- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Google Pixel topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Köszönöm, hogy leírtad helyettem is
Jó érzés, hogy felnőtt emberként el tudjuk dönteni mit szeressünk
ubyegon2 ugyan megfogadtam, hogy nem írok neked a stílusod miatt, de most kivételt teszek, mert hátha tényleg nem érted mi a baj: senki sem kérte, hogy megmondd miért használhatatlan szar szerinted a Unity, de minden egyes alkalmat megragadsz hogy ezt szóvá tedd, és mindenkit burkoltan hülyének és/vagy ízlésficamosnak találsz, aki mégis azt preferálja. És még ezzel sem foglalkozna különösebben senki, csak ezzel az általad viccesnek gondolt (pedig nem az) stílusoddal fűszerezve marha fárasztó és kontraproduktív. Én is leírhatnám minden alkalommal, hogy a mint meg a "Cinmanó" (ettől is frászt kapok) alapból úgy néz ki, mint valami libafos Windows XP skin, mert tényleg így gondolom, de ez nem mozdít előre semmit, meg ízlésről kér vitatkozni, ugye. Szóval röviden ennyi a probléma, ha akarod megérted, ha nem nem.
-
No, látom nem ment át az irónia.
A Mint topicban is értelmes kérdést tettem fel, te meg jöttél az ..... (khm...) értelmes válaszoddal...
Értelmes kérdésre értelmes választ!
Bocsi, tényleg megértem a dolgot, egy egészséges minority felháborodás ez részedről. Még jó, hogy néha azért veszed a poenokat!
A folyamatos ubuntu és unity fikázásod hidegen hagy
Ezt valahol olvastad egy nagyeszűtől fogadjunk! Az Ubuntut nem szoktam fikázni, ha időnként a hibáiról említést teszek....érdekes megközelítés. Maga a cég meg örül, ha írnak neki a hibákról, amik gondolom Ubuntunál is vannak, ha a buglistre nézünk, mindenképpen az látszik, de ez más disztróknál is így van.
Tényleg az van, hogy Ubuntu topikban az Ubuntut csak dícsérni szabad?
Unityről több szót nem ejtenék, azt dícsérjétek ti négyen.
Ez volt az az értelmes kérdés? Nem tehetek róla, hogy a pár napja megjelent KDE változatot senki sem próbálta még. Én legalább válaszoltam neked!
-
OK igazatok van, én akarok túl sokat, végül is compiz elemből egész jól kinőtte magát és már 4 fan is van itt a topikokban! Azért nem rossz ez szerintem, hogy kell hozzá külön tweak is, hogy be lehessen állítani, nem annyira gáz, főleg ha valaki megsúgja ezt a kipróbálójának. Azért ha valaki nagyon ügyes, valamennyire csak tud vele pár dolgot csinálni, van benne böngésző, médialejátszók, etc. egy szóval ígéretes DE.
-
Baromira nem pofonegyszeru, arrol van szo, hogy a driver ugyan megfelelo felbontast allit be, de a vsync, hsync meg blanking ertekeket nem talalja el jol. Sajnos a digitalis kepatvitel nem csak annyi, hogy felbontas, szinmelyseg meg kepfrissites, eleg komoly magia van mogotte
-
-
Dave™
nagyúr
Nekem ez ment simán is a Surface kijelzője és a rákötött TV között, a Spotify-t simán át tudtam húzni. Nem is kapcsolgattam semmit, csak kiterjesztett kijelző és simán ment. Most kipróbáltam a másik Surface-en, amire sima monitor van kötve, detto megy. Arra kell vigyázni, hogy ne az ablak teljes széléig húzd az egeret mert akkor snap funkciónak veszi és hozzáilleszti a széléhez.
-
Dave™
nagyúr
Ha valaki ki szeretné böngészni az alkalmazásokat, beállításokat akkor kényelmetlen és kusza a Unity, az igaz, de ha "rendeltetésszerűen" van használva, vagyis a keresővel, úgy tényleg hatékony. A Compizsettings meg szerintem teljesen felesleges, akkor van értelme ha pl. bizonyos alkalmazásokat akar adott virtuális dekstophoz társítani az ember.
Más. Böngésző fronton eddig Operát használtam, de volt pár hülyesége ezért kicsit visszaváltottam a Chromiumra, aztán abból meg erősen hiányoztak az egérgesztusok, így képbe jött ismét a Vivaldi, ami ugye az eredeti Opera vonalát viszi tovább, és azt kell mondjam nagyon-nagyon jó, ugyanúgy a Blink motort használja, mint az Opera vagy a Chromium, de sokkal funkció gazdagabb és érzetre gyorsabb is, mint az Opera. Pl. teljesen át lehet szabni a felületét, természetesen vannak egérgesztusok, van osztott nézet, fülcsoportosítás stb. Érdemes kipróbálni, már nagyon nem béta, mint amire emlékeztem.
-
Dave™
nagyúr
Én még mindig nem tudom milyen baromságokról van szó. Szög egyszerű a dolog, a tweak persze kell már csak a témázás meg az ikonok miatt is, de amúgy van egy launcher, meg egy kategóriákra osztott dashboard, ebben nincs semmi komplikáltság (az meg hogy telepítek-e plusz egy alkalmazást nem teljesen mindegy? Úgyis egy csomó mást is telepíteni kell utólag). Eszembe nem jutna turkálni benne (az valóban nagyon kényelmetlen), elég beírni pl. hogy "fé" és máris bejön a fényerő és zárolás, ugyanez minden más beállítással vagy alkalmazással megy. Másra meg én konkrétan nem használom, de pl. LibreOffice-ban tök jól jön az alt gombra beugró helyi keresője.
-
Gondoltam, hogy nem úszom meg valami jóindulatú beszólás nélkül, nem rád gondoltam, no mindegy. Megvan az okom, hogy felrakjam Ubuntut, igazából tök mindegy melyik verziót rakom fel, ugyanúgy szopok az Unityvel, de a lényeg, hogy a kérdéseim hallgatás homályába vesztek, amit úgy értékelek, hogy igazam van, tényleg érthetetlen dolgai vannak az Unitynak.
Az új rendszert is ki akarom próbálni, mert Mint-en nem szoktam felrakni az új verziót csak kb 2 hónap késéssel. Azt már úgy szoktam meg, hogy tökéletes.(#29186) Syl
És még fogjuk is egymás vérit szívni!
Mindegy, egyelőre elhagyom a topikot (lehet, hogy végleg, mert nincs már sok hátra a topiknak), ez a ha nem segítünk, legalább belerúgunk felfogás nem vonz. Addig kell távoznom, míg többen nem érkeznek, valahogy vonzom a baráti tüzet! (újra kiemelem, nem rád gondolok)
(#29185) Aethelstone
Ezek az improduktív hozzászólásaid szerinted hiányoznak? Eleve úgy szólni valakiről egy harmadik embernek, hogy jelen van, ritka nagy türhőség!
-
Hogy húznék vissza, ha egyszer Ubuntut raktam fel, ráadásul junitttyal, én marha!
Lehet, hogy nagyon logikus az a vertical panel, de arcidegzsábát kapok tőle! Ha nagyon imádnám, már a Mint-re is meg lehetne csinálni.
Legalább tűnne el és csak akkor jönne elő, ha odahúzom az egeret.Na a tweak-kel most adok a junitttynak!
Mindig lebarmoznak itt, hogy szidom az Unityt, de hát ha ilyen dolgai vannak, mint ez, hogy mindenhez tweak kell? Komolyan nem lehetne normális rendszerbeállítások lehetőség alapból benne?
-
-
-
Dave™
nagyúr
Mondjuk pont ez lenne a lényege az egérgyorsításnak, nem? Ha lassan mozgatod akkor valószínűleg a precizitás miatt teszed, tehát ott óvatos, ha meg gyorsan, akkor kell a sebesség átugrani a képernyő egy másik részére. Szerintem akkor van értelme a gyorsításnak, ha nem lineáris. Használom grafikai munkákra is Inkscape-pel és GIMP-pel is, és számomra teljesen jól működik, soha nem akartam hozzányúlni/paraméterezni. De most már értem mi a problémád vele, ez is nyilván olyan, hogy vagy bejön vagy nem.
-
lev258
veterán
Ez valahol érthető. Viszont valamilyen okból a Unity alatti egérbeállítás menüből kivettek pár korábbi opciót. Hogy miért, vagy ez egy bug, nem tudom. Ettől még nem kell ettől függni. Ott a Terminál, vagy ott a többi egérbeállítás-kezelő program (legfeljebb hozza magával a fél grafikus felületet is
).
Csak ezt akartam jelezni. -
Dave™
nagyúr
Ha jól rémlik 15.10-zel kezdtem el használni Ubit (és úgy általában Linuxot), de 15.10 > 16.04-nél sem vettem észre semmit sem. Meg futólag használtam Jessie-t egy másik gépen, azon sem variáltam semmit az egérrel, jó volt ahogy volt. Windowson viszont mindig feltoltam kicsit az érzékenységét, mert az alap szerintem nagyon lassú. Lehet akkor neked túl gyors lenne az Ubuntuban?
-
Dave™
nagyúr
Három eszközön is használom, de abszolút nem tűnt fel, hogy bármi gond lenne vele. Mit kellene tapasztalni? Nem gyorsul vagy épp ellenkezőleg? (használom low-end vezetéknélküli Logitech-kel, Logitech M290-nel, Logitech M705-tel és a Surface Pro-k type cover trackpadjével is, egyikkel sincs semmi problémám).
-
-
Irigylésre méltó az ilyen meló ám!
Eltelik 5-6 mp mire felébred off-ból. A grub meg kettőre van állítva
Ez teljesen jó, mert így az illetékenytelenek nem tudják mi van!
Nem annyira hátrányos még az, ha az ember néha tartja a lépést a winben is, épp a munkakörnyezet miatt. Mióta itthon csak évente egy-két alkalommal indítom be a Win7-et,( nagyobb verziót még nem is láttam ), nézek nagyokat, hogy mi micsoda. Melóhelyen nem is nyúlok a géphez már régóta. Mindig azt mondták a kollegáim, hogy én rontom el a gépet, bedühödtem és azóta nem kell wint látnom.
Használják a pc analfabéta kollégáim szorgalmasan, én meg azt mondtam, nem értek a számítógéphez.
Ez a DE-s YT sorozat egész hasznos lehet kezdőknek!
Igaz az elején rögtön 3 olyan felületet mutat be, amiről életemben nem hallottam! Vera meg Sugar desktop..... -
Ha muszájból indit az ember wint.... kicsit szoktalak benneteket sajnálni, de ha meló miatt kell...
Ez a fekete képernyő minap benézett a Mint 18.1- ből is hozzám. Kicsit fura volt, de én még nem is hittem el, hogy az stabil.
Ennyire lassú lenne a monitorod? most esett le, amit írtál...
(#28831) MorphBCS
Szia!
Jön a karácsony, miért nem veszel a drága mamának egy új laptopot?
Amúgy viccet félretéve, az Ubuntu az fix nálad, más nem lehet? Mert van elég sok oldpc-s disztró, ami Ubuntu alapú és jól fut, de inkább várjuk meg a hozzáértők tanácsait, akik ismerik ezt a csodanevű masináját a mamának!
-
Orionhilles
senior tag
Az esetek jó részében, jó állapotú akku esetén min. +30 percet ad akkus üzemidő esetén.
Nem tudom, hogy TP only feature-e, de meg lehet adni egy pár eseményt, aminek hatására profilt vált. (pl.: WiFi be van kapcsolva, de ha kanócos net aktív, akkor kapcsolja ki, vagy ha dockolva van, akkor ilyen meg olyan dolgok aktívak/inaktívak legyenek.)
Érdemes elmélyülni a config fájlban, extrém mértékben finomhangolhatók vele a dolgok.
-
Rimuru
veterán
Nem.
Teljesseg igenye nelkul hogy milyen jellgu beallitasok vannak: (alapvetoen) AC/BAT modok kozott,
CPU (min/max) frekvencia, governor, lemez apm, parkolas, scheduler, wifi/bluetooth, egyeb eszkozok pl videokartya, hangkartya, usb energiagazdalkoas.Plusz szolgaltatast nem ad, csak az van amit alapbol tud a lap, ezzel automatizalni lehet.
-
growler
őstag
Nem akarlak rábeszélni ! De melyik kiadással volt ez a kellemetlen afférod ?
Ubuntuval, vagy Mintel ?
Ubuntunál, úgy tudom alapból működik a saját telepítő (sblive ) készítése.
(Működőképesen !)
Mint-nél, kell egy kicsit trükközni.
-Törölni kell a caspert (Közben eltávolítja a Systemback 1-2 összetevőjét)...tehát
sudo apt get install systemback
És
sudo apt-get install live-bootHa ezután csinálod a saját telepítőt, az már bootolni fog !
Ezzel a módszerrel Mint 17.x-ről, és 18-ról is csináltam saját live-ot / telepítőt.
És a Systemback rendszer-másolási opciójáról, még nem is beszéltem ! -
Aham, most már leesett, köszi!
Akkor viszont így bakfitty, mert fórumtársunknak meg mkv kell. Lehet, hogy ilyen ffmpeg-féle programok átalakítják valahogyan, amit grabbel a DVD-ről, de ezt már próbálgatni kell. Én már 10 éve nem láttam közelről filmet DVD-ről.
[ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ]
Közben bakkfitty helyett (#28576) growler ft megoldása került képbe!
-
Dave™
nagyúr
Az a baj, hogy amibe most belefutottam az egy eredeti példányos számla és azt nem szívesen küldözgetem, próbálok valami mást keríteni ahol ugyanez van. Élni fogok a lehetőséggel, mert nem tudom nálam van-e a gond vagy az Ubuntunál általában. Hamarosan jelentkezem, köszönöm!
-
Tutu7030
veterán
Azért, hogy ne porosodjanak be az érintkezők.
Asszem mentem a /home-t és csinálok egy újratelepítést formázás nélkül (csak még rá kell beszélnem magam (meg hátha tud valaki jobb megoldást(régen még szerettem újratelepíteni a rendszert, de ma már csak egy rendszert telepítenék csak újra, de azt "mélyformázással"
)))
-
-
gery2123
őstag
VM-ben próbáltam, de annyira nem adja. Nem mondom, szép és windowsra is nagyon hasonlít az alsó dokk ha úgy állítod be, de a fele rendszer magyar a fele angol. A Deepin appok nincsenek rendesen fordítva.... Persze ha angolul használod, akkor ilyen nem lesz
Egyenlőre maradok a Gnome-nál
-
Lathronos
őstag
Ha a szabályok közé teszed(amennyiben ufw-t használsz) a kommunikációs portját, akkor vissza is kapcsolhatod a tűzfalat.
(#27826) zso73
A 16.04 már csak ilyen. Nem feltétlenül a legújabb a legjobb mindenből. Lásd 14.04 alatt semmi gond nincs a Radeon HD4xxx és HD5xxx szériával.
-
Én is hasonlóan csináltam.
Bootoltam egy Live USB-t, felcsatoltam a linux partíciót /mnt/hdd -nek, aztán a
grub-install
-t lefuttattam a /mnt/hdd -s root path-szal.Aztán bebootolt az Ubi és ezen keresztül egy
update-grub
rendberakta, így a Win-t is ki tudom választani!Köszi mindenkinek!
-
gyulank
addikt
Nekem nem szokott. De még a többi dolog se szokott menni, sőt, ha nem pendriveról vagyok, vagy nincs elég hely, akkor telepíteni se tudok semmit. Van, hogy egy napig próbálom frissíteni a grubot, aztán újratelepítem a Linuxot. Jó neked, ha működik. Régebben használtam a grub customizert, az működött, de azt már nem egyszerű telepíteni. Meg pláne, ha valamiért nincs net.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest