van szó. E téren korábban az AMD volt inkább az aktív, most az RT terén inkább az nVidia az...
-
Z10N
veterán
ki fogja arra, hogy emiatt nagy az ár?
A lapka gyartok?!?!?!A mikrookonomiajukkal meg maguk alatt vagjak a fat. Erdekes a konzolgyartok ennel tovabb tudnak gondolkodni. Persze kontrollaljak a sajat piacukat, de akkor is elhetobb megoldas, mint ez a "szep uj vilag".
Szerintem a "VS"-eket rosszul tájoltad be.
Miert is rossz a szintezes?!? -
D013
aktív tag
Vegát már nem vennék, zabál, duplát mint az 5700 kb, kell a fenének, meg utána még mókolni az alulfeszeléssel meg tesztelgetni. Ha kiadok 100k körül/felett egy kártyára az plug and play legyen. Ez olyan mint hogy nem vennék 150-200 ezres telefont ahol aztán romolgatnom kell, meg customer reco stb. Pont azért várok egy Vega 64 és 56 közötti valamire, mert egy mezei 5700 kb annyit eszik mint a jó öreg RX470-em kb.
-
Melyik részét nem érted annak, hogy leszarom? Nekem nincsenek ilyen fixációim. Ha valaminek nem tetszik az ár / érték mutatója, akkor nem veszem meg, és nem álmodozom róla, hogy milyen jó lenne. Veszek mást. Javaslom neked is ezt, ahelyett hogy értelmetlenül lázadozol a semmin.
-
TTomax
félisten
Teljesen igazad van,ha lenne opció ahol a reklámozott 100euro értékű 3 játék nélkül is vásárolható lenne az adott vga,akkor kíváncsi vagyok hogy itt hányan vennék meg a 3 játékos opcióban 100euroval drágábban,ja persze,hogy az érintett cégek se annyit fizetnek érte,de én se,csak akkor miről is beszélünk?Termékkapcsolásról pontosan...ha kell egy liter tej,nem veszel egy tehenet.Persze régen ez is másképpen nézett ki,természetes volt hogy jár az uj vgahoz,játék,poszter,poló,sli/cf csati,átalakítok monitorokhoz,volt hogy táp is,és még sorolhatnám.Nem írták oda hogy ennyi meg annyi értékű,csak annyit hogy jár ha ezt veszed....
-
hokuszpk
nagyúr
"képtelen egy terméket megvásárolni, hogy tényleg a kívánt terméket kapjam meg azon az áron amit megérne?"
akkor mar ertem miert nem veszel 2080TI -t, es inkabb itt rontod a levegot.
ha elviszik annyiert, amennyiert az AMD adja, akkor az arazasrol dontok kozul pont senkit nem fog erdekelni, hogy szerinted mennyi az annyi. -
Devid_81
félisten
-
Irónia Egyébként a csak a fantáziádban létező mintahalmaz melyik fallacy-ba sorolandó?
Megmondom, mit érzek akkor: szarok rá nagy ívben. Ha ér 30 EUR-t a játék nekem, akár azért, mert látok értéket a starter packben, akár azért, mert magában is megér 30 EUR-t, akkor megveszem annyiért. Ha nem, akkor tudomásul veszem, hogy nem én vagyok a célközönség, és nem veszem meg. Egészen biztosan nem fogok feldühödött hsz-eket írni emiatt, és nem fogom megpróbálni először letagadni, aztán marginalizálni azokat, akiknek ér 30 EUR-t. Folytassam?
-
SECTORnooB
addikt
"Az a tény hogy nekem az AMD úgy akar értékesíteni egy dolgot, hogy nem tudom megvenni olcsóbban játék nélkül, viszont játékkal meg felár van, az egy szánalmas húzás"
Megvagy tévedve máj frend, egy forinttal nem lett drágább bundle-lel a portéka, ajándék volt ennyi. Ezt mindenki tudja aki figyelemmel kíséri a piacot...
Most 108e a V56, ezért a pénzért remek vétel. -
Petykemano
veterán
Lisa Su azt Mondta, árban a radeon vii alá jön. Ez részéről a szokásos ködösítés, mint ahogy a radeon vii megjelenése és a 7nm gamer kártya közötti összefüggés.
Szóval elmaszatolta, ami jelentheti azt is például, hogy ha a szokásos módon beáldozzák az energiahatékonyságot, akkor jelenhet meg radeon vii teljesítményű és fogyasztású navi. De jelentheti azt is, hogy a a Turing Refresh érkezése miatt ha akarnák se tudnák a radeon vii fölé árazni.
Az elmúlt hónapok híreiben szerepelt gaming cloud célra Navit kártya érkezése (idén). Erre esélyes a Google, amazon és a Microsoft is, bár utóbbiról azt gondolnám, erről az új konzolokkal együtt rántaná le a leplet.
Ha érkezik navi, akkor annak vagy olyan teljesítményűnek kell lennie, hogy versenyképes legyen cloudba, vagy egyből dual proként adják ki. Így vagy úgy, de előnyt kell felmutatnia a v320 és v340 pro kártyákkal szemben. Ebből arra következtetnék, hogy a Vega 56-hoz képest tehát vagy érezhetően jobb teljesítményt, vagy érezhetően jobb fogyasztást, végső esetben lényegesen jobb árat kell hoznia.
-
Petykemano
veterán
Én azt gondolom, hogy le fogják tudni hozni annyira a késleltetést, hogy egy nem kompetitív, nem profi, hanem koca játékos ne érezze.
Lehet, hogy a stream gaming nem a hagyományos PC/console gaminget jött kiváltani, hanem azoknak nyújt lehetőséget, akik mondjuk nem akartak volna gépet újítani, vagy már csak egy tévéjük / telefonjuk van otthon. -
-
Cathulhu
addikt
Adoreddel az a baj, hogy o az educated quesseket is leakkent tunteti fel. Vagy a forrasa hiteti el vele, hogy az valojaban leak. De koze nem volt az utobbi idoben a valosaghoz. Ami esetleg bejott, az pedig nem olyan dolog volt, amit akar itt a forumban ne targyaltunk volna ki elotte, magyarul siman lehetett az eppen egy jol sikerult educated guess is. Viszont ami nem jott be, es tovabbra sem tudjuk, hogy valaha be fog-e, azt meg eleg arrogans modon vedte. A te indoklasodbol akar mondhatja azt is, hogy o vegig igazat mondott, csak fel ev alatt megvaltoztak a olgok, innentol kezdve tamadhatatlan.
Cserebe viszont mivel ugymond neki volt hitele korabban, igy csomo helyen lehoztak a "leak"jeit, mint huuu, meg haaa, meg az intel ashatja a sirjat stb. Ami viszont habar rovid tavon hasznos az AMD-nek, kozeptavon nagyon nem. -
Nem hinném hogy számon kértem volna itt bárkin a tényeket és a múltat. Az mondjuk igaz, hogy a 2019-es közelmúlt alapján (Picasso megjelenés) próbáltam torpedózni a 2018-as AdoredTV leaket (6 magos Navi IGP-s APU). Aztán már csak leírtam, hogy miért gondolom károsnak ezt a leaket, többször feltűnt már vásárlós topikokban tényként.
De legyen, mindig kapok, ha reagálok erre a leakre, úgyhogy mostantól csendben leszek. -
Petykemano
veterán
Nos, a posztomban el volt rejtve a lényeg. És az nem a táblázat. A táblázatot csak afféle tldr-nek gondoltam, egy update azoknak, akiknek nincs idejük megnézni a videót, vagy elmélyedni.annak.mélyebb gondolataiban. Ez volt a marketing.
Fölösleges is lett volna mást kiemelnem.. egyrészt mert mind tudjuk jól, hogy adoredtv hazugságokat és blődségeket, minden alapot nélkülöző ostobaságokat terjeszt. Másrészt abban igazad van, hogy a teljes képhez hozzátartozik az általad kiemelt két mondat is, de amikor jön a végelszámolás órája, a kutya nem fog (akarni) emlékezni arra, hogy emellett a táblázat mellett ott volt, hogy "A SZIVÁROGTATÓ SAJÁT ELMONDÁSA SZERINT EZEK AZ ÉRTÉKEK VÁLTOZHATNAK", ha nem pont így lesz a táblázat, akkor kár adoredtv hazudott, hypot keltett.
Szerintem egyébként az információinak valóságtartalmáról majd a Navit számozása fog árilkodni. Adoredtv ugyanis erről a számozásról akkor számolt be, mielőtt az amdnél megtörtént a radeonokat és procikat egymáshoz közelebb hozó, szinergiát célzó vezető kinevezése (Chennakeshu, jan. 25)
Ja igen, a hangsúly... ha figyelmesen végighallgatod, akkor a végén azt mondja, hogy ezek voltak az utolsó jó hírek a naviról.
(#40369) huskydog17
2018 júliusban még $20+ volt a GDDR6 1GB, 2019 január elején $10-11. Azóta mehetett még lejjebb. De valóban azbennyire olcsó nvidia kártyák már GDDR5-t használnak.(#40370) pengwin
A bitsandchips most írta, hogy a zen2 yieldje 70%, ami egy 88mm2-es chiphez képest elég alacsony, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a 331mm2-es Vega20-t meg consumer szintén értékesítik. (64 helyett 60 CU-val)
A Vega20-Nak akkor is 70%-nál jóval kisebbnek kéne lennie a yieldnek, hisz 4x akkora.Az ellentmondásra az lehet a válasz, hogy a Vega20 egy olyan design, ami beépítve tartalmazza a hibatűrést biztosítö a redundanciát. A jóval kisebb zen2, és vélhetőleg a navi pedig nem. Ami azt jelenti, hogy míg eddig ritkán voltak kénytelenek CUkat lékapcsolni.hiba miatt, a Navit és a zen2 esetén tömegével lesznek hibás lapkák. Cserébe persze nyilván kisebb és talán kevesébbet is fogyaszt redundáns áramkörök nélkül.
Ha így lesz, az magyarázná, hogy férhet bele, hogy eredetileg 40CU-s lapkákat vágjanak felére.
Ez persze részemről csupán feltételezés. -
Petykemano
veterán
Probléma az nincs
Csak újra azt a témát feszegetem, hogy mennyire navi a nexgen console.
Amire abu agyvize mindig felforr, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, és bárki aki ezt mondja, az nem ért hozzá és nem érti, hogy mennyire egyedi, speciális, különleges hardver a konzol. -
Petykemano
veterán
Olvastam.
Nekem az az üzenete, hogy a konzol chipek nem egy AMD gpu IP teljesen custom módon a Sony és MS irányítása alatt felépítve teletűzdelve mindenféle saját okosságokkal, amik kilétét még a Radeon mérnökök előtt is hétpecsétes titokként kell őrizni...
hanem:
egy AMD APU, amibe egy-két extrát, ami lehet egy Arm processzor, esetleg valami saját újítás, de döntően a nextgen Radeonból áthúzott tudás és a secret suace nem az egyedi hardver, hanem az egységes hardver (és egy egy hozzátartozó egyedi api), amire, ezért rá tudják optimalizálni a szoftvert. -
Devid_81
félisten
Nezopont kerdese, mert a nagy Navit mar majdnem tenykent kezeli a cikk, igaz 2020-ban jon, de erosebb lesz ray tracingben mint a mostani nVidia csucs.
Persze jobban belegondolva a nagy Navi mar csak tud annyit, mint a mostani nVidia csucs...igaz addigra mar az nVidianak megint kijon valami, es ahhoz kepest meg lehet nem lesz versenykepes ujra az AMD.
De ne szaladjunk ennyire elore, egyelore jo lenne latni a Navit, akarmilyen formaban, meg ha csak a Polarist valtja sem erdekes, csak jojjon. -
-
-
Ribi
nagyúr
Már megint találgatunk?
Kis hamis
Amúgy ez az idézet honnan van, hogy a kimaradt részre is kerül majd valamit?Amúgy direkt rákerestem, hgoy a forza 4 demo mostani gépeken mit mutat.
Mert ott Vega 7 es Ryzen gen3-al mutatott 110-130 fps-t.
Ehhez képest vega 56 és 1700x 4 magra korlátozva is 110 fps-t hozott. WTF... -
Ribi
nagyúr
Vagyis nem erősítették meg a 16 magot.
Mivel töltik fel lekvárral?
Annak lehet nagyjából hinni ami el is hangzik, de az is néha kisebb nagyobb csúsztatás. Itt konkrétum szinte semmi nem volt.
Az, hogy ők mondanak ilyen olyan bárhogy is értelmezhető dolgokat, azt mégis miért veszed úgy, hogy akkó az 16 mag? Mi alapján? Ja mert te úgy gondolod? -
Simid
senior tag
+Petykemano
Minek kellett volna elhangoznia, hogy azt mondjátok, hogy egyértelműen hülyeség volt az AdoredTV leak?
Csak mert szerintem nagyon lejáratta magát a srác és ennél jobban nem is nagyon igazolódhatott volna be, hogy hülyeség volt a táblázat amit közzétett.
Azért volt jópár olyan dolog, amit szinte biztosra vehettünk az ő infoja nélkül is: több mag, magasabb IPC, magasabb órajelek, max $500-os ár. Ezeknél az volt a kérdés, hogy pontosan mennyi az annyi. Illetve volt még pár valószínűsíthető dolog, például a külön I/O die.
Szóval egyáltalán "leak"-ről beszélni csak akkor volt értelme, ha abban van valami konkrétum amit eddig nem tudtunk. Nyilván a megjelenési dátum, a pontos specifikációk és az árak ilyen infok.
Ezek alapján kamu volt a leakje! Ez akkor is igaz, ha egyébként véletlenül az ár és a pontos specek nagyjából végül mégis így alakulnak. Ezt azért gondolom így, mert most már tudjuk, hogy hónapokra vagyunk a megjelenéstől és ezért azt is tudhatjuk biztosan, hogy jelenleg még maga az AMD sem tudja, hogy milyen áron és milyen SKU-kal fogják piacra dobni. Nem véletlen, hogy ezeket csak a megjelenés előtti hetekben szokták véglegesíteni. Ami nincs azt nem lehet kiszivárogtatni, így aki ennyivel előre közöl ilyen infokat az biztosan hazudik (bár nem biztos, hogy tud róla).
A NAVI leak esetében még durvább a dolog. Ott nagyon úgy néz ki, hogy még a tape-out sem volt meg december elején, amikor az Adored video kikerült (és lehet hogy még most sem). Ne felejtsük el, a 2016 decemberében demozott Vega végül csak júniusba került piacra (FE!). Ha januárban még egy nyamvadt previewra sem futja, akkor ebből nyár vége előtt nem lesz semmi! Aki mégis közöl árat, várható teljesítményt, elnevezést stb. az legnagyobb jóindulattal is csak vaktában tippelget.
Ami tényleg bejött neki az a chiplet felépítés, de pont ez volt az a dolog amiben elsőként visszakozott, mondván erre igazából nem is kérdezett rá, csak nyilvánvalóan adódott számára. Tehát az egyetlen dolog amit tényleg eltalált az bevallottan egy tipp volt részéről! Erre én is képes vagyok, igazából többen meg is tettük ezt a fórumon már, hogy tippelgettünk aztán bejött...Még annyit hozzátennék, hogy az AMD kommunikációja eléggé világos volt ilyen téren. 2019-ben EPYC-RYZEN-NAVI a sorrend (és nagy hallgatás van 7nm APU terén). Ez alapján nyilvánvaló lehetett volna számára, hogy nem lehetnek decemberben ár és teljesítmény infok a NAVI-ról. Jim még idézett is abból az interjúból egy másik részt, ahol ez elhangzott. Általában különös figyelmet fordít ezekre a nyilatkozatokra, de érdekes módon itt teljesen figyelmen kívül hagyta.
-
A nem lesz 8 magig korlátozva hol jelenti, hogy biztos lesz 16 magos? De lehet csak lemaradtam a 16 magos variánsok említéséről. Ettől még bejöhet ez később, remélhetőleg.
-
5% teljesítményt vesztek, ami egy 120000 terméknél 6000 forint érték, és lemondok 10% tuningról, ami egy 120000 forintos terméknél 12000 Ft. Tehát a táplálás bénázása miatt vesztek 18000 forintot. Na ezért mondtam, hogy nem ér a kártya 120ezret. Ezek szerint te is erre jutottál
Vagy veszek egy másik tápot.
Most azon filózok, hogy eladom a kártyát, és visszaviszem a tápot 14 napon belül, és veszek valami rendes kártyát. De ez már az nVidia találgatósba tartozik.
-
Szó sincs őrületes nagy ugrásokról. A legtöbb játék elég széles FPS-tartományban működik, pályák vagy akár jelenetek között simán lehet 2x különbség. Ha belövöm az átlagot 60-70 FPS környékére, akkor simán lesznek részek 40-50 FPS-sel és 80-90 FPS-sel is. A variable sync megoldásnak ezeket nagyon is feladata kezelni - akkor is, ha a saját igényeid ennél megengedőbbek.
(#38324) HSM: ha adaptív sync alatt arra gondolsz, hogy refresh rate felett vsync on, akkor noplease
De amúgy ha a chill és a custom resolution kombinálásával meg lehet oldani a dolgot, az frankó - miután én sosem hittem abban, hogy az async megoldások ingyen lesznek és mindent fognak tudni, az olcsó monitor és az olcsó kártya mellett van létjogosultsága némi hackelésnek
-
Nálam az egyetlen értelme mikor használom az 90-144 közt van tearing miatt. Nálam 60 fölött lenni létminimum
A tearinget nem freesync-kel, hanem v-sync-kel kell kezelni.
FullHD-n még elvagy 60fps fölött, de nagyobb felbontásnál már nem ugrálsz ilyenekkel. A Vega elvan 1440p-n 60fps fölött valamivel, de azért időnként benéz alá. A freesync lényege éppen az fps és a képfrissítés interferenciájából adódó rángatás kiküszöbölése. És az interferencia a kisebb frekvenciatartományokon jóval látványosabb, mint nagy fps-nél.
-
Van olyan játék, ami 40-60 FPS között megy, és van, ami 70 fölött. A beállításokkal tűrhetően be lehet terelni 90%-ban 50 és 75 közé, de kiugrálás mindig van ebből a range-ből. Minél tovább van a FS range lefelé és felfelé, annál nagyobb %-ban lesz remegés- / akadás-mentes.
(#38313) schawo: OK, chillt még nem próbáltam, de ránézek majd
-
Az "értelmes" egy elég nehezen megfogható fogalom. Amiket én néztem, az mind 48-50-től indult és 75-ig ment.
(#38309) Pakmara: ez egyrészt csak az elején volt igaz, másrészt mellékes. Nem arról van szó, hogy emiatt vegyen valaki G-Syncet, hanem arról, hogy ebben a FreeSync kompromisszumosabb.
(#38310) schawo: ezt jó tudni. A magasabb Hz azért jó, mert hiába nincs fix 90-100 FPS-ed, amikor 75 fölé megy, ha rövid időre is, akkor azért az észrevehető.
-
hokuszpk
nagyúr
nem a kihozatal miatt dragabb a 7nm, hanem a bergyarto szemszogebol a szukseges berendezesek koltsegeit vissza kell termelni, az meg nagysagrenddel tobb, mint az elozoeknel.
az NV/AMD szempontjabol meg a lapka tervezesi koltsegek szallnak el. 2-3x tobbe kerul a 7nm -re tervezni, mint 12-re, dragabb a maszk elkeszitese, stb. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem csak a hiba a probléma, hanem maga a waferár is. A mostani 7 nm FF nem túl olcsó, de a legtöbb új lapka a 7 nm FF+-t fogja használni, ami már EUV-s, és ezek a berendezésen nem valami hatékonyak. A hatásfokuk alig közelíti az 5%-ot, tehát fogyasztanak, mint a disznók, amihez megfelelő hűtés is kell az üzemen belülre, ami megint fogyaszt, mint a disznó. Eközben a valóban hasznosuló teljesítmény elenyésző, a többi hővé válik. Emiatt a 7 nm-es waferárak az FF+ node-on az egeket fogják ostromolni. Nem véletlen, hogy az AMD a Rome platformnál a nem skálázódó részeket 14 nm-en gyártja. Ezek nem igazán lennének kisebbek 7 nm-en, miközben a gyártási költségük a többszöröse lenne.
(#38246) dergander: A chipletes, illetve a többlapkás megoldások arra kellenek, hogy az új árak ne emelkedjenek. A piac sok mindent elbír, de a 2000 dolláros csúcsmodellt már nem. Már az 1000 dolláros szintért is hőbörgés van, és ez még az egészen olcsónak mondható 12 nm-es node. A 7 nm-es EUV összehasonlíthatatlanul drágább.
Hosszabb távon itt az lesz, hogy a fixfunkciós blokkok, illetve a ROP-ok készülnek 16-12 nm-en, mert ezekre ez egész jó és olcsó, míg a multiprocesszorok tömbösítve mennek 7 nm-re.
-
törölt tag
A kerdes meg tudjak-e csinalni hogy mukodjon is, meg JOL is mukodjon. Hardveresen. Megkerulve a fejlesztoket. Ha az allitolagos PS5-os szamokat nezzuk, ahol 240FPS 4K volt emlegetve (szep szamok) es ott mukodik, akkor valoszinuleg azt hozzak at a PC-s piacra.
Varjuk a hireket, jovo heten okosabbak leszunk.
Latta mar valaki mashol is lehozni ezt a hirt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- MIUI / HyperOS topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell XPS 15 9550 - i7-HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I M1200 4GB I Cam I W10 I Gari!
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest