- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskaktusz
addikt
Hali!
Letöltöttem a Krusader nevé file managert, működik is, minden oké, de másolásnál, tömörítésnél, szeletelésnél, stb, nincs egy felugró ablak, s nem látom, hol is tart a folyamat. Néztem a beállításokat, de nem találtam... Lehet, hogy csak azért, mert fáradt vagyok, de most csak felkúrni tud.
Valaki ismeretében van a megoládnak?
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #10351 üzenetére
A parancssoros bejelentkezés meghozta a sikert, kösz!
-
kiskaktusz
addikt
válasz
kriszpontaz #10341 üzenetére
És ez hol van, csak mert frankóilyen beállítási lehetőséget, vagy csak vak vagyok.
A rendszer startup beállításait megtaláltam már, de azt meg nem érem el, mert vagy az xbmc-ben vagyok, vagy ha onnan kilépek, akkor ki is jelentkezik. Erre sem találtam opciót az xbmc-ben, hogy ne a rendszerből jelentkezzen ki, hanem csak a szoftverből lépjen ki.Ha berakok egy live CD-t, akkor hogyan tudnám letörölni?
-
kiskaktusz
addikt
Heló! van egy kis gond.
Felnyomtam a Pear OS-t a gépemre, minden szép és jó, de az xbmc buzizik. Parancssorból felnyomtam, s a gép bekacsolása után azonnal elindul. Ha kilépek belőle, kijelentkezik az egész accountból, és írhatom be megint a jelszót, de megint elindul az xbmc és ugyan ott vagyok.
Hogyan tudom átállítani így az induló programok listáját, vagy törölni?
-
kiskaktusz
addikt
válasz
King Unique #8295 üzenetére
buntu alapokon LTS.
-
kiskaktusz
addikt
(#7428) hcl
(#7429) chab7Telepítettem, kösz a tapasztalatokat! Este írok is 2 dvd-t.
-
kiskaktusz
addikt
(#7425) fradi81
(#7426) hclEzek megbízhatók? Mert akkor csak UI alapján fogok választani.
-
kiskaktusz
addikt
Ki mit ajánl DVD írásra? Kinek mi vált be? linux mintre kéne.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
leslieke #7232 üzenetére
Tévedtem, így sem adja be mindig jól, viszont rájöttem, hogy miért nem; mivel a win miatt 2 partíció volt (OS, adat), így linuxnál is megmaradt a 2 partíciós élet. Abban az esetben, ha bootolás után nem nyitom meg a másik partíciót a fájlkezelőben, akkor szívózik és erőltetni kell az ellenőrzést, viszont, ha bootolás után még a deluge megnyitása előtt a fájlkezelőben megnézem a másik partíciót, akkor már rögtön helyesen seeddel kezd.
És így a kiikszelős bezárással is jól adja vissza a következő bekapcsolásnál. Játszottam vele kicsit.
szerk.: akkor tűnt fel a bibi, amikor láttam, hogy a letöltésekhez került fájl (nfl game day), mindig jól akart indulni (seeddel), a többi viszont nem (a másik partícióra töltöttek).
-
kiskaktusz
addikt
Létezik, hogy szebbnek látom a színeket a laptop kijelzőjén, mint win7 alatt, vagy csak az agyam csapja be a látásért felelős részt?
Driver sem most linux mint alatt, sem win7 alatt nem volt telepítve...
-
kiskaktusz
addikt
Nem-nem. laptopról van szó. Otthon letöltöttem, ment a seed is, átjöttem a barátnőmhöz, bekapcsolom, elindítom a gépet, és arra leszek figyelmes, hogy nem lehet netezni, mert csak csorognak a bitek. Mondom megnézem a torrentet mi van vele, és látom, hogy megint jön lefele a cucc.
Ugyan az a gép, ugyan az a winyó, ugyan az a torrentkliens. csak az IP változott, ezért volt fura.
-
kiskaktusz
addikt
-
kiskaktusz
addikt
Azt mondjuk nem hiszem, hogy strapa kategóriában gondolkodnának (max ingyen letölthető ROM), de nagyon örülnék, ha életképes lenne, mert akkor a barátnőmnek nem kéne új telefont és új gépet is venni (ami érik...), hanem megvesszük ezt a telefont és a dokkolhatósága miatt már csak egy monitor kell és fut az ubuntu is. Az ő 1 sugaras felhasználására meg elég lenne az a kevés hardver is.
Csak tényleg működjön jól desktopként is..
-
kiskaktusz
addikt
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7154 üzenetére
Elég régóta csinálok minimal desktopokat.. ..csak eddig windows alatt.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7150 üzenetére
-
kiskaktusz
addikt
Most telepítettem ezt a conky-t, de sehol sem látom, vagy csak rossz helyen keresem. Merre van, ha feltelepült?
A menüben néztem, de nem listázódott ki és a kereső sem találja.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7102 üzenetére
Tőled viszont majd kell 1-2 tanács a desktopmoddingot tekintve.. Van valami hasonló szoftver, mint a rainmeter windows alatt, vagy valami más, ami tudna órát, system infot az asztalon futtatni?
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7100 üzenetére
Nem fogom most újraindítani, de annyit mondhatok, hogy jelen pillanatban 133MB-ot kér.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7081 üzenetére
Tesztelve Operával és Chromiummal. Mindkettőnél 1-1 háttérképet mentettem 1-1 új könyvtárba a goodfon.com-ról és mindkét könyvtár ott maradt a továbbiakban.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7078 üzenetére
Böngészőből még nem mentettem semmit, csak officeból desktopra, azzal nem volt gond. Mondjuk nekem már amúgy is meg van a könytárfám kiépítve, úgyhogy elég kevésszer kell új könyvtárat nyitnom.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
God Vazzeg #7076 üzenetére
Tetszik-tetszik, bár a GDebi csomagkezelő jól befagyott az opera telepítése után, de nincs vele különösebb gond.
Gyors, nincsenek (egyelőre) olyan dolgai, amit csak egy linuxtudor tud megoldani, úgyhogy eddig élvezem.
-
kiskaktusz
addikt
Az ubuntunál az említett dolog volt livecdnél, a Kubuntunak fél óra kellett, hogy használhatóvá bootoljon livecdként, aztán, miután rányomtál a telepítésre, ott minden egyes változtatás (nyelv, időzóna, partícionálás, stb) után kb 5 perc várakozásom volt, hogy történjen valami...
A linux mint is megállt egyszer gondolkodni, de az egyszeri 5 perc volt, egyébként szélsebesen ment..
Egyébként a régebbi kubuntus próbálkozásomnál is hasonló volt a baj, csak ott nem telepítésnél kellett nagyon sokat várni, hogy aztán be is fagyjon, hanem miután szépen feltelepítettem, 40 perces bootidőm volt..
-
kiskaktusz
addikt
Regen szarakodtam egesz ejjel sz.geppel, de ugy nez ki, hogy az ubuntu fajtakkal volt a gond, mert a linuxmint megy gond nelkul, csak ettol feltem picit kezdo linuxuserkent.. A tobbi meg majd kiderul hasznalat kozben.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
kiskaktusz #7059 üzenetére
Most meg a kubuntu hazudtolja meg magát, lol. Lehet tényleg nem kéne próbálkoznom linux-val, vagy legalábbis ubuntu fajtákkal ezen a notebookon.
-
kiskaktusz
addikt
Letöltöttem egy ubuntu 12.04 LTS x64-et, kiírtam, bootol is róla, felajánlja, hogy próbáljam, vagy telepítsem, rányomok a próbára, pörgeti a lemezt 10 percig, megáll, aztán nem történik semmi. Van egy db egérmutatóm a kijelzőn, meg egy háttérkép és csókolom.
Most akkor ezzel mi van?
-
kiskaktusz
addikt
Nincs pendrive a listában, de van 2, ami egyébként lehetne a pendrive is: 1, USB storage 2, diskette drive
Diskette drivenál boot error fogad, usb storage előre helyezésnél pedig bootol a w7 (ha a hdd után van a diskette a drive)
Az eszköz egyébként egy laptop, notebookBIOSsal, így nincs olyan sok állítgatási lehetőség.
De hogy a kérdésedre válaszoljak, nincs a listában olyan, hogy pendrive, sem pedig a gyártóra való utálás. A HDD-nek sincs több beállítási pontja a bootsorrendnél, csak annyi, hogy hard disk, csókolom. A pendrive piros LED lámpája egyébként bekapcsolás után már azonnal világít, ha ez számít, nem vagyok jártas sem bios, sem linux, sem flash memóriák terén.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
kiskaktusz #7011 üzenetére
Hát ezzel sem vagyok előrébb a boot error miatt. Úgy néz ki muszáj leszek dvd-t írni, marhajó.
-
kiskaktusz
addikt
Laptopról van szó, nincs több winyós beállításom a sorrendet tekintve, de az "USB storage" után most a "diskette drive"-val már érzékeli a dolgot, csak "boot error"-ral le is tudja. Utoljára az onetbootinnal tettem fel a pen-re a képfájlt, most megnézem a universal USB installert.
Azért kösz
-
kiskaktusz
addikt
Egy kubuntu 12.04.1 desktop x64-et akartam az egyik pendriveomra rakni bootolható állapotban, de sajnos nem történik semmi.
2 szoftvert próbáltam (Universal USB Installer 1.9.2.4 és unetbootin), mind2 lefut szépen, formázzák, rámásolják a képfájlt, BIOSban beállítom az USB portot 1. helyre és nem történik semmi. Szépen bebootol a windows7.Van valakinek ötlete, hogy mit csinálok rosszul?
-
kiskaktusz
addikt
Olvass Mobilarénát!
-
kiskaktusz
addikt
Köszönöm a segítséget a 12.04-hez, ez megy flottul.
(#6979) csixy Most fut gond nélkül a lubuntu, nem próbálkozom többet, ha már megy normálisan.
Plusz 768MB RAM van DDR1-ből, úgyhogy sok lenne...
-
kiskaktusz
addikt
válasz
kiskaktusz #6967 üzenetére
Nos, xubival és Lubival is erre jutottam:
This kernel requires the following features not present on the CPU: pae
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.12:10-es x32-es mindkettő.
Melyik régebbi lubi lehet jó?
(#6971) fradi81 Akkor eddig egyszer sem liveCD-ről telepítettem kubuntutmeg ubuntut, mer tnem volt ilyen menü. Plusz azok nagyobbak is voltak jóval egy CD méreténél..
-
kiskaktusz
addikt
-
kiskaktusz
addikt
Sziasztok!
Kezdem unni, hogy a barátnőm ősrégi laptopját állandóan újra kell raknom, mert beszop valami vírust a kedves kis XP-re, ezért egy linux disztró mellett tenném le a voksom, ebben kellene a segítségetek.
A felhasználási mód: olvasás (net), filmnézés, online filmnézés, facebook cset és emailezés.
Az említett gép egy ősrégi IBM ThinkPad R40 1.5Ghz-es intel pentium proci, ati mobility M6 VGA és 768MB DDR RAM, tehát nem túl combos a szerkezet.
Erre kéne egy kis rendszerigényű cucc. Első körben lubuntu-ra vagy xubuntu-ra gondoltam.Nektek mi a véleményetek?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Tőzsde és gazdaság
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Futás, futópályák
- LEGO klub
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Építő/felújító topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Samsung Galaxy Book2 NP750XED i7-1255U 16GB 512GB GARANCIA: 1 ÉV
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest