- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- OneOdio OpenRock X - a koncertterem ajtaja nyitva
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel 9a: ez a várható EU-s ár és színválaszték
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oliverda
félisten
válasz
Ganz-[HUN] #67264 üzenetére
Windows 95+?
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Oliverda
félisten
válasz
Fred23 #67226 üzenetére
Nem kizárt, bár a doksin lévő dátum még nem feltétlenül jelenti azt, hogy már a piacon is volt, ugyanakkor a korabeli lapok manuáljában már szerepelt az 1 gigás modulok támogatása.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Oliverda
félisten
válasz
DarthSun #67216 üzenetére
Igen, ilyesmire gondoltam. A magneto-mechanikus technológia alapvetően gyenge megbízhatóságú és lassú, legalábbis a memória-alapú megoldásokhoz (flash és társai) viszonyítva biztosan. Kár, hogy ilyen lassan futott fel a flash, szívesen kihagytam volna a HDD-s korszakot egy az egyben.
-
Oliverda
félisten
"de ha ennyire vlbben gondolkodsz, vegkepp nem ertem, hogy miert erolteted a hibridlapokat. "
Nem gondolkozok VLB-ben. Innen indultunk. Te dobtad fel, hogy a "a hibrid megoldasok sose jok", majd kiderült, hogy még nem próbáltál olyan, vagy hasonló lapot.Szerintem VLB-s és PCI-os VGA-kat is lehetőség szerint ugyanolyan lapban és proci mellett lenne érdemes lemérni. Ha egyszer nagyon sok időm és a helyem lesz ilyesmire, megcsinálom.
-
Oliverda
félisten
Máshogyan emlékszem, illetve a korabeli tesztek is másról árulkodnak:
A bal oszlopban lévő keretezett eredményeket a szóban forgó VLB-s C&T F64300-as fejlesztés produkálta (DOS alatt), a jobb oszlopban lévőt pedig egy S3 Trio64. Kb. ugyanez jelentős a különbség megvolt a korabeli DOS-os játékok alatt is.
A több számi pedig az mutatja, hogy DOS alatti grafikában a VLB-s kártyák egyértelműen jobbak voltak 94-95 könyékén.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Sok az általánosítás. Milyen 95-96os pcios kártyaval szemben? A leggyorsabbakkal nyilván nem vette fel a verseny, de az akkori belépőt és középkategóriát, (S3 Virge és társai) hozta, azokra nem érte meg lecserélni. A VLB-PCI hibridlapnak hála pedig ki lehetett tolni 1-2 évvel az életútját, ha nem akart valaki mindenáron új VGA-t venni néhány 10 000-ért (ami akkor "kicsit" több pénz volt, mint most). Pont az volt a szerepe, mint az AGP-s HD3850-nek vagy HD4670-nek, és még lehetne sorolni a hasonló, gazdaságos upgrade-et célzó termékeket.
Másrészt könnyű így utólag, egy komplett, részletes adatbázis segítségével okosnak lenni. 95-ben többé-kevésbé az egyetlen idehaza elérhető mainstream információforrás a PC Guru két oldalas hardverrovata volt by Old Man, meg amit a különféle üzletekben mondtak a meglehetősen rapszodikus hozzáértésről tanúbizonyságot tevő eladók.
"Itt altalaban a bejelentesi datumok vannak, olyan 95 legelejen kerulhettek piacra."
Egy évvel a bejelentés előtte már piacon voltak?
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
DOS alatt, de ~25 év távlatából nem fogok pontos eredményeket mondani. Arra emlékszem, hogy az akkori új játékokat (pl. DN3D) szépen vitte a kártya egy 5x86-tal.
High performance GUI and CAD accelerator known also as Wingine DGX.
Ha itt nem tévednek, akkor az Ark Logic is 96-ban jelent meg.
mod:
Miket meg nem lehet tudni utólag.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Nem, használni. Emlékszem, hogy az egyik korabeli PC-s haverom pont azért vett ilyen lapot, hogy át tudja rakni a Chips & Tech F64300-as kártyáját ami kenterbe verte az akkori mainstream PCI-os VGA-kat.
[ Szerkesztve ]
-
-
Oliverda
félisten
-
Oliverda
félisten
válasz
MongolZ #67154 üzenetére
Ahhoz már volt szerencsém valamikor 2005 vége tájékán.
Egy jóbarátomnak raktunk össze egy A7M266-D-re épülő rendszert. A különlegességét többek között a két XP-M 2600+ proci adta, melyek a foglalatok feldrótozásával stabilan futottak benne ~2366 MHz-en (139*17), ráadásul 24/7-ben. Cserébe baromi nagy zajt csapott a két, egymáshoz igen közel álló Thermaltake rézhűtő.
Végül cskamacska vette meg kompletten az egészet valamikor 2007-ben. Nem tudom, megvan-e még neki, illetve működőképes-e. Erős vas volt a maga idejében.
DarthSun: Mire utal a VIP ebben a kontextusban? Amúgy lehet, van ilyen lapom még itthon. Anno 95 nyarán ilyen Soyo lapot kaptam egy AMD 5x86-tal. Úgy rémlik, simán ment benne 160 MHz-en. Kedveltem.
A 2000-es éve elején sok ilyen lap volt a bontókban, egy cimborámnak ilyenből raktunk össze hobbigépet. Amúgy nem vagyok HG már lassan 5 éve.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
DarthSun #67144 üzenetére
Soyo SY-4SAW2 laphoz volt már szerencséd? Elvileg ez a legutolsó olyan, kereskedelmi forgalomba került lap amin volt VLB.
-
Oliverda
félisten
Egy-két halk ventilátor ellen nincs kifogásom, de a sivító, rezonáló merevlemezek többé-kevésbé mindig is zavartak. Visszagondolva, a legtöbb bosszúságot a magneto-mechanikus adattárolás okozta számomra (és az ismerősök számára is) amióta az eszemet tudom. Egyik pillanatról a másikra megpurcano floppyk és HDD-k, odaveszett adatok, 1-2 évente garanciáztatás. Szvsz a magnetomechanikus technológia csak egy púp (volt) a számítástechnika hátán, kényszerpálya.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
petakpa1 #67129 üzenetére
Nekem nincs (illetve nem is volt) olyan Acorpom, viszont van egy Epox MVP3G2 lapom ami állásában elhalálozott.
Gondolom, valamelyik kondi száradt ki vagy az északi híd forrasztása rohadt meg. Megpróbálom majd megcsináltatni. Pont az általad már kipróbált SSD-s teszt miatt rendeltem hozzá pár éve egy vadiúj PCI-os VIA vezérlőt. Akkor derült ki, hogy nem indul. Van hozzá K6-III+ ami ment már benne 600-on. (Sőt, már 666,7-en is.
)
DarthSun: Érdekes. Az eredményekből jól látszik, hogy a vezérlő lehet a szűk keresztmetszet. Érdekelne, hogy az a Western Digital Caviar 2700 730M milyen számokat adott vagy adna egy integrált vezérlős, pl. 440BX lapban.
"de a 10- esek rendre, egyik retro gépemben sem érték el másolásban az 1MB/s- ot sem."
Tekintve, hogy 10 megánál 1,25 MB/s az elméleti maximum, az ~1MB/s teljesen jó eredmény. A 100 megásnak optimális esetben hoznia kellene a 8-9 MB/s-t.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
petakpa1 #67127 üzenetére
Ez teljesen jó eredmény, tekintve, hogy a 133 MB/s az elméleti maximum, amiben benne van a többletterhelés (overhead) is. Szerintem ennél sokkal többet akkor sem tudna, ha nem lenne más aktív eszköz a buszon.
Milyen proci volt benne? Ezzel lappal akár a P1+SSD kombó is megvalósítható, vagy esetleg Cyrix 6x86-tal vagy K5-tel is meg lehet kínálni.
-
Oliverda
félisten
válasz
DarthSun #67119 üzenetére
Fogadni ugyan már nem mernék rá, de határozottan rémlik, hogy a 240-es Maxtor 10 MB/s körül ment egy Am386 DX40-ben egy 16 bites vezérlő társaságában.
Most nézem, hogy a feljebb említett érték a 8 bites verzióra vonatkozik, a 16 bites értelemszerűen a dupláját tudja (magasabb órajel mellett), ergo akár a 100 megabites háló is kihajtható vele:
A VESA órajeltől függően (25-50 MHz) 100-200 MB/secet tud, tehát az a 3-4MB/s baromi kevés, ott valami el lehetett baszkurálva.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
1 gigás DDR400-as brand modulért mennyit szabad kiadni manapság?
-
Oliverda
félisten
Világos. Ha lesz egyszer egy akkora házam/lakásom, ahol ki tudok magamnak jelölni egy legalább 20 négyzetméteres játszószobát, akkor én is nekilátok ennek.
envagyok: Egyetértek. A HDD-kre nem tudok kellemes nosztalgiával visszatekinteni. Lassú, megbízhatatlan, hangos vacak az összes. Elégedetten fogok bólintani egyet, amikor az utolsó darab elhagyja a WD vagy a Seagate gyártósorait. Szerintem ez 2030-ig meg is történik.
-
Oliverda
félisten
Szépek, igényesek az általad összerakott korhű konfigok, számomra azonban oda az izgalom, ha legalább egy kis mértékben nem keverednek a komponenseket. E nélkül nem tudhatsz meg semmi új információt, hisz az adott korszak komponensei jó eséllyel kompatibilisek, illetve ugyanazt a teljesítményt nyújtják most is, mint 10-20 évvel ezelőtt.
-
Oliverda
félisten
Fogok magamnak rendelni a német ebayről lesarkazásgátlót XP-hez. Úgy nézem, kb. 6-7 euróra jönne ki darabja úgy, hogy az ott élő cimborámmal hozatom majd el. Szóljatok, ha kell valamelyikőtőknek. Ilyen:
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
jokeph #67084 üzenetére
Egy másik jóbarátom elég sokáig használt egy X25-M SSD-t nForce4-gyel, bár úgy rémlik, az a chipset már SATA 2-es volt. Kíváncsi vagyok, hogy megeszi-e az Abit.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
zoltanz #67074 üzenetére
Majd kiderül. A natív vezérlőkben egy fokkal jobban bízok, mint az első generációs Silicon Image csodákban.
jokeph: Nekem a Chaintech kimaradt. Rémlik a korabeli tesztekből a csúcskategóriás nF2 lapjuk, de nagyjából ennyi.
Madara-san: Nem akarom elkiabálni, de van rá esély, hogy jövő héten meglesz a proci. Beszámolok majd, ha már itt van előttem az asztalon.
Az egyik jóbarátomnak Acorp 6LX87-es lapja volt 2000 környékén. Belenyomtunk néhány 100 órát Heroes 3-mal és Colin McRae Rally 2.0-val.
-
Oliverda
félisten
A Soundstorm volt az első PC-s cucc ami támogatta Dolby Digital Live-ot, vagyis egy kompatibilis, digitális bemenettel szerelt erősítővel teljesen zajmentesen lehetett átvinni többcsatornás hangot. Mint azóta több más hasonló fejlesztésnek, (pl. Trueaudio), ennek is a szoftveres támogatás hiánya lett a veszte. Amúgy itt elég jól össze van foglalva, hogy mit tudott.
DarthSun: Ja, a 8KRA2i egy elég tisztességes lapnak néz ki, kb. olyan, mintha csak chipsetet cseréltek volna valamelyik nForce2-es rokonán. Hozzá képest a KT880-as EP-8KRAI Pro már ránézésre szegényesebb: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
DarthSun #67062 üzenetére
Én egy Epox EP-8KHA+ típussal kezdtem az "A" osztályt valamikor 2001 nyarán. Utána 2003 novemberében jött az Abit NF7-S 2.0. Utóbbit egy teljes gépbontás miatt passzoltam el, majd valamikor 2004 év végén(?) jött az A7N8X Deluxe 2.0. Erre már alig emlékeztem, ma viszont megtaláltam ezt az okos posztot.
Az A7N8X-ben halt ki filmnézés közben egy remekül húzható 1700+ Tbred B. Úgy rémlik, 2200-on ment viszonylag normális fesszel, majd jött egy laza fagyás, utána pedig sehova tovább, kuka. Azt hiszem, utána egy 2500+ került bele mielőtt 2005-ben lecseréltem az egészet a Giga GA-K8NSC-939 és A64 3000+ párosra. Nem ma volt.
"A régebben épült 462- ben meg Epox7KRA2i lap van , de most pihen a piramisban."
8KRA2i lesz az szerintem.Nagy kár, hogy pont az Abit és az Epox az elsők között hullott ki az alaplapos meccsből. Pedig mindkettő elég jó cuccokat rakott össze anno, egyedi ötletek sorával, amihez képest az Asus, Giga, MSI hármas elbújhatott.
Socket A-ból még az Abit KW7-et nézném meg, habár a KT880-osokon már ránézésre látszik, hogy spóroltak a gyártok. Legalább kb. 1 évet csúszott az optimális piaci megjelenéshez képest a chipset. Kár érte.
-
Oliverda
félisten
Tudom. Az az Antec ház nagyon csinos.
zoltanz: Hálókártya minek? Talán azon az Asuson már két LAN is van. RAID-et nem tudom, hogy adja-e alapból, de ebben az időben már az sem volt akkora kuriózum. Nyilván nem tudta azt, mint egy komolyabb hardveres kontroller, de ez azóta sem változott.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Na, ez jó hír!
A 2003 után gyártott modelleken szerencsére már ott a 4 tűs, így akkor ezzel sem lehet majd gond.
Floppy: egyrészt mert van egy rakat régi lemezem amit át kellene nézni, másrészt pedig miért ne.
Nem egy korhű konfigot akarok csinálni, ez inkább amolyan Frankenstein lesz, ha elkészül.
A 34x-es CD egészen pontosan 98-as vétel, ami már 22 éve volt. Asus gyártmány, és elképesztő mit kibírt, igazi túlélő.
mod: Igen, ez eléggé egyben van, de most nem ez a cél. Ha pedig itt tartunk, ez egy fokkal szerint gusztább: [link]
A legutolsó socket A lapom pont egy A7N8X Deluxe rev 2.0 volt valamikor 2005-ben.
zoltanz: A megmaradt HDD-k is kivétel nélkül SATA csatolósok, és nincs az az isten, hogy én még egyszer az életben pénzt adjak merevlemezért, ergo háttértárat abból kell majd főznöm ami már van.
Az SSD-k miért nem mennek? Az AHCI hiánya miatt, vagy a SATA1.0 miatt?
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
DarthSun #67051 üzenetére
Ahogy elnézem, az alaplapot lesz a legnehezebb beszerezni. EP-8RDA3+ PRO a kiszemelt, mivel azon már van natív SATA és gigabites Ethernet. (Már nem mintha az utóbbi ki lehetne használni.
)
-
Oliverda
félisten
válasz
Madara-san #67049 üzenetére
Inkább egy mobil Barton, ha be tudom szerezni.
VGA-nak egy Radeon HD 3850-et szeretnék, ha kapok normális áron.
-
Oliverda
félisten
Hahó retrósok!
Tegnap este kitaláltam, hogy a nagy bezártságra való tekintettel összedobok egy fullos Athlon XP karanténkonfigot, amibe minden itthon megtalálható cuccot beletolok, a 22 éves 34x-es Asus CD-ROM-tól kezdve az 5,25-ös floppy meghajtóig.
Az első kérdésem: az utolsó generációs, 2003-2004 környékén megjelent, 20 tűs ATX csatlakozóval szerelt Socket A lapokhoz milyen táp kell? Úgy rémlik, ezeknek még mindenképpen szükséges valamelyik mínusz feszkó (-5 vagy -12) is a működéshez. Jól tudom?
-
Oliverda
félisten
válasz
quailstorm #45382 üzenetére
Oké, akkor azt félreteszem neked.
-
Oliverda
félisten
Valakinek kell ezekből valami?
Teac CD olvasó és író, Trident 8900 és ESS hangkártya.
-
Oliverda
félisten
Epox MVP3G2 az istenért sem indul, ha jól veszem ki VGA-t sípol (egy hosszú, három rövid). Két AGP-s kártyával, és egy (talán) jó PCI-os SIS-szel is ugyanezt csinálja. Mi lehet a baj?
-
-
Oliverda
félisten
válasz
Sanchez638 #40125 üzenetére
Az lenne a legjobb, ha budapesti lenne az illető.
-
Oliverda
félisten
Helló!
Van itt esetleg olyan aki használ Gravis Ultrasound kártyát, ergo van összerakott gépe amiben tuti működik egy ilyen? Van egy kártyám és ki kellene próbálnom még mielőtt belevágnék egy neki megfelelő gép esetleges összerakásába.
-
Oliverda
félisten
Sziasztok!
Véletlenül nincs itt valakinek egy AM2-es Athlon 64 procija amit pár napig tudna nélkülözni?
-
Oliverda
félisten
Esetleg egy ilyen ASUS EAX1900 XT (Radeon X1900 XT) nem kell valakinek?
A PH! teszthardverek része, de már minden bizonnyal nem lesz rá szükségünk. Dobozos, és még a gamepad is megvan hozzá.
-
-
Oliverda
félisten
Melyik a jelenlegi leggyorsabb AGP-s VGA ami nem a "fehér holló" kategória, tehát viszonylag könnyen hozzáférhető?
-
Oliverda
félisten
Nem hánykolódik valakinél véletlenül a fiók legalján egy teljesen felesleges akármilyen órajelű működőképes K5 vagy 6x86MX proci?
-
Oliverda
félisten
válasz
#95904256 #11996 üzenetére
No, beraktam a 6x86L-t. Az MX ami nálam van úgy fest hogy sajnos halott. Annyi történt, hogy kivettem a K6-III+ procit az Epox MVP3G2-ből és belőttem 2x66-ra az órajelet majd ment a helyére a 6x86L. Ott kezdődtek a furcsaságok, hogy a legelső post screen-en nem volt hajlandó kiírni az órajelet meg amiből az összeállna, a szorzót meg az FSB-t. Ez még nem is lett volna gond de a K6-III+ mellett felhúzott és működő XP egyszerűen nem volt hajlandó boot-olni vele még safe módban sem. Valahol félúton mindig lefagyott. Lehet hogy a VGA driver (vagy valamelyik másik) nem szerette hogy nincs MMX támogatása a procinak. Csak valami hasonlóra tudok gondolni. Na sebaj... így marad a downclock-olt K6-III+.
-
Oliverda
félisten
válasz
snake1977 #12017 üzenetére
Köszi, de a lap 66MHz-et tud minimum. A P75 meg nem biztos hogy megy 100on.
Valszeg az Cyrix/IBM proci marad. Majd ha sikerült a dolog megírom ide is hogy mire jutottam vele.
-
Oliverda
félisten
Nincs valakinek egy eladó működőképes K5 100as procija?
akosf: Az XP mennyire van kibékülve a K5-ös procikkal?
-
Oliverda
félisten
válasz
#95904256 #11996 üzenetére
Kössz. Asszem hogy van valahol egy MX is. Majd megnézem azzal is... már ha működik még.
A 6x86 és a 6x86 L között amúgy mi a különbség? Amikor megjelent biztos olvastam róla de az már vagy 12-13 éve volt.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Valaki próbált már vagy esetleg sikerült is neki kihozni kisebb szorzót és FSB-t Epox MVP3G2 lapból mint a hivatalosan dokumentált 2x és 66MHz?
-
Oliverda
félisten
Friss brazil K6-2+ teszt: [link]
-
Oliverda
félisten
Régebbi Gigabyte lapokhoz mellékeltek kártya helyre SPDIF kivezetést. Valakinek véletlenül nem lapul egy ilyen a fiók mélyén?
-
Oliverda
félisten
-
Oliverda
félisten
Nem akarod te azt szerintem.
Akkor nem fagyálló folyna abban a rendszerben hanem pálinka, meg én szilveszterkor nem járok egyedül és nem hiszem hogy te és kicsiny családod kitörő örömmel fogadna pár kissé spicces egyént.
-
Oliverda
félisten
válasz
#95904256 #8054 üzenetére
Igen.
Két ilyen procim van. Az egyik már kupaktalanított de ezt nem azzal csináltam. Vízhűtés kellene ide némi jéggel. Mondjuk ezzel a lappal 6x133 a plafon de éppen az sem lenne rossz.
A Phenom-ot viszont nem zavarja annyira a hideg, sőt.[link]
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz
#95904256 #6776 üzenetére
K8-nál? Ott inkább a CPU egyik oldalán van a chipest a másik oldalán pedig a memória.
Amúgy az tény hogy 4 modullal nem megy a CR1. Az pedig a másik hogy a K8 jobban kihajtja a RAMokat és ezért nem lehet őket annyira felhúzni mint P4-nél. Persze cserébe ugyanazon RAM órajelen alacsonyabb késleltetést és nagyobb sávszélességet produkál.
-
Oliverda
félisten
válasz
#95904256 #6212 üzenetére
"Elsőként az Everest benchmarkjával teszteltünk, ez lineáris elérési időt mér. A benchmark azt méri, hogy a memóriaolvasási parancs kiadásától számítva mennyi idő telik el, míg az adat megérkezik a regiszterekbe."
-
Oliverda
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700K 6mag 12szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
- Gondolkodjunk? Ryzen 5 2600x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores (96M Cache, up to 5.0GHz) Box Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest