- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Varga Ferenc #21599 üzenetére
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásod
de ebbe inkább ne menjünk bele.
Maradjunk annyiban, hogy folyamatosan üzemel az eszköz (router, hálózati médiaszerver, netes fájlszerver, stb..), így hogy fut-e seed avagy sem közben azt hiszem nagy mértékben mellékes számomra, tehát az "ötezerforintértannyittöltesz" elgondolás ettől teljesen független.
Inkább segíts a megoldásban
-
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21597 üzenetére
Ezek így rendben vannak szerintem, ugyanis magán a routeren optware fut.
Ennek az optware-nek a /opt mappájában van a /debian.
Ami eléréseket írtam az előző hsz-ban, az mind a /debian-ban vannak, tehát nyugodtan elé rakhattam volna, hogy /opt/debian
A külső indító szkriptben így van megadva, ahol az OS a routerre kötött USB2-es HDD-n lévő partíció LABEL-je:
CHROOT_DIR=/tmp/mnt/OS/asusware.arm/debianputty-val belépve SSH-n és kiadva a cd /opt parancsot, akkor a /tmp/mnt/OS/asusware.arm mappába ugrik, tehát ez az alapértelmezett /opt mappa
Ezzel a szkripttel meghívva a debianos rtorrent-et nem lesz üzemkész a program: S99debian szkript
Ebből olvassa ki az indítandó szolgáltatásokat: chrooted-services.list fájlDebianba egy a /opt/bin mappában lévő debian nevű szkript léptet be:
#!/bin/sh
mount -o bind /dev/ /opt/debian/dev/
mount -o bind /dev/pts /opt/debian/dev/pts
mount -o bind /proc/ /opt/debian/proc/
mount -o bind /sys/ /opt/debian/sys/
chroot /opt/debian /bin/bashEgyszerűen beírom optware alatt, hogy: debian
Ilyenkor megváltozik a terminal-ban a status sor:
ASUSWRT-Merlin RT-AC68U_3.0.0.4 Tue Nov 11 04:54:58 UTC 2014
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# debian
root@RT-AC68U:/#Itt beütve, hogy /etc/init.d/rtorrent start szépen hiba nélkül elindul az rtorrent, rutorrent-tel lehet hozzá csatlakozni (na persze, ha az apache el lett indíva előtte)
Most megyek melóba. Este, ha hazaértem készítek egy asus féle DDNS-t és kreálok neked ftp hozzáférést. Szerintem úgy gyorsabban át tudod tekinteni ezt az "öszvér" kialakítást
-
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21595 üzenetére
Ezen leírás alapján [link] egy preparált debian-wheezy lett kibontva a router /opt alá debian mappanévvel.
Van benne /home, teljesen üres
/usr/local/bin
rtorrent
xmlrpc
xmlrpc_parsecall
xmlrpc_transport
xmlrpc-c-config/usr/local/sbin teljesen üres
/tmp
.ICE-unix\
.X11-unix\
mc-root\passwds fájl tartalma
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/bin/sh
bin:x:2:2:bin:/bin:/bin/sh
sys:x:3:3:sys:/dev:/bin/sh
sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync
games:x:5:60:games:/usr/games:/bin/sh
man:x:6:12:man:/var/cache/man:/bin/sh
lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/bin/sh
mail:x:8:8:mail:/var/mail:/bin/sh
news:x:9:9:news:/var/spool/news:/bin/sh
uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/bin/sh
proxy:x:13:13:proxy:/bin:/bin/sh
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh
backup:x:34:34:backup:/var/backups:/bin/sh
list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/bin/sh
irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/bin/sh
gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/bin/sh
nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/bin/sh
libuuid:x:100:101::/var/lib/libuuid:/bin/sh
messagebus:x:101:103::/var/run/dbus:/bin/false
rtorrent:x:1000:1000:RTORRENT,1,1,1,1:/opt/rtorrent:/bin/bash/sur/lib mappa tartalma
apache2\
apr-util-1\
apt\
arm-linux-gnueabi\
cgi-bin\
compat-ld\
coreutils\
dbus-1.0\
dpkg\
gcc\
gnupg\
gold-ld\
ldscripts\
locale\
mc\
mime\
perl\
perl5\
php5\
pkgconfig\
python2.6\
python2.7\
python3\
sasl2\
ssl\
tc\
valgrind\
X11\
libapr-1.so.0
libapr-1.so.0.4.6
libaprutil-1.so.0
libaprutil-1.so.0.4.1
libbfd-2.22-system.so
libboost_iostreams.so.1.49.0
libcdio.so.13
libcdio.so.13.0.0
libcdio_cdda.so.1
libcdio_cdda.so.1.0.0
libcdio_paranoia.so.1
libcdio_paranoia.so.1.0.0
libcppunit.a
libcppunit.la
libcppunit.so
libcppunit-1.12.so.1
libcppunit-1.12.so.1.0.0
libcwidget.so.3
libcwidget.so.3.0.0
libept.so.1.0.5.4.12
libept.so.1.aptpkg4.12
libGeoIP.so.1
libGeoIP.so.1.4.8
libGeoIPUpdate.so.0
libGeoIPUpdate.so.0.0.0
libneon-gnutls.so.27
libneon-gnutls.so.27.2.6
libonig.so.2
libonig.so.2.0.0
libopcodes-2.22-system.so
libopencv_core.so.2.3
libopencv_core.so.2.3.1
libopencv_imgproc.so.2.3
libopencv_imgproc.so.2.3.1
libperl.so.5.14
libperl.so.5.14.2
libqdbm.so.14
libqdbm.so.14.14.0
libsqlite.so.0
libsqlite.so.0.8.6
libxapian.so.22
libxapian.so.22.5.0
pt_chown -
AtHoS
nagyúr
válasz
bambano #21593 üzenetére
Bakker! 4 szót írtál le és nem értem a kérdést
nálam van a hiba?
Megpróbálok saját kútfőből értelmezve válaszolni
chroot-on belül telepítve van a screen és lehet is indítani vele, mert ha belépek kézzel a chrooted debianba, akkor szépen indul az rtorrent ezzel a sorral:
--exec $SCREEN -- -DmUS $SCREEN_NAME $RTORRENT $PARAMItt linkeltem a használt szkripteket [link]
-
AtHoS
nagyúr
Értem
Akkor ezzel nem lehet gond, ugyanis leírás alapján mentem végig, ahol:
Download script and save it to /etc/init.d/.
sudo wget http://terminal28.com/wp-content/uploads/2014/07/rtorrent -O /etc/init.d/rtorrent
.
.
.
sudo chmod +x /etc/init.d/rtorrent
sudo update-rc.d rtorrent defaults
sudo /etc/init.d/rtorrent startpontosan így van kialakítva. De mint írtam ha belépek a chrooted debian alá, akkor szépen elindul az rtorrent az /etc/init.d/rtorrent start -al.
sudo-t nem ismeri fel parancsként, szóval azt hanyagolni kell.
Viszont, ha nem lépek be és a linkelt S99debian szkript végzi az indítást kívülről, akkor az apache elindul hiba nélkül, míg az rtorrent nem fog futni. Erről viszont csak az egyik rtorrent script esetén van visszajelzés, hogy probléma van. A többi azt jelzi, hogy elindult, de közben ugye nem fut
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# /opt/etc/init.d/S99debian start
Starting chroot'ed Debian services...
[ ok ] Starting web server: apache2.
Starting rtorrent: rtorrentNo screen session found.
.
Done.
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root#kezdő linux topikban írták, hogy screen-re utaló probléma lehet a háttérben, aminek bekavarhat a külső chroot indítás.
-
AtHoS
nagyúr
Olvasgattam a témában a linkedről kiindulva, de elvesztettem a fonalat.
Ez ami picit érthetetlen számomra:
"Ezek a symlinkek rc-re mutatva nem nagyon mennek már újabb kiadásokban"A linkeden pedig ez olvasható:
"Then you need to add the appropriate symbolic links to......."Szóval a linken szerintem pont symlink létrehozását javasolják, ami rc-re fog mutatni. Viszont ha ez így van, akkor valóban ezt akartad linkelni?
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Egy ARM alapú Asus RT-AC68U router-en szerettem volna rtorrent-et futtatni, de ARM alapoknál csak optware érhető el, amit már nagyon régen frissítettek. Javasolták, hogy debian alapon lehetne beüzemelni a dolgokat, így nagy bátran bele is fogtam, bár itt azért hozzáteszem, hogy tudásszintem linux oldalon kezdő (vagy még az sem), de gondoltam, hogy leírások alapján azért elboldogulok majd vele.
A műveleteket siker koronázta, mivel pikk-pakk be tudtam üzemelni egy chrooted Debian Wheezy v7.7-et ezen leírás alapján: [link]
A leírásban ahogy írják a debian paranccsal (igazából szkript-tel) belépve a chrooted debian-ba szépen lehet mindenfélét telepítgetni, amire szüksége van az embernek. Az rtorrent beüzemelésének ezen leírás alapján fogtam neki: [link]
Ahogy látható, itt forrásból kell fordítani a programokat és ezt követően telepíteni azokat. Itt nagyon picit el kellett térjek a csomagok konfigolásánál, ugyanis az rtorrent konfigolása és a make parancs hibaüzenettel félbeszaadt. Erre végül azzal sikerült megoldást találni, hogy
- az Advanced xmlrpc csomagot használtam
svn checkout http://svn.code.sf.net/p/xmlrpc-c/code/advanced xmlrpc-c
- a libtorrent-et így konfigoltam
./configure --disable-instrumentation
- az rtorrent konfignál így adtam meg a paramétereket:
./configure --with-xmlrpc-c=/usr/local/bin/xmlrpc-c-configA sudo parancsot el kellett hagyjam minden sor elejéről, mivel nem ismerte fel a rendszer, illetőleg magát az rtorrent-et root felhasználóval kell indítani. A lényeg, hogy ebben a formában működőképes lett az rtorrent-ruTorrent páros.
A probléma mindössze annyi lenne, hogy az AC68U-n ugye optware fut, amihez putty-val lehet SSH-n csatlakozni. Az /opt/etc/init.d/ helyre a debian telepítésekor bekerül egy S99debian szkript, aminek a segítségével az optware alól lehet indítani a chrooted debian alá telepített programot. A ruTorrent indításához szükséges apache szerver szépen indul is úgy, ahogy kell. Viszont az rtorrent nem hajlandó elindulni "kívülről" indítva.
kaptam tippet, hogy az apache konfigba szórjam be ezt a két sort:
LoadModule scgi_module /usr/lib/apache2/modules/mod_scgi.so
SCGIMount /RPC2 127.0.0.1:5000Sajnos ez sem hozta a várt eredményt.
Futtattam update-rc.d rtorrent defaults 99 utasítást is, de ez sem lett megoldásBemásoltam root alá az .rtorrent.rc -t de így sem indul S99debian-nal az rtorrent
A gondommal beugrottam már a kezdő linux-os topikba (tudásszintemhez igazítva a topik választást
), de átirányítottak, hogy hamarabb kapok választ az alap linux vagy Debian topikban kérdezve.
Ott beszúrtam egy használt rtorrent indító szkriptet, ami pl. hibaüzenettel megáll "kívülről" meghívva: [link]S99debian szkript [link]
chrooted-services.list fájl [link]
másik próbált rtorrent szkript fájl [link] ennél nincs hibaüzenet,
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# /opt/etc/init.d/S99debian start
Starting chroot'ed Debian services...
Starting rtorrent.
rtorrent started successfully.
Done.
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root#Viszont nem indul el ezzel sem így az rtorrent, ami azért lenne probléma, mert ha újraindítom most a routert, akkor indulás után be kell lépjek putty-val, majd be kell lépnem debianba és kézzel el kell indítanom az rtorrent-et. Ezt azért szeretném kikerülni és az rtorrent automatikus indítását megoldani.
Remélem lehet azért keríteni megoldást a problémára. A segítséget előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest