- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsohi
őstag
-
-
válasz
Yodamest #4389 üzenetére
Szerintem simán lehet egy AMD mikrokód frissítés része is, amely nálad pont a 9800X3D-vel lett beélesítve (mert gondolom ott biost frissítettél) és gyorsított volna akár a 7800X3D-n is. Illetve nem zárnám ki akár egy alaplapgyártóhoz köthető hiba/bug jelenlétét sem
Nálam nem volt érezhető bootup csökkenés/növekedés a 7900 - 7800X3D és 9800X3D cserélgetései közt. Igaz nem is mértem stopperrel sosem.
-
Zsohi
őstag
-
válasz
Yodamest #4373 üzenetére
Te magad írtad, hogy mintha eltűnt a POST előtti memória ellenőrzés. Ez az MCR.
Gyorsan meg tudod nézni: ha bekapcsolod és nincs változás (lehet lesz egy tréning , tehát a 2 újra indítástól vàltozhat), akkor be volt kapcsolva az MCR.Hogy az AUTO mit csinál, az pedig nem a procitól függ...
-
válasz
Yodamest #4368 üzenetére
Mit optimalizáltak jobban?
Ugyan az az IOD, a CCD nincs hatással a memória tréningre, hiszen azt a memóriavezérlő csinálja - ami az IOD-n van.Az "indításkori memóriavizsgálás" pedig a Zen4 (Ryzen 7x00) szériában is átugorható volt a Memory Context Restore bekapcsolásával, nálam is most például úgy van beállítva...
[Öt nappal ezelőtt írtam róla itt, a topicban]
Ha tippelnem kellene, a BIOS-ban Nálad most be van kapcsolva most az MCR és a PowerDown pedig Disabled...
-
-
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #4302 üzenetére
B650E-E például.
A tied drágább változata.
+Post code, +1 NVME. Méghozzá 5.0. Pont ez a gond.
Felezi is a fősínt a második 5.0. Bármi is kerül belül.És ez ez egyáltalán nem csúcs lap, előző gen közepe.
Nem számít. Vagyis pont ,hogy de.
Drágább lapra rá kell tenni a marketing miatt a második vagy akár többedik 5.0-ás M2-es slot-ot. És ott jön a rábaszás is.Tessék.
Eredetileg 300 ezres lap. Igen, 300.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/X670E-AORUS-XTREME-rev-1xÉs egy rakás szar.
-
válasz
Yodamest #4290 üzenetére
Én a Redditet meg OC fórumot olvasgatva azt látom, hogy azonos modulokból álló kitek esetén a DDR5-6000-re jó, azért közel sem 100% az esély. Inkább ilyen 80%...
Az "azonos" típussal az a probléma, hogy a gyártók is hajlamosak azonos típusnév alatt eltérő memóriachipekkel, sőt, akár eltérő PMIC-vel is árulni a kiteket.
Tehát én a magam részéről azt mondanám, hogy a 4 memóriaslot alapvetően annak van, aki eleve 4 modulos kitet vásárol(t). Létezik amúgy ilyen EXPO-ban is, akár DDR5-6400-es sebességig ( [egy példa] ).
De szerintem aki előre tekint, az ne 2x16 GB-os kitet vegyen, hanem 2x 24 / 2x 32GB-os, vagy ha nagyon hosszú távon gondolkodik és nem probléma a pénz, akkor 2x 48GB-osat.
Ha már van egy 32GB-os kited, akkor inkább add el, és rádobva vegyél egy 2x 48 vagy 2x 32GB-osat, ha bővíteni szeretnél...(Tudom, önigazolás, de én ezért vettem anno 2x 32GB-os kitet - tuning terén nem teljesít olyan hú, de jól, de elvagyok és el leszek vele egy ideig...
)
-
válasz
Yodamest #4273 üzenetére
Bevallom nem most volt, amikor próbálgattam, de emlékeim szerint a tREFI és tRFC1 értékeket módosítja minimálisan. Tehát ha mondjuk 11684 volt a tREFI, akkor lett 23368 vagy hasonló, a tRFC1 meg egy-két lépéssel alacsonyabb lett, ha volt mondjuk 1140, akkor lett helyette 887 (a számok hasracsapások, csak a nagyságrendet kívántam prezentálni).
Tehát nem valami éles tuningról van szó, de arra elég, hogy a különféle benchmarkokban kimutatható különbség legyen...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Yodamest #4080 üzenetére
Tapasztalatok szerint sajnos nem.
Eddig én amit láttam x870-nél, az elsődlegest felezte.Ismerősömnél x870E carbon wifi, amint ment bele 5x nvme ssd, alapból felezte az elsődleges pci-e-t, úgy h 4x-be volt mellette egy másik. Letette 4x portba, azonnal 16x lett újra a vga.
Gondolom ez huzalozástól függ.. de ha az alsó nem 16-os, onnantól alapból érdekes..
Illetve itt még a procikról nem beszéltünk, hogy vajon milyen van. -
-
-
-
Hatvan9
senior tag
válasz
Yodamest #3850 üzenetére
De tényleg, köszi
Valami rémlik de csak homályosan, pár év és db pc megépítése után hosszú macOS szünet volt.
Egyébként tovább is tart most a win10 betöltés.De legalább tudom hogy mi volt a gond viszont lehet hogy tényleg nem a legjobb a hardvereknek az öreg vga.
Gondolom modern vga esetében UEFI módban is ad képet.
Jelenleg csak CSM enabled és only Legacy-ban van a biosban kép. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Yodamest #3742 üzenetére
Az fps dropp, illetve a min fps javulhat, ebbol adodoan az atlag is.. ez most csak mero kivancsisag volt h mit tud a kit 6200-on, es kb tudja a 6400-as eredmenyeket.
majd ezekkel a subokkal megnezem a 6400-at is, de sztem nem fog javulni, mert a 36 nem megy ott, es azzal no a kesleltetes.
Amugy kivancsisag semmi mas
-
válasz
Yodamest #3681 üzenetére
Nem volt ilyen, a Zen6-nál lesz várhatóan közvetlen kapcsolat a két 2 CCD között, és nem az IOD-n keresztül érik el egymást.
Kérdés persze, hogy ott is felemás megoldás lesz (egy 3D V-cache-el szerelt és egy sima CCD) vagy végre eljutunk oda, hogy mindkét CCD-re raknak 3D V-cache-t... -
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #3645 üzenetére
Csak a Cinebench-en nincs mit komolyan venni.
Vagy legalábbis én arra használom ,hogy egy tervezhető terhelést szimuláljak, 10 percben.
10 perc alatt platózik a proci hőmérséklet, beáll az a boost, amit tartani tud fix-en a proci többszálon is.Stabilitás tesztelésre nem jó, benchmark-ra se igazán, uclk, fclk, memória órajel, időzítések nem érdeklik.
Arra van ,hogy az ember a boost-ot, hőmérsékletet és a fogyasztást csekkolja. -
SzlobiG
félisten
-
SzlobiG
félisten
válasz
Yodamest #3569 üzenetére
Picit javult, hogy kilőttem pár háttérprogit:
A fogyi ugyan maradt magasan, de nekem van amelyik mag csak -23 co-val megy.Ami még sokat javult ennek hatására a ram időzítés 66.3 ns aztán csak EXPO van belőve, semmi piszkálás, de ha mennek a háttérprogik, akkor 70 alá nem megy az aida.
-
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #3075 üzenetére
daveoff képét nézzük most?
Mert ott 99W-ot látok.
És egy 20 perces Hwinfo-t, ami így nyilván átlagban sem pontos.
De egyébként a pontszám helyes.
KB ennyit hoz a 9800X3D 88W-on, UV-val. Nálam 22500 volt talán.Nálad viszont továbbra se vagyok benne biztos ,hogy stock-ról indultál.
Az a kezdeti 150W továbbra is kérdéses.
Ha meg az alaplap valami miatt magától túlfeszeli (Asus féle multi core enhancement) akkor ugyanabba a 88W-ba, az UV ellenére is kevesebb frekvencia fér.Tehát azért kevés a pontszámod, mert alacsonyabb a boost.
Hőmérséklet, feszültség, fogyasztás és az 5225.
Ezek a limitek. -
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #3072 üzenetére
A 65W ECO mód, az 65W TDP, ami ténylegesen 88W.
Nincs 65W vs 88W.
Nincs is szerintem előre beállított profil, ami ténylegesen 65W lesz.
Van 45W TDP, ami 61W talán.Ugyanígy a 7700X-nél 105W TDP volt, ami 142W. Ennyit fogyaszt is all core.
9800X3D stock 120W TDP, ami 170W. De nem érdekes, mert jóval előbb limitet hoz az 5225Mhz. Ezért nem megy 170W-ig. -
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #3062 üzenetére
Nem véletlenül mondtuk ,hogy a szimpla power limit az rosszabb mint az UV.
Neked ugyanabba a 88W PPT-be jóval kisebb freki fér bele. Tehát a pontszám kevesebb lesz.
A másik képen a -20 CO miatt meg az adott frekihez kisebb feszültség van társítva. Tehát kevesebbet fogyaszt.
Vagyis 88W-ba nagyobb freki fér bele.Itt azt kell megérteni ,hogy a Curve Optimizer mit csinál.
Ha az megvan fejben, akkor onnantól menni fog minden más.Te a kék görbével előbb maxolod ki a 88W-os TDP keretet.
A másik képen meg a szürkével tovább boostolhat a proci.Tehát, egy szó mint száz, amiről már beszéltünk korábban :
Ne tudd le annyival ,hogy 65W Eco mód. Mert veszíteni fogsz vele.
Valaki írta, kis túlzással természetesen, de egyébként illik rá, hogy ennyi erővel lehetett volna 7800X3D is. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Yodamest #3035 üzenetére
Ha manulában megadod a profil által adott értékeket, akkor minden ua.
Kb mintha azt csinálnád h kilövöd a 105W-t, majd belősz egy 75-80 fokos templimitet, az eredmény ugyan az lesz..Ahogy tapasztaltam a megadott amper értékeket a 65W-s procik nem használják ki, ez szinte 100%.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Yodamest #3030 üzenetére
Hasonlóan skálázódik mint a 9600x..Bár itt megvan a 10%, ott 6-8% tesztek alatt.
Kíváncsiságból manuálisan add meg neki a 105W-s profil TDC/EDC-jét.. 110/170A, és adj neki egy 117W körüli TDP-t.. Ugyan úgy valszeg 23k körüli eredméynt fog produkálni. Szerintem, bár ennek lehet kelleni fog 120w, de akkor sem kell elmennie 142W-ig.
-
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #2987 üzenetére
Peerless Assassin, de 1 db ventivel és nem kettővel. Szóval kb - 2-3 fok kettővel.
Már megszoktam ,hogy látom a lamellát és ha eltakarja a front venti, akkor az zavar.A 65W ECO, az 88W PPT és az más mintha a görbét módosítanád.
65W TDP-vel elvágod a görbe tetejét. -CO-val eltolod a görbét. Shaper-el meg a különböző részeit is tudod külön még.88W PPT mellett a boost clock szépen visszaesik már.
-
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #2985 üzenetére
Igen. Az így néz ki.
-15 a 2 legjobb magon, -25 a többin. És minden más beállítás ugyanaz mint feljebb.
Peak 135W helyett 108W, átlag 125W helyett 100W.
-15 fok (és a venti görbe miatt itt alacsonyabb rpm a procin) és a pontszám azonos.
Mivel +200-at nem kapott, így ugyanaz. És ebből látszik ,hogy stock se limitálta semmi, csak maga az 5225.+200 nekem nem éri meg egyelőre. Ahhoz kell +25W és a stabilitás is kérdéses. Tehát 4% frekiért 20-25% fogyasztás.
Szóval most stock freki, UV és 6400-2133. -
-
-
-
-
Krisz0418
őstag
válasz
Yodamest #2942 üzenetére
65? En neha 50et se latok (kiveve a pokember 1
)pedig kimaxolt pbo-val hasznalom. Tegyel ra aio-t es kesz. Liquid freezer 3 nem veszes arban sem es szerintem az egyik legjobb.
nem tudom milyen kartyad van de nekem a 7900xtx gyari beallitason, csak egy 1500rpmes venti van beallitva 400+watt mellett jatek alatt elvan 62fokkal. A hotspot 75korul. De hotspotot az eletben nem fogsz 60 ala vinni szerintem epitett vizzel sem -
Anax
tag
válasz
Yodamest #2942 üzenetére
Pár napja szereltem be a 9800X3D-t és egy 20 ezres hűtővel meglepően jó értékeket sikerült elérni. Semmit nem állítottam rajta.
Stressz teszt alatt minden mag 5225mhz és kb 75 fokig ment fel.
Játék alatt 60 fok alatt volt eddig amiket néztem.A 7700X -et sokkal nehezebb volt hűtenem ugyanezzel a hűtővel.
Szerintem is kár visszafogni.
-
joysefke
veterán
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Yodamest #2944 üzenetére
Nem kell emiatt aggódni, én is egy elég szolid léghűtővel hűtöm (DeepCool AK400 Digital) én is eléggé be voltam fosva, hogy nem lesz rá elég, de all core -30Co-val gyönyörűszépen le lehet hűteni a 9800x3d-t, játék közben még nem nagyon láttam 70 fok felett. Proci tesztekben nyilván elmegy 80ig is, de az más tészta.
-
válasz
Yodamest #2942 üzenetére
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a 9800X3D-nek tényleg tök mind1, hogy használat közben 65 vagy 75 fok vagy 80 fok, ugyanazt az FPS-t fogja hozni.
Nálam a Noctua hűtő alatt full stressz tesztben 83 fok, gaming alatt meg a vicces POE2 prociload miatt simán 70 -> 80 fokra pályaváltáskor, de ott a ventigörbét inkább kényelmesebbre vettem, hogy ne pörögjön fel-le hirtelen a venti. Biosban meg beállítottam a PBO 85 fokot, és azóta egyszer se néztem a CPU hőfokra. Megy a proci 5.2Ghz órajelen, POE2-ben jó az FPSem, ez a dolga.
CO offsetet is levettem, defaulton megy a proci, a 85 fokos PBO limittel.
Visszatérve a mai napra: a nagy ramkísérlet orbitális bukás lett, csak 4800-n sikerült bebootolni.
6000 CL40 se sikerült, nemhogy CL32.
Maradok 2x24 GB ramnál, de az legalább CL30
Ugyanitt 32GB kit eladó -
omfgk
veterán
válasz
Yodamest #2944 üzenetére
Egy Peerless Assassin 1kg, 2 ventivel és még a vga backplate is messzebb van, mert nem szimmetrikus.
Az AIO-ra is optimalizált házakban ez külön jó, mert felül egyre több és több hely van. Igazából még mehetne 1 centit itt a képen jobbra.
D15 az már kihaló félben van. Mert ez a fenti is hozza ugyanazt.
Az új D15 meg 70k. -
válasz
Yodamest #2944 üzenetére
Nem kell ennyire félni a víztől, pláne nem egy AIO-tól.
Pl egy Arctic LF III is 6 év garral jön, az azért nem kevés. De AMD-re nem feltétlen kell AIO, mehet rá egy jobb lég is de ott többnyire az a gond amit te is mondasz, hogy közel van a VGA-hoz, (már ha nem vertikálisan van bent) és szétfűtik egymást.
Szerintem amúgy okés lesz azzal a hűtővel is. -
válasz
Yodamest #2942 üzenetére
A VGA az teljesen más téma.
Az ember általában azért vesz meg valamit, hogy hogy plusz teljesítményt kapjon, nem pedig azért hogy utána azt visszabutítsa.
VGA esetén még elfogadható amiről beszélsz, mert ott pár százalékért cserébe több száz wattot tudsz faragni, itt proci esetén elhanyagolható a dolog.
A hőmérséklet meg nem probléma, eleve magasabb üzemi hőmérsékletre vannak ezek tervezve mint a korábbi modellek, vagy mint az Intel procik.
Megveszed drágán a 9800X3D-t (legalább 240K ha alzás) és csinálni akarsz belőle egy 7800X3D-t. Anélkül, hogy a zsebedben turkálnék, úgy gondolom ilyen értékű proci mellé legyen pénz értelmes hűtésre is.
Amúgy meg, holnap fogod berakod, és tesztelsz, aztán majd eldöntöd mit csinálsz.
Van rá opció biosba is hőmérséklet limitet beállítani ahogy már mondták. -
-
-
gbela
senior tag
válasz
Yodamest #859 üzenetére
+200Mhz boost, alap orajel nem igazan erdekel senkit, benchmarkban, jatekban boost orajelen megy.
Es 1-1 jatekot nezni eleg rozsaszin szemuveges, erre meg mondhatja valaki azt h xy yatekban +1% szoval le lehet huzni a klotyon.
En egyiket se mondom, csak legyunk targyilagosak.
Homersekletrol meg nincs semmifele hivatalos info.
Mind1 is, csak nagyon furcsa ez a delusional hozzaallas. Szerintem nagyon jo proci lesz, de semmi eget rengeto. -
szasanyi
félisten
válasz
Yodamest #859 üzenetére
Nem az a kérdés jobb lesz-e hanem az, hogy mennyivel lesz jobb és mennyivel drágább? Persze az AMD most igen jó helyzetben mivel az előd ára jelentősen emelkedett így nem akkóra különbség mint néháy hónappal ezelőtt lett volna.Másrészt az INTEL nem versenytás ebben a szegmensben, valamint ott vannak azok akiknek mind1 mibe kerül, mert nekik az kell és pont (nmnt pölö a Noctua G2 hűtőnél is tapasztalható volt ilyen).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest