- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Damateo
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21874 üzenetére
Nekem a Chakrával dem volt semmi bajom. Csak nézelödöm.
Első Linuxom.
2015.03.-as telepítövel raktam fel. Csak a zárt driverek nem mentek, driver cserével kezdtem. Most megint cserélnem kellene, de ezerféle függöségbe gabajodtam bele. Várom a stabil telepítöt.
Olvastam valahol hogy sokat eszik az unity. Fog ez változni mostanában?
Jön valami nagyobb ubis frissítés? -
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #21835 üzenetére
Valami Intel 180GB. Már nem emlékszem milyet tettem bele. Discard, noatime beállítva mindkét partícióra (/ [30GB] és /home [138GB]), és eredetileg is kihagyott az elején 1MB helyet, szóval alignment is rendben. A rövid bootidő, kb ~15mp bekapcsolástól. BIOS-on hamar átlép a laptop.
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21764 üzenetére
Most egyelőre van mit olvasgatni, a laptophoz meg most nem férek hozzá... na de majd holnap
Az első élményem most az ubuntuval, hogy nem találtam használható ebook olvasót
Na de majd holnap délelőtt nekifekszek kicsit jobban. Előtte amúgy a Mint volt a gépen, az fürge volt, ahogy emlékszem, csak annak felejtettem el a jelszavát.
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21762 üzenetére
Köszi, hogy foglalkozol velem
Először is, ahogy írtam a telepítőre bíztam, hogy elvégezzen minden műveletet, így Ő kiválasztotta az üres particiót (amit előtte NTFS-re formáztam) majd kérte hogy állítsak be valamilyen méreteket, vagyis két partició területet mutatott egyforma arányban. Gondoltam az egyiket a rendszernek, a másikat a Swap-nak akarja. Hát nem úgy lett. Az egyiket amit a kisebbre állítottam, meghagyta NTFS-nek a maradékból csinált egy Ext4 particiót amire telepítette a rendszert és csinált mellé egy 1GB-os Linux Swap rendszert.
Hogy az NTFS fájlrendszert miért hagyta meg, nem tudom, mert nincs rajta semmi, de ha jól sejtem azt szánta az adatoknak, dokumentumoknak.
Nagyon még nem mélyedtem el a rendszerben, mert nem volt még rá időm, de ami feltűnt, hogy valamiért nagyon lassúnak érzem. Az általam utált XP szinte pattog mellette. Talán mégsem volt olyan jó választás a Xubuntu? Vagy a fájlrendszerrel van baja? De azzal miért lenne baja, hisz Ext4 fájlrendszerre telepítette magát.
Na mindegy, egy darabig próbálgatom, a lényeg, hogy van Grub
A linkekért meg köszi! -
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21753 üzenetére
Nos a helyzet az, hogy közben feltettem a Xubuntu 15.04-et. Annyi különbséggel, hogy most előzőleg a Win alatt egy particio kezelővel előbb töröltem a korábban létrejött Linux particiókat, (sda5, sda6) majd egybefüggően csináltam belőlük egy NTFS particiót. USB kulcsról bootolva elindítottam a telepítést a legelső pontot választva, ahogy az Ubuntu-nál is, elsőre végig futott a telepítő, (az azonnali frissítés letöltést most is kihagytam, mint az Ubuntunál) viszont legnagyobb meglepetésemre
elkészült a Grub.
Hogy miért sikerült most, és az Ubuntunál 2x egymás után miért nem, fogalmam nincs! Az egyetlen különbség, hogy az Ubuntuval egy üres particiora telepítettem, amit a telepítéskor a telepítő hozott létre, sda5 és sda6 néven, mint linux és mint swap particio, a Xubuntunál pedig egy teljes kész NTFS particiot választott ki magának, nekem csak a terület eloszlását kellett beállítani.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #21677 üzenetére
Ez biztosabb forrás legközelebb.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #21633 üzenetére
Ma kisebb megszakításokkal folyamatosan használom az Ubuntu 14.04.2 LTS-t, de az egyszeri rövid böngésző befagyás óta nem jelentkezett más probléma, azóta szinte unalmasan jól működik.
Nekem nincs különösebb problémám a Unityvel, praktikus, hogy az oldalirányban szélesebb kijelző adta felesleges helyet foglalja el bal oldalon az Indító, jobban szeretem ezt a megoldást, mint az egész képernyőre kiugró, mindent beterítő új Gnome asztalt. Valószínűleg a Windows 8 "élmény" felé kacsingattak.
Az MX Linux is tetszett, tavaly birkóztunk egymással, csak valami nem volt kóser az NVidia driver telepítéssel, lehet, hogy a Quadrot nem kedvelte.
Ritkán használom a gyári Ubuntu Szoftverközpontot, Synapticot és néha Terminalt indítok a Debian alapú rendszereken, bár korábban az rpm-csomagokkal operáló disztrókat használtam Mandrake, Suse, majd Mandriva, OpenSuse, kicsit még Mageiat is, de a Mandriva Xfce nekem meggyőzőbb volt (netbookon sokáig az volt), Red Hat, Fedoratés PC LinuxOS csak rövid ideig futott), amelyek akkor még jók voltak, a mostani kiadásoktól annyira nem vagyok "elájulva", egyiktől sem. Nagy kedvencem volt az Ubuntu Kiwi Linux változata, az Ubuntuk közül a legtöbb ideig bírta a gépeken.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #21626 üzenetére
Mé', baj?
Egyébként nagyon köszönöm az ajánlást, de szerintem az Unity is használható... valamire.
Legrosszabb esetben LM Cinnamon lehet a vége, de most elszórakozok a Unityvel. Egy Firefox böngészőlefagyásom volt már, miközben adatokat is másoltam, nah, szóval a Unity sem hazudtolja meg magát.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #21624 üzenetére
Ránéztem a Kubuntura, nem rossz, de valahogy színes-szagos.
Gnome alatt használok KDE alkalmazást is; a kde-nm-connection-editor-t netmegosztásra. A KDE naptára is klassz, ám valahogy mégis szokatlan az egész környezet.
Végül a már bevált Unitys alap Ubuntut futtatom, egyenlőre nem adta meg magát, remélem, hogy stabilnak bizonyul.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2 #21450 üzenetére
Ha már Firefox. Én alfát használok belőle, ami régebben Firefox Aurora, most pedig Firefox Developer Edition néven fut, persze csomagon kívüli 64 bites linux binárisként feltéve, ami automatikusan frissül, naponta. Nem is ez a lényeg, hanem az utóbbi napokban vettem észre, hogy milyen brutálisra hízott a böngésző, a telepítő mérete meghaladja az 50MB-tot. Pár éve még csak 20MB volt a tömörített telepítő, aztán ment fel fokozatosan egész eddig. Igaz a memóriaigény nem növekedett ilyen ütemben, de azért durva.
-
-
laszlohu
addikt
válasz
ubyegon2 #21458 üzenetére
Ha úgy vesszük, igen , bugbarát vagyok, de azt hozzátenném, hogy nem találkoztam 1 db buggal sem a 38 - as Foxban,
ezenkívül ma sem frissített a 38.0.1 -reMás :
sajnos rá vagyok szorulva a Foxra, mert Ubuntu linuxon Chrome - ban nem műkszik sehogyan sem a Cib internet bank, bármilyen Jávát is telepítek. -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #21460 üzenetére
Épp azért írtam, mert Ubuntuban is jó lenne ez a besorolási rendszer, hogy a kezdő felhasználók biztonságban érezzék magukat. Nekem azért nincs ilyesfajta elővigyázatosságra szükségem, mert ugyebár mindig összerakok magamnak egy rendszert, amiből remastert készítek és meg is osztok mindenkivel.
Így ha frissítéskor elszáll az Ubuntu/Mint, csak újratelepítem és nem kell a javítással vesződnöm(tudom van systemback, de a mentések sok helyet foglalnak és az a 10 perc amíg telepítek/frissítek belefér az időmbe). A fontos adataimat pedig külön HDD-n tartom, amit rendszeresen archiválok lemezre és töltök fel "felhő" tárhelyeimre.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #21289 üzenetére
A médialejátszó és a torrent kliens inkább preferencia kérdése, mint a szükségé (főleg utóbbi
). Szükség alatt arra gondoltam, hogy az alapvető funkciók működjenek: pl. legyen kép, hang, login kezelés, megfelelő jogosultságok stb. Mivel az Openbox nem DE, nem jön vele készen minden. szerk: ja kulcsrakészt írtam, igen, ott arra gondoltam, hogy meg kell találni azokat az alapvető programokat, amik nem húznak magukkal egy kilométer függőséget, különben elveszti az értelmét az egész.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #21289 üzenetére
Ez az Ubuntu Cinnamon Edition is olyan lesz mint a Voyager, amolyan "kapsz mindent akár kell, akár nem" azzal a különbséggel, hogy készítek egy nagyon alap verziót is.Az All In One verzió már 90%-ban kész. Viszont csak és kizárólag 64 bites formában lesz elérhető, mert a 32 bites rendszerek már nem bírják sem RAM-mal, sem CPU-val.
-
válasz
ubyegon2 #21245 üzenetére
[link]
itt egy teljes bug róla, és egy workaround:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash tpm_tis.force=1"
Természetesen egy update-grub kombóval.Én is áttéretem SSD-re, csak érdekelt, hogy van-e valami infó erről. Mert pl a FF alapból tud cachelni RAMba, én ezt a fícsőrt használom, egyszerűbb. Ez nekem szimpatikus is, de ennél többet, profilt, stb áthelyezni nem érzem szükségesnek.
Olvasgattam pár "tweak" megoldást SSD-re, de van amiben 1-2 eltér, a többi egykutya. És sokszor tele van bődülettel, vagy soha nem alátámasztott, csak egymástól átvett urban legendekkel...
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #21198 üzenetére
Az jó... Ma reggel arra ébredtem, hogy unom a sima Ubuntut, és ledúrom a DE-t, és Kubuntu lesz helyette kb 15.10-ig, amit bár utálok valami régi 5 lemezes Suse óta, de ezt is meg kell szokni, és ismerni hogy ne legyen ismeretlen, no meg hátha előnyére változott azóta...
Szóval a 15.04-re frissült Ubuntum 2 nap után Kubuntu lett... Direkt nem olvastam előtte, de tényleg ennyire nyűgös? -
Exom
tag
válasz
ubyegon2 #21152 üzenetére
A gépemben I5 3570 -es proci dolgozik + 8 Gb RAM. A jelenlegi 120GB SSD -t tervezem kicserélni 250 -re.
Azt tervezem, hogy egymás mellé felinstallálom a régi windows rendszeremet, és az új Linuxot, mert teljes átállást nem merek megkockáztatni, mert dolgoznom kell a géppel. A videókártyából (HD5750) láthatjátok hogy nem játékgépről van szó, és 6 monitort sem játékhoz szoktak vásárolni) Szóval ha valami nem megy Linuxon, akkor a megoldás megtalálásig muszáj használom a natív Windowst.Jelenleg is folyamatosan használok Vmware -t, korábban Virtualboxot, de nekem mint tartalék Windows a virtualizált Windows nem megfelelő. Szóval marad a 2 párhuzamos rendszer. Ha minden működik legalább fél évig, akkor végleg megszabadulok a Windowstól.
Írtad a hibaelhárítást. Igen szeretném megtanulni a hibaelhárítást is, de első körben, mint Windowsos poweruser számára a Linux használata fogja a kihívást okozni. Egyenlőre nagyon - nagyon nem szeretnék hibaelhárítással foglalkozni. Annak örülök majd igazán, ha ki tudom alakítani a jelenlegi alkalmazásaimnak linuxos alternatíváját.
Viszont ha már itt tartunk, keresek egy programot, ami képes a monitor képének rögzítésére videóba, DE oly módon, hogy multimonitoros környezetben amelyik alkalmazás az aktív, annak a monitornak a képét rögzítse videóba! (Windows alatt a ZD Soft Screen Recorder képes volt erre a mutatványra)
-
Skilly
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21013 üzenetére
Igen, mar rajottem, hogy nagy hulyeseg volt csak igy felrakni.
Szoval akkor teljesen jo kis rendszer, es teljesen Ubira epul csak sajat fuszerezessel.
Tetszik, ki kell probalnom.
Egyetlen egy apro kerdes. Mi kulonbseg van a Cinnamon es KDE kozott? Melyiket erdemes telepiteni?
Ahogy latom a Mint topikban (+kezdoknek Linux) is Topikgazda vagy.
Ez szamomra jo hir.
Koszonom a segitseget.
spammer: Kezdem erzekelni.
-
Skilly
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21010 üzenetére
Ugy erzem csinaltam egy kis hulyeseget, ilyen kalandor tipus vagyok... Felraktam a gnome-shell-t, nem rossz, de nem tudom, hogy jo otlet volt-e?! De mar rajottem, hogy nem. Megfagy a gep, ha az unity felulettel lepek be. Nagyon sokszor megall es nem csinal semmit.
Plusz nem talalja a terminal a "lightdm.conf" fajlt, ahol kitudnam iktatni a vendegfiokot.
Amit linkeltel Linux Mint 17.1, ezzel amugy szemezgettem. Csak sokan rosszat irtak rola, hogy a frissitesek kesnek, plusz volt egy par nagyobb biztonsagi res amit most fedeztek fel. Ezek nem tudom, hogy most tenyleg valos vagy csak felfujt problemak. Mindenesetre ha ezt javasolod, akkor a heten lecserelem az Ubit erre.
Nagyon szepen koszonom!
Ui: Sajat velemeny a Mint-rol? Megeri lecserelni tenyleg? Az is kezeli automatikusan az ntfs hdd-t?
-
Skilly
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21005 üzenetére
A boot az lehet, hogy azert van, mert automatikusan csatolja az ntfs particiot. Amugy a mai napon, ahogy hasznaltam a gepet mar nem vettem eszre lassulast. Egesz szepen indultak a programok.
Amugy nem jol telepitettem az Ubit?
Egy sima egyszeru telepitest csinaltam, a telepites kozben nem piszkaltam bele.
Az igp-hez kellett a driver nekem, es amugy nem az ntfs-en volt a film, hanem a frissen telepitett Ubin. Azon akadt meg sokszor.
GPT particio? UEFI? Ezekkel nem egeszen jo valami? Erdemes ujra telepiteni mas modszerrel?
bob.zxr: En nem telepitettem fel ntfs-3g drivert.
hcl: Nem toredezett. De igazabol az most mindegy is, tarolasra van. A boot mondjuk lehet, hogy az miatt lassabb.
Bocsi, elegge kezdo vagyok meg Ubuntu szinten. Regen a 12 verzioba meg a vendegfiokot is kitudtam kapcsolni a terminalbol. Itt mar az se mukodik... Lehet, hogy tenyleg valami nem jo a telepitesnel.
-
válasz
ubyegon2 #21005 üzenetére
"Így hirtelen arra tudok gondolni, hogy a Linux NTFS- re sokkal lassabban dolgozik, ez okozhatja filmlejátszásnál az említett jelenségeket, de más lassulásnak nem lehetne oka."
Sokáig volt (és van) NTFS partícióm Linux gépben, Core2 és AthlonXP esetén sem okozott filmlejátszási gondokat :S Annyival nem lassabb, viszont ha a NTFS töredezett, az nagyon be tudja lassítani. -
Skilly
aktív tag
válasz
ubyegon2 #21003 üzenetére
Igen, Unityvel fut. A gep az adott, szoval nem lehet az az oka.
Ketto hdd van a gepben, a rendszer 1TB Green + tarolo 2TB Green. Szoval a rendszer hdd-n egy win7 futott sokaig es tokeletes volt, nem volt lassu. HD Sentinellel lett vizsgalva mindketto hdd es 100%, minden ertekuk tokeletes. (Plusz mivel Green szeria igy a parkolas is meg hasznalat elott ki lett kapcsolva. Ez mar mas tema.)
Rendszerfigyeloben neztem most, hogy minden okes. Semmi se eszi a procit.
Amugy pedig a rendszer hdd-t amit most is hasznalok, az a windows-t 2 even keresztul szolgalta. Attol, hogy Green meg nem olyan rossz, nyilvan a sebessege nem a legjobb, bar ezt egy picit cafolom.
Nekem az igp-hez kellett kulon driver, mivel sima friss Ubinal okes volt minden, de mikor benyomtam egy 1080p filmet akkor a film sokszor beszaggatott. Miutan felraktam a legfrissebbet, utana egybol jo lett.
Az ntfs hdd ugy jon a kepben, hogy amit irtam 2TB-os az ntfs fajlrendszert hasznal.
De szepen csatolja minden bekapcsolasnal, szoval ha nem szukseges akkor nem rakok fel egyeb drivert.
Amit kertel:
FIGYELMEZTETÉS: A(z) „/dev/sda” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x00000000Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 1 1953525167 976762583+ ee GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.Disk /dev/sdb: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
255 fej, 63 szektor, 243201 cilinder, összesen 3907029168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x09d3d0b6Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 * 2048 3907026943 1953512448 7 HPFS/NTFS/exFAT+
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda2 ext4 910G 54G 810G 7% /
none tmpfs 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev devtmpfs 3,4G 4,0K 3,4G 1% /dev
tmpfs tmpfs 694M 1,4M 693M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 3,4G 152K 3,4G 1% /run/shm
none tmpfs 100M 56K 100M 1% /run/user
/dev/sda1 vfat 511M 3,4M 508M 1% /boot/efi -
Gaben92
őstag
válasz
ubyegon2 #20962 üzenetére
Pont erre a leírásra volt szükségem.
Találtam pár hasonlót angolul, viszont azok régebbi kiadásokhoz voltak, aztán ki tudja mi változott azóta. De ez pont tökéletes ahogy elnézem, mivel 8.1-re van írva, azok pedig ha üres HDD-ről indulsz neki mindenképp GPT táblát csinálnak és UEFI bootot.Ezt az FSTAB dolgot majd átnézem még holnap, mert így estére nincs agyam hozzá, de az NTFS csatolásnak megértettem a lényegét így hirtelen. Ha jól sejtem akkor meg tudom oldani azt is, hogy ubuntu alatt is csak a közös használatú partíciót lássam, és a Windows rendszer partícióját ne.
Viszont amire még mindig kíváncsi vagyok az az, hogy a Win létrehoz egy 350 Mb-os partíciót magának rendszertöltésre. Azzal mit kezdjek? Mármint az ubuntu felrakja a Grub-ot amivel tudom indítani a Win-t is. De akkor kell nekem az a 350Mb? Ez az egy dolog nem tiszta még nekem.
Partíciókban akkor kb így kéne állnom
ubuntu swap 8Gb
ubuntu / 20-30Gb
Win rendszer 50 Gb
Közös NTFS maradékÉs ugye még ezeken felül van a win system reserved partíciója amit nem tudok még, hogy fog-e kelleni. Annó mikor OSX-Win7 dual boot volt a gépemen az megélt nélküle arra emlékszem. De ott nem a Win telepítővel volt partícionálva a gép (GPT miatt) és esélye sem volt létrehoznia azt a partíciót. Gondolom rádobta a C:/-re ami oda ment volna. De javítsatok ki ha hülyeséget beszélek.
Az eddigi segítséget pedig nagyon szépen köszönöm!
-
-
válasz
ubyegon2 #20709 üzenetére
Nem, én nem különöseben vagyok nagy guru
. Conky-t egyszer konfigoltam, amikor megcsináltam 1-2 éve a mostani konigomat
Egyszerű szövges file, van egy alapbeállítás része, abban egyszerűen tulajdonságokat adsz meg, meg van egy része, amiben azt adod meg, mi látsszon és hogyan.
Aki kicsit is látott már Windows registryt, vagy akármilyen beállítófile-t, az kis segítséggel simán megoldja.De ha van rá GUI-s manager, akkor hajrá
Feldobom valahova a konfigot : ide
Azok a sorok, ami # kezdődnek, kommentek. CPU hőmérsékletet mutat, CPU használatot, swap, RAM használatot, a szabad helyet a 4 partíciómon (a két NTFS azért van, mert a windóznak is használnia kellett, amikor még egy winyón volt az Ubival, konvertálni nem akarom, mert ezeken van mindenem), meg a hálózati forgalmat.
Átlátszó ablakba ül ki az asztalra, ablekkeret nélkül, a bal alsó sarokból számítva 30 pixellel bejlebb, 300-zal feljebb. -
szundybence
aktív tag
-
válasz
ubyegon2 #20458 üzenetére
Valójában nem udvariasságból/jópofiságból kérdeztem, hogy milyen SSD- vettél, hanem amiatt, hogy a linkelt leírások nem minden SSD esetében lehetnek használhatóak. Most már legalább megnyugodtam, mert az english leírás pontosan Ubi alapon Intel SSD- re készültek és az általam javasolt terminal parancsok is ezeken lettek kipróbálva.
Bármivel elakadsz, csak dobd fel a problémát, bár nem vagyok hozzáértő, de már kezdek belemélyedni a Linux/SSD témába. Sok beállítással kapcsolatban még az SSD topicban is polémia van, miként optimálisabb, de eddig úgy vettem észre, hogy Linuxon kevesebb gond adódhat az SSD- vel, mint Win esetén. -
szacsee
nagyúr
válasz
ubyegon2 #20450 üzenetére
Ok kösz a linket meglesem.
Először Kingston V300 lett volna, aztán olvastam, hogy fos az új verzió. Utána a Kingston Hyper X Fury-t néztem, de mivel nem sokkal drágább az Intel így amellett döntöttem és az 5 év gar mellett... no meg 25nm-es NAND van rajta. 520-as Intel amúgy... gondolom nem lesz vele probléma. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #20452 üzenetére
Sikerült megoldani.
A gond az volt ,hogy a pendrájvok gyári állapotában nem fért bele a grub például a /dev/sdb-be.
Gparted segítségével új msdos partíciós tábla lett felrakva , majd erre új partíció.
Így már tudtam a grubot a pendrájvra tenni. Nem írja felül az sda MBR-ben a windows bootsectorát a Grub2. Így a windows simán indul, ha bootoláskor nem kapkodok az F12-es billentyűhöz.F12-vel pedig ki tudom választani a pendrájvot és a grubot indítva választani tudok a windows, vagy valamelyik telepített egyéb linux között . Most van egy ubuntu-gnome, lesz még egy bodhi , meg egy chakra is.
Külön előny, hogy a win10-est bármikor szűzen újra tudom telepíteni, legfeljebb utána újra kell futtattni egy sudo update-grub parancsot valamelyik linuxban a megváltozott UUID miatt.
A körmömfeketényi kis pendrájv meg maradhat örökre bedugva az egyik USB lukba.
Végülis nem telepítettem újra az egész rendszert, hanem a http://linuxhogyanok.blogspot.hu/2013/11/grub2-ujratelepitese-ubuntu-live-cd.html link alapján gyógyítottam meg a grubot annyi kiegészítéssel, hogy a grub-install /dev/sdb futtatása után még egy update-grub is kellett. -
szacsee
nagyúr
válasz
ubyegon2 #20220 üzenetére
Na csak nem bírtam magammal.
WD blue-t elpateroltam a háztól és jön az SSD helyette.
Nézegettem az infókat amiket adtál, addig lehet egy 100 éves vinyóra feltolok egy Ubit és egy Mint-et próbaképp és meglesem mit tud, bár elvileg Ubi is tudja a multi monitort (mintha ezt ovlastam volna).
Igazából monitor lesz használva csak közbe ha YT videó lenne nézve rajta, vagy sorozat, akkor átküldenénk a képet a TV-re... igaz a monitor 4:3-as, a TV pedig 16:9-es képarányú, de meglátom mit tehetek. -
AthlonXP
őstag
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #20416 üzenetére
Ezt a sok bonyodalmat nem értem,mire van.
Mi lenne, ha rückverzben telepítenék?1. BIOS legacy módra állítása.
2. Live linux UBI DVD bebootolása
3. Gparted indítása és ezzel
A; az SSD-re MSDOS MBR partíciós tábla ujra pakolása
B; egyéb hibalehetőségek megelőzése céljából a gparteddel egy szűz MBR-es FAT32-es pendrájv (usb-disk) elő állítsa.
4; Ubuntu telepítése az SSD hátsó felére egy / partíció és egy swap partíció felhasználásával és
a GRUB2-t a pendrájra a /dev/sdb-re telepíttetem. Remélem így fogja engedni. ?????
5; Kipróbálom, hogy a pendrájv segítségével tudom-e az SSD-re telepített linuxot bootolni.
6; Siker esetén a pendrájv eltávolítása után Win10 (vagy Win8) telepítő DVD bootolása és a Windows per vias naturales telepítése az SSD maradék első felére. Ezután nyilván ujraidításkor a windows fog bootolni.
7;Bootolás a pendrájv Grub2-je segítségével és az UBI elindítása. Konzolból sudo update-grub .Elkézelésem szerint így sikerülnie kellene és pendrájvról a Grub bootmenedzsere indulna és választhatnék az UBI vagy WIN lehetőségek közül. Pendrájv nélkül pedig direkte a WIN indulna.
Működhet ez így , vagy hol a hiba az elképzelésemben?
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
ubyegon2 #20409 üzenetére
A wifin kívül az égadta világon SEMMI bajom nincs a linuxszal, sőt..és külön felb@sz, hogy nem tudtam megoldani, holott a 12.04-el amivel jött működött, de mikor én raktam rá azt vissza akkor nem
Higgyétek el én is sajnálom. Ha a 12.4 alatt nem fagynak a videóim durván, hozzá se nyúltam volna. -
-
MeroM
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #20268 üzenetére
Nem tudom, hogy pontosan hogyan végzi a dolgát a boot-repair, annyira nem foglalkoztam vele. Mikor kellett, rányomtam, fixálta, aztán ennyi. Teszt gépnél volt csak szükség rá, mikor a GRUB a telepítő pendrive-ra került véletlenül, aztán kihúzott pendrive esetén nem akart bebootolni a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- E-roller topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest