- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Értelmet én is tudnék neki adni, ha lenne, de annyira nem kell, hogy külön emiatt vegyek. Itthon van két modern PC, plusz egy tartalék gép (4th gen I5, 16GB RAM, GTX 960 2GB / RX580 8GB, 120GB SSD + 1TB HDD), van egy tablet, amit szerintem 3-4 éve be se kapcsoltam, és előtte is alig-alig használtam (ha nem ingyen jött volna, nem is lenne) meg van 3 telefon. (és nyilván a retro konfigok, de azokat most ne vegyük ide).
Engem meg abszolút nem zavar, ha a gépházban akad 2-3 HDD is, most is van benne 2db SSD és 2db HDD, plusz egy ODDA nagyobb gond az, hogy nem is nagyon tudnám hová tenni, max a földszintre, de akkor szét kéne kábelezzem az egész házat, mert egyrészt a net az emeleten jön be, másrészt a földszint egy részén így sincs wifi (van mobilnetem ha nagyon kell), ahová kerülne a gép, gyanítom ott sem. A legnagyobb gond, pedig a nem létező villámvédelem a faluban sehol sincs villámhárító, és mikor jön a vihar, akkor mindenki mindent kihúz, én még a hűtőt is kiszoktam, szóval sandásan a NAS is kihúzódna. Már csak azért is, mert félteném.
Ugyanakkor a telefonomon van 250GB tárhely, ha meg valamit gyorsan le akarok menteni, akkor Mega -
Nekem is játékra, tesztelgetésre vannak használatban a régi gépek. Na meg néha 1-1 olyan feladatra amire a modern vasak nem alkalmasak, nincs hozzá vezérlőm. De ezek nagy részét meg tudom még ugrani a műhely géppel. Bár egyesek szerint az is lassan retró
DarthSun: Az MS-nek az első saját terméke (BASIC) hihetetlenül sikeres lett. Az hajtotta a legnagyobb szériában gyártott mikrókat, többek között a c= szériáknak és az Apple II sorozatnak is az volt az alapja. Szóval ügyes volt Gates, ez vitán felüli. Sokat tanult a kezdeti évekből, pl. ahogy Tramiel jól lehúzta.
De az MS-DOS egy ordas tákolásnak indult amit mástól vásároltak meg. Mindezt úgy, hogy előbb ígértek az IBM-nek és azután vásároltak. Egyszerre volt ügyes, merész és rohadt mázlista. Ja és azt se hagyjuk ki, hogy Kildall és felesége mekkora marha volt amikor elhajtotta az IBM-et. A wikipedia kicsit laposan, de leírja a sztorit. Ez kicsit személyesebb: [link]
-
KROK640
nagyúr
Teljesen igazad van, de ez a szabály helytálló sok év számtechboltos és gépépítői tapasztalatom alapján. Nyilván voltak eltérések, sőt mást mondok : sarkítva is van. De ha megnézed alapvetően kortól függetlenül (generális felhasználásra, vagy játékra) igencsak harmónikus konfigok lennének. (Sokat bonyolítva a dolgon a CPU órajeleket és magszámokat is be lehetne vonni, de erre még nem mertem vállalkozni)
Mert pl 32MB RAMnál 2-6GB-ig láttam HDD-t általában, 64MBnál is előfordult 2GB-os HDD, meg 15GB is, de jellemzően ez volt az irányvonal.
2GB RAMnál ígyis bajban voltam, mert ott pl HDDnél akkora volt a szórás, hogy többet is bele kellett írjak, ott a minta kevésbé rajzolódott ki.
Ahogy pl 16GB RAMnál nem ugrott duplára a HDD, sőt mivel lassan jön az, hogy a gépekbe csak SSD-t raknak, úgy vélem, hogy a 64GB RAMos konfigok elterjedésével (sajnos) nem lesz általános a gépben a 8TB HDD, de még úgy unblock a 8TB tárhely sem (az SSD meg túl drága lesz még szerintem ahhoz, pláne ha úgy mennek a dolgok mint jelenleg). -
Czo
addikt
3D Mark 2000 az pl. megy, azt probaltam, az NFS3 az nem ment. Mast nem nagyon probaltam, ami ennyire regi. A terepasztalhoz kell nekem a Delphi, az eeprom irohoz az xgecu, meg meg nehany aprosag. Mintha, valahol olvastam volna, hogy pl. OpenGL-bol talan 3.3 a legujabb, amit tamogat.
-
A Via ilyen, lehet sakkozni a 4in1- el, de ha betalál, akkor üt. Mondjuk 4.35 vagy előtte a 2 IDE csatorna közti nagy fileok másolása(KT6/2E/KT133/KT600/880--SocketA) - leállás vagy adatvesztés, nem volt üdítő.
AGP/2/4 esetleg 8x - mekka felé kellett imádkozni, hogy reboot után ok, vagy kékhalál, persze anno itt már rutinból tudtuk hogy mi várható, meddig érdemes feszíteni a húrt. -
2003-as a beleszitázott nyomat, az P4 éra, nem?
Darth: hűvös a proci, nem aggódom érte. Tuningolva nem lesz.
Egy szintén Asus barebone-ban volt, ahol fontos volt hogy kicsi helyen is le legyen hűtve megfelelően. Még lejjebb is vettem a fordulatszámát, és néztem meddig megy el terhelve, a legalacsonyabb felett egy picivel 60 fok, bőven jó. Nyáron majd feljebb tekertem, ha szükségesNekem kimaradt a P4 éra, de nagyon tetszik eddig.
Athlon xp-m volt, de jóval a fénykora után, csak annyi maradt meg, hogy erős, de agyonüti, hogy nincs SSE2. -
Bile Demon
őstag
Komolyan úgy hirdették!
Nem találok árlistát persze.
Compart kft. Ajtósi Dürer sor.
Én is DX4-ként adtam el. Lappal hűtővel. 1996 őszén. 5 rugóért.
Aztán persze megnézték és szóvátették, de abban maradtunk, hogy megy rendesen, hagyjanak békén.3.3V-on ment.
120MHz-n már nem indult.
Nem próbáltam túlfeszelni. -
Pikari
veterán
1994 november: 486 dx4-el szerelt laptopos hirdetés, ár nélkül. Sima hirdetésekben csak DX2-t látok.
1994 december: csak dx2, komplett dx2-66 gépek (monitor nélkül) kb 116k-161k-es áron
1995 január: 486 dx4 alaplappal együtt 19990 ft
Szóval ez alapján nagy mennyiségben 95 január.
-
Baromi nagy élmény. Cserélgetni még jobb. Már csak ez is az Amiga ellen beszélt. 92-re jutottak el addig, hogy az olcsó gépek natív HDD támogatást kaptak. Az 1MB meg már bőven kevés volt addigra. De az A1200 2MB-ja is csücskösnek bizonyul a legtöbb esetben. Nem értem mit gondoltak...
RollandCG: Hja turbo kártyával könnyű. Van olyan gépem is, de ez egy mezítlábas A600. De lehet, hogy gyorsan bepattintok legalább egy kis fast RAM-ot. Bár szerintem attól sem lesz táltos, a 7MHz-es 68000 már elég keskeny volt ezekhez a játékokhoz.
arn: Sajnos nincs. Helyette van egy ilyen nyálcsorgatóm: [link]
-
Ez a legnagyobb baj. Vannak lassan 50 éves cuccaim amiknél már nagyon oda kell figyelni 1-1 csavar meghúzására is. Például inkább összenyomom a házat adott ponton és érintőre húzom a csavart, minthogy kitépjem. Mert bizony ezeknél már könnyedén elpattan, kitörik, reped stb. a műanyag. De van rosszabb, elérik a billentyűzet fóliája, a gumi tappancsok rágóvá változnak...
-
-
-
Hát igen, de valamit mindenképp csinálni kell, nekem nem annyira jön be a sárga, a fehér és a bézs annál inkább.
Szerencsére nálam a házak előlapja érintett csak, ez jó vastag ABS, nem lettek még rugalmatlanok. Igaz, nincs is hová rugózniuk, nem teherviselő elemek, csak díszek.
-
Pár éve csináltam egy Antec házon ilyen ebayes retrobrite trutyival, jó lett az eredmény, és azóta is jó. Lefújtam utána UV védő sprayvel, azóta is éri a nap reggelente (asztalon van a gép), és nem láttam jelét visszasárgulásnak, pedig szerintem a gép rég elpárologtatta az UV védelmet. Úgyhogy nekem eddig oké a technika.
Viszont valahol olvastam, hogy nem is kell semmi trutyi, csak ki kell vinni a napra, és kifehéredik a műanyag... ami mókás lenne ha működne, miközben mindenki kenegeti, és UV kamrázza stb.
Ennek az az apropója hogy sikerült vennem egy másik modellt abból az Antec-utód dizájnból amire rá vagyok csípődve (a rácsos aljú, biztos mutattam már itt, ebbe most vagy egy P4, vagy a Ryzen gépem fog menni, a másikban a PIII van) ennek is sárgás már az előlapja, és nagyon nem akaródzik megint trutyit rendelni, lefóliázni, forgatni a napon kesztyűben... szóval ha működik a sima napoztatós módszer, nagyon boldog leszek. Holnap kiteszem, meglátjuk.
Sőt már most kitettem, mert a nap hamarabb fog kelni, mint én...
Amíg az előlap napozik, a gépház jön majd velem a kocsimosóba mert elég retkes a bele -
-
Az oké, de én beteg elmémmel win11-et akarok ami csak 64bit only. Ez eléggé behatárolja a lehetőségeket. S603-604-es prescottok voltak intelnél legjorábban aztán a 478-asokból elég kevés.
A64 persze korábbi és tudja de az nem poén.Win10-et (32bit) legkorábbi gépen ami még használható volt noti volt 410-es celeronnal és radeon x200-assal tudta hardveres gyorsítást is, 1.5gb ramot beleerőltettem. [link]
Ja dx9 az kell, dx8-ashoz nem volt már WDDM driver, az már csak win7 szint.
-
Az "ökölnyi" pixelek a kis CRT-nél nem okoztak gondot, ráadásul azok mostak is. A 8 bitesek PC-nél is alacsonyabb felbontása néha vicces, amire azt gondoltam, hogy valami figura, arról a digi kártyát állítgatva kiderül, hogy elég sarkos. Mindent persze nem lehet... Az IBM kompatibilis gépeket legalább ez az ág nem húzza annyira a Win 95-98 érát elérve.
A CRT-ről most jutott eszembe, hogy a 286-os kimeneténél állítgattam a digit és egy kis zizgés mindig maradt benne. A HT-1080 is ilyen volt, aztán egy táp javítás, kondizás után ha nem is tökéletes, de sokkal simább lett a képe.
-
Az eredeti Adlib karakterisztikája brutálisan limitált volt, de kellett, hogy ne legyen karcos a hangja. Az Amigánál meg külön gondoltak arra, hogy legyen filter. Persze ezt is van aki kiiktatja. Mindenki úgy használja, ahogy neki kellemes, de így már nem eredeti a cucc.
A kijelzőkkel nekem az a bajom, hogy lassan elhullanak. Mondjuk nem vagyok CRT mániás, elvagyok a plazmával is, de idővel az is be fog krepálni és maradnak az LCD-k. A1200-ben pl. van korabeli scan doublerem, de amikor csa WB-ben karistolok mindig azt nézem, hogy régen sose volt ilyen képe a gépnek. A2000-hez gondolkoztam már egy RGBtoHDMI-n, de még nem szántam rá magam, hogy kigyúrjam a gépet.
FoxiestFox: Rokonság alapján nagyon csak a felső réteg engedhette meg, mert egy jól kereső németországi mérnök is "csak" DX4-re váltott, pedig már volt Pentium a piacon. Én meg lepattanóból rámentem a régi 5V-os 486-ot fogadó 386-os alaplapra, de ezt már sokszor leírtam.
Többször leírtam, hogy értem, hogy miért vesz valaki hasonló és használja egészséggel. De ezek már nem eredeti cuccok. Ahogy én is használok SD kártya adaptereket, ROM bankokat, modern loadereket a 8 bitesekhez, mert sokat könnyítenek az életemen. Sőt saját továbbfejlesztést is csináltam HT-hoz floppy emulálásra. De tudom, hogy nem korhű cuccok.
nakos1212: Nem vagy te paranoiás? Én leírtam 5x, hogy használd egészséggel, csak ne mondd rá, hogy eredeti. Ami a legjobban zavar az ahogy személyeskedsz és mások tudását megkérdőjelezed.
-
-
törölt tag
"
A digitalis audio reszebe meg ne is menjunk bele, mert ha neked az xy altal 30 eves alkatreszekkel osszekombinalt optikai kimenet a szint, inkabb nem is irok tobbet. A digitalis audionak epp ugy megvannak a buktatoi, mint az analognak, messze nem 1 es 0, foleg nem spdifen."
Honnan latod hogy milyen alkatreszekkel van szerelve es mi a gond veluk? Mi utazik spdif-en ha nem 0 es 1?
[Link] en ugy latom a protocol reszen hogy elegge 0 es 1. -
törölt tag
"Ez egy forum, mindenki a sajat velemenyet irja le, azt hittem ez nyilvanvalo"
Szoval itt van egy reteg hobbi topik amiben az emberek a sajat szabalyaik szerint, vagy eppenseggel szabalyok nelkul epitenek gepeket es te eldontod valamirol hogy autentikus, a jo vagy azt hogy hogyan lehet a legjobb hangot elerni egy alapbol erosen szubjektiv temaban (hangzas - ugye vannak merheto tenyezok mint a thd vagy az snr, de tobbsegeben ez szubjektiv
A reakcioimrol annyit hogy igen, neha mar sok egyszerre a technikai baromsag es az igencsak sarkos, nem mellesleg total tevedeseken alapulo velemenyek kinyilvanitasa.
Nalam pl. egyszeruen meg tudod kulonboztetni a velemenyem es a tenykozlesem, ugyanis surun hasznalom a SZERINTEM, az AZT HISZEM, es az UGY EMLEKSZEM szoviragokat ha valamit inkabb tapasztalatbol vagy velemeny alapon mondok.DAC-ot a CD korszak ota gyartanak olyan jokat hogy hacsak nem vagy denever, nem kene papiron meghallani a kulonbsegeket, a DSP igenis befolyasolja, de az meg magaban a chipekben van jellemzoen. Tehat meg technikai szempontok szerint is blodseget irsz.
Az nekem a GUS hang amit tizenparevesen a Second Realityben vagy az Epic Pinballban hallottam, interwaven es ezt remekul hozza egy Orpheus II, nekem ez a GUS hang, ehhez szamomra nagyon hasonlo egy Classic-e vagy Max-e, kicsit mas EQ-val es kisse tobb zajjal. Nem mellesleg a zajt nem szeretem, szoval valasztok egy "kompromisszumos" megoldast ahol van GUS, de nem bug annyit. Tudod, ez olyan mint OLED-re kotni a regi gepeid vagy szervokormanyt tenni a zsiguliba - vagy mondok meredekebb peldat, a retro gepek koraban divat volt a szobaban bagozni, igy csak akkor authentikus egy retro setup ha a tetejen van egy hamutal tokig tomve- ez mar egy elrugaszkodottabb pelda, de valtozott a vilag es ezt ignoralni meg rabofogni annyit hogy muh nem authentikus, meg gumino az az ignorancia teteje.
-
törölt tag
Szerintem eleg jo, authentikusnak meg az, mert kiskoromban igy hallottam - jo nem optikan, de iw-t elobb hallottam mint gf1-et.
Tobbszor kerdeztem/kertem hogy total ertelmetlen a sajat becsipodeseid/velemenyed tenykent megfogalmazni, mai napig nem ertem miert csinalod.
Nyilvanvaloan mashogy szol, DarthSun-nak is azt irtam hogy a pnp mashogy szol, foleg optikan - ehhezeg altalanos iskolai szintu mondatertelmezes szuksegeltetik. -
-
-
törölt tag
Szerintem bekapcsolta. Nem volt amatőr srác, tuti kutatott, hogy mi lehet a gond. Valami mégis megette a cpu-t nála.
(Lehet kevés ram miatt swap? Vacak driver? Csak ötletelek..)
Azt tudom, hogy küzdött is vele sokáig.
Én akkor azt hittem nálam a scsi miatt nincs ilyen gond.
Ezek szerint nem amiatt volt.Aztán nemtudom mi lett mert kikerült a perifériámból, én más irányba indultam a szabadidőmben és háttérbe került a pc.
-
törölt tag
Nyilván a DMA megjelenésével csak HDD oldaról nézve elavultá vált a SCSI.
Ez a doksi mondjuk kicsit abban sántít, hogy a prformance teszteknél 30GB/ATA, 18GB/SCSI HDD-ket hasonlít mondjuk 36GB helyett, de a lényeg amúgy érthető.Viszont továbbra is tényként tudom felhozni, hogy amikor abban az időben (1999-2000 között) a rengeteg cd-t megírtam a haveroknak, akkor az a haverom aki IDE írót vett írás közben nem csinálhatott semmi érdemlegeset a géppel, mert a Nero-val rögtön belassult az írás aztán vagy gond lett belőle vagy nem. Pedig gondolom a Win98-ban ismerte a DMA kapcsolót. Valamiért mégsem úgy ment nála, mint nálam. Persze az író is lehetett ebben problémás. Fene tudja.
Jó volna tudni a másik gép hw/sw oldalát, de erre nincs lehetőség.Mindegy, nekem szép emlékeim vannak a scsi-ról. Nagyon jól működött csak iszonyatos hangos volt. És a doksi ellenére valahogy érzetre is fürgébb volt a gép.
-
törölt tag
Azért akkoriban még nem minden lapon volt UDMA vezérlő, ha jól emlékszem.
Amúgy lehet az enyémben pont nem is volt és a cégnél ezért lett scsi cucc belepakolva.
Aztán az egyiket megvettem és így lett az enyém.Ha csak a sebességet/terhelést nézzük, akkor valóban kevés eltérés volt az évezred vége felé a scsi/udma között.
De egy komplexebb, több eszközből összerakott rendszer esetén még szintén jól jött a scsi lánc. Nem volt még usb2, firewire. -
envagyok
veterán
Crysisből volt 64 bites 2007 elején, de annak se volt sok haszna.
Ha jól emlékszem, én az xp-t elengedtem akkor már.
A DX10-nek se volt igazából sok értelme, azt is több játékon hirdették pl Crysisben szintén, de valójában annak se volt sok haszna.Sok infót nem találtam most erről, csak ezt: [link]
-
envagyok
veterán
Kb 2006 végén 2007 elején a Vistával már kísérleteztem 64 biten, igaz ha jól emlékszem csak 2GB Ramom volt, szóval sok értelme nem volt.
Meg a vga driverekkel is sok gond volt akkoriban.
Először a 8800gts -re nem volt normális driver, amikor meg váltottam HD4870-re, az meg hiába hirdették a powerplayt, valójában nem használta, na meg a driverek ott is -
arn
félisten
A nwnal meg az intel ervenyesiteni tudta a gyartasi technologia elonyet, nem utkoztek a netburst korlataiba, a prescottnal mar a futoszalag hosszat noveltek, meg a fogyasztast toltak az egekbe hogy magasabb orajelet erjenek el. Amikor a p4et elinditottak az intel par ev alatt vmi 8ghzet vizionalt, kb a prescottal valt egyertelmuve, hogy az egesz netburst egy zsakutca, nem tarthato a tervezett orajelnovekedes.
Ekkor poroltak le a p3 architekturajat, es szuletett meg a yonah majd a core2vel dobtak az egesz netburstot a pentium nevvel. Mongy ahol most tartanak lassan a core nevet is dobhatjak.
-
arn
félisten
Nekem az sc55 a legjobb, nem abban vannak a legjobb hangmintak, meg szol a legtisztabban, de a korszak hangja, es annal erzem a legkevesbe, hogy felrezenel. Szvsz a legjobban passzol a jatekokhoz.
Az mu80 tunik hangilag a legmagasabbszintunek, de egyszeruen nem ugy kellene szolnia, foleg hogy ismerem a jatek hangjat tobb hangkartyaval. De o a masodik.
Az sc88 egyket kivetellel csalodas, foleg a legregebbi modell, nem csak felrezenel, de furan is szol.
Amugy erdekes, mert nekem a rap10 pl jobban tetszett az sc55nel is nehany helyen, egy igazan jo minosegu es kerekhangu vmi.
-
-
No igen, ez több nem lesz úgynézki, ahogy tippelgetjük a Wolf ennyit tud, egye fene...talán játszható a 200FPS- el...még a RyZenen is, ami egész jó egy 92- es játéktól. Jó ez 1 gépnek amúgy, P4 kategória, a korszakában elég jó átfogással, majd még nézegetem hogy a DOS címek, CPUSpd, Live DOSdriver, SBEmu, mit lépnek a vasra, persze előtte visszateszem a R9600TX- et. Meg hát Glide ready is...
-
KROK640
nagyúr
Nem emlékszem, de asszem ezekbe is lehet mobile modot tenni (bár ebben nem vagyok biztos). Ha igen, akkor tedd bele.
Szerinted, én hogy bánok a nagyétvágyú sztár kollégáival itt? (akik még jutnak itt szerephez abban Dartsun biztos lehet -- csak most még kísérletezgetés megy) -
törölt tag
Oké, a 800x600 csak egy példa volt, hogy nem akarok nagy felbontást. Nyilván simán jó a 640x480(400) vagy 320x240(200) felbontás.
A lényeg, hogy a Gravis miatt ISA-hoz vagyok kötve.
Jelenleg egy SS7 gép amiben van ISA-m, illetve egy Tualatin lap.
A kettő között nincs deszkám és nem is tervezek ilyesmit vásárolni.
(Voltak Slot1 lapjaim, de elosztogattam anno őket)
Szóval amiatt kérdezem, hogy SS7 vagy FCPGA2 lapot használjak erre? -
KROK640
nagyúr
Abszolút megértelek, csak felvillantottam mint megoldási lehetőséget. Jobb egy stabil mondjuk 1333MHZ-es TBird, mint egy instabil túl meleg 1400-as. De emlékszem, hogy anno ezeknek nagyon sok bajuk volt a elegedéssel, ami nem is csoda.
Insta, remek mizután megértettem vele, hogy nem akarok regisztrálni, nem akarok követni senkit, és elfogadtam az összes coookie-t már meg is lett a kép, amit kinagyítani persze nem tudok, így paintes nagyítás után megint nem sok mindent tudok kibogarászni. Mivel anynit látok, hogy "highend", ezrt kb nulla tuning potenciál van benne, amivel megpróbálkoznék esetleg, hogy 1,7V-re leviszem a magfeszültséget.
A másik : láttam egy képet egy Asus A7N8X Deluxe 2.0 lappal benne egy Athlon XP-vel, a sorozatszámot sehogy sem tudom kibogarászni, de ugye jól sejtem, hogy nem egy tuningbajnok?
-
Jöhet, köszi !
De azért nyomoztam, nem semmi volt, elvoltam vele...
Az a gondom, ha valamit elgondolok, akkor nem nyugszom míg meg nem valósítom.Wolf3D 1.1 : ok, szépen megy, hang is. A külön letöltött Wolf_286- al timedemora indítva fagy.
1.4 : szintén, a külön letöltött Wolf_286- al timedemora indítva fagy.
Sokféle settel, hang, nohang, XMS, EMS, indítókban kutyafülék, vagy anélkül...Aztán Vogonson találtam az Orosz kolléga csomagját : Bench_XT , evvel fut rendesen. Beépítette az EXEbe, indítás Wolf_286 timedemo, ahogy Frescho is írta, aztán a menüben a demo indítása.
Tehát - madness gép : R3800X @4GHz alap, 2C/2T/NV7900GS/SB0060/hang on/modern SBEmu/FVid LFB/WC on :
Gép a SpeedSys- el :FVid offal : 161.8 FPS
-
KROK640
nagyúr
Szerintem az is segíthetne az 1400-as TB-n, ha a szorzót levennéd mondjuk 10.5×-ről 10×-re vagy 9.5×-re, és esetleg egy kis alulfeszeléssel próbálkoznál. Az a CPU ha jól emlékszem 1,75V-on pögrög defaultból, de lehet, hogy 1,8V-on, ami azért már szépen tud melegedni.
A másik amivel megpróbálkoznék az egy 13×100-as beállítás, hátha ... Mondanm, hogy dobd ide a sorozatszámát, de gondolom ha hozzáférnél már megtetted volna2003-ra meg gondolom Barton 3200+ -od van.
-
Czo
addikt
Felhasznalobarat megoldaskent, a pqmagic erre egy teljesen jo megoldas. A specifikacion tul mutato dolgokat (pl, tobb elsodleges DOS particio, vagy tobb aktiv particio) a beepitett toolset nem fog csinalni. Ha viszont nem volt pqmagic sem, akkor a gyari debug.exe-vel tudod meg modositani az MBR megfelelo bytejait. De pl. az fdisk se hajlando boot kodot tartalmazo MBR-t kesziteni a masodlagos lemezekre.
-
zotyesz66
őstag
Nekem A7V133-ban van, szintén Spire hűtővel. Az a gond a régi hűtőkkel, hogy a talpuk túl vékony és nem képesek fölvenni elég hőt. Talán a Golden Orb-oknak vastagabb volt. Amilyen kicsik, elég súlyosak. Van egy Golden Orb S423 hűtőm, de kipróbálni nem tudtam eddig lap és proci híján.
-
Pista0001
addikt
S462-n annó nekem valami Arctic cooling Copper Silent változat volt, de nem emlékszek a teljes nevére. Tbred B 2400+-on volt, úgyhogy benne van a pakliben, hogy nem 2001-es, de ki tudja... Aztán építettem rá vízhűtést, S370 hűtőből készítettem a blokkot, autóhűtőből a radiátort, akvarisztikából jött a pumpa. Csendes és hűvös volt, kár, hogy nem értettem a tuninghoz sosem.
-
törölt tag
En ezt ertem, csak GUS-nal ahol erdemi nyakszintu valtozas tortent, ahol lehet szo arrol hogy valtozik az snr, az a pnp. A Creative kvazi kenyszer alatt volt, hogy kiadjon egy olyan kartyat, mert meg az 1:1 SB kompatibilis (Yamaha opl3-sax) kartyak kozott is volt ezerszer igenyesebben osszerakott es kevesbe zajos. Teny ha nem konkret megjeleneseket nezunk, hsnem nekunk megfelelo modon kivalogatunk ket random reviziot, akkor ki lehet hozni nagyon mas konkluziokat a valosaghoz kepest. A komolyabb AWE modelleken latszik hogy mar nem baltaval faragtak oket kb
-
törölt tag
A masodik gen sb16al osszehasonlitani, ami majdnem hogy a gus pnp megjelenese, eros ferdites. Nem kell utalni zsigerbol a Creativeot, csak egyenesen, osszehasonlitani a kinalt hardver es szoftver csomagot. Az is teny, hogy gyakorlatilag szabadalmi perekbol, agresszív marketingbol es felvasarlasokbol hoztak z elterjedtseget, nem feltetlen mernoki munkabol.
Most, 2024-ben elerheto egy valag informacio, kontextus, (amit Pikari kolleganak is ajanlok figyelnebe mielott ujabban habzo szajjal baromsagokat osztogat) es ezek alapjan nyilvan nem volt ugy elterjedve a GUS mint az alapkartyanak ismert SB, de az AWE konkretan egy valasz akart lenni a GUS-ra.
Azzal abszolut egyetertek hogy a Roland sokkal jobban tud szolni, csak az ezerszer dragabb volt a maga koraban, kellett hozza egy mpu-401 (csak ennek az arabol vehettel egy GUS-t szinte), demoscene alatt meg se makkan, Cd audio/digi nem megy neki, szoval egy boven limitaltabb eszkoz. Meg ez mar izleskerdes, hasonlo meretu a GUS oatchbank mintha egy sc-55 rombol kiszednenk az altalanosan hasznalt hangszereket, volt olyan elektromos gitaros/distortion/overdriveos zebe ahol a GUS-t preferaltam, de volt ahol a Roland, foleg hogy mindent agyon lehet aztatni reverb-el, amit imadok, sokkal jobb volt. -
Pikari
veterán
-
törölt tag
Figyelj, elengedem, mert erre is ervenyes a bullshit asymmetry principle - az swmix/hwmix se tul relevans amit folyamat emlegetsz , az awe az meg ezer sebbol verzik, a rendes awe modot kb semmi nem hasznalja,gm/mt modban inkabb csak egy kozelites, a gyari patchkeszletei csapnivaloak, az sb-re jellemzo bugok es zaj ott van, pont a jobbakon nem rendes opl3 fm van, es a plug n play mukodese is verciki rajta, mindenkinek gorbul itt a szaja egy Gravis beallitasatol de kozben az hogy teli kell nyomnod az inditofajlaid mindenfele exe-vel hogy egyaltalan detektalja a kartyadat, az valahogy fasza...
Racionalisabban nezve egy mindenfele megvett meg tonkretett cegekbol osszeharacsolt szellemi tulajdon kupaca az egesz osszedrotozva, ugy is mukodik...
1 mega ram marha sok volt annak fenyeben hogy mondjuk egy kulso hangmodul mennyit tartalmazott es pont hogy flexibilsebb lett ettol a programozasa, ugyanis a jatek alatt folyamat ujabb custom patcheket tolthettel fel... -
törölt tag
Ez egyeni szoc problemanak tunik, nem volt nekem olyan jatek ami mondjuk egyaltalan nem szolalt meg. Olyan igeny ami rossz volt, de a hozzaadott util-okkal mindent legalabb haszbalhatora lehetett patchelni, tobbsegeben meg kifejezetten jo volt. Elo lehet kaparni olyan DOS-os cimeket amik regiek vagy kevesbe ismertek ami lehetetlen eset.
Arrol nem beszelve hogy az IW kifejezetten jo kartya meg win9x alatt is. -
Az sbpro nagyon hasonlo szint, csak kevesebb csatorna (viszont van opl), de ez ugyanaz az iranyvonal, mint amit az osszes dosos blaster kepvisel.
A lényegi különbség kimaradt, hogy az Amigában minimális CPU terheléssel lehetett a 4 csatornás hangot kezelni, ha a sample-k már a RAM-ban voltak. Az SB-nél szoftverből kellett mixelni, majd azt már oda lehetett adni neki, hogy DMA-val kinyomja a kimenetre. A GUS ebből a szempontból az Amiga metódusát követte és nem is kicsit felülmúlta.
A lenézett SB Pro amúgy nem volt rossz Amigának megfelelő minőséget tudott. A 2x8bit 22kHz-re azt mondták annó, hogy kb FM rádió minőségű, csak megfelelő erősítőre/dobozra kellett kötni.
Az SB16 azért érdekes, mert az viszont már lelépte az Amigát, csak elég erős procit kellett mellé társítani. A PC-nel meg sorra jöttek az erősebb procik. A Motorola egy ideig, nagyjából a 486-ok elejéig tartotta a lépést. Az Apple 68040-nel is hozott ki több gépet, de ez elmaradt az Amigánál. A management inkább a lóvét lapátolta ki, nem a fejlesztéseket tolta.
Pár évszám és ahogy én értékelem a gépeket:
- 1985 Amiga (később A1000) a többieket fél évtizeddel megelőző rendszerrel. Multitask, GUI, cooprocik, hang, video...
- 1987 Az A1000 ujracsomagolása olcsó (A500) és drága rendszerré (A2000) Eltelt két év, de a tudás nem változott!!!
- 1990-től ECS chipset, A3000 végre 68030-cal (kb. 386 szint) és a kicsit felemás A500+. Sajna az ECS lényegi tudás különbséget nem hozott, az A3000 új procija, jobb felépítése többet ért. Az A500+ csak a több RAM miatt érdekes, de a proci és chipset sebessége ugyanaz, mint az eredeti Amigában.
- 1992 Kijön a nagyon várt AA helyett a szükségmegoldás AGA. Az olcsó A1200-es 68020 14MHz-es procit kap amit egy combosabb 286 is lenyom, de a PC már a 486-kat ropogtatja, a 2MB RAM pedig már túlhaladott. A grafika fejlődött, de hiányos a tudása egy VGA-nál már nem mondható jobbnak, hangban nincs fejlődés. Az A4000 alap kiépítésben szánalmas 68030-at kap 2MB RAM-mal, persze mindenki jobban kiépítve veszi, de annyiért meg már mást is kapni. Az A600 a szívem csücske, de egy idióta volt aki piacra dobta.Mit kellett volna:
Tartani a 2, de inkább még gyorsabb frissítési ciklusokat és minden ciklusban előre lépni. Például:
1987-ben Az olcsó A500 megfelel a célnak, az A2000 68020-szal és 2MB memóriával jön ki.
1989-ben Az A500+ megörökli a 68020-at, vagy legalább 14MHz-es 68010-et kap. Alaplapi beépített merevlemez interface és SIM foglalatok. Az alap kiépítés 1MB amit 4-re lehet bővíteni az alaplapon. Az A3000 megkapja az ECS-t aminek a kimenete VGA kompatibilis, nem kell hozzá upscaler, támogatja az SVGA módokat, ha bővítik a memóriáját, de alapból is képes 640x480-ra. 68030-as a procija és 4MB-ról indul a RAM.
1991-ben A1200 örökli az ECS-t, legalább 68030 25MHz, RAM 2MB-tól bővíthető legalább 16-ig. OS és a játékok is merevlemezről indulnak Az A4000 XGA felbontásokat támogat, 68040 procija van. Az olcsó A300 kicsiben integrálva viszi tovább az A500+ tudását, de nem lebutítva.Hja csak ehhez a pénzt fejlesztésbe kellett volna fektetni. Az is előny lett volna, ha valaki szorosan fogja a mérnökök gyeplőjét és nem született volna +4 (TED széria igen, de teljesen más ársávban) meg C128 meg a többi kidobott project.
-
törölt tag
Vicces hogy mindig lehuzod a gust, total teves indokokkal de azert az osszes gepedben ott virit
Lehet te is tudod hogy azert kell a retro pc-be egy ertelmezheto minosegu hangkartya ami nem csak pruntyogni tud meg a zajszintje nem egy Sokol radio környékén van... Annyi baromsag kerul elo a GUS-rol a topikban rendszeresen, ordit az egeszrol hogy mivel a GUS minimalisan tobb hozzaertest igenyel egy SET BLASTER sornal, elverzik mindenki a "bonyolultsagatol"... Azert a jatekok nem tamogattak duma is eros, amikor a valamirevalo grafikaju es jatekmenetu jatekok tobbsege támogatta nativan, vagy egy ultramid patcheles utan. Biztos lehet mondani valami olyan jatekot ami nem, de abban a korszakban amikor mar ertelmezheto dolgok voltak a kepernyon, viszonykag univerzalis hang libraryk voltak (Miles pl). Az hogy valaki az AWE-t reszesiti elonyben meg izles kerdese, de abbol van tenyleg mondjuk 10 jatek ahol nem GM modban szol, a patchkeszletei eleg otrombak, es foleg a pnp-seket istenesen szar beallitani a GUS PnP egy szem setup.exe-jehez kepest. A Gravis tenyleg rohadtul elcseszte azt hogy nem adott egy konnyu es szinte 1:1 pontos SB modot, de foleg utolag nezve a hasznalati erteket hogy kipatchelhelheto minden, illetve lehet tenni melle egy Yamaha chipes kartyat azokra a regebbi meg nem tamogatott jatekokra, igy teljesen felesleges a kompatibilitason porogni. Valoban a modulos/PAT alapu playback a legnagyobb erossege, de teljesen okesan mukodik GM kartyakent is. Sot, a Mega-Em segitsegevel tok jo mpu-401 interfesz lesz belole, amit nem minden SB mondhat el magarol....
-
törölt tag
Nálam eddig jellemzően mechanikus problémák adódtak a régi hdd-kkel.
Értem ez alatt, hogy felpörgési gondok vagy éppen valami felületi sérülés a tányéron és emiatt bad-sector tömegek.
Ez viszont durván elektronika problémás.
Amiben eddig próbáltam, az a gép vagy el sem indul vagy teljesen megkergül.Nagyon régen, még pc szervizes idöszakomban volt egy Quantum hdd típus amin jellemző volt, hogy egy ic elpukkant.
(Jellemzően indításkor, amikor nagyobb a pörgetőmotor + léptetőmotor áramfelvétele)
Csúnyán alul volt méretezve. Későbbi verziókon rémlik, mintha valami fém lemez már rálógott volna az ic-re amolyan "hűtés" próbálkozásnak.
(Nem esküdnék meg rá, de talán ez a típus volt: [kép] )
Ezt leszámítva nem igazán találkoztam elektronika problémákkal hdd esetében. -
törölt tag
Az ultrawide felbontásokkal, tehát ha én pl win98 desktopot akarok megjeleniteni egy custom full HD koruli 21-9 felbontasban, azzal tud valamit kezdeni? Az ciki kulon hogy DOS ala ilyen felkaru orias, nekem igazabol egy v5 6000 klonhoz kene, mert azon nincs hdmi mint a kistestveren.
DOS alatt viszont kellene a demo kompatibilitas/elvezhetoseg ha mar rendes hangkartyam van.... -
-
Kíváncsi lennék a cuccra, amikor egy konzol videokimenete kimegy egy crt-re, és kimegy egy lcd-re / oledre egyidejűleg, hogy egymás mellett lehessen látni, milyen a mozgás, milyen a fekete, stb
Nem akarsz csinálni egy ilyen videót?
Vagy majd rákeresek youtube-on, valaki csak tesztelte már így.. -
Bile Demon
őstag
Nekem a P4-es konfigban van X800XT PE.
X800PRO is van a Bartonos S462 konfigban.
Mindkettő működik rendesen. HL2-t végigtoltam, aztán valamelyik epizódot is.Gyári hűtő. Nem emlékszem, hogy megbontottam/pasztáztam volna őket. Hőmérsékletek normálisak.
Volt egy másik X800XT kártyám is, le volt törve róla egy kondi. Pótoltam és elkezdtem használni. Na az elkezdett hamar szemetelni. -
Jaja, GUS arra volt jó, hogy elkápráztasson demókkal, mp3 lejátszással, pár midivel, és extra pat készletekkel.
A GUS-hoz az sbos-t mindig vártam a legújabbat mint a messiást, hogy majd az már jó lesz valamire.
Meg hogy majd a következő játékok már biztos natívan támogatják mind a GUS-t is.
Hát egyik sem jött elLegalábbis az én régi 1 Megás GUS Classic-omon nem szerepelt valami jól az emuláció. Illetve ha natívan támogatta is akkor is furcsa volt.
A DOS-os korszakot végül valahogy kibackeltem. Tie Fighter, Dark Forces is elvileg natív volt, de valahogy sose voltak ezek annyira megnyerőek mint egy-egy demo alatt amit tudott a GUS.
Valahogy nem volt jó, játékok alatt gagyi volt. Pont az ellenkezője mint amit a demo scene hozott.
Ezt mondjuk sose értettem. Lehet ezekben a játékokban úgy számoltak, hogy az alap 256kbyte-os GUS-os is működjön, ezért béna volt a hangkészlete amit használt?
Vagy az 1MB-ba is csak ennyi fért bele?
Az biztos, hogy a mostani 4 Megás Yamaha waveboardom ezerszer jobb midire. Ennek szerethető a hangja.A Windows95-től meg már ESS Maestro, Maestro2 meg később Canyon3D-vel nyomattam. GUS is ott volt végig ameddig volt ISA slot, de már nem volt szegénynek semmi dolga.
Ez az álom DOS 90-es évek eleje összeállítás, együtt SB16+Wave+GUS már csak retroban lett meg. -
A 3172pont képmentésemnél
, ott 1024- ben ment, ha megnézed, 2xV2 annyit tud.
De hoppá, nem is figyeltem hogy 1xV2 esetén mennyit mutatott. Látom hogy a csúcstartó 800x600- as képmentéssel van fent, én meg lehet 1024- ben toltam, disabledre vettem az SLI- t, de fizikailag nem vettem ki a 2.kártyát, így lehet hogy megkeveredik az egész. Ezt ellenőrzöm, köszi hogy szóltál !szerk: storno, hirtelen kevertem a 2 tesztet, 99- ben 800 a def, 2k- ban pedig 1024.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Viccrovat
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- sziku69: Szólánc.
- HTPC (házimozi PC) topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest