- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RexpecT
addikt
válasz
ubyegon2 #36690 üzenetére
Curl fel van telepítve, OK-ot ad vissza a gpg.key hozzáadásra, és a manual-t is kitudom íratni.
Ami feltűnt, hogy nekem ez jelenik meg:sudo apt update
Hit:1 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan InRelease
Hit:2 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
Hit:3 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-updates InRelease
Hit:4 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-backports InRelease
Hit:5 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-security InRelease
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
All packages are up to date.Nálad pedig ez:
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages
Ennek nem tudom hogy van a jelentősége. -
Pörp
senior tag
válasz
ubyegon2 #36663 üzenetére
Köszönöm, és neked is samujózsi!
Most lenne egy másik kérdésem. Telepítettem egy motion és egy zoneminder nevű alkalmazást, ezek kamera szoftverek. Mindkettőből a bionic amd64 verziókat. Az ubuntu azt írja hogy sikeres telepítés, de sehol se találom az alkalmazásokat. A "show applications" menüben keresőbe írva se talál semmit. Az ubunti software - installed - menüben viszont ott vannak.
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #36652 üzenetére
a winfos mellé most is fel van telepítve a zubuntu, de mire összeszenvedtem, hogy működjön a kettő egymás mellett megőszültem. A 2 SSD-ből az egyik egy m.2-es alaplapi, gép alaptartozéka, a másik pedig az előző vasból kiszedett samsung evo 860-as.
Cinnamon meg elég rég volt, szóval nem is igazán emlékszem rá, csak annyi maradt meg, hogy nem tetszett
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36652 üzenetére
"Másrészt az MX-et inkább érdekesség képpen linkeltem a kollégának, mivel az inkább bekavar, ha tiszta vonalon akar tanulni, szerintem MX akkor jó, amikor a Debian/Ubuntu vonalon eligazodik valaki és úgy felismeri az MX különlegességét."
Ez egy nagyon pontos és helytálló megállapítás.
Az MX csomagtelepítő nagy szabadságot ad a kezünkbe ha bakports, dev vagy éppen test repo-ból akarunk valamit telepíteni. Ugyan akkor a kezdő szintnél bővebb tudást és tájékozottságot kíván.
Ha meg nem piszkálja a kezdő a default szoftver csatornát, akkor egy betonstabil felturbózott Debian-t tud használni.
Azzal mindenképp tisztában kell lenni, hogy nincs systemd és hiba elhárításkor ezt figyelembe kell venni. -
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #36634 üzenetére
Én mixed vagyok. Ha tehetem, kerülöm a Windowst úgy is, mint munka tárgyát és úgy is, mint eszközét. Ezen kívül jöhet bármi
De nem lehet mindig elkerülni.
Pl ha a céges levelező Exchange és mindenki a legfrissebb Office .doc formátumát használja, akkor egyszerűen nem fér bele a linuxos bohóckodás.
De mondom, windows-mentes munkák esetében is sok olyan feladat van, amit jobb GUI-n (többnyire webes(?)) megoldani...Ui: most nézem, ez nem az offtopic topic, ha még folytatni akarod, menjünk oda!
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #36628 üzenetére
Bocs, az, hogy nem hackelem szarrá a GUI-t, nem egyenlő azzal, hogy nem is használom. Vannak olyan szoftverek, amiket nem is tanácsos parancssorból piszkálgatni...
Na mindegy, én most maradnék az openssl rejtélyeinél, mert ilyesmivel sosem volt dolgom és rengeteg dolgot nem értek, csak senkit sem találok, aki értene hozzá
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36449 üzenetére
Az ext4-es lemezek mindíg a root tulajdonába kerűlnek. Az ntfs-es lemezek meg felcsatolódnak a /media/user könyvtárba. Tulajdonba kéne venni, vagy bedrótozni az fstab-ba valamelyik /home/user/akármi könyvtár alá. Amennyiben ez fixen mindig a gépben lessz. Usb-s lemezt nem érdemes ext4-re formázni, a hordozhatóság nagy mértékben csökken, ha Windows alatt is akarja használni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36416 üzenetére
Nincs mit rajta kipróbálni. Azért van „x” parancs nevében, mert csak X.org alatt működik. Próbáld ki, hogy váltasz egy konzolra (nem terminál, hanem pl. Ctrl+Alt+3-ra megnyitott karakteres felületű, nem grafikus), és meglátod, hogy ott nem lesz hatása. Wayland alatt sem működik, de ott van helyette más, általában a kompozitorba van beépítve egy libinputot használó modul, ami tudja ugyanezt.
Minten azért működhet a telepítő alatt, mert már a telepítő maga is X.org-on fut. Igaz ez az Ubuntura is, igaz ott talán Wayland-alapú Mir van, de annak is tuti van hasonló megoldása a kiosztás kezelésére. De ha pl. Debian minimal netinstall meg Arch alatt próbálod, ott nem fog működni, ki fogja írni, hogy nincs telepítve a xorg-server vagy xorg-utils csomag, vagy nem fut épp X.org server.
Egyébként ez a vconsole.conf sem működik mindenhol, pl. GRUB vészkonzolban nincs hatása, mert még a kernel betöltődése előtt vagyunk.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36412 üzenetére
A setxkbmap hu nem elég, mert az csak onnantól működik, hogy fut a X.org server. Előtte konzolban (konzolban utána sem), meg bootolás közben (pl. LUKS jelszó) nem működik. A /etc/vconsole.conf fájlba kell ezt beírni, ha magyar kiosztást akar az ember:
KEYMAP=huÍgy már bármikor begépelhetők az ékezetes jelszavak is. Egyébként ez világosan le van írva az Arch Wikiben, ezért kéne ubuntusoknak, minteseknek, debianosoknak is olvasnia a Gentoo Wiki-vel egyetemben. Persze a Debian Wiki is hasznos néha, főleg ha valamihez drivert (Wi-Fi kártya, nyomtató) keres az ember, volt, hogy már nálam is életet mentett… Archon!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36406 üzenetére
Köszi.
Azt írják: At boot, the kernel waits for mouse movements to initialize the random number generator.
Az elsőkétválasz úgy látszik, működő megoldás.Nekem a második elegánsabbnak és szakmaibbnak tűnik. No, megcsinálom és visszajövök.
A második hiába, mert nekem ugyanaz az UUID mindkét fájlban. Így csinálom az elsőt. Ugrik a majom. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36380 üzenetére
Bocsi, csak most.
De így is harmadszor futok neki.
~$ systemctl list-dependencies --reverse snapd
snapd.service
● └─multi-user.target
● └─graphical.targetUtolsó kérdést nem értem. A systemctl státusza?
(#36381) Frawly
~$ sudo dumpe2fs /dev/sda5 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
Filesystem created: Sun Nov 25 17:39:00 2018
Egy évnél biztos, hogy régebbi, szerintem már kettőnél is, de majd holnap nézem meg a számlát. Nem emlékszem, hogy újrahúztam volna, de lehet, csak elfelejtettem.Dist-upgrade rendszeresen, csomagok száma:
~$ dpkg --list | wc --lines
2643
i7-2720QM, 16GB RAM. Van még kernel live patch is. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36328 üzenetére
Egyetértek egyébként mindennel, amit írsz. +3k-t tényleg nagyon megér egy 860 EVO, főleg ha az 5 év garit is megadják rá, mert akkor gondolkodás nélkül azt érdemes megvenni.
A bővítések közül is mind fontos, valóban. De ha nagyon szűkös a keret, csak 1 bővítés fér most bele, az mindenképp az SSD legyen. Meg ha nem fér bele, mert pont 3k híja van, akkor jó az MX500 is, annyira azért az sem rossz SSD. De nyilván az az ideális, amit írsz, hogy 860 EVO + az összes bővítés, de az idealizmust lehetetlenné szokták tenni a realitások és a kompromisszumok.
Virtualizáció és virtualizáció között is nagy különbség van, erősen függ attól, hogy milyen szoftverek, hány progi fut a virtuális gépen. Ha csak valami legacy app vagy windowsos nyomtatódriver, akkor nem kell hozzá túl sok extra RAM. De ha valami komolyabb dolgot futtat a virtuális gép, akkor nincs az a RAM mennyiség, amit ne bírna megenni. Attól is függ, hogy milyen OS-t virtualizál. Én főleg retró OS-eket szoktam (DOS, Win9x, max. XP szintje tipikusan, nagyon ritka, ha Win7, Win10, vagy valami Linux fut virtuális gépen), meg retró emulátorok (régi gépek, játékkonzolok), azok nem sok extra erőforrást kérnek.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36321 üzenetére
Teljesen jó az EVO, a legjobb SSD a kategóriájában (konzumer, nem Pro/MLC SATA3 SSD-k). De 500 gigás méretben meg afölött azért jóval drágább a másik két ajánlott modellnél, sok embernek nem fér bele a keretébe. Itt a kollégának is lehet nem fog, mire mindent vesz, upgrade proci, RAM, lehet nem sok büdzsé marad neki.
Nyilván, ha nem megy egyszerre minden upgrade, akkor adagokra szétosztva kell megvalósítani ,mindig, ahogy van rá pénz. A legfontosabb az SSD-re upgrade-elés, az dobja a gépen a legtöbbet, többet, mint a bővített RAM. A RAM-bővítés legyen a második, és a CPU upgrade-et kell akkor utoljára hagyni idővel, amikor lesz rá keret. De nagyon meg kell nézni, nehogy alaplapra ráforrasztott proci legyen, mert azt nem lehet cserélni.
A 16 GB RAM általában overkill, elsőre talán a 4+8 GB is bőven sok. De a 8 GB nem biztos, hogy időtállóbb, főleg nem virtuális gépre, meg Windowsra, ami nem bánik olyan takarékosan az erőforrássokkal, nem csontozható ki annyira, mint egy Linux.
A 8-ről 16 gigára bővítés gyorsulással már nem jár, csak az időtállóságot szolgálja. A 4 GB-ról viszont lehet gyorsulást érezni 8-ra bővítéssel, hogy nem swapol annyit a gép, meg a virtuális gép is jobban fut.
-
-
válasz
ubyegon2 #36186 üzenetére
Tudod ebben mi a legnagyobb gáz? Egyikünk sem használ napi szinten Ubuntu-t, és csak minket foglalkoztat annyira ez a dolog, hogy jelentsük a fejlesztők felé.
Itt már fel sem hozom a hibás telepítő kérdését. Inkább az elmúlt 5 nap tapasztalatai alapján válaszolok magamnak:
- ott a "valami más" opció
- ez nem is hiba, azért van hogy ne bántsa a windows-os lemezt
- minek jelenteni ilyen piszlicsáré hibákat, mikor ennél sokkal komolyabb hibák javításával vannak elfoglalva.
- old meg magad
- nem mondasz igazatKomolyan mondom, elkeserítő!
-
-
válasz
ubyegon2 #36181 üzenetére
Kérdésed:
Tudna valaki segiteni egy reszletes peldaval, hogyan lehet ubuntu 16.04 ala telepiteni a youtube-dlg vagy youtube-dl-gui vagy hasonlo programot? (tobb neven probaltuk, mert mindig "nem talalhato" volt az uzenet, meg akkor is, amikor a weboldalrol kimasolt, pontos verzioszamot irtuk be.)
Válasz: (a benne található link)
Sok dolog alapból fenn van, sok dolog a tárolókból érhető el, de van olyan is, amire ha rákeresel, találsz PPA-kat, ezek személyes csomagtárolók, amiket itt ajánlunk vagy Linuxos honlapokon találhatók, megbízhatóak.
youtube-dl - ez a terminalos változat a yt letöltőnek, de ha beírod a keresőbe a csomagot és hozzáírod hogy gui, találsz egyből egy GUI-s változatot.
PPA-t úgy tudsz használni, hogy a terminalba egyenként használod ezeket a parancsokat:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgAz első felveszi a tárolók közé a PPA-t, a második frissíti a rendszer által használt tárolókat, a harmadik telepíti az install után beírt csomagot. Ez a linkelt leírásban is le van írva.
Nem árt amúgy, ha az Összefoglalókat átolvasgatod, mert sok dolgot kimazsolázhatsz belőlük. Ha valami programot akarsz használni, amit Win alatt megszoktál, ezzel rákereshetsz, többnyire van valami alternatíva.
A hsz-ek között is érdemes nézelődni, rákeresni szavakra, például 2-3 napon belül a yt letöltés is szóba került 2x is. [link] [link]
Az egyik linkben láthatod a .deb változatát annak a csomagnak, ami PPA-n is fenn van. A .deb változat telepítése még egyszerűbb, letöltöd és rákattintva egy gdebi nevű telepítő automatikusan telepíti is (ez nem minden disztórban van így, de Mint-ben igen) csak a jelszót kell megadnod.
Sajnos van, hogy a csomag valami függőség miatt nem települ, ilyenkor másik verziót keresünk vagy a függőségként jelzett fájlt próbáljuk telepíteni. Egyelőre célszerűbb az első módszert választanod.
Ennél a yt downloadernél viszont a PPA a szerencsésebb, mint látod, gond nélkül fogja telepíteni a terminal:
~ $ sudo apt-get install youtube-dlg
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion
Ajánlott csomagok:
libav-tools | ffmpeg
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion youtube-dlg
0 frissített, 6 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 10,6 MB.
A művelet után 51,2 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]---------------------------------------------------------------------------------
Ezt próbáld most végigcsinálni, aztán nézegesd az Összefoglalóba a linkelt írásokat, próbáld a beállításokat és ami nem megy, írd le. XFCE-t nem nagyon ismerem, de ezek a telepítéssel kapcsolatos dolgok általánosak mindnél.
A Menü keresőjébe alul beírod a yt betűket és már ott is lesz a letöltőprogram.
Ezt követően kérdezted az alábbiakat:
Koszonom, ezek szerint eloszor PPA-t kell keresni, erre milyen modszer van?
Hol talalok listat, hogy milyen PPA-k leteznek, es melyik program melyik PPA-bol erheto el?Következő válaszom:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgA kérdéses esetben nem kell keresni már PPA-t, mert az előzőz hsz-ben ott van az első sor! Ezt a 3 parancsot kell terminalba bemásolva lefuttatnod.
Hirtelen egy leírást találtam a PPA-ról és ebben van egy lista, amiben egyenként meg tudod nézegetni, mik vannak, de gondolom sok lista van erre.
Using PPA in Ubuntu Linux [Complete Guide]
Egy példa, a webupd8 PPA, ami szerepel fenti sorban is....
ez a link van a hsz-ben fentebb:
https://www.ubuntuupdates.org/ppas
Megnyitva az oldalt alul rákattintasz a Webupd8 linkjére és a képen alul látható External PPA ... gombra is katt, mert ahol sok csomag van, itt listázza ki.A linkelt írást meg böngészd végig. :-)
Ha valami nem tiszta, szólj!
A többit már nem másolom be, aki látja, érteni fogja, mi a helyzet.
Ezt a mondatot még 1x bemásolom neked:
Sok dolog alapból fenn van, sok dolog a tárolókból érhető el, de van olyan is, amire ha rákeresel, találsz PPA-kat, ezek személyes csomagtárolók, amiket itt ajánlunk vagy Linuxos honlapokon találhatók, megbízhatóak.
Jobb lett volna, ha azt írom, használd a topik keresőt vagy a google-t?
-
kezdosql
tag
válasz
ubyegon2 #36148 üzenetére
Akkor megprobalok segiteni a szoveg ertelmezesehez, remelem, lesznek olyanok, akik megertik, es meggyozik ubyegon baratunkat, hogy nem a szemelye elleni tamadasrol van szo.
A rendszer beépítve tartalmaz egy Szoftverközpontot a gyakran használt alkalmazásokkal. ....
A Synaptic nevű csomagkezelő ...
A Terminál nevű parancssor ...
Vannak úgynevezett külső tárolók, ppa-k, ahol adott rendszerhez (disztribúcióhoz) frissebb verziójú alkalmazásokat is találhatunk.
Magyarazat:
A szoveg lattan a laikus rogton azt erti, hogy ott a Szoftverkozpont, mellett hasznos lehet a synaptic, HA egyik se mukodik, akkor kell a terminal, es van megy egy futottak meg kategoria, a PPA, ami eleg bizonytalan, hiszen csak "ugynevezett" jelzovel emlegetik. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36173 üzenetére
Az átállítás valóban nem pontos. Többféle módon is lehet kivitelezni. A legszabályosabb az NTFS partíciót törölni Linux alatt és helyette Linux filesystem partíciót létrehozni (ugyanolyan fajtájút, mint az NTFS volt, ha az MBR elsődleges vagy logikai volt, vagy GPT partíció, akkor ugyanabban a formában, de Linux típussal), majd megformázni. Esetleg a partíciót törölni sem kell, csak a típusát megváltoztatni. Ezek mehetnek terminálból cfdisk és mkfs.ext4 segítségével, vagy grafikus felületen GParted-del.
Az is elég, ha a meglévő partíciót meghagyjuk, csak újraformázzuk másmilyen fájlrendszerré. Ez nem szabályos, mert ilyenkor a partíció típusa nem fog stimmelni a partíciós táblában, de ez a gyakorlatban nem szokott sok vizet zavarni. Hiába van a partíciótípusnál MBR NTFS, vagy GPT Microsoft Basic Data megadva, ha a fájlrendszer ext4 rajta, akkor felcsatolja a Linux ext4-ként. De ez nem csak ext4-nél van így. Az EFI partíciónál is mindegy, hogy GPT EFI vagy GPT Microsoft Basic Data a típusa, a lényeg, hogy FAT32 fájlrendszerrel legyen formázva. Nekem még úgy is működött az EFI partíció, ha GPT Linux filesystem vagy MBR Linux típusa volt. Vagy pl. a swap partíció is működött, ha a típusa nem Linux swap volt a partíciós táblában.
Nem láttam értelmét nagyon pontosan fogalmazni. Csak arra az esetre említettem, ha komolyabban kezd linuxozni. Eleinte nem érdemes ezt meglépni, mert lehet nem is fog neki a Linux tetszeni, és akkor feleslegesen bolygatta az adatpartíciókat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36168 üzenetére
Mi ezen a pontatlan? Tárolón azt értem, amin nem OS van, hanem csak adatok (dokumentum, film, zene, torrent, telepítők, virtuális gépek, stb.). A Win10-es partíció más, mert azon ugyan van játék, de OS is, hogy amelyik játék nem vagy nem jól fut Wine alatt, azzal tudjak játszani. De régebben ez sem volt, mert túl ergya gépeim voltak, amiken nem lehetett nagyon game-elni. Nyilván Win10 nem telepíthető ext4-re, ha ilyen dual bootos igény van, akkor kell min. 1 darab NTFS partíció.
Illetve az EFI partícióim FAT32-esek még, mivel ezt írja elő fájlrendszernek az UEFI szabvány, de azok csak néhány száz megák, csak bootfájlok vannak rajtuk, ezeket én OS partíciónak tekintem.
A lényeg, hogy az adattároló partíciókon érdemes hosszú távon átállni NTFS-ről ext4-re.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #36158 üzenetére
"a méltatlanul hanyagolt aptitude sokszor megoldja azokat a függőségi problémákat, amiken az apt vagy apt-get megnyekken." - Azt hittem csak a parancsot nevezték át apt-re. Ezek szerint ezek külön programok. A diverzitás miatt van? Gondolom nem jobb az elődeinél. Debianon is van ez a változás?
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36148 üzenetére
Valóban benne van, ezt el is felejtettem. Szerintem a terminálból a legjobb minden csinálni, csomag telepítését, frissítését kezdőknek is, mivel ha van valami hibaüzenet, az rendesen fog látszani.
De azt kell érteni, hogy a Windows usereknek ez csomagkezelő által a tárolóból feltett csomagok meg külső tárolók világa teljesen idegen. Egyszerűen nem ehhez szoktak hozzá, és ragaszkodnak a jól bevált dolgokhoz. Ahogy pl. te nem vagy hajlandó rollingot használni vagy UEFI bootot vagy GPT-t vagy minimalistább WM-et. Mindenkinek van berögződése, amihez ragaszkodik. Még nálam is előjött egy, most a másik topikból, hogy még nem próbáltam ki az XFS, JFS fájlrendszereket, lehet felteszem őket külső SSD-re próbaképp. Eddig inkább lustaságból nem próbáltam.
-
kezdosql
tag
válasz
ubyegon2 #36134 üzenetére
Nagyon nem akarod megerteni, hogy vannak kezdok, akik nem PPA-val szulettek.
Tehat, adott egy frissen telepitett linux, csak annyi valtozas van, hogy a bongeszoben megvannak a szukseges beallitasok.
Emberke terminalban kiadja a apt-get install parancsot, jon a valasz, hogy ilyesmilyesmit pedig nem talal.
Webes kereses jon, emberke tudja, ha megbizhato programot kell keresnie, akkor git-es weboldal kell, orommel megtalalja pl. ezt:
https://mrs0m30n3.github.io/youtube-dl-gui/Elborzadva latja, hogy csak win-re van letoltheto telepito, lejjebb gorgetve meg jobban elborzad, mert latja, hogy hany egyeb programot kellene telepitenie, hogy ez az egy mukodjon.
Nos, ez a kiindulopont, hogyan kapja meg az ihletet, hogy csak egy ppa-t kell talalnia, es a szukseges teljes sw kornyezet telepulni fog neki?
ui:
Csak, mert szombat du van, es hogy legyen idod felkeszulni,a kovetkezo kerdesem az lesz, hogyan lehet python 2.7x-es ES python 3.6x-et ugy telepiteni, hogy ne bantsak egymast, egyszer az egyiket, egyszer a masikat lehessen futtatni linux alatt?
Elore is koszonom mindenkinek a segitseget, aki errejar ahelyett, hogy nyaralna.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #36124 üzenetére
Köszi ! Ezt ismerem - a fentebb vázolt eset kb. 8 éve történt.
A 11.04-es Pinguyos (Gnome2 felület) esetében.
Valószínű - ahogy említetted - a több DE is közrejátszhatott az esetben.
Mert később tudtam meg hogy a Gnome2-es felületet a fejlesztő adta hozzá
az Ubuntu valamelyik könnyebb súlyú kiadásához. -
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #36114 üzenetére
Hiába írom be. Meg ez nem sima xfce menü. Synapticból telepítettem én is a stúdiót. Van benne egy ubuntu stúdió menü. Ha jobb gombbal rákattintok, és kiválasztom a tulajdonságokat, a címe Whisker menü. És ott van a Parancsok fül, de abban is pl. csak annyi van, hogy menulibre. Ha rákattintok az egyéni parancs kiválasztása fájlböngészővel, akkor az usr/bin nyílik meg, és abban olyan nincs. Régebben kerestem máshol, de semmibe nem találtam, hogy annyiszor lenne benne ahányszor benne van a program, így nem tudtam eltávolítani a felesleget.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36085 üzenetére
Az elég gáz, ha nem magyar. Egyébként azt hittem, hogy Ubuntu-ról van szó.
Azzal tisztában vagyok, hogy 1-2 programnak nem elég átállítani a lokalizációt hu_HU.UTF-8-ra, hanem magyar nyelvi csomag is kell (LibreOffice, Firefox, stb.). De ezeket leszámítva, ha valaki magyar nyelvet és magyar billentyűzetet választott az elején, akkor nem lenne szabad az egésznek angolnak lennie, meg a billentyűzetkiosztásnak is rendben kéne lennie.
De nem baj, hogy ezt így átbeszéljük, mert akkor a kolléga tisztázhatná, hogy most pontosan melyik disztró melyik verzióját használja, live-ban vagy telepítette-e már. Nagyon kapkod, nagyon nagy vonalakban ír, nem lehet átlátni mit csinál.
Hogy ne kérjen mindenért jelszót, ahhoz a kulcstartót kéne kikapcsolni, azt hiszem az összefoglalóban vagy itt, vagy a kezdő topikban vagy a Mint-topikban benne van.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #36067 üzenetére
Igen, simán lehet, hogy jól írta ki, csak a bootsorrendet nem választotta ki jól. Minden funkcióbillentyűt végig kell zongorázni, nem csak F8, F9, F10 lehet, F11, F12, F6, Del, Ins, Esc, akármi. A BIOS képernyő írni szokta mit kell nyomni, csak sokszor olyan gyors, hogy nehéz elolvasni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35957 üzenetére
Igen, a 340-es és 390-es driver is szépen mehet. Amíg az NV nem gondolja úgy, hogy dobja a kártyád támogatását a Petőfi Csarnokba, mert már szerintük régi, vegyél újat. De amíg megy a driver, addig jól megy. Csak kernelt vagy hasonlót ne próbálj meg frissíteni, mert akkor elkezdődik a szopórollerezés.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35955 üzenetére
Na, én pont ezért nem vettem NV kártyát! Pedig erősebbek, mint az AMD-k, meg kevesebbet is fogyasztanak, meg ott az Ray Tracing is, amire pedig csorogna a nyálam, meg eGPU-ként is jobbak (tudnak szűkös PCIe sávszélen adatokat tömöríteni meg a képet a laptop belső kijelzőjére küldeni), de kell a halálnak, hogy a szutyok zárt NV drivertől ne tudjak rendszert frissíteni, meg felhányjon a rendszerre ilyen majdnem egy giga libdrm meg kernel-nvidia retket.
Nem hiába, megfelelő a Linux hardveres támogatása, csak nem a hardverhez kell disztrót próbálgatni, hanem linuxozás előtt olyan hardvert venni, aminek normális a drivertámogatása minden disztrón.
Épp így laptopot sem fogok soha venni, amin NV grafikus chip van. Vagy csak inteles, vagy még inkább AMD GPU-s jön abból is szóba.
Persze, megy az NV is egyébként, csak ilyen szutyok megoldásokkal és lehet miatta folyton szívni. Nagy kár érte, pedig hardverügyileg rendben lennének, ha normális lenne hozzá a drivertámogatás.
-
bibi55
tag
válasz
ubyegon2 #35948 üzenetére
Köszi a választ. Próbáltam régebbit feltennni, de valamiért amikor amikor kiadom az "apt install nvidia-352" parancsot, a 390-es kerül telepítésre. Elképzelhető, hogy nem támogatja már a 19.04 a 390-nél korábbiakat? Akármelyiket próbálom meg installálni, ami 390 előtti, ugyan ez történik.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35683 üzenetére
A discardos disztrókban sem kell neked foglalkozni a TRIM-mel, mert a telepítő vagy az fstabgen script eleve beleteszi minden támogatott partícióhoz a discard mount paramétert. Így vagy úgy valamilyen TRIM-megoldás mindig menni fog.
Igazából már régen is felesleges volt az optimalizálgatás, csak az SSD-k őskorában még újdonság volt, és féltek az emberek, mert a gyártók által hirdetett 10-100 ezer újraírási ciklus per cella meghökkentően kevésnek tűnt. Közben meg olyan rengeteg, hogy csak nagyon speciális felhasználással lehet elérni.
Szerintem is jó, hogy vannak ezek a 6-7 ezer forintos SSD-k. Nem nagy számok, nagy másoláskor pl. belassulnak, de pl. a boot, programok betöltődése ugyanolyan pattogós, és nem kell a recegő HDD-re várni, míg nagy seekidőkkel darálgat. Bár az még mindig baj, hogy sok embernek, aki még csak az első SSD-jét veszi, még mindig nagyon misztikus dolog, meg úgy képzelik, hogy beteszik az SSD-t, és akkor végig 500+ meg 3000 MB/sec-kel fog repeszteni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35670 üzenetére
Örülök, hogy tudtam újdonságot írni. Anno engem is meglepett, hogy NAND-ot lehet logikailag akármilyen módban használni. Sok TLC-QLC SSD-n az SLC, MLC cache ugyanabban a NAND-ban foglal helyet, csak a vezérlő más módban használja őket. A cache nem külön chipben van.
Vagy pl. az Adata az SP920-nál, meg a Crucial a BX100-nál lépte meg, hogy gyenge minőségű TLC NAND-ot használ ezeken az SSD-ken MLC módban. A kiselejtezett TLC NAND arra nem volt jó, hogy stabilan 8 jelszinttel használja a vezérlő, de az MLC 4 jelszintjével lazán lehet ezeket használni, a könnyebb kiolvasást nem zavarják a NAND gyengeségei. A felhasználó meg azt hiszi, hogy ha MLC-t vett, akkor az mennyivel strapabíróbb.
Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme. Linuxon a SATA vezérlővel nincs gond (mint anno WinXP-nél volt), meg a partícióeltolást sem bökik el a linuxos particionálóprogik (1024K-val particionálnak alapból). Ubuntu-alapú disztrókon meg a fstrim systemd service-nak alapból be kell lennie kapcsolva. Semmilyen más hekkelés nem kell, nem kell discard, nem kell noatime, meg semmilyen más trükk, mint a /var, böngészőcache, swap, meg egyebek HDD-re és RAM-ba áttétele. Már az eleve egy kímélés egy SSD-nek, ha Windows helyett Linuxot használnak rajta, a Linux majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír rá ugyanannál az átlag felhasználásnál.
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #35672 üzenetére
megtörtént, a kimenet a következő lett:
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install i965-va-driver
[sudo] password for cirbi:
Building dependency tree
The following packages were automatically installed and are no longer required:
kde-l10n-engb kde-l10n-hu
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
Suggested packages:
i965-va-driver-shaders
The following NEW packages will be installed:
i965-va-driver
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 925 kB of archives.
After this operation, 8.156 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/universe amd64 i965-va-driver amd64 2.1.0-0ubuntu1 [925 kB]
Fetched 925 kB in 0s (3.118 kB/s)
Selecting previously unselected package i965-va-driver:amd64.
(Reading database ... 350010 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../i965-va-driver_2.1.0-0ubuntu1_amd64.deb ...
Unpacking i965-va-driver:amd64 (2.1.0-0ubuntu1) ...
Setting up i965-va-driver:amd64 (2.1.0-0ubuntu1) ...
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
Building dependency tree
xserver-xorg-video-intel is already the newest version (2:2.99.917+git20171229-1).
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ vainfo
Command 'vainfo' not found, but can be installed with:
sudo apt install vainfo
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install vainfo
Building dependency tree
The following NEW packages will be installed:
vainfo
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 9.884 B of archives.
After this operation, 39,9 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/universe amd64 vainfo amd64 2.1.0+ds1-1 [9.884 B]
Fetched 9.884 B in 0s (124 kB/s)
Selecting previously unselected package vainfo.
(Reading database ... 350016 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../vainfo_2.1.0+ds1-1_amd64.deb ...
Unpacking vainfo (2.1.0+ds1-1) ...
Setting up vainfo (2.1.0+ds1-1) ...
Processing triggers for man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) ...
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ vainfo
error: can't connect to X server!
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_1
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Broxton - 2.1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35667 üzenetére
Igen, az SLC-hez képest a 3D QLC jóval kevésbé strapabíróbb. De az SLC-s korszakban ilyen 32-64 gigás SSD-k voltak. A mostani QLC-s SSD-k meg 1024 gigásak legalább. Ugyanaz az írásmennyiség 16-32-ször annyi cella között oszlik meg jelenleg, meg azóta a wear leveling, garbage collection is sokat fejlődött.
Abban igazad van, hogy a köztudatban az maradt meg, hogy egy 10 éves cikkből, hogy az SLC cella bír 100 ezer írásciklust, egy TLC csak ezret. Közben viszont a 3D TLC is 10 ezer körül lehet. Ha nem nagyon spéci felhasználás, a 3D QLC-t sem írja szét egy átlag felhasználó.
Ami változott sokat, az a NAND sebessége, de nem a tényleges sebesség. Az SLC NAND gyors, mert csak két jelszintet kell megkülönböztetni (1 bites NAND), ezt könnyebb és gyorsabb megbízhatóan kiolvasni, mivel nagy a jelszintek közötti különbség. Egy 2 bites MLC NAND-nál már 4 jelszint van, csökken közöttük a jelszintkülönbség, már nehezebb kiolvasni az értéket egy ilyen cellából, tovább tart. Egy 3 bites TLC-nél már 8 jelszint, a 4 bites QLC-nél 16 jelszint lesz, ezek pontos megkülönböztetése kiolvasás során egyre nehezebb.
De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy SLC-s SSD-n hiába volt gyorsabb a NAND, a vezérlők, a SATA2 interface, amin keresztül üzemeltek, lassabb volt, illetve DRAM cache is kevesebb volt rajtuk, illetve normális garbage collection, illetve a korai modelleknél TRIM hiányában további belassulás volt. Másik oldalról meg egy lassabb TLC-QLC NAND sebessége cache-eléssel javítható, lassúsága tompítható.
Ez egy elég soktényezős játék, nem lehet megítélni csak a NAND alapján.
Ez a 100 ezer írásciklusú SLC NAND megint csak egy szélsőséges maximum érték volt a legprémiumabb modellnél. Az SLC NAND-ok sem voltak egyformák, nem bírt azok közül sem mind 100 ezer írásciklust. Nagyon függ milyen gyártástechnológiával készültek, mennyire jól sikerült sorozatban jöttek ki. TLC és TLC NAND között megint csak nagy különbség van, egy jobb minőségű Samsung 3D TLC V-NAND sokkal több írást bír, sokkal gyorsabb, mint az Adata SU650-re rakott, Microntól kiselejtezett 3D TLC NAND.
-
válasz
ubyegon2 #35665 üzenetére
Nem jelemzőőőő?
Nemtom, a legtöbb gyártónál olyat rendelsz, amilyet szeretnél, tehát kérheted az asztalit is SSD-vel, HDD-vel, amit akarsz. Itt pl. bekattintod, hogy SSD-vel akarod, és azt hozza, amihez rendelhető. (Elég maradi a Döll, hogy még mindig default HDD-vel szállítja...) Alkatrészekből összeválogatott dektopba meg azt vesz Pistike, amit akar. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35652 üzenetére
Egyetértek. SSD-t nem szabad lehuzigálni, pont emiatt, amit írsz. Meg egyébként sem fogyaszt sokat, csúcsterhelésen 1-3W-ot, de ha idle-ben van, lemegy energiatakarékos módba, vagy HIPM, vagy DIPM, vagy APM, vagy hasonló protokollt használva, és onnantól ilyen ~0,05W áramot eszik, ami szinte mérési hibahatár, egy laptop esetében sem nagyon mutatható ki az akkuidőn, nem hogy asztali gépnél a tényleges fogyasztáson.
Az SSD könnyen fogyaszt keveset, nincs mozgó alkatrész, nem kell semmit felpörgetnie, ilyen energiatakarékos alvó módban is azonnal felébred, a felhasználó nem is érzékeli lag-ként, annyira azonnali. Csak onnan venni észre, hogy aludt az SSD, hogy ez az energiatakarékos állapot nem számít bele a SMART által mért üzemidőben. A legtöbb SSD-nél az üzemidő csak kb. fele szokott lenni a tényleges használati időtartamnak, az én 2 éves SSD-men pl. 0,25 évnyi üzemóra van regisztrálva és napi fél napokat megy (a géppel együtt), ez azt jelenti, hogy az idő 75%-ban csak alszik.
Illetve a formázott fájlrendszert csak EGYSZER kell chown-olni, többet nem kell vele foglalkozni akkor sem, ha másik rendszerrel használja az ember. Csak újraformázáskor fog újra előjönni.
A TLC-QLC között nincs nagyon tényleges terhelésbeli különbség. Vagyis egy cellára vetítve van, de pl. sima QLC-s SSD nincs, és nem is lesz, az összes ilyen modell eleve 3D QLC-vel indult, a planár QLC fázis kimaradt, ellentétben anno a TLC-vel.
Amennyivel kevésbé strapabíró a QLC NAND egy cellája, annyival olcsóbb is, így egy QLC-s meghajtó ugyanannyi pénzért nagyobbra legyártható, a nagy tárterületnél meg ugyanaz az írás több cella között oszlik meg, így lényegében az SSD strapabírósága nem változik.
A TLC és QLC között leginkább a NAND sebessége különbözik csak, ez is csak akkor jön ki, ha kifogy az SLC/MLC cache, és a QLC NAND tényleges sebességével dolgozik az SSD, ekkor van az a rettegett belassulás, amire az utóbbi időben az SSD-s topikban panaszkodnak, meg ezért volt neked is a rossz tapasztalatod az UV500-zal. De ilyen ritkán van, tipikusan nagy fájlmásolásokkor.
-
-
válasz
ubyegon2 #35662 üzenetére
Nemtom, amit én eddig szedtem szét gyári USB winyót, abban pl. WD Passport esetén rendes WD (talán green?) winyó volt, módosított elektronikával (tehát nem szórakoznak külön elektronikával, olyan van rajta, amire rá van építve az USB csati, nincs SATA, bár a tesztpontjai azon megvannak, be lehet kötni
). Nem éri meg külön külső eszközbe gyártani drive-t, a meglevőkből szoktak válogatni (gondolom a szoftvere is más, mert USB-n másképp kel optimalizálni az adatforgalmat, nem nagyon cachelni, stb).
TLC, QLC ... biztos van különbség, de valós esetben nem hiszem, hogy sokat számít.
-
válasz
ubyegon2 #35660 üzenetére
Rádugott akkuval vannak tárolva, kaptam már úgy Dell gépet melóhelyen, hogy túlmerült akkut villogott kibontás után. Az se egy hétig állt, kikapcsolt lapos hónapok alatt szívja le...
Külső SSD ugyanazért drágább,mint a külső winyó : több van ráírva. Fogsz egy SATA SSD, meg egy USB ház, és van egy külső SSD-d.
A home szerveremen pl. IDE buszos SSD van, egy 800Ft-os ebay-es USB átalakítóval
-
válasz
ubyegon2 #35657 üzenetére
Valóan csökken a töltés mennyisége a flash chipekben, ha nincs néha újraírva.
Na most ennek az időtartamaannyi, hogy ha magára hagyod, mire elővennéd, már nincs mibe bekötni, mert elavult a csatolófelületNa jó, ilyen bő 10 évet láttam én is. S akkor sem úgy nézne ki, hogy eltűnik a cucc, hanem elkezdenek bithibák lenni, egyre több.
-
válasz
ubyegon2 #35657 üzenetére
Ez nem szkepticizmus. Ez logika, és fizika. Képzeld pl. hogy az a rengeteg Windows-al, Linuxal, ... előtelepített gép, ami kijön a gyárakból, hány napig, hónapig (évekig?) dekkol a raktárakban anélkül, hogy bekapcsolnák. Még sincs semmi bajuk amikor bekapcsolod.
De ugyanez igaz a hordozható SSD-kre. Ott pl. melyik eszköz leírásában hívják fel a figyelmet arra, hogy hetente legalább 1órára dugd rá a gépre? De ugyanilyen flash chip-pek vannak a telefonokban memóriakártyákban,... Azok sem vesztik el az adatokat miután lemerült a telefon, vagy hónapokig a fiók mélyén tartod őket, távol minden elektronikától.Szóval ez vagy városi legenda, vagy te vagy a cikk írója félreolvasta/értette.
-
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #35650 üzenetére
3 hdd dolgozik, 1-1 ssd pedig linux és win10. Bár a win10-et lehet le is húzom, lassan egy hónapja csak áramot kap, de nem használom. Ez árt egyébként egy ssd-nek?
Transmission dolgozik, de ezt legfeljebb úja lövöm. NFS megosztás van, ezt majd kimentem. Maga a gép ma már klasszikus. P45 chipset, Q9550 proci, 8 gb ram, a vga új csak, az egy RX560. Erre a gépre az xfce szépen muzsikált, de tetszik a cinnemon is. KDE és Gnome nem jön be. Az OSX felülete viszont nagyon tetszik, lehet pluginekkel majd azt próbálom belőnni. Hackintosh már rég nincs a gépemen
.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35628 üzenetére
Ja, mea culpa. Nem tudtam, hogy azóta a Minimál telepítés ezt jelenti. Mi még anno a mini.iso-t meg a netinstallt értettük alatta, amit egyébként meg is éri szerintem használni, csak a kollégának nem ajánlom.
(#35627) BizB: a proci, 4 GB RAM elég, az Intel/AMD GPU-val sem lesz gond. Ami necces lehet, az a Realtek Wi-Fi működésre bírásra, bár lehet menni fog az is. Illetve HP notikon az UEFI boottal lehet gond, vagyis az Ubuntu/Mint vonal nem mindig szereti ezen a téren a HP-t. De ki kell próbálni, előre csak jósolgatni lehet.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35605 üzenetére
Egyetértek. Manapság már a 4 GB RAM is olyan minimum, mint anno a 2GB. Nem is a disztróknak kell több, a legcsicsásabb DE sem fogyaszt 1 GB RAM-nál többet (inkább kevesebb ez), hanem ha megnyit rajta egy böngészőt pár füllel, meg még fut a háttérben ez meg az, könnyen a Swap-hegyek hőfödte lankáira látogatunk el a történetben. Maga az egész IT és web lett bloat.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #35602 üzenetére
Akad sokféle "egzotikusnak" tűnő hardver konfiguráció is, amin olyanokat produkál a Linux, hogy az egyszerű, gördülékeny működésre vágyó felhasználó kiszédeleg a gép elől és inkább ken magának egy májkrémes kenyeret, vagy ha vegán, akkor valamilyen növényi zsiradékot tunkol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Cyberpunk 2077
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Fotó állvány eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged