- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
SODIMM az a modul fizikai kivitele. Milyen chip van rajta? SD vagy DDR?
De szerintem SD, ha jól emlékszem, N6xx mind SD-s.Illetve a BIOS a legtöbb laptopon, főleg az akkori üzleti gépeken (de a mostaniakon is kb.) ilyen fapados szokott lenni. Nem fogsz CL értékeket állítani
-
845-ös chipset simán megy 1Gb-os modulokkal (manual készítésének idején még bőven lehet nem is volt 1Gb-os modul), csak arra kell figyelni, hogy nehogy belefuss high denisity modulokba, amúgy lehetséges, hogy azért hibázik 512-esekkel mert azok 2 oldalasak, míg a 256-asok csak 1 oldalasak, így nagyobb terhelést róva a memvezérlőre, ilyenkor annyit lehet csinálni, hogy lazábbra veszed az időzítéseket vagy a ram órajelet visszább, hátha úgy már nem hibázik, de lehet csak szimpla inkompatibilitás is, simán lehet más típusú 512-esekkel menne, esetleg mivel régebbi gép ha vannak benne elkó kondik akkor azok sem 100-asok már, amik szintén művelhetnek fura dolgokat akkor...
-
-
spammer
veterán
1, Használod 768 MB RAM-mal. Disztrók például: Lubuntu, Unofficial Linux Mint LXDE, WattOS, CB++, vagy esetleg Xubuntu.
vagy:
2,: Megpróbálsz felrakni és elindítani valamit, aztán a GRUB-ban meg lehet adni a GRUB_BADRAM opciót, amivel elvileg a hibás memóriacímeket ki lehet zárni. Pont volt egy ilyen eset nem olyan rég a Haladó topikban, itt: [link] (ezek a lényegesebb hozzászólások: [link] ). Ha emellett döntesz, lehet, hogy a Haladó topikban tudnak neked segíteni ebben a memória ügyben.
-
-
-
-
-
Még jó, hogy foglalkozom veled, még elkallódsz a végén a Win mocsarában!
Ez a kezdeti bénázás nem csak rád jellemző, szinte mindenki átesik ezen, aki nem született guru vagy eleve tanult ilyesmit.
Én legelőször valami Win alóli módszerrel telepítettem első Linuxomat, el is ment a kedvem tőle, de szerencsére nem adtam fel, rátaláltam az itteni topikokra- innentől már nem volt lehetetlen laikusként a Win7-ről való elszakadás. Az első 5-6 disztró azért nem volt egyszerű, de home user szintet már kezdem hozni.Amikor már le tudtam írni, milyen problémával szembesültem, már kezdtem élvezni is a dolgot.
A lényeg, hogy soha ne hagyd a rendszerre a partícionálást, kézi módszert válassz. Van egy jó leírás a gparted használatáról, hasonló elven működik a disztrók partícionáló része is. Legalábbis Debian/Ubuntu alapúaknál.
Valami nem kóser a telepítésednél, mert egy XFCE-s disztró nem nagyon lehet lassabb az xp-nél, annyira csak nem lassú a géped.
Lehet, hogy ki kéne próbálnod valami LXDE disztrót mégis?
LXLE vagy PepperMint, ezek nem annyira fapadosak.Peppermint OS Five Review
LXLE 14.04 ReviewNyugodtan mélyedj el a leírásokban, lesz még sok kérdésed!
-
No ez jó hír, mert legalább rutint fogsz szerezni telepítésből! Gyakorlatilag az összes létező telepítési leírás megemlíti, hogy Linux alá nem ntfs fájlrendszer kell
, hanem ext, abból is az ext4 javasolt általános célra. Kézi partícionálást érdemes választani, akkor mindent beállíthatsz rendesen!
most hirtelen Mintes linkeket találtam:
manual partitioning
gparted partitioningezt a két összefoglalót javaslom átfutni, mielőtt továbbmennél:
Mint
Abszolút kezdőHa ezek megvannak, kezdheted is a telepítést ext4 partícióra!
(#21760) cooi111
Örülök, hogy sikerült, amúgy a transmission engem is hasonlóan tréfált meg, Debianról akartam törölni, eszembe nem jutott volna magamtól a -gtk!
-
Értelmetlen, amíg nem tisztázódik, hogy a mostani telepítésnél mit hibáztál el.
Amit lev258 javasolt (#21746)- ban, azt tedd meg és áruld el nekünk, mit ír ki a sudo fdisk -l parancs. Lehet, hogy nem az sda5-re telepítetted a rendszert?cooi111 Milyen Linuxot milyen DE- vel használsz?
Amúgy a linkben csak példa volt a képen látható Classic menu ind.
Inkább a módszerre figyelj, hogyan tudod indítómenübe rakni a programokat! -
spammer
veterán
Próbáld meg ezzel: Boot-Repair
Amúgy a unity-s Ubuntu helyett én is inkább mást raknék fel, ha régi a gép (bár mondjuk akkor is, ha új
)
-
lev258
veterán
"attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'"
Ez arra utal, hogy vagy a partíciókkal van gond, vagy magával a lemezzel (3. telepítés sem hangzik jól). A Linux rendszerek jellemzően érzékenyebbek a hardverhibákra is, így jobb, ha utánajársz a dolognak. Halkan megjegyezném azt is, hogy egy XP képességű gépre az Ubuntu grafikus felülete (Unity) lehet kicsit sok.
Pontosan mi volt, miután újratetted a Grub-ot? Mi indul?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged