Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Abu85 #49694 üzenetére

    Jó, de a Samsung soha nem gyártott még ekkora lapkákat, nem? Nem tudom, hogy a lapkaméret számít-e azon kívül, hogy általában mennyi a defect density és hogy ha kellően nagy, akkor nagy lapkából túl sok hibás. De van valami maximum reticle size is, amit szoktak emlegetni.

    A GA103 amúgy miért jön? Ha a TSMC-re jött volna, azt gondolnám, hogy annyival jobb(an sikerült), hogy egy kisebb (értsd kevesebb tranzisztor) lapkával is tudják hozni a GA102 teljesítményét. De ha az is Samsung, akkor hasonlóan jó lehet, mint a GA102 - feltéve persze ,hogy a GA103 és GA104 nem tekinthető már egy második generációnak abban az értelemben, hogy mennyire ismerik a samsung node-ját.

    Persze értem, hogy nagy a gap a 3070 és a 3080 között, de a 103-as elnevezés azért szokatlan.


    Egyébként miért kéne az nvidiának most elkezdeni áttervezni a lapkát a TSMC-hez? miért ne kezdhettek volna bele ebbe a munkába 1 évvel ezelőtt, amikor már biztosan látták, hogy a SS 8N gatya?

    De valószínűleg igazad van, mert ha az lenne, hogy a GA103 a megmentő a TSMC gyártósorairól és már csak hetek-hónapok kérdése és megérkezik, akkor megint felesleges lett volna húzni a kártyákat. Tehát a GA102-re épülő termékeket ki lehetett volna pakolni -50-100W fogyasztással szoksásos hűtővel -4-5% teljesítménnnyel. Ha jön közben a navi, ami amiatt pár százalékkal beelőz? Semmi gond, már húzzuk is rá a GA103-at, ami visszaveszi az elsőséget.

    Tehát: a GA103 valószínűleg nem megmentő

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák