- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Az Oppo is rápróbál a kompakt csúcskategóriára
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29197 üzenetére
Hol? Az előbb átfutottam a hozzászólásokat, de nem találtam meg...
Egyébként ha megvan még a history-ban, hogy a hogyan fordítottad és telepítetted, esetleg ránéznék én is.
A make clean-től kellene asszem (ha jól rémlik, valahogy úgy megy, hogy make clean ; make defconfig ....)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz inf3rno #29196 üzenetére
1. Virtuális gépről volt szó, ott _elvileg_ lehet, mert a hyoervisor kezeli a konzolt
2. De ha mégsem (végülis tévedhetek), javasoltam egy módszert, amivel a guest konzolja mindenestől fájlba vagy egy tcp/udp portra irányítható. Utóbbi esetben egy netcat elég hozzá, hogy nézegesd, vissza tudj lapozni, de még be is tudsz lépni...És sokadszor: átlag felhasználó ne akarjon kernel dumpot fejteni. Egy zx spectrumon még lehetett tudni bájtról-bájtra, hogy hol, mi van, mi, mit jelent stb. Aki kicsit ass3mblyvel játszott, annak nem okozott gondot. Itt is ez van, csak pár nagyságrenddel több tudás kell hozzá. Amivel én nem rendelkezem.
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
-
Frawly
veterán
Feltettem pár hozzászólással később a hibaüzenet első felét is. Lényegében a legelső sor volt a lényeg, NULL pointer dereference. Magyarán csak olyan memóriaterületre nyúlt, amihez nem kellett volna, szimpla bug miatt totálisan összefosta magát. Ez még oké is, de akkor a kernel panic végére ne ilyen attempted to kill init baromságot írjon, félrevezetve az embert, hanem írjon akkor unknown error, vagy erre a NULL pointer reference dologra mutató dokumentációs linket.
Az amatőr ügyfélszolgálatok szoktak ilyen baromságokat javasolni, hogy egyszerű netkimaradásnál vagy energiagazdálkodási beállítás miatti gikszernél is újratelepíttetik a Windowst, csak hogy ki legyen zárva a hiba, kényelemből félrevezetik a laikust.
Mondom, nem az a baj, hogy nem ment, mert arra számítani lehetett, hogy a legfrissebb RC nem épp a legstabilabb dolog a világon. Csak akkor ne vezessen félre a hibaüzenet, jól megvezetett, mert még nincs a témában nagy tapasztalatom, és emiatt magamban kerestem a hibát, vergődtem mindenféle konfiggal, partíciócsatolással, init problémával, közben a hibának 0 köze volt ezekhez.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz samujózsi #29193 üzenetére
Nem voltam benne biztos, de rákerestem: [link] Ezek alapján nem lehet az elejére scrollozni kernel panic esetében. Szerinted ennek így mi értelme? Biztos, hogy valahol ott van az elején, de az átlag felhasználó nem fogja tudni elolvasni... Aztán lehet, hogy 5 év alatt változott a dolog, nem szoktam kernel panicokat lapozgatni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Frawly
veterán
-
ivana
Ármester
válasz inf3rno #29192 üzenetére
Szokás szerint csak a hiba üzenet fele került ide. Mint korábban már mondtam, valószínűleg dobott valamit ami betriggerelte a backtracet (mondjuk egy Oops-ot). De attól, hogy nem sikerül mountolni valamit pánik még nem lesz. Az init megdölése (vagy az, hogy el sem lehet indítani) viszont instant pánik, és csak az látszik.
-
inf3rno
nagyúr
Nem nagyon megy át, de nem ezzel van a problémánk, hanem azzal, hogy olyan hibaüzeneteket dob, amik minimálisan vagy egyáltalán nem segítenek a probléma megoldásban. Ennek semmi köze a kernel debuggolásához vagy fejlesztéséhez. A fenti esetben pl annyit kellett volna dobnia, hogy nincs rootfs csatolva és ezért leáll, mert az átlag felhasználónak erre az információra van szüksége. Ehelyett valami baromságot írt. Szerintem ez így nincs rendben, és szerintem megoldható lenne, hogy normális hibaüzeneteket adjon, csak a fejlesztők nem foglalkoznak a kérdéssel, mert plusz munka. Egyébként ez a windows-t is érinti, főleg hardver hibánál csak találgat az ember, mert nálam pl alaplap hibára írta, hogy a videokártya illesztő összeomlott...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
ivana
Ármester
válasz bambano #29190 üzenetére
Alapvetően bőven vannak debuggolási lehetőségek, csak szinte mindegyik performance impacttal jár. Szóval nem igazán érdemes bekapcsolni normál esetben. Ezek képesek akár soronként haladni, pl. ftrace, kgdb. Ha crash van akkor lementődik az egész memória kép (ha be van állítva rendesen a rendszer). Az, hogy az alapján dobjunk hibát, hogy milyen sorban vagyunk szvsz egy agyrém, normál esetben semmi értelme sincs. Ha esetleg kell ilyesmi akkor ott az ftrace.
Azért opensource, hogy bárki küldhessen be patchet. Bele hackelni szerintem otthonra sem szerencsés ötlet, kisebb elcseszések is okozhatnak nagyon furcsa problémákat. Egy kernel backtracenek sosem volt és sosem lesz célja az egyszeri felhasználó számára való olvashatóság.
-
bambano
titán
"Ez teljesen megoldhatatlan. A kernel nem valami 10 ezer soros sufni program.": ha meg tudod számolni, hogy hány sorból áll a kernel, akkor megoldható.
"Az end-user beleértve a rendszer gazdit is inkább ne nyúlkáljon kernel kódba pls.": miért ne? azért opensource, hogy bárki belebabrálhasson.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
alitak
senior tag
válasz MasterMark #29187 üzenetére
és valóban. Köszönöm a tippet, neki is esek nemsoká!
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
alitak
senior tag
válasz MasterMark #29184 üzenetére
Az mondjuk meg sem fordult valami miatt a fejemben. Sosem próbáltam, minimális keresés után úgy tűnik, hogy az ilyen direktben Kodi, ami alapesetben jó volna, viszont nekem kéne mellé valamilyen böngésző is. Transmission mondjuk megmegy konzolból is.
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
ivana
Ármester
válasz inf3rno #29181 üzenetére
Int return-el is ugyanúgy megoldható, egyszerűen magasabb szinten másik integert kell visszaadni, nem azt, amit alacsony szintről kapsz. Ez teljesen megoldhatatlan. A kernel nem valami 10 ezer soros sufni program.
Nyilván kevesebb fejlesztési idő, meg egyszerűbb úgy, ahogy ők csinálják, aztán az end user szívhat vele.
Az end-user beleértve a rendszer gazdit is inkább ne nyúlkáljon kernel kódba pls. A valós kernel hiba tapasztalataim szerint a kernel crash-ek kb. 5%-a, az összes többi hardver hiba (vagy firmware) hiba. -
samujózsi
senior tag
válasz inf3rno #29181 üzenetére
Valójában ezek (többnyire) olyan hibák, amivel szakértelem híján az enduser nem tudna mit kezdeni.
Egy rosszkor, rossz helyen érkező interruptot hogy kezelnél például?
Amit okozhat egy hardver hiba is.
Ez közelítőleg a BSOD linuxos verziója. Amikor ilyet látsz, akkor nagyon ritka, ha olyan hibát látsz, amit saját hatáskörben tudnál javítani.
Szerintem.Sajnos nem volt elég helyem a virtuális diszken, hogy kipróbáljam ezt a kernelt.
-
inf3rno
nagyúr
Int return-el is ugyanúgy megoldható, egyszerűen magasabb szinten másik integert kell visszaadni, nem azt, amit alacsony szintről kapsz. A goto err esetén nyilván nem megoldható, de gondolom legtöbbször az is magasabb szinten dől el, hogy szükség van e rá, vagy áthidalható a probléma máshogy. Nyilván kevesebb fejlesztési idő, meg egyszerűbb úgy, ahogy ők csinálják, aztán az end user szívhat vele.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29159 üzenetére
Beigazolódott, hogy az 5.5-RC2 kernel.org vanilla kernel bootképtelensége egy kernelbug, nem csesztem el semmit, nincs baj sem az ext4-gyel, sem az init-tel, és nem is a Gentoo hibája. A kernel.org-os 5.5-RC1 simán bootol defconfig-os fordítás után, szintén mindenféle initramfs nélkül. Majd vasárnap vagy hétfő hajnalban megnézem az RC3-mal.
Szerintem a kernelbe bekerült egy regresszió, ami miatt megfekszik QEMU alatt. Natív telepítésben ez a bug lehet elő sem jön, nem is jelentette még senki.
-
alitak
senior tag
Sziasztok, os ajánlásban kérném segítségetek. Jelenleg van otthon egy pc, amire TV van kötve. Az esetek többségében Kodi 720p filmekkel, illetve youtube. Ezek mennek is rendben, viszont hbogo/netflix/egyéb stream az már használhatatlan. A gépen emellett nem fut számottevő történet.
Jelenleg Linux mint fut rajta xfce felülettel, de felmerült bennem, hogy nem kimondottan ez a legjobb lehetőség. Tudtok esetleg olyan disztrót, ami esetleg úgy kezeli az erőforrásokat, hogy maradjon stream lejátszásra is?
Ugyanezen a neten laptop/telefon gond nélkül lejátsza a streamet.Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
ASRock model: N3700-ITX
Intel Pentium N3700
Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx
Integrated Graphics vendor: ASRock driver: i915Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29177 üzenetére
Ez a gyerek első laptopja, amin pár játéknak mennie kell, de a kölöknek heti 3-4 óránál több alkalma amúgy sem lesz játszani a gépen.
Mellesleg, már 2000 környékén csináltak jó minőségű színes-szagos 3d-s pc-s játékokoat, nem muszály a csak leghújabbakra gondolni.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29168 üzenetére
Ja, hát 35k-ból ne akarjon semmit játszani szegény gyerek. Max. pasziánszt, Super Mario-t, esetleg Half Life 1, GTA 3-VC. Ilyen Half Life 2, Far Cry 1, Doom 3 szintű gamma már necces egy 35k-s cuccon. Ha annyira szűkösek az anyagiak, akkor a legolcsóbb játékra venni egy használt PS4-et vagy Xbox-ot, de olyat, aminek tiszta az előélete, nincs bannolva. Esetleg venni valami refurb helyről egy kiselejtezett céges Optiplexet, i5-i7-es proci, 2-3. genes, min. 8 GB RAM, meg mellé venni egy legalább GTX 750 vagy R7-R9 AMD kártyát, ez talán összesen kicsit kevesebből áll meg, de azért jóval több lesz ez is, mint 35k.
A T530-as laptop már egy fokkal jobb próbálkozás, de az is min. i5-ös legyen, és én még kötnék rá eGPU-ként egy szintén GTX 750-1050 szintű használt kártyát, valami olcsót, ami 20k körül vagy azalatt megáll. 35k-ból ez sem fog kijönni, talán a laptop, ha refurb vagy leharcolt, de az eGPU-s megoldás efölé benne fog fájni egy másik ~30k-ba.
A WoT meg egy olyan játék, aminek folyton változik a hardverigénye. A régi verzióknak nem volt nagy, anno, mikor kijött, de fokozatosan fejlesztik a motorját, grafikáját, így egyre combosabb gép kell alá.
-
ivana
Ármester
válasz inf3rno #29170 üzenetére
Az van, ha az ember kernel kódot ír, akkor ezt az egész exception dolgot el lehet felejteni. Itt konkrétan int return kódok szoktak lenni, azok jelzik a hibát. A hibakezelés goto err; módon működik.
Ennek több oka is van. A fő probléma, hogy a kernel esemény vezérelt, itt egy esemény simán van, hogy egy pin 0->1 váltása. A kernel nem védett módban fut, ha valós címet akarsz írni bele is fog írni. A függvényhívás nem minden context esetén szerencsés ötlet. Pl. printk-t nem szabad interruptban hívni, mert sleepel.
Az exception ráadásul memóriát foglal ami végképp nem szerencsés ötlet.A backtrace kernel esetén önmagában nem egy egyszerű játék, nem mindig sikerül értelmes infot generálni. De normál esetben az egész memóriát lementjük és azt lehet nézegetni (vmcore).
-
őstag
Sziasztok!
Szerintetek az mitől lehet hogy az opensource vulkan driverekkel sokkal lassabban indulnak a játékok? Karácsonyra kaptam egy RX550-t, először kipróbáltam az Amdgpu-pro-t és a hozzá tartozó vulkan drivercsomagot. Ezzel azonnal betöltődnek a játékok, a kezdőképernyő csak felvillan egy pillanatra. Kipróbáltam a mesa féle Radv vulkan drivert, és az amdvlk nyílt változatát, mindegyiknél 4-6 perc míg betöltődik a Dirt4 és az F1.2017, míg amdgpu-pro-s vulkan driverrel szinte azonnal betölt mindkét játék. Van a jelenségnek valami érthető magyarázata?
Arch ot használok fő rendszerként, de debian buster is van fenn(ott csak a mesás Radv érhető el) buster alatt is lassan tölt be a fent említett két játék.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
inf3rno
nagyúr
válasz Papooo #29168 üzenetére
Hát nem tudom, nekem általában csak a táp és a ház szokott akörül lenni függetlenül attól, hogy mit rakok bele. Azok mondjuk onnantól gyakorlatilag korlátlan ideig mennek, meg nem vágják gallyra a többi elektronikát. A hűtésen sem szoktam spórolni, sosem megy 40 fok fölé a cpu böngészésnél meg ilyen alap dolgoknál, csak játéknál, a hangja meg annyi, hogy sokszor nem is tudom megállapítani az alapján, hogy be van e kapcsolva a gép.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz samujózsi #29166 üzenetére
Az van, hogyha az ember kódot ír, akkor rétegezni szokás a kivételeket. Pl teszem azt fájlt akarok írni, szór egy kivételt, hogy lockolva van a fájl, elkapom, aztán szórok egy magasabb szintű kivételt, hogy sajnos nem sikerült a fájl írása, és ahhoz csatolom az előző kivétel, hogy miért nem. Utána megint elkapom, és dobok mondjuk egy olyat, hogy nem sikerült menteni a játék állását, és ahhoz csatolom az előző kettőt. Nyilván a user ebből csak a legfelső szintű kivételt látja, a maradék meg a fejlesztőknek jó, esetleg bekerülhet logba backtrace-estül, mindenestül. Nem tudom, hogy kernelnél használnak e try-catch-t, mert viszonylag lassú, de valami hasonló elgondolást azért jó lenne, ha követnének, mert most ott tartunk, hogy csak a legalacsonyabb szintű hiba van eldobva, aztán jöjjél rá, hogy az egymillió sorból melyik futott aknára, ami ezt eredményezte. Trace-ből vissza lehet nyomozni valamennyire, ha megvan a forráskód, egyébként meg csak hümmög az ember, hogy ezmiafszom.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29167 üzenetére
Vagy aprón összeütni valamit használt alkatrészekből harmad áron is mehetne, felesleges amúgy is az új gép egy gyereknek, mert úgyis túlhúzza, teleszórja vírussal, leönti gyümölcslével, meg még Isten tudja milyen módon teszi tönkre. Nekem annak idején lent volt a gép oldala, aztán bedugtam a lábujjam a CPU ventilátorba, és úgy égett le. Erre tök felesleges százezreket költeni...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29167 üzenetére
Az ismerősöm kérése az volt, hogy 35-be beleférjen, és elviselhetően (sd kliens, minimum fölötti grafika, 50 fölötti fps) fusson rajta a WoT.
Egy p4-es asztalit váltott volna ki.Holnap elviszi más akinek netezős gép kell, arra szuper a linux is.
A kiscsávónak "be kell érnie Lenovo T530-asal.
Háát, nem egy kategóríát képviselnek.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29162 üzenetére
Kissrácnak ne laptopot vegyetek gamer-kedni, laptopon gamerkedni luxus. Ilyen ócska E1 procis meg U-s procis laptop nem való amúgy sem játszani, még akkor se, ha diszkrét GPU van benne, a proci thermal vagy power throttling miatt az sem tudja kifutni, amit tudna, és általában az ilyen gépeket ócska TN-es kijelzővel látják el. Az igazi gamer laptopok meg ultra drágák, baromi hangosak, stb..
Vegyetek neki egy jó ár/értékarányú, olcsó Ryzen 1600-2600-os gépet, olcsó B350, B450-es lappal, min. 8 GB RAM-mal, egy használt, piszok olcsó RX570-es GPU-val, meg egy 30k-s FullHD Freesync IPS monitorral. Egy ilyen gépen lehet rendesen játszani, a legtöbb játék 1080p High Graf, 60 fps-sel elfutkároz. Még a legújabb, legbrutálabb játékcímek is. Meg egy ilyen gépet később is könnyű bővíteni, ilyen-olyan upgrade-ekkel használható vagy 10 évig, sokkal gazdaságosabb és jobb egy ilyenen játszani.
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz inf3rno #29165 üzenetére
De kiírja, csak érteni kell(ene) hozzá. Úgy 1.0.x kernellel bezárólag elég jól vissza tudtam fejteni, hogy mi baja van, ha ilyet láttam, de aztán... hát már nem volt az igazi... a tudásom...
Ezekkel főleg az a gond, hogy nem is lehet egyértelműen megmondani, mi a gond, mert (légből kapott példa) pl van egy félrecímzés valami kernel kódban, abból csak annyit fogsz látniy hogy rossz helsre nyúlt, sokra nem mész vele.
[ Szerkesztve ]
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29161 üzenetére
Kompletten feltelepített Windowsos vinyóval (és ssd-vel is) próbáltam, ugyanúgy a Win logó alatt újraindult.
Egy kissrácnak kellett volna a gép, azaz elsődlegesen hiperoccó "gémör" (nem röhögni! amd e1 procis laptopot is láttam már gamernek hirdetve) lett volna használva, de úgy tűnik feladom a harcot, és marad a gép linuxos.
Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29160 üzenetére
Akkor ez bukta. Hacsak szerviz nem tud neked frissíteni. Linux alól nem fogsz tudni frissíteni, a gyártó csak olyan BIOS-t adott ki, ami kizárólag Windows alól frissíthető. A virtuális gép és emulátor meg azért nem jön szóba, mert azoknak meg pont az a lényege, hogy ne férj hozzá a host géphez, ne tudjon a virtualizált vagy emulált szoftver belebarmolni. Tehát nem éred el a gép hardverét.
Bár eolyan ötletem van, hogy a Windows telepítő által tartalmazott .wim lemezképet kézileg felhúzni a merevlemezre. Ugyanis a modern Windows telepítők (Vista és későbbi verziók) nem telepítik már a rendszert, nem építik ki, hanem egy általános, készre telepített lemezképet klónoznak rá a meghajtóra, majd ezt átméretezik akkora méretre, ami a telepítési célpartíciónak megfelel. Ezt viszont te kézzel is meg tudod csinálni, láttam erről egy YouTube videót, ahol a fószer P2-es gépre akart modern Windows húzni, persze nem sikerült neki működőre, de azt mutatta, hogy ilyen .wim lemezképet kézileg is fel lehet húzni. Nem biztos, hogy neked segít, mert ha sikerül is, semmi garancia nincs rá, hogy a Win logó után nem indul az is újra.
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29158 üzenetére
Ott hasal el a dolog, hogy a telepített vagy live winek esetén a boot logo megjelenése után indul újra a gép, a telepítő szintén akkor hal meg, amikor a Win logó megjelenik, azaz a telepítés legelején.
Egyenlőre még agyalok a problémán, bár a gép azóta is napi használatban van opensuse linuxal.
-
Frawly
veterán
válasz Jester01 #29157 üzenetére
Megnéztem közben ezeket. Ezek be vannak kapcsolva. De egyéb oldalról is kizártam a konfighibát. Az 5.5-RC1 Gentoo git kernel ebuild konfigját használtam, amivel bootolt az RC1. Ez az RC2 ezzel sem bootol. Szóval nem a konfig a gond. Szerintem ez egy RC2 specifikus bug. Túl új még az RC2-es kernel, 2 napja sincs, hogy kijött.
Esetleg nem bug, hanem a Gentoo-n van úgy valami megoldva, hogy valami speciális patch-t igényel, amit a kernel.org-os git kernel nem tartalmaz. Bár ezt kevésbé tartom elképzelhetőnek, de azért nem zárható ki.
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29117 üzenetére
Egy ötletem van a problémád megoldására. OFF topik, de azért ideírom. Szóval fogsz egy akármilyen OS-t, lehet akármilyen Linux is, Ubuntu vagy Mint vagy ami tetszik. Feltelepítesz rá egy QEMU virtuális gépet, meg hozzá virt-managert. Letöltöd a Win10 legújabb iso-ját a MS oldaláról. A virtuális gépet úgy indítod, hogy odaadsz neki kompletten egy min. 32 gigás pendrive-ot vagy külső HDD-t, vagy külső SSD-t. Feltelepíted erre virtuális gépen a Windows 10-et. Mikor feltelepült, leállítod. Kilépsz a virtuális gépből, a pendrive-ot leválasztod. Újraindítod a gépet, és bootolsz a külső meghajtóról. A Win10 Win to Go módban fog indulni. Ez alól tudsz BIOS-t frissíteni.
A másik még egyszerűbb módszer, hogy szerzel a gépbe egy belső meghajtót. Erre meg pendrive-ról feldobod ugyanezt a Win10 lemezképet. Nem kell termékkulcs sem, mikor kérdezi, akkor arra nyomsz, hogy majd később adod meg. A Windows lehet aktiváció nélkül valami 90 napig vagy meddig használni. Neked elég lesz az az egy nap, amíg BIOS-t frissítesz alóla.
-
Jester01
veterán
Rohadtul nem kéne ext4-et initramfs nélkül csatolgatni.
De. Az initramfs megint egy egyszerű dolog elbonyolítása. Ha saját rendszert építesz szépen minden szükséges megy a kernelbe és nem kell szórakozni az initramfs-el. Felcsatol valami átmeneti / könyvtárat amiben ki tudja mik vannak (és aminek a frissen tartása megint plusz feladat), futtat mindenféle mágiát majd a végén valahogy kicseréli a futó kernel alatt az igazi gyökérre. Kösz, nem kérem
Frawly: szerintem a blokk eszköz vagy annak valami függősége nincs belefordítva. Azt nem tudom qemu alá mi kell, de nekem ilyesmik vannak:
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_SCSI_MOD=y
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_DMA=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_ATA=y
CONFIG_SATA_AHCI=y
CONFIG_ATA_SFF=y
CONFIG_ATA_BMDMA=y
CONFIG_PATA_OLDPIIX=y
CONFIG_PCI=y[ Szerkesztve ]
Jester
-
Frawly
veterán
A gentoo-s kernelek is bootolnak épp úgy, ext4-ről, initramfs nélkül. Initramfs akkor kell, ha van RAID vagy LVM vagy titkosítás, esetleg a /var, stb. másik partíción lenne a roothoz képest. De ezen speciális esetek EGYIKE SEM áll fenn. Pont azért írom, hogy sima ext4 partíció, semmi extra konfig, semmi extra mount paraméter nem kell. Tehát nem ez a gond. RAID-et sem használok, csak azért lett említve, hogy nem ez a gond, hiába az md-s sorok után hal be. Egy későbbi screenshoton becsatoltam a kernel panic elejét is.
Ezt a tty konzolos mókát ki fogom próbálni. Egyébként nekem nem az a bajom, hogy nem működik, hanem hogy nem írja ki normálisan, hogy mi a baja. Lehet valami kernelfordításkor maradt ki, mert make defconfig-ot használok, de utána végigszaladok rajta egy make menuconfiggal, hogy még beletegyek 1-2 dolgot, de lényegben defconfig az egész.
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz inf3rno #29151 üzenetére
Rohadtul nem kéne ext4-et initramfs nélkül csatolgatni. Nem csoda, hogy furcsa dolgokat művel.
kernel fejlesztőknek mond bármit Ok, de mégis ki más olvasgat egy pánik logot?
Amúgy előtte már valami betriggerelt egy trace-t a tsc felett látszik, csak az eleje nem. Utána pánikolt el, de egy sima backtrace az már nem jó jel.
-
-
inf3rno
nagyúr
Nem éppen, mert korrekt az lenne, ha azt írná, hogy nincs csatolva rootfs, itt meg valami huszadrangú következményt ír, hogy nem tudja az initet elindítani. Igazából még azt sem, azt írja, hogy "not syncing, attempted to kill init", ami szerintem max a kernel fejlesztőknek mond bármit, vagy még nekik sem, annyira alacsony szintű bullshit.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
samujózsi
senior tag
Nem, írja is, hogy nem használ RAID-et. Csak ott van valami fontosnak gondolt dolog a logban.
Lehet, hogy a statikus mára elavult, én 0.99.x kernelen kezdtem és valahol 1.0 v. 1.2 környékén hagytam abba a saját kernel fordítást, akkor még a modul elnevezés volt a szokásos, a nem modul meg ugye statikusan van beledrótozva.
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #29139 üzenetére
Célszerű lenne valamilyen initramfs-t használni, ez az adjuk meg a root partíciót módszer meglepő, hogy még támogatott. Az Attempted to kill init itt valószínűleg annyit takar, hogy nem sikerült elindítani az initet. Ha ilyet csinálsz akkor mindent be kell fordítani az md raidet is.
Ami az md RAID betöltése után következne az a root filesystem Ha jól értelmezem egy md raidről akarsz bootolni initramfs nélkül? Miért
(#29143) samujózsi Nem statikus, meg dinamikus. In-built és loadable. A kernelben nincsen dinamikus lib.
(#29148) inf3rno Ezek korrekt hibaüzenetek. Csak önmagában a "panic line" az csak egy adott sort mutat a kernelben. De ott a backtrace is. Meg normálisan konfigurált rendszeren van kernel coredump is.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29146 üzenetére
Több tippem most nincs a hiba okára, ellenben a hibakereséshez egy kis segítség (talán)
A virt-manager-ben megnyitod a kikapcsolt guest adatlapját (Kék, I feliratú gomb)
Ott Add Hardware, Serial -> Device Type: Output to a file, alatta megadsz egy fájlt -> Finish
Vissza a konzolra. (monitor ikon)
Bekapcsolod a guestet, a bootnál valahogy megállítod és még a boot előtt beállítasz két kernel paramétert (gentoot nem tudom, nekem ubuntu van, egy jókor nyomott ESC után megáll a grub menüben. Nyomok rajta egy e-t, mint Edit)
Nálam több soros, de a lényeg a linux kezdetű sor.
Ennek a végéhez hozzáfűzöm (idézőjelek nélkül), hogy " console=ttyS1,115200n8 console=tty0", majd F10 és bebootol.A ttyS1 onnan jön, hogy alapból van már egy serial device, ő a ttyS0. Ha törlöd és újat veszel fel, akkor természetesen a ttyS0 kell első konzolnak.
Így biztosan vissza tudsz lapozni a legelejére és végignézni, van-e más hibaüzeneted is.Hülye egy vicc, de ha tcp kapcsolatra állítod a soros portot, nem fájlba küldöd, akkor például egy netcat localhost 4555 paranccsal nézni is tudod, de akár be is tudsz rá jelentkezni, mintha a soros portra lógatott konzolnál ülnél. Csak a vezérlőkarakterek kezelése lesz kicsit furcsa, meg az, hogy a jelszó is megjelenik, mikor beírod.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29145 üzenetére
Initramfs sincs, nem is kell, anélkül is bootol ugyanezen a virtuális gépen Gentoo rendszeren a 4.9.86 és 5.5-RC1 kernel is. A modulnál már értem mit mondasz. A menconfig - Filesystems - Ext4 mind a négy opciója [*]-gal van (statikusan) belefordítva, nem modulként (ami M lenne).
De valami miatt mégse tudja felcsatolni a root partíciót, pedig biztosan /dev/sda2, a többi kernel, amiket említettem, azok fel is tudják épp így csatolni EFI stub bootban, initramfs nélkül. Csak ez a kernel.org-ról származó 5.5-RC2 nem tudja. Próbáltam úgy is, hogy root=PARTUUID=b14b1a-b1a-b14-b1ab1a formában adom meg, az sem segít. Így most vagy nem találja meg a root-ot, vagy megtalálja, de nem tudja felcsatolni.
Az is biztos, hogy a root partíció sima ext4, és fájlrendszerhibák sincsenek rajta, a működő kernelek is le fsck-zzák és mindent rendben találnak.
Egyébként a müködő kerneleknél ez látszik az md sorok mögött, ennek kéne történnie kernel panic helyett:
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29144 üzenetére
Hát... make menuconfig és a filesystem konfigurációban a modulos beállítást statikusra tenni.
Kulturált megoldás, megnézni, hogy működiknaz initramfs használat. (jó tíz éve csináltam ilyet utoljára, az emlékeim igencsak haloványak, nem tudok részleteket... nomeg túlságosan windows-os a szemléletem )Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29143 üzenetére
Látod, ez jó kérdés. Szerintem max modulként van benne. Hogy fordítsam bele jobban?
Ahogy nézem, ez a baj. Most el sikerült olvasnom a kernel panic elejét (virtuális gép UEFI firmware-jében vettem fel a felbontást, így több sor marad meg). A RAID detektálás után fullad le. Nem a RAID a baja, mert olyat nem használok, meg letiltottam a raid=noautodetect paraméterrel.
Ami az md RAID betöltése után következne az a root filesystem (egy bootoló kernelnél megnéztem), ezt már nem írja, ehelyett van:
BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000Tehát az a baja, hogy a root filesystem-et nem tudja csatolni. Igazoltam ezt úgy, hogy megadtam neki kernelparaméterben egy szándékosan kamu rootot: root=/dev/sdb1. Akkor is ugyanilyen kernel panic kíséretében száll el.
Pedig sima GPT partíciókat használok, semmi spéci titkosítás, RAID, LVM vagy hasonló bonyolítás. UEFI EFI stub boot, de a Secure Boot is ki van kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29142 üzenetére
És a kernelben benne van statikusan az ext4??
Nekem úgy rémlik, max. modulként, de olyankor initrd-vel használják, onnan tudja berántani az ext4 modulját.Shift-PgUp nem lapoz felfelé?
Végső esetben lehet valami soros port emulációt a kvm guesthez adni, soros kozolról bootolni és akkor a használt terminálprogram bufferével tudsz játszani. Vagy akár logba is lehet küldeni.
Vagy használj virtualboxot e célra, akkor maga a vbox ír logfájlt.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29141 üzenetére
Nem maradt ki, a root fs ext4, és próbálkoztam már a rootfstype=ext4 kernelparaméterrel bootoláskor, az sem segít. Most a virtio támogatást fordítom bele, mert QEMU virtuális gépen fut.
Megnehezíti a hibakeresést, hogy nem tudok visszagörgetni, így nem látszik a kernelpanic legelső sora.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29139 üzenetére
A net szerint az az oka, hogy nem találja az init-et. A root partíció meg van neki adva, a szokásos módon, root=/dev/sda2, ez működött is az 5.5-RC1 kernelnél, ami viszont Gentoo tárolóban volt. Az persze logikus lenne, hogy az initet nem találja, mert alapból az init=/sbin/init fájlt keresné, de Gentoo-n olyan nincs, /sbin/openrc-init van helyette. De az sem segít, ha megadom bootkor kernelparaméterben, hogy init=/sbin/openrc-init, épp ugyanezt a hibát dobja.
-
samujózsi
senior tag
válasz sh4d0w #29137 üzenetére
Lásd picivel később: SCSI helyett VirtIO és máris bootol. Csak tudnám, ez milyen különbséget jelent... főleg, hogy efi és/vagy lvm nélkül működik SCSI diszkről is.
Sőt, SATA-ként is működik és így még a TRIM is átmegy látszólag. (lsblk -D szerint)[ Szerkesztve ]
-
-
samujózsi
senior tag
válasz Papooo #29135 üzenetére
Hát én háromszor átolvastam, de vagy nagyon korán van, vagy a szerző sem érti, hogy mit is csinált.
Lehet, hogy valami lényeges dolgon következetesen átlépek, de szerintem egyszerűen annyit csinált, hogy az efi boot menüt grub menüre cserélte, ahelyett, hogy a read only nvramot újra írhatóvá tette volna.
De ha teljesen felébredek, majd újra nekifutok.
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Mindent is próbáltam, ami a 25 évnyi számtech tapasztalatom alapján eszembe jutott.
Persze az összes (nem túl fogyatékos) "megoldást" (vedd ki az optikát és megjavul, vagy épp a töröld le a ramot zsíros izzadt kézzzel) is, amit a neten találtam.InsydeH2O® UEFI BIOS van a gépben, ezt kellene valahogy linux alól frissítenem.
Pár nap után rájöttem és is , hogy a virtuális gépből frissítés ötlete halva született.
Ez valami Lenovo átok, mert tele van a net ilyen módon lehalt gépekkel.
A masinát alkatrésznek vettem meg ezzel a hibával, de ez egy olyan gumicsont, amin vétek nem rágódni.
Csak az vigasztal, hogy Linux alatt stabilan működik a masina. Végső esetben "Linux only" laptop lesz.samujózsi A jövő héten a Freedost is ki fogom próbálni, addig csak az ötleteket gyűjtöm, mert előbb sajnos nem lesz rá időm.
Még ezzt találtam mint lehetséges megoldást, de sajna angolom és a linuxos tudásom együtt nem elég a megértéséhez.
-
-
samujózsi
senior tag
Hogy gyorsabb-e, azt nem tudom, de virtio esetén a guest nem tud róla, hogy a diszk ismeri a trim funkciót. SCSI+writeback cache beállítással viszont elvileg megy.
A telepítő karakteres UI-t használ, indításkor rögtön a telepítéshez szükséges dolgokkal indít. Nem tudom, miért lett live a neve.
-
válasz samujózsi #29131 üzenetére
Na ne, az van mindben, csak elő kell szedni. Legrosszabb esetben ctrl-alt-f2...fakármennyi , és lesz terminálod. De ha elrontod valamelyik telepítőlépést, akkor kb. ugyanazt a menüt kapod, mint egy Debian text mode installerben, és abban is van...
Az meredek, én korábban csak kigyilkolni tudtam a diszk mód állítgatással OS-eket. Viszont megnézem majd, hogy mi van belőve a kvm-es gépeimen diszknek, ha már így mondod, hogy a SCSI gyorsabb és jobb SSD-hez.
Mutogatni való hater díszpinty
-
samujózsi
senior tag
De azzal telepítettem. Valami k.ra bugos lehet.
Főleg, hogy EFI nélküli telepítésnél már install után változtattam a diszk típust VirtIO-ról SCSI-ra és gond nélkül ment tovább a rendszer.
Mindegy, most nem az a cél, hogy tökéletes legyen.Bár az kiakasztott, hogy a szerver telepítő nevében ott a "live", aztán egy nyomorult rescue rendszer sincs a menüben...
-
válasz samujózsi #29128 üzenetére
Ez azért meredek, mert ha külön működik, akkor együtt is kéne. LVM bootolás megy, EFI megy, az EFI addig érdekes, amíg meg nem találja a lemezt.
A shell előtt nincs hibaüzenet? Nem ismerem nagyon az EFI-t, de ilyenkor a shellben nem lehet nézni valami logot, hogy mi történt előtte?
Az EFI shellből nem lehet megnézni, hogy mit lát winyó címén?Ja... most látom...
A SCSI-vel is be kéne tudnia bootolni, ha SCSI-n telepítetted. Ha nem azzal, akkor nyilván csak azzal megy, amivel feltetted.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
samujózsi
senior tag
Próbált itt valaki olyat, hogy EFI-s kvm guestként Ubuntu 18.04 szervert telepíteni?
Eddig csak úgy próbáltam, hogy automatikusan kialakított LVM-re próbáltam feltenni, ezzel a konfiggal az új rendszer nemhogy nem bootol be, már az EFI sem találja. Kapok egy EFI shellt a bekapcsoláskor.
Nincs valakinek ötlete, hogy mégis hogyan lehetne életre kelteni?
EFI és LVM nélkül működött, csak nekem most kifejezetten ez a párosítás kellene, mivel a leendő éles rendszeremen is ez lesz.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Ez egy régi, "entry level" gép.
Eleve vannak kétségeim, hogy egy BIOS frissítés bármit megold a problémái közül.
Sajnos sem a BIOS nem támogatja a pendrive-os update-et, sem itt: [link] nem lesz támogatása, mivel ez csak a Thinkpad-eknek szól, ha jól értem.
Egy tipp viszont izgalmas lehet, talán működik is: FreeDOS alól futtatni azt az update-et.
Ha jól emlékszem, az update-et tartalmazó .exe ugyan windows-os (önkicsomagoló zip-féleség), de megfelelő programmal (ha zip, akkor unzip-pel) ki lehet csomagolni linuxon, kirakni egy FreeDOS-os pendrive-ra a kicsomagolt fájlokat és a DOS-t bootolva futtatni a benne lévő .bat fájlt. De mondom, szerintem a srác minden tiltakozása ellenére hw hibás az a gép.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29111 üzenetére
Az ciki, ha ennyire nem lehet életre kelteni rajta semmit. BIOS resetet próbáltál rajta vagy load defaults-ot? Sok laptop tud olyan, hogy vagy már közvetlenül UEFI BIOS-ból tud frissíteni, ha kap címet Ethernet kábelen át DHCP-ről, vagy tudnak olyan módot, hogy bootoláskor ha benyomsz a szájába egy FAT32-re formázott pendrive-on egy új BIOS lemezképet, és nyomsz valami spéci billentyűt, akkor felfrissíti onnan magát. Ezt a konkrét gépet nem ismerem, de meg lehetne próbálni.
Emulátorból és virtuális gépből sose fogsz tudni BIOS-t frissíteni. Esetleg Linux alól, de nem tudom, hogy Lenovo-nál ez megoldható-e, sok esélyt ennek a vonalnak nem adok.
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29106 üzenetére
No, kvm, ubuntu 18.04 alatt: virt-manager-ből a diszket át kell állítani SCSI-re és a Performance options alatt a Cache mode-ot writeback-re állítani.
A virtio diszket használva a guest nem tud arról, hogy SSD van alatta, SCSI-re váltva már látható az lsblk -D kimenetében.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Hello,
Font hackelésben Fedorára tud esetleg valaki segíteni? Azért kérdezem itt is, mert kevéssé tűnik látogatottnak a topic...
KösziMutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
Sziasztok. Bocsánat, ha nem illik a csoportba, mert nem elég "haladó" a kérdés, de lehet picit túlmutat a "kezdő" csoporton.
Szeretném konfigolni Ubuntu 18.04 Server-en a NUT-ot (Network UPS Tool), de kevés az információm róla.
Az alábbi értékeket kapom jelenleg az UPS-től:
battery.charge:52
battery.charge.low:50
battery.charge.warning:60
battery.mfr.date:CPS
battery.runtime:3087
battery.runtime.low:60
battery.type:PbAcid
battery.voltage:83.3
battery.voltage.nominal:12
device.mfr:CPS
device.model:UT850EG
device.type:ups
driver.name:usbhid-ups
driver.parameter.pollfreq:30
driver.parameter.pollinterval:2
driver.parameter.port:auto
driver.parameter.synchronous:no
driver.version:2.7.4
driver.version.data:CyberPower HID 0.4
driver.version.internal:0.41
input.transfer.high:287
input.transfer.low:175
input.voltage:230.0
input.voltage.nominal:230
output.voltage:230.0
ups.beeper.status:disabled
ups.delay.shutdown:20
ups.delay.start:30
ups.load:7
ups.mfr:CPS
ups.model:UT850EG
ups.productid:0501
ups.realpower.nominal:425
ups.status:OL CHRG
ups.test.result:Done and passed
ups.timer.shutdown:-60
ups.timer.start:-60ups.vendorid:0764
Van itt pár olyan érték amit nem értek. Vastagítottam ezeket.
Egészen pontosan egy folyamat lezajlását kellene megértenem, hogy miként kellene beállítanom, hogy mondjuk amikor eléri merülésben az 50%-ot, akkor állítsa le a gépet.
Illetve van itt valami start is... El is tudja esetleg indítani, ha visszajön az áram? Vagy mit kell ezen értenem?
Használ valaki ilyesmit? -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Ugyan nincsenek illúzióim, de hátha mégis lesz valakinek ötlete: hogy a fenébe lehet az, hogy egy ubuntu 18.04+gnome alatt, a network managerben beállított proxyt a firefox képes normálisan használni, míg a chrome (a google-féle) csak http protokollt használó oldalaknál. A https forgalom vajon hová tűnik?
A netstat/ss nem mutat közvetlen kapcsolatot a megnyitott oldalakkal, de a proxy-n sem az access.log-ban, sem a tcpdump -i any port 3128 kimenetében nem látszik a forgalom.
És nem találok a chrome-ban olyan beállítást, ami valami kéretlen google proxy felé terelné a forgalmat.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Papooo
senior tag
válasz samujózsi #29116 üzenetére
Nincs.
Találtam egy bizonytalan eredetű bios bin filet, az egyik nem hivatalos topicban, csak éppen nincs mivel beírni, illetve nem is merném megkockáztatni, mert ha nem jó, akkor utána már ennyi lehetőségem se lesz, mint most.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Papooo
senior tag
válasz samujózsi #29112 üzenetére
Hardverhiba kilőve.
Körbeguglizva, ez valami tipushiba, amit egy hdd cagy ram csere is előidézhet.
Egy bios frissítés talán meg tudja oldani.
Persze a frissítő egy futtatható exe program, amihez windows kell, ami persze nem megy, amíg a hiba el nem hárul.
Nincs külön hivatalos bios bin file, sem parancssori program amivel frissíthetnémHa nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29113 üzenetére
Köszi a tippet, ránézek.
Secure boot nincs, semmit nem jelent nekem, pláne már egy csak játékra használt Windows-on majd (az egyébként natívban lesz a Linux mellett, ritkán beizzítom néha, de amúgy nagyjából off).
Az is lehet, hogy virtualizáció + NAS módra átállok az egész asztalimmal, VGA-t eladom, proci RAM HDD SDD marad és egy billentyűzetbe beállítható tablettel megyek rá remote desktop módban (vagy VNC) kódolni, az egész meg elzümmög kint a nappaliban a TV alatt.
Most így ilyenek között billegek. Ha nincs játék és 3D, márpedig ez megszűnt egy ideje, nem látom értelmét tartani egy asztali gépet. Egyelőre kísérletezgetek még, aztán ha megtaláltam a megfelelő szintézist, mit hogyan, milyen módon, milyen beállításokkal, szerintem meglépem.
(Végre akkor a router-em is lehet egy VM-be beizzított OPNSense, a meglévő ASUS-om buta módban bírja az 1000-es netet, de VPN-el már nagyon köhög).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29109 üzenetére
Kvm-hez használd a virt-manager-t(GUI)!
Ott nem pilótavizsgás a beállítás.Virtualbox linux hoston addig viszonylag jó, amíg nincs secure boot. Ha van, akkor kicsit macerás, mert a virtualbox kernelmodult minden kernel update után alá kell írni, plusz kell egy MOK amit felveszel az EFI-ben. Én elég hamar feladtam.
-
samujózsi
senior tag
válasz Papooo #29111 üzenetére
Ilyet SZERINTEM nem fogsz találni. Normális bios-ok tudnak önmagukban frissíteni: egy FAT-es pendrive-ra kirakod a BIOS update-et, azt a BIOS be tudja olvasni és végrehajtja az update-et.
Nálad ez nem opció?Egyébként elolvasva a linkelt kérdést, én inkább valami hardverhibára tippelnék, mint a bios frissítés hiányára
[ Szerkesztve ]
-
Papooo
senior tag
Üdv.
[A problémám.]
Röviden összefoglalva:
Olyan disztróra lenne szükségem, amihez van olyan windows emulátor (vagy virtuális gép, amire windows 7,8 vagy 10 telepíthető), amivel a lenovo bios frissítő programja hibátlanul meg tudja oldani a gép biosának frissítését.
Anno, jó ideig szórakozgattam (Redhat, Suse, ubuntu) linuxokkal, de annak már több mint 10 éve.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29107 üzenetére
VBox tudja, egy beállítás, hogy a virtuális HDD az HDD-nek vagy SSD-nek jelentse magát a guest felé. Utóbbi esetén - most olvastam - működik a móka.
QEmu-nál nem tudom, találtam egy másik cikket arra az előbb, de kicsit mókolós. Ezen még gondolkodom.
Érdekes, hogy vajon szerver környezetben hogy megy ez, ahol a SAN-ok tele vannak rakva SSD-kkel és FC-n megkapva a targeteket egy VMWare farm VM-jeként, vajon ott mi történik mount-olás után (Muszáj, hogy tudjon ilyet a Hypervisor, különben pillanatok alatt le-ko-zza az ember az SSD-ket).
Mindegy, hangosan elmélkedtem. Köszi a kommenteket.
-------------------------
Arról van tapasztalatotok esetleg, hogy VBox (Linux) vagy QEMU/KVM ? Állítólag előbbi is nagyon jó már Linuxra is, teljesítményben ilyen 5% körüli az overhead elvileg, a gyakorlatban van erről mérése vkinek esetleg ? A QEMU kicsit néha jobb kézzel vakarom a bal fülem esete, bár elvagyok vele..
.. viszont olyat simán csinál, hogy a host-on mind a 12 proci szálam épphogy csak terhelve, miközben egy VM-en belül is elég light-os a CPU kihasználtság, én meg közben elalszok, mire egy apt upgrade végigmegy. Mintha nem tolná full kakaón a két vCPU-t a guest, így a host sincs szétterhelve, én meg rágom a kefét, hogy "most min gondolkodooooooool???" ..Ez annyira nem tetszik, amikor lehetne gyorsabb is, ne pihenjen az a vCPU basszus. És nem az SSD fogja a mókát, nem is az 1000-es optikai net. Ilyen szép lusta komótos minden, guest is és host is. Nem ezt várnám egy Ryzen 5 CPU-s motyótól, ott a pokol CPU erő, használja.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
samujózsi
senior tag
válasz MasterMark #29104 üzenetére
Ioerror nvme
Erre keress a google-n, van pár relevánsnak tűnő találat, bár nem állítom, hogy azonos esetek.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29106 üzenetére
Ahogy feljebb írtam, linux guest esetén egy lsblk --discard paranccsal meg tudod nézni, hogy mi a helyzet, csak utána kellene nézni a részleteknek.
Illetve még a hdparm -I is kiírja, ha van TRIM.Kvm/qemu alatt szinte biztos, hogy állítgatni kell valamit, a default opciókkal a guest nem tud a trim létezéséről. Ha nagyon nem találod, szólj, megpróbálom előszedni, hogy en hogy csináltam. Virtualboxról nem tudok mit mondani, annak utána kell nézni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29103 üzenetére
Hát ezért a kérdésem itt.. Hogy a hypervisor lekezeli-e a guest TRIM parancsait megfelelően, átadva a host-nak.
A hypervisor lehet esetünkben linux host-nál Qemu, W10 host-nál pedig Virtualbox. Bár Virtualbox van Linuxra is.
-
Frawly
veterán
válasz MasterMark #29104 üzenetére
NVMe-n elvileg kikapcsolhatod, nem kell külön TRIM-et futtatni, sem fstrim, sem discard mount opció formájában. A TRIM-elést végző parancs be van építve az NVMe protokollba. Ezt tesztelni is lehet, kikapcsolt TRIM mellett létrehozol egy tesztfájlt, majd letörlöd, és megpróbálod helyreállítani. Ha helyre lehet, akkor nem lett trimelve, ha nem, akkor a trimelésről gondoskodott az NVMe driver.
-
MasterMark
titán
Hello,
Erre tudtok mondani valamit? A TRIM miatt csinálja, ahogy olvasom nem mindig szereti a vezérlőt.
Az SSD: Patriot Viper VPN100 Vezérlő: Phison E12 (PS5012-E12)
Kernel: Linux 4.19.56-Unraid #1 SMP Tue Jun 25 10:19:34 PDT 2019 x86_64 GenuineIntel GNU/Linux
szerk.: Egyelőre kikapcsoltam a scheduled fstrim futtatást.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz sh4d0w #29096 üzenetére
Hát ezért hagyom meg a natív 10-et és a mostani dual boot-ot, BF-re, Starcraft-ra natív 10, minden egyébre Linux.
Keveset játszom mostanában. Még a 1050Ti eladásán is kattogok néha, aztán áhh, ne, tartsuk, jó az ilyen alkalmi bohóckodásra.
Amúgy van jópár Steam title, ami nagyon jól megy, hiszen Steam van Linux alá is és jópár támogatott game. (Mondjuk ezekből a CS: Source ami érint, annak meg nem túl nagy a gépigénye amúgy).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Autóhifi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- DUNE médialejátszók topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest