- iPhone topik
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Nubia Red Magic 10S Pro - újratöltve
- Magisk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
bambano #5177 üzenetére
igen, tudom, hogy alkalmas ra az is, viszont jobban tetszik az init script-es megoldas, mert igy konnyeden ujra tudom inditani minden user rtorrent-jet egy esetleges frissites, vagy konfigvaltas utan
illetve - bar nem probaltam - van egy olyan sejtesem, hogy a screen vs umask problema abban az esetben is fennalna -
Józsibácsi
csendes tag
válasz
Józsibácsi #5170 üzenetére
kozben megszallt az ihlet, s a kovetkezo jutott eszembe:
miutan az initscript elinditotta az rtorrent-et, varatom par masodpercet es miutan a konfiguracios file-bol kiolvasom a socket helyet (hasonloan a sesseion konyvtar kiolvasasahoz) es dobok ra egy chmod 775-ot (esetleg egy chgroup apache-ot is es akkor nem kell setgid-del sem szorakozni)
ez megfelelo megoldas lenne, vagy van ettol szebb/jobb is?
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5169 üzenetére
itt az altalam picit modositott initscript (az eredeti itt talalhato, ez pedig megint az enyem highlight nelkul)
ami itt szamit, az ez a ket sor:
98. su -c "screen -ls | grep -sq "\.${srnname}[[:space:]]" " ${user} || su -c "screen -dm -S ${srnname} 2>&1 1>/dev/null" ${user} | tee -a "$logfile" >&2
93. su -c "screen -S "${srnname}" -X screen ${DAEMON} ${options} 2>&1 1>/dev/null" ${user} | tee -a "$logfile" >&2elobbi megnezi, letezik-e az adott user-nek megfelelo nevu screen session-je, s amennyiben nem, ugy letrehoz egyet az adott nevvel
utobbi pedig az adott nevu screen session-nek atadja a kivant parancsot
ez utobbi normalisan igy nezne ki:su -c "screen -S torrent -X screen nice rtorrent -o -import 2>&1 1>/dev/null" usernev | tee -a /var/log/rtorrentInit.log >&2
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5156 üzenetére
ha kezzel inditom, s elobb az umask 0002 parancsot adom ki, majd inditom az rtorrent-et, ugy jo, viszont az initscript-be nem sikerul belepasziroznom
viszont sajnos az init script-be nem sikerul belepasziroznom
bar nem vagyok benne biztos, ugy sejtem, hogy a problema abbol adodik, hogy az initscript letrehoz adott felhasznalo szamara egy screen session-t es abban inditja az rtorrent-etha jol fogom fel a dolgot, akkor csak futtathato allomanyt adhatok meg a screen-nek, hogy hajtsa vegre, s az umask-ra azt mondja, hogy: cannot exec 'umask': no such file or directory
es akkor most olyan kerdes jon, amiert elore is elnezest kerek:
ez az umask micsoda?
merthogy a which sem talalja
valamilyen belso parancsa a shell-nek?
illetve hogyan tudnam, a fenti problemat athidalni? -
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dorkababa #5149 üzenetére
tudok ajanlani pl egy debian netinstall-t (majd jonnek masok es ajanlanak ubuntu-t, ahhoz nem ertek) - wlan reszehez lovesem nincs sajna, de az szerintem nem igazan disztro fuggo, hogy tamogatva van-e, vagy sem
maga az image 100MB alatt van, lerangatot, elinditod, bekonfigolod a halot, ami kell, azt leszedi netrol
torrent kliensnek tudom ajanlani a fentebb emlitett rtorrent-et, kicsi, minimalis az eroforrasigenye (egy 166MMX-en eszre sem venni, hogy fut) es tobb fele webui/gui is van hozza
van errol iras a logout-on, ott ubuntu alapon bemutatva az rtorrent telepitese/beallitasa -
Józsibácsi
csendes tag
válasz
dabadab #5147 üzenetére
es ezt hol?
ha az rtorrent konfigjaba teszem (ott van is egy umask = 0002 sor), az csak a letolteskor letrehozott konyvtarakra/file-kra vonatkozik
globalisan (de meg csak user fuggoen sem) pedig nem szeretnemtudom valahogyan kizarolag erre az egy socket-re (esetleg a szulokonyvtarara oroklodoen) alkalmazni?
-
Józsibácsi
csendes tag
sziasztok a kovetkezo problemaval fordulnek hozzatok
adott egy linux (az kvazi mindegy, milyen, bar ha szamit, akkor hardened gentoo), felhasznalok, s par felhasznalonal fut az rTorrent, s hozza az rTWi web interface
az rtorrent-hez ket modon lehet kapcsolodni:
1: minden egyes kliens nyit egy port-ot (esetemben 127.0.0.1 fele hallgatozva), amin keresztul lehet vele kommunikalni
ez mukodik is szepen, a gond csak az, hogy mivel az rTorrent maga nem tud azonositani (semmilyen modon), hogy igy parancssorbol tetszoleges user, amennyiben megtudja egy masik user rTorrent beallitasait (vagy rahibazik a port szamara), atveheti a vezerlest masok rTorrent-je felett
ezt nem szeretnem2: unix socket-en keresztul
ez jo lenne, hisz a socket az adott rtorrent-et futtato user neveben jon letre 755 jogosulsaggal
a problema akkor jon, mikor hasznalni szeretnem az rTWi-t, ugyanis ezesetben a webszervernek is szuksege lenne irasjogra
bar a setgid* segitsegevel meg tudom oldani, hogy a socket user:apache tulajdonban legyen, mikor letrejon, de a socket-nek csak az rTorrent forrasanak turkalasaval tudnek 775 jogosultsagot adni (automatikusan - hisz ez lenne a cel)meg tudom valahogyan oldani azt, hogy az rtorrent-et futtato user es a webserver tudja irni a socket-et, es csak ok tudjak, mas nem?
remelem sikerult ertelmesen leirnom, mi a problema
barmilyen epito jellegu otletet szivesen fogadok, valaszaitokat elore is koszonom*: chmod g+s a socketet tartalmazo konyvtarra, igy a socket letrejottekor orokli a szulokonyvtar tulajdonosat
sajnos a jogokat nem orokli (az csak konyvtarakra mukodik) -
Józsibácsi
csendes tag
ha az ip-d jo es a router-t tudod pingelni, akkor ket dolog lehet a ludas:
1: nincs gateway beallitva (bar ha azt mondod, a dhcp rendben van, ez valoszinutlen)
megoldasa: route add default gv 192.168.0.1 (persze itt a router ip-jet kell megadni)2: nincs nameserver beallitva (legegyszerubb, ha megping-elsz egy ismert ip-t, pl ping 217.27.219.4 (ez a ph ip-je)
ha jon valasz, akkor ez a gondod
megoldasa: a /etc/resolv.conf-ba ird be a kovetkezo sorok valamelyiket (akar tobbet is):
nameserver 192.168.0.1
nameserver 84.2.44.1
nameserver 145.236.226.1
elso esetben itt is a router-ed ip-jet kell megadni (ez tobbnyire eleg is), a masodik, harmadik sor egy-egy t-online-os dns szerver -
Józsibácsi
csendes tag
a kulcsszo _ajanlani_, vagyis olyat javasolni, ami altalatok megbizhatonak, stabilnak megismert program
keresni en is tudok, talaltam is, mint az fentebb lathato, de valahogy nincs tul nagy kedvem 10-20-30 progit feltenni, mire talalok egy hasznalhatotwget-et hasznalom tobbnyire en is, de lassu szervereknel (szalankenti korlat), surun szakado nagy letolteseknel jobb lenne valami, ami tudd tobb szalon tolteni es a megszakadt szalat magatol folytatja
-
Józsibácsi
csendes tag
tudnatok nekem javasolni parancssoros, tobbszalu letoltot, ami tud folytatni megszakitott letoltest is?
axel-t neztem, de az:
-nem mindig jol nevezi el a file-t (ezt meg tulelnem)
-ha megszakad a letoltes valamelyik szalon, nem kezdi ujra, csak a tobbi szal megy tovabb
-ha minden szal megszakad, leall, ujra el kell inditani (szerencsere tudja folytatni)
-ha a fentiek kozul torenik valamelyik, neha elszall segfault-tal
-neha csak ugy elszall segfault-talelore is koszonom (es az udev-es kerdesre meg mindig keresem az ultimate megoldast)
-
Józsibácsi
csendes tag
válasz
EQMontoya #5006 üzenetére
sajnos nem jo, irtam is, hogy miert
"egy megoldas lenne, hogy rendszerleallitaskor torlom a file-t, viszont ez csak akkor jo, ha minden alkalommal tisztesseges rendszerleallitas tortenik, vagyis ha a halokartya felrobbanasa miatt lefagy a gep az informacio megmarad, s egy plusz restart szukseges"
ngabor2: ez hasznalhato otletnek tunik, koszonom
azert ha van ettol jobb megoldas, szivesen fogadom a tovabbi otleteket is
halokarytam egyebkent van, de az nem jelenti, hogy amig elek, mukodni is fognak
halt mar meg nekem halokartya (3com, intel is) egy egyreszu ujrainditastol (kulonbozo gepekben)
csak ha mar felmerult a problema, erdekelne, van-e ra igazan szep megoldas, vagy muszaj valamilyen szinten ganyolni hozza -
Józsibácsi
csendes tag
Hello
udev-nek bele lehet verni a fejebe, hogy ne emlekezzen a korabbi halozati kartyakra?
gondolok itt arra, hogy ha kicserelem a halokartyat, akkor az uj ne az eth1 nevet kapja, mert meg tudja, hogy az eth0 mas volt, hanem ha csak egy halokaryta van a gepben, az mindig eth0 legyen, fuggetlenul attol, hogy elotte hany kulonbozo tipusu eszkoz fordult mar meg a helyen, vagy hogy melyik slot-ban vana kerdeses informacio a /etc/udev/rules.d/???_persistent-net.rules file-ban talalhato
egy megoldas lenne, hogy rendszerleallitaskor torlom a file-t, viszont ez csak akkor jo, ha minden alkalommal tisztesseges rendszerleallitas tortenik, vagyis ha a halokartya felrobbanasa miatt lefagy a gep az informacio megmarad, s egy plusz restart szukseges
ha jol sejtem, ugyenez a plusz ujrainditas szukseges lenne akkor is, rendszerindulaskor torolnem a file-t, mert -megint csak- ha jol sejtem, elobb jon az letre, minthogy e torolni tudnam
van meg olyan lehetoseg is, hogy szerkesztgetem a script-et (/lib/udev/write_net_rules), ami a fenti file-t letrehozza (pl kicserelem a >> operatort > operatorra, igy csak a legutolsokent megtalalt eszkoz kerulne a file-ba), viszont egyfelol nem biztos hogy jo otlet ezen sript szerkesztgetese, mert egy frissites barmikor felulirhatja, masfelol ezzel kizarnam annak lehetoseget, hogy tobb halokartyat hasznalhassak (ha esetleg meggondolnam magam)
ahogy neztem, az iftable sem lenne jo megoldas, mert az mac cim alapjan azonositja a kartyat, s mivel nekem a problema gyokere a halokartyacsereben rejlik, ez itt nem sokat erne
barminemu epito jellegu javaslatot szivesen fogadok, s elore is megkoszonom
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Battlefield 6
- Projektor topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Okos Otthon / Smart Home
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati / IP kamera
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest