Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gaben92

őstag

válasz ubyegon2 #20962 üzenetére

Pont erre a leírásra volt szükségem. :))
    Találtam pár hasonlót angolul, viszont azok régebbi kiadásokhoz voltak, aztán ki tudja mi változott azóta. De ez pont tökéletes ahogy elnézem, mivel 8.1-re van írva, azok pedig ha üres HDD-ről indulsz neki mindenképp GPT táblát csinálnak és UEFI bootot.

Ezt az FSTAB dolgot majd átnézem még holnap, mert így estére nincs agyam hozzá, de az NTFS csatolásnak megértettem a lényegét így hirtelen. Ha jól sejtem akkor meg tudom oldani azt is, hogy ubuntu alatt is csak a közös használatú partíciót lássam, és a Windows rendszer partícióját ne.

Viszont amire még mindig kíváncsi vagyok az az, hogy a Win létrehoz egy 350 Mb-os partíciót magának rendszertöltésre. Azzal mit kezdjek? Mármint az ubuntu felrakja a Grub-ot amivel tudom indítani a Win-t is. De akkor kell nekem az a 350Mb? Ez az egy dolog nem tiszta még nekem.

Partíciókban akkor kb így kéne állnom

ubuntu swap 8Gb
    ubuntu / 20-30Gb
    Win rendszer 50 Gb
    Közös NTFS maradék

És ugye még ezeken felül van a win system reserved partíciója amit nem tudok még, hogy fog-e kelleni. Annó mikor OSX-Win7 dual boot volt a gépemen az megélt nélküle arra emlékszem. De ott nem a Win telepítővel volt partícionálva a gép (GPT miatt) és esélye sem volt létrehoznia azt a partíciót. Gondolom rádobta a C:/-re ami oda ment volna. De javítsatok ki ha hülyeséget beszélek. :DDD

Az eddigi segítséget pedig nagyon szépen köszönöm! :R

• Gaben92

őstag

Üdv Guruk!

Már nagyon régóta tervezem a váltást Ubuntura, de most lett aktuális a dolog. Olvasgattam a fórumban, de van pár dolog amiben kérnék egy kis segítséget/megerősítést. A probléma az, hogy mindenképp szükségem van Windows-ra, mivel használnom kell olyan programokat amiket kizárólag arra írtak meg. Tehát a dolog mindenképp Dual Boot-os lesz. A problémám az, hogy fogalmam sincs mennyi helyet kell hagyni a rendszernek, mert mindenhol mást és mást írnak. Továbbá a Dual Boot-al kapcsolatban is van pár dolog ami összezavart, mert millióféle leírást találtam. Szóval inkább leírnám a konkrét problémát.

- Windows 8.1 és Ubuntu 14.10 dual boot kéne egy Lenovo G580-20150 notebookra.
    - Friss installálás lesz
    - 500 GB HDD-ből élünk. Ezt kéne partícionálni. A rendszer partíciókon kívül 1 db partícióra lesz szükségem amit tudok Win és Ubuntu alatt is írni/olvasni.
    - EUFI boot-ról beszélünk.

Ha jól értelmeztem a dolgokat mivel friss install lesz, a win-t telepítem először, és már a telepítőben létrehozom a partíciókat a WIN-nek és az Ubuntunak is. Ha a win felment akkor a secure boot-ot és a fast startup-ot kikapcsolni. Utána mehet fel az Ubuntu és happy van. Csak van egy olyan érzésem, hogy ez nem ennyire egyszerű.

Nagyon megköszönném, ha valaki segítene, hogy mennyi és mekkora partíciókra lesz szükségem. Illetve, az se tiszta, hogy az UEFI WIN telepítésekor az létrehoz egy 300MB-os partíciót, és azzal mi lesz?) Illetve ha kihagytam valamit, vagy feltétlen meg kell csinálnom valamit akkor azt is leírná nekem.

Új hozzászólás Aktív témák