- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kezdosql #36178 üzenetére
Megkérdezted, van-e GUI-s megoldás egy konkrét dologra/programra. Volt, kétszer is beírtam neked a PPA-s megoldás, több linket raktam be, mi is az a PPA és éppen azért, mert feltételeztem, fogalmad sincs, mi a PPA!
Nekem volt, de ha ide beírsz, az a bajod, hogy aki segít, az tudja a megoldást?
Amúgy ha neked az úgynevezett szó szinonimája a bizonytalannak, akkor más más magyar nyelvet tanulhattunk!
Külön érdekessége eme thread-nek, hogy az Összefoglaló tartalmát neked nem is idéztem, hanem egy utánad érdeklődő kollégának mutattam, hogy azért esik szó a PPA-ról, akár itt is!
Főleg nem utaltam egy szóval sem arra, hogy miért nem tudsz a PPA-ról vagy bármi másról, mivel pontosan felfogtam, hogy teljesen laikus vagy. Linuxban, de már az is kiderült, hogy szövegértelmezéssel is vannak nálad gondok.
-
törölt tag
válasz
kezdosql #36178 üzenetére
Hát, lassan 12 éve linuxozóként én már nem tudom tök kezdő szemmel nézni ezt a szöveget, viszont visszanézve az eredeti hsz-t, azt kell mondjam, a magyarázatod inkább egyéni értelmezés, amiket te beleértettél, az eredeti szövegben nincsenek benne. Az első három alternatíva, de nem abból a szempontból, hogy éppen melyik bug-os vagy melyik nem omlik össze, hanem a (kezdetekkor mindenképp akár ezen fórum szereplőivel is felügyelt) „bátorság” vagy inkább affinitás, hozzáértés szempontjából, a PPA-ra pedig pontos leírás van. Vagy ha ez sem elég, ott az egész internet, csak egy másolás a Google-be és jön a válasz.
-
Frawly
veterán
válasz
kezdosql #36140 üzenetére
Ez ilyen. Abban igazat adok, hogy ezeknek a PPA-knak a lehetőségét nem reklámozzák kellőképp kezdőknek, de azért nem, mert ezek nem hivatalos megoldások és félnek, hogy egy nagyon kezdő szétcseszi vele a telepített rendszerét.
De a gyakorlatban nincs ezekkel baj. Ezek a PPA-k külső tárolók, külön vannak a disztró belső tárolóitól. Fel kell őket venni, hogy a csomagkezelő ezeket is végignézze csomagok telepítésénél. Nem csak terminálban lehet, hanem grafikus felületen is van erre beállítás, csak megint eléggé el van dugva, meg nincs reklámozva.
Azt kell érteni, hogy a Linux nem Windows, hogy ellátogatsz egy weboldalra, és onnan töltöd le a telepítőt. A Linux inkább az Android Play Store-hoz hasonlít inkább, központi szerverekről töltesz le csomagokat. Csak nem minden csomag található meg minden disztró tárolójából, azért néha pótmegoldásokhoz kell folyamodni, külső tárolók, weboldalról letöltött installer, forráskódból forgatás (amit git-tel, pip-pel, wget-tel, stb. töltenek le).
Értem, hogy ez egy kezdőnek frusztráló, de meg kell szokni. Igazából a Windows hülyeségei is frusztrálóak, csak azokat már megszoktad, és természetesnek veszed, emiatt logikusnak tűnik.
-
I02S3F
addikt
válasz
"a kovetkezo kerdesem az lesz, hogyan lehet python 2.7x-es ES python 3.6x-et ugy telepiteni, hogy ne bantsak egymast, egyszer az egyiket, egyszer a masikat lehessen futtatni linux alatt?" - - Szia! Úgy tudom, hogy a libek felül írják egymást, ezért ez nem lesz egyszerű!
-
válasz
Nagyon nem akarod megerteni, hogy vannak kezdok, akik nem PPA-val szulettek.
Tudna valaki segiteni egy reszletes peldaval, hogyan lehet ubuntu 16.04 ala telepiteni a youtube-dlg vagy youtube-dl-gui vagy hasonlo programot?
Ez volt az alapkérdésed, én próbáltam segíteni, te azt írod csökkent értelmű vagyok.
Pont azért írtam le az aktuális példát a kért programra, mert nem PPA-val születnek a kezdők, de aki kérdez és kap elég részletes választ pontos terminal parancsokkal és linkekkel, az tud haladni azért.
Ha neked a PPA-val van bajod, akkor ne rakd fel ezt a programot, de ha valaki olvassa ezt a thread-et és látja, hogy használható részletes választ kapva gyakorlatilag leidiótázod, aki segíteni akar, nem sokan fogják törni magukat ezután.
Azért örülök, hogy segíteni próbálhattam.
(igaz csak kétszer egymás után írtam le, mi az a 3 sor, amit terminalba be kell írnod és lesz olyan programod, amit használni akarsz) -
válasz
kezdosql #36132 üzenetére
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgA kérdéses esetben nem kell keresni már PPA-t, mert az előzőz hsz-ben ott van az első sor! Ezt a 3 parancsot kell terminalba bemásolva lefuttatnod.
Hirtelen egy leírást találtam a PPA-ról és ebben van egy lista, amiben egyenként meg tudod nézegetni, mik vannak, de gondolom sok lista van erre.
Using PPA in Ubuntu Linux [Complete Guide]
Egy példa, a webupd8 PPA, ami szerepel fenti sorban is....
ez a link van a hsz-ben fentebb:
https://www.ubuntuupdates.org/ppas
Megnyitva az oldalt alul rákattintasz a Webupd8 linkjére és a képen alul látható External PPA ... gombra is katt, mert ahol sok csomag van, itt listázza ki.A linkelt írást meg böngészd végig. :-)
Ha valami nem tiszta, szólj!
-
válasz
kezdosql #36110 üzenetére
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgCsak, hogy gyakorold ezt is, innen ollóztam.
Megbízható PPA és most is működik, kipróbáltam. Úgy látom két tárolón kívüli telepítési módszert is tanulhatsz a linkből.
Ettől még használhatod growler által javasoltakat is. Illetve ezt is azt is, próbálgasd, mi jobb neked.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest