Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- VoLTE/VoWiFi
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brabbitz
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
Nálam egy 1080 csinált ilyet, de jóval kevesebbszer tapasztaltam ezt mint Radeonnál, és ott sem mindnél nyilván.
AI szerint amugy a különböző "tápellátási megoldások" is lehet az oka, erre hozta példának a 6000-7000 szériát, ami reális lehet mert az utóbbiaknál ténylegesen gyakori jelenség volt a CW. -
brabbitz
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
AMD kártyáknál ez nem ritka, még a minőségibb gyártóknál sem. Nekem egyedül a Polarisos RX570-RX580 nem coil whineolt, évek óta nálam voltak. Már csak egy RX580 8GB-os Sapphire kártya van csak, az nagy terhelés alatt csinálja ugyan, de mostmár megteheti, 2018 óta nálam van.
Fő gépben egy Sapphire Pulse RX 6800 lapul, az akkor coil whineol ha iszonyat terhelés éri, de változó, mert nem mindig csinálja, vagy akkor vinnyog még ha valami régi játéknál kitolod az FPS-t mondjuk 1000-re. Idleben csöndben van, fülessel hallani sem lehet.
-
laskr99
addikt
Új szerzemény, DFI Lanparty Blood Iron P45-T2S Elite. Ezzel 16. DFI LP és 17. DFI
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Az egy jó kártya szerintem, csak nem nagyon volt való 720p-s -illetve 1280x1024-es- felbontás fölé. (De persze játéktól függ.) Évek óta szeretnék egy IceQ-s hűtésűt. Ezt.
2010-ben egyébként is sokan használtak még 1280x1024-es monitorokat, teljesen átlagos dolog volt ez akkoriban. Vagyis a többség simán elégedett lehetett a HD 5770 teljesítményével úgy általában. A GTX 460 meg ezen a felbontáson tényleg ütött, minden szaladt vele.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Giga valóban, és alap -rézmagos- Intel hűtő. Nem őket akartam bezsákolni, csak jöttek a procival. Legerősebb Clarkdale.

i5-760-hoz viszonyítva. És Q9650-hez is.
Ma érkezik hozzá egy GTX 460-as, lehet, kéne egy GTX 470-es is, de általában nem kedvelem a nagyobb kártyákat, se a rengeteget fogyasztókat. A GTX 460 meg illik is ehhez a procihoz tán. -
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Jol, mert megtanulod beosztani a kevesebbet. De ez egy altalanos felreertes otthon - ha hasonlo eves berszintu orszagokkal veted ossze (mint pl nemetorszag), az osztrakok havi szinten kevesebbet kapnak. Mindig az eves nettot kell nezni, illetve a koltsegszinteket, hogy az adott orszag fizetese mennnyire versenykepes a valosagban.
Amugy keleteuropa nagyon jon fel, tobb deli orszagot (gorogorszag, portugalia) elhagytak mar, de olasz es spanyolorszag sincs messze. Aki meg sokkal jobban keres, mint az atlag, lehet olyan szinvonalon el, amit nyugaton bevandorolokent az uvegplafon miatt sose erne el. Ezt erdemes figyelgetni:
Net average monthly salary (adjusted for living costs in PPP). [link]

-
válasz
DarthSun
üzenetére
Néha eBay-ről lehet lőni HP RX 480-at, azok szinte mindig olyanok, mintha újak lennének. Nem is lehetett őket megvenni magában, csak komplett géppel, amiket meg általában nem játékra használtak. Igaz, csak 4 GB-os, de retrózáshoz tökéletes.
Ezt meg az előbb vettem ki a foxi automatából, 6k volt a proci + lap + hűtő:
-
Mesterséges RAM infláció figyelt be (a gyártók szerinti összeesküvés elmélet), egyéb nehézségek miatti indok, mely valóban nem létezik, csak ezeket használták fel az árak növeléséhez. Már tapasztaltuk korábban is, videókártyák, vinyók pld, ezeket is ilyen mondva-csinált indokkal emelték, és hosszabb távon is maradtak magas árban.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ha csak a hivatalos inflacios adatokat nezed, akkor az akkori 44k forintodert kb 75k forint a realis. Tehat, ez csak a hivatalos inflacio. Nincs benne semmilyen orszagon kivuli esmeeny (csokkeni gyartas, novekvo kereslet, stb). Szoval, ezt, igy, egyertelmuen nem lehet forint darab-darab alapon osszehasonlitani.
-
jokeph
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Az 50k ár is már emelkedőben lehetett. Anno 2*16 GB DDR4 3200CL16 G.Skill Aegis-t 44k-ért vettem, vatta újonnan, kiszállítva. Ez 2021. januárban volt.
DDR5 nálam sanszosan kimarad már, ártól nem függően. -
envagyok
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Pedig van.
Mondjuk pont nem én
Öcsém mozdonyvezető itthon pár éve végezte el, simán megvsn neki, plusz negyedévente prémium.
Haverja Audiban esztergályos, ő is, ott évente 2x van prémium még pluszban.
Egy haverom unokaöccse Audiban sorvezető, párja HR-es, nekik is megvan.
Haver barátnőm Ausztriában takarít, neki is megvan, ráadásul 13. és 14. havi milka is.
Egyik haver navnál utolsó senkiként is 600-700 nettó plusz ő is kap prémiumokat, úgy ha nem is a milla, de a 800-900 megvsn. -
-
Pista0001
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én sem. Nemrég volt egy szerencsés használt vásárlásom, 4×16 GB 2666-ost tudtam venni 50€-ért némi alku után. Nehezen ment bele, de szerintem már megbánta.
Mindegy is, van most elfekvő készletem DDR, DDR2, DDR3 és DDR4 is, DDR5-ös gépem meg nincs, és nincs is tervben 2-3 éven belül. Majd akkor meglátjuk... -
válasz
Yutani
üzenetére
Az ex cégemnél csoportosan jelen voltak, már 4 évvel ezelőtt is (4 éve húztam nyuggerbe, bár ezt sztem már mindenki tudja), a sima középfőnököm (amolyan csoportvezető) 1 milla havi nettó, a tényleges mérnökök, VIP- k, 1 milla felett jóval, szóval ma nemtom, de tuti már jóval magasabbak ezek a jövedelmek.
Én is pld annak köszönhetem hogy elfogadható nyugdíjam lett, hogy a csop-vez kiabált annó, a minőségellenőrök már mindenhol ott vannak, és erős figyelem kell nekik, nehogy problémás termék legyen kiszállítva, 50% fizetésemelést javaslok - megadták.
-
Pista0001
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
És ma:
-
arn
félisten
Egy arhullam sem tart orokke
vagy ennyire letszukseglet most boviteni a ramot? -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem biztos hogy jól fog menni ez a mesterséges áremelős verzió.
Meglátjuk hogy a tehetős közép-felsőosztály mennyit is vásárol majd
Ha keveset, akkor meg a hajukra kenhetik az összeesküvéses árazást, kénytelenek lesznek árat csökkenteni.
Nyersanyag van, Si a homokban,a Föld készlete kimeríthetetlen, Au/Ag korlátozottabb, de az is van még tonnaszámra - élcsatikhoz kell, befújni, hogy ne oxidálódjon, vagyis az arany/ezüst is oxidálódik, de egyrészt hosszabb idő alatt, másrészt az oxidjuk is jobb vezető, mint a kisebb rendszámú fémeké. -
IstvánLászló
őstag
A példaképpen a dd4 32GB 3200mhz ram árait most néztem is éppen és azt láttam,hogy a boltokban akár a dupla árakon probálják eladni,régebben 50 k-ért vettem és mára már 100k fölé is emelték,boltok mára már nagyon elszálltak is maguktól - jól mehet is nekik a bolt.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Valamennyire jogos, mert a magas jövedelműek pld jó kocsit tartanak, vagy igényes családi házat vesznek/építenek, tehát az extra jövedelmük sokfelé osztható, a szegények nem is gondolják hogy a gazdagabbaknak mennyi is a kiadásuk, hogy a megszokott életvitelüket fedezzék. A RAM megnövekedett +kiadás, esetleg már náluk is számíthat, ha figyelembe vesszük az alapkiadásaikat.
-
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
VRAM nálad nem melegszik? Ha még nem volt szétszedve, akkor a gyári padek már biztosan széttöredeztek.
-
IstvánLászló
őstag
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nekem is 5700 XT-m volt, PowerColor Red Devil kiadásban.
Kártya ereje nekem is elég volt, viszont a VRAM néha kevésnek bizonyult, FH5-ben is már írogatta ki hogy elfogyott a videómemória ha full grafikán játszottam. Illetve volt egy kis coil whine de mivel fülesben játszottam nem igazán zavart. Ezen kívül más problémám soha nem volt vele, legjobb PCIe-s kártya amivel valaha rendelkeztem.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Valahogy úgy, hogy nem vesz senki semmit. De nem kivitelezhető sajna, ahogy korábban is regéltem, rengeteg számtech-kedvelő van a középrétegben. Nekik a havi jövedelmük nettóban már bőven 1 milla felett van, konkrétan nem érdekli őket egy új gép vételénél, hogy most sokkal drágább a RAM, szóval lexarják, aztán rendelik is a komplett gépet, vagy amelyikük ért az összeszereléshez, akkor meg az alkatrészeket válogatva húzzák be.
-
-
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Egyelőre nálam sincs semmi probléma! Annyit csináltam, hogy a jótállás lejárta után a gyári hővezető lapokat lecseréltem a VRAM-okon, illetve évente újrapasztázom. Ennyit magamtól megcsinálok. Ja és portalanítom! -
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon
üzenetére
A gépemben 5700 XT még máma is nagyon jó kártya,nálam minden játékom remekül és jól futnak,problémákat nem is tapsztalok.
A tesztelős régebbi gépemben 1070-1070Ti -vel is ezek a jó saját tapasztalataim.
A rendszerem arch -on,minten cinnamonnal - semmijen problémákat nem tapasztalok.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A hurka RTX350 vadiújan gondolom használható lesz. Csak le kéne állítanom a használóst, és a kiló port az elejéről lefújni. és cserélni a kártyát. A porszűrő az Akyga házon príma, csak az elején van brutális por, a belseje tiszta.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A csomagküldés díját buktam, tanulópénznek jó volt.
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igazság szerint azt kéne csinálni, hogy nem vesz senki semmit aztán b*sszák meg. Nyilván ez nem fog működni főleg azoknál akik már mondjuk elkezdték a gépépítést / platformváltást. Én is ki tudnám használni most ezt a helyzetet a G.SKILL kitemmel, de az a plusz 20-30k amit keresnék rajta nem igen hoz lázba.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Most vettem múlt héten egy 9060 XT-t. Mondom fú de jókat írtak a Sapphire Pulse verzióról, Árukeresőn is az egyik legtöbb találatot kapott kártya, hát cseréljük le az 5700 XT-t. Megjött, beszereltem, fú de szép a játék meg minden, mert tényleg észrevehetően jobb a képminőség vele, csak egyszer hallom azt a moslék zúgást a gépházból. Coil whine. Nem mondom, hogy nem érzem kellemetlennek a dolgot, de visszaküldtem a boltnak. Ilyen minőségben léteznek jelenleg a top videókártya gyártók is, hogy több százezer forintért coil whineos a kártya és elküldik a kereskedőnek és azon csattan az ostor, mert a fogyasztó meg visszaküldi neki elállással.
Most jövök én is azzal, hogy régen minden jobb volt, de közben meg lehet, hogy tényleg. Szóval az mellett, hogy minden drágul az mellett még a gyártási minőségből is lentebb adnak. Rohadjon rájuk az összes RAM.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát ja, modernben nem annyira nézelődök. Retróban figyuzom néha, de annyira irreális árak vannak ott is, hogy inkább azt nézem, mennyi a reálisan használható érték, kivéve a gyűjtői, az persze elszállhat...
A mai ram elrepülést sem tudtam volna
, csak olvastam egy itteni blogot, utána néztem hogy qva egy világ lett ebben is. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Kényszerből meg fogják venni. Mármint aki AM5-öt akar vagy új Intelt nincs más választása. Emberek meg olyanok hogy megveszik, láttam mi történik amikor megkértek rá hogy rakjak össze játékgépet és simán 200eft+ volt egy szaros RTX2060-as low end minőségű Asus dual hűtős (lelógott a ramról a borda pad nélkül meg hasonlók)
Megvették mert nem volt más és úgy néz ki most sem lesz. Azaz alternatíva még talán Gamer notik lehetnek bár nem néztem azok árai hogy mennek fel.
Szóval az biztos hogy visszaesik a vásárlás de abban is biztos vagyok hogy még így is lesz annyi piac hogy el tudjam adni a ramjaimat.
Ha megnézed az aprót totál kék az egész, jegelés mindenhol.Alternatíva lehetne még DDR4 bár az is megy fel.
AM4 egy igen jó platform de abból is rohadt drága az X3D proci ami igazán jó lenne.
Intel kicsit tovább ért a DDR4-el, 12-13gen mellé jó lehet az is.Nekem meg veszíteni valóm nincsen, semmi, 21eft-ért vettem a 4x16GB 6400-as ramot amit most szerintem 120eft-ért is felrakhatnék és lehet keveset is írtam.
A DDR4-eseimet persze nem adnám el, nekem is van 5db 16GB-os meg pár 8-as is még pont olcsón vettem. Adapterem DDR3-hoz is van mert pont volt egy olyan gépem amely csak low powerrel volt hajlandó működni és rakás noti ramot így fel tudtam használni bontásokból. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lebegő piac ez most, ki tudja hogy 5-6x- os áron megveszik-e, mindenki látja a helyzetet, és kivár sztem.
Én nem adnám el semmiképp a DDR4 kitjeimet, az ilyen gagyi SODimm megoldásra váltással, örülök hogy még olcsón vettem a 4x16 desktop, és a 4x8 ECC kiteket. Nem merném kockáztatni az X299/X99 gépeim működését ilyen öszvér megoldással. -
válasz
Pista0001
üzenetére
Köszi!
Lesz róla cikk ha megérkezik, nem várok sokat azaz ha alap specifikációt viszi akkor már örülök neki. A cél az lenne hogy egy megoldást adjak a mostani sokszoros DDR5 árakra.
Úgy néz ki hogy még lehet kapni 5-6-7eft körüli árakon 8GB-os noti modulokat, ahhoz hozzájön az adapter (3eft) így meg lehetne úszni 10eft a 8GB modulok árát. Ez még így sem kevés de messze élhetőbb mint a 2-3x-os ár. Őszinte leszek kihasználom a helyzetet és el fogom adni 5-6x-os áron a kínai 16Gb-os ramjaimat ha ezzel a megoldással működik a lapom ami eléggé esélyes. -
Tesómnak építek Kari ajándék gépet, hasonló lappal, mint ami nekem van a Zen2- ben. ASUS TUF GAMING B450-PLUS II, kifutó lap, de már ennek is emelkedett az ára. Rendelési ár ez volt, ma meg is érkezett. Félmodern, de a Phenom-II gépénél fényévekkel jobb lesz.
-
cbmfan
senior tag
srácok, van ötletetek, hogy AWE32 bal oldala miért halkabb?
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem van egy ddr3-as, volt, hogy használtam. Működött, nem volt rá panaszom. Terveztem is, hogy veszek még egyet, és lett volna gép, ami így ment volna, mert volt elfekvőben so-dimm modulom. Végül aztán indokolatlanná vált. Nálam a gépek egy nagyobb része sff vagy kisebb, ezekbe vagy nem fér be, vagy alapból so-dimm memóriával mennek. Annyi a problémám amúgy velük, hogy a so-dimm modullal együtt túl magasak. Így hosszabb távon a másik, hogy kezd napi használatból nálam a ddr3 kikopni, ddr4 dimm-ből most végül elég jól állok, ddr5-öm még egyáltalán nincs.
-
Eszembe jutott valami. Itt lehet érdekes lesz, szóval régóta használok sodimm adaptert több szinten és tekintettel a DDR5 káoszra rendeltem több adaptert (kínában már régóta így oldják meg). Namármost a sodimm ddr5 az 8GB-osok esetén a kuka/fillér kategória (5-10eft 2x8GB) szóval a terv az hogy a mostani ramjaimat eladom 6x-os haszonnal és az egész nyomorult káoszt átvészelem az átalakítókkal és lassú ramokkal. Lassabb? hogyne 5600-asok fos időzítéssel 1rx16 miatt eleve csak lassú lehet de háát amikkel játszok azoknak még az is bőven sok.
Hogy on is legyek DDR3-asból régóta megy pár gépen szépen stabilan notirammal.
De azért érdekelne hogy itt milyen a vélemény a dimm-sodimm adapterrekről? -
-
Fücsök007
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
GTX1060-at raknék mellé, azokból van kis gépházba való amit nem járattak szénné.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nézegettem nvidia vonalat is de már "megszokásból" inkább maradnék amd-nél.
Táp amúgy mondhatjuk nem probléma, egy 600W-os van benne szóval Vega is jöhetne amit egyébként szintén néztem. Még várok egy kicsit hátha felbukkan valami jobb deal aztán lesz ami lesz. Az infókért meg köszönet.
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én valami 12eért vettem 4Gb-os rx570-est a szerintem legjobb nitro verziót bár indokolatlanul 2x8pin táp kell neki. i5 7400 mellé.
4gen mellé ne vegyél nagyobb (gtx1070/1080+) nvidia-t, driver overhead bizonyítottan nagyobb az új drivereken.
Ha van nagy tápod (min500w) és szeretsz barkácsolni akkor vega56/64 is jó lehet ha kifogod 30eft körül. Rx580-nál jóval erősebb (gtx1080 szint alulfeszelve biosmoddal) de tud zabálni és kényesebb. (rebar is meg tudja tolni pár %-al de az 4gennél biosmodot igényelhet) -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ha retrózás a cél, akkor bőven jó vagy még sok játékcímnek a felújított verziója is elmegy ilyen kvázi régebbi kártyákon.
-
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Én elgondolkodtam azon, hogy veszek egy 5070-et vagy 9070/XT-t, de frankón sajnálom rá azt a 200-250k-t, hogy csak úgy álljon a gépben a heti 4-5 óra játék mellett. Szerencsére a DLSS kisegíti a 3060 Ti kártyámat (Stalker 2, Borderlands 4), amúgy meg keveset játszom friss AAA játékokkal.
-
válasz
Yutani
üzenetére
Nálam új kártya nem lesz mostanában, ha az 5700 XT bírja tovább (6 éves). Nem tudok elsétálni az mellett, hogy drágák az új kártyák és ez mellett még a minőségük is olyan, hogy hallgathatod a coil whinet, mert "ez természetes jelenség" (NEKIK). Mindent meg lehetne oldani, csak a gyártási folyamatot kellene fejleszteni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
Erre szoktam azt mondani, hogy nyugodtan lehet érvelni + linkelni az újabb APU-s AIO gépeket, mert van alternatíva sőt ott van a laptop piac is. Ráadásul a régebbi GDDR5-ös kártyákat még szétszedni sem érdemes, mert lehet pl. 16GB-os RX 580-at beszerezni, de se játékra se bányászni nem praktikus, tehát a túlárazók is rájönnek idővel.
-
Yutani
nagyúr
-
envagyok
veterán
Valaki alakított már át voodoo1 4MB-ost 6MB-osra?
Látom a neten van rá pcb terv is -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért a régebbi 8GB-os kártyák már lutrik, mivel 6-7 év intenzív használat nagyon lecsökkenti a várható élettartamot, a belépő videókártyák amiket sokkal kevésbé terheltek 3D-ben tovább is szokták bírni. Tehát az új kártyáknak mindig lesz piaca, és szerencsére a régi elavult kártyáknak sem tudják már felhúzni az egekbe az árát, ahogy végre elkezdtek jönni az erős IGP-vel szerelt SOC-k az asztali piacra.
1-2 év múlva az ilyen RX 580 és társai már erőben is mindenhez kevesek lesznek még ha mondjuk 8GB vram elég is lenne, cserébe elavult node miatt nem is takarékos, APU-n pedig lesz elég ram a jövőben. Igazából a 16GB-os alsókategóriás RTX 4060/5060 árára leszek kíváncsi, mert ott a GPU a gyenge mindkét esetben. -
vrob
aktív tag
válasz
KROK640
üzenetére
4x - 4x

Nem tudom létezik-e MO-n valaki, aki annak idején ezt megélte. De a neten található infók szerint a 128 KByte-ot már akkor is kevesellték. Az egy évvel előtte megjelent IBM PC-XT-ben is 128K volt alapból, ami ráadásul bővíthető volt 640K-ra. Nyilván egy év elteltével mindig valami pluszt vár az ember, ha már beharangozták mekkora revolúció megy éppen. És akkor ott egy bővíthetetlen 128-as gép...
Illetve, maga Steve Jobs is "csalt" a 128K-s gép bemutatóján. Ugyanis nem azon demóztak. Valószínű okkal tették.
Addigra éppen elkészültek az 512K-s prototípusával, azon futott az előadásuk, nem a 128-ason.
Amúgy marhajó előadás, érdemes megnézni, fent van YTube-on. Abszolút megelőzte a korát.Sztem hasonló szituáció általános használat esetén, mint most 8 vs 32. Az egyik, ahogy írod már nem nagyon élhető, a másik meg kényelmes a következő évekre is.
1986-ra kezdtek el bejönni az 1 Megás gépek PC és MAC oldalon is a felső kategóriában, az 512 még ez után is sokáig oké volt. -
vrob
aktív tag
Nagyon jó ötlet, nem láttam még ezt, mondjuk az 5700G-t én már kevesellném. Kicsit erősebb belsővel nyerő lenne. A Steam Deck 2x gyorsabb grafikában és az is 300 EUR környékéről indul.
Sztem most érdemes kivárni, pár hónap múlva elvileg megtudjuk az új Steam Machine árát.
5 USB port, HDMI, DisplayPort + SD + LAN ... remélem analóg audio kimenete is lesz a véglegesnek, lehet a HDMI-ből kell majd kivarázsolni.Pista0001: az már inkább modnak, DIY átépítésnek tűnik. Mondjuk amilyen áron ezt hivatalosan megoldották, egyértelmű lehetett hogy végül barkácsmegoldás is készül.
Ahogy olvasom, a későbbi verzióit már eleve úgy építette meg az Apple, hogy bővíthető legyen - persze azt is csak a hivatalos szervízben
Czo: nincs is ezzel gond, csak számomra furcsa a drágább kategóriában ennyire fixre megcsinálni. -
arn
félisten
Meg amugy ez a legelegansabb olcso megoldas… [link]
-
arn
félisten
De ha olcsobb kicserelni, mint fejlesztgetni? En most komolyan elkezdtem nezegetni pcket… hogy vmi linuxot rakok ra, mert hogy kriminalis aru az alap apple gepek bovitese. Az egyik egy kozepszar teljesen atlagos gep, 2000 eur. Hasonlo szintu top kozeli gepek, amiket regen osszeraktam inkabb 3000.
Neztem hasznaltan is, mit adnak… egy 3950, 5950 gepek is 800-1200 eur kornyeken mennek. Ehhez kepest kb a 550 euros zsebgep hasznalati szintje, amit bedugsz, bekapcsolsz es mukodik. Persze ha vmi extra sok ram kell, vagy hasonlo, akkor nyilik az ollo, de ha apple szintu gepet akarok nem igazan lesz olcsobb. Raadasul pl munkara az apple fele unified memoria meg okosabban is hasznalhato, mert nem korlatozza a videoram.
Az amd ai soc elegge hasonlo vonalon indult el vegre, de az is konkretan dragabb, mint egy mini. Engem sose erdekeltek a brandek, csak mit oldok meg vele, es mennyibe kerul - es azt kell mondjam, draga az apple, de a masik oldalt sem adjak olcsobban.
-
vrob
aktív tag
Off:
Nálam a modularitás dönt. Jó dolog a minden egyben, 0 változtatási lehetőséggel, de azt a belépő szinten tudom elképzelni. Mint a Steam Deck amikor megjelent, annál olcsóbban nem lehetett összerakni játékra gépet. Remélem az új is hasonló árképzésű lesz, ha igen, akkor én biztos benevezek majd egybe.On:
Az Apple memóriabővítés 1984-ben volt nagyon durva. Az eredeti 128 KByte memóriával rendelkező Macintosh gépbe az 512 KByte-ra bővítés akkor 1.000 $-ba került, ami most 3.100 $-t jelentene. MO viszonylatban, adóval, a boltokban kb. 1.500.000 Ft-ba kerülne.
Szóval örüljünk, hogy egy 8 GByte-os PC 32 GByte-ra bővítése még csak 50.000 - 100.000 HUF-ig ment fel
Persze, igaz, hogy annak idején az Apple nem gondolt ilyenre, hogy esetleg bővíthető legyen. Az egész alaplapot ki kellett cserélni a bővítéshez, procival együtt.
Ja, most sem gondolt erre
-
envagyok
veterán
Korsi PCI hangkártyák DOS, Linux támogatásáról jó iromány angolul: [link]
-
Linux/XP 32 palack.
A 3DM03 azért jobban teker, procit Celeronnak nézi, oprendszert meg Win98- nak, pedig XP- re állítottam, nem nagy gond.
Mondjuk nem állítom át energiatakarékos 2.6GHz- ről a procit, valamint 4C/4T HT off- al is többet hozna (100k felett), lényeg most a próba, hogy fut.
-
arn
félisten
1000 fele bench van, a cinebench 2024ben sincs ekkora elteres:
Multi core 1183 vs 1464 (5950x gyorsabb)
Single core 208 vs 94 (m5 gyorsabb)szoval atlagosan hasznalva nem tudom mennyi esetben lenne egy ot eve csucs desktop cpu egy alap apple cpunal gyorsabb, mert ennel jobban skalazodo alkalmazas nem sok van.
de az m4nel sem vagyok biztos… es 550 euroert adnak egy ilyen gepet, a masikat hasznaltan sem kapom meg ennyiert.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 215 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Honor 200 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- PEACH Laminálógép és vágógép (6 in 1 Laminator & Trimmer PBP350 A4)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

??
Egyelőre nálam sincs semmi probléma! Annyit csináltam, hogy a jótállás lejárta után a gyári hővezető lapokat lecseréltem a VRAM-okon, illetve évente újrapasztázom. Ennyit magamtól megcsinálok. Ja és portalanítom!