-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
válasz
fradi81 #9144 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a grafikus felület használata közben egy másik nyitott terminálon lássam azt, mintha grafikus felület nélkül használnám a rendszert, karakteres módon.Tehát a grafikus felületet egy másik ablakban figyelhetném karakteres módban.FEnébe, nehezen tudom megfogalmazni.:-)
-
-
szoke12
őstag
válasz
fradi81 #9017 üzenetére
Az egy Skype-hoz hasonló program, amivel tudsz VOIP-on telefonálni.
Itt a Play link hozzá -
-
törölt tag
válasz
fradi81 #8385 üzenetére
A Caja majd' fél éve fent van, eddig semmi ilyesmi nem volt.
Amúgy visszajött, köszi.
"A régi egyszerű felületre meg nem gnome classicot kell használni."
Hát melyiket? Nekem a Mate nem jött be, bár utoljára fél éve próbáltam.BTW asztalra hogy lehet visszavarázsolni immáron Gnome Classic+Nautilusnál az Asztal mappában lévő ikonokat?
-
quailstorm
félisten
válasz
fradi81 #8251 üzenetére
Akkor mikor lehet választani a telepítésnél partíciót az placebo?
GRUB2 meg meg van bolondulva nála, az a biztos ha --purge után újrarakja.
Igen egy windowsnál főleg másig fizikai tárolón, nem lesz gond.
Lehet ebbe nem nekem kéne belepofáznom mert nem értek hozzá mint látszik. Bár voltak vele problémáim, és meg is oldottam, csak az más jellegű volt. -
quailstorm
félisten
válasz
fradi81 #8249 üzenetére
Nekem meg megsérült tőle a BOOTMGR(ott volt a grubban, de ha rámentem a nagy hibaüzenetet kaptam), és lehetett újrahúzni a kernelt. Egyszer felraktam XP+7-re az ubuntut és az egészre a vistát, aztán meg a dist upgrade, majd a GRUB2 okozta a kavarokat. De az a lényeg, hogy amikor feltettem a vistát, akkor törölte az azonos HDD MBR-be telepített GRUB 1.99-et., majd azt helyreállítva nem tudtam egy windowst sem indítani. Szóval nem szabad MBR-be GRUB-ot telepíteni. Az MBR az a windowsé. Valamint volt már olyan is, hogy egy harmadik, OS-t nem tartalmazó HDD-re került a windows bootmgr. Szóval kavar van rendesen, a quadro boot meg macerás, de nekem ez a tapasztalatom.
Mostanában meg a GRUB2 van a linux partíciójára rakva, és windows bootmgr-ből indítom. Nem a GRUB2 az elsődleges, mert mindig összezavarodik a frissítéseivel. Aztán semmit nem tudok bootolni. Úgyhogy megoldás van bőven.
@ n00n: Neked azt látom megoldásnak, hogy uninstallálod a GRUB2-őt, aztán újra feltelepíted, majdnem mindegy nálad hogy MBR vagy linux partícióra, most nem számít, max később, ha még akarsz rendszer a HDD-re rakni. Aztán az új GRUB2 felismeri a win7-et. Gép indulásakor a HDD-ről boot, GRUB2 elő, win7 bootolása. Majd telepítsd fel a neosmart easyBCD-jét, és add hozzá a Grub2 bejegyzést a windows MBR-hez. Így akármi történik, lesz rendes boootmenüd, valamint ha meggondolod magad mikor a win7-re csapsz, nem kell resetelni, hogy visszamenj a linux bootloaderhez. -
God Vazzeg
veterán
válasz
fradi81 #8144 üzenetére
Bele van írva, megy is egy darabig, aztán gondol egyet és eltűnik, leggyakrabban akkor amikor épp csinálok vele valamit, másolok rá/róla, vagy tevékenykedek rajta. A többi partició megy, azon van a /home is, de nincs probléma vele. Ezért gondolok az ntfs-re
Már régóta tervezem hogy átrakom ext4-re, de annyit kellene menteni, hogy mindig elmarad
-
válasz
fradi81 #8122 üzenetére
Szerintem az a gond, hogy az SSD-re települt Winnyóz nem is tudja, hogy van ott más rendszer is.
Ha raksz a SSD-re egy Grub-ot, akkor működhet, illetve lehet BIOS bootmanagert is csinálni
Ha meg a BIOS tud egyszeri booteszköz választást (indulás közben nyomsz egy gombot, és lehet eszközt választani), akkor az is elég egyszerű. -
re_mod
tag
válasz
fradi81 #8077 üzenetére
Beírtam a sudo apt-get install adobe-flashplugin parancsot de hibát jelzett hogy nincs a telepítésre kijelölhető csomagok között vagy valami ilyesmi meghogy valami másik csomag viszont hivatkozik rá.
Sajnos meguntam és feltelepítettem a sima chrome-ot amivel megy alapból a flash adobe plugin.
Egyébként a chromium a licensz különbözőségeken kívül teljesítményeileg jobb mint a chrome vagy mindegy ebből a szempontból?
-
-
-
-
válasz
fradi81 #7686 üzenetére
Lehet, hogy nem 100as, de attól még sokunknak sosem okozott gondot.
Én is updateltem 10.04ről 12.04re (igaz, nem a .2re).
És egy ilyen műveletnek sem velejárója egy fájlrendszer összeesés. Liveról felkellene csatolni, mert ha működik, akkor nagy baja nem lehet, és máshol kell keresni a bajt. (És amúgy meg backupolni lehet)
-
qltsar
veterán
válasz
fradi81 #7459 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy rendszer, Ubuntu 12.04. Szeretnék egy distro-upgrade-et tolni rá, viszont nem igazán hagyja. grep Broken /var/log/dist-upgrade/apt.log kimenete: [link]. Ez egy kicsit soknak tűnik nekem, főleg, hogy minden gond nélkül tudok telepíteni deb-eket. Egy security update viszont beragadt:
sudo apt-get install xserver-xorg-video-qxl
[sudo] password for qltsar:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
xserver-xorg-video-qxl : Depends: xorg-video-abi-11
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.Próbáltam elégsok mindent, nem sikerült előbbrejutnom. Találkoztatok már ezzel a hibajelenséggel?
Más: az nvidia video tearing-el már nyugdíjba vonulhatok, ha linux disztrókat szeretnék használni, vagy van valami ördöngősség, amivel azt az idegesítő csíkozódást / összemosódást el lehet tűntetni videolejátszás közben? Legjobban teljes képernyős flash alapú videóknál zavaró. Mindent állítottam ccsm-en belül amit lehet, többféle driver, nvidia-settings beállítások, de nem jártam sikerrel.... Esetleg erre valakinek valami ötlet?
Köszönöm!
-
-
-
-
válasz
fradi81 #6817 üzenetére
7600GT-n sem tapasztaltam ilyesmit, pedig nem mai. Wtf?
Nem mellesleg, ha egy szaros Atom prociba épített GMA is elviszi, akkor nem vágom hol a gond? Ott is a cpu hasal el, hogy várni kell a dashre pl, nem a kép akadozik.
Szerintem sokkal inkább compiz beállítás, vagy más egyéb hiba.
Sokkal inkább amd vga-val fordul elő, főleg ha nem lehet telepíteni a zárt meghajtót...
-
válasz
fradi81 #6602 üzenetére
A tárolókat meg a hülyéknek találták ki?
Partner tároló felvétele
Ezekután bármelyik szoftverközpont megtalálja majd a skypeot. -
T_Stark
őstag
-
apeelme
addikt
válasz
fradi81 #6240 üzenetére
Annak ellenére hogy a kérdésemben Unity 2D-t említettem mindenki compiz beállításokat ajánlotta. Igen mint kiderült tényleg Metacity a default ablakkezelő, persze pici compizzal megtámogatva. Sokra így sem mentem vele, mert nem tudom kikapcsolni ezt a "funkciót".
Gyűlölöm Unity-t de szokni kellene mert ránk erőltetik, Unity2D-vel egész jó sebességgel lehet dolgozni, de feleslegesnek tartom mert nálam amúgy is Böngésző (Chrome), Terminal (Terminator), Nautilus a leggyakrabban használt app... mindegy maradtam a jól bevált Gnome Classic-nál.
Kösz a segítséget mindenkinek!
-
choco01
addikt
válasz
fradi81 #6223 üzenetére
Ha wubival rakom van két meghajtó a D amin képeim vannak meg letöltések..és a C a rendszer..a D-re rakom és 18 gb területet adok neki..a képeimet nem szedi le meg ilyenek ugye? csak elparticionál 18 gigát a szabad helyekből? nem formáz?!Meg most eltűnt a wubi párperce töltött le még..most feltehetően végzett,de nem írt semmit.Ez mi?
-
Zedz
addikt
-
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
fradi81 #5585 üzenetére
Oké, de ez nekem nem jó. Nem akarnám teljesen kikapcsolni, csak 2 órára időzíteni, amit az energiagazdálkodás nem enged meg, itt a maximális idő 1 óra, de úgy néz ki hogy az sem működik, a teljes kikapcsolás is a fent említett paranccsal megy, de az is csak egy újraindításig.
Ha valaki ismer valami megoldást erre kérem írja meg. Én is találtam már róla leírást, ezek szerint ez egy bug, ahol pontosan ezt ajánlották, valamint egy screensaver progit, ami képes kezelni más időtartalmakat.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Hálózati / IP kamera
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- World of Tanks - MMO
- Yettel topik
- Macska topik
- Android játékok topikja
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest