-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Nincs, de bonyeszabb kérdésekkel érdemes a Linux - haladóknak topikban bepróbálkozni.
-
-
törölt tag
(ne magasztalj annyira)
Amit most leírok az egy fajta lehetőség, nekem így szimpatikus. Ilyet akkor használtam mikor, több distro is volt a gépemen egyszerre és mindegyikből egy közös partícióra vagy lemezre dolgoztam. Így nagyon könnyen elértem azt a "KÖZÖS" tárhelyet (ext4 nem ntfs). Legyen a példa a következőkben a "KÖZÖS" nevű lemezed. A későbbi könnyebb azonosítás miatt én ezt a partíciót (ugye 1 partíció az 500 GB-os lemez?) felcímkéztem a GParted-el "KÖZÖS" névre.
Ezután a saját /home/user könyvtáramban a többi könyvtár mellé (Letöltések, Dokumentumok, ........) csináltam egy új könyvtárat "KÖZÖS" névvel. Ebbe a könyvtárba csatoltam bele a "KÖZÖS" címkéjű partíciót (ami 1 HDD 1 ext4-es partíciója).
A következő progi az fstab-ot fogja szerkeszteni grafikus felületen, a Te beállításaid szerint. A program a Lemezek vagy Gnome Disks névre hallgat, Ubuntun alapból fenn van.
Ha megnyitod a progit, először ki kell választanod a lemezed az lemezek listájából. Majd a grafikus képen kijelölöd a partíciót, amit "drótozni" szeretnél.
Fogaskerék kis ikonra katt>>>legördülő menüben>>csatolási beállítások szerkesztése. Feloldod a szerkesztést a legfelső rádió gombbal.
Majd:
-csatolás a rendszer indításakor (pipa)
-megjelenítés a felhasználói felületen (pipa)
- csatolási pontnak beírod (/home/a te felhasználó neved/KÖZÖS
)
-azonosítás mint ( itt kiválasztod az UUID opciót)
-fájlrendszer tipus marad ext4
-csatolási pont előtt a csatolási opciók maradjon default.
Le okézod és restart.
Ha jól csináltál mindent akkor a "KÖZÖS" mappád a home-odban egy 500 GB-os szabad helyet mutat és írhatsz is bele. Mert a könyvtár a tied, így a partícó is írható, amit belecsatoltál. Az ne tévesszen meg, hogy a proginak kellett a jelszó, az fstab-ot csak admin jogokkal lehet szerkeszteni.
Nagyon fontos az UUID-vel azonosítás, mert ez a jellemzője nem változik a disknek, partíciónak. Ellenben, ha sdxyz......-vel drótozod az fstab-ba ez csak addig igaz. Amíg át nem dugod másik sata vagy ide portra a lemezed. Nem fogja megtalálni a rendszer induláskor és hibát fog dobni.
A "KÖZÖS" helyett lehet bármi ami neked szimpatikus, idéző jelek nem kellenek. -
Frawly
veterán
Ha nem akarod a Server változatot megtanulni, akkor jó lesz rá a 18.04 Ubuntu LTS. De a TeamViewerhez nem kéne ragaszkodni, vannak Linuxra más RDP megoldások, keress rá a grafikus csomagkezelőben. Meg ha csak Transmission, FTP lesz, azokhoz szintén nem kell távoli asztal, a Transmissionnek van webes része, ami csak engedélyezni kell, FTP-t eléred Windowsból grafikus FTP kliensből (pl. FileZilla). Plexhez nem értek, nem használtam még, de a nyakamat tenném rá, hogy ahhoz is van valami webes addon, amiből https://szer.ver.I.P címen a böngészőből eléred.
A Linux mindenképp másmilyen lesz, mint egy Windows, mindenképp tanulni kell hozzá, még akkor is, ha a legfelhasználóbarátabb Ubuntut teszed fel. Nem úgy fogják hívni a programokat, nem weboldalról kell őket töltögetni, hanem tárolóból csomagkezelővel, nem szabad ugyanazokhoz a megoldásokhoz ragaszkodni.
Az Ubuntu Server megtanulásának az lenne a pozitív hozadéka, hogy nem csak szakmailag fejlődsz, hanem ha azt megtanulod, akkor mindenféle Linuxot jobban fogsz tudni kezelni, disztrótól és grafikus felülettől függetlenül. Egyébként a Server az ugyanaz, mint a sima Gnome3-as Ubuntu, csak nincs rajta grafikus felület, meg egy csomó grafikus alkalmazás, hanem szinte nincs rá semmi feltelepítve, és távoli konzolból éred el (Windows alatt Putty, de talán Win10-ben van már rá valami beépített SSH megoldás), és csak azt a 4-5 parancsot nézegeted benne mindig, ami téged érdekel. Cserébe nem fut sallang a szerveren, ez a fő értelme. De ezt leszámítva semmiben nem jobb, mint a sima (nem göcsörtös
) Ubuntu vagy Mint, vagy ami épp tetszik.
-
Tényleg szívesen segítenék, de mint írtam, életemben nem foglalkoztam szerverrel sajna, így velem nem mennél sokra.
Elméletben ennyit tudok róla, hogy gyakorlatilag egy Ubuntu váz azokkal a csomagokkal, amik szerverhez kellenek és hiányzik belőle asztali felület meg a GUI-s dolgok és ami a megjelenítéssel kapcsolatos.
Se samba-t se nfs-t nem használtam még.
Ez egész szájbarágó leírás viszont!
Ubuntu szerver telepítés kezdőknek, képekkel
ez sem árthat:
Bármivel elakadsz, írd le, sokan ismerik a szerver Ubuntut itt.
-
Szia!
Sose használtam Ubuntu szervert, de ha elképzeled a terminator vázát és ugyanazt ráhúzva Swartzi bőrét, akkor már tudod mi a különbség a szerver meg a DE-vel felhúzott Ubuntu között. Miért nem raksz fel egy szerver Ubuntut?
Van e olyan program mint a windowson a teamviever
Persze, ugyanaz a teamviever.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Android szakmai topik
- Netfone
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen légkondit a lakásba?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest