-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
hm, ez nagyon fura, hogy két verzió van
mondjuk mi a lan-unkat amúgy valami Intel Killernek nevezik (más kérdés, hogy inkább az alaplapra illik név), ami igen Realtek átbrandelveaz Intel félét nem próbáltad?
[link]
(én semmit nem tettem fel hozzá egyébként, egy régi 2020-as drivert állított be a win) -
mivel nem csak játékra használom a gépet(pont ezért lett lecserélve a 9800X3D egy 9950X3D-re) így nagyon sok értelme van a finomhangolásnak! nem 1%-ot nyerek hanem akár +50%-ot is
de akkor beszéljenek a tesztek!
első körben minden érték alapállapotban nincs semmi módosítva a BIOS-ban
Második kör szintén minden alapon csak XMP/EXPO bekapcsolva, nem sokat de gyorsult
És a 3.kör amit te azt mondasz felesleges!
Nahát milyen érdekes +50%-al lett gyorsabb Aida64 és Y tesztben is, ami nálam fontos, mert videó szerkesztésnél ez pont így gyorsul.
És a CB23.is jelentősen jobb tehát nem 1% ról van szó amit te gondolsz.
Ennek van értelme!, annak amit te csinálsz annak 0.értelme van, hogy megspóroltál 300.Ft-ot 1hónap alatt!de ha már fogyasztás: ha ennyire számolod a W-okat minek a 9950 neked? mert ha munkára kell akkor máris bukott az elméleted mert úgyis 100% on fog tekerni a géped és az nem 20W lesz, ha meg nem munkára kell csak fészbúkozol oda jobb egy intel Ultra 245K mert az csak 3W ot eszik.
-
tlac
nagyúr
én egyetértek veled
itt van az én üresjáratos fogyasztásom win11 alatt, nincs semmilyen optimalizálás, sőt itt a gyengébbik expo is be van kapcsolvasoc: 1,15v
ram: 1,25vez a jól megpakolt gép
szintén Corsair SF750
Asrock B850i
2x32GB ram
5db 120mm-es házventi + a cpu hűtő
1 nagy 3,5"-os hdd, ami nem alszik
6900xt - igp sincs letiltva
9800x3d
pci4.0-s ssd -
-
-
tegyük fel hogy igazad van!
akkor arra válaszolj hogy mi értelme ennek az egész herce-hurcának meg a fillér b@szásnak!?
Mire költöd azt a 3-400.Ft-ot amit így megspórolsz havonta!
Hogy 40W helyett csak 20.at eszik a géped!Sz.tem ennek a több 100-szorosát másra elszórod(meg más is) ami tényleg felesleges!
látom közben hozzá szerkesztettél!
és el is olvastad amit belinkeltél?
ezek a fogyasztások KIZÁRÓLAG A CPU FOGYASZTÁSA(a 12V EPS csatlakozón, és a VRM vesztesége sincs benne) NEM KONNEKORBÓL MÉRT ÉRTÉK MINDENESTÜL!
tehát ők csak a CPU ra mértek 23W-ot, nálad meg mindenestül eszik 15W ot ha 76% os tápoddal számolunk, szóval mégis csak lehetetlen amit állítasz, ahogy korábban írtam!
de várom a választ, mire költöd a havi 300Ft-ot amit megspórolsz!
-
ahogy mondtam amit te mérsz az LEHETETLEN bármennyire is akarod bemagyarázni magadnak!
15-20W os load-ot kb sehol nem tesztelnek! a 20-80W meg totál más kategória az ne is vedd alapul!
de kerestem neked egy hasonló 750.es platinum tápot
30W on keményen 44% os a hatásfoka a tied sem jobb sokkal ettől hidd el!
tehát amit te mérsz 20W ot az a gépnek kb 8-10W valós fogyasztás ami bármennyire is szeretnéd nem létezik ilyen!
De ha téged megnyugtat legyél ebben a tudatban, de legalább ne híreszteld az ökörségeket! a géped simán benyal 45-50W ot a konnektorból hidd el!
Amúgymeg nem tök mind1 hogy 20 vagy 40W ahogy a kolléga is mondja minden máshol meg több 100KW megy el egy háztartásban, szóval sokra nem mész vele hogy megspórolsz 5-6KW-ot egész hónap alatt a 30W-os gépeddel ha ezt még az emelt áron számolod 70Ft-al keményen spóroltál 400.Ft-ot 1 hónap alatt ezért marha érdemes ennyit ezzel szórakozni mi?
-
Vesz valaki egy 250e Ft-s procit és utána a filléreket jelentő fogyasztást nézi?
Mondjuk vegyük a példádat, 35W-os EXPO-hoz képest 21W-os fogyasztásod 14Wh megtakarítést jelent, ami évi ~122kWh, ez rezsicsökkentéses áron 5000 Ft alatt van, de még a nem rezsicsökkentett áron is olyan 8 500 Ft . Éves szinten.
Nyilván nagy terhelésnél az fogyasztási előny marginális szintre csökken, de legalább a teljesítményben is visszafogod a gépet.Én ezt nem enyhén ellentmondásosnak tartom, de hát persze, kinek mi...
Félre értés ne essék, megértem azt is, aki az alacsony fogyasztásra tör, meg azt is, aki teljesítményre. De amikor horror pénzeket költ valaki gépre, akkor miért fogja vissza a fogyasztásra hivatkozva, ami nehezen alátámasztható észérvvel?
Nálam is AM5-ös a HTPC / file server egy 8500G-vel, de csak azért nem 7600-at vettem bele, mert kíváncsi voltam a Zen4-es APU-ra. 28-40W körül fogyaszt XMP DDR5-6400-es beállítással, 2x M.2 SSD és 2x SATA SSD mellett, 5 ventivel és egy 10Gbps hálókártyával...
De pont nem érdekel, hiszen még a nagy gép meg légkondi meg egyebek mellett is elhanyagolható villanyszámlát fizetek, pedig napelem sincs. -
-
akkor dobd ki a konnektoros mérődet, ha a 21W-ból levonod a tápod baromi szar hatásfokát, itt jó ha tud 60%-os hatásfokot akkor kijön hogy 12W ot eszik a komplett géped, ami 1000% hogy lehetetlen!
na meg az a 14W ébredjetek már fel! attól még egy 2.magos szutyok celeronos laptop is többet eszik!
-
-
omfgk
veterán
Na de nem a ramon lehet faragni, hanem a proci oldalán a SOC feszültségen és az idle fogyasztáson.
A 2 stick idle fogyaszt 2,5W-ot.
A proci meg 25W-ot.
Értelmetlen ezért 5600-on járatni a ramot.
SOC feszt masszívan vissza lehet fogni ha az ember mondjuk 6000 CL30-at céloz meg. -
SzlobiG
félisten
Neem, teljesen stabil volt Márciusba be lett állítva és azóta használva volt, a gondok kb 1-2 hete kezdődtek, de még azok se voltak vészesek, itt a co-t arra értem hogy lehet bizonyos alkalmazásokban az okozta a problémát.
Többet is várt vele mint 5-10 perc, tehát nem a memória teszt lefutással volt a gond. Full bios beállítással. Meg ugye az én konfigomban is teszteltük, sőt tegnap egy zsír új Asus B850 Rog Strix lappal is, és ugyanaz a gond mint nálam a fehér led világít és nincs boot, az én CPU-al meg megy.
Hát igen most a probléma az, hogy valszeg hetekbe fog kerülni mire a best byte kicseréli a CPU-t, és abba az Asrock lapba már bele se tesszük, így lett véve egy új rog, na meg addig egy 7800X3D, mire a gari lezajlik.
-
-
tlac
nagyúr
közben kipróbáltam cpu nélkül
látszólag elindult a flashback, villog a led, de a végtelenségigviszont az asrock-nál pont a korábbi bios-ok veszélyesek a procira, így ezért akartam volna anélkül frissíteni mielőtt teszek bele
de egy béna megoldás
A BIOSUBU.BIN fájl a firmware a CPU-ba épített cuccoshoz.
hm, erre van forrásod, hogy tényleg van egy ilyen funkció beépítve?
vagy csak valami boot fájlt elindít, ami utána frissít? -
omfgk
veterán
de továbbra is gyanús, hogy más lapokban is halnak meg CPU-k
Ez miért gyanús?
Van egy elég alacsony, de eléggé állandónak tekinthető rma arány bármilyen termék kapcsán.Ameddig az Asrock lapokban valamiért gyakrabban fordulnak elő fura boot problémák (simán át lehetne erre nevezni az egészet, mert nem tudjuk ,hogy ténylegesen mennyi proci döglik meg), addig a többi gyártó lapja nem teszi meg azt a szívességet ,hogy elnapolja a megdöglést, míg a végére nem jutunk az Asrock-os problémáknak.
Fogy a 9800X3D dögivel, tehát ez innentől csak statisztika.Az meg egyértelmű ,hogy valami el lett cseszve, valószínűleg bios szinten, mert az eladási listán utolsó Asrock-nál nem lehet ennyivel több gebasz.
-
gery14
senior tag
Minden hibátlan most is megy minden.. csak a debug led mutogatja a 00 01 15 os hibákat..
2024. 11. 19. Rendeltem az első novát. 1.5 honapig hibátpan volt -20 co +200pbo ment aztán bedoglot minden elkezdet fals hofkokat irkalni vrm venti maxon menni stb stb nevemre rákeresel eltudod olvasni.. -
Årpi
őstag
Esélyes, hogy nem csak BIOS probléma van, de az fix, hogy ott sem stimmel valami. A korábbi évek tapasztalatai alapján az ASUS lapok fogynak a legjobban, így azokból kellene kiesnie a legtöbbnek. Ez a 7800X3D SoC para idején szépen látszódott is, most azonban nem és valamiért erős AsRock túlsúly van.
-
gery14
senior tag
Ja az szokásos náluk én is ugy kaptam a lapokat idáig (megvolt minden nalam is)
a 9800x3d t bedobtak a kapun belülre minden szó nélkül jo hogy a kutyák nem voltak kint.. hozzáteszem van belső postaláda is akár egy alaplap is elfér benne de sose használják.. délig várok ha nem hívnak es megkérdezem hogy gondolták.
-
Valószínűleg az is rátehet erre az egészre, hogy az ASRock nem éppen arról híres hogy minőségi alkatrészekből építkezik, és MINDENHOL AHOL LEHET a legolcsóbb leg gyengébb alkatrészeket használja.
Sajnos a CSÚCSKATEGÓRIÁS AQUA/TAICHI lapjai is csak egy középkategóriás MSI/ASUS legalja szinten vannak, árban viszont nem ezt tükrözik mert közel annyiért adják mint egy csúcs msi/asus.
-
dannyl
addikt
Nem most jön felfelé, már itt van az ASRock sok-sok éve. És igen, sokak fájdalmára az élmezőnyben. Funfact: ASRock az ASUS-ból vált ki, innen a név első két betűje is. Nekem már a Z270 Gaming K4 alaplapom is brutálmód tetszett tőlük, az óta is volt több lapom. Mondjuk most épp (
egy ipari hulladék) ASUS-om van, nagyon jó kis deszka ez is.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ez presztízs, és felhasználó függő.. Én most egy sima aegis-t használok, gond nélkül.. de volt Corsair is.
Ha valaki szereti, és elégedett a gyártóval, nem fog mást venni.. ez olyan mint a lap is pl. ha valakinek volt jó, vagy rossz tapasztalata egy gyártóval, nem fogod tudni meggyőzni arról, hogy az jó, vagy épp rossz, mert neki az volt a szimpatikus.
-
szacsee
nagyúr
Asrock X870 Pro RS Wifi és Asus B650E-F közt őrlődöm.
Eddig utóbbi javára áll a mérleg.
Bármit teszel az asrock m2, m3-as slotjába nem marad büntetlenül. Elsőnél tiltja a második pci-e csatit, másodiknál, ha van sata eszköz a 3-4 porton, akkor visszavesz az m2 sebessêgből.
Asusnál ha mindhárom m2-t használom, akkor is még ott van a 2db x1 pcie csati, ha nagyon kellene valami.
Asrock az usb4-en és a wifi7-en kívül nem tud többet érdemben.
Asus hátlapi kivezetése átgondoltabb szvsz.
Wifi6E nekem untig elég, jobb hangkari,
Lehet valamit benéztem, akkor légyszi írjátok meg, vagy ha más a véleményetek. -
omfgk
veterán
Mondjuk ez részben azért van, mert a 9700X 65W TDP-vel jött. Szóval 88W.
9800X3D meg benyalja végül a 140-150W-ot.
Multi core-ban a 9700X egy sima PBO hatására javul sokat.
Ugye ez az amit az AMD utólag már bánt. Jöttek is a 105W TDP egy klikk-es megoldások a bios-okba.Viszont a 65W TDP-vel a hatékonyság jó lett. Szóval valamit valamiért.
A stock 9700X vetélytársa a sima 7700. A 105W TDP után lesz a 7700X. -
Donnie
őstag
Persze, ez is egy szempont. Nálam ez hobbi, szeretem kihozni a maxiumot az adott CPU-ból. A napi profil általában egy arany középút szokott lenni a végén, ahol a fogyasztás és a teljesítmény a legjobb arányt hozza, de nagyon nem mindegy az “alapanyag” ennek eléréséhez. Ezzel szerintem többen vagyunk így itt. Sajnos elég nagy a szórás a szilícium minőségét illetően. Sokszor az alapjáraton járatott CPU-k között 5-8% eltérés is lehet. (Erről, ha jól emlékszem der8auer is készített videót korábban.)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ezek megvoltak.. Volt h menet közben csavarhúzóval reset, és akkro beindult, de utána már save and exit után semmi..
Volt amikor volt post, és beindult failed to startkor, akkor toltam egy load defaultot, majd save and exit, és ugyan ez volt a helyzet. 20 perc után kilőttem, és visszaraktam a 7600x-et.
Laikusként azt gondolom h reset után kikellett volna törölnie, ha stock beállítás jó, vagy max a load defaultkor.. és akkor sem indult.
Vagyis, sárga led, és sehová tovább.
7600x vissza, és azonnal volt post.
Majd még annyit megpróbálok h csere előtt load default, és úgy cserélem ki.. de nincs már sok pasztám, h próbálkozzak..
-
Novat én is írtam, de nagyjából kb sehol se kapni azt se, pedig ennyi felárat talán még kifizetnék a B650E-F-el szemben.
Drága lapot nem tervezek alá, mert anno felültem én is erre a "nyomjuk az egekbe a memória órajelet" vonalra és itt is csücsül a gépbe a Z790 APEX és bár tény, hogy annyira volt nehéz belőni egy 8000-t ebbe a lapba mint ha csak XMP-t kapcsolnék, benchmarkokon kívül azért nincs az a nagy eltérés, hogy mondjuk 6400 XMP-be menne (ne adj isten még itt is szűkbe húzva) vagy 8000.
Emiatt (na meg hogy sok lap igazából x2 árazással bír az elődhöz képest, mikor sok minden nem indokolná) nem tervezek 180-200K-t meg e feletti összeget kiszórni egy lapra, ha abból nem profitálok. És ugye itt még annyira se számít a ram órajel, mint Intelnél, ahol azért valamennyire skálázódik ha emeled.
Ugye most nekem Z790 APEX van, melette 13700K, meg 32GB A-die G.Skill 6400 amit 8000-en használok szűk időzítésekkel.
Ebből a ram megmaradna, és 1:1 okán maximum 6000-en menne. Szerintem CL28 benne van, még szűk subokkal is. -
Igaz ez elég off, de ez a PMIC hűtés kicsit túl van misztifikálva.
Nekem jelenleg még Intel rendszerbe megy a 6400-as ram 8000-en, és bár én a saját magam megnyugtatása miatt hűtöm, mivel a sub-ok is extra szűkre vannak véve, de alapból sokáig ment venti nélkül is és egyszer sem írta be a hwinfo, hogy túlmelegedett volna pedig feszt is kap bőven. -
jimpo
senior tag
Azért hogy mi és hogy ment a 7800X3D mellett.... Még nem garancia arra hogy a 9800X3D esetében is az lesz a legjobb kombináció.
Bár a komponensek összeköttetéséért felelős alaplap is számít.Tippre az új lapokkal, megfelelő memóriával kombinálva egy más világ nyílik majd meg. Így nem csak az új X3D proci esetében kamatoztatható a magasabb órajel áldásos hatása, hanem a memória is hozzátesz.
Persze simán képzelődhetek.# az új lapokat el kell adni valamivel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Milyen videókártyát?
- Formula-1
- Robotporszívók
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- Spórolós topik
- Mass Effect
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Windows 11
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core i5 11400F - 4.4 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest