- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Google Pixel topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winne
nagyúr
válasz
parandroid #7453 üzenetére
Húzni nem szeretném, nekem valszeg felesleges. Nagyon rég volt, hogy tuningoltam, nem volt rá szükség, nem is emlékszem már mit hogyan kellene, de ha feszt itt is lehet és érdemes állítani, akkor abból vennék vissza, ha még mindig feleslegesen sokat ad az automata beállítás, de fogyasztás nem érdekel, max ha élettartamra jobb lehet, vagy kevésbé terhelődik, akkor eltökörésznék vele.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #7453 üzenetére
162w ppt az alapja.
mert 120w, a 142w az a 105w-s prociké
-
tlac
nagyúr
válasz
parandroid #7347 üzenetére
Jó lenne, ha végre kiderülne, hogy pontosan mitől van, és ebben az AMD is kicsit aktívabban részt vehetne.
valószínűleg részt vett benne az amd is, ezt arra alapozom, hogy asrock-nál jött ki elsőként friss bios új agesa-val
-
válasz
parandroid #7196 üzenetére
Ez borzasztó, hogy ez a ház miért nem viselkedik rendesen, CPU meg VGA sütőként.
-
parandroid
félisten
válasz
parandroid #7182 üzenetére
Kb egy óra Forza Motorsport.
Sok különbség nem volt a Horizon 5-höz képest, a gép kb ugyanazt produkálta. Relatíve csendes, és így is hűvös. CPU-t ez a játék sem hajtotta szét...
Ventiprofil ugyanaz, mint a múltkor, mert remekül működik, minek basztassam, szoba megint 26 fokos (kint 28 van, bár közben volt egy zivatar, kb semmit nem hűltünk tőle, csak párásabb lett).
Először is a játék belső tesztje a beállításokkal.
CPU:
Mainboard + RAM:
GPU:
Holnap csinálok loopban még pár tesztet (3DMark, CB23, meg még majd meglátom), és közben hagyom a hwinfot naplózni, nyilván azok azért jobban izzasztják majd a hardvert, de mivel nem tesztelni vettem a gépet, hanem játékra, így különösebben nem érdekel, mennyire.
p
-
válasz
parandroid #7118 üzenetére
no akkor ezek szerint elmaradnak a free tesztek is?
se CB23 se játék?
na akkor mutass pár FH5.öt, hasonló ki íratással mint nálamadatokat ne nagyon nézd, mert nálam nem 5200.on döcmörög hanem 5500MHz felett!
-
válasz
parandroid #7124 üzenetére
ez nem kerül semmibe, és sokminden kiderül belőle!
akkor legalább egy ilyet
-
válasz
parandroid #7125 üzenetére
Igen, az idő az, amiből a legkevesebb van család/gyerek mellett, pláne ha néha játszana is az ember. Szívesen leülnék és tesztelgetném a ramot meg a procit napokon át, akár alaplapcserékkel de örülök, ha meg tudok csinálni pár hetente valami látványosabb, de nem 10-20 órába kerülő dolgot itt a 9800X3D topiknak
A RAM tuningot/időzítést merem ajánlani, mert az aránylag egyszerű - gyors és 1-2%-t hozhat plussz szépen tesztelhető.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
parandroid #7125 üzenetére
Pedig Cifu összefoglalójából a ram tuning részt érdemes megpróbálni.
Most újra neki estem mert volt pár random asztali fagyásom így 2 hónap alatt talán 3-4 de biztos voltam benne hogy a saját fejem által beállított RAM tuning volt az.Cifu írását végigkövetve konkrétan alacsonyabb feszen, jobb időzítéssel magasabb órajellel stabilabb beállítást értem el. Lement 5 óra Anta Extreme memtest hiba nélkül, aida 4 pipás teszt is több órát, játékokban sem volt gons és nincs asztali fagyás sem.
-
válasz
RAM EXPO profil, ha van kis időd az időzítéseket beállítod, ventiprofilt finomhangolod.
Ha sokfajta játékkal játszol nem is nyúlsz a procihoz, mert ott pl. CO állítgatásánál előjöhetnek misztikus kifagyások... Ééés ennyi, 9800X3D power.
-
válasz
na akkor most jöhet olyan teszt kép ahol látjuk a Hwinfot is hogy mennyi a tényleges fogyasztás és hőfokok, és ne fél perces CB23.at hanem 10.perces loop-ot!
Játéknak meg ne olyat nézz ami 5-10% al terheli a CPU-t(az a forza 5 egy 2.magos celeronon is elfut cseppet sem cpu igényes), nézd meg Horizon Zero Dawn Remastered-alatt, vagy még inkább TLOU Part2.alatt
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #7114 üzenetére
Jah ez 65w gyanus
-
válasz
parandroid #7114 üzenetére
Overclocking/Advanced CPU Configuration
Config TDP = 105W (142W blabla)22000 fölé kéne menjen.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
parandroid #7056 üzenetére
olyankor ujra ossze kell heggeszteni a regi procival, abban van a kulcs, az fel tudja oldani a titkositast.
csak ugye az +2 kör, meg sok elba*.* idő. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
parandroid #7027 üzenetére
5.cpu és 3. alaplap van ugyan azzal a 2019-ben feltelepített windows rendszerrel. Driverek legyenek frissek.
-
HaZsolt
őstag
válasz
A proci melyik szamait kell nezni ha a keszites helyet es idejet szeretnem kiolvasni amd eseten?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
át lehet tenni, ki szokta birni ; de ha win11 -ed van, mielott atpakolsz, nezd meg, nem kapcsolta-e be a bitlockert ; azt atpakolas elott fel kell oldani, mert jó eséllyel a régi cpu tpm -ben van a kulcs ; ami az uj lapon nem lesz meg.
-
Icewloxy
tag
válasz
parandroid #7043 üzenetére
azt hittem ez az új H6, a 9 nagyobbnak tűnt, de akkor nem is az . valószinű akkor megvárom amig itthon kapható lesz és ebbe épitem új configot. gondolom belefér ez is: [link]
-
Icewloxy
tag
válasz
parandroid #7024 üzenetére
mi a pontos neve ennek a gyári 7 ventillátoros fehér változatnak? ennek a házhűtése milyen 2025 viszonylatában?
-
válasz
parandroid #7035 üzenetére
Tiszta sor, neked jobban megéri nem újra húzni a saját "cost/benefit" elemzésed alapján, aztán jobb esetben megúszod gikszer nélkül.
Nekem az "OCD"-m se engedné, hogy ne egy partíció törléssel kezdjem az új gépet.
-
válasz
de nagyon bátor dolog egyben áttenni az ssd-t, és elvárni a windowstól, hogy rendesen menjen?
Nem bátor, csak ezzel teszel kb plusz X esetleges okot bármiféle anomáliára.
Az IT álmoskönyv szerint szűz OS intsallal indulunk. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #7030 üzenetére
Chipset driver uninstall, tedd fel újra, és kb ennyi, csak net nélkül, ne update-ről csinálja.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Persze, max előző cuccokat uninstall és kész.
Ami fintos, először tölts le mindent, és manuálisan, net nélkül driverezz.
-
válasz
Simán betettem a Gigabájt után az MSI alaplapot, meg toltam uninstallt a giga cuccokon és installt az MSI center felrakott. Utána az MSI centert is legyalultam...
Windows kért új pint, aztán a power beállítás elmászott és sleepből valamiért egyszer rebootolt a rendszer az MSI lap alatt. Beállítottam inkább, hogy ne menjen a system sleepbe, azóta semmi gond.
Majd ha nagyon csuklik a windows újratelepítem, de nem vagyok ilyen purist, hogy akkor most windowst is húzogassak jobbra-balra
Lehet egy CCleanert vagy ilyesmit rászabadítok azért, hátha picit tisztább lesz a system.
-
Icewloxy
tag
válasz
parandroid #7015 üzenetére
a felső képen levő házat gyárilag azzal a 7 ventivel ITTHON meg lehet venni?
-
válasz
parandroid #7006 üzenetére
nem a 9800X3D fog befűteni, hanem a 7900XT a ~300W-jával, majd +látod hogy vagy megfől vagy 2000RPM-en kell visítani a ventiknek hogy távozzon a VGA melege.
-
válasz
parandroid #6991 üzenetére
110.e ér egy ilyen pici akvárium? ez 10.e ret se ér, nem 110.et! nemtudom mit szerettek ezeken a kacat házakon amiben megfől minden!
Kraken Elite V2: ez szintén zenész harmad áron megeszi reggelire az AC LF III, nem rosszból de ez a hűtő lósz@rt(se) ér!
inkább olyan cuccokat kellett volna válogatni ami nem kirakatba való látványelem, bár sokan csak azért építenek PC-t hogy nézegessék, nem azért hogy egy hatékony és gyors, hűvös, csendes gépük legyen!
többre mentél volna a X870E lappal mint ezekkel a látvány kacatokkal, meg mehetett volna bele 2x24.giga RAM kitt(32.giga már 3.éve is elavult volt, nem is értem aki most vesz ramot miért 4.éves szintet akar vásárolni, mikor alig többért van 48.as KITT) és még mindég maradt volna egy valag pénzed!
-
mAtech
aktív tag
válasz
parandroid #6984 üzenetére
Köszi.
Asus elfogadható mértékben felszerelt mindennel ami kellhet nekem. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #6863 üzenetére
Nincs még javítva, ez D15. Tegnap raktam fel, nem javítottam még ki..
@ScomComputer: Az enyém is ilyen, kb. mintha nem állítanék CO-t, pedig igen.
Eddig per core-on volt, az első 4 mag -40-en is stabil, de kb. semmi különbség nincs.. most kíváncsiságból nézem AC -20-on. Ezért nem engedem el Motherboard limittel, amúgy is ITX-es lap, 1x8 pinnel..
De ott kb ~155w körül van a vége..
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6667 üzenetére
Ez az ár van nálunk is már.
207k.
Ami az áfát korrigálva még egy picit jobb is mint a 489 euró.
Azt nem tudom miért lett itt feljebb írva 230k. Az márciusi ár.
-
tlac
nagyúr
válasz
parandroid #6667 üzenetére
ha a német árat átszámolom, plusz korrigálom az áfát, elég hasonló ár jön ki itthon is a legolcsóbb helyeken
490*405*1,05 = 208k
(de a forint meg bármikor képes ugrani 415-re) -
válasz
parandroid #6550 üzenetére
Lassan kialakul egy kis szabályrendszerem erre az adott problémára.
Attól függően mik az elvárások, ezek a lépések, addig mész el, amíg szeretnél.
Zen4 / Zen5 újonc beállítások:
0.: (CPU hőfok beállít, ha nem akarsz magas hőfokot látni (Thermal vagy PPT limit))
1.: Csak egy jól működő gépet szeretnél? EXPO / XMP RAM profilt beállít, ellenőrzöd, hogy MCLK = UCLK.
2.: Minimális memória optimalizálás: tREFI valamennyire felhúz (49151 vagy 65535), tRFC egy stabil, megbízható szintre lehúz (összefoglalóban bővebben).
3.: Még egy kis optimalizálás: VSoC feszültség csökkent (mondjuk 0.05V-os lépésekkel), amíg mindezek mellett stabil marad.
4.: CPU teljesítmény / fogyasztás tuning: All Core CO negatív beállítás (-10 -> -20 -> -30, teszteled egy-egy hétig játékokkal, ha instabil, visszalépsz 5 értéket).
5.: Közepes méretű tuning (pár hetet szeretnél eltölteni még vele): Elsődleges Memória időzítések, FCLK lépkedés felfele, PBO freki emelés.
6.: Ipari mennyiségű időd van és csak ezzel akarsz foglalkozni: Per Core CO negatív beállítások, Másodlagos memória időzítések, FCLK 2200 Mhz eléréséhez való partizánharc...+1: Ha nem szeretnéd, hogy hirtelen felpörögjenek a ventik, akkor a ventiprofilt egy egyenes vonalra állítod be olyan fordulatszámra, amelynél még nem zavaró a zajszint:
A 0. lépést én nem feltétlen javaslom, de ha zavar a magas hőfok, így lehet kezelni.
Az 1. pontot mindenképpen csináld meg, a többi lépés opcionális, függően attól, hogy mennyi időt szeretnél elégetni rá. Átlagos felhasználónak az 1. lépés is untig elég, beállítod és használod a gépet, nem tökölsz vele többet... -
Zsohi
őstag
válasz
parandroid #6546 üzenetére
Az se mellekes, hogy a 9800X3D szorzozar mentes, en peldaul e miatt valtottam a 7800X3D-rol. Szinte tobbet jatszom a biosban, mint valodi jatekokkal.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
parandroid #6546 üzenetére
En is hezitaltam az elejen 5800x3drol am5re valtassal aztan megleptem es nem bantam meg. Minimalis raforditassal megvolt mert meg jo penzt adtak erte. Most meg jopar evig nem kell aggodnom amiatt hogy el tudom e majd adni ha valtani akarok. Ha elkap megint a gepszij csak belepattintom az aktualis x3d-t.
-
válasz
parandroid #6544 üzenetére
Ha perpillanat jól tovább tudsz adni az 5800X3D-n akkor instant sell és durranhat a 9800X3D kombó.
De opció az is, ha simán félreteszel havonta x pénzt és majd az új gent lehet sasolni: új chipsetes alaplap, 12 magos nonxd zen 6 proci + 5080 Super jövőre vagy marad a 7900XT.De lehet az új Zen 6-tal meg chipsettel csökken az egész Zen 5 sorozat, és 7700 árban lehet 9700X-t venni
Vannak opciók
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6535 üzenetére
Azzal számolj ,hogy most még van hülye aki aprón megveszi 120-ért az 5800x3d-t.
Pedig nem ér többet 70-nél már.Szóval jól ki lehet szállni belőle.
A tökéletes idő a váltásra egyébként 1 éve volt.
Majdnem 1:1-ben lehetett venni a 7800x3d-t.Ha meg 9800x3d-re se váltasz, akkor minek váltanál Zen 6-ra?
Hogy egyetlen generációd legyen a lapban?
Ez az egyik erőssége az AMD-nek most.Marad az AM6. Ha gpu fronton maradsz még legalább 1 évet, akkor AM6.
-
Norb79
őstag
válasz
parandroid #6538 üzenetére
ŐŐŐŐ, a cpu cserével együtt milyen GPU-t cserélsz milyenre?
Meg milyen felbontásról beszélünk 1080p?
Sanszosan ilyen 0 közeli plusz FPS-ed lesz FH5-ben a CPU váltással, ha nem cserélsz GPU-t.
Ugyanannyi pénzből GPU-t upgradelsz a 5800x3D mellett és akkor lesz plusz 20-25 vagy akár 50%-al több FPS-ed.Ahogy Shkizo is írja. A 7800x3D vagy 9800x3D az arra jó, hogy mellérakjál egy 7900XTX-4080-5080-4090-5090 közül vmit, és akkor azt a GPU-t rendesen ki tudod hajtani.
Ha vmi "krumpli GPU-d" van, és a csere után is az marad, akkor annyit fogsz érzékelni a játékok alatt, hogy sikerült elköltened egy halom pénzt a semmire. -
válasz
parandroid #6538 üzenetére
Egy platformváltás első lépése mindig fájó lesz. Pont ezt ecsetelem, hogy sokallod a váltást most pár százalékért, de ha meg kivársz akkor is fájó lesz ha megjön az új platform.
Ha meg Zen6 közepe vége felé váltasz akkor megint abba fogsz esni, mint a mostaninál, hogy egy életciklus végén fogsz váltani, és bár jó áron jutsz hozzá a fejlesztés jó esetben megint platform váltás, és akkor megint jön a valag pénz szemben pár százalékkal dilemma -
válasz
parandroid #6535 üzenetére
Azt azert vedd figyelembe, hogy a regi cucc sem lesz annyira kapos igy az arak csokkentevel.
Szoval osszessegeben lehet jobban jarsz ha most leped meg, mint sem kesobb.
Meg altalaban ha meg halogatod 2-3-5 honapot majd jon a hang a fejedbe, hogy most mar minek valtani lassan itt a Zen6 akkor meg azert nem fogsz 😃 -
válasz
parandroid #6532 üzenetére
Hátha nyár közepére… vagy 450 euró + valami bundle megérheti
7800X3D-t anno úgy vettem az Alzán, hogy egy oem Noctua cooler is járt hozzá amit továbbpasszoltam 20k környékén.
7800X3D -> 9800X3D ugrás meg 60k ráfizetés volt
-
CptAdamica
veterán
válasz
parandroid #6324 üzenetére
Pótolom, köszi!
-
IzI
őstag
válasz
parandroid #6039 üzenetére
értettem
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #5608 üzenetére
Igen elvileg megvan, hogy hány W-ig elég 1x 8 pin.. De ugye ez alapból érdekes, mert az ITX-es lapokon (nem csak ezen..) 1x 8 pin van, és ugyan úgy mehet bele 9950 és 9950x3d is, ami ugye 170w.. ergo elvileg képes megetetni 1x 8 pinről is.
Bár ezt lehet annó intelnél tesztelgettem, már régen volt.
-
RazoR
veterán
válasz
parandroid #5592 üzenetére
Igen de az minek?
-
gery14
senior tag
válasz
parandroid #5592 üzenetére
Igen de minek az rá? Nekem is van rajta tökömsem kototte be
Amúgy akit erdekel a szutyok Asrock Nova volt a gond valszeg a PGY2442 es rizsákal fals post led hibát ír a biosa...
Az msi edge ti wifi vel hibátlan napok óta...
4db Nova uttán elengedtem az Asrock vonalat..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #5569 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy az RTSS sem olyan mint régen volt.. ott sincs frissítés már hivatalosan, vagy nem tudom, hogy áll most.. illetve az MS (xbox) játékok futtatási része teljesen más, mint ha mondjuk egy steam-es játékot indítasz el, ezért sem működött sokáig az RTSS xbox játékokkal..
-
válasz
parandroid #5329 üzenetére
Nem, mert amikor auton van is egy jó 15-20mp mire bekapcsol a gép. Az egyértelmű hogy a RAM training. Viszont mikor EXPO-ra állíom, 10perc után sem kapcsol be.
-
steewcv65
őstag
válasz
parandroid #5300 üzenetére
En elvarnam, hogy jobb legyen ennel.Nem egy nagy dolog, megtartani vagy alaphelyzetbe tenni kerdest tegyen fel, csak egy taroloi feladat kerdese.
-
Jacek
veterán
válasz
parandroid #5300 üzenetére
?? El lehet menteni a profilt pendrivera.
-
válasz
parandroid #4923 üzenetére
Itt nem a proci a gond per se, hanem az adott 9800X3D proci és az újhullámos Asrock X870/B850 alaplapokkal, és részben újhullámos Asus alaplapokkal megnőtt a bejelentett procihalálozás száma.
X670, B650-nél szintén volt ilyen a 7800X3D procikkal és Asus alaplapok kapcsán, amit az Asus gyorsan fixált.
De ahogy írtam is, 99.5%-ban (lehet 99.99% is) az auto alaplap is faszán megy, minden másra ott van a
Mastercard3 év gariUtolsó párszáz hozzászólásban érintettük a témát, reddit linkkel, nem szeretném megint kitárgyalni
-
válasz
parandroid #4648 üzenetére
Melyik plussz perk kell neked a 120k-s árú alaplapból, ami mondjuk egy 80k-s alaplapból hiányozna? Azaz kell az 5Gbit ethernet meg a társai?
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4648 üzenetére
Mindkettő 127-129k.
X670E Tomahawk már készlethiányos, szóval drágult. Így már nem éri meg.
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #4643 üzenetére
X870 Tomahawk jobb választás.
Árban ugyanaz, de van post code, 5G lan, wifi 7, nincs lespórolva a 4. heatsink.
X670E-nél egyedül az nvme sávok vannak jobban elosztva. Nincs az a kicsit csökött 4.0 x2 (csak 1db 5.0, de cserébe 3db 4.0 x4).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Temu
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged