Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Megérkezett Európába a Soundcore Space 2 fejhallgató
- Hivatalos a OnePlus Watch 4
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Mobil flották
- iOS alkalmazások
- Microsoft Rewards
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xabolcs
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mindenkeppen probald ki a zstd-t az elkeszult menteseken!
Akar ugy is, hogy forrasoldalon kikapcsolod a tomoritest!Gyorsnak biztosan gyors lesz, de hogy hoz-e valamit (illetve eleget), az majd kiderul!

Az mondjuk még kérdés hogy linuxra mi az a mentő szoftver amely a teljes rendszert menti image szintén?
Dehogy kerdes!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
hcl kollega a napokban megirta (GPT diszk kisebbre klónozása), hogy a dd mindenre jo!
Egyebkent tenyleg nem ir hulyeseget: ha szepen kulon van valasztva a mento rendszer a mentett adatoktol (pl. particiok, lemezek), akkor tenyleg eleg nehany jol iranyzott dd parancs az image alapu menteshez.
(Ennel a mentesnel pedig mindenkepp probald ki a zstd-t! Meg fogsz lepodni mennyit tud jelenteni egy lightweight tomorites (lz4, zstd)!
)
Illetve itt is tud mukodni az inkrementalis mentes (fajl alapon): pl. rsync -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt kihagytam hogy Veeam Agent Free → SMB share
Azaz nem repo-ra megy (mert az csak 10 kliensig ingyenes de nekem több van) csak egyszerű fileírás van, veeam server nincs. -
xabolcs
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mikozben erkeznek a meghajtok, nezd meg, hogy hogyan tomorodnek a mentett fajlok zstd-vel!
Ha szepen, akkor akar valthatsz is ZFS-re (es akkor kaphatsz automatikus tomoritest), vagy csak siman vegigmesz a mentett fajlokon es mindegyiket zstd-vel tomoritesz!
Nem csak hatekony tud lenni, hanem gyors is!
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De az a hely, ahova a weeam leteszi a mentett fájlt, annak nem kell ntfs-nek lennie, mert a backup kimenete egy fájl. A linux szerver viszont nem szereti az ntfs-t, úgyhogy ilyenre backupot bízni elég nagy kockázat.
A weeam ntfs optimalizálása egyébként az, hogy a nem foglalt blokkokat nem menti. Szerintem ez egy mérsékelten hasznos opció, ennél van jobb beépített cucc a windowsban.
A netinstall nem a szerver/user verzió, meg hasonlók. A netinstall az a telepítő verzió, ahol maga a telepítő kizárólag azt a néhány cuccot tartalmazza, ami a telepítéshez kell, és minden, amit telepít, azt közvetlenül a netről húzza le. Így lehet azt megoldani, hogy a netinst telepítő a helyi telepítő méretének tizede vagy még kisebb.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ne keverjük ide a debian netinstallt, az egy másik kérdéskör.
Nem volt a kezemben még weeam, szerintem nem is lesz, de attól, hogy a mentés forrása ntfs, a backup tároló területnek nem kell ntfs-nek lennie. A weeam webje szerint a mentő szerverük linux alapú. A linuxos ntfs fájlrendszerekben én nem bíznék.
Az összeszedést úgy érdemes csinálni, hogy a windowsos gépeken nem fut semmi, ami mentést csinál, hanem ki van exportálva ("meg van osztva") az a könyvtár vagy diszk, amit menteni kell, és a linux szerver azokat a megosztásokat menti linux alapon. A vírusok terjedésének akadályozása szempontjából ez jobb megoldás, mint a windowson futó mentés. Exportálni lehet smb-n vagy nfs-en.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De van opció a telepítésnél ki lehet választani mit akarsz csinálni.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A mostani telepítés működik és ellátja feladatát de nem optimális, hagyom menni egy hétig tesztnek.
Kezdem összerakni az utótját:
Nfts helyett ext4. A hagyományos hdd-k már aránylag sokat futottak (~3000 nap) így amúgy is cserések és van pár sas vincsim ilyen célra kevesebb futással.
linux mint helyett ubuntu server
minden guit hanyagolok, (webmin se lesz mert ahogy ásom bele magam látom hogy egy bughalmaz) -
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"bár tudom nem szervernek való, jó lenne ha lenne neki szerver verziója": ??? mitől nem való szervernek?
A gui-t nem lehámozni kell, hanem nem kell feltenni.
Fogsz egy debian telepítőt, és felrakod úgy, hogy amikor a szoftverkörnyezet kiválasztását kéri, akkor nem jelölsz ki semmit. Utána kikapcsolod a recommends-et és annyit raksz fel kézzel, amennyi kell.A mentéseket úgy érdemes, hogy a szerver szedi össze a mentendő gépekről, erre vagy nfs vagy smbtar javasolt. Nyilván nem ntfs-re, hanem ext4-re érdemes menteni. Ha sok a hasonló fájl, akkor megfontolandó lehet a zfs.
Webmin-t és hasonlókat erősen javasolt kerülni, most is pocsék hírük van a korábbi biztonsági hibák miatt.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
én sem varázslókat emlegettem, hanem sima copy-pastét.
"Outlook nem enged felvenni két azonos emailcímű levelezést, nem tudok csak úgy másolgatni.": rendben, majd szólok a főnökömnek, hogy amit az outlukkal csináltunk, az nem működik.én kihaló vas ellen a virtualizálást használom. mondjuk ms-t nem csináltam még, de ősrégi redhatet már igen.
tehát ha eldöntötted, hogy úgy akarsz nem exchange-t használni, hogy exchange-t használj, akkor a zentyal kottáját kell első körben elolvasnod.
szerk: "Szóval nekem ami bevállt az exchange szerverkonzolba new mailbox requrest pst be kimeneni az összeset majd odamenni a kliens géphez és adatfilejént felhúzni. (vagy pst-t feltölteni o365-be)": kliens gépen levelezést tárolni az álmoskönyvek szerint bazira rossz ötlet.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
a webmint nagyon-nagyon gyorsan töröld le, mielőtt feltörik vele a géped.
a postfix szerintem jó mta-nak.
mit értesz azalatt, hogy exchange-t tud-e?"Az átállást megoldanám pst-k lementésével és visszacsatolásával a kliens oldalon": én ezt túlbonyolításnak érzem. az outlook is tud leveleket másolni, felcsatolod a régi meg az új postafiókot egyszerre és egyszerűen áthúzgálod a levelezéseket.
webmailt nem láttam normálisat az utóbbi időben, de lehet, túl finnyás vagyok. központi jelszótárolásra én postgrest szoktam használni, az ad-s integrációt sose teszteltem. viszont az se biztos, hogy baj, ha nem ugyanaz a jelszó a levelezésben, mint az ad-ben.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
nem kell hogy exchange funkciókat tudjon
vs
exchange-t tudhat valamelyik
Szoval melyik?
-
Osiris
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hasonló problémám van egy multifunkciós eszközzel ami hp L7680. A digitális irattár nevű feature, ami szintén a hálózatra mentené a scannelt dolgokat, csak windowsos megosztással működik. A probléma ha jól emlékszem úgy jelentkezik, hogy mikor nem egyetlen oldalt scannel, hanem többet és egy pdf-be akarja menteni, akkor egyszerüen megáll és nem tudja menteni a dokumentumot.
Sajnos megoldást nem sikerült találni erre a problémára. Jelenleg egy win xp-t futtató virtuális gép szolgáltatja a megosztás a linux szerveren és ez a win-es megosztás van felcsatolva a scannerre, így megy... -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Na, végre eszembe jutott, Slitaz ami még jó lehet neked! Egy próbát megérne. Hasonló kategória, mint a TCL, csak kicsit talán oprendszerebb kiállású

-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jeh, végre valaki komolyan használja.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Bár gondolom ismered, de ha nem, kapj le egy adblock+ kieget a rókához, sokat segít rajta ilyen gyenge gépen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nem kizárt, hogy ráfér!

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Na várj, a DSL-ben valami ótvar régi Firlefranc van...
TCL-t nem próbáltál? Egész új dolgok vannak rá. Meg van még pár ilyen nagyon kicsi, 30-60Mb-os disztró, amiket még fejlesztenek, és van rá friss SW. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
@Bambano : Azt hogyan? :S Nem vagyok otthon xorg.conf -ban :S Beírtam neki, hogy 1280x720, meg 1440x900, de nem érdeklik :S
Akkor a Hiren's boot-ró a Goldmemoryt, vagy a Win7 memtesetet.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
szerintem vinyó meg swap nélkül nem fog elmenni egy modernebb linux sem 360 mega ramon. nem is tudom, hogy lehet összeszedni 360 mega ramot, lehet, hogy hibás valamelyik modulod?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Villanyszerelés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- ingyenes webtárhely és játékszerver
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 50.000 ft
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÚJ 16" Dell Precision 5690 - Intel Ultra 7, 16 mag, 32 GB RAM, 512 GB SSD, RTX A1000 6GB 27% ÁFÁS
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMW16GX4M2Z3200C16
- 216 - Lenovo Legion Slim 7 (16IRH8) - Intel Core i7-13700H, RTX 4060 (ELKELT)
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4660
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)