-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #28399 üzenetére
Ja, az eredeti terv annyi lenne a laptoppal mindössze, hogy fejlesztésre használom a strandon. Régi, nem egy izompacsirta, de sokat bír akksival. Távoli asztallal bemegyek az itthoni asztalimra és tolom a dolgot szépen, ennyi.
Esetleg egy céges email nézés, böngészés (nem youtube), ilyen alap dolgok.
Nem várok sokat egy Debian stable-től, csak annyit, hogy mainstream gyártó mainstream video chipsetjén adjon már képet könyörgöm. Ez nem egy S3 Trio, vagy urambocsá, Matrox Mystique.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, Debian hozzáértőktök érdeklődnék, hogy vajon hogyan engedték ki a Debian 9-et stable-re, ha bnőm ASUS EeePC-jén a Radeon HD6250, ami 8-as Debil alatt gyönyörűen támogatva volt, 9 alatt fekete képernyővel fogadja az embert ?
Ez most komoly, vagy esik szét a Debian közössége (és szoftvere), vagy mi történik ?
Értem én, hogy firmware-amd-graphics meg a kernelbe betették a támogatást a 9-essel, meg egyéb finomságok, ez mind
szuper és jó(vagy sem).De ez akkoris egy stable kiadás kellene hogy legyen, számomra nem lenne megengedhető akkora mértékű BUG, hogy a világ Radeonos gépeinek bizonyos hányadát érintse. Ez nem egy stable-ben megengedhetően bennmaradt (vagy benézett) bug, hogy most az XY réteghardver streamer nincs jól kezelve, vagy valami elhasal, eltörik, egy Radeon GPU eléggé mainstream-nek mondható. (Esetemben AMD C50-es prociba tett HD6250, de erre a hibára rákeresve a teljes Debian-Ubuntu vonal ettől hangos, különféle 6-7-es szériás Radeos user-ektől).
15+ éve használok Debiant, anélkül, hogy belemásznék a fejlesztésbe, filozófiába, bármibe komolyabban, szerintem ehhez egy emberélet kevés, de a minősége kicsit torpanni látszik, legalábbis számomra. Használok stable-t is, testing-et is próbálok új gépen szívesen, de egy kis EeePC-n, amire a Win7, Win10, Debian 8 felmegy csont nélkül, a Debian 9 elhasal, a Live sem jön be (bejön, csak no kép, mert pingre válaszol).
Aztán jönnek a grub betöltő sorok szerkesztése, nomodeset javaslatok (ami nem működik, mindaddig, míg az acpi=off és/vagy a nolapic mellé nem kerül), firmware-amd-graphics telepítése és hasonlók, reboot és ugyanúgy black screen. (ssh-n persze elérhető marad helyi hálón).
Valahogy össze fogom szarakodni, hogy a 9-es is menjen rajta, a gondom inkább az, hogy így lett stable a 9-es, hogy egy mainstream-nek mondható hardveren nonstop történik valami szar és kezd az összes tököm kilenni az egész Debiantól. Korábban a wifi firmware-ek körül ment ez, megértem én a háttérokokat, gyártók genyók, satöbbi, lehet sok irányba mutogatni, de akkor sem ideális szitu. És most csak kipuffogtam magam, megoldást nem várok feltétlen, de rohadtul fel tud *ni..
Alternatív disztró esetleg ? Próbálok most egy Elementary OS-t, hátha.
Csak semmi kedvem leszokni az apt-zésről és valami mást megtanulni, pedig lehet, hasznomra válna.
Még egy Mint-et ráeresztek, csak a teljes Ubuntu line-tól és annak származékaitól (amik végeredményben agyon-tweak-elt Debian testing-ek) fázok
-
buherton
őstag
-
-
buherton
őstag
Sziasztok!
Az Ubuntunak nagyon tetszik a bal oldali panelje és a top bar. Ezt, hogy tudom más disztrón is ugyanígy beállítani?Jelenleg már csak ez marasztal az Ubuntun.
-
Hello,
Authconfig / PAM-ban van valaki, aki járatos?
Ilyen bajom van, hogy elő lett írva egy jelszóhossz, és nem vagyok benne biztos, hogy jól adom meg.
A pam.d -ben a system-auth, password-auth -ban az van, hogy authconf felül fogja generálni, ha legközelebb fut, tehát ne bántsam. A pwquality.conf-ban megadtam a minlen= (pwquality van a PAM-ban beállítva).
Authconf --passminlen=... --update -re semmi nem történik, ha nincs kézzel megadva a PAM-ben hogy mi a minimális hossza, akkor a --test-re se írja ki, hogy mennyi. Értelmes dokumentáció 0.
...hogy kell ezt az izét használni... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Frawly #28389 üzenetére
Valid az is amit írsz, de nekem kicsit minden amolyan tanuló challenge is, kihívás. Néha nincs értelme, vagy túllövök a célon, de tanulok általa (ami általában szívás, de hát ez van). Az észrevételeket köszi, igen, SSD titkosítást használtam korábban, földi halandót megakasztja, egy sznóden 2 viszont lehet, tudna meglepőt mesélni az "irodából"
Gyanítom, van kiskapujuk hozzá. (Mondjuk nem érdekel).
-
Jól gondolom, hogyha kiadom a yum update parancsot, és a "d" opciót választom, akkor csak letölti a csomagokat a rendszer, de nem telepíti őket?
Ha igen, akkor a következő futtatásnál már nem kell letöltenie, csak telepíti?
Ugyanez a kérdés vonatkozik az apt upgrade parancsra is
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #28377 üzenetére
Ez ugyanúgy működik SSD-n is, ahogy HDD-n. SSD-n csak egy extra dolog van, ha van LVM, akkor azon keresztül kell engedni a TRIM-et, és ha van LUKS, akkor azon is. Ennek a mikéntjét az Arch Wiki leírja.
Kivitelezhető, amit írsz, de én ilyen kamu rendszert nem csinálnék rá, aki ért hozzá, az úgy is tudja, ha randomnak látszó adattal van tele a meghajtó nagy része, az titkosítás. Aki meg nem ért hozzá, annak meg felesleges kamurendszert csinálni rá.
De ha SSD-ről van szó, és az SSD és a gép is támogatja, akkor az SSD saját hardveres titkosítása is használható, igaz ez nem olyan megbízható, mint a LUKS, de az esetek nagy részében ez is elég lehet, és nem kell LUKS-szal meg USB-vel szívni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bambano #28387 üzenetére
Van a hdd-n part. tábla, csak a titkosított részen belül.
Kívülről, az usb stick nélkül boot-olt W10-el (vagy Ubuntuval) ez nem látszik, hiszen random adat van ott neki a HDD-n.
Ha viszont USB boot-olok a pendrive-al, a random adathalmaz hirtelen értelmet nyer, a LUKS header is itt van és a kód beírása, a rejtett rész feloldása után a virtuális (dekódolt) meghajtón ott lesz a partíció, ami persze már elérhető a Linux OS-nek innentől.
Egyébként kicsit a Veracrypt dolgozik hasonló (ennél szofisztikáltabb) módszerekkel, de erről is anno találtam egy tutorial-t, hogy kézileg hogy lehet egy ilyet összehozni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MrCsiT #28385 üzenetére
Még nem másztam bele komolyan, de Ubuntu Server elvileg tud ilyet: snap-eket kell telepíteni az egyes Linux virtuális gépekbe (vagy konténerekbe) és a snap-eken keresztül képes vagy őket managelni, app-okat telepíteni, eltávolítani, verzió kontroll, frissítések, stb stb.
Ha ezt körbeguglizod, vagy magán az Ubuntu Server oldalán kicsit körbejárod, meglesz, amit szeretnél.
De aki már mélyebben foglalkozott ilyesmivel, lehet, majd itt segít..
-
MrCsiT
addikt
válasz
bambano #28351 üzenetére
Köszönöm szépen a bővített magyarázatot, így már értem a 2-es kérdésemre vonatkozóan.
..de van-e valakinek válasza az első kérdésemre (ne kelljen visszakeresni: )
1.,
Ubuntunál - vagy, tőlem disztri-semleges megoldás is lehet - van valami olyan lehetőség, mint a Windows-nál a WSUS, azaz, hogy egy felületen látnám 4-5 vagy akár 125 telepített példány frissítési állapotát?Ha nincs: hogyan lehet 10-nél több Linux-os gépet menedzselni, üzemeltetni, mi a gyakorlat erre?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #28382 üzenetére
Ez amúgysem lenne dualboot, nem az a cél
Ha beindítod a gépet az USB stick nélkül, egy 60 gigás C: partíciós Windows (vagy Ubuntu, mindegy) fogad és a HDD maradék részén még partíció sincs. Ha akarsz, létrehozol ott valamit, D: , stb ... klasszik módon (Windows-nál maradva például) és ollé, használod.
Ha ugyanezt a gépet viszont én a kis "nyakbaakasztós" Sandisk Cruzer Mini-mről boot-olom USB boot-al, betölt egy olyan Debian, aminek /boot -ja maga ez az USB stick és LUKS header-től kezdve maga a LUKS titkosított /root (és minden egyéb) motyó a HDD azon szektoraira esik, amik a Windows általi rendszerben nem is látszanak, mert annak random értelmezhetetlen adat, míg az USB-ről boot-oló Linux természetesen "tudja", hogy ott mit keressen, megtalálja, feloldja és használható. (Kellő körültekintéssel, pl. /boot-ot újra mount-olni, hogy USB eltávolítás után is mint olyan, létezzen, valamint kernelt érintő változtatások, update-grub és társai esetén az USB stick-el összhangba hozni, sync-elni, de ez alap).
Szóval.. ez nem dualboot. (Bár amúgy a felvetés jogos, az USB stick-ről boot-olt GRUB ha felveszem, indíthatja a Windows-t is, ha nagyon akarom, de nem fogom akarni).
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Plasticbomb #28380 üzenetére
Igen, csak titkosítást tudó SSD-im vannak, de nem használom - még. Itthonra minek.
Amúgy paranoia, igen, csak távoli gépről (szerverről) van szó, ott meg nem szívesen hagyok csak úgy akármilyen adatot. Egyébként relatív egyszerű dolgok ezek.
HDD-t fogok használni (már csak a méret miatt is), az SSD oldala csak érdekelt puszta kíváncsiságból, de szerintem nagyjából megválaszoltad a kérdésem.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Dißnäëß #28379 üzenetére
SSD ket cimzest hasznal, egyet ami az oprendszerek fele latszik, illetve egyet ami alapjan tudja, hogy adott oprendszer felul latszodo cimre erkezo keres mely blokkban talalhato. O csak blokkokban latja az adatot.
Oprendszer fele mindket esetben ugyanugy fog latszodni. mas kerdes, ha valaki irni probal az adott cimterulethez tartozo blokkra, mintegy megformazni az "ures" reszt...
Bizonyos SSDk tudnak SSD szintu titkositast, utana neztel azoknak mar? Talan egyszerub lenne, mint kerbe futni elterelosdit jatszani (ertem az elgondolast mogotte, csak tul paranoiasnak erzem..).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #28378 üzenetére
Ezt meg én nem biztos, hogy értem, de próbálom..
Amit én mondtam, annyi nagyjából, hogy titkosítanék egy nagy HDD-t, amire kerülne egy Linux alaprendszer és egy raklap fájl, a fontosabbak backup-olva vannak máshova is, sync-elődnek egy távolabbi géppel, stb.
USB-ről boot-olna a Linux, majd ezt kivenném a gépből boot után és hadd menjen enélkül.
Ha leállítják, ellopják, akármi, amikor beindítják, ugyebár töküres gépet találnak, tök random adattal a HDD-n (ami lényegében ha így nézzük, nem adat, vagy legalábbis nem értékelhető számukra)
Senki nem fogja semmiből sem tudni-sejteni, hogy a HDD nagyja egy titkosított terület.
Viszont így még mindig tarthat bárki a fejemhez pisztolyt, hogy oldjam fel.
Egyszerűbb elterelni egy rabló figyelmét azzal, hogy mondjuk egy 8TB-s HDD-ből beáldozok pár gigát az elejéről egy klasszik Windows telepítésre, ami bár nem használja a HDD többi részét, rá lehet fogni, hogy frissen telepített rendszer, stb, bla bla, akármit, jön a mese és már nem azon kattog senki, hogy esetleg az első 60 Gigás partíció mögött indul egy egyébként LUKS-al és az USB kütyüvel a Linux számára igenis látható-értelmezhető adatpartíció, amit feloldás után használok is szépen.
Szóval örök és hiperszuper titkosítás nincs, nem létezik, viszont figyelemelterelés igen. Ezt még jobban lehetne egyébként szofisztikálni, de már ennyi is elég nekem, hogy első 60GB egy oprendszer, mögötte pedig csak az mondja meg, mi van ott, aki tudja ténylegesen, mi van ott. A többiek csak büdös nagy semmit látnak (=random értékek a szektorokban).
Egy HDD-nél nyilván amíg az első 60G-re telepített oprendszer nem ír bele a maradék üres területbe - és miért is tenné - nincs ilyen gond, a kérdésemnek nincs is létjogosultsága.
SSD-nél más lehet a helyzet, nem tudom, hogy egy összevissza adatokkal teleírt területet, amit nem particionálok, amúgy bevon-e a vezérlő a wear levelingbe, beleírva azon területekbe.
Szóval SSD és trim esetén nem tudom, az első 60GB fizikailag mindig ott marad-e ugyanazokon a memóriaterületeken, vagy "vándorol", ahogy bizonyos blokkok íródnak, felszabadulnak, újraíródnak, újra felszabadulnak, stb stb. Ehhez a részéhez nem értek egészen, nem tiszta számomra, ráadásul belsőleg is végeznek bizonyos SSD-k (hacsak nem mind szinte) wear leveling-et és az OS részről is.
De ha valaki annyit mond, hogy SSD esetén is működik az, hogy a partícionáló programból (legyen egy W10 telepítő) az első 60G-re W10-et teszek, majd a szabad területet egy Linux titkosított partíciónak használom, ahol még a partíció fejléce, mindene cakkpakk titkosítva van, akkor ma este jól alszom.
-
válasz
Dißnäëß #28377 üzenetére
Ezt jól megbonyolítottad, legalábbis én egy szót sem értek az egészből. Szerencsédre az SSD vezérlője is így van ezzel, azt csak az érdekli, hogy egy cella tartalmaz-e adatot vagy törlésre van jelölve, utóbbi esetben a TRIM ad a pofájára!
Finoman szólva a vezérlő arra is tojik, hogy particionáltad, ide- oda rejtegetted a biteket! Ő egy osztatlan területet kezel és annyit lát, hogy van adat vagy nincs adat. -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
azt szeretném megvalósítani, hogy USB-ről boot-olok, LUKS header is erre kerül, ergo a HDD totálrandom adattal van tele és csak az USB-ről boot-olva töltődik be a rendszer úgy, hogy a "random" adathalmaz feloldódik (titkosított partíció).
Viszont !
Csinálnék a HDD-re egy "kamu" rendszert is, valami sima desktop telepítést (Linux/Windows akármi), beáldoznék rá egy 60G körüli helyet. Az emögötti területet a sokterás HDD-n ez a kamurendszer nem látná, nem lenne számára se particionálva, se semmi - értelemszerűen, hiszen neki ez csak random adat.
De amikor az USB kütyüről boot-olok a Linux-al, akkor ott nyilván feloldás után látszik az első ~60G utáni "random" tartalom is (ami egy óriási titkosított egybeterület kb, amit már a linux alól úgy kezelek logikailag és arra használom, ahogy csak akarom).
Namost ezt mind szép és jó egy HDD esetén, de mi van, ha SSD-ről van szó ?
- Egy trim közbeszólhat és mondjuk az első 60G-s partición lévő Win10 ha boot-olt és zajlanak rajta a műveletek, használgatom is kicsit, stb, a mögötte lévő, számára random adatot tartalmazó particionálatlan területet lejelentve az SSD-nek üresként, oda is ír a wear leveling vajon, szétcseszikélve az én kis ott lévő titkos blokkjaimat és szektoraimat, avagy sem ? -
törölt tag
válasz
#68216320 #28374 üzenetére
A bizonytalan szektorok száma 0 maradt. Ami jó.
Az viszont annyira nem nyugtat, hogy képes a hdd 1-1 szektora, ha nincs újraírva, pár év alatt ennyire gyengülni. Mert kb erről volt szó. Nagyrészt 1* rákerültek az adatok és főként read volt. Azt hiszem bekapcsolva hagyom az ubuntu server-en a default beállítást, miszerint minden hónap első vasárnapján raid resync-et csinál.
Tudom hogy megterhelő a hdd-nek, de nekem sem volt egy "szláv karnevál" backupolgatni. -
Sziasztok!
Nginx-et próbálok belőni egy NAS-on webDAV kiszolgáló gyanánt, fel és letöltésre. Tökéletesen megy a letöltés része, a szöveges fájl létrehozás/szerkesztés is ok intézőből, de ha nagyobb fájlokat másolok, tölti egy darabig, aztán timeoutol. Ezeket a konfig paramétereket próbáltam beállìtani:
proxy_max_temp_file_size 0;
proxy_buffering off;
client_body_temp_path /tmp;
client_body_timeout 0;
client_max_body_size 0;
server_names_hash_bucket_size 256;Mi hiányozhat még? Köszi!
-
törölt tag
válasz
Jester01 #28373 üzenetére
Még fut a resync (72% jelenleg), de úgy tűnik igazad volt. Az elején hamar 6-ra csökkent a 'Current Pending Sector'-ok száma. Aztán jó ideig nem változott, de aztán lement 1-re és most már 0-t mutat. Majd a végén kiderül minden, de úgy látom a teljes írás rendbeszedi picit.
-
Jester01
veterán
válasz
#68216320 #28372 üzenetére
Ha egyszer sikerül beolvasni akkor lesz reallocated mert akkor át tudja másolni a tartalék területre. Vagy ha oda írsz valamit akkor is egyből a tartalék területre teszi. Ha nem kell róla adat akkor írd tele nullával és reallocated lesz. Mondjuk ha visszateszed a raid tömbbe akkor annak újra rá kell szinkronizálni mindent és akkor is reallocated állapotba fog kerülni.
Egyébként ha a smart logban látszik melyik szektort nem tudta olvasni (vagy az oprendszer syslogban) akkor célirányosan rá lehet próbálni mondjuk dd-vel.
-
törölt tag
válasz
bambano #28368 üzenetére
De ha áthelyez valamit, akkor nem kellene a "5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0" értéknek növekedni?
Én úgy értelmezem a smart értékeket, hogy van 10 darab gyengélkedő szektor, ahonnét csak többszöri olvasásra sikerült neki kiolvasni az adatokat. De sikerült és ezért még nem jelölte rossznak. Ha rossz lenne, akkor lenne reallocated és a szám sem 0 lenne, hanem mondjuk 10, ha mindet áthelyezné.
Vagy teljesen rosszak az elképzeléseim a smart-ról?Csak abból gondolom, hogy van pár régi reallocated-es hdd-m, ami mai napig tökéletesen használható, mert nem növekedett tovább a szektorok száma. De ott ténylegesen 10-20-30-stb mennyiségű szektor lett áthelyezve.
Most éppen backup megy (biztos ami biztos alapon) és ezután kiveszem majd a hdd-t, amit megnézek sentinel-el, mit mond rá. Ezután kap egy újrainicializálást, gondolom az is hoz valami eredményt. Ott ki kell derülnie, ha valamelyik szektor tényleg pusztult. Aztán vagy jó lesz a hdd vagy ha nagyon gázos valamiért, akkor tényleg csere, de ez szerintem még nem 100%. Én nem érzem még kidobásra valónak.
De minden kiderül pár napon belül
(1db ugyanilyen HDD már kifeküdt ebben a gépben, de az akkor annyira gázos volt, hogy a WD saját programja is garanciás cserére jelölte. [link] - végül 18%-os kondíciónál állt meg )
-
Plasticbomb
addikt
válasz
ubyegon2 #28370 üzenetére
Az azert tisztazzuk le: a HDS nem helyez at semmit, csak addig basztatja a HDD SMART vezerleset, amig az vegre kijavitja, athelyezi es kizarja az adott szektort, ami az OS fele ugyanugy fog feltunni, csak a HDD SMART controll fogja tudni, hogy az a szektor mashol van.
-
válasz
Plasticbomb #28369 üzenetére
Nálam anno butább SMART lehetett, mert nem javította a badsectort, a HDS megfelelő opciója lazán kizárja, ami azon volt és maga a sector nincs többé. A gyenge szektorokkal történik, hogy a HDS ill maga a HDD is tartalék területre helyezi át a rajta lévő adatot, így az nem vész el. A 10 gyengének jelölt sector amúgy nem jelent gondot, még a 10 bad sector sem, ha csak nem épp olyan kényes területet érint, ami gondot okozhat. A bad sectorokkal az a gond, hogy ha HDD saját hibája okozza, akkor szaporodni fognak ezek és ilyenkor valamit lépni kell. Ha elektronikus külső hatás okozta a bad sectort, akkor ez nem gond. Nekem 5 éve van egy WD Black 640GB-os HDD, amin ugyanannyi badsector van ma is, mint 5 éve, akkor egy rossz táp lőtte ki egy másik HDD-vel együtt.
Persze ezeket home user célokra használhatod még évekig, professzionális felhasználást nem kockáztat rajta, akinek fontos a stabil rendszer. (erre utalhatott a váll feletti elintézés is)
-
Plasticbomb
addikt
válasz
bambano #28368 üzenetére
Azert ez nem feltetlenul igy van. Van olyan 1.5TB HDDm, ami egyszer, meg elso napos koraban a formazas kozben elment az aram, emiatt keletkezett egy hibas szektor, amit viszont csak akkor javitott a SMART vegul, miutan raangedtem a HDSentinelt. A vincsi mind a mai napig mukodik, lassan 10 eves lesz, hibatlanul fut sogor gepeben.
-
bambano
titán
válasz
#68216320 #28364 üzenetére
"Irigyellek, hogy egy olyan 4TB-os HDD-t, aminél még csak gyenge szektor van nem pedig bad-block, te csak úgy kihajítasz.": ezek a diszkek maguk menedzselik a hibás szektorokat. amikor ez már kívülről is látszik, az azt is jelentheti, hogy elfogyott a menedzselésre fenntartott hely. tehát a diszk erősen halad az elromlás felé.
engem nem zavar, ha a hsz-emet mellőzöd, téged fog zavarni, ha az adataidat is?
-
törölt tag
válasz
Plasticbomb #28362 üzenetére
Azt hiszem akkor az lesz, hogy kiveszem raid-ből, kap egy újrainicializálást, legalább kiderül mi van vele. Tegye akkor át ezeket a szektorokat a tartalék helyre, nem bánom csak ne bohóckodjon. Gondolom lesz vagy 1 nap mire végez vele. A raid resync ~10 óra szokott lenni. Ezt onnét tudom, hogy defaulton maradt az ubuntu server-ben a beállítás és a hónap első vasárnapján automatikusan megcsinálja.
(#28363) bambano: Irigyellek, hogy egy olyan 4TB-os HDD-t, aminél még csak gyenge szektor van nem pedig bad-block, te csak úgy kihajítasz. Bocs, de azt hiszem ezt a hozzászólásodat mellőzöm.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
#68216320 #28361 üzenetére
Self testet inditsd el rajta. Ne a rovid par perceset, de a hosszu, tobbszaz perces tesztet. Mielott elinditod, legyel biztos benne, hogy huteni is tudja a kornyezete a HDD-t, kulonben a homerseklet ellegge felkuszhat, ami nem lenne szerencses...
Vagy windows alatt HDSentinel feluet teszt, olvas ir olvas tesztet. Vagy, ha le tudod menteni az adatokat, vagy nem szamit, hogy mi van rajta, akkor felulet ujrainicializalast nyomj neki.
De minden esetben bizonyosodj meg arrol, hogy nem fog lefoni a meghajto.
(Nekem van egy NAS HDDm, ami idleben 40 fokos 15-25 fokos szobaban, nem visz ra a lelek, hogy ilyen komoly muveleteket engedjek ra, amig nincs egy masodpeldanyom a tartalomrol, nem akarom megkockaztatni, hogy tul magasra emelkedik a homerseklete a drivenak, s elszall pl az iro olvaso fej, s ledaralja a lemez feluletet...) -
törölt tag
válasz
bambano #28358 üzenetére
Értem, köszönöm az infot.
Ez eredeti hozzászólásomban nem tudtam hozzáadni az sde2 partíciót, miközben removed státusza volt. Azt hogyan kellett volna rendbetenni? Mintha nem létezett volna az sde2.
A smart raw_read_error_rate értéket mi okozhatja? Létezik, hogy kábel probléma van?Én úgy oldottam meg az eredeti problémát, hogy először leformáztam ext4-re, ezután lehetett sde2-ként hivatkozni rá. Ezután adtam csak hozzá újra az md0-hoz. Gondolom a resync alatt dobta az általam leformázott fájlrendszert, de addig egyáltalán nem tudtam elérni és használni az sde2-t.
-
bambano
titán
válasz
#68216320 #28357 üzenetére
oké, akkor a részletek:
ha raid1 tömbbe teszed a partíciót, akkor az elejére odateszi az md superblockot. majd csak utána tudod rátenni az ext4fs első szektorát.
tehát ha raidben volt a partíció, akkor csak úgy tudod megnézni, hogy van-e rajta fájlrendszer, hogy csinálsz egy ideiglenes raid kötetet és belerakod (vagy tudod, hogy a mountot hogy kell paraméterezni elcsúsztatott szektoros mounthoz).vagyis normálisan nincs látható fájlrendszer a raidből kihullott partíción. hasonló módon értelmetlen fájlrendszert kreálni, mielőtt visszarakod a kötetbe.
ezt azért érdemes tudni, mert elfeded a valódi problémát, így azt nem javítod meg, vagyis lélekben készülj fel rá, hogy megint szét fog hullani a kötet.
-
törölt tag
válasz
bambano #28356 üzenetére
Úgy derítettem ki, hogy az "lsblk -f" command az sde2-nél teljesen üres sort adott.
Mondjuk tényleg fura, hogy hogyan tűnhetett el.Viszont a smartctl az alábbi infót adja az sde-re:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 2640
3 Spin_Up_Time 0x0027 179 179 021 Pre-fail Always - 8033
4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 119
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002e 100 253 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 070 070 000 Old_age Always - 22409
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 119
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 31
193 Load_Cycle_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 242
194 Temperature_Celsius 0x0022 112 107 000 Old_age Always - 40
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 10
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 100 253 000 Old_age Offline - 0Itt a Raw_Read_Error_Rate érték ami aggaszt...
(WD Purple 4TB) -
törölt tag
válasz
#68216320 #28354 üzenetére
Update:
Közben kiderült, hogy valami okból eltűnt az ext4 fájlrendszer a /dev/sde2 partícióról.
Megformáztam (sudo mkfs.ext4 /dev/sde2) és így már hozzá tudtam adni az md0-hoz (sudo mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sde2)Viszont az update-grub elméletileg nem futott le mindegyik HDD EFI partícióján. Ezt valahogy rendbe tudnám tenni?
-
törölt tag
Sziasztok. Kis segítség kellene. Ubuntu 16.04 Server alatt a raid1-ből az 'md0' egyik partíciója kiesett és nem tudom újra hozzáadni.
peachman@SERVER:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sde 8:64 0 3.7T 0 disk
|-sde1 8:65 0 190M 0 part /boot/efi
|-sde2 8:66 0 9.3G 0 part
`-sde3 8:67 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
sdf 8:80 0 3.7T 0 disk
|-sdf1 8:81 0 190M 0 part
|-sdf2 8:82 0 9.3G 0 part
| `-md0 9:0 0 9.3G 0 raid1 /
`-sdf3 8:83 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
sr0 11:0 1 1024M 0 rompeachman@SERVER:~$ sudo mdadm --detail /dev/md0
/dev/md0:
Version : 1.2
Creation Time : Tue Feb 19 10:33:01 2019
Raid Level : raid1
Array Size : 9757696 (9.31 GiB 9.99 GB)
Used Dev Size : 9757696 (9.31 GiB 9.99 GB)
Raid Devices : 2
Total Devices : 1
Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Fri Jun 28 06:40:20 2019
State : clean, degraded
Active Devices : 1
Working Devices : 1
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
Name : SERVER:0 (local to host SERVER)
UUID : ffe5b372:5373598e:701c5824:9e944667
Events : 1103988
Number Major Minor RaidDevice State
0 0 0 0 removed
1 8 82 1 active sync /dev/sdf2Próbáltam az md0-hoz hozzáadni a /dev/sde2-t, de nem sikerül ...
peachman@SERVER:~$ sudo mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sde2
mdadm: add new device failed for /dev/sde2 as 2: Invalid argumentMi lehet a gond? Mit szúrok el?
Az egész úgy derült ki, hogy egy upgrade-et nyomtam és az update grub nem tudott lefutni a /dev/sde-n. Az egész azért vicces, mert az van /boot/efi alá mountolva.
-
-
MrCsiT
addikt
válasz
bambano #28349 üzenetére
Ha belinkeled kérlek, máris megteszem.
- Ahogy én nézem, nemigen van neki.
ám, ha azt veszem, hogy a futtatott kliensre szeretnék bejutni - és ennek az egyik akadálya vélhetően az Xrdp/Xorg beléptető megoldás, amiben én mire megadom a jelszót, addigra a háttérben a kliens már bőven túljut a booton szerintem és a háttérben a user/pass ablakkal várakozik - gondoltam elképzelhető, hogy más is jár ebbe a topicba a haladók közé aki használ Linux-ot ezzel a megoldással, és szüksége volt már előcsalni a Grub képernyőt, azért írtam éppen ide.
-
MrCsiT
addikt
Sziasztok!
A kezdő-topicból ide lettem irányítva az első kérdésemmel, de azóta van még egy, tehát:
1.,
Ubuntunál - vagy, tőlem disztri-semleges megoldás is lehet - van valami olyan lehetőség, mint a Windows-nál a WSUS, azaz, hogy egy felületen látnám 4-5 vagy akár 125 telepített példány frissítési állapotát?Ha nincs: hogyan lehet 10-nél több Linux-os gépet menedzselni, üzemeltetni, mi a gyakorlat erre?
2.,
Az itt részletezett jelszó visszaállításhoz a GRUB Loading screen-t hogyan lehet a Hyper-V alatt telepített 19.04-es Ubuntu alatt elérni, tudja valaki?(A "nyomj ESC-et" valahogy nem annyira akar működni..)
radi8tor: "Kitörölni nem akarom, mert akkor oda a BCP" - erre a normál megoldás általában a másolat készítése, és azt követően már akárhogyan szerkesztheted az eredetit.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Sziasztok!
Ismét lenne egy kérdésem Ubuntu 16.04 LTS szerverrel kapcsolatban.
Tűzfalként használjuk a szervert, és bizonyos csomagokat meg kellene jelölni (mark) aminek ez után korlátoznánk az adatforgalmát 30/10 mbitre.
Előző rendszergazda azt mondta, hogy ezzel lehet QoS-t adni a bucketnek.Hogyan tudom ezt megvalósítani? Csak VLAN-al megoldható?
-
Frawly
veterán
válasz
kezdosql #28339 üzenetére
Ez így nagyon kevés és ködös infó, lehet sok minden, hardveres vagy szoftveres hiba. Nem tudjuk milyen gép, milyen disztró, hányas verzió, hogyan kapcsolódik a netre. Internetes lámpát még az életben nem láttam, gondolom az Ethernet-kártya vagy a Wi-Fi kártya LED-jére gondolnak.
-
-
Üdv!
Adott egy TS3 (TeamSpeak) szerver amely egy igen erős szerveren lett installálva. A probléma csak az, hogy ezt a vasat szeretnénk a DoS-tól megkímélni, s erre a célra van is egy jó DDoS védelemmel felszerelt budget VPS-em. A cél pedig az lenne, hogy reverse proxyzom az egész forgalmat.
A probléma csak az, hogy a TS a 9987-es UDP portot használja a hanghoz, amit az általam ismert programok közül csak az nginx képes proxyzni. Adott egy ilyen konfig:
stream {
server {
listen 9987 udp;
proxy_pass ts3_stream_backend;
#proxy_timeout 1s;
#proxy_responses 1;
error_log /var/log/nginx/ts3.log;
}
upstream ts3_stream_backend {
server <origin_szerver_ip_volt_itt>:9987;
}
}Ezek után a port rendben elérhetővé válik, netcattal szépen látom is, hogy nyitva, fogadja a csomagom. Viszont a TS nem hajlandó proxyzva csatlakozni. Direkt IP természetesen gond nélkül megy. A kikommentezett részt próbáltam alkalmazni, az sem segített.
Hogy tudnám mégis megoldani?
Köszönöm!
-
kezdosql
tag
Koszonom mindenkinek, egyben valaszolok:
Nem az enyem, en win7-et hasznalok, egy kozeli szomszed nyugdijas csalad hasznalja.
Annyit mondtak, hogy egy hete kezdodtek a bajok, es mindig webezes kozben, amikor olyan weboldalt nyitottak meg, ahol azonnal videok indultak el. Azonnal leallt minden, eger se mukodott, es az internetes lampa se villogott tobbet, mikozben a video allt es a hang az utolso taktust dadogva ismetelte veg nelkul.
Kesobb mar akkor is jott a fagyas, amikor letrejott az internetes kapcsolat.
Semmi se mukodott, egyetlen megoldasuk a konnektorbol kabel kihuzasa es egy perc mulva visszadugasa es a gep ujra bekapcsolasa volt.Egyetlen egyszer kaptak egy angol nyelvu hibauzenetet az egyik ilyen ujrainditas utan, hogy a bongeszo crashed es a hibauzenet OK gombjara kattintva safe modban ujraindult es helyreallitotta magat.
Azota a hiba ismetlodik, de az ablak nem jon fel es csak egy ikonjuk van, amire kattinthatnak.
Javasoltam a jobb gombos megoldast, az volt a valasza, hogy akkor tenyleg volt valami uj ablak angol szoveggel, de csak olyasmiket irt, hogy milyen mas programokat - szovegszerkeszto ? - tud elinditani.
Nem tudjak, hogy flash van-e benne, azt tudjak, hogy bongeszesnel nem akarnak automatikusan elindulo videokat latni, en tippeltem flashra, mert ugy emlekeztem, a Mozillanak volt egy megallapodasa az Adobevel, hogy valamelyik verziotol kezdve az adobe flash a Mozilla resze lett.
Azt tudjak, a fagyas tobbnyire akkor tortenik, amikor bongeszovel az elso weboldalt megnyitjak.
Ha elobb a bongeszot nyitjak meg, es utana inditjak az internet kapcsolatot, es utana irjak be akarmelyik weboldal nevet, amin nincs video, akkor egy ideig tudnak webezni, de lehet, hogy a kovetkezo vagy tizedik weboldalra valtasnal elojon a fagyas.Kerdeztem, milyen linux, azt mondtak, ugy kaptak a geppel egyutt vagy ot eve, mar nem lehetett windowst tenni ra, mindenre csak kattintaniuk kell, nincsen semmi mas, feltetelezem, valamilyen ubuntu lehet.
Azt is mondtak, hogy neha, nem sokkal bekapcsolas utan a merevlemez nagyon dolgozik, arra tippelek, hogy az automatikus frissites be van kapcsolva, es talan amiatt jott elo a hiba, hogy mar tul regi a gep, de csak latatlanban tapogatozok.
-
Frawly
veterán
válasz
kezdosql #28335 üzenetére
A Firefox Súgó menüjében válaszd az újraindítást letiltott addonokkal. Vagy about:support lapon a Refresh gomb.
A FF indítása előtt indítsd egy feladatkezelőfélét, htop vagy Gnome System Monitor vagy akármit, és nézd meg a Firefox indítását, hogy mi látszik a fagyás előtt.
-
bambano
titán
válasz
kezdosql #28335 üzenetére
"Linux alatt napi frissites tonkretette a firefoxot, ahogy webre csatlakozik azonnal merevre fagy a linux": be tudsz rá jelentkezni hálózaton?
szerk: ha mostanában jött elő, hogy "megfagy" a linuxod firefoxtól, akkor lehet, hogy egy videokártya tisztítás segít rajta. lehet, hogy nem megfagy, hanem megfő.
-
kezdosql
tag
Linux alatt napi frissites tonkretette a firefoxot, ahogy webre csatlakozik azonnal merevre fagy a linux (ami allitolag nem letezik.
1. kerdes:
hogyan lehet linux alatt firefoxot safe modban futtatni, hogy visszaallitsa a korabbi allapotot2. kerdes
hogyan lehet ff-et tesztelni linux alatt (diagnosztika?)3. kerdes
hogyan lehet a szemet flash bovitmenyt letiltani firefox linux alatt?Elore is koszonom a valaszokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gyb001 #28326 üzenetére
Közben beugrott még valami, csak elkéstem vele. Jártam úgy, hogy nem voltak egymástól megkülönböztethetőek az USB-s eszközök, mert a gyártó nem készült fel rá, hogy egy gépen használj belőle többet... Minden kiolvasható paraméterük azonos volt, de nekem mégis tudni kellett, hogy melyik melyik. Végül a megoldás az lett, hogy az adott fizikai porthoz tartozót kezeltem fixen az egyiknek, a másikat meg a másiknak és meg volt mondva, hogy melyiket hová kell dugni.
Ez valószínűleg működik hubon keresztül is, de még nem próbáltam.Nézd meg ezt a posztomat a témában: [link] - itt 2 kártyaolvasót kellett kiosztanom 2 monitor között helyesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gyb001 #28326 üzenetére
Ahogy írták, udev szabály kell rá, mert alapból dinamikus a port kiosztás. Ellenkező esetben pl. termelésben ahol mondjuk óránként 200 eszköz jelentkezik fel egymás után soros porton, ott hamar gond lenne a port kiosztásból. Jártunk is így win7 alatt, ahol maximum 256 bejegyzést tud kiosztani az oprendszer, ha azt elérte, akkor feladja... Regedit hekket kellett ilyenkor futtatni, ami resetelte...
A /dev alatt ki lehet bogarászni relatíve egyszerűen az infókat az eszközökről, amik alapján meg lehet különböztetni őket - már ha gyárilag kaptak eltérő értékeket, ami nem biztos.
Milyen környezetből kellene elérni a portokat? Bash? C++?
-
-
Gyb001
senior tag
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy ubuntu laptoprara rákötni 16 darab UART eszközt.
Ehez meg is vennék 2*8 usb switchet és 16 db CP2102 usb-uart konvertert.
A kérdésem az hogy mitől függ az hogy egy usbtty milyen néven csatolódik. Tehát hogyan derül ki az hogy melyik lesz a /dev/USBtty0 melyik lesz a /dev/USBtty1 ...
Dinamikus? be lehet valahogy fixen állítani? -
Van egy VPS-em OVH-nál, régen egy webappot futtatott, ma már azt sem, csak megvan.
Ma reggel beléptem és ez fogadott loadnak:
96.09 96.03 96.01 1/496 18989
Ám a szerver egyáltalán nem tűnt leterheltnek, sőt! gyakorlatilag mindent azonnal le is futtatott. Hogy lehetséges ez?
-
-
-
Van a cégnél egy Ubuntu alapú szerver. A crontab-ban keletkező minden kimenet megérkezik egy email címre.
A crontab-ban nincs beállítva "MAILTO" rész. Hogyan kaphatom meg mégis ezeket az üzeneteket? Az userhez lenne rendelve? Ha igen, hol/hogyan tudom ezt ellenőrizni/átállítani?
-
csixy
addikt
válasz
neophyte79 #28314 üzenetére
Ha minden kötél szakad a bal kéz-jobb egérgombos módszer még mindig beválhat.
-
olyat szeretnék hogy:
van egy Samba megosztás, aminek egy bizonyos mappájának minden bekerülő fájljának jogait automatikusan 555-re kellene módosítani. a mappák és almappák meg nem lenne baj, ha 777-re kerülnek, de ez opcionális. -
Sonja
nagyúr
válasz
neophyte79 #28314 üzenetére
Az inkább egy HP lesz, nem Epson.
Egyébként nekem is ez volt egy Canon LBP6030 nyomtatómmal. A driver volt szar, és várni kellett egy újra, azzal már jó lett. Fel kell tenni egy új HP drivert valószínűleg. Azt viszont nem tudom, hogy hogy kell.
Gondolom valahogy telepíteni kell az új HPLIP-et.
-
neophyte79
tag
Sziasztok.
Van egy Epson Laser Jet pro 12MA nyomtató és hozzá Ubuntu, nem tudom hányas. A gond az, hogy kinyomtat egy oldalt, a követezőt viszont csak kikapcsolás és visszakapcsolás után. A rendszer jelzi, hogy el van küldve a kérés, jön is a visszaigazolás, de a nyomtatás elmarad. Tudtok valami okosat erre? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Teljesen elveszek ezekben a dolgokban... El tudok küldeni
git send-email
használatával diff fájlokat levlistára? (ha igen, valami példát mutassatok pls)Minden egyes leírás amit találok azok git commitokból készítenek patch-et, de eleve nem git repóval dolgoztam, hanem csak fogtam a kernel forrást zipből, csináltam egy régit meg egy újat és az újban a két módosított fájlból csináltam 1-1 diff-et a régihez képest...
-
bambano
titán
válasz
radi8tor #28307 üzenetére
az interfaces fájlban található dolgokat a hálózat indulásakor állítja be a kernelben.
tehát ha sem reboot nem volt, sem kézzel nem gyalultad ki a régi konfigot, akkor a kernelben benne van.ha bcp-zni akarsz, akkor egyszerűen másold le egy backup könyvtárba a konfigot módosítás előtt.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Köszi a választ! 16.04 van nekünk.
Azért nem egyértelmű nekem ez, mert interfaces-ben már ott vannak ezek a beállítások de route paranccsal listázva nem azt mutatja defaultnak.
Ki kellene commentezni a régi internethez tartozó sorokat teljesen
/etc/network/interfaces
-ben? -
radi8tor
MODERÁTOR
Sziasztok!
Egy nagyobb config change-et kell végrehajtanom a céges hálózaton: internetszolgáltatót váltunk.
Már minden helyen át lett írva az IP cím az újra
/etc/ipsec.conf
/etc/ipsec.secrets
/etc/network/firewall-up
/etc/network/interfaces
és az előző rendszergazda ellátott még annyi infóval, hogy a tűzfalakon a default gateway-t is át kell írni.Jelenleg 91.120.x.x átjáró van megadva, az új ISP-től pedig 194.39.x.x címet kaptuk.
- Ezt az IP-t kell majd megadni az ubuntu tűzfal gépen ugye?- Ez a parancs jó lesz hozzá? (VLAN is változik 100-ról 102-re)
sudo route add default gw 194.39.x.x eth0.102
sudo route delete default gw 91.120.x.x eth0.100Majd utána
sudo reboot
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi hangfal építés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest