- Mobil flották
- Milyen GPS-t vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mondom az ötletem.
Vannak mostanában ezek a modern GPU boxok, USB C vagy Thunderbolt vagy mik mennek, a boxba videokártya, rádugod a laptopra, és páwör.
Gondoltam, megcsinálnám ennek a retróbb, 3dfx megfelelőjét.
Hozzávalók:
Thinkpad Dock II
Thinkpad T42 (Radeon 9600-as változat)Kivezetném azt a PCI-t a dokkból (kipróbáltam Voodoo 1-el, az működött, a V2 nem fér bele a dokkba fizikailag), csinálnék belőle két slotot, bele a V2 SLI, ezt bele egy homemade házba, egy kis ventivel az elején ami áthúzza a levegőt a V2-k között, V2 CRT-re kötve, a laptop saját GPU-ja a dokk kimenetéről LCD-re.
Tehát valami olyan cuccot kellene találnom / vennem / szerkesztenem, ami a dokk PCI csatijából kihozza nekem a PCI-t, és duplikálja.Lehetséges lehet ilyen?
-
-
Tim82
félisten
Nem mondom, hogy mély merítésem van a témában (1-2 Pentium M-es alaplaptól kezdve HP vékonykliensekig bezárólag láttam néhány SO-DIMM RAM-os alaplapot (DDR1-DDR2-DDR3-ig)), de mindegyik esetben fektetettek voltak a foglalatok.
De amúgy a megjegyzésem inkább arra vonatkozott, hogy KROK kolléga némileg járatlan a nem desktop komponensek terén alkalmazott szabványok terén.
-
arn
félisten
Fogalmam nincs, nem programoztam sose vgat, most probalok kicsit utana olvasni, hogy is ment ez. Lehet egyszerubb lenne megkerdezni a regi dosos demoscener codereket, naluk alap.
Ugy latszik hogy a paletta masodik fele van elcseszodve. Ha pl egy jatek masik palettat hasznal, azt hol tarolja? Mennyire tipikus, hogy egy jatek sajat palettat hasznal az alap helyett?
De tuti el van kefelve vmi a kartyan, a vesaja is 1.1, de a vgat tuti normalisan megcsinaltak a korabeli kartyakon, es nekem anno volt ilyenem, kifejezetten jo volt a vgas kompatibilitasa.
-
Czo
addikt
Vagy, meg 1 otlet! 6bit-8bit para? A standard VGA-nal szinenkent 6 bit van (igy jon ki a 262k szinbol valaszthato 256), mig kesobb sok alternativ kartya tudja a 8bitet szinenkent. Kezdetben sok kartyanal hibas volt a BIOS, es elcseszodott a paletta. 6bit.exe vagy 6bit.com vagy valami hasonlo cucc javitotta ezt.
-
Hosssszu
őstag
Akkor emiatt hiúsult meg anno (kb. 10 éve) az a projektem hogy 386-os gépben legyen USB port. Vettem ISA-picimaci kártyát, de a picimaci-USB kártya sehogy sem akart belemenni. Sajnos fizikai korlátja volt. Már nem emlékszem pontosan, de az biztos hogy nem jutott el addig hogy az érintkezők összeérjenek.
-
-
Én is köszönöm, letöltöttem, mivel itthon egyelőre nem találtam meg.
(#82829) jokeph : kifejezetten jó játék. Sok régi game megy újabb vas+oprendszerrel, egész jó a kompatibilitás. Mivel inkább a régebbieket kedvelem én is, gondoltam ez elég lesz az X99- be. Ma érkezik, vehettem volna most nagyobbat is, de mondom minek, ezt meg annyira leakciózták most, hogy nem lehetett otthagyni. Gondolom nem kellett senkinek, mert csak a GDDR5- ös változat. Ha komálják egymást a HD6850- el, akkor megkapja a hobbigép. Nem is kellet volna, csak amiatt megy bele, hogy a film és YT GPU- ból menjen.
-
-
hokuszpk
nagyúr
"Mikozben az ember probalja megkeresni a regi dolgai kozott a 3D Mark 99 telepitojet"
-
-
-
-
jokeph
nagyúr
Fene se tudja.
Inteléknél is sok minden túl lóg, említve sincs (többek között a desktop lapok Xeon CPU supportja), Intel oldalán jól elrejtve azért anno megtaláltam az s775-ös lapokhoz a hivatalos Xeon CPU supportot, chipset-re lebontva. Nem, nem az s771-es moddolásokra gondoltam, hanem a natívan s775-ös Xeon-okra, pl. E3120,X3330,X3360, stb.
az s775 DDR3 támogatása anno újként került be kb. utólag a már bejáratott/kiforrt DDR2 support mellé, azaz a kezdeti DDR3-as ramokhoz igazították az IMC-t (max 2 GB-os modul lehetett anno DDR3-ból,de a jellemző inkább az 1 GB-s volt - az első TRI-channel KIT-ek is max 3*2 GB-osak voltak még az s1366-hoz).Intelék azt se írják ki hogy a DDR3-as ramot még a 8./9. gen CPU-i is tudják hajtani, pedig tudják (az értelme az més kérdés, meg az is hogy szép kevés lap készült ilyenből, de létezik és nem csak kínai sufni gyártámányból hanem pl. H310-es Gigabyte is van).
és #82549MasterDeeJay:
Kínai sufni: érdekes dolgok születtek itt, elég csak az "x79/x99"-es lapok utángyártásra gondolni (s2011/2011v3), a lényeg a CPU-ban van már itt, a többi funkcióhoz többnyire Q67/B85-ös (Intel 6/7 series) PCH-t használtak/használnak és mene a dolog.A lényeg, a jó BIOS - itt még azért van mit csiszolni.
#82554DarthSun:
AMD s939-től kezdve szerintem zseniálisan kezeli a ramokat, ezzel a résszel sosem volt bajom velük.Maga idejében nekem is kimaradt az s775, első körben a korai s775-ösök nem győztek meg, mert gyakorlatilag átültetett s478-as cucc volt, számomra 0 előnnyel, s939-et szeretttem volna az s478 után, de bűn árban volt, a "normális" s775 szintén (P35 volt a kiszemelt), így AM2-re váltottam s478-ról, Asrock hybrid lapra mert ebben tovább tudtam vinni a már jó ideje meglévő AGP-s X1950GT VGA-mat (ami azóta is műkszik, tavaly teszteltem oda-vissza, és még a doboza is megvan, saját új vásárlás volt anno).
AM2+-os mATX lapba dobtamm anno 2*2 GB DDR2800-as "HD" ramot, fillérekért jutottam hozzá, "AMD Only" ramként is emlegették.
A Netburst után igazából minden ugrás volt, sok évvel utána kezembe került egy Intel Desktop Board lapban egy 1,8 GHZ-es Celeron 430-as (Conroe mag 65nm) - porba döngölte a 2,8 GHZ-es Prescott Penyát.
#82560DarthSun: az E5-2640v3 az Haswell, azaz desktopra vizsgálva 4.gen, az R5 1600AF meg Zen+, azaz második kiadású 1. gen Ryzen - a-la R5 2600-asnak felel meg.
-
Intel szerint sokmindennek nem kellene mennie.
És egy rakás szar az oldaluk, oem procik nincsenek fent, gyakorlatilag procik fele hiányzik (2011v3-nál)
Kínai cuccok többszörösen bizonyították hogy csak koátozások vannak nem kimondottan nem működés miatt irják hogy nem megy. Pl: b85 chipset 2686v3 (18 mag 3.5ghz all core) am2 hűtővel ddr3-al win7 64 bit voodoo3 agp-pci-pcie glideal unreal1poén 500w hkc táp 4 pin atx powerrel mert minek a 8 pin
Vagy ugyan ezen b85 chipset sandy bridge--el.
Agp támogatás pcie mellett szintén pedig csak egy kazal drót szinte az egész.
Mindegy, több évig ment 16gb rammal az a q43 chipsetes cucc stabilan (24/7 melóba), nekem az elég bizonyíték. -
Nekem a precision m6400 notiba 16gb ddr3 (4x4gb) volt de csak 1066mhz-en. Teszt: [link] Bár ez a full top core2 noti ami csak létezett. Igaz nem a legnagyobb proci volt benne. Gyárilag tudott 16gb-ot, többel nem próbáltam.
Q43 chipset, gondolom asztali lapban is tudnia kellene. -
jokeph
nagyúr
Miért lenne hiba ?
Gigabyte EP43T-USB3.Előkotrom valahonnan, azt megnézem, most már kíváncsi lettem.
-
jokeph
nagyúr
DDR2-ből nem tudok, azok nálam nem kívánós lapok, csak DDR3-as s775-el nyomom.
Kivétel az i975X és P5N32SLI, de azok max teszt céllal voltak mindig beröffentve, oda elég a max 8, de még a 4 GB is.
DDR3-ból nem ment a 8 GB: MSI G41 P25
nem ment a 16 GB: Asus P5E3 Deluxe és P35 P5K3 Deluxe Wifi
Gigabyte EP43T-USB3-t nem próbáltam velük, itt mondjuk gyártó oldalán is 16 GB a supported max mennyiség, a másik 2-nél 8 GB.
Sanszosan az lehet a bibi, hogy csak utolsó szériás kori 4 GB-os 2133-as moduljaim vannak.
1866/1600-as REG ECC modulokkal meg sem próbáltam.#82536DarthSun:
amikor megvettem, asztalon volt hajtva, 2 hétig semmi gondom nem volt vele (így már nem volt képem reklamálni) - 8*2 GB G.skill 1600/2133-as ramokkal, aztán kezdődött a random hibák tömkelege, majd már el sem indult, ezután sokáig parkolópályára tettem, mert a Q67-es kínai X79-es-t használtam sokáig.
Tavaly elővettem ismét, és meglepődtem hogy a 8 db 1600-as REG ECC ramokkal indult minden és a rendszer is felállt, sőt még 2 órát játszani is tudtam, de voltak lassulások, néha egy váratlan újraindulás.Akkor ránéztem a HWINFO654-re, és láttam hogy szépen gyültek a ram hibák, de a REG ECC miatt nem bukott ki rögtön. Normál ramokkal instant halál, még a BIOS sem állt fel, mire elkezdetem játszani a ramslotokkal és meglett hogy a C1-es slotba ha van bármilyen modul, akkor hibázik.
A másik 7 slotba lehet bármi (REG ECC/normál), hibátlanul fut.Alseye X120T venti (2 pin): X79 szabályozta rendesen, az X58 valamiért nem áll vele szóba, bármi mással BIOS szinten is veszi a 3 venti profil bármelyikét.
AM4-ben sem volt gond vele (MSI MAG B550M Mortar Wifi).#82540DarthSun:
ezen a téren (is) úgy érzem aranykorban élünk, ami ha elmúlik nem lesz mégegyszer mostanság.10+ éves cuccok mennek egymással, régi/új OS-el, kész káosz/kánaán igazából.
Ha csak single módban játszanék (campaign), még az s775-ös Xeon X3360-as gép is elég lenne a mai napig.#82543Fred23:
286/386/486 és P1 is kimaradt nálam is, így semmi kötödésem eme korhoz/harverekhez.
PII 400-as Cerka volt az első - SLOT1-es formában, iBX440-es lappal, innen számolom a PC-t.
.
Előtte csak a Videoton TV-Computer volt sokáig."Kéne tervezni egy saját gépházat is végre -külön egy bizonyos konfighoz" - ez érdekesnek hangzik.
-
2.1- esem van, de PII- ben, P1- ben nem bírtam vele. A Classic meg SlotA- ban, de nem is emléxem melyik ver, pont nem látszik, de asszem 2.x. A leírt komplex vizsgálatokat nem nagyon végeztem velük, ilyen szinten már nem értek hozzá. Game, ami támogatja, szólt, valamint a scene demok viszik a pálmát velük. Nálam ilyen szintű tesztek mentek.
-
-
Laptop esetén nemtudom, de P1 desktop kategóriában ha túllóg a RAM mennyisége, a kesselhető max méreten, akkor elég nagy a lassulás. Sima S7 lapon ez 64MB szokott lenni, SS7 lapoknál változó. Elsősorban az alaplapi cache mennyisége szabja meg, aztán még hogy WT/WB- re van-e állítva a CPU-L2, MB-L2/3. MB-L3 az L2 kesses prociknál, pld K6-2+/III+ van/tolódik L3- ra. A TAG RAM milyensége, szervezése is befolyásol, az ALi chipset más technikát használ mint a Via, 512KB kessel is beláthat 256MB- ot. Az Epox G2 1MB- al és WT settel biztonságosan visz 256MB ramot, és elég gyors is. A P5A/A-B memkezelése gyorsabb, de összességében nálam a G2 nagyobb sebességre képes a meminterleave megfelelő setelésével.
Az L2 kesses procik esetén kisebb jelentősége van az alaplapinak, de ott is van pár % sebességvesztés, ha kilóg a ram a keretből.
BX- re váltva előny hogy ezen problémák megszűnnek, a managelést a proci végzi, mindíg kesseli a teljes ramot.Lehet hogy laptop esetén is fenállnak ezek, de azokból a relatíve újabbakat használtam csak. Mem-kezelés is eltér az utóbbiaknál az asztali társaiktól, modul oldalanként is bankolnak(DCH), a desktopok meg csak foglalatonként.
-
Attól függ mit futtatsz rajta. Egy 486, gyenge pentiumnak adhatsz te világ RAM-ját, akkor sem lesz jobb. Mondjuk ha azt a 8MB-ot nem használod ki amit nem tud cachelni, akkor lassabb se. Nem tudod valahogy befoglalni? más arch, de IIsi almánál is van abból gond, ha az alaplapi RAM-ot használják a progik és a megjelenítés is. Ott az a trükk, hogy a disk cache-t addig növeli az ember amíg az alaplapi memóriába már nem fér be csak a videó buffer.
-
-
Állat kis gép. Remélem egyszer nekem is lesz.
A 90-es évek egyik legjobb laptop billzete, az enyém alig használt állapotú volt, még egy kis munkára is befogtam, amit meg tudtam csinálni Word 2.0-ban. Floppyn vettem ki a fájlokat, és USB floppyn tettem rá a céges gépre.
Van egy 380ED-m is, fedlaptól eltekintve szintén patika, imádom a billzetet abban is.
Mondjuk a kedvencem (bár a billzet gyengébb):
-
-
Czo
addikt
Hat, ezt egyszeruen nem ertem. Volt egy csomo reboot mielott ide irtam volna, de semmi es sehogy nem vezetett eredmenyre. Ezert, leprobalni a driveot, telepitettem partitionmagicet, kisebbre huztam a driveot, csinaltam 2 uj particiot (1 aktiv FAT16-ot es egy extended-logikia masik FAT16-ot), majd ahogy visszabootoltam XP-be, hogy atmasojam a DOS-t es a DOS drivert a masik particiokra, egyszercsak megjelent... Ki erti ezt.
-
Delta szervertáppal is csinálja.
Kihúztam a szobában minden mást az összes konnektorból, a konyhában kihúztam a hűtőt is.
Egyedüli fogyasztóként is fennáll a jelenség.Még egy szünetmentessel meg fogom nézni, mert simán lehet, hogy egyszerűen ilyen ratyi áram jön be a lakásba, de ha az sem válik be, lőnöm kell egy másik alaplapot tesztelésre.
-
KROK640
nagyúr
Igazából nekem is az lenne a logikus, hogy az újabb stepping kéri a kevesebb feszültséget, ugyanakkor ez nem mindig van így. Athlon XPnél is előfordul, hogy az újabb 0,05V-al többet kér mint egy régebbi. Szerintem eznagyban függ(het) az anyagminőségtől vagy, hogy hol található a szilicumostyán belül. Igazából akkor lenne korrekt mintavételezés, ha mindkét steppingből legalább 10-10 darab állna rendelkezésedre.
Ha ráérsz, kiváncsiaság okán megnézhetnéd, melyiket mennyire lehet húzni, érdekelne melyik lehet a jobb...Az I5 6600-as olyan 25000ft körül reális, ha ennyiért a doboza is megvan, akkor szerintem hamar elviszik.
A 7700-asnak pedig (non K!) olyan 45-50 ezer ft. -
Nincs kihatással a jelenségre a képfrissítés sajnos.
A kártya órajele se, 85-110Mhz-ig próbáltam (110-nél már textúrahibázik, 105-ig jó).Igen, itt egy videó amit jobb híján az lcd-ről csináltam. Kattra letöltődik, 17 mega, mobilneteseknek mondom.
A kép teljes egészén hullámoznak a horizontális pixelcsíkok egymáshoz képest, tehát nem csak az adott 3 objektum, azért ezt az oszlopot filmeztem le, mert itt kellően nagy a kontrasztkülönbség, hogy kivhető legyen, miről van szó.
Ráadásul a hullámzás mértéke is fluktuál, ez még egy dolog ami miatt valamiféle belső interferenciára gondolok, hogy az a körülmény ami okozza, nem fix.
-
-
Kössz az infot. Átolvastam, látom hogy bizonyos esetekben megáll a boot. Meg azt is le kéne nyomozni hogy pontosan melyik az a Vista, ha van egyáltalán verzió megadva a lemezképhez, amelyikből ki kéne ollózni, meg a hogyan is kérdéses ilyen célirányos ismeret nélkül. Látom ott is tevékenykedik Fernando.
(#82241) MasterDeeJay :
, köszi, meg is izzasztott kicsit mire sikerült, de legalább tanultam pár trükköt.
Nem megy fel a Skylake systemre a Win7, mivel áll le ? Fernando megírta az uni SATA AHCI drivereket 2019- ben is, ha esetleg az a gond, mint nálam is az okozta a fő problémát. Az még elvileg jó Win7- re, meg már a Skylake is volt akkor. A következőhöz már odaírta hogy csak Win10/11. -
envagyok
veterán
Sajnos be kell vallanom nekem kimaradt ez az időszak és hülye vagyok hozzá.
Akkor ezen nem ram van, hanem rom?
Én abból indultam ki, hogy ez kb. AWE32-t csinál az sb16-ból. Van egy ct1920 goldfinchem is, az is ramos.
Tehát csak simán indítok egy midit aztán örülök.
Semmi konfigurálás, engedélyezés, driver, stb?
A win98 beépített drivere lekezeli?Most próbálom az mplayerrel.
Mire kell állítani a MIDI kimenetet? -
envagyok
veterán
Vagy akkor csak control panel, ahol be lehet tölteni hangmintákat?
Hogy lehet letesztelni, hogy rendben van-e a memória, stb?
Awe32-es kártyákon pl a rádugott ramot le lehet tesztelni a dos-os driver setuppal..
Amit linkeltem és tönkretette a win98-at, azt találtam csak a vogons oldalán. -
Igen, rá tudok mérni hogy ahol feketének kell lenni, az mind 'zárlaton' van egymáshoz képest, és egyik másik sincs hozzájuk képest, ami nem fekete.
DarthSun: ha van látszólag olyan fet rajta bárhol, mint a képen a bekarikázott, azt megköszönöm.
A felirat rajta láthatólag nem a hagyományos kinézetű, talán erről megismerni. -
-
-
7600GS Agp nekem ment szépen Win98-al.
benedekco
Teljesítményre kb mai 1050ti szint körül van, el lehet vele játszogatni modern játékokkal is. Gyakorlatilag egy optimalizált GTX680-as. Dx12-re nem igazán jó, amúgy kepler nem szereti a DX12-t felépítéséből adódóan. Ha működik akkor 30-40eft körül el tudod adni. Pár éve még 10-20eft körül ment volna el. Én hibásan vettem egy gainward-ot de sütésre is újra megdöglött újrasütve hibásként! 25eft!-ért el tudtam adni hogy hogy hibás és akár mikor megdögölhet. -
Nincs sajna 3850-esem. DDR2 ezekből volt sokféle.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/sapphire-hd-3850-1-gb.b725
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asus-hd-3850-magic.b1016
De ezek 800-1000 effektíves DDR2-vel voltak, ezen a kártyán meg 400!!-as DDR2 van ami fullra totál a legalja ami csak létezik ddr2-ből. -
-
-
-
Gondolom nekem jött a válasz...
Próbáltam manuálisan is az nForce- s lapnál. A szabad blokkok detektálását viszont DOS programmal néztem, lehet hogy ez a gond, mivel annak a kimenete is csalhat. A kapott 32-64-128k free blokkokat végigpróbáltam, majd az összes lehetségest is, eredmény full fail. Asszem azon a lapon valójában eszközcímek foglalják, de ez DOS alatt nem látszik. Esetleg kísérletezek majd, ha ismét sorra kerül, bár nem nagy gond, van többféle Inteles melyeken ok az eszme, valamint a régebbi AMD, a SlotA is jó DOS- ra, persze a "régebbi" kifejezés itt az utóbbi esetén is már inkább overkillnek nevezhető.
-
-
arn
félisten
Gusnal zeneben egyertelmuen a modul alapu hwmixet birtam, az adott egyfajta egyedi hangzast mindig, nem erezte ugy az ember, mintha egy szinti szolna. Midiben eleg keves jatekot irtak meg ra jol (darkforces mongy legjobb), az awe gyakran kerekebb, hallatszott, hogy azon hallottak
viszont a hangmintak minosege kritikan aluli a gushoz kepest is.
A rolandtol licenszelhettek volna egy gm szettet, a rap10en asszem 2 v 4ms rom van - van ahol jobban szol, mint az sc55. Majd lehet vissza is teszem a midi kontroller helyere, ugyis a gm a tipikusabb, es gyakran lusta vagyok a midis modulokat eloszedni.
Meg ugy altalaban jopofik ezek a midis cuccok, de absz nincs vele nosztalgikus erzesem, nalam azt a gus es az opl adja. Az mt32 jobb ilyen szempontbol.
-
-
Nincs, az USB X-Fi Surr 5.1Pro és az X-Fi HD sem támogatja már natívan a hullámtáblát és a kezelését, az utolsók nálam az X-Fi Fatal1Ty/X-Fi Elite-Pro. De a VirtualMIDISynth teljes mértékben helyettesíti, bepakolja Win alatt a hangeszközökbe a natív(virtual) hullámtábla drivert, mely ugyanaz kb mint az eredeti, proci-időben sem tapasztaltam hátrányt, régebbi sima AM2 gépen sem.
szerk : és az utóbbi még dedikált audio-DAC- al is megy, lényegében tökmindegy milyen hangeszköz, csak vonal in-out legyen rajta
-
fatpingvin
addikt
6x4x16
kicsit össze van firkálva az eleje, már így szereztem egy nagyon nagy lomoskupac részeként. kitakarítani nem volt jó móka.
cbmfan: nem eladó, de pusztán elvi síkon közelítve, szigorúan nem ajánlattételként írva, egy másik, működőképes SCSI CD íróra felőlem cserélhető
leginkább arra használom hogy fixen tudom hogy amit ezzel írok CD-t azt az Alpha szerverem fogja tudni olvasni.
-
fpeter84
senior tag
hogy ez most tudatlanság volt e a tervezésnél, vagy szándékos átverés az már nem derül ki - az egyszeri vevő azt hihette hogy ugyanolyan modern kártya mint a TNT2/Geforce mellette... aztán jött az AGP 3.0 és életveszélyessé vált az ilyen kártya...
@anaqer:
nem DVI lesz az, valami más spec port! a DVI szélesebb lenne, ez alig szélesebb mint a VGA port alatta és valami fura akasztó körmei vannak a menetes helyett... a vgamuseum oldalán linkelnek egy SiS300 datasheet-et, az említi ezt a SIS301 chipet is:
SiS301, which is an accompany chip of SiS300, integrates
* A NTSC/PAL video encoder with Macro Vision Ver. 7.0 option for TV display,
* A TMDS transmitter with Bi-Linear scaling capability for TFT LCD panel support,
* And an analog RGB port to support a secondary CRT monitor function.
All the above functions can support dual-view feature. It means that the dual views display independent resolutions, color depths and frame rates. SiS301 receives digital video signals and control signals from SiS300 then transforms them into Composite, S or Component video output for TV display, TMDS signals for LCD display and analog RGB signals for secondary CRT display. The package type of SiS301 is 100-pin TQFP.
arra tudok tippelni, hogy azért nem találunk róla semmit, mert ez valami kisszériás specializált kártya lehet, pl gyógyászatban használt célgépek saját LCD megjelenítővel, esetleg ipari vezérlőkben vagy ilyesmi... -
fpeter84
senior tag
[link] [link]
az a piros az egyértelműen nem SiS6326 - hátulról is látszik hogy BGA tokozású GPU-t rejt a hűtőborda, a 6326 pedig csak olyan oldalt lábas PQFP-ben létezett, mint az enyémen... a feliratai alapján SiS300/305/315/315E lehet - ezek valószínűleg oda-vissza lábkompatibilisek lehetnek... a valós gyártó ismeretlennek tűnik, az importőr/forgalmazó az a "super" ami címkét (sokszor hologrammos) meg lehetett találni TNT2-n, Trio, Virge, Trio3D stb stb mindenféle budget kártyákon -
fpeter84
senior tag
az elmélet okés, de azzal kellene kezdeni, hogy a kártyán megpróbálni lekövetni a vezetékezést, hogy a nagyobb memória plussz lábait (ami a kisebben not connected üres) egyáltalán be van e vezetékezve? mert esélyes hogy nem lesz, és akkor nemhogy nem dupla textúra memória lesz belőle, hanem valszeg egy teljesen működésképtelen kártya...
egyébként hasonló perverz tervem van nekem is: amikor még egy Matrox G200 volt A kártyám és persze adtam neki a powerstrip-el az ívet, akkor úgy rémlik hogy a memória volt a szűk keresztmetszet, nem a GPU... valahol 140-150MHz között ért véget a 7ns-es memória, a GPU még ment volna feljebb - de mivel akkor még ezek az órajelek össze voltak linkelve, ezért nem volt tovább... no van egy dög viper 770 ultra kártyám, rajta olyan memóriával amitől a 180-200MHz is elvárható, azonos lábkiosztás, szervezés... ezeket kellene átműteni a G200-ra, hogy akkor mit villant tuningban -
"Kene keriteni valakit, aki tudna forrasztani Voodoo 2-n memoriat."
A Voodoo2-őn még pont olyan RAM van, ami otthoni körülmények között is forrasztható, megfelelő kézügyesség és ismeretek mellett. Levenni nehezebb, mivel ahhoz már egy fokkal komplikáltabb felszerelés kell, hogy ne sérüljön a nyák / IC.
-
fpeter84
senior tag
mezei S7 lapokat is használtam ilyen célra, Shuttle HOT-603 meg ECS P5SD-A... no ezek biztosan nem tudják magukat írni még - de ezekkel a lapokkal /f kapcsolóval indított awdflash-el írtam idegen bin tartalmakat a flash-be röptében cserélgetve
no erre a gyári BIOS-ba XTIDE beintegrálásra nem találtam semmit, pedig már kerestem... gondolom nem elég csak mellé ollózni, valahogyan tudatni is kellene vele hogy ott még később talál hasznos tartalmat... vagy ez hogyan is működik pontosan? -
Lementettem több verziót, ezek szerint érdemes lesz átnéznem őket, mert készíteni szeretnék megint egy Windows 2000 SP1 cd-t, amire csak a lefontosabb, biztosan jó progik kerülnek az extra könyvtárba. Legutóbb is ki lett centizve nagyon a hely, szóval awdflash.exe-ből is elég lesz egy, számomra tuti változat. Bár amilyen kis progi, kettőt még bevállalhatok.
-
törölt tag
Köszönöm a tippet.
Néztem már ezeket, de a vezérlő kábelekkel az a gond, hogy egyrészt vastagabbak, mint a hagyományos szürke kábelek. Másrészt merevebb a szigetelésük, nehezebb hajlítani őket.
Egy ideje vadászom már a szürke kábeleket, több projecthez is kellenének, de valahogy ezek a kábelek eltűntek. Csak riasztó-vezérlő kábel maradt, ami nem ugyanolyan sajnos.
Pl: ha megnézed a 2x0.14 kábel átmérője majdnem 4mm. Gondolom a vastagabb szigetelés miatt, mivel ezek nagyfeszültségre jók, míg a régi azt hiszem 30V vagy 50V-ig volt használható.
Mindegy, nem akarom a topic-ot off témába terelni, csak gondoltam kérdezek, hátha ...
Megyek vissza "read-only" státuszba.#81603 Fred23:
Igen, az úgy valóban jó megoldás lenne, ha lenne.
Mindenesetre írtam a 2török pc bontónak, hátha van nekik és talán nem ennek az árán akarnak új Audi-t venni majd -
KROK640
nagyúr
Igen, így van, de akkoriban (1999-ben) még sokan eleve FAT16-ot használtunk. Én pl csak a 2db 20GB-ás HDDm érkezésekor (2001 június) álltam át FAT32 (a haveri körben ez még húzódott akár 1-2 évig is). NTFS-re meg 2006 elején, akkor amikor egyrészt a LadaRacing ISO fileja olyan nagy volt (4GB), hogy nem tudta kezelni a FAT32, másrészt ekkor nyugdíjaztam le végleg a WinME-t. Már 2004 végétől igencsak keveset (alig-alig) használtam, de azzal, hogy átálltam NTFS-re végképp fölöslegessé vált, hiszen a drivejaimat sem tudta volna olvasni. (hogy úgy mondjam ez volt az utolsó szög a WinME koporsójába nálam).
-
Ja-ja, teljesen más a Cyrix5x86 mint az Intel-AMD DX- ek. Saját fejlesztése a Cyrix- nek, és S3- hoz képest kiváló proci. Az van most a Hippo- ban. +featurákat aktiválva nálam is bugzik, de anélkül is gyors proci. 150- en hajtva lenyomja a 100- on pörgő PODP- t.
A későbbi testvérei is kiválóak lettek - 6x86MX és M-II, nemrég teszteltem, messze a népi mendemonda felett szerepeltek. -
fpeter84
senior tag
érdemes ezt a linket elrakni kedvencekbe, eddig minden retró procim datasheet-jét megtaláltam itt...
egyébként akartam is már kérdezni ezt a WT/WB dolgot, hogy mi a különbség, össze tudja valaki pár mondatban foglalni, és hogy melyik a jobb, vagy ha ezt így nem lehet egyértelműen kijelenteni, akkor adott feladattípus/játékra melyik a jobb?
az Am5x86 datasheet 56-dik oldala írja, hogy CPUID-től függően lehet WT vagy WB is a proci - az enyém az utóbbi -
Czo
addikt
-
arn
félisten
Azert a vegen kicsit varialt az amd a cachesel, 8/16kb, wt/wb - de sok jelentosege nem volt. Tobbet szamitott az intel dx4nel a modositott alu (igaz ott is 16kb l1 volt mar az elejen).
A wb l1 cache nem tudom mikor jott pontosan 486nal, a biosok 95 kozepen kezdtek el tenylegesen tamogatni, a biosban hiaba volt benne, a proci nem wb modban ment. Legalabbis asus lapoknal teszteltem, korabbi biosokkal ugyanannyit mer a cache atvitelre wb/wt biosbeallitassal is, pedig a lapot is jumperelni kell ra. lehet bios bug.
megbizhato datumot sem talaltam, a wiki ir 94 veget intelnel. -
KROK640
nagyúr
Ilyeneket még jóval később sem tudtak a VIA lapok, mint amiket felsoroltál. A Celeron 466-osom lapjánál is úgy volt, hogy a "kerek" FSBkhez (66, 100, 133, 150) ugyan hozzá volt rendelve a jó clock (AGP 66MHZ, PCI 33MHZ) de mondjuk 112-es FSBnél már simán ment 72MHZ-en az AGP meg 50 körül a PCI... Vagys nem sok értelme volt a lépésenkénti FSB állítgatásnak.
A feszültségállítás szintén érdekes volt, mert csak %-ot lehetett adni, és azt is úgy, hogy előre hozzárendelte az FSBkhez, hogy szerinte mennyi kell, kb hiába állítottál mást.
Szóval engem nem lep meg a VIA termékeinél, hogy elsőre "hűűű bazz, ez mindent tud" aztán meg pislog az ember, hogy próbánál a fele se működik (úgy ahogy kellene). -
KROK640
nagyúr
Durva, hogy neked mennyivel másabb rálásod van erre.
Én a 2000-et egyszer próbáltam 96MB RAMmal, emlékszem, hogy játszani kb alkalmatlan volt (nem csak a RAM miatt de ami elindult vele is sokkal tovább töltött, meg rosszabbul ment).
Aztán mikor meglett a 2db 20-as winyó, meg már 192MB RAM volt, akkor megint fellőttem egy 2000-et. Nos akkor megállapítottam, hogy már játszani is lehet vele, de plusz 64MBnak is lehet még akkor létjogosultsága. (Akkoriban olvastam is az egyik újságban egy tesztet ahol Win2000-et néztek játékra, 128MB és 256MB RAM alatt, és az jött ki, hogy bizony sokszor észrevehető a 256MB RAM áldásos hatása).
Egyébként netezni is neteztem vele, de nem sokat az tuti.
A másik, hogyha kiszereltem a hangkártyát (ami kellett ahhoz hogy egyáltalán lássa a belső modemet) akkor stabil volt a gép (nyilván ha levittem 525-re , de feljebb nem is nagyon volt, mert 585-ön meg már nem volt hang), akkor igazából nem volt jellemző az újraindulgatás netezés közben. Még Win ME-vel sem. (98-al nagyon halványak az emlékeim meg nem is nagyon netezetem vele)
A 466-osom nekem CD írás közben imádott kékhalálozni (három lemezből minimum egy közben úgyis jött egy random kék), meg játék közben. Akkor üzembiztosan lehetett számítani napi 2-3ra. Még alapórajelen is.
Aztán megváltás volt mikor jött az XP. Egy ideig még ment mellette párhuzamosan a WinME, de 2006-ban felszámoltam, akkor már alig-alig használtam, meg Athlon XP-m volt rég. -
A lustaság fél egészség és nagyon egészséges akarsz lenni
Még egy további haszon, hogy eszembe juttattad az öreg kollégát akit kedveltem és meglepett a telefonközpont távvezérlésével.
A 180MHz-es 5x86 nagyon tud hasítani, de csak ha a PCI busz is kibírja. Ami érdekes lenne 2x 60-on megkergetve összeereszteni 4x33-as beállítással.
-
fpeter84
senior tag
most nézem a PLL doksiját, a 6-dik oldal táblázata írja le a hardveres órajel konfigokat - feltehetően ezen a lapon csak az FS0 és FS1 van jumperre vezetve, a többi fixen 1... szép, hogy akár még 166 és 200MHz-nél is vissza tudja osztani a PCI-t 133-ra... lehet érdemes volna megkeresni a PLL körül hogy vannak e felhúzó ellenállások az FS2, FS3, FS4 lábak körül, és ha igen akkor lekapni őket és azokat is jumperelhetővé tenni
egyébként picit érdemes lenne utánaolvasni ennek a dolognak, hogy dos alól futó programmal hogyan lehetne elérni az smbus-on keresztül ezt a PLL-t - le van írva minden regisztere, némi energiát belefektetve lehetne írni egy progit ami mindenféle hardver nélkül tudja állítgatni az órajelet
amti említesz, hogy ha pl 133-nak detektálja a procit akkor csak 133-tól, ha 100-nak akkor csak 100MHz-től felfelé engedi állítani, ez sajnos gyakori "fogyatékosság", de nem minden lap ilyen, hol hogyan írták meg a fejlesztők... van ahol vígan le lehet vinni BIOS beállításból is 66-ra a 133-as FSB-s procit - a TUV4X ilyen - illetve vannak lapok ahol jumpereléssel lehet beállítani a kiinduló FSB-t és ahhoz képest lehet felfelé állítgatni, de így lefelé is lehet vinni a procit ha úgy tetszik
egyébként még ha a chipset tudná is nyújtani a PLL funkciót, lehet azért használnak külső PLL-t mert a belső nem elég rugalmas - jópár különböző órajelre van szüksége az alaplapnak és a különböző integrált perifériáknak, lehet nem képes mindet kiszolgálni a kezdetleges chipset-be integrált, ezért inkább külsővel fedték le az egészet -
Szép dolog a lustaság.
A turbó gomb kapcsolóját nem lehetett volna a jumperre kötni?
Egy idős kolléga mindezt komplett EWSD-vel csinálta meg 2007 körül, mert lusta volt elmenni a laborig, hogy software cserénél megnyomjon még pár gombot. Ott azért betérdeltem, mert nyugdíj előtt arduinózni azért nem az átlag.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged