Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

Sziasztok, Debian hozzáértőktök érdeklődnék, hogy vajon hogyan engedték ki a Debian 9-et stable-re, ha bnőm ASUS EeePC-jén a Radeon HD6250, ami 8-as Debil alatt gyönyörűen támogatva volt, 9 alatt fekete képernyővel fogadja az embert ? :F

Ez most komoly, vagy esik szét a Debian közössége (és szoftvere), vagy mi történik ?

Értem én, hogy firmware-amd-graphics meg a kernelbe betették a támogatást a 9-essel, meg egyéb finomságok, ez mind szuper és jó (vagy sem).

De ez akkoris egy stable kiadás kellene hogy legyen, számomra nem lenne megengedhető akkora mértékű BUG, hogy a világ Radeonos gépeinek bizonyos hányadát érintse. Ez nem egy stable-ben megengedhetően bennmaradt (vagy benézett) bug, hogy most az XY réteghardver streamer nincs jól kezelve, vagy valami elhasal, eltörik, egy Radeon GPU eléggé mainstream-nek mondható. (Esetemben AMD C50-es prociba tett HD6250, de erre a hibára rákeresve a teljes Debian-Ubuntu vonal ettől hangos, különféle 6-7-es szériás Radeos user-ektől).

15+ éve használok Debiant, anélkül, hogy belemásznék a fejlesztésbe, filozófiába, bármibe komolyabban, szerintem ehhez egy emberélet kevés, de a minősége kicsit torpanni látszik, legalábbis számomra. Használok stable-t is, testing-et is próbálok új gépen szívesen, de egy kis EeePC-n, amire a Win7, Win10, Debian 8 felmegy csont nélkül, a Debian 9 elhasal, a Live sem jön be (bejön, csak no kép, mert pingre válaszol).

Aztán jönnek a grub betöltő sorok szerkesztése, nomodeset javaslatok (ami nem működik, mindaddig, míg az acpi=off és/vagy a nolapic mellé nem kerül), firmware-amd-graphics telepítése és hasonlók, reboot és ugyanúgy black screen. (ssh-n persze elérhető marad helyi hálón).

Valahogy össze fogom szarakodni, hogy a 9-es is menjen rajta, a gondom inkább az, hogy így lett stable a 9-es, hogy egy mainstream-nek mondható hardveren nonstop történik valami szar és kezd az összes tököm kilenni az egész Debiantól. Korábban a wifi firmware-ek körül ment ez, megértem én a háttérokokat, gyártók genyók, satöbbi, lehet sok irányba mutogatni, de akkor sem ideális szitu. És most csak kipuffogtam magam, megoldást nem várok feltétlen, de rohadtul fel tud *ni.. :(

Alternatív disztró esetleg ? Próbálok most egy Elementary OS-t, hátha.

Csak semmi kedvem leszokni az apt-zésről és valami mást megtanulni, pedig lehet, hasznomra válna.

Még egy Mint-et ráeresztek, csak a teljes Ubuntu line-tól és annak származékaitól (amik végeredményben agyon-tweak-elt Debian testing-ek) fázok :(

Új hozzászólás Aktív témák