- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Mobil flották
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
megsemmisito
tag
válasz
vadkörte #45337 üzenetére
A workflow nagyjából úgy néz ki, hogy betöltök kb. 100-600 darab 37 MB-os (lossless compressed) raw-ot, színkorrekció, amelyiken van égbolt azon maszkolással highlights lehúz, az egész képre plusz egy invertált gradiens expo le, ez átmásolva a következő hasonló 10-15 képre. Ezután képtől függően rámegy 2-6 maszk, pl témán expo esetleg kontraszt fel, ha ember van a képen szemek kiemelése stb. Aztán amelyikre kell komolyabb retus azt megnyitom photoshopban, ott kb 3-40 perc meló, helyzetfüggő. Save, photoshop bezár, majd a következő képen ugyanez, open in photoshop és így tovább. Lightroomban egy catalog-ba úgy 5-10 mappányi kép van maximum, úgy 3000 fotó körül aztán általában nyitok új catalog-ot. Lightroom m2 ssd-n van, a képek hdd-n, monitor Acer nitro xv272u kalibrált.
(Monitor a másik dolog ami miatt szóbakerült az iMac. Ez az Acer be van kalibrálva viszont a fotók iphone-on illetve egy barátom macbook pro-ján máshogy néznek ki(picit fakóbb, picit sárgább). Erről szoktunk beszélgetni, hogy mac-en kéne képeket szerkeszteni mert akkor iphone-on is úgy néznének ki a képek, és a megrendelők kb.90%-a azon nézi.) -
Krethx
aktív tag
válasz
Krethx #45336 üzenetére
Frissítéseket is megkapod attól függetlenül hogy 2021.
https://learn.microsoft.com/en-us/officeupdates/update-history-office-for-mac
-
vadkörte
addikt
válasz
megsemmisito #45329 üzenetére
Egyrészt milyen állományokat dolgozol fel és milyen workflow-val, mivel az a PC minden csak nem gyenge. Ha egyszerre betöltesz több száz 40-60MP-es tömörítetlen TIFF-et, ne csodálkozz, ha akadozik.
Másrészt, milyen monitorod van? Mert az iMac-kel monitort is veszel ha akarsz, ha nem. Ha a monitorod mind méretben, mind felbontásban és PPI-ben megfelelő (vagy kevés kompromisszumot igényel) egy Mac Mini-vel, vagy (akár egy régebbi) Mac Studio-val is jobban járhatsz, mint egy iMac-kel.
#45334 zacc
Van aki benchmark-okat futtat és a grafikonokra "élvez", más meg elégedetten használja a gépet és telibesz***ja, hogy mekkora pontszámot dob a cucc...A hw szenzacios, az OS nagyon gyors, de alapvetoen egy ipari hulladek.
Ne kezd újra! Kérlek!!! -
SharpSA
veterán
Húha... Ipari hulladék... Lesüllyedni szintjére... Azért ilyenkor illik odaírni azt, hogy: szerintem., ez az én véleményem, stb. Na meg pár információt, hogy miért.
Mert például szerintem meg a Windows egy ipari hulladék. Amúgy meg egyik kutya, másik eb, de nekem a MacOS sokkal jobb és kevesebb vele a probléma a Windowshoz képest. -
zacci
aktív tag
válasz
Eppen most upgradeltem egy regebbi pc konfigot i5 14600-ra es maradt a gtx970 gfx. Gondoltam letesztelem h mit bir egy 14gen 14 magos i5 a mini m4-hez kepest. Nos minden tesztben lenyomta a 10 magos mini az i5 konfigot. i5 kb. 13000 pontot hozott 14 maggal a geekbench-ben. Az M4 15k-t hoz. 1 magos teljesitmeny 2800 vs 3800 az m4 javara. A 970 gtx meg labdaba sem rughat. De ami igazan durva volt az a fogyasztas. Cpu+ gpu-t kihajtva 550wattot evett a pc. Ehhez kepest a mini maxon kb. 40w es leveri a pc konfigot. A hw szenzacios, az OS nagyon gyors, de alapvetoen egy ipari hulladek.
Persze fejlodott, foleg a Montenery-hez kepest. Ma volt dolgom utobbival. 5 perc utan majdnem kibaxtam az ablakon a macbook airt, annyira egy hulladek. Ha volt mar dolgod macos-el es le tudsz sullyedni a szintjere, akkor lehet boven eleg egy m4 pro mini is. Ventillator van benne csak pr marketing miatt alig hasznalja es persze e miatt tul is melegszik ha meghajtod es throttlingol a cpu, de szerencsere van ra “bugfix”.Az RTX miatt a mini pro lenne neked a jo alternativa ( szigoruan a hw tekinteteben). Az kb. hozna az RTX szintjet de az m4 cpu mar kb. 2x akkora teljesitmenyt adna mint az amd-d.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
Simán jó lesz.
-
cigam
titán
válasz
iMac-ben nincs ventilátor
Ez tuti?
"The 10-core configuration comes with not one, but two system fans, resulting in a significant performance boost for intensive workloads like video rendering and 3D modeling!" [link] -
megsemmisito
tag
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy aki használ iMac M4-et fotószerkesztésre, Lightroomban és Photoshopban, mennyire használható a gép több órán keresztül egyhuzamban. Jelenleg pc-n editálok (Ryzen 7 5700x, RTX 4060, 32GB Ram) de ezen a gépen azért vannak teljesítményproblémák, például Lightroomban több maszknál már akadozik, meg elég hamar belassul.
Ha jól tudom az iMac-ben nincs ventilátor, ezért szeretnék némi infot kérni, hogy mennyire bírja a strapát. Köszönöm! -
cigam
titán
válasz
werszomjas #45325 üzenetére
Warez .... Pl. már elég régen nem Office365-nek hívják, és nem létezik belőle "Örök felhasználó" kiadás. Már csak ez a megfogalmazás is gyanúra ad okot.
A magyar oldal fel sem ajánlja, de a nem előfizetéses modellben árult termék neve Office Home 2024Sn00k
Amikor a Home verzió több mint 100$, akkor a "pro plus" verziót adják oda 20$-ért. Aha... Hány éves vagy hogy hiszel a mesékben?
Tipikus mennyiségi licence nepper árazás. Ugyanolyan illegális példány lesz mintha aktivátorral bírnád működésre.Otthonra bőven elég a Pages vagy a LibreOffice.
-
válasz
werszomjas #45325 üzenetére
Ez engem is érdekelne de ez gyanusan olcsó
Meg ki tudja ez Macre pl jó lenne-e, mert az nem derül ki...
[link] -
werszomjas
addikt
Ha már Office, egy ilyen Office 365 csomag működni fog rendesen?
6000 HUF-t épp megérne.PDF-XChange Viewer-nek van mac-ra megfelelője? ami tudja ugyanazt, mint az Xchange?
-
No teszünk egy próbát vele. Igazából semmi komoly sima itthoni felhasználás egyszerű táblázatok és word doksik semmi extra, erre elég kell legyen...
-
rjg
őstag
Igen. Egy két komplikált formázás vagy makró lehet, hogy nem lesz tökéletes, de ez ritkán, speciális esetben fordul elő. Azt is be tudod állítani, hogy docx és xlsx formátumban mentse el alapértelmezetten, az új fájlokat, így nem lesz gond ha a másik fél MSO-val nyitja meg.
-
Alex91
félisten
-
Hi,
microsoft office helyett tudnátok mondani vlami jó alternatívát ? Ajánlóban látom van ez a free office. aki használja meg van vele elégedve ? Tényleg ki tudja váltani a wordot meg excellt ? -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Elkezdtem használni a Mac Mini-met és lenne pár kérdésem.
- Mivel OLED TV-vel használom a Mac-et, ezért úgy szeretném beállítani, hogy a Dock automatikusan eltűnjön és megjelenjen. Ezt beállítottam úgy, hogy "Dock automatikus elrejtése és megjelenítése" lehetőséget választottam. Windows után egy kicsit fura, hogy ha lehúzom az egeret a kijelző aljára, akkor van egy kis késés mire előjön a Dock és nem mindig találom el, hogy hova kell húznom az egeret. Tudtok arra valami megoldást, hogy gyorsabban ugorjon fel vagy szokjam meg ezt így?
- Végül Razer DeathAdder V3 Pro egeret használok a géphez. A Razer adott ki egy gyári Synapse szoftvert az egérhez, viszont korábban írtatok ide szoftvereket amiket használtok egér beállításhoz. Mit gondoltok, mi lenne a legjobb szoftver amivel az egeret tudom kezelni? Nagyjából az érzékenységét szeretném beállítani, illetve azt hogy az egér oldalán lévő gombokkal előre és vissza tudjak lépni (egyikkel mondjuk böngészőbe vissza egy oldalt, a másikkal meg előre egy oldalt)- Az Alt+Tab-hoz van valami ajánlott program?
- Vírusírtót használjak?
Egyelőre ennyi, de még lesz kérdésem biztosan.
Köszönöm!
-
cigam
titán
válasz
titi12 #45312 üzenetére
A film(bár a könyvet is lehet látni, általában olvasni szokták
)
Azzal kezdődik, hogy meghalt, mindenki szomorú, mert hát milyen jó dolgokat készített, aztán elkezdi feszegetni a "sötét" oldalát, és végül egy fura kettősség lesz a végén."Idézheted őket, vitatkozhatsz velük, dicsőítheted vagy gyalázhatod őket, de egy dolog nem fog sikerülni, mellőzni őket..."
-
cigam
titán
Láttátok "Az ember a gépben" c. filmet? Sajna nem szinkronos, csak felirat van, de így is tetszett.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
kleinguru #45306 üzenetére
De nem megy. Sleepben elvan, közel zero fogyasztással. (Fogadni mernék, hogy egy leálliítás/boot több energiát emészt fel, mint a sleep). Arról nem is beszélve, hogy visszanyitogatni mindent tök macerás...
Az eszköz van értünk, nem fordítva. Az enyémen a sleep is ki van kapcsolva. Cserébe bármikor elérem a világ bármely pontjáról.
-
DonMedve
addikt
válasz
kleinguru #45306 üzenetére
Hát nem tudom nálad mivan, de ha véletlen ki is kapcsolom akkor is indítás után mondhatni azonnal beszór mindent. De teljesen felesleges kikapcsolni, alvóban van, nyomok egy gombot azonnal feléled, onnan folytatom ahol abbahagytam. Felesleges kikapcsolgatni, csak az időd pazarolod.
-
Azon gondolkodom, hogy lecserélem az M1 és az M2 minijeimet egy darab M4-re. Tudtok Alzánál valami jellemző akciót (tudom, most volt a személyes megjelenésű 2025.06.21-én, ekkor még nem merült fel a gondolat). Igazából nem sürgős, de ha rendszeresen szokott akció lenne, akkor tudok várni. Kizárólag Alza jöhet csak szóba, mert a céges vásárlás ellenére is adják a 3 év garanciát.
-
kisjimy
aktív tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ti mivel takarítjátok a MacBook air/pro kijelzőjét?
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
MasterMark #45291 üzenetére
5-10 perc ez nem mp, viszont én is arra gondoltam, lehet valami vizuális bug, mert se mappa, se semmilyen fájlnál nem csinálja csak fénykép fájlnál. Az OS amúgy macOS Sonoma 14.6.1
Akkor nem parázok, hogy kijelző gond lenne.
-
MasterMark
titán
válasz
Wiz Khalifa #45290 üzenetére
Valami vizuális bug, nem hardveres. Ha beég akkor nem tűnik el csakúgy 5-10 mp múlva. LCD-nek pedig nagyon-nagyon nagyon sok idő kell a beégéshez. Gyakorlatban lehetetlen, hogy beégjen.
-
Wiz Khalifa
veterán
Sziasztok!
2017-es iMac 5k kijelzője betud égni? Most vettem észre, hogy ha 1-2 hónapja kirakott képfájl az asztalon, ahogy elmozdítottam ott volt a körvonala. Viszont ha mappát mozdítottam el annak nem volt a körvonala beégve.
Ez mitől lehet, hogy a képfájlnak a körvonala ott marad viszont semmi másnak nem?
A képfájl körvonala is eltűnt egy 5-10p után.
-
Czo
addikt
A C2 A0 az utf-8 non breaking space.
Amikor belliesztetted kerult moge egy space amit bennhagytal.
No mind1, megnezrtem a videot. Ez egyertelmuen hibas appnak tunik, szoval, ezzel csak ok fognak tudni foglalkozni. Viszont, mivel nem tunik crashnek, azaz a mukodese nem hibas, igy nem lesz logod, amit az Xcode-ban lathatsz. (amit ok is latnak, ha nem tiltod le). Ha pedig nincs crash, akkor "technikailag" nincs hiba.
-
cigam
titán
válasz
MasterMark #45284 üzenetére
A fotók app egy darabig molyol, feldob egy kis ablakot, aztán semmi.
Miután eltűnt, a vágólapról ezt tudom beilleszteni: https://share.icloud.com/photos/0bbJ6FP5-Sd-8GTfxIJg51aGw
Semmi pipa, vagy időpont, se semmit nem lehet beállítani.
Sequoia 15.5, Fotók 10.0(760.6.150)Privát ablakban megjelenik.
-
cigam
titán
válasz
MasterMark #45282 üzenetére
iCloud nem is kérdez semmit, csak link előállítása.
YouTube-on meg csak a link birtokában nézhető, és már 20-an megnézték.
Szóval nem, nem én állítottam be rosszul. Tudtommal. De ha megírod, hogy pl. az iCloud link generálásán kívül még hol van opció a beállításokra, szívesen fogadom a tanácsod. -
Czo
addikt
Ah, az egy raketa (A10X) az azelotti (A8) generaciohoz kepest. Es az A8-as Apple TV-re (ez a "sziv" dobogott az iPhone 6-ban!) meg mindig ad ki updatet. Van egy ilyenem, de sok appnal mar szenverdes a hasznalata.
Szerk: a kepeket nem tudom megnezni, mert azt irja, hogy vagy mar nem sharelsz, vagy nincs ra jogom.
-
Czo
addikt
Az Apple TV egyebkent nehez kerdes. Nem ertem, hogy szerencsetlen 4. generacios, csak 1080p-t tudo Apple TV az miert kap meg frissitest. Szerencsetlen annyira gyenge, annyira keves a RAM, hogy szenvedes rajta egy csomo app. Az is lehet, hogy a hibad nem jon elo a legujabb Apple TV-n, szoval, ha fixen tudod egy adott mediafilevel reprodukalni, akkor erdemes azzal egyutt reportolni nekik, illetve megadni az Apple TV pontos tipusat is.
-
cigam
titán
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Az M4-es Mac Mini-mhez szeretnék használni egy DeathAdder V3 Pro-t viszont nincs a gépen USB-A csatlakozó. Kér lehetőségem van, vagy veszek egy átalakítót és használom a gyári kábellel DAV3Pro-t vagy veszek egy USB-C to USB-C kábelt (Apple gyári kábelére gondoltam) és azzal használom az egeret. Melyiket látjátok jobb megoldásnak? Razer USB-C to USB-C kábelt nem találtam a neten.
Köszönöm! -
cigam
titán
Egy idő után (1-2 óra) a sweet.tv app nem reagál a TV távírányítójára, de a sajátjára sem. Maga műsor megy tovább(, de volt már olyanis hogy megálta kép is hang is). Ha hosszan nyomom a menu gombot, bejön a "desktop", de a hang megy tovább. Be kell lépni egy másik app-ba, hogy a hangot is levegye (Gondolom ekkor lövi le teljesn az appot. Vagy 1-2 alkalommal belépek(elindítom mégegyszer), hogy elnémuljon, és újra működőképessé váljon.
MasterMark
Köszi a tippet, kipróbálom ezt play+vol - 6mp-ig trükköt. -
cigam
titán
Egy Apple TV applikáció adataihoz hozzá tudok férni? Pl. nagy segítség lenne egy hibanapló. Az a gond, hogy 1-2 óra futás után zombi lesz belőle. Nem én készítettem, csak letöltöttem az áruházból, és a support csak ügyfél lerázó ötleteléssel "segít".
-
smallmer
őstag
Leírom nagyjából, hogy mire fogom használni és akkor lehet, hogy jobban átlátjátok és tudtok adni tippet.
Még nem döntöttem a billentyűzet kérdésben. Alapvetően most azon vacilálok, hogy:
- Logitech Mx Keys Mini
- Logitech MX Mechanical Mini
- Gyári Apple Touch ID-s billentyűzet
- Cooler Master MK770
- Vagy valami keychronIsten igazából ezért kérdeztem a szoftveres részt. Nem tudom melyik legyen.
A Touch ID-t nem tudom milyen gyakran kell használni. Nem lesz-e gond abból, ha nincsen. Ha itt át tudtok valamivel billenteni, az tök jó lenneAz egér kérdésnél egyértelműen elvetettem az apple egerét. 1 hétig használtam korábban és egyszerűen SZÁMOMRA borzasztó, kényelmetlen. Itt valószínűleg egy Razer DeathAdder V3 Pro lesz a befutó, úgyhogy a Synapse azért volt kérdéses.
Egyébként Internetezni fogok a Mac Mini-n. Illetve nagyjából a mindennapi teendőkre fogom használni.
Mellette a Windows-os gamer PC megmarad, úgyhogy nem lesz agyon hajszolva.
Talán még sorit néha nézek róla, meg ilyesmi, de nagyjából mindennapi teendők.Érdemes a MacBook csoportban is bekérdeznem vagy nagyjából azonos a közösség?
-
SharpSA
veterán
válasz
smallmer #45261 üzenetére
Szia!
1, Attól függ mire van szükséged.
2, Nem kell, körültekintés, odafigyelés kell, mint minden rendszeren.
3, Szerintem semmi probléma vele.
4, Passz
5, Hogy legyenek hozzá megfelelő perifériáid. Pl. legalább 27"-os 4K monitor. Persze ez igényfüggő is.Egyszerűbb lenne, ha leírnád mire lenne szükséged, mire használnád, mert akkor talán személyreszabottabb ajánlatokat kaphatsz.
Egy viszont fontos, mint itt a Földön az életben mindenhol és bárhol: a rugalmas hozzáállás. Ha ez megvan, akkor sok-sok helyen könnyen lehet boldogulni. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a billentyűzettel kapcsolatos hozzászólásait. Még nem döntöttem, de sokat segítettek a hozzászólások a leszűkítésben.Az alábbiakban még szeretném kérni a segítségeteket:
1. milyen alkalmazásokat érdemes használni egy Mac Mini-n ami megkönnyíti az életemet?
2. Az összefoglalóban szerepel, hogy nincsen szükség vírusirtóra. Ez még a mai napig megállja a helyét? Egy F-Secure ne legyen feldobva a biztonság kedvéért?
3. A Logitech billentyűzetek szoftvere tényleg botrányos Mac-en?
4. A Razer Synapse mennyire jól működik? Van tapasztalat?
5. Mire figyeljek oda M4-es Mac Mini-nél?Minden tanács segítség jól jöhet, szóval légyszi halmozzatok el
Valószínűleg pár hétig elég aktív leszek itt, ezért előre is elnézést kérek
-
cigam
titán
Mi a TM mentés költöztetésének a hivatalos menete? Jelenleg egy NAS megosztásra ment, egy általa létrehozott titkosított konténerbe(?)
Addig eljutottam, hogy letiltom a TM mentést, lementem a a NAS-on létrehozott könyvtárat amit létrehozott, de az új helyet hogyan adom hozzá, hogy befogadja a régi mentést, és ne akarjon egy újat létrehozni? -
_Karesz_
tag
Sziasztok! Egy kis info a friss szervizprogramról, ha esetleg valakinek nem kapcsol be a minije. Nekem egy hete egyik napról a másikra nem kapcsolt be a tavaly nyáron vásárolt cto gépem, másnap be is vittem a hivatalos szervizbe. Akkor még nem tudtak róla semmit, viszont a neten rákeresve hirtelen pár nap alatt több tulajnál is előjött ez a probléma. Ma készült el a javítás és átvételkor mondták, hogy egy nappal megelőztem a hivatalos közleményt, úgyhogy itt tudja mindenki ellenőrizni, hogy beleesik-e a tavalyi gyártású gépe a problémás sorozatba: [link]
-
Czo
addikt
válasz
titi12 #45256 üzenetére
Ha nem lenne tiszta az utca, nem lehetne mezitlab maszkalni a belvarosban, de kb barhol lathatsz mezitlab embert
https://www.reddit.com/r/barefoot/comments/y7ah6f/barefoot_is_normal_here/
-
buek1967
tag
válasz
smallmer #45238 üzenetére
Sokat hezitáltam, végül úgy döntöttem, veszek egy olcsót. Nekem bevált az Alza sajátmárkása. Magyar kiosztású bill, 2 BT és egy rádiós eszköz csatlakoztatható, beépített akku, illetve van súlya és mobil-tablettartója. Egeret is ebből a noname márkából vettem, van benne két stick és egy BT. Eternico bill, eternico egér. Halkak, jól bírják akkuilag egyelőre.
-
SharpSA
veterán
válasz
Egér: Logitech MX Master 3S (mert csendes, mert több gombja, görgetője van, mert 3 eszközt hozzá lehet adni)
Billentyűzet: van egy gyári numpad nélküli Touch ID-s, meg egy Logitech MX Keys Mini, de ez utóbbi sokkal jobb gépelési élményt ad. Ha az óra rajtam van, akkor inkább az utóbbit használom. Numpadnak meg egy Satechi-t használok.
-
Friczy
senior tag
-
Czo
addikt
Ma, macOS-t fogok vacsorazni!
-
koma106
senior tag
válasz
LMP Wireless HU, 4 eszközzel is elbír, Windowsnál is megtartja a kiosztást (pl. í billentyű).
-
Czo
addikt
25+ eve minden keyboardom Apple, mivel mason nincs Touch ID, igy nem is nagyon gondolkodom masban.
-
válasz
Logitech K800 HU és nagyon. Csak a context menü gomb hiányzik róla. Továbbá ez csak egy eszközt tud kezelni.
Redragon K618-RGB HU: elmegy, a minőségétől eltekintve és, hogy a világítása meghülyül és macos szoftver support nincs rá jó lenne.
Célom: hagyományos 105 gombos numpados teljes méretű context menüvel ellátott windows billentyűzet, ami alacsony profilú vezeték nélküli több eszköz használatával és szolidan tud világítani is. Fontos még, hogy szeparált esc fn csoport gombok (esc kicsi hely kimarad, F1-F4 kicsi hely kimarad... F12 a backspace jobb sarka felett ér véget). Magyar kiosztás. --> Kb a lehetetlen kategória.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Még egy megosztó témát szeretnék felhozni.
Milyen billentyűzetet használtok ti és mennyire vagytok megelégedve vele? -
Vasti74
senior tag
válasz
scdlsc #45233 üzenetére
...és nem mindenki ugyanúgy lát, és nem mindenkinek ugyanolyok az elvárásai, igényei, ízlése, és nem mindenki ugyanúgy használ mindent stb., csak ez nincs táblázatba foglalva, ezért nehéz megérteni ;-)
Én a linuxos fórumon voltam így: 24" 4k monitorom van, mert én meg közelről nézem, ezért nagyobb nem lenne jó, viszont közelről meg ég és föld a 4k meg a FullHD. Viszont át kell méreteznem úgy 175%-ra, mert - nekem úgy tetszik.Csak sajnos úgy általában linux alatt ez (4k és fractional scaling) nem igazán működik... A problémát megkerülő ötleteket kaptam csak (cseréljem vissza a monitort FullHD-re, skálázzak 200%-ra) , mert igazi megoldás sajnos nincs.
Nehéz az élet a monitorokkal ;-) -
SharpSA
veterán
válasz
MasterMark #45231 üzenetére
Nem olyan kicsi ez, de valóban lehetne kicsit nagyobb. Viszont mivel a MacOS-ben is lehet állítani a megjelenített tartalom méretét a kijelzők beállításai alatt (nem véletlenül találták ki ezt a lehetőséget), ezért adott monitorral azt mindenki beállíthatja magának ahogy tetszik.
Azért választottam végül ezt a felbontást, mert nekem jobb a felület aránya munkára is és Windows alatt játékra is, na meg 240Hz-es és OLED. Bár nem nagyon mondanám meg hogy OLED, ha nem tudnám... Az 5120x2160-as monitorok meg nagyon drágák, nekem annyit nem érnek, de azon a felbontáson talán több méretezési lehetőséget kínálna a rendszer. -
MasterMark
titán
válasz
SharpSA #45229 üzenetére
Akkor viszont kicsi a monitor ahhoz a távolsághoz. A rossz az, hogy nem nagyon van olyan monitor főleg ultrawide ami felbontásban és méretben is jó lenne.
Olyan messzire legalább 40 colos ultrawide monitor kéne, az kb. akkora monitor mint egy 32 colos normál. 3840x1600 normál felbontáson vagy 7896x3384 körüli retina felbontáson, de ilyen utóbbi szerintem nem is létezik. 5120x2160 van még, de az megint a két szék közötti PPI.
szerk.: Mondjuk lehet az 5K2K 40 colos lenne a jó, mert az végülis nagyobb lenne mint kéne, viszont annyival messzebb is ülsz.
-
SharpSA
veterán
Nem kell érteni, csak fogadd el. Mivel én ragaszkodok a jó nagy (a jelenlegi 113 x 40 cm), kihúzható billentyűzet, egér, stb tartóhoz, azzal kb 40 cm-rel messzebb vagyok az asztaltól, cserébe mindennek van bőven helye előttem az asztalon (iratok, laptop, táblagép, akármi) és azok mögött egy 13 cm magas emelvényen van a monitor, ami alatt van a mini, erősítő, egyebek. Így számomra a jelenlegi beállításokkal jól használható állapotokat ad.
-
Czo
addikt
válasz
scdlsc #45225 üzenetére
Igen, a szokasos tavolsagokrol beszelek. Gyorsan meg is neztem, hogy pl mit arul az IKEA asztal es szamitpgepasztal kategoriaban. A kinalat kb 45-80 cm melyesgig tart es a legtobb az 60-65 centi mely. Ezen valamennyit tudhat novelni ha van (es hasznaljak is) kihuzhato billentyuzet tarto. Szoval, ezek alapjan is telljesen realisnak tunik szamomra, hogy 50-75cm lesz a tavolsag. Az Apple is ezt ajanlja egyebkent: https://support.apple.com/en-au/101928
-
Czo
addikt
válasz
TigerCat #45223 üzenetére
A Windows UI 96 DPI-re van tervezve, a Mac pedig 110-re. Ahogy no a kijelzok merete, ezert maszik el egyre jobban a 2 vilag monitorvalaszteka. Pl. Windowsra egy 32"/2560x1440 monitor megfelelo, mig Machez, ugyonezen felbontashoz 27" a jo, vagy 32" meretben ugye a 6k, ami veletlenul pont az XDR felbontasa.
-
Ismerek olyat, akinek rosszabb a szeme. A tervezett méretű elemek szépen jelennek meg, de mivel nem lát olyan jól, ránagyít. Simán lehet ez is probléma bárkinek. Az Apple felületén levő szöveg és különböző elemek eleve apróbbak mint ugyanazok megfelelői Windows-on. Legalábbis nekem mindig is így tűnt. Gondolom emiatt is kell a magasabb pixelsűrűség.
-
Czo
addikt
válasz
SharpSA #45218 üzenetére
Ezt egyszeruen nem ertem. Ki van talalva, hogy mekkorak legyenek az UI elemek, majd ezek meg vannak alkotva, es meg vannak jelenitve. Itt, ebben a vilagban, 50-75cm nezesi tavolsaghoz van mindez megtervezve. A hordozhato gepek, mivel azokat kozelebbrol nezi az ember ~254 PPI megjelenitovel, az asztaliak pedig ~220 PPI-vel rendelkeznek (ez retina, mert nincs mar az Applenak nem retina monitora, nem retina szamban ez lesz a 127 illetve 110 PPI). Tehat az a monitor, amely +/- kb 15 nem retina PPI-ben, vagy +/- 30 retina PPI-ben van ezekhez az ertekekhez, azok lesznek a jo monitorok, azokon fog akkora meretben megjelenni az UI, amiben kell. Ez nem szubjektiv, ez objektiv. Szubjektiv az, hogy ezt valaki vagy szereti, vagy nem, de attol ez meg ekkora, es ez a meret a megfelelo, mert ez a tervezett meret. Tehat, azon a monitoron, semmit sem zoomolva es elpiszkalva, minden tokeletes meretu lesz. Ha elkezdessz zoomolgatni, akkor ezzel pont munkafeluletet fogsz vesziteni.
-
CharlieDrop
veterán
No, kicsit piszkáltam a rendszert és a monitoromat (Samu LS27A600U)
Ha normál módban van, tök jól néz ki minden betű, pedig 1440p 27"-os a monitor 75Hz frissítéssel.
De ha a HDR-t benyomom elmegy minden, pocsékul néznek ki a karakterek, egyedül a HDR Dynamic mode hoz valami értékelhetőt.Nem tudom segít-e, de azt hiszem marad a HDR kikapcsolva nálam.
-
Czo
addikt
válasz
SharpSA #45201 üzenetére
Ah, szoval, ez nem egy 2560x1440-es 27" monitor, ami a tokeletes kb ~110 PPI, hanem egy UW monitor, 3440x1440 felbontassal, de szinten 27" meretben? Ez igy 138 PPI, ami azt jelenti, hogy messze van az idealis monitortol. Mivel ez, nem retina, ezert ezen minden kisebb lesz, mint aminek lennie kellene, a nem retina tulajdonsagabol pedig fakad, hogy nincs rajta skalazas, igy maximum felbontast tudsz valtani, de igy meg nem fog minden gridre esni, igy tulajdonkeppen nem lesz szep. Ez nem egy jo monitor ide es igazabol, Windowsra sem, mert ott meg a bitkepes elemeket 96 PPI-re tervezik, ez pedig 138 PPI. Igy mar ertem a problemaidat. Ha ez a monitor (tehat, ugyonezzel a felbontassal) 34" lenne, akkor pont olyan magas lenne a kep, mint egy 27"-es iMacen, vagy egy Studio Displayen, csak szelesebb es ugy ki is adna a jo PPI. Illetve, ugyonezzel a felbontassal, 17" is lehetne, akkor lenne retina. Illetve, ha ugyonebben, a 27"-es meretben lenne retina, azaz 6880x2880 lenne, akkor is jo lenne, mert akkor be lehetne skalazni megfelelo meretre.
Nehez dolog ez, az biztos, hogy nem retina kijelzot celszero 110 PPI kornyekere beloni, a retinat pedig 220 PPI kornyekere, ugyonakkor retinan lehet skalazni, tehat valamennyi elteres lefele es felfele is egesz jol mukodik (pl. 27"/4k kijelzo az 163 PPI, de a skalazas miatt, sokaknal ki tud valtani egy 27"/5k kijelzot, ami 218 PPI, a 4k-s panellel szerelt 27"-es monitor pedig, joval olcsobb).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest