-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Azért kérdezem, mert még múltkor próbálkoztam egy RX570-el, most egy nvidia K420-al, és egyik se csinált mást a kijelzésen kívül. Valaki mondta, hogy biztos a kernel miatt, én meg nem értek hozzá, nem tudom, hogy ez a hír jelenti-e azt, hogy ami Ubuntun működik, az Studion is. Mert amúgy kiírta itt is, hogy van hozzá x.org, meg 2 nvidia driver, de hiába van akármelyiken, mert nem működik semmi, amihez kell.
-
Este újratelepítettem gyorsan. Tehát Xubuntu 18 még mindig. A filmeket lementettem laptopra, majd onnan visszamásoltam. Torrnet fájlokat megadtam, szépen meg is talált mindent, seed ok. Annyi változott, hogy eddig 2 partíció volt az usb vinyón, most már csak egy, ugyanúgy ext4, ez nem befolyásolt semmit. (korábban ez a vinyó ment a tp link routerrel, és volt rajta egy cache partíció ez lett most felszámolva)
Samba rendben, onnan Win10-es laptop meg a Win8-as is meg tud nyitni mindent, filmet, zenét, képeket, plusz a telefonom is. Egy munkacsoportban vannak a gépek.
Lehet a megosztásra fájlt másolni bármelyik gépről, meg mappát létrehozni is. Maradtam a t620-as felhasználói névnél, ennek a felhasználónak a nevében használjuk. Nyilván felvettem a Sambához. A transmission done mappája, meg a /home mappa van megosztva.
A Transmission a /mnt/sdb1/ mappába dolgozik, szokásos mappáival. Seedel, rendben van.
Minidlna: most nincs beállítva neki user, tehát a minidlna szervizként? fut. Képek, zenék ok, képek a /home mappában vannak, a zenék a /mnt/sdb1/done/music mappában, filmek a /mnt/sdb1/done/ mappában.A probléma ugyanaz: azt az egyet, amit eddig se volt hajlandó lejátszani a tv, most se. Simán sambával megnyitva megy a laptopon. Pendrive-ra másolva lejátsza a tv gond nélkül. Tegnap meg is néztük, csak jó lett volna rájönni, miért nem viszi minidlna-n keresztül.
-
Mindkettő t620-as user, t620 group. (ezzel a userrel lett az egész Xubuntu telepítve)
A minidlna meg root-ként fut, mert simán nem akarta lejátszani az usb-s eszközök tartalmát. A t620 is tagja a root csoportnak.
Plusz engedélyeznem kellett a root felhasználót, mert az meg ugye alapból nincs is. Még valamelyik fórumban írták, hogy csatoljam fel másképp a gnome-disks segítségével, mert ez így most elég furán kezeli a jogosultságokat. A poén az, hogy ezt a filmet, meg a másikat is amit gond nélkül visz, tegnap pénteken torrenteztem le, tehát ha azt nézem ugyanaz a folyamat/felhasználó hozta őket létre... -
pinnacle
nagyúr
Köszi hcl, Frawly! Újratelepítettem a Win-t, most nagyon gyors lett (kíváncsi vagyok meddig tart majd), lehet a Live Linuxot is hozza.
Perzisztens módban használtam a Live-ot, szerintem nagyon jó ötlet, hogy a beállítások, jelszavak megmaradnak. Most láttam, hogy az Universal USB Installer is tudja, lehet azzal jobban működik, mint a LiLi-vel.
Idő beállítás, lev258 linkjével, jó lett.
Windowson a ShareX-et használom képernyőlopásra. Nagyon jó, egyből feltölti, linket vágólapra teszi. Linuxon voltam gondban.
-
pinnacle
nagyúr
Jó nekem ez a Mate.
Kíváncsi vagyok újratelepítés után is jobb lesz-e a Windowsnál. Oldal görgetésnél, videóknál, mintha vízszintesen töredezne a kép. Szerintem ilyen nem volt az Ubuntunál. Ez is valami driver hiány lehet, ami ne tud Live-on települni? Firefox jelezte, hogy frissíteni kellene, de nem talált újabbat, pedig 65.02 a legújabb.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Nem találom, csak meg akartam mutatni, hogy mik jelentek meg a frissítésnél. Akkor az Nvidiát se rakjam fel, vagy az magától települ?
Mondjuk semmiből nem tart, újra telepíteni a pendrivera. Flash már működik, ezt a ubuntu-restricted-extras nem lehet Live Linuxra felrakni? Lehet azzal már minden videó menne. -
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítségetek! Open GL-t bekapcsoltam, h264ify-t telepítettem, de utána nem tudta lejátszani, a Youtube videókat. Ha be van kapcsolva ezt mutatja. Kikapcsolva a jobb oldali 2 aktiválódik. Töröltem, Youtube megy, lehet a csökkentett felbontás a feltöltők hibája, mert minden más, akár 4K-ban is mehetne.
H.264-et kellene aktiválni valahogy. Az elfelejtettem írni, hogy 750Ti VGA van. Gondolom azzal nincs driver gond, mert akkor a Youtube 1080p sem menne. Egyébként nagyon gyors a rendszer. Én még nem láttam ilyet, hogy azonnal betöltenek a weboldalak, Youtube is nagyon gyorsan tölt be. Azt mondták, Windowsról is hasonlónak kellene lenni, Samsung 850EVO 1TB SSD van, de szörnyen akad. Mondjuk szerintem az elején sem volt ilyen gyors, mint ez a Live Linux. pl. az Index betöltése (amíg az a 2 kis kék pont villog felül) Windowson 9mp, Linuxon szinte azonnal, 1-2mp. Ez lenne a legkevesebb, de az egész gép áll. Sajnos úgy néz ki, hogy csak újratelepítéssel derül ki, hogy SSD vagy Windows hiba van. -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Ezt írta ki, sikerült is telepíteni. Online videók lejátszásához, mit kellene még telepíteni, illetve arra van ötleted, hogy egyes Youtube videók miért nem mennek teljes felbontáson?
-
Köszönöm!
#ubyegon2: szintén köszönöm, nagyon hasznos leírás!
Hwinfo-val nézegettem, usb3-at ír, meg felismerte a lemezt is. Hát, az is lehet, hogy ilyen gyenge ez a kis AMD proci, de többet vártam tőle. Valahol volt róla sebesség teszt, csak nem találom, és nem is könyvjelzőztem le. Ott többet írtak, úgy emlékszem. Egyelőre örülök, hogy a samba meg a transmission megy szépen.Még a minidlna-t próbálom beüzemelni, de nem találok hozzá aktuális leírást. Nincs is /etc/minidlna mappa nem hogy abban conf fájl. /etc/minidlna.conf sincs. Pedig sikeresen települt.Üzemel is, a tv látja a gépet, csak semmilyen tartalom nincs egyik mappában sem. A filmek a csatolt merevlemezen vannak egyébként is.
Az alkalmazások között nem jelenik meg. Ha a szoftvertelepítőben indítom, akkor 1mp-re felvillan egy fekete terminál ablak és ennyi. Hogy lehet ezt konfigurálni vajon? -
cigam
titán
Ezt nem telejsen értem. Ha 777 a jogosultsága, akkor mindegy hogy maga a fájl melyik user/csoporthoz tartozik, azt bárki képes megnyitni futtatni. És annak a nevében fog futni aki elindítja. Ez így mitől véd meg?
Vagy nem elég a az x jogosultság a futtatáshoz? Pontosan mi kell hozzá még? -
Frawly
veterán
Ez is mutatja, hogy milyen biztonságos megoldás. Olyannyira bombabiztos, hogy nem hekkelik meg, hogy használni sem tudja senki
Kb. olyan, mint mikor az user magát zárja ki valamiból (online fiók, ATA jelszós titkosított SSD), annyira biztonságban lesznek az adatai, hogy még ő sem fér hozzájuk
-
csixy
addikt
Szívesen!
Egy Fat32-es partíció (100 mega elég lehet , de én 1023 megásra csináltam hogy az elejével együtt legyen kerek egy giga), nekem ez lett az első partíció. Van boot és esp flagja.
Grubos UEFI boot esetén ez /boot/efi csatoltatik, systemd boot esetén csak /boot csatolódik. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Nekem már indul a felső UEFI-s sorból is és az alsó legacys sorból is, de bebootolás után ugyanazt látom.
Hogy tudom bebizonyítani, hogy most épp legacyban , vagy UEFI-ben vagyok?
A chroot nem ment , mert a grub mbr-be telepítésekor hiányolt valamit.
Ezért újratelepítettem legacy bootból úgy , hogy előtte gparteddel kiszedtem az ESP flagjait. Ezután újratelepítettem UEFI módra , de a /boot csak csatolva lett és azt nem formáztam , a /-t tök újra telepítettem formázással és az ESP csak csatolva lett /boot/efi.
Most mindenhogy jól bootol , csak nem tudom bebizonyítani , hogy most épp legacyban vagyok , mert az ESP is mountolva van. -
csixy
addikt
Siman tanulo modra kiirtam mintstickkel pendrajvra a telepito isot.
Gparteddel csinaltam az ssd re egy msdos particios tablat , megcsinaltam ra a particiokat , majd iskolas modon feltelepitettem ra UEFI modra, kozben kaptam egy figyelmeytetest, hogz ez igy nem lesz jo es azt bannoltam. Ennyi.Most itt vagyok liveileg bebootolva legacy modra es rakeresek a chrootra, csak most azt nem tudom, hogy nem csak per mappam van, hanem per boot is . Ez maa nekem bonyolult lesz.
-
csixy
addikt
Na én most egy L Mintet toltam egy USB-s Sony SSD-re MBR partíciós táblára UEFI módra. Jelentem él !
Most be kellene bootolni a live telepítőmet legacy módban és betessékelni a grubot az MBR-be is! Azt hogy is kell? Van /boot partícióm is és nincs titkosítás és kéri a jelszót induláskor.
Sima DD-zett telepítőm van , semmi unetbootin!
Szóval lehet, hogy sikerülni fog. Mit is csináljak pontosan?
Vagy az islehet, hogy nincs semmi teendőm, csak próbáljam bebootolni legacy módra? -
csixy
addikt
-nem derül ki a leírásból, hogy a telepítendő pendrájvon MBR, vagy GPT partíciós tábla van-e.
-ha GPT , akkor nem fogja az MBR-be tolni a grub a dolgait, akkor a Fat32-es partíciót kellene /boot/efi csatolni.
-egy nyakatekert ötlet, hogy nem lehetne-e megcsinálni egy MBR partíciós táblás pendrájvra elölre egy fat32-es partíciót (mondjuk 512mega) , mögé egy Ext4-es / partíció, hátra a swap menne. Beletelepítve egy sima MBR-es linux. Ezután DD-vel elmentve a boot sector. Ezután ugyanilyen beosztással újra telepítve UEFI módra a linux , majd visszaDD-zve az előbb mentett boot sector. Csak ekkor lehet, hogy kettő darab /boot mappa kellene, amit nemigen lehet megcsinálni. -
Szia!
Shotwell. Alapbol a rendszer resze:
- Van olyan funkcio benne ami nem masol (Tegnap elott 2400-nal is tobb kepnel alkalmaztam)
- Nem akad ki (mondjuk nalam sok RAMbol gazdalkodhat)
- Van. "Library > Photos" vagy "All Events"
- Ilyen funkcioja is van (Ezt is hasznaltam, mert a kepek kozt dukplikatumok is voltak)Ja, latom probaltad. 600GB-os adattomegre meg nem futtattam mondjuk.
Udv. core2
-
Az, de elég sokáig nem jutott eszembe benézni a topikjába, mert akkor egyből láttam volna, mi a helyzet országosan a Diginél, át is állítottam 8.8.8.8-ra most már. Elég bosszantó tud lenni ez a fajta hiba, mert nem azt dobta vissza, hogy nincs netkapcsolat, még mobilon is erős volt a wifi jel. Csak éppen nem vagy nagyon nehezen jöttek be az oldalak.
-
Nixon18
senior tag
Jogos észrevétel
Asus Strix ZH270I Gaming lapnak a dual ethernetes csatlakozói. Az egyik az Intel® I219V a másik pedig a Realtek® RTL8111H
Utóbbival telepítettem.
Addig már eljuottam, hogy ha megadom az alapértelmezett átjárót, akkor már link detect: yes lesz a ethtool eth0-ra. Viszont sebességre csak 100 Mbit/s-ot ír, pedig a csatlakozó gigabites. De ez ugye reboot-nál eltűnik.
Ezt kellene valahogy permanensé tenni. -
-
Orgi
addikt
Kaptam egy linket, meg egy username, jelszó párost (a szerverünket üzemeltető Tigrától). Ha a linkre kattintok, bejön egy böngésző ablak, Cisco ssl vpn service felirattal, ahol kéri a nevet és a jelszót. Ha megadom, akkor engedi a logint és elindul vmi weblaunch, ami ezt írja ki:
"Manual Installation
Web-based installation was unsuccessful. If you wish to install the Cisco AnyConnect Secure Mobility Client, you may download an installer package.Install using the link below:
Windows 7/Vista/64/XP
Alternatively, retry the automatic installation."
Közben próbáltam guglizni, hogy van linuxos kliens, de csak rosszat írtak róla. Van vmi openconnect, de azt nem találtam meg a szoftverek között, a hivatalos oldalról letölthető tar.gz verzióba meg egyelőre beletört a bicskám
-
Nem meglepő, lehet alapvetően olyasmire írták, amihez kell valami framework.
Újabb disztrókra nem is nagyon akar felmenni mostanában, de ennél egyszerűbb gui-s program nem létezik, eddig simán lehetett használni, igaz minap láttam, hogy már valamelyik ppa-s oldal kiadott light változatot belőle!
a Youtube ezen képregény.
Az tök jó, tudsz képregényeket nézegetni!
Az normális, hogy a film az smplayeron kívül megy és csak húzgálni lehet a filmet, semmi más műveletet nem lehet vele csinálni!?
Nem szoktam gépen filmet nézni, smplayert se használok, csak furcsa.....Most látom, hogy az mpv-t indította! Hasznos ez a Unitys oldalsáv is néha.********************************
A Firefox nagyon olajozottan görgeti a lapokat, feltűnően gyors, igaz nincs sok fül megnyitva, de akkor is feltűnt ez!
-
-
-
Dhampir
félisten
Próbáltad már a Puppy Linuxot? Vannak magyar verziói is.
Még többet róla akár itt olvashatsz. -
-
-
Pano
addikt
Kimenetit megpróbálom. Sok filmmel próbálkoztam, így nem az lesz a hiba.
Az az igazság, hogy maga a lejátszó program is használhatatlan lesz (nem tudok pl bemenni a beállításokba, mert ugye a lenyíló menü becsúszik a film képe mögé.
Maga a driver meg tudtommal intel hd esetében kernel szintű, nem? Pedig az intelekkel nem szokott gond lenni -
lev258
veterán
-
-
megema
őstag
Elhiszem, de nekem már a gyárilag telepített 12.04.x is problémás volt, azért került kapásból Win a helyére. Aztán később fejlesztés miatt raktam mellé Ubuntut, de nem sokáig kellett.
-
Dave™
nagyúr
Én feltennék egy Debian-t, arra pedig az Openmediavualt-ot, vagy akár fordítva, először OMV, aztán arra a neked tetsző DE-t telepíteni utólag. Ennek az az előnye, hogy az OMV kifejezetten NAS OS, a Debian az alapja, tehát rugalmasan bővthető is, viszont egyszerűen kezelhető (webguin vagy SSH-n keresztül) és direkt NAS felhasználásra készült.
szerk: egy dologra érdemes figyelni, az OMV2.X (jelenlegi stabil) az Debian 7, az OMV3.X még béta, de már véglegeshez közeli, és az Debian 8 alapú, így inkább utóbbit választanám.
-
-
-
Dave™
nagyúr
Nekem is fent volt a laptopon a fingerprint gui, de időnként nem tudtam bejelentkezni vele, aztán kiderült, hogy néha elcrashel valamitől, aztán le is szedtem ennek örömére. Amikor működik, akkor többnyire jól megy mindenhol, legyen bejelentkezés, feloldás vagy sudo. Csak sajnos nem túl megbízható, legalábbis jelenlegi állapotában (Ubi 16.04, Dell Latitude E5520).
-
cigam
titán
Mert ha több felhasználó van a gépen, nem pipálódik be a "share files with the local network". Így nem tudok megosztani mappát, lásd fotó. De ahoz, hogy eljussak oda, az nem két kattintás. Parancssorba kell lemenni, hogy a gnome-system-tools települjön, amivel már gui-n tudom piszkáni a csoportagságokat.
Ettől felhúzom magam és visszabootolok Windows-ra. Azért egy mezei (windows-os) fájlmegosztásnak nem lene szabad ilyen bonyolultnak lennie.
-
-
törölt tag
„Elég hülyén van amúgy kezelve az a drive, nincs leválasztva, csak gép altat, drive lehúz, máshol írnak rá, drive visszadug, gép éleszt.”
Hát akkor nem csoda. Azért nem kérdeztem rá erre, mert ilyen esetben – ugyebár – alapesetben nem is szokta felcsatolni az illető lemezt. Mondd meg neki, hogy válassza le minden esetben! Vagy suttyomban kapcsold ki az altatást és a hibernálást.Más megoldás nincs.
-
törölt tag
Egy chkdsk (vagy ami az aktuális) Windows alól?
Ez hasonló probléma:
Files deleted using Linux still show up in Windows [closed]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Minecraft
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- E-roller topik
- Elden Ring
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged