- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #114988 üzenetére
Régebbben eléggé sokat lógtam amerikai autósokkal, meg autózgattam, ott beszarás milyen költségek vannak. Egy-egy alkatrész simán egy komplett gamer PC árába kerül. Egy 40-50 éves amerikai autó felújítása mellett havi 1 Millás netto fizuval is sok hónapon/éven keresztüli zsíroskenyér csapvíz kombóra ítéli a hobbistát.
Szintén maketteztem, és anno emlékszem (1999-es évek vége) az 500ft-os setektől a tizen ezresekig voltak, (akkoriban mikor 19-22 ezer ft volt egy havi bér) de ehhez még kellett ragasztó, meg egy csomó féle festék is, meg oldószer, meg ecset stb. Egy 3-4 ezers makettot előírás szerűen lefestve (itt sokszor kreatív voltam mert drága volt a festék) simán jártál 8000ft-nál a végén, és akkor még a sok-sok beletett órát nem is említettem.
ha így nézem ezekhez képest a PC kifejezetten olcsó hobbi, pláne, hogy az autózással ellentétben itt a régi viszonylag szép állapotú és jól működő darabok is filléres tételek gyakorlatilag. Tudom, van aki csak a csúcs HWket gyűjti, de szerintem manapság egy maga idejében erősnek számító (hasamra ütök pl) C2D konfig 10 ezerből megvan, egy Athlon XP ennél is olcsóbb lehet, egy 366-os Celeron meg... ott az a kihívás, hogy működőt találjon az ember, de egyébként kompletten is kb semekkora értéket sem képvisel.
Egy kiló kenyér árából szerintem vehetünk 2×256MB DDR RAMot, emlékszem mikor ez a művelet 25 ezer ft alatt nem állt meg (és akkor még más volt 25K mint most). Szóval ez a hobbi költségeket tekintően - ha nem akarja valaki az aktuális éra csúcsát - igencsak jól öregszik. -
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #114984 üzenetére
regen jartunk ki gyorsulasira autoval
beugro nevezes uzemanyag megallt 20-25k-bol
aztan 1x megneztuk mennyi az annyi egy palyanapon, egy 4 oras futamon reszt venni
az ~200k volt a szabalyok szerinti felkeszitesen kivul szamolva csak az az egy nap, nevezes, box berles stb
OK ez eloszlik 3-4 fele, mert csak csapatban lehetett ra nezvezni, de akkor sem keves + lejart homolog tuzallo overall + cipo +kesztyu +maszk, es rendes bukosisak stb mindenkinek kulon
palyanap utan osszes kenoolaj + komplett fek csere, meg a gumik is KO a vegere
egesz gyorsulasi szezont lenyomtuk annyibol, amibe ez az egy palyanap kerult, pedig akkoriban 3 versenysorozat is ment parhuzamosan, vmikor egy hetvegen szombaton itt, vasarnap ott
driftre csinalt haver autoszerelo egy tunnner 3 liter sopr6 BMW motort turboval
beszelgettunk eppen, pont jott muki megnezni a technikat, hogy keszul meg megbeszelni mi mennyi
ott hüppögött, hogy 200k a 6 db "4340"-s CrMo H-beam hajtokar 200k
elmegy a muki, mondja haver, hogy ezek amikor kimennek csak egy edzesre(!!!), 600k-nyi gumit fustolnek el + uzemanyag + szerelocsapat + palyaberles rajuk eso resze, mivel tobb masik csapattal egyutt csinaljak altalaban 1 hettel a éles verseny elott, szoval csak az edzes(!!) benne van ~1 millioban
a verseny meg 30-40%-l tobb is
....es ha vmi lerottyan az autoban, vagy torik a a bode, az benne sincs ebben
na ez volt 8-10 eve, es azota olcsobb tuti nem lett -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #114984 üzenetére
Minden hobbira nem akarok reflektálni, de egy motorral tudsz menni ide-oda, tehát végső soron tulajdonképpen spórolsz az autó benzinköltségén, vagy a vonat/busz árán. A horgászás során kifogott halakkal meg etetheted magad, és a családod.
Viszont ami pénzt a retró gépekbe (sielésbe, stb) beleraksz, az nem fog megtérülni, ezek teljesen öncélú hobbik.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #114899 üzenetére
C64 re van még a star commander
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114866 üzenetére
Ossze tudod vetni veluk
egyik sem az. Az elso az egy sajat celra gyartott egyedi lap, a masodik meg egy hendrix.
Engem s4nel a korai 94es rendszerek erdekelnenek, utana a s4 mar nem volt csucs. Azert is orultem meg az asus lapnak, mert a retro piac kesoi s4 konfigokkal van teli, amit 94 vegen, 95ben adtak el. Ezek ketsegtelenul jobban hasznalhato es kiforrott rendszerek, de valahol epp ez a kiforratlansag es fura megoldasok vonzanak a korai dbokban.
De nem tudom mi lesz belole, mert mindegyik alkatresz hasonloan ritka, de raerek, max felreteszem, es figyelek. Valahol az onszopatas tipikus esete, mint pl a 95os pb caches konfig, de akar egy kora dx2 epitese is hasonlo kihivas lenne. Ezeket kesobbi alkatreszekbol joval egyszerubb lenne, es jobban is mukodnenek.
-
válasz
envagyok #114863 üzenetére
Pont most kezdek bele egy erre is kitérő sorozatra, de megpróbálom két féle módon megválaszolni a kérdésed:
1. Ha azt kérded miért mondom annak, akkor azért, mert úgy épül fel, mint egy első generációs 8 bites gép. Sok-sok TTL áramkörből, a CRCT és a CPU kivételével, na me mondjuk a compositot jelet előállító IC-t is ide vehetjük. De amúgy ami a C64-ben 3 IC az itt 2 maroknyi. A generációkat itt foglaltam össze: [link]
2. Ha az a kérdés, hogy mi az oka ennek, akkor a korabeli lehetőségeket okolnám. Elég bonyolult leírni, most van 1 órányi mesém amit meg fogok vágni 20 percre, de ez még csak a 70-es évekig megy el. Van benne 2 környi szakember kivándorlás, 1949-es COCOM lista, egy kör Sztálini kibernetika üldözés. Innen indulunk rögtön 1 kör hátrányból, mert csak másolunk a 60-as években és ezt hivatalossá tesszük a 70-es évekre. Bónuszként jön rá központi irányítás párt vonallal, gulyáskommunizmus preferenciával és súlyosbításként 2 kör olajválsággal. Nézd meg itt a képeket és látni fogod: [link] Egyszerre kedvelem és ekézem a hiánygazdaságból eredő hibáit. A korabeli néha tragikomédiába hajló dolgokról van még más is, ha érdekel. Én mondjuk csak a végére emlékszem amikor egy SSB szűrőhöz be kellett járni a várost, hogy összekaparjam az alkatrészeket.szerk.: A 2. pontból kihagytam a KGST-t és a szovjet testvéri segítséget,, elvtársakat. Ezek is csupa jót tettek velünk...
Ne gondolkozz, van értelme. Az Ep128-cal rokonok, mégis egy másik gép. Meg lehet tuningolni, vannak rá tök jó programok...
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #114677 üzenetére
A legtöbb tényleg karcsú volt L2 szempontjából, én anno az AM2-ből ügyelve az L2 cache-ra a 2*1MB-os Windsor A64 X2 5200+-ot vettem.
Elégedett voltam vele, Sapphire X1950GT AGP VGA és 2*1GB DDR2 800 ram mellett.
s939 kimaradt, mert a dualcore s939 tényleg bűn áron ment - valamint a core2duo is - és a P4 s478 után dualcore valamit akartam.
Továbbá meg akartam tartani az 1+ éves AGP-s VGA-mat, ehhez az Asrock Alive Dual EsataII lap tökéletesen megfelelt. -
arn
félisten
válasz
envagyok #114619 üzenetére
Azzem 2.2ig megy, de a 2.4 is eleg korai. Szvsz csak annyi az oka, hogy akkor dragabb volt, kevesebben vettek, mint a kesobbi dbokat (de ez kb minden hwnel igy van). Meg nem is hinnem, hogy altalanossagban ritka, csak nekem nincs egy se.
Amikor en vettem 95ben, az 3.73as volt, 3.4es kartyara csereltem kesobb (mixer nelkuli) - mert volt olyan demo, hogy csak az egyik fele szolt. Lehet vmi bug volt a mixerben, a 3.74nel ilyet nem tapasztaltam.
93ban mehetett a 2.x, a 3.4et talan mar 94ben nyomtak, 95-96ra meg ki is futott.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #114600 üzenetére
Ami kártya nálad van, az az eredeti Revolution 3D, ami 2x-3x annyiba került a megjelenésekor, mint egy Riva128 vagy Rage Pro, aztán közben meg a teljesítménye fele akkora sincs.
Aztán rá egy évre frissítették, és az már 32 mega rammal jött (feleslegesen, mert akkoriban még csak a TNT1 is csak max 16 megát tudott) ami megintcsak egy felesleges árdrágító tényező rajta. Bár annyiba került, mint egy TNT1, a sebessége csak fele akkora volt. Ráadásul grafikailag is nagyon sok a kvantizálás, 16 biten egyenesen úgy néz ki sokszor, mintha csak 12 bites lenne.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #114428 üzenetére
Nem hiszem, hogy :
1. ment volna 0,5× szorzón a CPU, (az Athlon XP-k se nagyon akarnak 6× alatt menniPersze ez még más világ volt, lehet, hogy ment volna)
2. Akkoriban a legtöbb lap szerintem a 133-as FSB-t is extraként tudta már, és 200-as sem létezett
3. Ehhez milyen RAM kellett volna(értem, hogy poénnak szántad
)
-
válasz
envagyok #114412 üzenetére
Ha DM- et használsz régi lapban, akkor elég az 1- es típus beállítása, csakhogy postoljon a BIOS, utána úgyis a kiegészítő BIOS töltődik be.
LBA 486- on pedig LBA kiválasztása, normállal én nem javasolnám, túl magas lesz a pályaszám, azt pld a DOS sem tudja lekezelni, íráshibákkal jutalmazhatja. -
arn
félisten
válasz
envagyok #114409 üzenetére
504mbig mehet lba, utana normal. De azt ne felejtsd, hogy ezeknek a biosoknak az lba tamogatasa is korlatos, es idorol idore bovitettek.
Ez az oldal eleg jol osszefoglalja: [link]
Ezzel a lappal valszeg 504ig normal, lbaban 2gbig tudsz vinyokat kezelni (es 2 gbig a 6.22 dos is tamogatja a particiokat).
Ez a gyakorlatban annyit jelent, ha nagyobb kartyat teszel bele, de a kartyan max ekkora particiokat hozol letre, a bios detektal, amit tud, eddig a meretig nem lesz problemad. Pl egy 64gbos sdkartyara (amit elvileg nem tamogat rendesen), csinalsz egy egyetlen 504mos fat particiot, az mukodni fog egy 3/486 szintu gepben is, akar lba tamogatas nelkul is. Ha tul leped, akkor mar nem fogja tudni cimezni. Pl ha van egy file, ami ezen a teruleten tul van tarolva, akkor hibat fog dobni, es lehet elszall az egesz.
-
válasz
envagyok #114404 üzenetére
A Maxtort használom, mivel sok 40-80GB környéki van. Felhőben egy DM gyűjtemény. A korabeli Maxtor DM az unokáját is magáénak ismeri fel
, fut vele, pld 286- ban a 40GB laposMaxtor
. A C meghajtó, de látszik a D E F is, 4x2047MB partíciót dob automatikusan fel DOS6.22 alatt. 4k- t használ
csak a RAMból(IO).
'95-96 környéki programok, a Socket4- el már elvileg nem korhű, ha ragaszkodik valaki a szoftveres naptárazáshoz is.
A kicsi Socket3 lapokhoz passzol szoftveresen is, azok későbbiek, bár a 40GB vinyó már hardveresen üti a naptárazást.
CF nemtom megy-e vele, ki kell próbálni.
-
válasz
envagyok #114404 üzenetére
Ezek amolyan bios extender progik, a bios után, de még az op előtt töltődnek be, a legismertebb talán az ontrack (ill vannak gyártóspecifikusak is, de sd kártyánál valszeg tökmindegy).
-
válasz
envagyok #114388 üzenetére
Tipikusan akkor jön elő, mikor már több mint 504 mb adat van a háttértáron, addig megy, utána van a fekete leves, emlékszem mikor haver vett vmi 800-as vinyót, a régi biosos 486-osába és kb pont így szállt el neki. Egy kis segítség bios dátumokhoz.
Pikari: Az hogy bootol biossal és van-e hozzá driver op alatt már két külön dolog, 486-ost már elég korán dobták ilyen szempontból Win alatt, elég hamar az i586 lett a minimum forgatási arch...
arn: Jó kérdés, korábban linkeltem ide a fórumba egy ilyen lapomat, ha megtalálom, belinkelem.
-
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114369 üzenetére
rakerestem, volt scsi kartyajuk, 95 elejen (talan 94 vegen). de 94 elejere, a pci megjelenesekor nem tudom van e pcios scsi.
vgabol is kb az s3 924 volt a csucs az elso kartyak kozott, a 964 tavasszal jott, a 864 meg kb nyaron. 964bol csak vlbs kartyam volt.
itt meg vhol az lenne a cel, hogy olyan kort celozzak, amikor ez egy csucskonfig volt. amugy egy kesobbi dx4 is orrbanyomhatja par szempontbol. dx2 mellett faszan hangzik.
-
válasz
envagyok #114126 üzenetére
486 finomhangolásról és annak eredményéről gyorsan összevágtam egy videót: [link] Mondjuk ez már az extrém véglet, mert 20MHz-en járattam a 486SX40 mellett az IA buszt és minden időzítést 0-ra véve is stabil maradt a gép. Az alaphoz képest 20% fölött is gyorsult pár tesztben és a körül a játékokban, rar-ban.
-
válasz
envagyok #114126 üzenetére
Elég kevés Intel wb caches dx2-66 volt (a dx4-nél is kevesebb, nekem is csak egy akadt a kezeim közé a sok normál mellett, Cyrixból talán több is volt), spec szám alapján kiderül, a chkcpu tesztprogi megmondja milyen módban van a proci L1 cache, de ahhoz úgy is kell legyen jumperolva a p24d, nem pedig sima dx2-nek.
Finomhangolni meg hardveresen (pl minél feszesebb ram/cache/bus/vga wait state stb időzítések, l2 cache által bekesselt memória mennyiség, optimális fsb - késleltetések kitapasztalása, bios finomhangolás és a többi) és szoftveresen is lehet (pl driver/software verziók, op verziók/karcsúsítás stb). -
válasz
envagyok #113936 üzenetére
Azt nem tudom, hogyan. 286-tal indultam 91-92-ben, azt fejlesztettem, tehát a 486 ugyanabban a házban volt. A 286-ban 2x1MB 8/9 bites RAM volt a 16 bites busz okán. Amikor osztálytársamtól megvettem a használt 386-os alaplapot, derült ki, hogy itt már 4x1MB kell a 32 bites busz miatt, tehát még azt is szerezni kellett. A 486-ra váltásnál marad a memória, abba új Conner 420-ast vettem a keresetemből, amit suli mellett faterom mellett építkezéseken kerestem. Persze a legtöbb pénz a korábbi Amiga 500-ból és a szülinapi-karácsonyi pénzekből ment bele a PC fejlesztésbe, mivel '95-ig tanultam.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #113939 üzenetére
Ezek a dolgok akkor megmaradtak.
HDD CMOS geometria is a Quantum 80MB 977/10/17. A WD AC-280 meg 980/10/17.1994-ben volt a 325MB-s Seagate pár hónapig. Annak sajnos nem emlékszem a típusára, talán mert sose nézegettem ST3xxxxx vagy ilyesmi (és nem is tudtam megtalálni).
3,5" AT buszos, dupla magas és hangos volt. Induláskor felpörgés után egy hangos csatanással indult. Az elején fekete előlap volt, kb olyan magas, mint egy 5.25" drive. Ja meg ilyen gumis rezgéscsillapítás is volt benne.Seagate Barracudák jók voltak az 1TB éráig, utána már nem annyira. Inkább Toshibákat használok 15 éve. (enterprise kategóriával van tapasztalat. 0 probléma)
Volt sokféle nyomtatóm is 1993-2000 mátrix nyomtatók, utána lézer.
Valami barna magyar gyártmány. Citizen 120D soros és LPT fiókkal is. Epson A3 mátrix, Epson LQ400 vagy LX400 24 tű emulációval. NEC Pinwriter xx (24?) valódi 24 tűs japán. Aztán HP Laserjet III 5MB-re bővítve. Aztán HP Laserjet 1020, amit a mai napig használok. 2500Ft a toner bele.(2-3000 oldalra elég).
(Tintasugaras az nem volt, és nem is szoktam elfogadni, amikor felajánlanak egyet.)#113973 KROK640 :
5MB arra jó volt, hogy smartdrv mehetett 4MB-t igénylő Doom mellett stb. -
-
válasz
envagyok #113908 üzenetére
Ez kinek milyen volt az első
kérdések permutációja időről időre előkerül, most éppen 93-95 közötti időszak a kérdés;
Nos 92 végétől egy Opti chipes 3/486-os lapban egy fantasztikus 386DX-40-ünk volt 2 mb rammal, 512kb-os Cirrus isa vgaval és 170mb-os WD vinyóval, ez akkor elég jónak számított, csak az egyik haveromnak volt ennél jobb 486DX40 4mb-al 210mb-os vinyóval, na az akkor űrtechnika volt, főleg, hogy akkoriban (általános felső tagozat) jó ha az évfolyam 15-20%-nak volt egyáltalán vmilyen gépe otthon, már akkor is a Pc volt a domináns (ilyen XT-től 486-ig, 286-os, de főleg 386SX-ek voltak túlsúlyban), utána a C64-ek következtek, majd egy-két Enterprise128 volt még (88-tól nálunk is ez volt az első, magnóval csigalassú volt a betöltés, C64-es havert floppyval irigyeltem akkor, mondjuk ma már ezt is lehet SD kártyásítani, meg elég jó emulátor (ep128emu) is van hozzá ha nosztalgiázni támad kedvem), Amigát viszont közel távol nem láttunk hallottunk csak ilyen urban legendként, hogy vki ismer vkit aki látott már, szóval csak Colombo feleségeként létezett a képzeletünkben, de az retróban sem volt soha olcsó, szóval az mindig ilyen úri huncutság volt/maradt, utólag is csak emulátoron ismerkedtem vele, úgy már megértettem a fanjait, úgy 86-91 közötti címekben köröket ver a pc-re.
A 386-osban fokozatosan cserélődtek az alkatrészek, először kapott 4 mb ramot, majd a 486-ossal rendelkező haverom lecserélte az Adlibját egy SB16-ra, akkor azt némi apróért megörököltem tőle, ez kb 93 végén lehetett, aztán vmikor 94-5 táján utolsó (nem egyszerre) upgradekent kapott 486DX2-66-ot, majd 8 mb ramot és egy SB Pro klón hankarit, hogy Opti vagy Aztech chipes volt már nem emlékszem, meg vmi 2x-es Sony CD-rom olvasót, aminek külön verzérlője volt.
"Nagyobb" kitekintéssel általánosban 92 vagy 93-ban ellopták a teljes gépparkot (286-osok 1 megával és Hercules moncsikkal), utána kaptunk 386-osokat mono vgaval, 94 vagy 95-ben a gimiben már 486-osok voltak 4 majd 8 mega rammal természetesen már színes vga monitorokkal (vmilyen S3-as vga karik voltak már ezekben a gépekben). -
-
Pista0001
addikt
válasz
Valamikor '92-ben lett 286, valami egész magas órajeles válozat. 20-25 MHz, vagy valami ilyesmi. Ha jól tévedek, 1 mega ram, szintén 1 megás Trident vga, 14" mono vga Epson monitor, mechanikus bill.
. Merevlemez nem volt eleinte, csak 5,25" és 3,5" floppy, később szerzett bele apám valahonnan egy 5,25"-os MFM Seagate-et. Innen indultunk, aztán tesóm lassan kisajátította a gépet azzal az ürüggyel, hogy "ő fejlesztette". Nyilván 13-15 évesen ('93-'95.) nem volt bevételem, ahogy pár évvel idősebben neki se nagyon, minden a családi kasszából indult ki. Na mindegy, a lényeg, hogy emiatt nem tudom, mi hogy változott. Még '97. előtt 386-os lett az biztos, talán 486-os is. Ezt a gépet úgy 2000-ig még használgattam, aztán elköltöztem, végül 2004. körül lett saját gépem, negy agyon korszeű P2-es
-
Bile Demon
őstag
válasz
87 C16 magnó junoszty
88-90 C+4 magnó Philips zöld mono CRT
90-92 semmi ( C+4 "elromlott" vagyis tönkretettem )
92-93 C64 floppy Colorion 20" TV
93.06 386DX40 8x256MB RAM, ISA/VLB, ET4000 ISA 1MB, koproci, mono fehér VGA Samsung 14" CRT, 80MB HDD
93.07 +adlib klón
93.10 -flipperes doboz, +mini torony
93.10 -adlib klón
93.12 havernak összeraktam a flipperes dobozba 286-ot. MFM HDD, vel és a Samsung mono VGA-val
93.12 színes Memorex telex VGA
93.12 +SB 2.0 klón
94.01 170MB HDD
94.04 -386, 2MB, +486DLC40, 4MB
94.05 -170MB, +325MB HDD
94.05 -Memorex VGA, + Citystar VGA (800x600@56Hz)
94.06 -ET4000, +Cirrus GDxxxx VLB 2MB
94.07 -325MB, +420MB
94.07 -Cirrus VLB, + WD Paradise accelerator 24 ISA 1MB
94.08 -486DLC, + Cyrix 486DX40 (alaplap maradt)
94.09 -kooproci
94.10 új dobozos SB PRO 2.0
94.11 -Cyrix 486, + intel 486DX2-66
95.04 -alaplap, DX2-66, +VIP alaplap, Amd DX2-80 @ 100
95.04 -VIP alaplap(lassú volt az ISA), +UMC 3VLB winBIOS alaplap
95.04 -WD Paradise accelerator, +Trident 8900D 1MB (gyors, és mindennel is kompatibilis, maradt is 486 végéig)
95.06 -minitorony bizonytalankodó táppal, +új R&M minitorony jó táppal
95.09 -4x1MB 9bit, + 1x 8MB 36bit
96.07 -420MB WD, + 540MB Quantum
96.07 -Quantum 540MB (nem tetszett a hangja), +540MB WD EIDE LBA
97.xx -540MB WD, +850MB WD
97.09 -486/alaplap, + Gigabyte VX, K5-100 + 8MB RAM a meglévő mellé, hogy 2 legyen
97.11 -K5-100, +intel P100 -
válasz
'93-95 között 386-486 gépem volt. '94-ben tudtam a valamilyen 386-ról Cyrix 486 DX2-66 gépre váltani, benne SB16 hangkártya volt, valószínűleg 4MB rendszermemóriával, és Conner 420MB vinyóval. PGA márkájú színes VGA monitort vettem újonnan a géphez. '95-ben adtam el a komplett gépet valami 120 ezer forintért. Arra emlékszem, hogy már le volt merülve az alaplapi aksi, ezért AA elemes kiegészítő áramforrást kellett az alapra dugni, boltban kapható volt az elem tartó hozzá.
-
válasz
envagyok #113780 üzenetére
Meg a Windows rendes 32 bites programokkal. Volt egy belsőépítész látványtervező program. Jó sokáig renderelt és ha valami nem volt frankó, akkor a képen rögtön lehetett látni. 486DX-től fölfelé pedig a Quake a kezdődő instabilitást apró renderelési hibákkal díjazta.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113723 üzenetére
A fizetések viszont nem ívelnek olyan nagy mértékben felfelé, pláne nem kelet MO-n
OTt csak a megélhetési költségek ívelnek hasonlóan a VGA árakhoz.
De az tény, hogy a ft infla is nagyon benne van, meg a szép nagy ÁFA, hogy a jóval alacsonyabb fizuból mi még jóval drágábban is vehetjük a kártyákat.Amit még megfigyeltem, Pikari postjában, hogy a kártyák bitjei 448-ról 320-on át 256-ra csökkentek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113670 üzenetére
Pontosan. Az év egyrészében Ausztriában dolgozom és Németországban lakom. Ausztriában a kaja árak kb ott vannak mint itthon, németben meg inkább a 2/3-ada de vannak dolgok amik még annál is olcsóbbak.
Csak sajnos MO-n eleve a töredéknyi fizud nagyrésze elmegy kajára meg rezsire. Néha nehéz költeni a gépre, pedig én aztán úgy vagyok vele, ha valamin nem szeretek spórolni az a gép, mert egyrészt a hobbim, és a szabadidőm nagyobb részében mellette ülök, másrészt az egy évekre megmaradó materiális jóság. Nyilván ésszerűen igyekszem vásárolni, és építeni, de egy-egy hardver esetében 20-30 ezer ft nem szokott megállítani, ha a drágábbal érezhetően jobban járok.
Van németországi (magyar) PC mániás ismerősöm, több gépe is van, amit napira használ, a leggyengébb is gyorsabb/jobb mint az én főgépem, de ő maga is elismerte, hogy ottani fizuval nem olyan komoly tétel ez. -
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113719 üzenetére
A GeForce GTX 275 például 245 dollár volt a megjelenésekor (448 bites memóriavezérlő, 240 mag), ez elég egyértelműen csúcskategória, és nem is különössebben drága.
A Geforce 470 ára 349 dollár, ami már szerintem túl magas, de még talán le tudja nyelni az emberek gyomra. (320 bites kártya)
A GeForce 570 szintén 349 dollár volt. (320 bites kártya)
A GeForce 970 pedig 329 dolláron startolt (256 bites, 4 giga ramos kártya).
Ezzel szemben a GeForce 4070 ára 600 dollár volt új korában, az 5070 meg most 570$ lesz állítólag.
És itt szándékosan nem a legdrágább, de a high end definícióba beférő kártyákat listáztam. Egyértelműen látszik, hogy ezeknek a modelleknek az ára felfelé ível. (9800gt = 30 ezer ft --> gf 4070 = 240 ezer)
-
válasz
envagyok #113684 üzenetére
Végig gondoltam ezt a 8800GTX / RTX 5080 dolgot, és igazad is van, de rögtön nincs, ha a mai (vagy tegnapi) csúcsot nézed, azaz RTX 4090 vagy 5090. Márpedig a 8800GTX megjelenésekor a csúcs volt, ahogy ma az 5090, és azt csak kiemelkedően jó egy havi fizetésből tudod megvenni.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113702 üzenetére
Mint ahogy a grafikonjaidról is látszik, a sebességkülönbség a 8800 kártyák különféle variációi között mérési hibahatáron belüli. Vagy mégis hogy definiálod a kategóriákat? Ami a csúcsnál 10%-al lassabb, az középkategória, ami 20%-al lassabb, az már low end?
Amúgy ez volt a középkategória, 128 bittel, 32 futószalaggal: [link]
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113697 üzenetére
A 8800gt nyákja azért szellősebb, mert die shrinkelt chip van rajta, ami kb fele annyit zabál, és nem kell annyira komplex áramkör hozzá.
A 8800gt és a 9800gt megegyezik egymással, a különbség annyi, hogy a 9800gt általában 1 giga rammal szokott jönni, a 8800gt meg 512 vagy 256 megával, maga a chip ugyanaz, az órajeleik is ugyanazok.
A gx2 nem high end, hanem úgynevezett luxuskártya. Ezek a high end fölött találhatóak, illetve, eza high end legteteje, nem ott van a high end vonala meghúzva
Ezek az úgymond "zászlóshajók" limitált kiadású extreme edition megoldások, amelyek sosem kerültek tömegtermelésbe.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #113697 üzenetére
Altalaban a megjeleneskori teljesitmeny hatarozza meg a kartya megiteleset. Az ilyen cuccok, mint a gf2mx, gf3 ti200, 9500pro, 8800gt, stb mind kiugroan jok voltak, amikor megjelentek.
A 8800gt igazi slager volt, nem veletlenul volt mindenki ugy raizgulva - az mas kerdes, hogy az msrp es amennyiert venni lehetett az elejen koszonoviszonyba sem volt egymassal. A 4800 megjelenesevel meg el is mult a hype.
-
arn
félisten
válasz
Inflacioval konnyu kiszamolni, csak erdemesebb vmi gazdasagilag stabilabb orszagot nezni, mint a magyar valosagot.
Szvsz a mai hwek nagyon lassan avulnak el, ha az atlagos igenyeket nezzuk, persze ha te mindennel 120fpsel 4kval maxon (nativ felbontas, raytrace) akarsz jatszani, akkor mar nem igaz - csak a mai jatekok extrem mertekben skalazhatoak, ez regen nem igy volt - a felskalazasoknis ezt szolgaljak.
Ha vki hajlando kompromisszumokra, akkor egy konzol is eleg egy generaciociklusra. A nagyobb ugrasok ugyis mindig konzolvaltasoknal vannak.
Arilag ezek az extrem/titan etc kartyak sose az ar/ertek aranyrol szoltak, de de legalabb most a penzedert valoban gyorsabb vasat kapsz, nem vmi 5%al gyorsabbat. Ettol fuggetlenul a topkartyak sose latott osszegbe kerulnek.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Sikerült féreérteni amit írtam, a régi csúcshardverek nem a mostani csúcshardverekhez képest, hanem az akkori közép és belépő kártyákhoz képest viszonyítva tovább húzták, tehát jobban volt értelme megvenni mint ma, mivel nem 6-12 hónapot bírtak. Ma annyival is másabb a helyzet, hogy elég tág a tartomány amin belül játékok léteznek, de ma már nem érdemes Haswell-es konfiggal nyomatni mert NVME is kezd számítani, PCI-E átalakító meg drága régebbi konfigokhoz. Viszont az RTX 3080 és 3070 nem öregszik túl jól a kevés memória miatt, 2 felsőkategóriás kártyától minimum 1440p max. beállítás és sima játékmenet elvárható lenne, de egyre többször kifutnak a ramból. GTX 780 Ti pont nem jó ma már, mert nem támogatja a legfrissebb DX12 szintet, 980Ti sem igazán nyerő a 6GB ram miatt, minimum GTX 1080 vagy erősebb ajánlott ma már úgy általában aki újabb címekkel is játszana.
-
Pikari
veterán
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #113670 üzenetére
Csak éppen az a nem mindegy, hogy 5-6 éve megjelent procikat és alaplapokat is simán kaphatsz újonnan garival jó áron ahol maradt készleten, ez 10-12 éve nem volt így! (Sőt új DDR4 ramokat jóárasítva!) A csúcskategória régen is torz volt, csak nem ennyire, mivel a 90-es években legalább kicsit tovább bírták az akkor csúcshardverek, ma pedig szigorúan munkához éri meg 1-2 millát beleölni, amit nem tudsz olcsón megúszni az a videókártya. Viszont ha valaki bevállalja, hogy nem olyan jók a driver-ek akkor még a Battlamage is opció lehet, pláne a későbbi 16Gb-os nagytesó. Háttértárból pedig több 2TB-os SSD-vel jobban jár az ember, tápegységeket pedig ritkán kell újítani ahogy a gépházakat is, ezeket ezért kihagyom. Laptop vonalon sokkal több értelme van prémiumot fizetni ha jóval több üzemidőt és jobb komponenseket kapsz cserébe (kijelző, billentyű + jó hűtés az APU vagy CPU+ dVGA kombón kívül.) Azt pedig nem hiszem el, hogy pl. i7-10700K vagy Ryzen 5800X a mezei felhasználónak ne lenne elég az esetek többségében, ahol gyatrán teljesít a két proci ott a játékmotorral lesz bibi.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113600 üzenetére
3299+?
Elég ha felcsavarod az FSB-t és mennie kell, főleg ha valami jobb példány
Hogy egy 3200+ -t konkrétan érdemes-e egy 2200-on járatott mobil Bartonra kicserélni egy desktop gépben, az már más kérdés. De ha van a CPUban plusz potenciál, akkor kicserélném, ha nincs akkor nem feltétlenül. -
válasz
envagyok #113600 üzenetére
Mobil Bartonok, főleg a nagyobbak (2600+) szinte biztosan viszik a 2.2 Ghz-et, gyakran mennek fölötte is, meg menet közben is lehet állítani a szorzót (ebben a Viások lapok jobbak szvsz, ott Dos alól is megy, Win9x-el is kompatibilisebbek, meg jóval hűvösebbek is (egy mobil Barton 2 Ghz-en elég nevetséges fesszel is elmegy ott elég 5v-on járatott cpu hűtőventivel is hűteni), egy Via KT880-as lap kb már egy kutya az Nforce2-vel viszont nem fog megfőni passzívan mint az Nforce2-esk déli hídja ált.), ha nem kell annyi kraft, viszont nem minden lap kompatibilis velük, pl. csak a min. 6x-os szorzóval megy meg ilyesmi.
Darthsun: Pedig a Linux is csak megszokás kérdése, mint a Win, kb ugyanannyi idő azt is megtanulni használni, én pl. ilyen retró emulátorokat szinte csak azon futtattok vhogy sokkal jobban kézre áll ott mint Win alatt, pl FS-uae-vel nem igazán boldogultam Win alatt, Linux alatt flottul megy, meg régebbi Linux alá is simán le tudom forgatni az újabb Fs-uae verziót, régebbi Pentium M/Athlon XP-M laposok is simán elegek ezekhez az emulátorokhoz (Amiga: Fs-uae, Dos: Dosbox-Staging, Atari: atari800, Sega: Gens-gs Nintendo: Vbam-gtk/visualboyadvance, allin1: Mednafen stb.), viszont Linuxnál is igaz, hogy a régebbi disztrók kevésbé erőforrás igényesek (pl a az ilyen egymagos laposok, ramtól vgatól függően Debian 7-9, CentOS 7, Ubuntu 12.04-14.04 alatt érzik magukat elemükben), mint az újabbak, persze így is jóval kevésbé mint egy modern Win, meg igazából simán futtathatsz mai Linuxot is akár egy Athlon Xp alatt is, ha van hozzá elegendő ramod, meg normálisabb vgad, na ez Windowsal biztos nem teheted meg, ill. az ilyen utoljára Xp alatt volt drivere nyomtatók is jó eséllyel mennek, de simán használhatsz isás karikat (hang/lan) is kurrens disztró alatt...
-
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #113593 üzenetére
napokban itt a PH!-s HA-n felraktak egy Athlon XP-M 2600+ CPU-t
ez a 2GHz 512k L2 verzios u.n. mobil Barton, aminel Win alatt menet kozben is lehet allitani a szorzot meg ha nincs CPUload akkor le tudja szabalyozni magat
a Vcore-t nem vezsi le csak a szorzotna ez mar megvevodott vala, csak nem vettem eszre idoben
faternak volt ilyen cucca anno a Abit KV7, KT600-ban
ez cserelodott ez kesobb egy socket754-s A64-3000+ -ra (vagy lehet 3200+ volt?)
-
válasz
envagyok #113561 üzenetére
A hibátlan is kb beszagatta a dobhártyámat, pár percig még elviselhető, pld amikor flexel melózol füldugó nélkül, de állandóan...phufff.
Korábban említettem hogy pld moziba sem tudok menni, mert oda süketek járnak, az Avatar2- őn akkora volt a hangerő hogy utána 1 hétig csengett a fülem, valszeg csak szubjektív gond, mivel olyan érzékeny a fülem, hogy csendes nyári estén +/- 1 méter pontossággal megmondom hol van a tücsök. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113511 üzenetére
Nem tudom, nem volt mellé sajnos egy I7-esem, de úgy érzésre kiindulva, az I7 2700-nál egy kicsit gyorsabb is volt 4500MHz-en. (mondjuk egy 5-10%-al). Vizes hűtés volt.
A legnagyobb gond, hogy sem a teszt eredményeket nem találom (lehet h anno meg sem kaptam?) sem a gépet nem tudom előhúzni, mert már 2017-ben el lett adva.Mindezek ellenére vagy mellett ha a teljesítmény számít, sokkal inkább terelnélek a 2nd gen I7 irányába, mint az X6 tuningolás felé, pláne, hogy ez egy extrém magas órajel az X6-osok között, általában 4000-4200on kifújtak.
-
válasz
envagyok #113516 üzenetére
Sztem a Phenom-II-X6 profi lapban sem lesz stabil 4.5GHz- en, vízzel sem. Az X4 4GHz- en+GTX1060 a korabeli félretró SSamHD- vel 100-200FPS fullra tekert FHD grafikával, de nem teljesen stabil, néha kidobhat, 3.8- on már stabil. E5-2640v3 kisebb órajelen 200-300FPS. Tippre a 4.5GHz Phenom-II sem éri el az alapórajeles i7-2600- at, az Intel magok sokkal gyorsabbak.
De kíváncsi leszek Nálad milyen tapasztalat lesz. -
válasz
envagyok #113511 üzenetére
Nem valószínű, a Phenom-II is csak inkább a Core2 ellenfele. A Vishera meg retró tesztekben mégjobban rosál, 1 magra kihegyezve, 1 vagy 2 modullal csak 1x vagy 2x félmag megy. Később tudott kicsit skálázódni, de pld az E5v3 is leveri sokkal alacsonyabb órajellel.
2. Gen i7- em soha nem volt, de látni hogy léggel is 5GHz- re képes, ha 4.5GHz lazára állítod, ott már mindegyiket kiröhögi. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113497 üzenetére
Nem érdemes vízhűtést használni am2/am3 proci mellett, mert a VRM olvad...
Feszültség emelés nélkül AM2 procinak tudsz általában +300 mhz-et adni (athlon64 x2).
Modernebb AM3 processzornak általában olyan +600 MHz-et tudsz adni (pl athlon2 x4).
A stock hűtés elég, nem kell semmi különlegesség. De legyen alatta hővezető paszta, ha tuningolod, különben 100 fok fölött fog forrni.
Ezért nem javaslom a feszültségnövelést sem, mert abnormális mértékű hőtermelés mellett már szerintem nem éri meg egy további 5% teljesítmény, ez teljesen értelmetlenség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Prohardver app (nem hivatalos)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest