- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
dabadab #5484 üzenetére
talaltam par tesztet es ott az xfs-t javasoljak, bar a procihasznalata picivel nagyobb az ext3-nal, viszont nagy fastrukturakon gyorsabb volt (letrehozas, kereses, stb). sosem hasznaltam. viszont masfel-ket evesek az altalam latott tesztek, azota valtozhatott is a dolog.
lehet legjobb az lenne ha a sajat vasadon probalnad ki (ha van lehetoseged). vagy egy masik vinyoval, esetleg egy felszabadithato particioval, mert adott konfigon is mulhat. -
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5329 üzenetére
Ihh, igazad van. Több évig egyszál gépem volt, mindig úgy használtam, hogy én gépem, én IP-címem.
Konkrét szerverként is működik, a belső hálóra mindenféle szemetet kiszór (samba, ntp, meg ami perverzió időnként eszembe jut). De értelek.Nem jó ötlet, de olymindegy, hiszen kívülről senki nem tud név alapján elérni, nincs regisztrálva. Postfix-szel meg szenvedtem régebben, és az össze-vissza mail server, mail client beállításaimnak az tett a legjobbat, ha eleve a szolgáltatóm doménjébe tartozom.
De győz az ego, lefgyen minden Sipi.Köszönöm.
P.S.: sima LIRC nem bohóckodás, egyetlen macera a távirányító beállítása, de pl. a Hauppauge-m megvolt már előre. Még kész lircrc-ket is le lehet tölteni innen-onnan, alkalmazásokra hangolva.
Sipi
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #5324 üzenetére
a letoltes tobb szalon tortenik egy file eseteben, igy gyorsabban jon le a cucc es cserebe egy masok elol zabalja fel a slot-okat (emiatt sokszor tiltjak is, mert unfair-nek tartjak)
az emlitett strongDC a nagy favorit windoze-ra, az file-onkent 10 szalat enged, ha jol emlekszem
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5326 üzenetére
Neem, neve sipipc, doménnek megadtam a szolgáltatóét (hadd örüljenek
).
Arra értettem, hogy egyes alkalmazások a gép nevét pingelni akarják, vagy lekérdezni, hogy él-e. Egy sima asztali gép esetén a hosts-ban nincs semmi, csak a localhost 127.0.0.1, a gépnév pedig a hostnamer-ben van megadva. Ergo ilyen esetben pingelheted a sipipc-t, hiszen az nem egy címmel rendelkező gép neve.Emiatt kellett anno betenni, hogy a sipipc is legyen 127.0.0.1, ekkor a KDE valasmilyen szolgáltatása nem állt le percekig a sipipc után kutatva.
Ha így átírom, akkor viszont 192.168.1.1 lesz a sipipc, a klienseknek is, a szervernek is. De a szervert, amikor használom, nem a belső háló érdekel, hanem az internet, az xmltv onnan kérdezi le az adást, stb. Ekkor bekavarhat-e valamit, hogy a sipipc nevű gép, ha pingeli magát, 192.168.1.1-et kap, holott az ő ip-címe inkább a ppp-s cím.
Infrát nem akarod kipróbálni?
Távirányítóval vezérelt laptop...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5322 üzenetére
Mekkora ökör vagyok... Köszönöm!
Remélem, a szervernél nem kavar be, hogy saját neve a belső hálózat címe egyben. Mert papíron ugyan szerver, de egyébként erőteljesen dekstop-gép (meló, játék, tévé, videó, audió).localhost: rengeteg helyen azt láttam, hogy a hosts-ba 127.0.0.1 néven gépnév gépnév.domén localhost kell, hogy kerüljön. (Úgy emlékszem, a KDE-nek volt valami óhaja, ha nem így adtad meg, piszkosul belassult.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5316 üzenetére
Közel jársz.
Szóval otthoni "szerver" dnsmasq, ez a DHCP és a DNS forward cache is. A dnsmasq osztja a netet a klienseknek. Egyszem kliensem jelenleg networkmanagerrel kapja az észt, elküldi a HOSTNAME-ben tárolt saját nevét, erre kap egy IP-t és minden egyéb hálózati beállítást. (Mondjuk alapban ez sem ment, a dhclient nem küldött nevet, de megoldottam.) Így a dnsmasq saját cache-ében benne lesznek a kliensek nevei, címei is. A szerver minden rácsatlakozott klienst ismer, és saját magát is. A klienseken be sem raktam a hosts-ba a saját nevüket, mert a DHCP úgyis leosztja az IP-címmel együtt.
A szerver azonban gázos. Nem tudom berakni a hosts-ba a saját nevét, mert ppp-vel kapja a szolgáltatótól a címet, az pedig dinamikus... A hosts-ban most csak sipipc 127.0.0.1 szerepel, ennyi fix infó. Ezt egyrészt nem adja át a klienseknek, másrészt ne is adja, mert minden kliensemnek ugyanaz lesz a localhost neve.
Sipi
-
GD
őstag
válasz
dabadab #5311 üzenetére
"rájöttem" hogy az mp3 nem fog szólni mind a 6 hangfalon.. win-ben is kipróbáltam..
van valami sorrund plugin winampra de ló&@#..
ac3-as vagy 5.1-es hangok mentek ahogy illik
mondjuk attól nem voltam boldog lhogy alsa-val és nem esd-vel, mert ha két alkalmazés is hangot akart gerjeszteni, egyformán hangosodtak, halkultak
továbbá a hangerő vezérlés tálcáról nem ment (gnome volume manager) a master hangerőt az adott progi uralta el..azt nem értem az mplayer hogy csinálja a fake mp3 sorrundot...
raid (kernel?) bug miatt ideiglenesen feldobtam egy zixpét..
várom a stabil ubi 8.04-et..
de addig kísérleti vinyón már képbe akarok keveredni a LIRC megoldással.. -
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5309 üzenetére
Rendes otthoni LAN-t szeretnék... Haver jön, win vagy lin, bedug, kap IP-t, a szerver tudni fogja, hogy az a nevű gép milyen IP-t kapott, tudja pingelni, és a csatlakozott kliensek is ismerik a szervert névről. Nem kérhetem meg gipsz jakabot, hogy írogassa át a host fájlt.
Sipi
-
Surv
tag
válasz
dabadab #5264 üzenetére
Azt hiszem sikerült.
Kellett a segítségetek is. De a jogoknál nem az volt a baja, hogy nem volt jogom írni, hanem elrontottam szerintem a paraméterezést.Amikor célnak a korábban felmountolt disk logikai nevét adtam meg, már nem aggódott és megcsinálta.
Tehát célnak a /mnt/windows/backup.000 útvonalat adtam meg, mivel korábban parancssorban a mountolásnál az ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/windows paranccsal mountoltam.
Köszi mindenkinek.
-
GD
őstag
válasz
dabadab #5213 üzenetére
köszönöm!
elvolt baxva egy dugó dugás a pc seggébe..
most az mplayer, mivel a confba beírtam:ao=alsa:device=ch51dup
channels=6így a filmet, ac3-as, meg mp3 zenét is kb úgy játszik ahogy szeretném
de önálló mp3player pl: xmms, audacious,amarok csak az első két "kicsin" szól..
próbálgattam az alkamazások alsa configjában variálni eddig kevés sikerrel
mindegyik máshogy néz ki, ha valamelyik fentvan nálad is, akkor tudsz súgni mit kellene állítani? -
GD
őstag
válasz
dabadab #5202 üzenetére
köszi, megnézem, gyűlnek a sörök neked..
ps: tegnap még nem ért hozzám az infracucc.. ájlávmagyarposta..az lenne a cél hogy ami csak stereo, az szóljon úgy 6 hangfalon, de ami esetleg ac3, vagy dvd 5.1 hang, az meg használja úgy.. gondolom ez nyílvánvaló, csak nincs nagy rálátásom erre az egész alsa témára
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5169 üzenetére
itt az altalam picit modositott initscript (az eredeti itt talalhato, ez pedig megint az enyem highlight nelkul)
ami itt szamit, az ez a ket sor:
98. su -c "screen -ls | grep -sq "\.${srnname}[[:space:]]" " ${user} || su -c "screen -dm -S ${srnname} 2>&1 1>/dev/null" ${user} | tee -a "$logfile" >&2
93. su -c "screen -S "${srnname}" -X screen ${DAEMON} ${options} 2>&1 1>/dev/null" ${user} | tee -a "$logfile" >&2elobbi megnezi, letezik-e az adott user-nek megfelelo nevu screen session-je, s amennyiben nem, ugy letrehoz egyet az adott nevvel
utobbi pedig az adott nevu screen session-nek atadja a kivant parancsot
ez utobbi normalisan igy nezne ki:su -c "screen -S torrent -X screen nice rtorrent -o -import 2>&1 1>/dev/null" usernev | tee -a /var/log/rtorrentInit.log >&2
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5156 üzenetére
ha kezzel inditom, s elobb az umask 0002 parancsot adom ki, majd inditom az rtorrent-et, ugy jo, viszont az initscript-be nem sikerul belepasziroznom
viszont sajnos az init script-be nem sikerul belepasziroznom
bar nem vagyok benne biztos, ugy sejtem, hogy a problema abbol adodik, hogy az initscript letrehoz adott felhasznalo szamara egy screen session-t es abban inditja az rtorrent-etha jol fogom fel a dolgot, akkor csak futtathato allomanyt adhatok meg a screen-nek, hogy hajtsa vegre, s az umask-ra azt mondja, hogy: cannot exec 'umask': no such file or directory
es akkor most olyan kerdes jon, amiert elore is elnezest kerek:
ez az umask micsoda?
merthogy a which sem talalja
valamilyen belso parancsa a shell-nek?
illetve hogyan tudnam, a fenti problemat athidalni? -
n00n
őstag
válasz
dabadab #5160 üzenetére
Köszi szépen! Sikerült!
Azt viszont magyarázátok el nekem, h a root jelszavamat csak akkor fogadja el terminálon ha numpadnál írom be. De ez miért van?
És most közben eszembe jutott egy probléma ami régóta foglalkoztat, elromlott az öcsém gépén az usb-s egér. És most egy ps2-eset használ, de az az enyém és visszaveszem tőle, amig nem vesz új usbset addig egy com-osat akarna használni. Csak az a baj hogyha bedúgom nem ismeri fel, egy ezer éves egér, driver nincs hozzá, XP felismeri egyből. Ötlet?
bambano: Nem mountolt fájlrendszeren használtam. Vagy az annak számít amin a rendszer van?
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5147 üzenetére
es ezt hol?
ha az rtorrent konfigjaba teszem (ott van is egy umask = 0002 sor), az csak a letolteskor letrehozott konyvtarakra/file-kra vonatkozik
globalisan (de meg csak user fuggoen sem) pedig nem szeretnemtudom valahogyan kizarolag erre az egy socket-re (esetleg a szulokonyvtarara oroklodoen) alkalmazni?
-
GD
őstag
válasz
dabadab #5128 üzenetére
azért igyekeztem távoltartani magam a soros témától mert egyre kevesebb alaplapra teszik rá.. notebookról meg ne is beszéljünk.. de ha csak így tudok elérhető megoldáshoz jutni akkor kompromisszumot kötök
tudnál pontos linket küldeni milyen vevőd van? és utána elvileg bármilyen típusú távirányítót tudok használni? esetleg később supportolni tudsz engem amíg beindul a dolog?
-
jFox
addikt
válasz
dabadab #5025 üzenetére
Hi!
Ha alt+tab-ot nyomok, akkor középen feljön egy kis ablak, és abban pörgeti az ablakokat, kis méretben, hogy ne csak a neve alpján tudj tájékozódni, hogy mi is az, hanem a képét is látod kicsinyítve. Szóval nem haszontalan.Amúgy én is jobban kedvelem a letisztul ablakkezelőket, mint pl. az Enlightenment, vagy Fluxbox.
Üdv
jFox -
escie
őstag
válasz
dabadab #4829 üzenetére
van egy sanda gyanum, hogy a szerver egyszeruen elhajitja a kapcsolatot, se puszi, se pa, igy nem sokat tud az rdesktop sem cizellalni a dolgon.
amolyan, racsapja az ajtot kategoria. nem mond semmit, csak racsapja.
ahogy ismerem a ms piaci, es egyeb kornyezetben tanusitott magatartasat, siman el tudom ezt kepzelni. szerintem nem az rdesktop fejlesztok sporoltak meg egy printf-t.vagy csak rosszindulatu vagyok?
-
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
dabadab #3254 üzenetére
Elõbb az Ubuntu aztán a Debian. Mert az Ubuntu nem kérdez csak beteszi a GRUB-ot a BIOS szerinti alapértelmezés szerint az elsõ vinyóra (tehát ha Slave a First boot device akkor arr). Az Debian telepítése végén megkérdezi hová akarod rakni a grubot így azt telepítheted a Slave vinyó MBR-be. Így a két vinyó függtelen lesz csak magaddal ''kúrsz ki'' mert vagy kell hogy legyen a post sceene boot manager (pl. : A8N-Sli) vagy boot mangert kell telepítened illetve állígathatod a biosban honnan akarsz utadra indulni. Így nem kell semmit lehúzni de eléred azt, hogy neked kényelmetlen legyen.
Üdv., Nagytalp. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #3235 üzenetére
az összes LANG hu_HU.UTF8-ra van állítva. és annak ellenére, hogy nem tökéletes, inkább nem erőltetem az iso8859-2-t. mondjuk van egy file, ami jó volna, ha ismét olvasható lenne... de recode-dal átkódolva se lesz sokkal több értelme. az ékezetek helyett kérdőjelek (fekete keretben) jelennek meg. ha a kódolást átllítom iso-ra, akkor oké. viszont minden megnyitás után átállítgatni elég macerás.
mod: elég fapados és gány módszerrel megoldottam... megnyitottam, a kódolást átállítottam iso-ra, kijelöltem, majd egy új doksina (utf8-asba) beillesztettem... most jó, de a módszer elég macerás.
nemrég ajánlottatok itt 2 progit, amik az iso kódolású fileneveket átírják utf8-ba. nekem azok nem igazán akartak működni. folyton azt mondták, hogy már utf8, holott iso volt. -
Daneey
tag
válasz
dabadab #2504 üzenetére
Na akkor sorban válaszolok:
re: #2504: Egyebkent a testingben OOo 2.1 van, ami a legfrisebb verzio.
Ok, ezt nem tudtam, akkor elnézést. Akkor lehet, hogy valamit eleve elállítottam azért kaptam ''találkozhatatlan'' (milyen jó magyar szó ez...) függőségekkel...
Köszönöm a parancsokat, pont ilyenekre voltam kíváncsi! Kösz mégegyszer! Apropó: lehet más script nyelvben is ilyet írni? Szerintem elkezdem tüzetesen tanulmányozni az X szerkezetét, beállítási lehetőségeit + még egy ablakkezelőt is jól kivesézek, és akkor már minden király lesz.
re: #2505: tudod, Windows-nál is úgy voltam, hogy mindent a hivatalos helyről... Tehát ezt is(ha az apt-get nem működne...)
re: #2506: ok, megnézem és legközelebb már azt fogom választani... köszike -
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #2331 üzenetére
koszonom (a tobbieknek is)
azt meg lehet oldani, hogy ha nem letezo mailcimre jon level (a domain stimmel, csak auser nem), akkor az ne pattanjon vissza, hanem kapja meg pl a rott azokat is?
illetve ha nem csak aliast akarok hozzadni, arra van megoldas, vagy majd a pop3szerver szetvalogatja? vagy hogyan?
nem tudtok esetleg egy normalis leirast errol (az alapoktol, hogy hogy rakjam ossze rendesen) valamerre? en nem igazan talaltam
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
dabadab #2225 üzenetére
Jeee...
És jaaa, csak megerősíteni tudom, FF-es MAC címet eddig én is csak hardver-hibás kártyánál láttam.
Esetleg a vicces kedvű előző tulaj erre állította volna át? Egy próbát megér, hogy bebillenteni valamire (tökmindegy, mire, csak ne legyen benne FF), majd pingolni jobbra-balra.
Sipi
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
dabadab #2193 üzenetére
Az egyik bug egy olyan gépen futott, aminek egyik darabjához csak a 2.6.18.rc1-től van támogatás. Tehát eszi-nem eszi nem kap mást.
A másik bug meg egy olyan gépen, amin az a 2.6.16.x-es kernelek vannak mostanában, amiről azt állítják a linuxosok, hogy folyamatosan fejlesztik és ügyelnek a stabilitására. Ennek a bugja szerintem még most is benne van a kernelben és szerintem megint megborulna az egész, ha vinyóhalál lenne.
Az oprendszer egyébként sarge, ezt talán ne nevezzük bleeding edge-nek. Sarge-ban 2.6.8-as kernelt látok, a security focus 6 oldalas listát közöl a benne levő biztonsági hibákról. A kernel bugzillában és a kernel forrásban van néhány scsi driver (adaptec, fusion) hiba, ami szintén kritikus (volt).
Olyan épeszű it stratégia pedig nem létezik, ahol egy működő kódban történt friss fejlesztést nem tesztelnek le és ezt ki lehet védeni. Backup nem került szóba, végül mentés nélkül is helyre tudtam tenni, de ettől ez még idő, kiesés, stb.
Köszönöm, de az ismételjük meg együtt stílusból nem kérek. Észérveket kérek arra, hogy miért vannak ekkora hibák a kernelben. -
bambano
titán
válasz
dabadab #2178 üzenetére
Ha porzósra rúgják a hátsómat, mert egy szolgáltatás egy napig nem megy pusztán azért, mert bugos a raid1 kód, vagy ha sok éves levelezésem megy a levesbe, mert rendes ember módjára raid1-re tettem márkás szerveren, de a raid kód hibája széjjelgyakta a rendszert, akkor tényleg megérett az idő a mormonság tanulmányozására.
A fő bajom az, hogy évekig nem volt komoly bajom a kernellel, megfelelő odafigyeléssel lehetett normális üzemet elérni, mostanában viszont dől-borul minden
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest