- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #14129 üzenetére
Csak azt, hogy nem olvastam el. Átsiklottam felette.
lapa nautilusos megoldását próbáltam, de akkor premission deniedot kaptam, így itt megakadtam.
scp parancsot kiadva meg jöttek a számomra kevésbé barátságos dolgok a terminálban, mint rsyncnél.Igazából kár, hogy nincs erre egy a sambánál egyszerűbben használható gui-s eszköz a népszerűbb disztrókra, a kevésbé hozzáértők számára. Egy egyszerű, drag and drop valami kellene. Aztán lehet, hogy van, csak nem tudok róla.
lapa: thx
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14122 üzenetére
ezt a cicásat felírtam.
a b tervem az volt, hogy man ssh helyett kapok a másikra egy "peccseld a driver forrást", legalább ez bejött. voilá:
Apr 26 17:59:48 inox kernel: [344872.475214] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHIN
Apr 26 17:59:48 inox kernel: [344872.475219] easycap::0adjust_standard: requested standard already in effect
Apr 26 17:59:50 inox kernel: [344874.794669] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHIN
Apr 26 17:59:50 inox kernel: [344874.794673] easycap::0adjust_standard: requested standard already in effect
Apr 26 17:59:51 inox kernel: [344876.294856] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHINez a motion nevű sziszitévé csoda, amint folyamatosan körbejárja az olcsó kínai videodigiző izén lógó kamerákokat. a default formátum a PAL, és van rá motion.conf bejegyzés. őszintén még nem néztem akkor is kapom-e ezeket, ha azt kikommentelem, reméltem, hogy van valami regexp devnullázás a syslogban.
emiatt azért nem fogom a drivert megtúrni, örülök hogy valahogy összeimádkoztam. akkor ha nagyon zavar inkább mindig valami scripttel indítom a syslogot (igen, guiból szoktam), ami pucol előtte.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14111 üzenetére
Az összes általad ajánlott kapcsolóval újrafordítottam, eredmény sajnos nincs sok. Egyedül annyit figyeltem meg, hogy amikor a -gstabs -al fordítottam, akkor a gdb ezt dobta:
(gdb) file PtokaX
Reading symbols from /mnt/ptokax5/PtokaX...done.A többinél, valamint alapesetben pedig ugye ezt:
(gdb) file PtokaX
Reading symbols from /mnt/ptokax7/PtokaX...Invalid .debug_ranges data (no base address)...done.Viszont a többi sor run esetén sajnos ugyanaz, nincs változás, bt -re sem ad újabb infót.
A core dumpal megpróbálkozom délután, bár ahogy sejtem ez sem lesz olyan egyszerű OpenWRT alatt.
Ha már eddig eljutottam nem adom fel, ez már elvi kérdés.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14109 üzenetére
Lefordítottam újra az egészet a -g kapcsolóval, tehát így nézett ki a parancs:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++ CXXFLAGS="-march=24kc -g" STAGING_DIR=/home/helomi/openwrt/trunk/staging_dir
A gdb válasza:
(gdb) file PtokaX
Reading symbols from /mnt/ptokax3/PtokaX...Invalid .debug_ranges data (no base address)...mangled .debug_line section...done.
(gdb) run
Starting program: /mnt/ptokax3/PtokaX
During symbol reading...mangled .debug_line section...
During symbol reading...mangled .debug_line section...Invalid .debug_ranges data (no base address)...
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x00000000 in ?? ()(gdb) bt
#0 0x00000000 in ?? ()
#1 0x00000000 in ?? ()
(gdb)Egyébként most vettem észre, hogy valamikor létrehozta a mappáit is a /root/.PtokaX alatt.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14107 üzenetére
Ezen a nyomon indultam el:
warning: no loadable sections found in added symbol-file /lib/ld-uClibc.so.0
Ebből ugye egy csomót kidob a gdb. A google azt mondja erre, hogy: [link]
Eszerint ki kellene venni a strip-et a build opciói közül. Megtettem, lefordítottam újra az openwrt-t, átmásoltam a libeket a routerre és eltüntek a hibaüzenetek. Tehát most ennyit kapok:
(gdb) file PtokaX
Reading symbols from /mnt/ptokax2/PtokaX...(no debugging symbols found)...done.
(gdb) run
Starting program: /mnt/ptokax2/PtokaX
(no debugging symbols found)
During symbol reading...mangled .debug_line section...Invalid .debug_ranges data (no base address)...
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x00000000 in ?? ()
(gdb)A bt csak ennyit dob:
(gdb) bt
#0 0x00000000 in ?? ()
#1 0x00000000 in ?? () -
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14094 üzenetére
Nekiestem újra az elejétől, immáron okosabban és tapasztaltabban.
Ez a parancs volt az, amit kiadtam:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++ CXXFLAGS="-march=24kc" STAGING_DIR=/home/helomi/openwrt/trunk/staging_dir
Először a tinyxml, majd a ptokax fordult le, mindkettő hiba nélkül. Bár a ptokax makefile-jába bele kellett nyúlnom egy kicsit, mert alapesetben az ld nem találta a -lz-t -llua5.1-et. Átírtam -llua-ra és az include-hoz hozzáadtam az elérési utat, ahol megtalálható a routerre fordított liblua és libz. Így már gond és hibaüzenet nélkül lefutott a make. Feltöltöm azért pastebinre a makefile-t, hátha én csesztem el valamit: [link]
Felmásoltam a routerre a kész ptokax-et, adtam neki indítási jogot és panaszkodott, hogy nem találja a libstdc++.so.6-ot. Gyorsan be is másoltam neki az openwrt lib könyvtárából a router /lib könyvtárába, így már indul...na, ha nem dobna segmentation fault-ot. Tehát újraforgatva sincs sajnos változás. De már nagyon közel vagyok, nem szeretném feladni.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14092 üzenetére
Igazad van, én voltam a hülye, megadtam úgy, ahogy te mondtad és megoldódott a probléma. Utána még szívtam egy sort, de végül lefutott a make is.
Nagy volt az öröm, másoltam is azonnal a PtokaX-et a routeremre. Adtam neki indítási jogot, és... segmentation fault.
De a fordítást nem cseszhettem el túlzottan, ugyanis a ptokax -v -re szépen kiírja az aktuális verziót és a build dátumát, ha pedig ptokax -c -vel indítom, de nem írok utána könyvtárat, akkor pedig panaszkodik, hogy nem adtam meg config dirt. Szóval éledezik, de elindulni nem indul el. Kutakodom tovább, bár ez a segfault sem a legbeszédesebb hibaüzenet.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14088 üzenetére
Na tehát... WR1043ND routeren a cat /proc/cpuinfo ezt dobja:
system type : Atheros AR9132 rev 2
machine : TP-LINK TL-WR1043ND
processor : 0
cpu model : MIPS 24Kc V7.4Tehát a processzor MIPS 24kc
Ezen logika alapján bepötyögtem a következőket:
export CFLAGS="-march=24kc" valamint export CXXFLAGS="${CFLAGS}"
Sajnos a make futásakor az eredmény ugyanaz, tehát nincs változás.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #14088 üzenetére
nem teljesen értem ezt az egészet, de nem lehet, hogy assemblerből is kellene neki keresztfordítót megadni? mert ha valamelyik forrásban van asm betét, akkor ahhoz nem jó az x86-os asm.
azért nem értem, mert a gcc elvileg tudja, hogy melyik kiterjesztést mivel kell fordítani, de gyakorlatilag mégse, mert akkor a CXX-et nem kellett volna beállítani.
a march megadás megint nem tiszta nekem, a fordító egy architektúrára tud fordítani. annak nem kell. max. ifdef-ekhez kellhet...
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14080 üzenetére
Normál esetben hibátlanul lefut a make, így viszont nem akar, bárhogy is próbálkozom. Google szintén nem sokat segít. Próbáltam belenézni a RegThread.ccp-be is, de nem értek hozzá olyan szinten, hogy tudjam mit kellene módosítani. Van egy olyan érzésem, hogy megint valami apróság van, ami nem passzol, de nem tudok rájönni mi az.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14078 üzenetére
Nagyon jó, a Tinyxml sikeresen lefordult.
Indítottam a PtokaX make parancsát, nagyon szépen dolgozott is, már majdnem megörültem, hogy itt nem lesz baj, de mégis kaptam egy errort: [link]
Nagyon kíváncsi leszek sikerül-e megoldani és működni fog-e. Amennyiben igen, akkor beküldöm az Openwrt fejlesztőinek csomagként is, hogy más ne szenvedjen vele ennyit.
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14074 üzenetére
Köszönöm, haladunk
Így indítottam:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++
Dobott rá egy ilyet:
mips-openwrt-linux-uclibc-g++: fatal error: environment variable 'STAGING_DIR' not defined
Erre én:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++ STAGING_DIR=/home/helomi/openwrt/trunk/staging_dir
Na így már történt valami, elindult a make, de sajnos nem futott le, hanem ilyeneket tolt az arcomba: [link] (Inkább képként küldöm, mert nem akarom teleszemetelni kóddal a fórumot.)
-
-
válasz
Jester01 #13844 üzenetére
nem, még így se volt jó, de úgy látom, hogy más Sandy Bridge-es konfigok is belefutottak ugyanebben a hibába, és kernel bugnak tűnik.
szerencsére pcie_aspm=force paraméterrel elindítható a rendszer
-
válasz
Jester01 #13841 üzenetére
végigpróbáltam mindent ebből a topik végében lévő listából
csak az acpi=off bootolt
-
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #13828 üzenetére
nem emlékszem már hogy volt és melyik volt, mert nekem egyszerre volt több ilyen gondom (mert se a grub, se az fstab, se a könytárak nem voltak jók - nem aprózom el egy hibával). de az tuti, hogy az egyiknél kábe ez lett, és csak sokadszorra vettem észre, hogy ez előtt két oldallal villan a file not found. gondolom akkor nálam a könyvtárak hiánya volt ilyesmi, és így a leírásod alapján a többi is nagyjából úgy nézett ki. akkor én is csináltam róla fotót, de már nincs meg. az világos, hogy még n+1 dolog okozhatja, és hogy elég valószínűtlen hogy pont valami könyvtár hiányzik.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Jester01 #13643 üzenetére
Na megtaláltam :
(--) TRIDENT(0): Revision is 53
(--) TRIDENT(0): Found Cyber 9385 chip
(--) TRIDENT(0): RAM type is EDO Ram
(--) TRIDENT(0): Using HW cursor
(--) TRIDENT(0): VideoRAM: 2048 kByte
(--) TRIDENT(0): TFT Panel 800x600 found
(--) TRIDENT(0): Memory Clock is 70.57 MHz
(==) TRIDENT(0): Min pixel clock is 12 MHz
(--) TRIDENT(0): Max pixel clock is 70 MHz
(II) TRIDENT(0): Configured Monitor: Using hsync range of 10.00-40.00 kHz
(II) TRIDENT(0): Configured Monitor: Using vrefresh range of 40.00-70.00 Hz
(WW) TRIDENT(0): Unable to estimate virtual size
(II) TRIDENT(0): Clock range: 12.00 to 70.00 MHz
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "640x350" (vrefresh out of range)
... (sok ilyen sor)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) TRIDENT(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
... (sok ilyen)
(--) TRIDENT(0): Virtual size is 640x480 (pitch 1024)
(**) TRIDENT(0): *Default mode "640x480": 25.2 MHz, 31.5 kHz, 59.9 Hz
(II) TRIDENT(0): Modeline "640x480"x59.9 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)Azóta állítottam vrefresh és hsyncet is, megjelent még pár tökéletlen mód (720x400...) de sok változás nincs.
Openbox alatt ráadásul semmi nem indul el, a Blackbox csak a billentyűzetet vágja le; Blackbox-os induló terminálba lehet gépelni, de semmi másba.
(Honnan szedi a modeline-okat? Mert tudnék generálni, de hova írjam be? Xorg. conf?)
-
-
cAby
tag
válasz
Jester01 #13639 üzenetére
Először is, köszönöm szépen, hogy válaszoltál!
vfs_cache_pressure-t, azért kipróbálom 0-val, kell egy worst case megoldást is mérnem.
Ha általában csökkentik, akkor gondolom, hogy úgy a jobb, de azért megnézem 1-2-szer nagyobbal is, hogy hogyan reagál.Ha a read ahead minimuma lehet 0, akkor a max_sectors_kb-nál is igaz lehet ez, nem?
Ill, ha olyan értéket adok meg amit nem lehet, akkor figyelmeztet vagy csak vmi galiba lesz?Na ki is próbálom ezeket most.
-
Narancs
őstag
válasz
Jester01 #13621 üzenetére
@Jester01, @hcl:
Ezt írja ki ezekre:
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ lspci | grep USB
00:0b.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a2)
00:0b.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a2)
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ ls -l /sys/bus/usb/devices
összesen 0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 2012-03-10 19:31 1-0:1.0 -> ../../../devices/pci0000:00/0000:00:0b.1/usb1/1-0:1.0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 2012-03-10 19:31 2-0:1.0 -> ../../../devices/pci0000:00/0000:00:0b.0/usb2/2-0:1.0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 2012-03-10 19:31 usb1 -> ../../../devices/pci0000:00/0000:00:0b.1/usb1
lrwxrwxrwx 1 root root 0 2012-03-10 19:31 usb2 -> ../../../devices/pci0000:00/0000:00:0b.0/usb2
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ sudo lsmod
[sudo] password for laca:
Module Size Used by
bnep 17923 2
rfcomm 38408 0
bluetooth 148839 10 bnep,rfcomm
vesafb 13489 1
ppdev 12849 0
snd_intel8x0 33318 2
snd_ac97_codec 106082 1 snd_intel8x0
ac97_bus 12642 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 80435 2 snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_seq_midi 13132 0
snd_rawmidi 25241 1 snd_seq_midi
nvidia 7098131 24
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
snd_seq 51567 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 28932 2 snd_pcm,snd_seq
psmouse 73673 0
snd_seq_device 14172 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 55902 11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
serio_raw 12990 0
soundcore 12600 1 snd
k8temp 12905 0
snd_page_alloc 14115 2 snd_intel8x0,snd_pcm
nv_tco 13399 0
i2c_nforce2 12906 0
binfmt_misc 17292 1
parport_pc 32114 1
lp 17455 0
parport 40930 3 ppdev,parport_pc,lp
firewire_ohci 35854 0
firewire_core 56937 1 firewire_ohci
crc_itu_t 12627 1 firewire_core
8139too 23283 0
8139cp 22636 0
forcedeth 58103 0
pata_amd 13753 2
floppy 60310 0
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$Lehet, hogy vírus? Nincs valami win-es system restore -hoz hasonlatos megoldás?
Btw nagyon köszönöm az eddigi segítséget -
Narancs
őstag
válasz
Jester01 #13611 üzenetére
Biztos. Ahogy írtam, BIOS-ban tökéletesen működik a bill, és nem történt változás a gépben fizikailag. Feltettem a LAMP-ot, újrakonfigoltam a phpmyadmin-t (a ti segítségetekkel), ehhez a művelethez kellett csinálnom root jelszót ami eddig nem volt. A var/www mappa jogosultságát megváltoztattam, hogy ne csak root joggal tudjak bele írni. Ezek végeztével kikapcsoltam a gépet, ma bekapcsoltam, hálózaton áthúztam egy filmet a vinyóra és megpróbáltam lejátszani. Mondta, h ehhez három csomagra lesz szükség meg a jelszómra, de beírni már nem tudtam semmit. Kipróbáltam 3 billt, ki-be kapcsoltam acpit, apicot, semmi nem segített. Ha bekapcsolom a gépet a numlock egészen addig világít amíg el nem kezd tölteni az Ubuntu.
-
Narancs
őstag
válasz
Jester01 #13609 üzenetére
Az a virtuális Onboard nevű cucc van csak. Ezt írja ki:
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ cat /proc/bus/input/devices
I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=PNP0C0C/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input0
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event0
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=100000 0 0 0I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=LNXPWRBN/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1
H: Handlers=kbd event1
B: EV=3
B: KEY=100000 0 0 0I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0005 Version=0000
N: Name="ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
P: Phys=isa0060/serio1/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input2
H: Handlers=mouse0 event2
B: EV=7
B: KEY=70000 0 0 0 0 0 0 0 0
B: REL=103laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$Ha jól látom nem csak a billnek, de a gépben lévő pendrive-nak sincs semmi nyoma.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13460 üzenetére
Na csak annyi kellett, hogy a /usr/local/bin-ben kellett make -et csinálni a proginak.
Aztán megcsináltam az ftd2xx, libftd, UrJtag progikat is, így végre lefut a progi. Persze nekem nem nesys2 cuccom van, hanem basys2, így nem látja, én meg azt nem, hogyan lehetne átírni.
Van még lehetőség a WINE-s Adept (ez gyári cucc a basys2-höz) futtatására, az feltelepül és el is indul, de nem látja az USB eszközt. Ahogy itt olvasom, nem is igen van felkészítve a WINE usb eszközök kezelésére. [link]
lsusb szerint: Bus 004 Device 002: ID 1443:0007 Digilent CoolRunner-II CPLD Starter Kit
Van valami tippetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13454 üzenetére
Igen, az impact az egy része a Xilinx ISE-nek, és azt is tudom, hol van az indító fájl-ja.
export PATH=/win/d/Xilinix/ISE_DS/ISE/bin/lin/
Ezt most megcsináltam, túljutott ezen a részen. Viszont ez csak egyszeri beállítás, ha jól értem. Lehetne ezt valahogy állandóra megcsinálni úgy, hogy másnak ne zavarjon be?
Valamint még annyi a gondom, hogy csak simán az fxload futtatható állományát nem találja. Én sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #13452 üzenetére
Hopp, na ezt elfelejtettem megcsinálni, így már látja.
Viszont persze nem találja a telepített Xilinx fejlesztőkörnyezetet, gondolom valami környezeti változót kereshet itt:
sub find_xilinx {
my $ise = `which impact`;
$ise = qx(cd `dirname $ise`; /bin/pwd);
chomp $ise;
die "Cannot find Xilinx ISE installation directory.\n"
if $ise !~ /ISE\/bin\/lin$/;
$ise =~ s/\/bin\/lin$//;
die "Cannot understand Xilinx ISE installation tree.\n"
if !-d "$ise/spartan3e/data" or !-f "$ise/xcf/data/xcf04s.bsd";
$XILINX = $ise;
vlog("Located Xilinx ISE installation in $XILINX.\n");
}Csak nem igazán tudom, hogy mit.
-
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #13427 üzenetére
LOL
Bevallom, mivel sokan dicsérik mc-t, amikor elkezdtem linuxszal ismerkedni felraktam, de nem igazán használtam. Amikor egyszer-egyszer jól jött kétpaneles fájlkezelés, akkor Tux Commander segített, de nem igazán van rájuk szükségem. Ott a terminal vagy a Thunar.
Más témakör:
Meguntam a Firefox lomhaságát és mostanában Operát vagy Iront használok. Mivel FF-ben van elmentve minden username/password, ezeket jó lenne elérnem az Operában is. Direkt importra nincs lehetőség, most vagy megnézem az adatbázisokat, hogy manuálisan át tudom-e pakolni, vagy külső alkalmazást használok. Nézegettem pl. a KeePass-t.
Nektek mi a véleményetek, javaslatotok, tapasztalatotok ezen a téren? -
bambano
titán
válasz
Jester01 #13417 üzenetére
a pontosan melyik shellt is a pontosan melyik unixon?
(#13418) Siriusb: HOPPÁ. a -c -t azért szoktam kiírni, hogy biztosan a rövid listát adja az ls, de most, hogy kérdésed nyomán megint belenéztem a man-ba, kiderült, hogy tévedésben vagyok. az lett volna az eszmém, hogy a sima ls formátuma nem biztos, hogy ugyanaz minden unixon, ezért akartam a -c-vel rákényszeríteni, hogy csak a neveket listázza, vagy adjon hibaüzenetet. hát a debianon nem erre való az -c. így jártam
-
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #13264 üzenetére
sdb-nek sdb lenne szerintem, de elindulok ezeken. megnézem meg tudom-e nézni ezt a /proc/partitions -t, hasznos állatnak tűnik elsőre.
szeretem, hogy mindig kikreatívkodnak valami apró de lényeges változtatást.
egyébként a 3.2.2 ubi 10.04.4-en nagyon rulez, 0 modul szüttyögés meg fordítgatás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #13211 üzenetére
Nem adtam ki a megfelelő jogokat a su-nak, azért futott le hibával...
Lenne egy dropbear-es kérdésem is, ha lehet.
Most, hogy már a su megy, a root ssh elérést le akarom tiltani wan oldalon. Csak belső hálóról lehetne root-ként belépni, kívülről meg akinek van ssh joga.Viszont nem vagyok biztos benne, hogy jó-e így:
config 'dropbear'
option 'PasswordAuth' 'on'
option 'Port' '2200'
option 'Interface' 'wan'
option 'RootLogin' 'off'
config 'dropbear'
option 'PasswordAuth' 'on'
option 'Port' '22'
option 'Interface' 'lan'
option 'RootLogin' 'on' -
ReJim
őstag
válasz
Jester01 #13196 üzenetére
ezt nyomtam a beállítások szereksztése után:
/etc/init.d/networking force-reload
és ezt kaptam vissza:
Running /etc/init.d/networking force-reload is deprecated because it may not enable again some interfaces ... (warning).
Reconfiguring network interfaces...ifdown-t nem akarok nyomni, különben utazhatok 75km-t
most szépen működik is, a beállított értékre állt a kártya ip-je.
csak a dhclient még fut a háttérben -
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Jester01 #13176 üzenetére
Az eszköz amiről szó van, egy tp-link tl.wn321g v2 usb stick, A slitaz kernele 2.6.30.6, ezzel nem működik, és az androidos telefonom mobilnet megosztását sem tudja kezelni usb-n keresztül. Kipróbáltam más disztribúciókkal is, 2.6.33.2 kernellel biztosan működik mindkét funkció. Kerestem google-l megoldást, de csak ezt találtam, és nem segített rajtam. Gondoltam kernel cserére is, de ilyet még sosem csináltam, és én nem vagyok szakértő, némi ubuntu alapismerettem van csak, ezért nem álltam neki. De, ha valaki segít, és nem lesz rosszul attól, hogy esetleg szájbarágósan kell magyaráznia, akkor nagyon szívesen megpróbálnám a kernel cserét, mert tetszik a disztró, és őszintén sajnáltam, hogy nem tudtam beizzítani a hálózatot.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12773 üzenetére
"Valahogy úgy érzem azt hiszed én a debianra akarlak visszakényszeríteni."
Hihetetlen, hogy vannak még emberek akik nem tudják, hogy debiant kell használni
Miből gondolnék ilyet?
Nah de lényeg, van még Debian a lakásban, oda feltettem a Squeeze-s deb csomagot. Működik, de nem tudja megnyitni a /dev/dsp eszközt, mikor kiválasztom forrásnak a hangkártyát. (audigy1 van a gépben, nem is valami modern cucc)
A laptopon nem próbálkoztam, valszeg ott is ment volna így, de mivel heteken át nem javult meg a rendszer és nem is kaptam semmi tippet, hogy mitől lehet perces delay a programok megnyílására ami még terminálban is jelentkezett, töröltem.
Aztán feltettem pendrivera egy Live Ubuntu 10.04 lts-t, ott egyből tudtam telepíteni a szkópot, viszont nem vagyok vele elégedett, mert nem tudja megtalálni a jelet a bemeneten, gondok vannak a triggereléssel.Az utolsó ok, ami miatt nem erőlködtem, az az, hogy bár a Xilinx ISE minden verziója gyárilag támogatott Linuxra is, viszont a programot az eszközre letöltéshez kellő USB drivert valamikor a 2.16-os kernel idején csinálták és semmi mai Linuxon nem települ.
Van ugyan alternatív, frissített usb driver, de az meg nem látja az én Digilentes starter kártyámat, a Xilinx saját cuccaihoz készítették.
Ehhez a Digilent cég ugyan csinált külön letöltő progit Adept néven mind Windowsra, mind Linuxra, de a Linuxosnál csak egy telepítési leírás van, használati nulla, majd lehet írok a cégnek ez ügyben, mert más is leakad itt, hogy felrakta, de csak ennyi.*szerk: a 64 bites binárisoddal nem tudok mit csinálni, ahová kellene, ott a laptop procija csak 32 bites, így a Linux is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12751 üzenetére
Mivel más gond is volt, így nem erőltettem. Nem is igazán fontos, csak annyi lett volna a cél, hogy az asztali gépen csináljam a vhdl írogatást meg szintetizálást, addig a laptop mint szkóp ment volna, de igazából ezek elférnek egy gépen is. Aztán majd csak frissíti valaki a scope forrását.
bambano: Zamek a Pollackról, ha ez mond valamit. Persze h. ős Linuxos-e, azt nem tudom, de lelkes MS ellenes amióta csak ismerem és észérvekkel is alátámasztja az érveit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12746 üzenetére
Nálam gtk2 csomag 2.24.5-3 van. Ha jól értettem a googleben a dolgokat, a 2.2-es főverzió óta vannak gondok.
És Bambano:
Egy ős Linuxos tanította nekünk a Linuxozást, azt mondta, van rá valami shell script, ami bent tartja a funkció gombokat az mc ablakában Gnome alatt, de valszeg nem foglalkozott vele, mert KDE-t használt mindig is és ott nem volt ilyen gondja.
Én meg rászoktam KDE-re és megszerettem.
Semmi gondom nincs a Gnome-al (csak mindig elveszek a beállítások és az adminisztráció menüben a sok ikon között mire megtalálom amit keresek), de amerre haladnak ott a dolgok kinézet ügyileg, az nekem nem tetszik. Maradok KDE-s. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12743 üzenetére
A túl új GTK2 csomaghoz kellene valami patch, vagy frissíteni a készítőnek a forrást, mert így a make kiakad tőle. Írtam a problémát ebben a topicban is pár hsz-el lejjebb. Fedórás patch nem oldotta meg, más meg nincs.
Én meg KDE-t fogok használni, mert nekem az tetszik, valamint pl. alapból ha megnyomom a funkció gombok valamelyikét a billentyűzeten a terminálban futó MC-hez, akkor az végre is hajtódik, nem a terminál ablakot basztatja, mint Gnome alatt...
-
rt06
veterán
válasz
Jester01 #12736 üzenetére
nalad min?
nalam 3.0.4-hardened-r4mondjuk nalam koze lehet ehhez is
RELRO STACK CANARY NX PIE RPATH RUNPATH FILE
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/attr
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/basename
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/bash
Partial RELRO No canary found NX enabled No PIE No RPATH No RUNPATH /bin/bb
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/busybox
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/bzip2
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/cat
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/chgrp
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/chmod
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/chown
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/chroot
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/cp
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/cpio
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/cut
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/date
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/dd
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/df
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/dir
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/dirname
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/dmesg
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/du
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/echo
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/egrep
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/env
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/expr
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/false
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/fgrep
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/findmnt
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/fuser
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/gawk
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/getfattr
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/grep
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/groups
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/gzip
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/head
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/hostname
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/kill
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/ln
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/login
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/ls
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/lsblk
Full RELRO No canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/lsmod
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mkdir
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mkfifo
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mknod
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mktemp
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/more
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binmount
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mountpoint
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/mv
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/nano
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/netstat
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binpasswd
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binping
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binping6
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/ps
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/pwd
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/readlink
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/rm
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/rmdir
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/run-parts
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/sed
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/seq
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/setfattr
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/sleep
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/sort
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/stty
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binsu
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/sync
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/tail
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/tar
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/tempfile
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/touch
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/tr
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/true
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/tty
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /binumount
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/uname
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/vdir
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/wc
Full RELRO Canary found NX enabled PIE enabled No RPATH No RUNPATH /bin/yes -
MacCaine
őstag
válasz
Jester01 #12605 üzenetére
"de az írásra még mindig sok panasz van (tipikusan belassulás)"
A 10.04lts-el nem tapasztaltam ilyet, pedig elég régóta nyüstölöm. Lehet, hogy valami kiforratlan cucc miatt lassul be.
"Alap live cd mód értelemszerűen például nem ír egy byteot sem, ramdisket használ."
Ez egy jó 5let, de akkor nem kell hozzá pendrive, ott a CD. Meg mi van akkor, ha telepíteni akar valamit?
A biztonsági mentéssel egyetértek.
-
-
OddMan
őstag
válasz
Jester01 #12605 üzenetére
Hát én szívesen csinálnék biztonsági mentést, de 6-7TB adatról azért ez nem egyszerű, mert iszonyatos anyagi vonzata lenne. Persze a fontos dokumentumokról én is készítek mentést, de az csak pár giga. A pendrive-os dolgot meggondolom. Az Intel-nek már van olyan 35W-os procija, ami rendes alaplapba (LGA1155) megy bele és azokon már van legalább 6 sata port így szerintem nem lesz gond. Az NTFS-re való írással kapcsolatban viszont most picit elbizonytalanodtam.
-
smfb
csendes tag
válasz
Jester01 #12576 üzenetére
A puppy fórumán azt az infót kaptam, hogy ott hibáztam, amikor logikai helyett, primary-re állítottam az ext4-et, mert így létrehoztam az XP mellett egy másik elsődleges partíciót. Ennek a tükrében mi a meglátásotok, illetve egy nagyon naiv kérdés: ha fogom az ext4-et, és újra formázom, ezúttal logikai-ra, akkor az nem oldja meg a problémámat? Igazából még azt nem vágom, hogy azzal, hogy a 8GB ext4-et én átállítottam Primary-ra, miért ütötte ki a két tőle teljesen független NTFS részt? Azok most akkor törlődtek, vagy mi lett velük?
-
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #12290 üzenetére
Megnéztem:
-deactivate
This tells xscreensaver to pretend that there has just been user activity. This means that if the screensaver is active (the screen is blanked), then this command will cause the screen to un-blank as if there had been keyboard or mouse activity. If the screen is locked, then the password dialog will pop up first, as usual. If the screen is not blanked, then this simulated user activity will re-start the countdown (so, issuing the -deactivate command periodically is one way to prevent the screen from blanking.)xset-ről el is feledkeztem. Mondjuk talán ebben az esetben az első megoldás jobb, mert nem kell dpms-sel is foglalkozni.
Ez a kill $! parancs az összes futó scriptet írtja, vagy csak az aktuálisra vonatkozik?
-
aag
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Suzuki topik
- iPad topik
- Videós, mozgóképes topik
- OLED monitor topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest