Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
bivalyolo
őstag
válasz
balage1989
üzenetére
Fura. Most próbáltam újra, és volt egy drop pár mp-ig, de nem olyan durva mint szokott.
délben egyszer se csinálta, pedig direkt nyüstöltem jó sokáig. A franc se érti ezt már. A biosban nem tudjuk kikapcsolni az biztos, csak így a winben lehet ezzel a lapppal. -
bivalyolo
őstag
válasz
balage1989
üzenetére
gép újranindítás megvolt?
-
nyul105
senior tag
válasz
arnoldito
üzenetére
prime95/aida alatt is úgy futott, de lehet túl hamar lőttem le (kétlem... pillanatok alatt fel kellett volna menjen).
Rákerestem neten, sokan szenvednek ezzel, nincs megoldás... remélem nem hardverfüggő, és majd egy biosupdate megoldja

Jobban örülnék azért, ha ez általános lenne, mert akkor biztosan kijavítanák.Most beállítottam egy 3600-as auto voltage melett, letesztelem.
egyéb:
3200-zal nem mentek a ramok, akárhogyan is bűvészkedtem velük.Szerintetek melyik az a hőfok, ami még jó? 80 alatt még okés vagyok?
-
nyul105
senior tag
Biosban átállítottam 3.5ghz-re 1.25V-tal, de 1550mhz-en fut a proci. Van ötlet, mi oldhatná ezt meg?
-
nyul105
senior tag
Sziasztok,
összetettem a gépet:
- msi tomahawk b350
- ryzen 1600
- CMK16GX4M2B3200C16R kit.
gyári hűtő. Flasheltem v15-ös biost.Tapasztalat:
Ha mindegyik mag stresszelve van (prime95), akkor 3.4ghz-en mennek a magok (alap beállítás), 1.15V-ot ad neki.
Láttam már 3.7ghz-et is 1 magos cinebench testnél, akkor 1,32V adott nekik.Két kérdésem lenne:
1. Idle 41 fok, Prime95tel 20 perc futás alatt 75 fokra ment fel a CPU,ez szerintetek sok?
2. Beállítottam XMP nélkül 2933-ra a ramokat a gyári time-ingokkal, 1.35V, 1.1V soc, 20 perc blend prime95 test nem dobott hibát. Mivel érdemes tesztelni még? memtest86 a menő ma is még?Majd megpróbálom valahol 1.3 V alá lőni egy OC-val a magokat állandóra.

-
kalmanka511
csendes tag
Hali van egy ryzen 5 1600x processzorom és egy raijintek ereboss húzom alapjaraton a proci 50fokos terhelés alatt pedig 75 is szokott lenni. A proci fi 4Ghz-n megy. Mi lehet a gond?
-
Cathulhu
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ez mennyire valid? Tiz eves csucson az AMD? Es meg az Epyc/TR ki se jott.
-
Malibutomi
nagyúr
Ryzen eladasok [link]
-
HSM
félisten
Egyszerűen nem értem, mit nem lehet ezen érteni.

Nem tesz róla említést, mert NEM TESZTELTÉK BENNE. Tehát, vagy fog benne menni, vagy nem, pontosan ugyanúgy, mintha megvennéd a legelső mezítlábas akármilyen OEM 2133-as modult.
A linkelt kitnél is világosan írják:
"Compatibility
Intel X99 and 100 Series platforms".
Magyarul ebben lett tesztelve, erre vállalnak garanciát, hogy ilyen rendszerekben fogja tudni, ami rá van írva. minden másban vagy menni fog a ráírt órajelen, vagy nem.
A memória QVL-be pedig bekerült, mert az alaplap gyártója kipróbálta az adott modullal, és neki működött. Ez azért nem olyan erős garancia szvsz.... -
jeni
félisten
Ez korábban is az Intel-re lett legyártva de mégis az Asus Prime X370 Pro lap memória supportjában benne van.
Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15 Memory Kit - Black (CMK16GX4M2B3000C15)
A Corsair gyártó nem tesz említést az AMD fronton való használati kompatibilitására.
-
HSM
félisten
válasz
chopin42
üzenetére
Sehol nem írta, hogy neki a támogatott, 4.31-es verzió van-e.
Amúgy, ha valaki tutira akar menni, olyan ramot vesz, ami az adott platformhoz való, és a memória gyártója által ajánlott az adott platformba. Ezek a Corsairok pl. Intelhez valóak, ott van az adatlapjukon, Intelen lettek tesztelve, ott van csak garantálva, hogy menni fognak. A QVL jó lehet kiindulási alapnak, de nem az a lényeg, hanem hogy a memória gyártója miben hitelesítette a ramját.
Tehát aki tutira akar menni, az olyan memóriát vesz, amire a memória gyártója garantálja, hogy menni fog az adott rendszerben a megadott beállításokon.
-
bivalyolo
őstag
válasz
balage1989
üzenetére
-
chopin42
őstag
Valóban. El is indult. Csak nem megy neki 3200-on. Pedig támogatva van (megnéztem). Beállításfüggő tehát a dolog.
Az más tészta, hogy ryzennel bizonyos lapokban bizonyos ramok nem mennek 2133 fölé, ellenben amik rajta vannak a listán, valószínű mennek az ott megadott értékekkel. Ezért gondoltam csupán, hogy nincs rajta. Lényeg: megtanultam, hogy butaságot mondtam azzal, hogy egy lap nem támogat egy bizonyos ramot. Helyesen úgy hangzik: nem minden lap támogat minden ramot a megadott gyári értékeken, csupán 2133-on, ezért érdemesebb a gyártó által tesztelt modulok közül választani. Kösz a felvilágosítást. -
HSM
félisten
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Itt a topikban volt többször szó platform specifikus dolgokról. Pl. hogy BCLK emeléssel magasabb órajelet értek el C6H-n, akkor a System agent voltage, mivel a fabric órajele a ram órajelének felén megy, tehát az is tuningolódik. Ilyenekre gondoltam.
Plusz, mivel sokszor nem működnek az Intelre írt XMP profilok, így sanszos, hogy ide ugyanahhoz a ramhoz más beállítás kell, mint amit a gyártók Intelre beállítottak.Sajnos több infóm nincs, csak mint érdeklődő olvasgatom a topikot, de így azok alapján azt javasolnám, ram IC és alaplap típus alapján keresgélj, hátha találsz jó beállítást vagy tapasztalatokat.

(#9269) chopin42: Én se láttam sosem a QVL listáját. Ettől még butaság, amit írtál. Az, hogy egy ram nincs benne a listában, még az is csupán annyit jelent, hogy nem tesztelték vele, így nem garantálják, hogy működni fog. Ugyanakkor, mivel minden ram JEDEC szabvány szerinti, így legrosszabb esetben 2133Mhz-en kutya kötelessége bárminek elindulni, és utána be lehet lőni a képességeinek megfelelően.
-
chopin42
őstag
Nem butaságot írtam, fejből nem tudom a qvl listáját a ch6-nak. Annyit írt, hogy nem megy a megadott sebességen, gondoltam nincs rajta a listán. Ha igen, elnézést, tévedtem, majd valaki kiigazít, és megmondja, mit hogy állítson, hogy menjen.
Szerk: Tévedtem, elvileg mennie kell.
-
HavocS
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Nem rosszindulatból írtam, nyilván igazad van. Az a baj, hogy a Gaming 3 QVL listájából kb egyet nem láttam itthon mikor még papíron állítottam össze a gépet...
chopin42: Agesa 1.0.0.6-os BIOS-ok már szeretik. Ha mégse, 2666-on már a februári BIOS-szal is ment. Igazából minimális a különbség.
-
chopin42
őstag
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Elvileg a procihoz van külső órajelgenerátor a lapodon (bclk oc). Overclockers, reddit és társai segíthetnek, mi kell a spéci tuninghoz a ch6-al. Memóriához meg nos..nem volt szerencséd, a lap nem támogatja. Ha nincs benne a qvl-ben, akkor:
A.):eladod, veszel bele olyat, ami passzol. A ramjaid nagyon spéci, tuningos cuccok, szerintem aprón könnyen elmennek.
B.):Írsz a supportnak/vársz bios update-re/rákeresel szintén mindenhol a ramodra verziószám+alaplap mellett.
Nagyon remélem, hogy a corsair vengeance lpx 3000 cl15-el nem fogok ennyit szívni
Kinézett lap:
prime x370 pro (szegényebb esetben b350 strix) lottó esetén pedig ch6
(vagy thaici) -
HavocS
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
A QVL nem azt jelenti, hogy csak azok mennek, hanem hogy azokkal lett próbálva. A Gaming 3 QVL listáján sincs rajta a 3000-es Corsair csak a 3200-as, mégis megy.
Ja igen amúgy, OC-zz Masterből, nálam a B350-es lapon nincs is BCLK állítási lehetőség, úgyhogy így van megoldva. Napi két kattintás, abszolút nem megterhelő.

-
MiklosSaS
nagyúr
Na, ha BUS SPEED-bol tuningolom es emelem akkor vissza allitsa a szorzot, peldaul 107-el csak 33.5 a szorzo. Ha emelem buss speed-bol es a szorzot is emelek akkor megint nem veszi vissza a feszt meg z orajelet de ki tudtam facsarni 2880 MHz-et a ramokbol...
De igy sem a szorzot, sem az orajelet nem hajlando vissza venni....lassan kezd elfogyni a turelmem.....
-
Compika
aktív tag
A vsoc fesszel csak óvatosan 1.1 a max itt lehet róla olvasni .
-
wwenigma
Jómunkásember
Nincs a wifi AC laphoz még agesa 1.0.0.6 bios, csak a régi. Asus ftp-t mar nem lehet bongészni sajna, igy marad a dlcdnet idx böngészés, nincs mas bios hozzá. [link] Ahogy neztem méretileg nem egyezik a sima és a wifi 1201 biosa, szoval nem ajanlott keverni...
A sima nonWifi c6h--hoz van már. Probaltam irni asus forumba régi regemmel de ROG váltás miatt ujra kell aktivaltatnom magam mielott postolhatnam, az meg manualis...mindenféleképpen support csesztetés kell az ügyben.
-
simico
aktív tag
válasz
chopin42
üzenetére
Igen, mindhárom házventi aljat pwm/dc a bios szerint is, autopmatikusan fel is ismerte, hogy melyik venti milyen. A vízpumpa és a második ("opcionális") cpu venti aljzat rádugott eszköz hiányában tiltva van, így azt nem tudom megmondani.
Az alaplapi hangról nem igazán tudok nyilatkozni, botfülü vagyok
Egy ezeréves Genius zajládán vagy párezer forintos fejhallgatón keresztül hallgatom a játékokat, nincs igényem a traktor, kamion vagy géppuska hangját hipiszupi minőségben hallgatni, a virtuális gépeket meg csendben csesztetem
Igazából nekem semmi "gaming" feature nem kell az alaplapról, csak a jobb tápellátás, több fan header és a kis árkülönbség miatt vettem ezt a sima B350-PLUS helyett. -
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Memory QVL listája elég rövidke, Corsair Dominator/Vengeance ver4.31 szerepel rajta 3200MHz támogatottként, a tiéd milyen verzió? 16-18-18-36 1.35V időzítésekkel és fesszel.
Elméletileg csak az M.2 WIFI modulfoglalatban kulonbozik ahogy nezem, de keresek még megerősítést.
A Z170-es platformnak van kb. 8 év előnye hogy a memcontrollert hozzáigazítsák a ramokhoz vagy fordítva.
-
R3laX
addikt
Asrock X370 Gaming K4 tulajok [link] , ha jól veszem ki, semmi gond nincs a k4-gyel. Annyi, h mostantól a Gaming X-et gyártják majd helyette, a support is ugyanúgy megmarad. Nagyon szar az angolom, javítsatok ki, ha nem így van

-
törölt tag
válasz
MiklosSaS
üzenetére
közben megnéztem, és nálam olyan beállítási lehetőség van b350 prime lapnál, hogy:
EPU Power Saving Mode
nálam ez be van kapcsolva, de nem mértem a gépet ki és bekapcsolt beállításnál.
amúgy nincs kisebb tápod?
az előbb leírt ok miatt egy 500 wattos is overkill. gyakorlatilag bűvészkednem kellett 1070 mellett, hogy 200 watt fölé menjen a fogyasztás valós felhasználás mellett (vsync), és 200w környéke az ideális a tápnak, mert 50% környékén legjobb a hatásfoka.sry, félrekattintottam, és privátban ment először.
-
törölt tag
válasz
MiklosSaS
üzenetére
első körben megnézném a helyedben fogyasztásmérővel, hogy van-e értelme egyáltalán ezzel foglalkozni.
itt leírtam, hogy nálam mit mutatott a mérő.
üresjáratban 35 wattot kért a konnektor irányából a komplett gép húzva, szóval nem vette vissza az órajelet cpu-z szerint. akkor gtx 1060 volt a gépben, 1070-nel egy kicsit többet kért (talán 45w).
mondjuk ezt 400 wattos táppal (fsp beles bq l8 400w) mértem, 1000 wattos tápnál elvileg magasabb értéket kell mutatnia, mert gyengébb a hatásfoka olyan kis %-nyi terhelés mellett. nálam 10% terhelés 40w, nálad 10% az 100w a táp "szemszögéből". -
R3laX
addikt
Ó, tényleg órajel és fesz visszavétel, jut eszembe. Visszaveszi már akár 1550-re is az órajelet 0.5-0.6 feszekkel. Tegnap annyit szórakoztam a ramokkal, h vhogy elértem
. Ha hétfőn otthon leszek és lesz időm megnézem a biost részletesen. Mindenesetre lementettem a profilt
.Egyelőre kiemelve kijelenthetem, h teljesen meg vagyok elégedve az Asrock X370 Killer lappal.

-
MiklosSaS
nagyúr
Szóval, Asus lapoknál hogy lehet elérni hogy ha bios-ból tuningolom vegye vissza az órajelet és a feszt?
Vajon fel lehet rakni a sima C6H beta biost a C6H wifi AC lapra?
-
R3laX
addikt
válasz
Televan74
üzenetére
Aha, én is elégedett vagyok, nekem a 3000-es megy 2933-on. Tegnap kicsit szórakoztam a ramokkal. Olyan 1.365v-tal, 1.267-es VSOC fesszel néha vitték a 3200MHz-et, néha nem, ezt 16-18-17-17-42-es időzítéssel. Hiába adtam nekik utána több feszt, úgy sem voltak stabilak. Még Aida-val mérni is tudtam őket. Nem mentettem le az eredményt, de olyan 47040, 46500, 41500 körül hoztak. Hátha az új bios segít, csak megjön már.
-
R3laX
addikt
Vajon Asrock-hoz mikor jöhet az 1.0.0.6a bios? Láttam az Asus 06.08-án hozta ki, az Asrock 06.09. Most ha következetes lennék, akkor már 28-án ki kellett vna jönnie, mivel az Asusnak 06.27-én jött
. -
Lukitomi
aktív tag
BIOS-ban (ASRock professional) lapnál Advanced>ACPI configuration>ACPI HPET
Windows-ban rendszergazdai módban:bcdedit /set useplatformclock false
-
MiklosSaS
nagyúr
Ossze raktam a gepet (1800X/C6H/ Corsair Dominator 3200 samsung chipes) de kellene nemi utmutato/segitseg/tanacs.
BIOS-bol tuningoltam, stabil a 4 GHz 1.36 V korul, de se feszultseget, se orajelet nem vesz vissza. Hol tudom ezeket allitani?
A ramokat nem tudom 2133-nal magasabb orajelen elinditani. Semmi..pedig ezek szepen mentek egy Z170-es platformon 3600/3800 MHz-en CL15/CL16-ban. Itt meg csak 2133....
Kicsit csalodas az elso 2-3 ora, de majd meg piszkalgatom

-
-
bivalyolo
őstag
Aki bf1-el játszik tapasztalt már hasonlót? Nekem 2-3 pályaváltás után jön elő pont ugyanúgy, ahogy a videóban is. Kb. fél percig tart, és újból jó minden.
Azt hittem nálam van valami baj, de másik lappal, másik procival, videokártyával és rammal is csinálja. Ami egyezik az a windows 10 creators update. -
Robert1987
tag
Én visszavonom a 2927Mhz-et, nem megy... Fagy, kékhalál, kidob. Az alacsonyabb órajelekkel nincs türelmem még játszani, megvárom inkább a következő biost.
Memóriát nem fogok cserélni, inkább ha úgy alakul veszek mellé még 8 gigát. 4 modullal ha jól tudom am sem lehet 2666Mhz fölé menni vagy tévedek? -
HavocS
senior tag
-
ovics
aktív tag
na 2 hét porosodás után újra találkoztam kis barátommal. kissé csalódott vagyok, mivel nem indult simán, visszaállt alapra.
-
apa111
aktív tag
Asus prime b350 tulajok!Hát nem jött meg a nagy áttörés az új nem /béta/ biossal ennél többet nem tudok kifacsarni ebböl a configból / lap+r1700* 2x8gb corsair 3200/ nem jött össze a 3400-3600 ram tuning
.Úgy néz ki ezen a lapon nem kellett túl sokat finomitani a 3hónappal ez elötti kiadáshoz, pedig asus igyekezet 10 bios ,de hogy minek?
Max megvagyok elégedve vele. Még megnézem az új biost a kicsivel is /r1400/ mi változott föleg a ram . Maradt-e a stabil 2933 vagy estleg 3060 összejönne a gagyi rammal / team group2400@/ -
Sgt. Chris
aktív tag
Hát tuning guru tényleg nem vagyok
de már láttam egysmást. Ezt a D.O.C.P verziót megtaláltam (ez a régi lapomon is így volt a DDR3-as Corsairjeim is csak így voltak hajlandóak 1600-on futni az alap 1333 helyett....)Beállítom a 2933-at, de csak csipog post-oláskor és annyi, majd visszaáll a 2133.
A BIOS a most legújabb 0805-ös, AGESA 1006a amit ma frissítettem. De ígyse. Valami kevés lesz neki...
-
chopin42
őstag
Nem rossz lap, de a ram megvan már nekem, és egyik msi sem támogat jelenleg 3000 mhz-es ramokat. Ha lezs bios update, meglátom. Másrészt az a hír járja, hogy picit gyengébb alapanyagokból van a tápellátás (rosszabb mosfetek) mint más lapokon (pl asushoz mérten). Ez persze érdemben a teljesítményt nem befolyásolja, mivel masszív, 4 cpu fázisú tápellátása van dupla alkatrészekkel. az élettartam meg...majd elválik.
-
chopin42
őstag
Köszi, én is ezt veszem, ha nem lesz pénzem többre
már eleget tesztelted nekem. Csak elég gáz, hogy az asus mint cég, mást állít a saját weboldalon a "promó"-ban, s mást a kézikönyvben ilyenről, hogy ventiajzat...igazán nem lenne nehéz az igazságot berakni a manual-ba). -
chopin42
őstag
No, látom te is a strix b350 mellett tetted le a voksod, te már a 3. vagy a fórumban. Én is ilyen lapon gondolkozom, jónak tűnik. Elmondásod alapján igaz a mendemonda, miszerint a kézikönyv néhány állítása egy kalap kaki. Egyik fórumtárs már tesztelte nekem, s ő azt állította, mindegyik ajzat dc/pwm a bios szerint. Nálad is? Valamint ejtenél pár szót az alaplapi hangkeverőről?
-
komi77
senior tag
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
Hali. ha nem vagy tuning guru mint én akkor jó lesz a D.O.C.P. csak annyi, hogy a D.O.C.P. felirat alatt egy vagy kettő menűponttal lejjebb- nem jut eszembe a neve - válaszd ki a memó mhz-t 2933-ra. Így kapsz egy gyári optimalizált tuningot procira és a memóid is jól futnak majd. A legújabb bios frissítés óta nálam is így megy stabilan. A beta biossal kicsit jobb volt. Remélem orvosolják hamar. Ha nem megy csak írj és ha tudok segítek.
-
Köszi mindenkinek

Én csak a második Biostaros vagyok, Duracellm.. kollégát illeti az elsőbbség, én tőle kaptam ihletet (Ő eddig a hűtőre várt, elvileg holnap rakja össze a gépét).
Az UEFI jó, az UEFI szép, csak az opciók 90%-át nem tudom hogy mire jó
A régi lapom már 5 éves, és az még nem UEFI-s volt, így eléggé új a dolog.
Képeket nem csinálok, mire való az internet?
Teszt 1 Teszt 2
Van P-state állítás, de nem próbáltam, örültem hogy életre kelt a lap.
Van valami PCIe opció, amivel el lehet érni, hogy nem ad képet a videokártya, sikerült belefutnom, úgyhogy már a bios resetet is kipróbáltam 3x
Bootkor mindeig felugrik egy üzenet, hogy új CPU van installálva, és csak gombnyomásra megy tovább, lehet a TPM-et kellene letiltani.
A bios egyébként még nem az 1.0.0.6 AGESA féle változat, egyelőre az alap 2133-on megy a RAM, de majd megnézem hogy mit csinál ha átállítom.
Leginkább azért ezt a ramot vettem, mert ez volt a legolcsóbb, és ennek van normál méretű hűtőbordája, és nem tudtam, hogy elférne-e magasabb a hűtőtől (most már tudom hogy elférne, de marad ez a ram)
Így hirtelen ennyi -
Molyzsa
aktív tag
Most ilyenek a feszültség adatok 2933-on:

3200-on is indul a gép XMP profillal is, de kékhalálozik.
Találtam egy oldalt ahol foglalkoznak ezzel a cldo_vddp témával.
Itt én úgy értelmezem, hogy 3200Mhz-hez 880-as érték javasolt.
Bár az angol tudásom elég hiányos
[link]Holnap majd kísérletezek

-
simico
aktív tag
Én is beléptem tegnap a klubba, több hetes hezitálás után végül lecseréltem a kb. 9 éves Phenom II X4 955 BE rendszert a következőkre:
Ryzen 1600 proci,
Asus ROG Strix B350-F Gaming alaplap,
Corsair 2x 8GB 3000MHz CL15 kit (CMK16GX4M2B3000C15B).Eredetileg a sima Prime B350-PLUS alaplapot néztem ki, de ez csak hatezer forinttal volt drágább, így a picivel jobb tápellátás miatt végül ezt választottam. A memóriából ez a kék színű, mert a fekete csak jövő héten lett volna. Először kicsit megijedtem, mert csak 3.xx revíziójú, de XMP profillal simán megy 2933MHz-en 15-17-17-17-35 időzítésekkel. Érdekes, hogy nem Hynix, hanem Micron a chipek gyártója.

Viszont mire megtaláltam, hogy valójában hol kell bekapcsolni az XMP profilt ebben a csoda UEFI hülyeségben... Van mit megszokni a régi, egyszerű, klasszikus BIOS után
Naívan azt hittem, hogy a Memory Frequency-ben látható listából választva a profilt tölti be, de nem - bármit állítgattam, csak 2133MHz-en volt hajlandó bootolni a gép. Aztán amikor már úgy voltam, hogy visszaviszem majd a memóriát, akkor véletlenül a teljesen semmitmondó Ai Overclock Tuner beállítást átraktam Autoról D.O.C.P.-re és ekkor megjelent egy D.O.C.P. beállítás amiből már ki lehetett választani a(z XMP) profilt, ez mindent beállított és utána már szépen ment a memória 2933MHz-en. Nem tudtam, hogy az XMP-t D.O.C.P. álnéven kell keresni, ráadásul csak miután az Ai Overclock Tunert átállítja az ember. Azt hittem az a CPU tuninghoz tartozik, kézikönyv persze kutya szót nem ír erről (se), se a BIOS helpje. Ja, kézikönyv: az abban levő belső csatlakozók sorrendje (például FAN headerök, SATA portok) baromira nem egyezik az alaplapon levő valóságbeli sorrenddel. Kapásból az összes SATA eszközöm rossz portra lett dugva, aztán a BIOS alapján kisakkozhattam, hogy hogyan cserélgessem a kábeleket
Meg a házventiknél is oda kellett figyelni, mert ami a kézikönyv szerint a FAN1 az a valóságban a vízpumpa header, stb.A procit egyelőre csak kíváncsiságból 3400MHz-re húztam feljebb, alap órajelen is bőven elég a teljesítménye nekem. Majd ha már kevés lesz, akkor feljebb húzom. Remélhetőleg ez is ki fog tartani 5-9 évet

-
HavocS
senior tag
válasz
Molyzsa
üzenetére
Fú, most renderelek, holnap meg korán reggel meló úgyhogy hirtelen nem tudok rebootolni, de leírom neked fejből:
HPET: disabled
IOMMU: disabled
Power on AC loss: always off
Power button: delay 4 sec
(elvileg ezek teljesen irrelevánsak de leírom azért)A lényeg:
CPU, Memory-nál minden Auto, kivéve:
Memory Voltage: 1.38V
CLDO_VDDP: Manual
(az ezután megnyíló mezőben: 965)
XMP: Profile1Ennyi.
Próbáld meg ebben a sorrendben:
1) Nyomsz egy load optimized defaults-ot.
2) A sallangok közül beállítasz mindent úgy ahogy nálam.
3) Memory voltaget beállítod kézzel 1.38V-ra.
4) CLDO_VDDP-t beállítod manualra, majd beírod a 965-öt.
5) Save and exit. Fontos, hogy a CLDO_VDDP kizárólag cold boot esetén aktiválódik, tehát beállítod, save and exit, windows betölt, leállítás, majd nyomsz megint egy power gombot a gépházon.
6) Kiválasztod az XMP Profile1-et.
7) Save and exit.Innentől kezdve elvileg frankó minden. Ez nálam 1.1V-os SoC feszültséget lő be, 3200-hoz lehet ez kevés. A PC Health Statusnál nézd meg mennyit kap, 0.85V a default, +0.3V-ot enged, tehát a 1.15V-ig el tudsz menni kézzel. Ryzen Master 1.4V-ig engedi állítani, ha minden kötél szakad juss el addig hogy a windows bootoljon, állíts be egy profilt ami 1.3V-os SoC feszültséget takar (ez a Gigabyte szerint még biztonságos), és alkalmazd.
-
Molyzsa
aktív tag
Egy képernyő fotót tudsz felrakni, hogy pontosan hol állítottad be a BIOS-ban?
Ugyanis az új RAM-omat vissza kellett vennem 2933Mhz-re, ugyanis a win nem volt stabil 3200Mhz-en.
Lehet nekem is a memória vezérlő feszültséggel kellene játszanom??Ja és úgy látom, hogy az F7 BIOS nem enged korábbi verziót visszatenni....
-
HavocS
senior tag
válasz
chopin42
üzenetére
Az enyém 5.30-as, és ahogy fentebb írtam, kicsit megnoszogatva stabil ebben a háklis Gaming 3-ban is 2933-on. Amúgy úgy látszik tényleg igaz, hogy 2666 felett páros CL-re kerekít, mert 15-17-17-35 van ráírva, de 16-17-17-35-ön megy. Mondjuk emiatt álomba sírni nem fogom magam.

#9198: Teszteld le Winrar benchmarkkal meg SuperPI-vel, ezek szinte csak a RAM sebességével skálázódnak.
#9200: Próbáld meg te is azt amit fentebb írtam, kézzel beállítani a CLDO_VDDP feszültséget, nekem ez adta meg a tutit. SoC-tól se sajnáld a kakaót, bár nálam Auton is elég szépen megküldte a feszültséget, nem tudom az a lap mit hogy csinál.
#9201: na, ezek azok amik utoljára akkor érdekeltek, amikor 2001-ben megvettem az SB Live!-ot, azt is csak a MIDI-je miatt. Gyűlölök fejhallgatóval játszani, 2.1-en ezek meg - nekem - nem jönnek ki annyira hogy úgy kifejezetten érdekeljen. Meg gondolom ezek a HW 3D audio dolgok is addig voltak érdekesek, amíg az egész rendszerre, windowsostól, ICQ-stól, Quake3-astól jutott nettó 500 MHz, most meg egy egész magot is kaphat az audio motor, az se fog feltűnni.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
Szia nem tudod bioszba simán átállítani 3000mhz ra?
-
chopin42
őstag
Igen, én sem értem a verziót...sajnos ramot vettem elsőként. azt sem tudtam, van más verzió, azt hittem egy létezik. Mindez történt május közepén. Nem rég pedig olvastam, hogy 5.39...meg hogy sokaknak problémája van a kittel, pedig direkt azért váltottam erre (volt egy hyper x savage c13 2666), mert ez tuti támogatva lesz. Slusszpoén: msi qvl ben ez nincs benne, a hyper x benne volt, as asus qvl pont fordítva
Remélem asussal menni fog (prime x370 vagy strix b350) -
HSM
félisten
válasz
chopin42
üzenetére
Azon kéne elgondolkodni, miért is van több verzió, akár többféle csippel. És hogy emiatt melyik félre is kellene morogni....
(#9201) daa-raa: "Aztán félelmetes milyen nem is apró dolgokat sem vesz észre soha."
Haha... Irigylem érte, bár én se vettem volna észre a difiket a drágább és drágább hangkarik között...
Olcsóbban megúsztam volna... Mondjuk nem panaszkodom, ezzel az X-fi-vel szerencsém volt, 3 hónaposan kb féláron sikerült beszerezni, és 8 éve fülig ér vele a szám.
Audiofil szerencsére én sem vagyok, igényes hobbista zenekedvelőként definiálnám inkább magam. -
törölt tag
Ugye ennek is az a baja sokak szempointjából, hogy a kimenete csak sztereo. Igaz, hogy az mindenre elég, még térhangzásra is ha nincsenek kigyomlálva a fázisinformációk és a forrás is megfelelő. Az A3D és az EAX is fázismachinációval dolgozik, ahogy a TrueAudio is. És mégis összességében jobb, pontosabb hangképet ad, mint a manapság beépített különféle sokpontegyek, meg Dolby anyámkínják. Márcsak azért is, mert az A3D és TA képes anyagot és annak megfelelő visszaverődést, elnyelődést is számolni. Az EAX nem, az csak simán reverbbel dolgozik.
HSM: Igen, a Creative soha sem volt képes épkézláb resamplert tervezni. Az összes hangvezérlőjük ezzel kínlódott mindig is. Plusz mindegyéiknél előjött valami más is (Live!-oknál pl az ótvaros mértékű alapzaj, ALS4000-et megszégyenítő mértékben).
Nem tudom most hogyan használja a szomszédom, anno mikor beszerezte sok mindent kipróbáltam rajta. De semmilyen megoldással sem volt igazán jó. Nyilvánvalóan ennek valóban az egyik oka a számomra referenciaként használt HD2. (Azt nem könnyű lelépni. Annak is megvannak a bajai, de sokkal kevesebb.) A korábbi Live!-ját persze könnyedén lemosta az Audigy, szomszédomnak meg ennyi már bőven elég volt. Bár szereti játszani az audiofilt, de nem az. Egészen jó kis rendszere van otthon, ami az emberek döntő többsége számára overkill. Aztán félelmetes milyen nem is apró dolgokat sem vesz észre soha.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- További aktív témák...
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Dell Latitude 7410 Intel I7-10810U Refurbished - Garancia - Akció!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

délben egyszer se csinálta, pedig direkt nyüstöltem jó sokáig. A franc se érti ezt már. A biosban nem tudjuk kikapcsolni az biztos, csak így a winben lehet ezzel a lapppal.

Plusz, mivel sokszor nem működnek az Intelre írt XMP profilok, így sanszos, hogy ide ugyanahhoz a ramhoz más beállítás kell, mint amit a gyártók Intelre beállítottak.
(vagy thaici)

Engem is érdekelne az 1500x mit tud játék alatt. Ha játszanál vele kérlek írd meg mi a tapasztalat, milyen játékok alatt.