- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
Petykemano #50839 üzenetére
Amíg az NV van elől addig hozzá lesz hasonlítva mindenki más is.
Ahogy játékban eddig Intelhez volt hasonlítva az AMD proci.
De VGA-nál marad a felállás.
Korai starttal az NVnek is valszeg ez volt a célja, hogy hozzá hasonlítsák az AMD-t és ne fordítva. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #50809 üzenetére
Eleve nehéz lesz a korábbi tapasztalatokból kiindulni, mert eléggé más az RDNA2 uncore részének felépítése. Tehát az általánosan minden GPU-ra jelentkező tipikus limitek is mások.
Az új dizájn bizonyos helyeken nem annyira jó, mint a régi, míg más helyeken egy valóságos szörnyeteg. Az általam ismert felépítés alapján elég durva rendszer lesz a tipikusan egyszerű felépítésű leképezőkben, amit például az eSport játékok használnak. CS: GO, meg a hasonló, viszonylag kis igényű játékokban, ahol nagyon sok munkát tud a chipen belül tartani, ott elképesztően brutális lehet, de ahogy kell a munkákkal a chipen kívül menni, kezd belefutni a sávszél limitjeibe is. Van egy határ, amin túl már romlik a hatékonyság.
Eléggé úgy néz ki, hogy más a teljesítménykarakterisztika a korábbi GPU-khoz képest. Lesz olyan, ahol bármilyen mai GPU-t "kettéhúgyoz™", de olyan is, ahol a 3080 nem lesz meg a csúcs-Radeonnak.
-
válasz
Petykemano #50809 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy a fejekben az első tesztek maradnak majd meg. Nulladik naptól kellene az upscalert prezentálni.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #50777 üzenetére
Engem jelen allapotaban az RT nem is tudna kevesbe erdekelni.
Pont volt egy video a Watch Dogs Legionrol ahol RT-vel DLSS nelkul meg a 3090 is kifekszik.
Megneztem jo sokszor, meg egy videoban egymas melle is tettem oket. Nagyitoval kellett keresni mit ad hozza az RT a felezett FPS-ert.
Par kep amiket talaltam:
Utolso kepen a gyonyoru tukrozodo darab egy falada tetejd aminek semmit nem kellene tukroznie. Olyan lada mint a bal oldalon levok.
-
válasz
Petykemano #50771 üzenetére
Őőő, ez nem nagyon érdekli az NV-seket, mint kiderült.
-
sakal83
addikt
válasz
Petykemano #50718 üzenetére
és akkor mi lesz az " igazi "3070 és a 3060?
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #50703 üzenetére
Még Xilinx deal nem 100%
-
Laja333
őstag
válasz
Petykemano #50678 üzenetére
Dehogy kaparja... OCUK launch óta kiküldött 559 darabot, és még több ezer van pre-orderen. Már ők is mondják, hogy legtöbbjük ne is számítson Karácsony előtt szállítást, majd valamikor 2021 eleje. És akkor ez még csak a pre-order.
Tény, hogy egyre több lesz majd szállítva, de nagyon messze van az összekaparjától.AMD készletet meg majd meglátjuk. Annyi plusz van náluk, hogy a Golden Week jóval a rajtjuk után volt, tehát az annyira nem kellene, hogy meglátsszon.
Aztán remélhetőleg kondi fiaskó sem lesz náluk, ami miatt NV oldalon az AiB-k vissza is tartották a piactól a terméküket egy jó darabig. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #50690 üzenetére
Az a licit lezajlott mar vagy masfel eve szerintem. Nem egy honappal a launch elott
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #50673 üzenetére
Intelé olyan szar lett , h oliverda nem merte kirakni .
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"Ugyanazon a node-on készülnek az XSS, XSX, PS5, zen2, zen3, Renoir és RDNA2 alapú lapkák is."
szvsz a Zen2 -t, RDNA1 -et mar leallithatták, de az sem lepne meg, ha az olcsobb szegmensbe latnank Glofo 12++ -ra visszaportolt Zen2 magot, vagy RDNA1 chipet ; vegulis ott is gyartani kell valamit, nomeg esetleg oem gepekbe mehetne nagyobb mennyiseg olcson.
@#50679 : ABU végig ezt mondta, hogy nincs elég gddr6x, csak senki nemhitte el...
@#50680 :
"A TSMC kapacitast elore kell lefoglalni, gondolod az AMD a GPU gyartashoz elfelejtett foglalni gyartokapacitast?"nem felejtett el, megvettek, mindent ami van.
Csak kozben a Sony megduplazta a konzolba rendelt mennyiseget, meg az MS is tobbet kert.
Mivel a szűkös időkben ez a két megrendelő tartotta a felszinen a céget, meg nagyjabol elore kifizettek az RDNA fejlesztesi koltseget + ők a legnagyobb partnerek, ezért az AMD adott nekik prioritast. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Nem igazan ertem ezt a logikat.
A TSMC kapacitast elore kell lefoglalni, gondolod az AMD a GPU gyartashoz elfelejtett foglalni gyartokapacitast?
Masik meg az NV kartyakra megmondta Jensen hogy nem lesz jobb a helyzet iden. Meg ha jonne is valamivel tobb kartya, az aruk borzalmas.
-
Yany
addikt
válasz
3070-es állítólag lesz bőven már a debütkor is, ami azt jelzi, hogy köze lehet a készlet-problémáknak a GRRD6X-hez. Kivéve, ha a 3080-asokból is lesz addigra doszta...
-
válasz
Petykemano #50603 üzenetére
VRS igazán VR ben lesz hatásos szerintem.
DLSS pedig RT hez lesz szükséges. A navinak jó fog jönni egy DLSS szerű ficsőr, valószínűleg az új konzolok is ilyen eljárások együttesét vetik be hogy rétékelhető 4 K vagy 1440P sebességet tudjanak letenni az asztalban, nem natívban fogják ezt hozni. -
törölt tag
válasz
Petykemano #50448 üzenetére
Nem kell drága NV kártyát venni , vehetnek drága AMD kártyát is
Igen itt sajna elszaladhat a ló és áteshet egy AMDseknél eddig nem ismert ingerküszöbön a legfelsőbb kártya ára.
Csak két rossz dolog történhet a Big Navival
-ha gyengébb lesz mint egy 3080
-vagy ha erősebb -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #50454 üzenetére
Server proci terén nagyon lassú növekedést várok .
Ryzenbe túl nagy növekedés nem várható .
Noti szép számokat hoz.
Pont va voltam Mediamarkt-ban . Baszki rengeteg AMD-s noti volt
Nem számoltam meg de kb 1/3 - 2/3 Intel javára . Pár éve nem lehetett látni AMD-s notit. Lenovo Legion 5-t akartam megtaperolni ... Hát faxa is ...Vga terén nehéz a helyzet. a nagy gonosz ellenség nem a desktop GPU-kon keres nagyot hanem az egyebeken , Server , Beépített stb .
Kérdés mikor Sikerül CDNA sorozattal piacot szereznie. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Az hát. Ha az MSRP nem is gondoskodik erről, a 400Ft-os euró majd fog.
sz: Emlékszem én még 99k-ért vettem 4870X2-t anno, ami ugya 450$ volt. Lehet számolni... Áfa után jön ki 185-re a dollár és kb 240-re az euro...
Aztán az akkori vezetés böffentett egyet és 140k lett az ára egy hét alatt... -
awexco
őstag
válasz
Komolyan én eljutottam már oda , h már nem is izgat , h milyen lesz a navi
Majd bemutatják és kész ...
Kezdenek nagyon elszállni a találgatások . Az , h a legkissebb kártyá fps értékeit adták meg nagyon erős
Viszont kíváncsi vagyok a 3. negyedéves beszámolóra. -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50436 üzenetére
Nem. Elvileg ez a sima XT, csak ki van takarva a chip.
536mm2 ?Elvileg az eredmény is AiB eredmény, tehát a referenciához képest OC.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #50380 üzenetére
Jön a rdna2 launch és majd okosabbak leszünk .
bár valamiért nagy ugrásnak gondolom a rdna1 hez képest , de a teljesítmény kimaxolásának az lesz a következménye , h drága nagy lapkákat kell gyártani . -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #50371 üzenetére
A Carrizo esetében pont nem. Ott már az IGP-t HPL-lel csinálták, és a CPU volt HDL. Azóta ez nem igazán változott az APU-knál, az IGP-t mindig HPL-re rakják.
A GPU-knál az AMD a HPL-re a Vega 20-nál állt át.Az AMD manapság már csak a CPU-kra használ HDL-t, ott is csak az egyes részeire.
A HDL-nek mindig az a lényege, hogy olyan sűrűn helyezzél tranyókat el, amennyire csak lehet. Ha mondjuk egy node hátrányban vagy, akkor ez eléggé hasznos ám. Ha egy node előnyöd van, akkor ennek nincs sok értelme, mert maga a gyártástechnológia megadja a sűrűséget, hátrányok nélkül.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #50267 üzenetére
Egyre reálisabb a dolog.
Ez az 50-55% ez szerintem effektív teljesítmény tehát azonos órajelen értendő, de nem azon megy! Ennyit is mondtak előrelépést 50% performance/watt
Csak nekem furcsa hogy két vágott kártya van ?
AMDnél soha nem volt még ilyen. Ez vagy a kihozatalra mutat egy jellemzést vagy ez nem egy GPU !!!
A 80CUs lehet egy Founder kártya selejtje pont mint a Radeon7-nél.
És a 72 CUsnak (4608 shader) a 64CU-s (4096shader) a selejtje.
Ez magyarázná a magasabb órajelet és azt is hogy ez egy Limited Edition lesz.
A másik megoldás hogy az XTX egy Golden Sample a magasabb órajelet ez is magyarázná mondjuk. Mivel látszik hogy 3080 fölé jön így ezt nem is várnám 1000 dollár alatt. Szerintem talán felveszi a versenyt a 2500 dolláros 3090-el -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Erre mar mashonnan is jott az az info amit Abu is mondott: az AIB partnerek csak olyan drivert kaptak ami durvan visszafogja a chipeket
-
Mumee
őstag
válasz
Igen, annak az embernek az infói valahogy mindig olyan zavarosak.
Mindig ilyen félig igaz szagúak. -
poci76
aktív tag
válasz
Petykemano #50223 üzenetére
Resellereknek 3 hetes limitet ír, úgyhogy remélhetőleg annál nem tart tovább a készletek feltöltése.
-
válasz
Petykemano #50079 üzenetére
Biztos, hogy nincs WPG level clock adjustment.
-
Danex
addikt
válasz
Petykemano #50063 üzenetére
3090 azert ennyivel drágább mert azt lehet render munkára befogni, illetve sli-be kötni.
Munkaeszkozt meg kb szabadon lehet arazni.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50065 üzenetére
Már maga a tény is üdvözlendő, hogy a számok adottak a leakek alapján a győzelemre is.
2400mhz nem boost clock, hanem game clock AIB Schur hozzászólása. [link] -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50063 üzenetére
Azóta rogame is írta, hogy saját forrásból nem Schur által "Navi21 clocks are insane !!"
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #50053 üzenetére
Es meg valami keszulodik Navi21 XTX neven is...
Lehet lesz surprise party a vegen? -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50026 üzenetére
Ice Lake TDP-k voltak nem Navi.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50026 üzenetére
Navi21 GPU TDP-nek tűnik.
Még a Chiphell-es táblázattal is közel egybevág, ha hozzáadjuk a többit.#50028 : Ez egyértelmű. Valószínűleg idén csak 3 kártya jön. Talán 4.
-
válasz
Petykemano #50015 üzenetére
Illetve $300-500-ért ott vannak a konzolok.
A series S $300 és pont benne van az a 20CU, ami belépőszintre kellene.
Továbbra se értem, miért kerül a konzol összehasonlítási alapként az asztalra. Ha innen nézzük, akkor vegyük bele az összehasonlításba azt is, hogy az új konzolokra 10$-al magasabb lesz a játékok ára is.A konzolokat veszteséggel árulják a gyártók - hogy aztán a licensz díjakból pótolják a kiesést. Almát körtével...
-
törölt tag
válasz
Petykemano #50009 üzenetére
A Normál ez... lenne várj kivastagítom
270 ezer 3080 ref de sose volt csak 340 felértékelve 400+ra jó ++
280 Big Navi 16 GB OCUKon mivel nincs konkurencia ipon alza 320
300 3080 20 GB-> lesz az 500 is mert drága a GDDR6X
240 ért a kis vágott 12GB OCUKon magyar bolt 280
Miután már a normállal is elhagytuk a rögvalóságot és a 78 erzes magyar minimálbérhez viszonyítva űrhajó így én nem csodálkoznék ha GFel kötnének valami 12++os megállapodást a középkategóriában mert 120-180 ban nézzük a szakadt sátorponyván át a csillagos eget és hallgatjuk hogy áá 460ért vettem nem volt drága nem értetek hozzá ... -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #50009 üzenetére
Van benne ráció.
Engem mondjuk kevésbé érint, 200-250e körül tervezek VGA-t venni és az már Navi21/3070 térség. Persze kérdés, hogy mit milyen áron adnak.
3080-ért se rohannék 400e-ért, ha nem lesz úgy túlárazva valamelyik jobb VGA az említett árkategóriában, akkor jó. -
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano #50001 üzenetére
Mit számít hogy tier 2 vagy 3? Régen is mondtam hogy kinemszarjale kategória, mert nincs olyan játék ami "végtelen" mittoménmilyen regisztert használ. A tier 2 készlete is bőven sok. Ellenben NV DX12 feature-ök terén évek óta előnyben volt/van. (feature level)
Emiatt viszont tényleg nem lehet az új dolgokat alkalmazni játékokban. -
Busterftw
nagyúr
válasz
A legutobbi penzugyi jelentesben eloszor, a data center tobb bevetelt generalt mint a gaming, szerintem az ARM kapcsan ez relevansabb reszveny szinten.
Ha az AMD versenykepes most ebben a genben, nem hiszem hogy sokat szamitana. -
Alogonomus
őstag
válasz
Az Nvidia részvények árfolyamát ugyanúgy a hype határozza meg, mint például a Tesla részvények árfolyamát, mivel egyik esetben sincs a piaci értékükhöz hasonló mértékű kézzelfogható vagyontárgy a cégek mögött. Az Nvidia esetében az azonnali kilengések talán mérsékeltebbek lennének, mint volt a Tesla esetében például az acélgolyós eset kapcsán, de egy teljesítményszinttől függően 50-100 wattal takarékosabb, de ugyanolyan teljesítményt nyújtó kártyaválaszték esetén azért az Nvidia részvényárfolyama is határozott csökkenésbe kezdene.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #49982 üzenetére
Éjszaka sötétben nagy buli
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49986 üzenetére
Szerintem is, de szerintem egyéni gondolkodás mentén futott neki az illető.
Ettől még, ha az egyebeket mint CME is említ rászámítjuk nagyságrendileg stimmelhet a számítása. (Mondjuk eleve alapárakkal számolt itt-ott a kialkudott mennyiségi kedvezményt nem számolta bele) -
Yany
addikt
válasz
Petykemano #49970 üzenetére
Az utolsó pontoddal szembe megy, hogy nem a gyártók értékesítik drágábban a terméket, hanem a kereskedők. Sőt, az MSI-közeli Starlet fejére is rákoppintottak a bepróbálás miatt és fizetik is az MSRP-difit.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #49964 üzenetére
Na ugye milyen divatos a kék ing kaktuszokkal (NEM
)
Elmesélheted mit mondFigyelj Bé megszereztem min dolgozik most az AMD
de DLSS nélkül -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49964 üzenetére
Itt az eredetije amúgy...
[link] -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49839 üzenetére
Ok. Az Avery pletykákat ki lehet dobni a kukába.
[link] -
törölt tag
válasz
Petykemano #49934 üzenetére
De nem érted mennyire kritikus a helyzet Petyke? Azt mondta Abu bének képzeljen el még a DLSS-től is jobb AI upscalinget.
De a Bé nem tud elképzelni DLSS-től is jobbat
Jössz már ilyen Innosilicon-okkal vészhelyzetben .ááhh -
kisfurko
senior tag
válasz
Petykemano #49919 üzenetére
Valahogy így gondolom én is, bár én még 30%-os frekvencianövekedést is nagyon eltúlzottnak tartok. Az én tippem max. 15%.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #49920 üzenetére
Volt egy eredeti videójuk, amivel kiegészítették a két képkocka közötti részt.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49919 üzenetére
Amúgy OCUK-n számolták, hogy matematikailag kijönne hogy Navi22 40CU = 2080ti, ha minden csillag együtt áll.
-
gabika1972
tag
válasz
Petykemano #49856 üzenetére
Kérdés hogy a "bizonytalan szavazókat" nem tántorítja-e el ez trükkösködés. Azt tudjuk, hogy a fanok mindkét oldalról csak a favoritjukat veszik meg bármi áron. Ha holnap egy laposelemet dobnának piacra gpu-ként amd vagy nv felirattal már ugranának is megvenni. A köztes több millió bizonytalan usernek szól a marketing. Ebben erősebb sokkal az nv, oldalakon keresztül tárgyaltuk átlag Pisti milyen preferenciák alapján választ ma kártyát. A kérdés tényleg az, hogy hány ilyen vacilláló vásárlót veszt nv ezzel a stratégiával(ha igaz egyáltalán).
-
Ribi
nagyúr
válasz
Azért arra is emlékezz, hogy a vega is jött kamu 400 dolláros áron, kb az első x darab, utána sehol sem lehetett annyiért kapni. Ha ugyan ezt az NV tolja akkor köcsög NV, de ha az AMD akkor hirtelen mindneki amnéziás lesz? Ejnye ebjnye. Meg megy az NV fanatikusság
Busterftw : Pont ezaz, Vega 7 papíron burtál volt, de gyakorlatban kicsit sem. Most jön valami petyi, hogy mennyi ROP van benne, erre jön, hogy akkor jujdejó. Bazze nem 2 hsz-el előbb volt róla szó, hogy a papír értékek szart sem érnek? 2 hsz múlva amnézia?
-
törölt tag
válasz
Nem bírta volna el az NV trend. Tudták az AMD megjelenés dátumát bármi áron ki kellett hozni NVnek valamit, mert az hogy eddig egy évvel volt elmaradva AMD a kiadásban, azt nem válthatja fel hogy második. Még akkoris ha pontosan tudta nem lesz 270 ezerért ref kártya, csak egy váza szerű demó az előszobába.
Meg ugye 60-70%-os előrelépés van, aki először borít az élvezi ezt a dicsfényt a másik meg ááá csak beállította az eredményt
igaz 100%ot gyorsul a 5700 XT-khez képest de ez már nem a PR része. CIFUnak azért jó a leakja mert PRO KONTRA alapú ,
elgondolkoztat ha a hardveres gyorsítás CU-nként van miért nagyobb a fogyasztás mert ha egy egységes dedikált mag van azt gondolnád ott nagy hő termelédik és egy limithez vezet...
Napi szinten ma is megküzdök a szájkaratés fanatikkal aki csak egyik oldalt látja. tehát nekem jól esik a pro/kontra alapú megközelítés.
Erről az NV megjelenésről ha megengedtek egy hasonlatot.
Oroszok meg Amerikaiak versenyeztek egymással csak ők ketten . Oroszok veszítettek, Ez így jött le az Orosz sajtóban:
Sportolóink megszerezték az ezüstérmet, Amerika pedig az utolsó előtti ! -
Jacek
veterán
válasz
-
válasz
Petykemano #49839 üzenetére
Hogy én mennyire utálom, amikor 30 Tweetben tudják csak megosztani az infókat. A twitter kipusztulhatna már...
Összefoglalva (Hogy Malibutomi leak-kivánsága teljesüljön
):
Navi 21:
-Csak a Navi21 és annak vágott változatainak lesz DXR támogatása.
-Bekapcsolt DXR mellett a kártya fogyasztása jelentősen megugrik.
-A Navi 21 XTX rengeteg energiát fogyaszt, többet, mint az RTX 3080 (FE), vagyis 320W felett.
-A Navi 21 RT mellett lassabb lesz, mint az RTX 3080.
-A Navi 21 XTX ezzel együtt az RT nélküli játékokban általánosságban jobb lehet 4K-ban, mint az RTX 3080.
-Nagyon drága kártya lesz (RTX 3080 MSRP felett, ami ugye jelenleg nem jelent semmit...).
-A Navi 21 XT nagyjából 25%-al jobb, mint az RTX 2080Ti, és veri az RTX 3070-et ~12-15%-al.
-A Navi 21 XT 5-10%-al fog elmaradni az RTX 3080-tól RT nélkül, még többel RT mellett.
-A Navi 21 XT célára 599$ (+ / - 50$), más forrás: 50-100$-al olcsóbb lesz, mint a 3080
-A Navi 21 XT volt demózva a Zen3-as bemutatón.Navi 22:
-12GB, 192bit busz, 40CU, nagyon magas órajel
-A teljesítmény plusz főleg a magasabb órajelből fakad, AIB-k esetén 2350Mhz is lehet
-TDP terén olyan lesz, mint az 5700XT (ie.: ~225W), talán kicsit magasabb.
-Teljesítmény terén nagyjából az RTX 2080 Super szintjén lesz. -
atok666
őstag
válasz
Petykemano #49788 üzenetére
Nem az a lenyeg, hogy maximalis minoseg kell a halonak, hogy minel jobb eredmenyt adjon?
Atok -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #49750 üzenetére
Ezt akartam én is írni.
4 napja volt infó. Hova lékeljék már azt a dinnyét? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #49695 üzenetére
Éppenséggel már gyártanak elég nagy ASIC-okat. Van itt tapasztalat.
A GA103 elsődlegesen azért jöhet, mert szereztek már annyi tapasztalatot a 8 nm-es node-ról, hogy készítsenek rá egy dizájn update-et. Ugyan nem szokványos, hogy fél éven belül lesz egy ilyen, mert általában egy éves szinten éri meg dolgozni, de ha nagyon muszáj, akkor fél éven belül is meg lehet ezt csinálni, csak költségesebb. Itt az van, ami az AMD-nél is volt a Vega 20-nál. A Navi 10 jobb dizájn lett, mert jobb volt dizájnkönyvtár hozzá. A GA103 is készülhet frissített dizájnkönyvtárral, tehát ugyanazt a teljesítményt kisebb fogyasztással hozza majd ugyanazon a node-on.
A dual source jól hangzik, de extrém mértékben költséges. Ezeknél a modern node-oknál több száz millió dolláról beszélünk. Az NV-nek ez hülyeség lenne, mert egy rakás pénzt öntenének egy olyan node-ba, ami elavul mire megfelelő szintre hozzák a fejlesztéseket. Ezt egyszerűbb lenyelni, és arra koncentrálni, hogy az 5 nm-es kör jobb legyen. Azért nem célszerű egy idő után sok pénz rakni ebbe, mert mire tényleg működő szintre javítják a 7-8 nm-t, addigra 3 nm-en lesz az AMD. Ezt a problémát nem érdemes már komolyabb mértékben kezelni, át kell ugrani.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49695 üzenetére
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #49674 üzenetére
Kérdéses. Nagyon fontos, hogy a GDDR6X bevezetés szintjén van. A GDDR6 is drága volt az első megjelenés pillanatában igaz csak ~20 dollár volt a memóriastack, de 3 hónapon belül lement 10 dollárra. Valószínűleg itt is hasonló fog történni, ahogy a gyártás felfut. Egyre nagyobb lesz a túltermelés, és ez az árat is leviszi. A kezdeti árak a memóriapiacon mindig extrém magasak, még tart a gyártás felfuttatása, és versenyhelyzet sem alakul ki. A DDR5 is azért kezd a szerverpiacon, mert extrém drága lesz egy modul, de egy éven belül már asztali szinten is megfizethető lehet, mert a kezdeti ár a harmadára, vagy jó esetben a negyedére eshet. Most is erre várnak a GDDR6X-nél, hogy felfusson a gyártás, és az ára lemenjen 10-15 dollárra, ami nem sokkal van a GDDR6 fölött.
-
válasz
Petykemano #49574 üzenetére
Kerdesedben ott is a valasz, teljesitmeny orieantalt reszegyseg/felsohazba szant paletta eseten soha nem lesz hasonlo lepes, mint az IOD eseten. (Maximum valamilyen kenyszerito hatas eseten, de nem mint plan A
)
-
Piszmaty76
aktív tag
válasz
Petykemano #49556 üzenetére
Lehet, hogy valami csoda folytán most kivételesen abban a ritka helyzetben vannak, amikor trollkodhatnak az Nvidiával. Ebből a fura évből ezt is simán kinézem...
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #49556 üzenetére
Scott Herkelmann jobban tenne ha nem irkodna vagy mondogatna semmit mert jo vege meg soha nem volt annak amit produkalt twitteren vagy interview valaszokban amikor rafinalt probalt lenni.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #49482 üzenetére
Azzal egyetertek hogy mar a 3080 alatt 5-10%-al is kivalo lenne, de az altatassal nem. Nezd meg a procikat. Egy hetes hir hogy nem lesz 16 magos erre Lisa a pofankba vigyorogva kulon bejelenti a tobbi utan hogy itt a 16 magos proci egyetek.
-
válasz
Petykemano #49426 üzenetére
gondolod jensen papa nem adna a sütőből egy 3080 karit ha csak ezen múlna ?
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
"Vajon ha a zen3 valóban át tudja venni a vezetést a 10900K előtt, akkor azt az AMD hogyan fogja demózni?"
A CPU-limit teszteléséhez nem kell erős videókártya.
Rakhatnak be RX5700XT-t is, csak akkor nem 1440p Ultra-n jön a CPU-limit, hanem mondjuk LOW-on, vagy 1080p-n.
De szerintem a legjobb az, ha csak szintetikus teszteket tolnak, a játékok tesztelését meg rábízzák a sajtóra. Azzal a kecske is jól lakik és káposzta is marad.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"Vajon ha a zen3 valóban át tudja venni a vezetést a 10900K előtt, akkor azt az AMD hogyan fogja demózni?"
azt konspiraciosan ugy oldanam meg, hogy a 10900K melle egy 3080 -at azzal, hogy "bocsi, csak ezt tudtuk beszerezni", a Zen3 melle meg "full AMD Nextgen" felirat aztan dontsd el, hogy a cpu miatt gyorsabb vagy a gpu miatt
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Nem kell hogy mutassak milyen GPU-val. A hivatalos slideokon eleg ha szazalekok vannak, meg olyan programok amik a processzor erejet mutatjak. Aztan majd a teszterek ugyis lemerik
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #49418 üzenetére
"sapphire vagy melyik szokta gyártani a referencia kütyüket"
Én úgy emlékszem, hogy a referenciákat konkrétan a TUL gyártja mindenkinek, elvileg még a matricákat is ott ragasztják fel, hogy Asus, Sapphire, Gigabyte...
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #49400 üzenetére
Nem értettél ... nem külön , hanem egybe ... egy db sziliciumon .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #49395 üzenetére
Valami nagyobb ram a gpu silicium szeletbe integrálva ?
Mondjuk 8gb gddr6 az menyi terület szilicium ? -
MegalodonS
őstag
válasz
Petykemano #49387 üzenetére
En azt gondolom meg mindig ,hogy rengeteg keszlet vissza van tartva.Az Navi kartyak berobannak es az emberek el kezdik venni,akkor kiderul,hogy van e keszlet vagy sem
(#49388) Malibutomi
Persze, mert az MSI az EBAY-re arul,mert tobb a profit!Lehet masok is ugyan azt teszik???Amig, csak a Zotac kinai reszlege, 400.000db videokartyat tud legyartani 1 honap alatt,mar tul gyanus a dolog!!A kerdes, miert nem gyartanak, vagy a kerdes, miert nem ertekesitenek?
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #49387 üzenetére
A kereslet nagy de kartyak meg ablakban sem. Mindenhonnan azt hallani hogy csak par kartya erkezik ide-oda.
Ez a nagy huu a botok elvittek mindet meg a nyereszkedok csak a teteje a dolognak az egesz azert van mert lofax mennyiseget gyartanak
-
törölt tag
válasz
Petykemano #49322 üzenetére
Én azt hittem felvették a Vega hoszteszeket a Prohardver Büfébe és azóta ABU ott posztol sajiburiért
A főnöke még most se érti ki csempészte be a drescode-ba a topless szót mielőtt aláírta
Egy faBatkamanót annak aki mutat ABUról hiteles videót.
Az egyetlen hiteles kép róla még mindig csak az amikor ül a piros szolgálati Ferrarijában, kubai szivarral és egy bőrkabátra hamuzik
Addig mondhat bármit amíg nincs eligazítás az a saját véleménye.
Ha a Zen3-asan két GPU között csücsül egy hatalmas közös kess az előnyt jelentene nem ? -
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #49322 üzenetére
"Ezért például amikor Abu nem irogat a topicban, nem csak le témákat, hogy az hülyeség, akkor lehet sejteni, hogy nem akkora hülyeség. Jó, ez persze nem 100%, mert egy meghatározott valamivel kapcsolatos téves feltételezés tagadása is lehet NDA szegés. De azt lehet tudni, hogy valami susmus van."
Pszt. Meg elijesztitek
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49318 üzenetére
Azon hozzászólásom előtt linkeltem a videót én is amúgy.
Remélem azért elkeresgéltél. -
válasz
Petykemano #49318 üzenetére
A 2.5-ot szinte biztos, hogy el kell felejteni....
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49309 üzenetére
Valóban, igazad van rosszul írtam.
Az Infinity Cache-hez a videóból egy kivágott kép :
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #49300 üzenetére
6900XT annyira nem is ment félre, leszámítva a clockokat.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #49170 üzenetére
Mondjuk az is igaz , h a síma 5700 nek nincs sok értelme 5600xt és 5700xt közt .
Bár Amd hozhatna laptopba is normális kártyákat rdna2 alapon ez lehet kivitelezhető lenne megfelelő perf/w jellemzőkkel . Ne csak az Apple-nek gyártson ilyeneket . Bár lehet valamiféle terv ,mert kitalálták a közös fogyasztás vezérlés Laptopra . Ha nem gondolnák komolyan minek fejlesztették volna ki ...
-
válasz
Petykemano #49170 üzenetére
Tom's Hardware szerint meg egyáltalán nem igaz, hogy a Navi 10 nyugdíjba menne, marad mindkét variáns.
Egyébként ha most generáció váltást hoz az AMD is, akkor a Navi 10 kártyák árát egy kategóriával lejjebb kéne vinni (250-300 dollárra), 350-400 dollár Ár szintre pedig be kéne hozniuk egy 2080 és 2080S teljesítményű Navi 2x-et.
Persze ez nálunk 95k és 115k bruttó árat jelent, ami a csúnyán gyenge pengőnknek hála szinte a tavalyi árszint, de ez van. Ugyanakkor az 5500XT árának is lejjebb kellene mennie, már Polaris szintre. Csak ugye a Polaris marad, így az 5500XT nem mehet le arra a szintre. Nem tudom, mi lesz...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #49150 üzenetére
oke adom, de nezzuk a jo oldalat, rovidtavon megsporoltak 900M $ -t
ha egy lapkat terveztek ddr6 + hbm vezerlovel, akkor 1.2B$ -t.
oke, draga a gyartas, de ha jol eladhato a termek, akkor a vevok majd kifizetik azt a par10 dollart, amit elvisznek a plusz aramkorok. A nagyobb lapkamerettol meg szvsz jobban hutheto lesz a cucc. Gondolom a megsporolhato helyen elfero par cu-t kimatekoltak, hogy ugyse lehetne etetni, 40 helyett 48 CU, az "csak" 20% elmeleti plusz teljesitmeny de ha nincs hozza savszel akkor minek, 46 -ra meg nem jon ki a matek. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #49128 üzenetére
csak tippelek, de szvsz a memvezerlo aranyaiban nem visz el sok tranzisztort, es igy a kovetkezo generaciora is le van tudva ez a problema
-
válasz
Petykemano #49122 üzenetére
figyu ez a srác tolta fullba ilyen színes hátteres táblázatban a traversal coprocesszort is az Ampere megjelenése elött.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #49124 üzenetére
nem kell elszorni masfel milliárdot, legyartod a 384 (512) bites memoriavezerlos lapkat cacheval ,aztan letiltogatod a felesleget. hbm verzioban ugyanez. megall 600 milliobol a mutatvany
-
törölt tag
válasz
Petykemano #49122 üzenetére
Rossz gonosz manó most meg kellett miattad néznem újra azt a meleg Sony-s istenáldását megint. Elmondanád kérlek ez a kedves fiatalember mit keres a videóban ?
és a címben mit nyernek ? Best Paperlaunch in Oscar ?
Amikor elkezdték fejleszteni a Big Navit tudniuk kellett hogy a GDDR6X nem fog rendelkezésükre állni.
Ezután már vagy HBM2E felé indulsz ami meglehetően drága, vagy belemész egy technológiai háborúba.
Intel nagyon helyesen belement a chipsetes megoldásban először a piacon ezzel a 4 tiles rendszerben meg tudják törni a monolith hatalmát{Fizetett hirdetés: Hajrá Koduri ! }
Itt adódik a kérdés akár ki nézhetne a Big Navi úgy is mint a ZEN 3 , 3 chipből felépülve. Ha a azt vesszük hogy a GDDR/Xet GDDR6+ cache-vel akarom legyőzni felvetődik a kérdés IQ-t nem akarok csinálni? Bele cserélhetőre a HBM2 vezérlő és a cacha és akár glue akár chipletes alapon mellévágom. Mit gondol ön erről kedves rák úr ? -
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano #49059 üzenetére
Hogy itt bármi megváltót fog kijövetelkor hozni az amd árban.
-
arabus
addikt
válasz
Petykemano #49054 üzenetére
hiszen ha nem lenne versenyképes nem lenne a illetve b verzió készitve.
egyik 3090 ellen másik 3080 ellen,márpedig nagyon ugy néz ki 80 cu lesz bennük
az pedig brutális teljesitményt vetit elöre.persze nem biztos hogy ezek olcsók
lesznek.
bár elnézve az nv-s vásárlásokat itt semmi se drága. -
Jack@l
veterán
válasz
Az utóbbi 5 év árazása mást mutat. Egy hajszálnyival se volt jobb az amd ár/perf mutatója, mint a konkurenciáé, sőt. Max olcsóbbá tették a kártyákat pár hónap mulva, hogy ne legyen rosszabb. Ezért se eröltetik a versenyt, nekik jó az a kis szelet is a vga piacbol, nagy haszonnal.
-
Raki
aktív tag
válasz
Véleményem szerint AMD-nek most nagyot kell virítani és el kell küldeni nv-t gondolkodni kicsit, ha azt akarják, hogy a bizalom meglegyen és ezzel sztm nem csak én vagyok így.
Értem ez alatt, hogy pl 700 dollárért vmi olyat kell mutatni tesztekben, amit nv sem ért, hogy hogyan.
Sztm az most nem opció, hogy lassabbak vagyunk ugyan, de olcsóbbak is. Most nem hibázhatnak és remélem ezt ők is tudják... -
válasz
Petykemano #48920 üzenetére
El sem tudod képzelni, mennyire érzem és egyetértek azzal, amit leírtál. Teljesen felesleges árháborúba belemennie az AMD-nek az NV-vel. Hogy miért? Egyrészt azért, amit te is leírtál, mert azzal nem fog mindshare-t nyerni az AMD. Másrészt meg az árháborút csak azért várják sokan, hogy a kedvenc NV-jüket olcsóbban meg tudják venni, eszük ágában sincs még csak kipróbálni sem az AMD-t. Büdös nagy l***szt nekik, nem árháborút!
(Nem az NV-vel van bajom, mielőtt bárki belém kötne. Nekem mindegy, melyik gyártó, de abban az árkategóriában, ahol én nézelődök, adja meg nekem a legjobb $/perf értéket.)
Szóval hozza csak az AMD a megfelelő teljesítményt kicsit olcsóbban. Az sem biztos, hogy az AMD le akarja tarolni a piacot, mert tudják, hogy a jelenlegi helyzetből nagyon nehéz megfordítani a trendet, ahhoz több generációnyi jól sikerült GPU kell. -
Sundesz
addikt
válasz
Petykemano #48920 üzenetére
Szerintem az átlag vásárlót annyira nem érdekli a fogyasztás, egyszerűen az Nvidia jobban csengő brand. A köztudatban ott van még az "AMD nem tud drivert csinálni" érv is (16 éve is ezt mondták nekem amikor ATI-t vettem). Ha valamit nagyon eltolt az Nvidia akkor van esélye az AMD-nek (mint pl FX széria vagy talan most?). Szerintem az első Navik nagyon is jók lettek.
Ez olyan, minthogy miért vesznek sokan Volkswagent, amikor olcsóbban tudja majdnem azt egy Mazda, Hyundai, Kia. Hosszabb távon meg lehet megbízhatóbbak is az utóbbi márkák.
Nekem személy szerint számít az ár is.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #48811 üzenetére
Szerintem a 2500MHz nem eliras. HA a nagy kartya tud tenyleg 2.2GHZ-et akkor a kicsi nem fog kevesebbet tudni orajelben.
-
do3om
addikt
válasz
Petykemano #48807 üzenetére
Ez a max mi, mert pl a 3090 rekord az 2580Mhz. Jelenleg. Tehát az a szám egy olyan amit így extrém esetben lehet csak elérni de ott meg is van húzva a határ?
Mert ez sem mindegy.
Az nv fogyasztás, meg ref karira. Már nem azért de ilyen hűtést és kialakítást az AMD megálmodni sem lenne képes.
Persze fogyszat mint állat, de hogy erre mivel reagáltak az szerintem nagyon szép.
Míg mások oldal megoldásait vissza nézve.... Joggal kapta a kritikát.
Custom oldalról megy egy 100w os karit is képesek kiadni szar hűtéssel, szóval azt felesleges ide keverni. Az persze nem vitás hogy fel van adva a lecke nekik ezzel a borzasztó hőtermeléssel.Az AMDt úgy néz ki a tsmc húzta ki a szarból minden fronton. Mert azonos gyártás feltételek mellet borzalmasan alul marad. Addig kell örülni amíg így marad mert kicsit magához tért. De szerintem amint más is azonos technológiára megy, saját szellemi tökéből nem lesznek megint sehol.
Mert kockáztatni ez azért érdem, de nem is volt más út. De szép volt az biztos, bejött ez a 7nm úgy néz ki. -
törölt tag
válasz
Petykemano #48800 üzenetére
Jó ebbe a 2.5 GHz-be azért ne lovagoljátok bele magatokat.
Vagy lovagolj csak ne vidd be az erdőbe többieket.
A táblázat szerint Navi 21 a és Navi 21 b 500-2050
és csak a Navi 22 500-2500 MHz. Az viszont egy később érkező termék ! valszinű egy Finfettel arrébb. Tehát ne várjon most senki egy hónap múlva senki 2500 kártyákat.
Ami viszont a nagy szám lenne az ha a Navi 22 a Renbradt-al együtt jönne 6nm-en, na ott ütne akkorát mint a BAN Hammer a youtubenTESCO-Zsömle: Nem gondoltam hogy ennyire érzékeny vagy a külsőre természetesen csodálatos szép kártyád lesz béke bódogság !
-
válasz
Petykemano #48771 üzenetére
Az 20% difi fentrol nezve, lentrol 25%, nem annyira szokatlan "tavolsag"...
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #48771 üzenetére
Meg van Navi24 is. Csak arról nincs elég info.
2060 1660 szint skálázódásra elég lehet a -8CU. -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #48684 üzenetére
Na melyik lesz a befutó?
Szerintem az utolsó. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #48677 üzenetére
Tudom, és Jackal erőltette a 8K-t a 3090 miatt. Erre mondtam én, hogy 8K-ra amúgy is hülyeség, mert nincs mit meghajtani vele... Még aki meg is engedhet magának 1500$-ért egy VGA-t, egy monitor/TV ennek töbszöröse és -mint az a tesztekből kiderült- egy marék játékon túl nem is támogatják a felbontást, szóval nincs 8K gamind DLSS8K nélkül ,mert nem tudnak a motorok natívan kitolni akkora felbontást, nincsenek rá felkészítve...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #48675 üzenetére
Az a baj ezzel a "nincs HBM"-mel, hogy AMD oldalon nincs más a GDDR6X ellenében. A 8K-ra optimalizált cache meg eleve hülyeség, mert a legolcsóbb 8K monitor 3.999$. Kanyarban nincs a dolog. Bőven elég 4K-ra optimalizálni, abba van elég tartalék, hogy elviszi az 5K-t is (VR/UW).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #48641 üzenetére
Jó a cache nem fogyaszt ám nagyon sokat. Az adatmozgás lapkán belül marad, és mindig az a leghatékonyabb. De ezt a rendszert én inkább úgy képzelném el, mint az Xboxnak a korábbi megoldását. És ha erre külön még optimalizálnak is, akkor egy ilyen nagy cache igen gyilkos teljesítményt tud kínálni. De azért elég nagy őrültség is, mert sok helyet igényel ám a lapkán, és a felbontás növelésével a hasznossága csökken. Például 128 MB 4K-n 16 bájtot tud tárolni pixelenként, ami egész combos, de 8K-n ez már csak 4 bájt, ami azért kevéske. 8-10 bájt azért nem ártana. De ha az AMD-nek szerencséje lesz, és az AI felskálázás elterjed a közeljövőben, akkor ezzel a dizájnnal tényleg szénné lehet alázni az iparágat, mert a 8K nem lesz problémaforrás. Sőt, minél kisebb a felbontás annál több a bájt marad per pixel szinten. Tehát az efféle dizájnoknak azért limitjei is vannak, és 128 MB mellett például a 8K erősen limit ám.
(#48646) Shkiz0: Ilyenkor már nem csepegtet, mert egyre többet tud, és akkor figyelik is őket. Akkor van információpörgetés, amikor még nincs minden adat megosztva a gyártókkal. Nem is figyelik a szivárgásokat annyira.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #48617 üzenetére
Az is jó párszor téma volt már, hogy 128 ROP lenne a Big Navi-ban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Hardcore café
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Acer notebook topic
- Milyen házat vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tesla topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged