- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Clemi
veterán
Köszi az infót! Nekem csak kétoldalas moduljaim vannak, még a 256MB-os modulok is azok. Azt elhiszem, hogy a 845-ös chipset támogatja az 1GB-os modulokat, viszont a szerviz könyvben egyértelműen az van, hogy az N620c max 1024MB-os, míg az n610c ami nekem van max 512MB-os modulokat fogad.
Na persze ha lenne valakinek szívesen kipróbálnám, de csak ezért nem fogok venniA másik pedig ennek a BIOS-a. Nem tudom, lehet hogy van valami trükk a bővebb BIOS beállításokat elérni, de ennél az F10-re megjelenő BIOS menü annyira fapados, hogy ritkán látni ilyet. Hiába na 2003-as a kicsike
-
Clemi
veterán
Nos a rejtély csak részben látszik megoldódni. A 2 db 512MB-os 333-as CSX modullal ezt az eredményt kaptam, a teljes teszt lefuttatása végén:
Amint írtam korábban, ha csak egy modul van a helyén, akkor hiba nélkül lefut minden teszt, mindkét modullal, bármelyik slotban, tehát csak együtt a két modullal jönnek a hibák a memtest-ben
Kíváncsiságból betettem 2 db Infineon 256 MB-os 333-as memóriát, és azokkal is hibátlanul lefutott a teszt.
Itt most az a kérdés, hogy ezzel az információval mit tudok kezdeni? Valóban létezhet, hogy a CSX márkájú memóriából nem szereti az alaplap egyszerre a 2 db-ot, vagy csak az 1 GB-ot nem szereti, mivel 1 GB a plafon amennyi memóriát kezel ez az alaplap? Vagy a CSX modulok valójában hibásak és (párban vettem őket) nem bírják egymást, és ez lehet akár egy garanciális dolog is?
A kérdés az, hogy 512 MB memóriával mit fog nekem produkálni a Linux? Lubuntu vagy Chackra, vagy talán a Mint-ből a KDE vagy az xfce? Vagy maradjak az 1 GB CSX-nél és éljek együtt az időnkénti hibákkal?
-
-
Clemi
veterán
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Ha végzett a teszt, dobok egy képernyő fotót és kérem a segítséget, hogy ezt hogyan kell kivitelezni. Gondolom terminálban kell kiadni a parancsokat
-
Clemi
veterán
válasz
spammer #21767 üzenetére
Közben megtaláltam a Calibre-t (a kereső az ebook szóra nem hozta fel valamiért, csak az epub-ra) viszont elgondolkodtam, hogy milyen lenne nekem a Chakra, mennyire lenne barátságos ezen a régi gépen.
Sajna a frissítések letöltése után lefagyott, úgyhogy már nem százas az öreg paci, így most épp a memtest+ fut a gépen, ami sajna már dobott is egy pirossal szinezett sortLehet hogy ez lesz a belassulások mögött, bár XP alatt érdekes módon semmit nem vettem rajta észre.
Lövésem nincs mit jelent amit kiírt, de hogy semmi jót azt sejtem. Ha genyázik az egyik modul, az gáz mert ebbe a cuccba csak 2 slot van és max 512-es memóriákat kezel, csere modulom meg nincs.
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21764 üzenetére
Most egyelőre van mit olvasgatni, a laptophoz meg most nem férek hozzá... na de majd holnap
Az első élményem most az ubuntuval, hogy nem találtam használható ebook olvasót
Na de majd holnap délelőtt nekifekszek kicsit jobban. Előtte amúgy a Mint volt a gépen, az fürge volt, ahogy emlékszem, csak annak felejtettem el a jelszavát.
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21762 üzenetére
Köszi, hogy foglalkozol velem
Először is, ahogy írtam a telepítőre bíztam, hogy elvégezzen minden műveletet, így Ő kiválasztotta az üres particiót (amit előtte NTFS-re formáztam) majd kérte hogy állítsak be valamilyen méreteket, vagyis két partició területet mutatott egyforma arányban. Gondoltam az egyiket a rendszernek, a másikat a Swap-nak akarja. Hát nem úgy lett. Az egyiket amit a kisebbre állítottam, meghagyta NTFS-nek a maradékból csinált egy Ext4 particiót amire telepítette a rendszert és csinált mellé egy 1GB-os Linux Swap rendszert.
Hogy az NTFS fájlrendszert miért hagyta meg, nem tudom, mert nincs rajta semmi, de ha jól sejtem azt szánta az adatoknak, dokumentumoknak.
Nagyon még nem mélyedtem el a rendszerben, mert nem volt még rá időm, de ami feltűnt, hogy valamiért nagyon lassúnak érzem. Az általam utált XP szinte pattog mellette. Talán mégsem volt olyan jó választás a Xubuntu? Vagy a fájlrendszerrel van baja? De azzal miért lenne baja, hisz Ext4 fájlrendszerre telepítette magát.
Na mindegy, egy darabig próbálgatom, a lényeg, hogy van Grub
A linkekért meg köszi! -
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21753 üzenetére
Nos a helyzet az, hogy közben feltettem a Xubuntu 15.04-et. Annyi különbséggel, hogy most előzőleg a Win alatt egy particio kezelővel előbb töröltem a korábban létrejött Linux particiókat, (sda5, sda6) majd egybefüggően csináltam belőlük egy NTFS particiót. USB kulcsról bootolva elindítottam a telepítést a legelső pontot választva, ahogy az Ubuntu-nál is, elsőre végig futott a telepítő, (az azonnali frissítés letöltést most is kihagytam, mint az Ubuntunál) viszont legnagyobb meglepetésemre
elkészült a Grub.
Hogy miért sikerült most, és az Ubuntunál 2x egymás után miért nem, fogalmam nincs! Az egyetlen különbség, hogy az Ubuntuval egy üres particiora telepítettem, amit a telepítéskor a telepítő hozott létre, sda5 és sda6 néven, mint linux és mint swap particio, a Xubuntunál pedig egy teljes kész NTFS particiot választott ki magának, nekem csak a terület eloszlását kellett beállítani.
-
Clemi
veterán
válasz
lev258 #21741 üzenetére
Ugyanaz a parancssor jön be, mintha nem is telepítettem volna a grub-ot.
Előtte volt már a gépen az XP mellett linux (talán Debian de nem biztos), működött is, csak régen használtam így elfelejtettem a felhasználó név/jelszó párost, így legyalultam és gondoltam akkor már felteszem a legfrissebb Ubuntut.
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Feltettem egy XP rendszer mellé az Ubuntu 15.04-et Igaz harmadszorra, de végigment a telepítő. A végén viszont az első restartnál már szembesültem a híres képernyő képpel, hogy nincs Grub, vagyis a szöveg, hogy:
attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'
Entering rescue mode
grub rescue>Nagy lelkesen rákerestem a "megoldásra" vagyis boot a telepítő lemezről, kiválasztottam a kipróbálás lehetőséget, vagyis hogy elinduljon az Ubuntu a pendrive-ról. Indítottam egy konzolt, majd beírtam a parancsokat:
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys (ezt kellett, mert hiányolta és csak a -B előtaggal futott le)
sudo chroot /mnt
update-grub (itt felsorolta nekem milyen rendszert talált a memtest-el együtt)
grub-install /dev/sda (lefutott mindenféle üzenet nélkül)
grub-install --recheck /dev/sda (szintén semmi hibaüzenet)
umount /mnt/dev
umount /mntInnentől exit majd megint exit, majd a konzol zárása után rendszer újraindítás, Grub menü viszont sehol.
Mi lehet a gond? Ehhez az Ubuntuhoz nem jók ezek a parancsok? Vagy miért nem hajlandó megcsinálni a boot menüt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen routert?
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged