Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz peti_s #4906 üzenetére

    Szép elméletet kreáltál, de lássuk be, hogy a gyárilag specifikált ciklusszámot átlépni még párnapos gyakoriságú használattal is igen sokáig tart. Ha meg úgy töltesz rá az akkura, hogy nincs kisütve, az lehet, hogy nem káros (szerintem ugyan abszolút nem egészséges, bár többször említettem, hogy a hatás a cellában hagyott maradéktöltés függvénye lehet), de hogy a töltés előtti kisütés nem hátrány, az biztos. A NiMH nem valami zárt ólomakku, hogy a megélhető ciklusszám a kisütés mélységének függvénye legyen. Úgyhogy ez a 'félig merítem, mert az kevésbé megterhelő' gondolat a kapacitás csökkenését a ciklusszám függvényében vizsgáló tesztek (pl. ez a 100 fullra töltés - teljes kisütéssel végzett vizsgálat: [link]) szerint minden, csak nem igaz.
    Mod. #4899: "Ezzel azt akarom mondani, hogy miután jelezte a töltő, hogy ready az kb 70 80 % lehet és a fennmaradó töltést a csepptöltés intézi el."
    Ez nem túl szimpatikus: egyrészt a teljes töltöttségre utaló nulla vagy negatív dV-t csak állandó áramú töltés mellett lehet detektálni (gondoljunk bele: honnan a rákból tudja egy töltő, hogy egy általa ismeretlen cella 70%-on áll?), másrészt a csepptöltés pont azért csepp, mert a cella szinten tartására elegendő, azzal tölteni egy nagy lópikula. Még ha a klasszikus 140%-os szabályt vennénk is figyelembe (ami csepptöltésre egészen biztosan nem igaz), akkor pl. C/100 áramú csepptöltéssel 70-ről 100%-ra a töltés ideje 42 óra lenne. Az meg minden, csak nem ésszerű. De az alacsony áramú csepptöltés tényleg nem - vagy a megszokott rátánál is sokkal-sokkal lassabban - tölt. Egyszerűen nem arra találták ki, hogy soktíz százaléknyi töltést vigyen még be a 'félbehagyott töltésű' cellába.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák