- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #16283 üzenetére
Kösz! Közben az Askubuntun segítettek, és megsúgták a megoldást (lehet elfelejtettem ide kiírni?).
A lényeg, hogy a Metamode -ot nem érdemes használni. És ha nem az van megadva, akkor a cvt -vel generált Modeline is működik... Valamint rosszak voltak a frekik a xorg.conf-ban. Csak ennyi... De azóta van 1280x768, 720, és 1440x900 isA tiéddel se ment volna, mert abban sincsenek lefixálva a mode-ok, és a driver saját hülyeségét nyomta volna
Ezért is nem ment a saját gépemről átrángatott xorg.conf -al, mert pl. abban is metamode-ok vannak.
-
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16265 üzenetére
A nagyobb disztrók úgy csinálják, hogy kiszúrnak egy kernelverziót és arra építik a disztró adott kiadását. Erre rápakolják az általuk szükségesnek vélt javításokat, és kész. Volt már rá példa, hogy közösen kiválasztottak egy kernel verziót, kinevezték long term supported kernelnek és arra építették a disztrókat. (meg olyanra is volt már példa, hogy kiválasztották, azután szétcsúszott a dolog
pl. kiválasztották a 2.6.16-ot longterm supported kernelnek, ezért is volt belőle vagy 69 verzió, de végül mégis a 18-asra épültek a disztrók).
Nagyobb kernelcsere csak nagyobb revízióknál divat.
Szerk: nem lehet állandóan kernelt cserélni, mert az userlandot folyamatosan hozzá kellene faragni, az meg nem triviális. pl. a hibernálás környéki dolgokat, udevet, ilyenek.
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #16242 üzenetére
DSL linux megnyitva firefox egy lap (ph fórum) 47mb ram használat. Darabosan görget. Hát ennél azért win2000 gyorsabb volt. Videókari lesz a gond, 1440x900 32biten sok neki.
Youtube egyáltalán nem megy, de nem is várom el egy 500-as géptől.
Kb olyan így mint egy 1ghz-es celeron Xp sp3-al 256 ramon. -
válasz
CPT.Pirk #16242 üzenetére
Memtest nem indul el, kiírja hogy loading és ott megáll. Különleges egy gép ez. (röviden szar)
Hagyom a francba, megy a DSL másik rammal ez már elég a használathoz.
DSL-t én használtam 32mb rammal is, ha netezni kell ahhoz elég 128-256 is.
Amúgy is ez HP gép, köztudott hogy csak a saját ramjaival képes normálisan működi vagy már azokkal sem. Inkompatibilitás csúcsa ez a gép. -
válasz
CPT.Pirk #16234 üzenetére
A logo sok mindentől nem jelenhet meg, de mondjuk nem hülyeség, amit mondasz...
Viszont fejlemény, a saját gépemről átrángatott xorg.conf -fal már legalább 1280x1024 van... Igaz, csak nyílt drájverrel, de az ugye nem gond (hamarosan csak azzal fog menni).@bambano : Lubuntunak elég. Mondjuk az 500MHz meg kevés. (Debianoknak is elég, amúgy.)
Igazából ha procierő van, akkor 256Mb-al is elvan egyszerűbb dolgokra (tapasztalat), de 500MHz...
360 meg gondolom kerekítve... 256+64+32Mb-os modul pl. Persze pont annyi sosem lesz. De simán lehet, hogy hibás, a hibákat simán okozhatja.@DeeJay : Memtest rendben?
-
-
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16227 üzenetére
szerintem modeline-t pont nem kell generálni, azt szedje le a monitorról.
a felbontások közé kell felvenni azt, amelyikre szüksége van.Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Általános videó kártya"
Monitor "Általános monitor"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1200" "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection -
-
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15854 üzenetére
Igen az is egy járható megoldás, de akkor az eredeti méretű img fájllal kell kezdeni (ami ha jól értem nálad 2GB). Ha ez megvan, akkor lehet benne átméretezni a fájlrendszert és a partíciót, végül pedig visszavágni az img fájlt.
Az átméretezősdiben én nem nagyon bízok, inkább a megfelelő méretű partíció létrehozását, formázását és sima másolást részesítem előnyben (ahogy az előző hozzászólásban írtam).
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #15819 üzenetére
bar nem probaltam ki, de en is hasonlokeppen ertelmezem (sot, csak terminalbol van ertelme futtatni, elerni webui-n keresztul lehet)
de mindjart adok neki egy probat, kivancsi vagyok arra a "small footprint"-re, amit meg windoze alatt be lehet kamuzni, mert maskent jelzi a memoriahasznalatot, de linux-on nem rendszermemorianak, hanem a process-hez tartozonak latszik az mmap altal hasznalt operativ tar
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15788 üzenetére
Alapvetően nem használom csak valamikor régen kipróbáltam ezért nem nagyon emlékszem mit csináltam és hogy volt-e bármi probléma. Egyébként a vainfo ezt adja:
libva: libva version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/local/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDAz xvba-va-driver csomagot felraktad?
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15781 üzenetére
Xorg.log
[ 38.485] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 38.486] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 38.573] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 38.575] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 38.575] Module class: X.Org Video Driver
[ 38.576] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 38.576] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 38.576] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 38.579] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 38.579] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.98
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jun 11 2012 11:57:59xbmc
libva: libva version 0.32.0
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/local/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0(AMD 605e 2.3GHz, HD5770)
-
Vladi
nagyúr
-
ludla
őstag
válasz
CPT.Pirk #15714 üzenetére
Köszi még debiant nem használtam soha
de most virtualboxba felrakok egyet és át nézegetem mi hogy van benne.
Ezt kellet leszednem? http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.6/i386/iso-cd/debian-6.0.6-i386-netinst.isoNa felment a telepítés de nekem Gnome felület lett nem tudtam választani felületet.
-
robagp
tag
válasz
CPT.Pirk #15637 üzenetére
Azt hiszem meg van a gond, csak nem tudom hogyan orvosolhatnám.
Ha jól értelmeztem a külföldi fórumokat a tl-wn727n ben broadcom chip van, és ezzel a chippel van a linux minth -nek gondja.
Elvileg le kell tölteni két dolgot, csak itt jön a gond, hogy kb 10 mp -re van indítás után internetem, és annyi.
Vagy win alatt leszedhetném, de fogalmam sincs mit, és honnan, no és aztán hogy mit kezdjek vele.
Tehát a kérdésem: valaki meg tudná kukkolni jól értelmeztem-e, és ha igen mit tudok tenni?
Tudom a fórumban írnak ezt azt, de nekem kínai, esetleg ha egyszerűbben, vagy lépésenként...itt van 2 oldal ahonnan lestem:
http://www.youtube.com/watch?v=tBSnIScnq5c
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1914995 -
robagp
tag
válasz
CPT.Pirk #15619 üzenetére
Iso -t kiírtam cd-re v dvd -re attól függ mekkora volt a mérete.
A miértet én sem tudom!
A hardware-val semmi gond.
Ubuntu 11 azt hiszem még elindul, az újak már nem. Minth szó nélkül elindul live -ban.
Fedora csak egy fekete képernyő, és a többi is hol itt, hol ott akad el betöltésnél.
A kis laptopomon elindul ugyanaz a cd v dvd.
Valamelyik hardware-t nem szereti szerintem a linux /nem hibás, csak nem linux kompatibilis/. csak ez lehet az egyetlen értelmes magyarázat. -
Jester01
veterán
-
-
válasz
CPT.Pirk #15571 üzenetére
" Az effekteket a GPU számolja, nem a CPU, hát akkor meg mi lassulna?"
Nemtom, de ha kikapcsolom az effekteket gyorsabb, ha bekapcsolom lassabb. Eddig mindegyik 3D asztallal ez volt. Tehát valami hatása mindenképp van." Mai viszonyok közt kevés olyan masina van, amire ilyen lxde szintű DE-t kellene rakni, mert érezhető előnye lenne tőle."
Azért még sokan használnak öregebb gépeket. Meg van akit az zavar, amíg az effekt lemegy, de ez meg ízlés kérdése. -
válasz
CPT.Pirk #15560 üzenetére
MS marketing részleg?
De különben ja, vagy szép valami, vagy rohadt gyors. Kinek mi a preferencia.
Izom gépen is van, aki LXDE-t használ, mert az gyorsabb.@Speedfire : Meg az asztalt alig látod, amikor megy a gép. Melóhelyen van olyan, hogy a usernek odateszek valamit az asztalára hálón keresztül, és szólni kell neki, mert ha nem mondom, hogy ott van, akkor pár nap múlva kérdez, hogy hol a cucca?
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15560 üzenetére
de a használati élményük is konvergál lefelé...
Mifene?! Csak nem váltani akarsz iOS-re, ott állítólag igen jó a felhasználói élmény.
Az ilyet sosem értettem meg. Ha kiszolgálja az ember igényeit, akkor miért is kell, hogy effektes legyen egy desktop? Nem az nézegetem. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15556 üzenetére
Milyen ablakozóval volt?
Illetve a felesleges cuccokat leszedted? rsyslog.d és barátait?
Írtam is, hogy ki kell rendesen herélni. Olyankor cli-n elfut kb 30mb rammal is. 64mb rammal már lehet 11 statikus oldalt is futtatni rajta.
Egy jó ablakozóval meg sok ramot lehet spórolni.
ludla: Még videó is van hozzá. [link]
Még 1, remélem valamelyikkel összejön. [link]Amúgy több rammal tényleg egyszerűbb lenne.
-
válasz
CPT.Pirk #15498 üzenetére
@bambano : Na most nézegettem. Van olyan user, aminek az uid és gid-je is azonos a két rendszeren, és a diskless kliens mégis azt mondja, hogy ismeretlen a home/usernév tulajdonosa :S
Still googling, de ez eléggé khm, meredekAz nagyon helyes, ha nincs.
Én is ott szívtam be, hogy csak azután olvastam róla, hogy behúztam a Kmail alá a levelezésem, azt meg nem szívesen exportálgatom ki-be.
Erre a telepítésre marad az Akonadi, következőből (ha sikerül összeborítani a rendszert, de nem) majd kimarad...
Amúgy nem is a RAM miatt, mert az van, negyedét használja így is, csak rengeteget reszeli a winyót. -
ludla
őstag
válasz
CPT.Pirk #15442 üzenetére
Ez a Manjaro elég jónak tünik xfce felülettel, viszont létezik belőle magyarosított verzió? vagy lehet magyarra váltani a felületét?
Az Arch-ot nem sikerül Virtulboxban elindítanom csak konzolos felület jön be és ott a root folyamatot adja be, innen fogalmam sincs mit kellene tovább. -
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15427 üzenetére
Ha odajutsz, akkor azért fussuk le a köröket itt, hátha mostmár nincs gond a nyílt driverrel. Elég gyorsan fejlődik, egyik évről a másikra is szitetket lép.
Nem feltétlenül kell újat sem venned. Vannak régebbi, hosszú ciklusú disztrók. Centos 6-on simán van legacy driver. Meg lesz még vagy 7-8 évig.
Ez linux, itt nem kell vásárolnod. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #15109 üzenetére
Ubinál volt, h az ajánlott/alapértelmezett a 64bites lesz, gondolom pár év és "kivezetik" a 32 bites OS-t... de konkrétan ilyent másról nem tudok. Mondjuk ezzel a régebbi gépekre nem lehet feltenni, de ahogy cserélődnek a HW-k ez nem akkora baj (főleg nyugaton, ahol azért nem akkora tétel egy új konfig)
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15052 üzenetére
"Hát így élünk mi itten!
Fentről félve les az isten"Már ha vágod.
S hogy miért aktuális? Mi egy kis közösség vagyunk. Ha valamit akarunk, akkor csinájuk meg magunknak.
Kérd meg bambanőt, hogy írjon címlaposat a blogoutra, kis történeti összefoglalóval, néhány tréfás anekdotával.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #15026 üzenetére
feltöltöd gmail accountodra, és onnan nyitod.
Duke Nukemre is vártunk bő egy évtizedet (kár volt...), de azért az más. OS-nél csinálhatnának azért pár kiadást, meg egy testinget, kész, de ez, h majd amikor... engem nem nyugtatna meg. Másik véglet az Ubuntu, akkor is kiadják, ha még félkész sincs... de legalább van pár bevállalós tesztelőjük
-
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #15011 üzenetére
de, mert azokat a karaktereket, amiket nem tud értelmezni, azokat ?-lel helyettesítheted.
másrészt meg lehet, hogyha locale-t váltasz, akkor értelmes karaktereket láttál volna
Szerk: harmadrészt meg a sok G-s fájlt elmozgatva egy ideiglenes könyvtárba, visszavezetted volna a feladatot arra, amit már megoldottál
-
F34R
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14912 üzenetére
ja hogy jah , a gparted ( g a gnome-t ) neked ugyanaz nyilvan kde kornyezetbe akkor sorry rosszat ajanlottam.chakrat nekem is valamiert rosszul irjak meg usb-re a creatorok , legutobb pl: pendrivelinux-al ment csak valamiert a kernel utan nem akart betolteni, es ugy tudom az megtartotta a fat32-t.
jartam ugy is mint ahogy te , egy ismeroshoz kellett elvinnem mert nem volt akkor keznel windows es csak o tudta megformazni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Android játékok topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen autót vegyek?
- E-roller topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Formula-1
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest