-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
aktív tag
válasz
-Skylake- #44980 üzenetére
Rejtélyes módon a TG Pro nem méri 3Dmark alatt a cpu frekit
ha mozgatom az egeret akkor viszont mutatja. Ez így nyilván faxság, mert olyan nincs hogy 0 Ghz. Minden más esetben viszont jól működik a cpu freq. mérés. Fura dolog. Én is csak néztem nagyokat hogy ez meg mi a WTF
na ezért nincs az első képen cpu freq. érték és azért van annyi kék tüske a grafikonon, mert akkor éppen mozgattam az egeret.
-
zacci
aktív tag
válasz
-Skylake- #44980 üzenetére
A teszt végén is látható volt a különbség. Most nem emlékszem rá, de a stability érték egyértelműen kisebb volt a gyári profillal. Én most elsősorban a terhelés alatti viselkedést figyeltem. Ott viszont jól látszik a képeken (bal oldali ablax), hogy a gpu 1.47Ghz-en futott szinte végig a gyári profillal. Módosított profillal pedig 1.58Ghz, ami a gyári max. gpu órajel. A CPU-t valamiért nem mérte, de nyilván az is kisebb volt, mint a max.
Csináltam más teszteket is, ahol a PCU mérés jól működött és ott 4.45GHz-ről leesett a cpu freq 3.8Ghz-re vagy az alá a túlmelegedés miatt.
A végkövetkeztetés számomra az, hogy gyári profillal kisebb maximális teljesítményt és nagyon magas hőfokot kapunk. A hőfok nagyon hamar eléri a kritikus szintet, aminél beindul a termikus védelem és csökken a teljesítmény, de a hőfok az viszont marad 100+ fokon.
Tehát nem csak kisebb lesz a teljesítmény, hanem még engedi is túlmelegedni a cpu-t.
A második képen a módosított profilnál megmarad a maximális teljesítmény és a hőmérséklet is a normális tartományban marad.
És ami még fontos, ilyenkor a túlmelegedett cpu fűti az egész belsőt, a táptól kezdve mindent és mivel nincs felfele szellőző nyílás így bent ragad egy csomó hulladékhő. És amit már említettem, a cpu szinte közvetlenül fűti a felette elhelyezkedő tápot. Persze vannak szándékos trükkök az elektronikai iparban, mikor direkt úgy terveznek eszközöket, hogy a forró pont közvetlen közelébe terveznek hőmérséklet kritikus alkatrészeket, de ilyet az életemben nem láttam még, hogy egy rezsóval szándékosan fűtenek egy komplett tápot. Aki ért az elektronikához, az jól tudja, hogy a tápnál létfontosságú a hőmérséklet, mert a kondik élettartama drasztikusan csökken a hőmérséklet függvényében. A forrasztások sem szeretik a nagy hőingadozást hosszútávon. Jobb ha ezt a gépet nem mutatja meg senki egy hozzáértő technikusnak, mert sírva fog röhögni a konstrukción. CPU fölé közvetlenül elhelyezett táp szinte 0 venti vezérléssel az nem menő. -
daneel_hu
addikt
válasz
-Skylake- #44400 üzenetére
Gondolom a kezdő felvetés arra vonatkozott, hogy azért mert xy árulja z forintért az adott szoftvert, azért a felhasználónak tisztában kellene lennie azzal, hogy az adott szoftver legális-e avagy sem. Ennek illusztrálására hoztam példát (lehet rosszat), hogy bizony ez alapján nem lehet tudni és nem is elvárható. (szerintem persze)
Egyébként pl a Win 11 Pro-nál hol a búbánatban tudom kideríteni legális-e a szoftverem vagy nem?
be engedett regisztrálni anno...
-
daneel_hu
addikt
válasz
-Skylake- #44393 üzenetére
Most mér' mondod?
Ráadásul céges felhasználás...https://www.microsoft.com/hu-hu/microsoft-365/business/compare-all-microsoft-365-business-products
Értem, hogy miből indult a vita, de azt is meg kell látni a dolgok mögött, hogy nem mindenki fog azon agyalni, hogy egy webáruházban megvásárolt termék legális-e avagy sem. És főleg nem abból kiindulva, hogy mennyi az ára.
Nyilván egy 599 forintos Win 11 Pro már gyanús. (de nekem egy 10e Forintos nem az, én kérek elnézést...) -
Noxy
veterán
válasz
-Skylake- #43649 üzenetére
hogy 2 gepen lehet aktivalni, erre utalo jelzes nincs (!) a kepen amit bekuldtel.
1-2 6185 Ft
3-4 5773 Ft
5-50 5361Ft
stb...
Nem tudom, de akkor ezek díszítősornak vannak a képen?[link]
És ha esetleg bármi gond is lenne, gondolod hogy a sza.. 3e Ft-ért lejáratnám itt magam 20 év után? -
Noxy
veterán
válasz
-Skylake- #43647 üzenetére
Ha elkerülte volna a figyelmedet ezzel a licencel 2 gépen lehet aktiválni.
Mivel én már az enyémet aktiváltam, és nem tervezek további MAC gépet használni ezért gondoltam, hogy a másodikat eladom féláron ha kell valakinek.
Win alatt is 5 gépes Avast lic.. vettem 3 évre, amit szétdobtunk 5 felé az ismerősök között.
Nincs ebben semmi trükközés, hátsószándék.
A képen meg tisztán látszik, hogy nem warez oldalon készült a screnshott.
Remélem érthető volt. -
Buba880215
csendes tag
válasz
-Skylake- #42492 üzenetére
Én kipróbáltam ezt a monitort (Asus 5k Pa27jcv) egy alap M4 minivel, de 2 napra rá visszavittem. A nagy pixelsűrűség tök jó volt, nagyon szép volt vele a szöveg megjelenítése. Ami nagyon nem jött be, azaz IPS glow effekt, amit egy régi IPS-es Dell u2415 monitorhoz képest sokkal jobban megláttam rajta. Illetve az is zavart, hogy akárhogy helyezkedtem a monitor előtt, a szélei felé tekintve már “fakóbbnak / szürkésnek” láttam a színeket. Valószínűleg azért, mert az előző 24-es 16/10-es képarányú monitorom után ez jóval szélesebb.
-
-
válasz
-Skylake- #42862 üzenetére
Korábban i7-es Intel Minim volt, majd egy darabig M3 Air-rel hajtottam a kijelzőt, de ez tényleg látványosan fürgébb. Abszolút megérte az árát. Mondjuk a RAM mindegyikben 16 GB volt, de a proci tényleg nagyon bivaly.
Egyedül az első 3,5-es Jack kimenet zavar, mert most kicsit hülyén néz ki, ahogy lóg belőle a kábel. Ötlet erre? Sajnos csak Ezt fogadja a hangfalam, plusz szeretném továbbra is billentyűzettel állítani a hangerőt.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #42812 üzenetére
Nem ertelek. Itt egy screenshot a videobol:
Ha ezt kiszamolod, akkor nagy vonalakban kijon 12 Gbps irasi sebesseg. Ha megnezed a gyartoi sheetet, ami itt (https://prohardver.hu/tema/a_nagy_mac_topic/hsz_42805-42805.html) van linkelve, akkor itt a gyarto azt irja, hogy 3.8 Gbps a maximalis irasi sebesseg. Mindez ra van aggatva egy 40 Gbps linkre. Itt nekem az santit, hogy ha 3.8 Gbps a max (ez van a spec sheetben!), akkor hogyan johet ki a meresben ~12 Gbps, de ez a ~ 12 Gbps is joval kevesebb, mint a rendelkezesre allo 40. Ha kicsit alrebb tekerek a videoban, akkor meg hihetetlenebb szamok jonnek:
Itt mar az latszik, hogy 25.1 Gbps a sebesseg irsanal, ami azert hihetetlen, mert a sheetben szereplo erteknel ez 8x nagyobb, az olvasasnal meg ~23 Gbps, ami "csak" 6x nagyobb, mint az elmeleti maximum.
Ez az ertek pedig azert keves, mert ha ez az SSD ennel tenyeg tobbre kepes, akkor ez nem egy tul jo haz. Illetve, az sem biztos, hogy az szerepel a videoban, aminek a spec sheetjet lattuk.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #42810 üzenetére
A spec sheeten levo szamokhoz ne hasinlits, mert arrol latszik, hogy hazugsag. Azt irja a spec sheet, hogy 3.1 Gbps a maximum iras, a videoban pedig 10 Gbps koruli irasi sebesseg latszik, a sheet szerint 3.8 Gbps a maximum olvasas, de a videoban ennel 2x gyorsabb, kb 6-7 Gbps olvasasi sebesseg latszott. Tehat vagy a sheet nem mond igazat, vagy a videoban latott eszkoznek nincs koze a sheethez (en az elobbire tippelek).
En ezen kivul, csak probalom megerteni az eszkoz letezesenek a celjat. Lovesem sincs mire kepes az a Samsung SSD (soha nem lattam olyat). De ha ez az eszkoz tenyleg Thunderbolt uzemmodu 40 Gbps csatlakozason van, akkor az lenne a letezesenek a celja, hogy gyorsabb legyen, mint a mezei USB-nek a 10 Gbps csatlakozasa. Tehat, vagy az eszkozben levo kontroller letezese ertelmetlen, vagy az az SSD lassu es 10 Gbpsnel kifullad. De ha azt mondjatok, hogy ez a Samsung SSD ennel sokkal, de sokkal tobbre kepes, akkor ez a kulso haz inkabb valami viccre hasonlit.
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #42515 üzenetére
Apple monitorok elég érdekesek. Ha futnának 144 Hz-zel még azt mondanám indokolt, mert nincs a piacon párja. 32-est mondjuk bevállalnám, 60 Hz-zel együtt
Én is az 1440p HRR csapdában vergődöm. A mostani monitorom IPS, de viszonylag jó 1300-as kontraszttal. 4K HRR IPS monitoroknak még ennél is gyengébb a kontrasztja. Lg 900 körül van. Papíron az OLED lesz megoldás. Kérdés mikor lesz megfizethetőbb és mennyire fogja fárasztani a szemet, mennyire lesz probléma a beégés.
Ami érdekes, hogy munkahelyemen egy kimondottan hulladék Dell Ultra Sharp monitor van. 24 col, 60p. Windows 11. Valahogy mégsem hányok rajta a motion blurtól. Lehet, hogy az itthoni nagyobb képátló miatt?
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #42486 üzenetére
Akkor ez MM hiba (ettöl függetlenül jelenleg élö ár), de sebaj, ez már (számomra) huszadrangú probléma - viszont tény, hogy ha én is most vásárolnék, akkor jobban utánanéznék (mint ahogy mindig is teszem), hogy az a tipus ami nekem kell, az a piacon végeredményben hol és mennyi... én eddig szinte mindent az MM-ben vettem, mert itt ez jó piac - de hogy 3x -os áron van ez a termék most (és nem egy másik verziója), az tényleg irreális, köszi hogy jelezted.
-
zoli62
addikt
válasz
-Skylake- #42457 üzenetére
Mia Jobs is nem annyira informatikus, mint inkább dizájnerek volt. Egyébként azt én is helyeslem hogy a Windows 11 elkezdett hasonlítani a macOS-re. Bárcsak a stabilitásban is ez lenne a helyzet. Mivel sok tesztelőt elküldtek az MS-től az évek során, ennek meg is lett a következménye. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne lenne telepíthetetlen Windows frissítés. Amióta Macet használok, az Apllenél ezt még nem tapasztaltam.
-
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #42424 üzenetére
Én is szeretnék majd egy Mac Mini M4-est az alapot és ahhoz venni egy legalább 2000-et tudó írás/olvasás ergo kb 20 GB/s .os SSD-t amit kezel is a Mini majd. Hogy a mostani kb 10 GB/s ssd -et gyorsítsam felfelé lépjek egyet. Ez amúgy egy Kingston NV2. 2TB, M.2 PCIe 4.0 NVMe, 3500 MB/s olvasási, 2800 MB/s írási sebesség és egy ház ami: AXAGON EEM2-UG2 ezzel így csak 10 GB/s tud a ház miatt ugye. Ezt hozza is a mostani 2018-as minivel a Thunderbolt 3-as csatin.
Na ezért néztem ki a T9 Samsungot , hogy ne kelljen szerelgetni meg ilyenek és mostanába alig lehet találni 20 GB/s házat elfogadható áron.Tesztelt egy srác M3-as Macbookon és a T9-es és nem hozza sajnos a 2000-et csak 1000-et tud. Így szerintem nem fogja tudni a M4 -es mini se sajnos. Szóval lehet ,hogy tudnia kellene a szabványok átjárhatósága miatt de használatnál mégsem megy sajnos.
Tudom ,hogy nem használja ki az átlag ember az SSD-k sebességét de azért megközelíteni legalább a felét azért jó lenne. Egy Thunderbolt 4-es ház meg ugye tudja a 40 GB/s de mostanra 100 ezer kb és az csak a ház. Néztem a Kingstont külső ssd-t is XS 2000 -es most jó áron van az alzanál de sajnos láttam aTech Laci tesztjét és az se tudja kezelni a Macek (Neki 16-os Pro Max Macbookja volt amikor tesztelte) csak sima 10GB/s tud így le is mondtam gyorsan a rendelést.
Szóval azért csak nem annyira működik minden mindennel ezek szerint.ui: A belső ssd -ben az a vicc szerintem ,hogy a 2018-as intelesben majdnem ugyan olyan gyors mint egy 5 évvel későbbi modellben. Vagy lehet akkor kaptak túl jót az emberek és most inkább lassabbat raknak bele ami biztos olcsóbb így nekik. De legalább ne lenne gyorsaságban különbség a 256-os meg a nagyobbaknál .
-
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #42405 üzenetére
Jó reggelt! Ez a sajátodnak a mérései? Mert, amit most láttam videot abban sokkal kevesebb volt a 256-osnak. Olyan 1500/1900 kb. Nem lehet ,hogy ez a 512-esnek az eredménye? Mert azt láttam már ,hogy jobbak az eredményei, ergo ugyan azt csinálják vedd a nagyobb gyárit ,hogy gyorsabb legyen. Csak ugye az plusz 100 ezer és azért csak 256-ot kapsz ami ......inkább nem írom le ,hogy mi.
Az meg főleg vicc ,hogy a 2018-as 256-osomnak 1100/2650 az értéke most kb 5 évesen.
UI: Ha a sajátod akkor megnéznéd,hogy a 4K 120 hz működik -e HDMI kábelen? Persze ha olyan a monitorod. Előre is köszi . -
Krethx
aktív tag
válasz
-Skylake- #42406 üzenetére
Közben megtaláltam hogy ugyan megoldható csak nem átlag felhasználóknak. Amúgy sem gondolkodtam rajta mivel a külső SSD-vel kiegészítem. dosdude1 Youtube-er már régebben is több Mac-ben megoldotta. Pl. M1
https://youtu.be/cJPXLE9uPr8?si=Vkx6aZBQCgJj3q5n -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #42375 üzenetére
Hát röviden: te töled azért elvárható lett volna a magyar szöveg értelmezési képessége, de úgy tünik itt mindenkinek mindent 6x kell elmagyarázni, mert egyszerüen senki nem tud olvasni és értelmezni egyszerre.
SEHOL nem irtam olyat, hogy a 400% különbség összfogyasztásban a zsebedre menne volna, mivel ahogy irtam korábban is, ezek RELATIV különbségek, minden egyéb szempontokat figyelmen kivül hagyva. Viszont amire pusztáb felhivtam a figyelmet, hogy matematikailag 400% különbség nem elhanyagolható... viszont ahogy én is irtam, én is szarok rá, és csak altatom, mivel hogy -hogy nem, nekem se ad ki végeredményben számmottevö fontosságot az akksi degradációjának ebböl eredö különbsége.
Komolyan egy Mérnöki prezentációt állitsak össze óvodásoknak, vagy fel tudtok nöni a feldathoz, hogy amit olvastok, azt értelmezitek is??
Pontosan a fenti okok miatt én nem bonyolitottam tovább a matekt, mivel tök fölösleges.
Mivel a termék eleve arra van tervezve, hogy csak hosszabb távra tervezett tárolás esetén érdemes kikapcsolni. Sajnálom, hogy ennyire nehezen sikerül megérteni egy terméket egyeseknek, illetve mi az hogy relativ különbség, mi az, hogy minden egyéb szempont nélküli, stb stb...Egy sima vicces kis kiegészitésnek indult az egész, aztán ez lett belöle... elismerésem.gyerekek.
-
madgie
titán
válasz
-Skylake- #42297 üzenetére
Raksz hátulra egy lególeszedőt, problem solved
-
-
M@trixfan
addikt
válasz
-Skylake- #41844 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy a fotó relevánsabb ilyen helyzetben mint a screenshot
Azért ez elég idegesítő. Az a gyanúm, most meg nem mondom melyik OS verziónál jött be, amikor sokkal vékonyabbak lettek a betűk a menubar-on, addig a pontig nem volt ilyen mértékű baj nem retina kijelzőkön.
-
-Skylake-
addikt
válasz
-Skylake- #41834 üzenetére
egyebkent most BetterDisplay-el 90% HiDPI scalen (2304x1296) valamennyit sikerult javitani rajta. maradjunk annyiba hogy annyit, hogy masodik monitornak, oldalra igy kb "elmegy". szoval jo nem lett, de azert jobb mint a nativ. a tovabbiakban meg elengedem amugy, ezt nyilvan nem lehet megugrani, egyszeruen ez fizikailag keves es pont, nincs az az sw hekkeles hogy ebbol valami olyat kihozzak ami 2024ben oke.
-
madgie
titán
válasz
-Skylake- #41834 üzenetére
Én már leírtam (szerintem itt is), hogy öntökönlövés 2024-ben ekkora méretben 1440p monitort venni, a Mac különösen bénán mutat nem-retinán. A rossznak mondott 27-32" 4K monitor, normális, kb a képátlónak megfelelő nézési távolságból teljesen jól néz ki, pláne, ha 6K körüli (3000x2000 HiDPI) felbontással eteted. Nyilván 20 centiről nézve nem olyan éles, mint a "rendes retina", de a 110 ppi meg kb mindenhonnan hányás, annyira rondán kezeli a betűket.
-
válasz
-Skylake- #41406 üzenetére
Az AQ-t ha prémium márkának tekintjük, ha nem (szerintem nem az) HDMI-ből az AQ Blueberry a termékpalettájuk legalján van, és minden, csak nem prémium-kategóriás. De készítenek nagyon drága, valóban prémium-kategóriás kábeleket is, horror áron: [link]
Amúgy meg az AQ kábelek teljesen megbízhatók (tapasztalatból beszélek) de általában szvsz túlárazottak Én egy Blueberry-t nem feltétlenül ajánlanék még 4K/120Hz-re sem, de a 4K/240Hz-et biztos, hogy nem viszi.. A 4K/120 Hz-hez is minimum a Forest 48 kell szerintem AQ-ből.
-
válasz
-Skylake- #41406 üzenetére
Én kb. 10 évvel ezelőtt vettem utoljára HDMI kábelt. Akkor bementem a Media Marktba és jobb minőségű high speed kábeleket választottam. Tökéletesen megy rajta a 4k 120Hz HDR. Van köztük 3 méteres is. Túl van tolva ez a kérdés szerintem, hasonlóan az UTP kábelhez. Ott 20 éve CAT5-ös kábeleket húztam a falba, van ami hosszabb 50 méternél és vígan fut rajta a gigabit.
abrtom87 próbáld ki azt ami otthon van, ha jó minőségűt vettél annó, akkor működhet vele.
Rakok be két képet a témáról. Most lőttem mindkettőt. Azért nem a gyári PS5 kábelt használom, mert rövid volt.
-
daneel_hu
addikt
válasz
-Skylake- #40686 üzenetére
"Ki, milyen setupot ajanl backupolni, ha tenyleg fontos hogy ne vesszem el adat ?"
Ha nagyon fontosak az adatok, akkor SSD-t csak óvatosan.
Tök jó, hogy gyors meg minden, de a kommerszebbeknél ha adatvesztés van nagyon nehéz a visszaállítás. (vagy lehetetlen) Vagy ha már mindenáron SSD akkor gondolkozz RAID-kötetben.Jobb egy külső tároló merevlemezekkel. NAS (szintén RAID 5 vagy 10) stb...
Ha Synology-t veszel akkor számíts arra, hogy Ventura vagy Sonománál az SMB protokoll problémás, az AFP-t pedig állítólag az Apple már nem fejleszti. Egyébként AFP-vel fasza, addig amíg helyi hálón vagy a NAS-al.Mondjuk NAS-nak akkor van értelme, ha azért van rendesen adatmennyiség.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
-Skylake- #40691 üzenetére
Olcsó alkaltrészekből építeni is lehet nas gépet.
Akár használhatsz teljesen legalisan ingyenes megoldást, pl openmediavault, free nas stb..., vagy mondjuk úgy szürke zónába lépsz és építesz egy gépet xpenology projectként.
A döntés a tied, a sima disk legfeljebb csak a hülyeség és a tévedés ellen véd,
Igaz nem mac, hanem pc esetében a partició mentéseket tároltam egy 3,5 sata n.
használaton kivül a polcon pihent.
Nem esett le, nem érte semmi, mégis egy következő pillanatra se kép se hang, nem pörgött fel.
Csak megjegyzem a NAS (Synology DS410) már közel 15 éve ketyeg, amióta WD RED eket tettem bele, lemezhibám sem volt, amit a WD green ekről nem tudok elmondani,. abból elég sokat megevett, volt ami gari időn belül, volt ami azon kivül amkkant meg.A Kritikus adataidat meg feltolatnám felhőbe. , ezek jellemzően nem túl nagy méretűek.
-
Ear001
addikt
-
Hovi
aktív tag
válasz
-Skylake- #40690 üzenetére
Nekem MacMinin így van beállítva. 1TB külső SSD, 500mega a timemachine, 500 meg letöltések, átmeneti adatok, fotók biztonsági mentés. Az érzékeny vagy fontos adatok triplázva: Icloud, OneDrive, Mega és a TimeMachine. A fotók meg: Icloud, OneDrive, GooglePhotos, +SSD.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #40690 üzenetére
Szerintem, par eve nem enged kattingatva nem titkositott backupot kesziteni, de command line tudsz ilyet kezdemenyezni, akar HFS is lehet a celdrive formatuma. A nem titkositott, HFS+ drivenak meg ugye az az elonye, hogy akar egy Linux alol is tusz adatot kibanyaszni belole.
De alapvetoen, en nem tarolnek azon a lemezen semmit, amire mentek. Mert ha meghal, akkor az adat is meghal ami rajta volt, nem csak a mentes, ami ugye "rogton ujracsinalhato".
Szerk: titkositasnal csinal egy imaget, ami alapbol a full drive meretu, de mintha ezt lehetne kattingatva is csokkenteni. De ugye a titkositasnal baj van, ha nincs masik Mac es kene valami. Pl. szervizben van a gep.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #40686 üzenetére
TimeMachinet hasznalok, amiota elerhetove valt az elso betakban, 10.5-ben. Ezzel koltozok, ezt hasznalom backupra, teljesen jol mukodik. Ahogy most nyilvanvalova valt, hogy nem lesz 27"-es iMac, szuloknel le is csereltem, a mar elegge elavult 2011-es peldany egy vadonatuj M3-as peldanyra. Eddig vartunk, hogy legyen 27"-es, de nem lett. Ide is Time Machine segitsegevel tortent a koltozes a korabbi Inteles modellrol.
Alapvetoen, ertelmetlen adatot tarolni a backup lemezen, hiszen ha meghal a backup lemez, ez az adat oda lesz
. Technikailag lehet persze, az osszes backup egy "Backups.backupdb" nevu folderbe kerul a gyokerben, ezen kivul, te azt csinalsz amit akarsz. Alapvetoen az egesz helyet ki akarja tolteni egyebkent a backuppal. Azaz, addig csinalja a folyamatos menteseket (defaulte ugye 1 orankent), amig tele nem lesz a lemez, es ha tele lett a lemez, akkor kezd el ritkitani, hogy meglegyen a specifikacioban definialt allapot (orankenti mentes az utolso X naprol, naponkenti mentes az utolso X heten, majd hetenkenti mentes az utolso X honapban, vegul havi mentes az utolso X evben).
Szoval, en amondo vagyok, hogy a backupod celeszkoze, legyen egy olyan valami, ami csak backup, igy van igazabol ertelme csak szeirntem.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
-Skylake- #40454 üzenetére
Probléma nélküli használathoz minimum 10 év tartozik hozzájuk ,egy 2017-es iMac 2027-ben sem lesz lassú ,ahogyan egy 2020-as gép sem 2030-ban.
Az idő mutatja meg mire képesek ezek a gépek hosszútávon ,jó páran itt már ismerjük őket.
Meg merem kockáztatni ,hogy a 2020-as iMac em (i7 10700k + RX 5600xt) gyorsabb mint egy M1/M2-es gép (ilyenek is vannak a háztartásban).
Hozzájuk tartozó 27 colos 5k s kijelzőt még nem is említettem , -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #40413 üzenetére
Sajnos én is ellent kell mondjak. Az a baj, hogy csak HW-t állitasz HW-rel párhuzamba, holott ennél sokkal többröl van szó.
HW rendszer-t kell HW rendszerrel párhuzamba állítani, ha csak HW szinten vizsgálja az ember a helyzetet. Tehát igenis van különbség a kettö között, hiszen a kompatibilitáson túl, egyfajta HW optimalizáció nagyon-nagyon sokat lendít egy HW környezet használhatóságán. De ugyanakkor még ez is kevés.
HW-OS optimalizáltság a következö szint, mi több HW-OS-SW optimalizáltság a legfontosabb egy user számára. Erre mérnöki területen számos példa van, ahol teszamazt HP workstation-ök meghatározott OS támogatással és meghatározott CAD SW támogatással (!) sokkal stabilabban és hatékonyabban müködnek, mint 'átlagos' társaik ugyanarra a CAD folyamatra.Én ugyan csak user szinten ismerem ezt a helyzetet, de számos tapasztalatom is van ezen a téren az elmúlt lassan 25 évben. (Oh my God, de rohan az idö
) Eképpen pedig ki merem jelenteni, hogy az (épitész)mérnök kolléga tapasztalataira hivatkozva egyet tudok érteni vele / miresz -szel. Mi a kollégákkal is számtalan alkalommal tapasztaltuk a Windows / unix OS-t futtató rendszerek közti nagyon erös különbségeket ha CAD rendszerekröl volt szó, nagyon erösen a unix javára. macOS pedig unix alapú, ezért ha kompatibilis SW / Rosetta alatt kompatibilis környezetben futattható SW tapasztalat alapján jobban futtatható adott CAD a macOS alatt, akkor én azt elfogadom és elhiszem, természetesen feltételezve, hogy a kolléga alapvetöen egy ligában játszó gépeket hasonlított össze. Ez az összehasonlítás persze user oldalról mindig hagy némi kivetnivalót, hiszen nem HW-OS-SW fejlesztök vagyunk, hanem 'csak' userek, de mérnöki hozzáállással azért userként is elég jól le lehet szükiteni a hibákat az összehasolításban és valóban kellö türéssel valós összehasonlitást tenni. Erre a legegyszerübb példa egy adott SW (legyen az pl bármelyik HW igényes CAD) egyik illetve másik OS-re vett optimalizált SW-ének - és egyéb HW támogatási igényeinek kielégitése mellett - egyazon számítási folyamatnak a lefuttatása, ami a kolléga által ha nem is 100%-ban, de 95%-ban biztosan így történt, ezért az ö tapasztalata igenis mérvadó. (Persze a finom részleteket most nem ismerjük, de alapvetöen.)
Persze végeredményben amiket itt leírtam azokat logikusan végiggondolva tudja mindenki (remélhetöleg), de talán mégis picit eképpen megközelítva mond némiképp újat.
Bocsi, amiért csöppet hosszabb lett a hsz.
-
miresz
veterán
válasz
Figyelj nekem teljesen mindegy mit gondolsz, én nem meggyőzni akarlak. Ha hiszed ha nem ez van! Nincs itt semmi user error. Elég régóta foglalkozom PC-kkel, hogy user error legyen hidd el!
A sys req.-ról csak annyit hogy minimum 4Gb-os VGA-t is kér hozzá!
Hol van az a Mac miniben? Mégis ha átfordítod a tervet 3D-be flottul és igen sokkal jobban fut mint az említett Win-es PC-n. Ami még érdekes,hogy a Win-es gépen benyel egy 2 szintes családi ház project kb. 12GB memóriát+ a Win azzal hogy fut még 5-6-ot ugyanaz a terv a minin nem. Valahogy elég a 8 GB neki. Lehet hogy másként kezeli a memóriát a Mac OS meg az Apple silicon? Ja, igen! Plusz olvasd csak el a sys req.-nál: Project size: Belépési szint : Lakóházak. Nyilván nem felhőkarcolókat tervez vele feleségem! Ahhoz aláírom hogy bizonyára nem lenne elég!
(az Ikeás szöveg az tetszett!
)
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #40414 üzenetére
Ez nem jo grafikon, mert itt Rosettas a kod. Igaz a Rosetta2 az precompileol. Ha pl osszeveted az M1 sima es a fenn emlitett i5 sebesseget, akor kijon, hogy majdnem 2x gyorsabb 1 szalon, az M1, mint a fent emlitett i5. Multi threadbe alig van elonye, de ebben semmi meglepo nincs, mert 4+4 konfigban tolja, az M1, mig 6+0 konfigban az i5. A GPU itt leginkabb rendernel szamit, a tobbi esetben "2D"-s grafikai primitivek kellenek, tehat vonalrajzolas, kitoltes, ahol kb mind1, hogy mid van, ha van neki barmilyen gyorsitasa. Szoval, en elhiszem, hogy jelentosen gyorsabbnak erzi, az M1-et az Intel 11genhez kepest.
-
-Skylake-
addikt
válasz
lehet nezegeti az elterest egy 2017es !!!!!!! intel imac 5k-hoz kepest. egy gyak egyetlen pontja nincs a grafikonnak (szamszerint 1-2 azert van...), ahol a legnagyobb m1max 64 gb rammal akar csak 50%ot verne egy 7 eves intel macre... itt a tobbszorosened... es ez a gyarto merese. tehat meg az is megkerdojelezheto hogy egyaltalan ennyi elteres van e valoban, vagy atlagban meg kevesebb...
-
miresz
veterán
válasz
-Skylake- #40398 üzenetére
Kizárt vagy nem ez a valóság! Üdvözöllek a való világban! Több éves szenvedésre tett pontot az M1 archiCAD terén. Ha kicsit tájékozott lennél akkor tudnád, hogy az ARM-es Apple silicon megjelenése óta rengetegen ott hagyták a Windows vonalat akik CAD-el dolgoznak. Az elsők voltak akik ráírták az engine-t Apple siliconra. Többszörösen jobban fut mint Win alatt! Nem kicsit fut jobban vagy pár százalékkal hanem többszörösen!!!!
Semmi user error nem volt itt az utolsó gép amit eladtam a Mac előtt az egy i5 11400 + 32Gb DDR4 3200Mhz + RTX 3050 volt + sallangok M.2 SSD-k stb... Ettől a konfigtól fényévekre jobban fut az archiCAD a mostani Mac minin (M1+ 8Gb +256 ! 2Tb)Ez van ha hiszed ha nem!
Attól itt még jobban fut!
-
válasz
-Skylake- #40398 üzenetére
Elég nagy litániát írtál, aminek felét megspórolhattál volna, ha elolvasod, amit írok.
Két dolgot állítottam: 1: az M1 alap Air a legjobb ár-érték arányú laptop. Remélem érted, így, mégegyszer elplvasva. 2. azt, hogy aLEGTÖBB esetben elég. NEM minden esetben, hanem a LEGTÖBB, érted?És az, hogy a felsorolt (egyáltalán nem átlagos használatot tükröző) app-használat mellett IS jobbnak érzi a konkrét felhasználó, mint a korábban használt windows-os gépeket, az igenis bizonyték arra, hogy egy átlag felhasználó nagyon kis eséllyel fut bele majd problémába.. Ugyanis azt határozottan állítom, hogy átlag felhasználó (aki netezik húsz ablakban, levelezik, facebookozik, instázik, tiktokozik stb. filmeket néz, amatőr fotókat szerkeszt, irodai szoftvereket használ, érted... te is láttál már ÁTLAGOS számítógéphasználatot) NEM csinál olyant, amihez kell összefüggő 8GB memória (ill. több) az éppen használt programokhoz. Köszi, hogy elmayarázod, hogy mit jelent az összefüggő memória (egymás után helyezett bitek stb), gondolom akkor azza is tuisztában vagy, hogyan kezeli általában egy oprendszer a memóriát, és hogyan kezeli speciálisan a MacOS.
De csak átismételve, kulcsszavanként:
1. MacOS: ritkán használt, nem rögzített memóriablokkok "on-the fly" tömörítése memóriában, amennyiben szükség van rá
2. Swappelés + kvagyors SSD
Én olyant nem írtam, hogy kétszer annyiba kerülő Windowsos gépet ver, gondolom ezt nem is nekem címezted.Mindezek mellett természetesen elő lehet idézni kernel panic-ot memóriahiánnyal, de nem átlagos felhasználásban. Átlag user nem fog egyórás 4K-s videót szerkeszteni és effektezni, nem fog 50 sávos zenét mixelni és effektezni, ahol mindegyik sáb 24/96-ban van rögzítve, Nem fog kvanagy XCode-projekteket fordítani és debuggolni iPad-emulátorban, stb. EZEKhez biztosan nem lenne elég 8GB.
És mégegyszer: amit írtam, az nem csak elméleti, hanem tapasztalat is. Volt szűk 2 évig egy alap M1, és kitettem az átlagosnál valamivel "advancedebb" felhasználásnak is, az elmélet mellett a tapasztalatom is igazolja, amit írok.
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #40338 üzenetére
No kedves urak, akkor most mégis eljutottunk ismét az óvodai szintre, ahol már a magyar nyevtant kell újfent magyarázni.
NEM lett degradálva az írásod. Amint helyesen is idézted az irásom, a következö vagyon írva:
'fórum - és nem írom, hogy óvoda- , ahol ez a már köznyelvben mindenhol hibásan elterjedt megnevezés'
Amely azt jelenti: hogy MINDENHOL a fórumon kívül is. Felhivnám a figyelmed az 'a' betüszócska hangzatos jelentésmódosítására.
Nagyon remélem, hogy teljes mondatelemzés szintjére nem kell lemennünk.
Nem kívántam ezt a beszélgetést így lezárni, de olybá tünik, itt mégis csak és kizárólag így megy: Tanuljunk már meg legalább olvasni és értelmezni, mielött a másikra mutogatunk
Szép napot urak!
Kiegészítés: Alkalmazandó vesszök terén lehet hogy hibáztam, de me culpa külföldön élek és az én fejem se káptalan már magyar helyesírás terén.
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #40331 üzenetére
OK. Bár szakmailag nem tudom elfogadni (és közben a német mérnök kollegák is mind igazolták ezt akiknek kiváncsiságból feldobtam a témát), de be kell látnom hogy ez itt csak egy hétköznapi (de sokaknak persze nagyon is hasznos) fórum - és nem írom, hogy óvoda
- , ahol ez a már köznyelvben mindenhol hibásan elterjedt megnevezés egy laikus számára teljesen jól használható erre a folyamatra. Egal. A precizitás max megmarad ott, ahol valóban kell is. A köznyelvben amúgy számtalan egyéb példa is van a fizikai / mérnöki definiciókkal szembemenö helytelen kifejezésekre, így végülis a korrektség kedvéért én kérek elnézést, amiért itt túl nagy feneket kerítettünk neki.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #40244 üzenetére
Nem ugyonarrol beszelunk.
Amikor bepipalasra kerul valahol, hogy jelszo elmentese, akkor a login nevu keychainbe (ami be lehet mapelve az iCloud Keychainbe helyzettol fuggoen), elmentodik a jelszo, a tulajdonosa (az a folyamat, aki elmentette) pedig kap hozza jogosultsagot. Igy ugyonaz a komponens, a jovoben el tudja kerni azt a jelszot. A login keychaineded nyitja a rendszer, az user login pillanataban, igy nem kell kulon kinyitni, amikor peldaul a Safari kitolt egy jelszot, vagy amikor a Safari elment oda egy jelszot.
Ha a login keychain es az user jelszava szetcsuszik, akkor szokott megszunni az automata keychain nyitas, akkor van olyan, hogy a legelso automata kitoltes alkalmaval, a rendszer bekeri a login keychain jelszavat es elvegzi a nyitast.
Amikor te, mint felhasznalo elinditod a keychain access appot, a akkor, az app a baloldali reszen mutatja, hogy mik azok a keychainek, amik nyitva vannak (nyitott lakat) es mik azok, amik zarva vannak (zart lakat). Default allapotban, a login nyitott ilyenkor, a System pedig zart. Amikor te, mint felhasznlo meg akarsz nezni egy jelszot, ebbol az iranybol, akkor el fogja kerni az adott keychain jelszavat.
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40170 üzenetére
Nvidia panelról nem csak kontrasztot tudsz állítani. Mivel ezzel nem vagy tisztában, nekem ez azt jelenti, hogy még nem használtad. Amennyiben használtad akkor miért gondolod, hogy csak kontraszt állításra jó? ("ez itt egy csuszka, ami szoftveresen kontrasztot allit PONT UGYAN UGY, ahogy az nvidia drivere") Az Apple megoldása nem hagyományos kontraszt állítás, másképp viselkedik. Az "olvashatóság" növelése a cél. Olvass utána, próbáld ki.
Még egy info: a hülyeség alpári stílusban is hülyeség marad csak extraként még nevetségessé is válsz -
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40167 üzenetére
"en ertem a kepet meg lattam mar vidia control panelt eleg sokat"
Te soha nem használtad még az nVidia panelt. Ezt itt látássérülteknek találták ki, nem megjelenítés finomhangolására. Mondjuk, ahogy nézem te aktívan használod, de nem mindenki gyengén látó. Nekik ez nem jó.
-
Hovi
aktív tag
válasz
-Skylake- #40162 üzenetére
Értem én, hogy nehezen érthető. De egyrészt nagyon elcseszett az LG vezérlése. A gomb az alján van, nekem meg a monitor ül egy állványon aljával pedig az asztalon. Nehéz hozzáférni. De ez a kisebbik gond. A fő gond az, hogy mikor a monitoron (hardweresen) állítom, az osd menü annyira elviszi a "mögötte" lévő képet, hogy valójában nem lehet normálisan beállítani. Egyrészt ad a monitoron lévő képnek pici tejszerű valamit, másrészt fényt. Így mikor beállítom (beállítanám) az osd eltűnése után nem az marad amit szeretnék. Igen, próbáltam "ráhagyással" is állítani. De mindegy is, a fentieket csak azért írtam, hogy értsd miért van szükségem szoftveres beállításra.
-
Hovi
aktív tag
válasz
-Skylake- #40160 üzenetére
Tárgyi tévedéstől függetlenül: korábbi samsung és a jelenlegi monitorom is ugyanúgy állítottam be win alatt. Monitor alapbeállítás majd szofveresen az Nvidia programjával állítottam fényerőt, kontrasztot és színeket is. Ok, ez nem kalibráció. Nekem az. Rosszul tettem fel a kérdést. ( a kép csak illusztráció, nem az én monitorom)
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40113 üzenetére
Miben vagyok eltévedve? Ide "kommentel" titi12, hogy az alap M1 szar, nem jó semmire, meg ne vegyed. Erre írom, hogy több ezer raw fotóból álló timelapseket és 4K videókat készítek vele. Több videós, fotós PH user is alap M1-es laposon heggeszt. Többen idekommentelték neki, hogy M1-en az a 8 GB csak egy szám. Az oprendszer és belső SSD kompenzál.
Miért vagyok én vak meg világtalan? -
Parson
addikt
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #39691 üzenetére
Szerintem az 5k iMac/Studio Display panelje lesz, 30"-32" meretben vagva, tehat 500-600 nits, 60hz, 6k, mezei IPS, semmi zonas mokazas, mint a Pro Displaynel, esetleg felarnak, nanotexturaval, a'la iMac Pro. De majd meglatjuk. Szoval, ne a Pro Displayhez merd az arat, hanem a Studiohoz, ami par szaz dodoval dragabb, mint elotte az LG UltraFine 5k volt, ami ugye az iMac 5k panelje, raadasul ahogyan az LG5k olcsobb, mint a korabbi 5k iMac, ugy a Studio display is olcsobb par szaz dodoval, mint volt a 27"-es iMac. Szoval, a helye szerintem megvan.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #39688 üzenetére
A Pro Displaynek szerintem semmi koze nincs az iMachez. Ahogyan anno, a $3300-ba kerulo, 30"-as Cinema Displaynek sem volt ellenfele, $1699-es aron megveheto iMac 27". A Studio es a Pro Display tok jo kiegeszito a Mac Pro/Mac Studio vonalnak. Ez kb pont olyan, mint a multban volt a G4 PowerMac es a G4 Cube (mind a ketto erosebb volt, mint az iMac, a Pro pedig erosebb most is, mint a Studio). A monitorok pedig, mint a nagy, 30"-as Cinema Display (Pro Display) es felebe se kerulo, 20" es 23"-as Cinema Display (ala' Studio Display). Amikor volt 20", 23" es 30"-as Cinema Display, akkor tudtal venni iMacet kezdetben 17" es 20" kesobb 24" mert 27" meretben is.
Szoval, szerintem most is ott van az otthoni vonalban a lyuk a 24"-es monitor felett, amit a 27"-es iMac kepviselt. A 27"-es iMac vasarloinak nem tudsz jelenleg gepet kinalni a kinalatbol, mert nincs. Itt vagy meg mindig Intelt hasznalsz, vagy downgradelsz a 24"-es iMacra.
Miert kevered egyebkent a Home/SoHo vonalat a Professzionalis vonallal? Ezek a kategoriak jol megfertek egymas mellett. En nem vennek Pro/Ultra gepet, se a hozza tartozo monitort otthonra, ahogyan eddig iMacekeket vasaroltam. Aki Pro/Studio geppel dolgozik, az nem dolgozna iMac geppel. A 2 kategoria nem harapdalja egymast. A MacBook Pro/PowerBook vonalon van atlogas, hogy vehetsz Studio Displayt az MBP-hez, ahiogyan en anno vettem az MBP-hez Thunderbolt Displayt, vagy ahogyan elotte vettek az emberek Cinema Displayt a PowerBook, korai Inteles MacBook Pro gepekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Quadro FX 570 eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest