-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
Fred23 #73147 üzenetére
Ez miert baj? Ha kovetted a CPU coolerekhez valo leirast, kb mindegyik leirta 20 evvel ezelott is, hogy a rugoero valtoztatasara szukseg lehet, mert mar a Mendocino es a Coppermine celeron magassaga is eltert egymastol, az Athlonok/Duronok szinten eltertek ettol. A fem kupak, amit kaptak az utolso Coppermineok es a Tualationok, szinten nem okoz semmi extrat, legfeljebb hajlitassz egy kicsit a rugon. Milyen mas problema van?
-
snake1977
őstag
válasz
Fred23 #73142 üzenetére
Már én is úgy vadászom a kupakos fcpga hűtőket, pedig régen párosával dobáltam ki őket. A socket A hűtők nem igazán tualatinra valók, bár 1-1 tipus akad ami "lazább" nagyobb a holtjátéka és ugyan feszesen de rámegy a foglalatra, én nem kinzom vele inkább, ha elpattan a kis müanyag pöcök a foglalaton akkor aztán végleg reszeltek a felfogatásnak.
Czo: a 750-es copper és az 1000-es is biztosan működik, sőt még a kezembe akadt egy kupakos 900-as celeron, ezt is beledobtam de ugyanúgy semmiféle életjelet azaz se képet se hangot nem ad, mégcsak nem is pittyeg a pc speaker.
-
snake1977
őstag
válasz
Fred23 #73140 üzenetére
Két install közt lett néhány szabad percem, "meglepő" eredmény született, 566/66mhz fcpga celeronnal nem indult, bár ebben az egy prociban nem vagyok 1000% biztos hogy müködik (új szerzemény), 750/100 p3-al nem indul, 1000/133 p3-al szintén nem, találtam egy tua celeron 1100A-t már csak brahiból is beledobtam, de ez sem nyert.
Konklúzió: vagy egyáltalán nem eszi az fcpga procikat, vagy csak maximum 66mhz fsb mellett és ez esetben az 566-os celeronom hibás.
Úgy érzem továbbra sem lesz a kedvencem ez a lap. [kép]Szerk.: annyit hozzáfűznék hogy relative stabil a lap win98 alatt, de nem valami gyors, ha van rá lehetőséged egy tusl2-c minden szempontból jobb választás lenne.
-
Czo
addikt
válasz
Fred23 #73137 üzenetére
A linkelt kepek kozott nalam ott van a 693A valtozattal szerelt 1.8-as verzio. A 693A pedig 133MHz kepes. A sima 693-as valtozatnal nem latszik a verzioszam. Az Inteles modell is 1.8-as, ami viszont kb biztos, hogy BX chipset (lehet, hogy a 693A es a BX "kompatibilis"? Marmint, ugyonannyi pinje van, ugyonazokkal a funkciokkal?). Azt tudom, hogy a 693/693A/694/694X/694T VIA chipsetek labkiosztast tekintve kompatibitilisek. Tehat lehet, hogy az 1.8-as PCB verzio nem is feltetlenul definialja, hogy milyen chipset kerult ra. Nincs mod gondolom lepattintani a gyari hutot es megnezni, hogy mi van rairva? Illetve, ha van keped rola, akkor a deli hid feliratozasa segithet! Az nem latszik esetleg, hogy arra mi van irva?
-
Czo
addikt
válasz
Fred23 #73135 üzenetére
Ez egyre "vadabb". Ebayen itt van egy, ugyonakkor ezt nem ertem. Elvileg VIA Apollo Pro variansnak kellene lennie a lapon. Viszont a kepen jol lathatoan Intel deli hid van. A dontott kepen mar olvashato is az Intel felirat. Ugyonakkor, a BIOS foton lathato azonosito (2A69KX30) Intel BX chipsetre utal. Viszont, megnezve ezeket, itt lathato VIA eszaki hid is. Pl. ezen eppen 693A van, ami nem mas, mint az "Apollo Pro 133", ami 66/100/133 kepes. Viszont, ha nem allsz meg az elso kepnel, hanem tovabbmegyunk, pl erre, ezen sima 693 van, ami viszont csak a "Apollo Pro+", ami csak 66/100. Tehat jo lenne latni, hogy azon mi van
Fura, hogy minden alaplapon, a felirat 6VIA/ZX85
-
Czo
addikt
válasz
Fred23 #73132 üzenetére
Ez alapjan meg Tualatin is megy. Mid van pontosan?
-
válasz
Fred23 #73056 üzenetére
Kábé semmi eltérés a két proci között, csak annyi, hogy az egyik Coppermine-T. Összehasonlítás.
Illetve nézhetjük úgy is, hogy az SL5FQ megy benne Coppermine maggal, de a Coppermine-T magos SL5QJ meg vagy igen, vagy nem. Azon túl, hogy Coppermine vs Coppermine-T, semmi difi a két proci között.#73057: Ez FC-PGA2, de nem Tualatin.
Szerintem menniek kellene a lapban, viszont nincs említve a Coppermine-T magos proci kódja, csak a sima CuMi-ké. -
-
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
Fred23 #72714 üzenetére
Ja, ezeket nem retró gépen érdemes játszani, mármint az ilyen klasszik fps-eket, mint Q1-4, Deus Ex, Max Payne, Half Life, stb., mivel modern gépen FullHD/4K-ban, high res textúrapakkal sokkal betyárabban néznek ki, jobban futnak. De még a nagyon ősi játékokra is igaz ez, mint a Doom 1-3, Duke Nukem 3D, Descent 1-2, stb., hogy a modern portokkal jobb (Doomsday, Chocolate Doom, EDuk32, DXX Rebirth, stb.) játszani velük. Mégis csak egész más élményt nyújtanak így. Az is igaz, hogy ez sokszor nem mindenben segít rajtuk, mert épp úgy low polygonos, primitív fizikás, repetitív, elavult (labirintusos) játékmenetes negatívumok fentmaradnak a játék korából adódóan.
A sok fps-nek sincs értelme, főleg a korai játékok nagyja teljesen procilimites, fps-függő fizikával volt leprogramozva, ha túl magas a frame rate, az csak bugokat okoz, de semmivel nem fut simábban. Fps-nek elég annyi, hogy egyezzen a kijelző frissítési frekijével, sokszor még annyi sem, ilyen korai GTA-k, The Simpsons Hit and Run, stb., már 60 fps mellett is bugosak, azért vannak gyárilag 30 fps-re korlátozva. A Lego Island pl. már 15 fps felett játszhatatlanul gyorsan fordul a játékban a karakter. De még ezeknél újabbak is, pl. Mafia 1 is bugos néhány Freeride Extreme küldetésnél, ha az fps 20-25 felett van.
Meg annyiból sincs értelme, hogy feleslegesen izzik a CPU meg GPU, hogy kiizzadjon 500-1000 fps-t, de attól csak a venti lesz zajosabb, áram fogy jobban, de a játékélményhez már semmit nem ad hozzá. Pl. én játszok Linux alatt a Re-Volt modern portjával (RVGL), meg Forsaken-nel (ProjectX) és abban nem csak a V-syncet kapcsolom be, de pl. a prociterhelést is lekorlátozom 20%-ra, mert azzal is megvan a sziklaszilárd 60 fps, és nem kell a hardvernek feleslegesen izzani és túrázni a nagy semmin.
Ez a min 60 fps-ses mánia egy modern meme, régen nem volt mérvadó, akkoriban a 20-30 fps is teljesen játszhatónak minősült. Mármint mikor ezek a játékok voltak újak.
-
válasz
Fred23 #71849 üzenetére
Szép darab LP- ből, már BGA ramos
. Gyorsabb mint az FX5200. Bár ahogy nézem az 5200- as is már 2003- as, a 478 Villamette 1.5 mellett pedig nincs dátum a cpuworld- ön, arn táblázatában pedig 2000 szerepel (bár azt nemtom hogy 423 vagy 478- ra vonatkozik- e). Gyakorlatilag tehát az FX (is) overkill a Villi 1.5 mellé
, de ez csak amolyan gondolatfolyás, nekem az a lényeg hogy belefér a házba és műkszik.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
Fred23 #71790 üzenetére
Nem beteges, mindenkinek más a prioritás.
Én is megépítem a Ryzent, de tulajdonképpen nincs is szükségem rá, általános feladatokra teljesen jó a mostani gépem, játékból meg úgyis a régieket kedvelem.
#71791 : jó kis lap lehet (mondjuk Intelhez nemigen értek, ebből a korból)Nézelődök. Lehet hogy erősebb lesz (már amennyire az LP lehet), lényeg hogy XP driver legyen hozzá.
-
ityam
őstag
válasz
Fred23 #71755 üzenetére
ebayen még nem csábultam el semmire minden aranyáron van plusz tényleg a szállítás. Tegnap vagy tegnapelőtt pont találtam egy retro kártyát, aminél nem a szállítás miatt fájt a bucom amikor megláttam
XGI Volari Duo V8 Ultra potom 4000 dolcsiért
Te mire csábultál el ebayről?
Én még vaterán a 7500 as radeonon filózok, de a 3500 at is sajnálok kiadni rá
Igazából 7200 ast keresnék(mert az kb olyan amim volt anno radeon LE DDR) de az nincs. A 7500 meg sorban kilógos dx7 es kártya nekem. És nincs gef2 GTS em amivel összevethetném, sem gef 4mx em. Bár utóbbit azért könnyen lehet találni. -
ityam
őstag
válasz
Fred23 #71746 üzenetére
Azokatmég nem teszteltem mert nem találtam rá a benchmark futtatás mikéntjére.
Unreal tournament demot töltöttem le és abban hirtelen nem találtam benchmark mappát sem. Az Umark a 2003 es 2004 demokat tudja kezelni de az eredeti UTt nem így ilyen tesztek nem születtek még.
RTCW-t is töltöttem le de ott sem tudom hogy benchmarkoljak.
Ha esetleg tudtok segíteni a mikéntjével azt megköszönöm -
batyuska100
senior tag
válasz
Fred23 #71674 üzenetére
DiamondMax Plus 8 - a "vékonymaxtor", amiből nekem 3 van itthon, az egyik egy P4 gépben van (működik, a kondició ismeretlen), egy döglött (fel sem pörög) és egy ami az egész életét egy rackben töltötte, kb 2GB kép volt rajta összesen. Ez persze 100/100-as, de nem merem használni, mert annyira kiszámíthatatlanok. Most előkapom az egyik gépet és megnézem hogy hány óra üzemidő van benne, meg ha akkor már ott tartok, akkor újratesztelem az összes pótvinyómat.
-
arn
félisten
válasz
Fred23 #71669 üzenetére
Nekem ket vinyoval volt 93 ota problemam, amit en vettem uj koraban. Az egyik az elso samsung vinyok egyike, bad sectoros lett, de az lehet csak logikai hiba volt rajta. Meg egy 40gs maxtor, amivel elkoszontem az osszes cuccomtol 2001 kornyeken
azota backupolok.
A modern gepemben jo ideje nincs vinyo, es nem is mentek ra semmi fontosat, ha elszall, max ujratelepitem. A nasban es backupban van, de ott lesz is meg egy ideig, mert 2x8tb ssdben eleg luxus lenne. Van benne ujabban egy 2tbos ssd is, de nemileg megbantam, mert semmit sem nyertem vele (ssd cache se ert sokat az en halozati felhasznalasomnal).
-
válasz
Fred23 #70779 üzenetére
Kinek ment ? Nemtom hova tenni
(#70780) ityam : jó kis összehasonlítgatások, kedvelem. 1.9- es Villivel mértem, de ott erősebb volt a video, aztán 2.4- es sima P4, az meg gyengébb proci mint a CeleronD, majd 2.4- en pörgő Barton viszonylag erős GPU- val. Kisebb(nagyobb) videokártyákat meg 3.3GHz Prescott mellett. Sok a variáció, de hasznos mindegyik, bármikor jól jöhet. Win98 alatt valszeg nem lépted túl az 512M ramot, mert felette rosál, vagy kell a Loew driver hogy ne legyen gond
#70781) MasterDeeJay : a CpuWorld/Intel sem írja az 1400s dátumát, a Wiki szerint 2001/2- ben futott, kigyűjtöttem mindegyik évre a GPU- kat - 2001 (52db), 2002 (71db), van választék
-
válasz
Fred23 #69946 üzenetére
GX- ből volt valami P-III, jó volt, de alaplappal megpusztult, áttettem a cuccokat BE-6 és P2B- be. Láttam sokszor PCIe lowprofile kártyákat a piactereken, majd körülnézek.
(#69947) FF23 : a BIOS- t be kellett állítanom, de úgyis kiveszem az elemet, rámérek. 486- ból van olyan, melynek kontaktos volt az elemtartója, a jó elemre is battery low- ot írt ki. DR2 ramból 667 és 800- as mezei van csak tartalékban, asszem
Phenom-II- ben van egy IDE vinyó, XP miatt tettem bele, régóta 8%- os, de műkszik.(#69955) MasterDeeJay : szép kis halom
-
envagyok
veterán
-
zotyesz66
őstag
válasz
Fred23 #69930 üzenetére
Mindegy, majd kiderül milyen, most beletettem egy 9200SE-t, ahhoz képest majdhogynem kellemes csalódás.
A baj, hogy ha egy kártya low profile is, bracket majdnem biztos hogy nincs hozzá, na most pont ehhez volt.
Persze vehetek ebay-ről, várhatok 2 hónapot mire itt van...AudigySE-t néztem, de az sem megy 9x alatt.
Amúgy ez a NEC elég jó, egy MSI lap van benne, volt korábban is dolgom ilyennel. Egyszer bontva vettem fillérekért, nagynénémnek csináltam gépet belőle, a hűtőt úgy kellett feldrótozni, mert nem volt hozzávaló és ugye nem szabvány. Mindenesetre évekig felé se kellett nézni, addig amíg a táp el nem vitte...
-
zotyesz66
őstag
válasz
Fred23 #69925 üzenetére
A GeF 6200, bár van hozzá w9x driver, már nem az igazi. A 9600 egész jó 98 alatt is, de retrózni állítólag az FX még jobb, azok még támogatnak pár retro feature-t (table fog pl.) és a 9x driverek is jók, szóval dual boot alá ezek lennének jók.
Ami 9600-at szereztem, az nem SE, remélem 128 bites lesz -
válasz
Fred23 #69925 üzenetére
Kávé nélkül is teljesen érthető
Én most iszogatom a reggeli kávét, nappal aludtam
Az AudigySE jó abba sztem, azt mondják az is hasonlóan szól mint többi Audigy, nálam pedig a ZS- ek és az NX is jeles. Most éppen a próbapados gépen ZS- el próbáltam ki egy régi Genius zsebüvöltőt, szól mint atom. Ezt is a tegnapi selejtezésen kaptam, nem kell már nekik. Próbapad mellé jó lesz, ennyi év után hibátlan és kis helyet foglal, csak hangot monitorozni retrohoz megfelel.
Kiváló új darab lett az a toshiba...
HDD- kel bajba leszek most, 3 gép satás, nem is néztem hogy IDE van-e rajtuk, egyik IDE, abba nem lesz gond, van tartalék drive. Kár hogy a vinyókat nem hozhattam el. -
válasz
Fred23 #69919 üzenetére
Nemtudom, de jó ára van, középárfolyamon is közel 24k HuF. gondolom a slim gépedbe lenne jó. Az 5700- as gyors procival meghajtva már elég jól teljesít. 3.3GHz Prescott mellett a sima @435/285- öst teszteltem, ez ebben a táblázatban található.
Most jött nekem is 4 brand gép. 2db slim, 2db sima. Nem nagyon kedvelem a spéci gépeket, csak gond van velük, de most kénytelen leszek próbálgatni ilyeneket. NEC, Dell, Fujitsu gépek. Céges selejtezés, vinyókat ki kellett kapkodnom, azok maradtak, kellenek nekik az adatok/bizalmas tartalmak. Kíváncsi vagyok működnek-e, az egyiken van címke, hogy nem javítható. Valamint mindegyiken COA és gyártói agency.
Asszem a kis NEC esetén legalább 5 percig csak bámultam a gép belsejét, na most ennél hogy a túróba férek hozzá a vinyóhoz ? -
flymi
addikt
válasz
Fred23 #69413 üzenetére
10.2 display driver + wmd
Egyébként kábé mindegy is mert három kártyából egy sem jó (javítottak). Egy 9600-as annyira csíkoz, h az botrány. A 9500-as és egy 9600XT pedig bár 2d alatt jók, de 3d tesz első 10-20 másodpercében kifagynak minden alkalommal.
Nvidiák valahogy jobban veszik a javítást is és eleve szoftveres oldalon is élhetőbbek. -
-
FF23
senior tag
válasz
Fred23 #68621 üzenetére
A brand gépeket kicsit máshogy kell nézni. Elsősorban a saját supportjukra figyelnek, mint bevétel, de vannak műszaki oka is.
Kicsi a világ, és ez a hsz. pont egy Dell GX270 bontásából származó táppal született (a ház a pincében várja a lomtalanítást, az alaplap @laskr99-nél kötött ki, hogy elénk tárja a 865G chipset rejtelmeit).
250W 16A/12V-on nem különösebben alkalmas plusz csatis VGA-k használatára(pl. egy korai Prescott mellett) ha jól rémlk, akkor az AGP-s VGA-k 35W TDP felett kérnek +12V-ot. -
FF23
senior tag
válasz
Fred23 #68587 üzenetére
Hehe, egy gyors procicserét is megejthetnél közben
Inkább indítsd el egy mudullal, ami megy benne, vedd vissza az FSB-t, vagy oszd vissza amennyire lehet, állíts be fix nagy késleltetést a ramoknak, meg nagyobb feszt, mentsd el a beállításokat és postnál állítsd le a gépet, majd tedd be a javítandó ramokat és próbáld visszaírni az spd-t -
válasz
Fred23 #68486 üzenetére
Amint megjönnek az említett cuccok, el is kezdem.
Most a Barton konfig van a tesztpadon. A P4- et teszteltem először (az ház nélkül ment), aztán azt szétszedtem és a régebben már házba szerelt Barton ment a helyére > azon is teszt. Utána a Barton 2. vinyójára kidolgoztam egy Win98- at, most pedig DOS set megy, jelenleg az EMM386 gondon meditálok, konkrétan - "a 64k- s ablak laphiba, a kezdőcím nem beállítható", ilyenem még nem volt, el sem tudom képzelni, hogy a viharba nem marad a 640k/UMA/UMB/HMA- ban egy árva db szegmens sem.
-
válasz
Fred23 #68476 üzenetére
Jó kis hasonlítás. A 9600SE magasabb órajelen ment, többet is hozott mint nálam. Sima 9600- am nincs, az is jól megy, alacsonyabb órajelen a Ti4200 tudja befogni, aztán rendre csak az erősebb kártyák tudtak nálam fölémenni, FX5700, X1300. A 9600 változatokban a bestbuy eddig a 9600TX, mely kisebb prociórajel mellett is elérte az X1300- at, a többit meg lenyomta. Jön a 9600XT, ahogy ígértem Northwood mellett kipróbálom. Csak rá kell írnom a Transzporterre hogy mikor megy érte.
-
válasz
Fred23 #68476 üzenetére
64 vs. 128 bit: nem kérdés a különbség.
Amikor lehalt valakinek egy FX5200, és adtam neki helyette egy MX440-et vagy mit, de utóbbi 128 bites volt, míg az FX5200 csak 64 bites, először kiakadt hogy GF5 helyett mit képzelek hogy GF4-et kap.
Aztán áldotta a nevem hetekig, mert sokkal jobban mentek a játékok. -
válasz
Fred23 #67404 üzenetére
Nálam nemrég pusztult meg egy 9550, kis passzív szutyok van rajta.
Hibátlan volt, aztán egyszer csak elkezdett a sokadik (nem folyamatos) teszt alatt idétlenségeket rajzolni.
Most épp egy Voodoo3 2000 van tesztelés alatt, azon is alul van szerintem méretezve az a mini borda, meleg is ha nem kap szelet.
Én a passzív kártyáimat mindig fújtam valamivel, gyakran 12 volt helyett 5 voltot kapó ventivel. A Voodoo-nál is ilyen megoldás lesz a végleges, 5 volton járó 8 centis ventit raktam a ház oldalára. A gyári venti hely a proci fölött van, azzal nem megyek semmire, szerencsére pont lukacsos odébb is, simán feltettem a ventit oda, és pont az AGP fölött van így. -
válasz
Fred23 #67231 üzenetére
Szép kártya, egészen újszerűnek néz ki, tisztítottad már, vagy így érkezett ?
RAM kérdésben vannak érdekességek, a DDR2- ben például utógyártás is előfordult. Lásd AMD- hez való 4GB- os high density modulok. Olyan lapban is mennek, melynek a max támogatása 2GB/foglalat, annyi megkötéssel hogy max 2db lehet belőle 1 lapban + a másik két helyre lehet sima 1 vagy 2 gigásakat tenni, így 12GB- ra mehet a bővítés(2x4+2x2). AMD- nél az IMC tudja.
-
válasz
Fred23 #66615 üzenetére
Akkor Te speciálisan a lowprofile- osakat kedveled. Van aki az SE- ket és a hűtőket gyűjti, jó ez sztem ha van mindenféle irányzatú ember. A videoból kiderül hogy a 9550, ahogy saccoltam, már eléri azt a szintet ami a legtöbb korabeli játéknak elegendő, a 9600 meg már egész jó, nem is baj mert a 9800- akból kevés működő maradt sajna.
-
-
-
-
válasz
Fred23 #66550 üzenetére
Pár nap múlva tesztelhetem csak. Először rádugom majd tápcsati nélkül, és az is lehet, nem is kell majd neki a Molex. Na de ha azt csinálja majd, mint a 6600 GT, hogy csökkentett módra vált -ezt jelezve is-, akkor az van, hogy kell neki a Molex. Ha viszont kell, nem biztos, hogy arra a 160W-os, 12v-on 9A-es gyári tápra kéne dugnom.
A legkevesebbet fogyasztó 3 GHz-es Prescott van most benne, az 84W.
-
Frawly
veterán
válasz
Fred23 #66481 üzenetére
Mondjuk azt nem értem, hogy kinek ér meg egy P4EE 56k-t. Egy nálánál alig lassabb 3,2 GHz-es, FSB800-as s478 P4 csak 30-ad annyiba kerül, és teljesítményben alig marad el. Jó, az már Prescott, meg csak 1 MB L3 cache, nem 2 MB, mint a P4EE-ben (ez a korabeli workloadoknál nem számít), de cserében kisebb TDP, kisebb csíkszélesség, SSE3 támogatás (jó, a korabeli workloadoknál ez sem mérvadó). S775 változatban még olcsóbbak vannak, és ezen a platformon már a DDR2 is rendelkezésre áll.
Értem, hogy ritkaság az EE, de nagyon túl van árazva, gyakorlati előnye nincsen. Korabeli workloadot mindkettő nagyon jól viszi, ezt meghaladó szoftverek futtatására meg mindkettő bűn lassú már. Ennyiért csak elvakult gyűjtők veszik, akik büszkék rá, ha már csak ez hiányzott a gyűjteményükből, meg elmondhatják, hogy s478-ból megvan nekik a legprémiumabb proci.
-
válasz
Fred23 #66519 üzenetére
Nem Bartonnal, azzal már megvan. Thunderbird-del. Az 1400-as Tbird és az 1400-as P3 botmatch alatt időnként kevés a 60 fps-hez emlékeim szerint. Deus Ex-ben pedig Liberty Island tetejéről lenézve tippre nem lesz meg a 60 fps szintén. (Nem tudja ezt esetleg valaki letesztelni?)
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest