- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vgyuri #12599 üzenetére
Hát ezt így nem tudom, mert érdekes, hogy az előtte lévő eszközöknek semmi baja, ebből inkább tehát azt mondanám, hogy akkor mégsem a vihar, ugyanakkor a tünetek passzolnak, valami zárlatos lett benne, be is volt dugva, vihar is volt, szóval minden adott. De végül is ez már mindegy is, a router nem működik, és kész.
-
válasz
Intruder2k5 #12598 üzenetére
Igen, a wan be volt dugva, volt előtte másik router, ami előtt egy t-home-os eszköz, ezeknek úgy tudom semmi baja nincs, laptopba is be volt dugva a routerből a lan kábel. Lehet hogy tényleg a vihartól kapott egyet a router? Pár perc használat után kézzel nem lehet megfogni, annyira forró.
-
-
válasz
wwenigma #12574 üzenetére
3 napig nem voltam itthon, minek ment volna a rákötött vinyóval együtt?
Úgy néz ki a lan portok és a wan sem működik, wifi-n vissza tudtam rakni a gyári firmware-t, holnap visszaviszem. 1 év 9 hónapja egy nagy cégtől vettem, de csak 1 év garanciát adtak rá, reklamáltam, végül a 2 év garanciát megkaptam anno, örülök hogy ezáltal még garanciális.
-
-
kungzi
veterán
Hardware-s NAT továbbra is csak gyári firm-el működik?
-
Sinisi
senior tag
Rendnbe! akkor megpróálom új kábellel, házzal, cserével... Köszönöm a segítséget!!!
-
-
Sinisi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12590 üzenetére
Igen most /dev/sda1 eszköz van (egyszer le és visszadugtam a HDD-t).
Szóval akkor msot vigyem szervízbe a winyót, hogy adjanak új házat, illetve előtte próbálkozzak új kábellal?Az fdisk -l paranccsal ezt adta be:
Disk /dev/mtdblock0: 128 KiB, 131072 bytes, 256 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mtdblock1: 1 MiB, 1062912 bytes, 2076 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mtdblock2: 14.8 MiB, 15517184 bytes, 30307 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mtdblock3: 7.2 MiB, 7536640 bytes, 14720 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mtdblock4: 64 KiB, 65536 bytes, 128 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/mtdblock5: 15.8 MiB, 16580608 bytes, 32384 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x27011fdfDevice Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 976773167 488385560 83 Linux -
Sinisi
senior tag
válasz
Headless #12587 üzenetére
Na igen! most bejött! mármint amit írtál az történt, lehúztam, frissítés és a Luci nem látja, vissza dugtam, frissítés és a Luci látja.Tényleg mint win alatt
. Csak akkor azt nem értem, hogy addig amíg nem indítottam újra a routert és ezt ugyanígy elpróbáltam akkor miért nem látta a Luci, hogy leválasztottam? csak a suste-felületen érzékelődött, hogy ez fizikálisan megtörtént?
-
-
Sinisi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12586 üzenetére
Nincs! csak 1 HDD-van rajta! Az nem tudom, hogy számít-e, hogy a www_sust-én próbáltam újraindítani a winyót, hogy az hátha megoldja de van egy pár usb ati érzékel, de csak kettő eszköz van rajta. A HDD (StoreJet Transcend ezt szépen fel is ismeri) és egy nyomtató. A nyomtató közvetlen a router usb csatijára van dugva, a HDD egy aktív usb hubon keresztül csatlakozik, a winyónak van egy kábele aminek kettő usb vége van, ez a kettő vég megy bele az usb hub-ba a másik a winyóba . Ezt írja az usb resetnél sust-e felületen:
Number 001/002 ID 03f0:0c17 hp LaserJet 1010
Number 002/002 ID 05e3:0608 USB2.0 Hub
Number 002/003 ID 05e3:0608 USB2.0 Hub
Number 002/004 ID 152d:2329 StoreJet Transcendegyesével próbáltam resetelni a nyomtatót kivéve, de nem oldódott meg, a router újra indítása megint megoldotta...(gondolom megint időlegesen)
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12585 üzenetére
Hidd el ami lucban van a a "CSATOLT" fájlrendszereknél az jól mutatja, csak szimplán azért látod ott luciban, mert suste verzióját használod, amiben van AutoMount, ami a csatolást végzi, mindig (többnyire ugyanoda). Ez hotplug eventel vn indítva... vagyis mintha egy windowsos gépbe dugnád be a hdd-t... Automatikusan elérhetővé válik... 0.6-tól kezdve alapértelmezettként be van kapcsolva már És így is marad, mert nem kell szarakodni az fstabos csatolásokkal... www_suste felületen, is ugyanazt kell látnod, mint LuCI-ban...
Ha nagyon tesztelni akarod luci jelzését, akkor húzd le a vinyót, frissíts luciban, és nem lesz ott... majd dugd vissza várj pár másodpercet, és frissítsd újra, és újra megjelenik...
-
válasz
Sinisi #12584 üzenetére
Hát igen, itt már van sdb1, meg sdc1 is, ami már a harmadik merevlemezre utal, vagy arra az elsőre, ami már kétszer leszakadt.
Első csatlakoztatáskor az első HDD lesz /dev/sda, ha esetleg ez leszakad akkor újra észleléskor /dev/sdb majd /dev/sdc
Több HDD is van csatlakoztatva?
-
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi #12584 üzenetére
Bár mondjuk az,hogy látja a luci látom, hogy nem feltétlen informatív hiszen lehúztam a winyót frissítettem, ki is jelentkeztem, majd vissza és a csatlakozási pontoknál továbbra is látja , a transmissionban is bent van a lista, egyedül a WWW_SUSTE felületen a mount érzékeli a változást, azaz, hgoy nincs csatlakoztatva a winyo
-
Sinisi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12583 üzenetére
Na igen! nem tuodm, hogy leszakadhat-e de már win alatt is emlékszem,h folyamat lecsatlakozott majd vissza viszonylag rövid időközönként, kb. pár percenként, de most, h ext4-re lett formázva és külsőként van használva a routerra kötve és ráadásul kettő fej megy bele az usb aktív prortba egy usb kábelről, el is feledtette velem a korábbiakat.
Mount oldalon ezt látom:Disk /dev/sdc: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x27011fdfDevice Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdc1 2048 976773167 488385560 83 Linuxa Log-ot hol találom?
Illetve néztem csatolási pontokat ott látja : /dev/sdb1 /mnt 381.00 GB / 458.33 GB 12% (54.02 GB)
-
-
Sinisi
senior tag
válasz
krealon #12576 üzenetére
Ha le van korlátozva a rendszergazada által akkor esélyes, hogy nem fogja megnyitni a kérésemre... mert mobilnetről ment az elérés, és akkor gondolm nem is lehet kikerülni a korlátozást... Az kezd ok lenni, hogy a melóhelyről miért nem is tudtam egyáltalán kapcsolódni de az nem tiszta, hogy itthoni hálóról is és külsőről(mobil net) is egy idő eltelte után nem látom a tartalmat, ftp, smb kapcsolódik de nincs semmi, üres.
-
-
Sinisi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12578 üzenetére
A kiegészítőket, hogy miért nem érem el ha csak LAN-ról lehet akkor azt értem, mobil neten el tudom érni az ftp-t (a kiegészítőket nem próbáltam) de a melóhely hálójáról egyiket sem, sem az ftp-t sem a kiegészítők nem mennek.
-
-
krealon
veterán
-
Sinisi
senior tag
Sziasztok!
Mi lehet a problém ha ftp-n, smb-n kersztül sem látom a routerra kötött winyó tartalmát csak akkor ha a routert újra indítom és akkor minden további nélkül látok mindent? ugyan ez a helyzet külső és belső hálótzatról való elérés esetén de a a transmission simán látja újraindítás nélkül is, van is forgalom? A melóhelyról pedig csak a routert tudtam elérni a portokon keresztül semmit sem www_suste, sem ftp semmi... letiltották? -
Gond van a modememmel, 3 nappal ezelőttig tökéletesen működött, kikapcsoltam, hosszabbító billentős kapcsolót is lenyomtam, nem volt áram alatt. Ma este bekapcsoltam, 1-2 perc után kikapcsolt (minden led kialudt), és nagyon meleg volt a hátsó részen középen ahol a matrica van.
Egyszer sikerült elindítanom, de a sorban előtte lévő routerhez már nem csatlakozott. Jelenleg nem kapcsol ki, de wifi-n keresztül nem lehet hozzá csatlakozni. Mi történhetett? Másnál is volt már hasonló probléma?
Holnap megpróbálom resetelni, hátha megjavul. Szobában tartott, legnagyobb melegben is 35 fok lehetett a maximum amit el kellett viselnie, külső tápos usb vinyó van még rákötve, overlay áthelyezve.
-
Headless
őstag
válasz
donmackó #12568 üzenetére
Sebessèg növekedést biztos, hogy nem okoz a luci optimalizáció ha arra gondolsz, az egész csak helycsökkentés céljából van... De csak a 0.7-ben... Csak úgy mellékesen megjegyzem, rendes korlátozással én torrentezek, 5 mbyte/s-el is... Ami már egész jónak mondható... Upload/download speed korlátozatlan, globális kapcsolatok száma 20. Feltöltési szálak torrentenként 2, torrentenkénti kapcsolatok száma 10. Persze, hogy ezzel a kapcsolatok számával eléggé fontos a torrent minősége, de vot már olyan hogy 4mbyte/s volt az átlag sebesség.
-
galaxys80
veterán
válasz
Intruder2k5 #12554 üzenetére
Köszi. DHCP van a szolgáltatómnál.
-
donmackó
addikt
Ehhez én annyit szólnék hozzá, hogy ha nem akarsz még a vendég hálóval bajlódni, akkor kapcsold ki a hálózati megosztást, és legyen csak az ftp. Ahhoz úgyis felhasználó és jelszó kell, azt meg nem adod meg senkinek.
suste: Elég frankón van optimalizálva a 9092 frissítés. Amióta frissítettem majdnem fele annyi a load, pedig 15-18 Mb/s-mal meg a feltöltés és aktív 6-10 torrent.
És nincs letiltva semmilyen szolgáltatás. Közben telefon/tablettel is terhelem időnként mégis bírja.
-
suste
veterán
válasz
Sinisi #12563 üzenetére
1: jól félreértelmeztél mindent
és ez a pc-s kavarást se tudom honnan vetted? mi köze lenne a pcnek a routerre dugott HDD-hez?2: mielött szétállítgatsz mindent, egy kérdésem azért lenne:
mi az hogy fellép valaki a hálózatodra, akinek nem akarsz bizonyos hozzzáféréseket megadni?
csak olyat engedj LAN-ra, aki használhatja a nyomtatót, HDD-t, stb!
aki nem ilyen, annak ott a vendégháló!!!! -
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12563 üzenetére
Felejtsd el a pc-t. Semmi köze ahhoz hogy te megosztod a routerre kötött hdd-t. Eléred azt mindennel (tablet, pc , telefon stb.), nem kell hogy bekapcsolva legyen a pc-d hozzá. A megosztást a router magának intézi (tulajdonképp az is egy mini pc csak evvel nem játszol hanem a hálózati elosztást végzi mondhatni egy kis házi szerver).
-
Sinisi
senior tag
Okkk! azt hiszem, hogy minden rendben lett!!!
köszönöm a segítségeteket!!!!!!!
-
Sinisi
senior tag
válasz
donmackó #12561 üzenetére
Így működik (wan helyett ahogy írtad lan-ra állítottam az event interface-ét)
de ez még mindig csak lan-on keresztüli, bár ez is egy új belépési mód számomra! Mert eddig a böngészőben a 192.168.1.1:21 -en értem el illetve smb-n a ftp://192.168.1.1-n az utóbbival még lesz majd pár köröm mert nem szeretném azt ha valaki a belső hálózatra csatlakozik az csak úgy elérje a routerre kötött winyót. Azt nem tudom, hogy hogy lehet külső hálózatról (pl. mobilnet) elérni követlenül a routeren keresztül a routerra kötött külső winyot úgy, hogy a számítógép közben nincs bekapcsolva.
-
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12559 üzenetére
Egy kis képes how to (klatty a képre és nagy lesz):
Felmész az ipdns.hu-ra regisztrálsz és csinálsz hosztot:
Elvégzed a szükséges beállításokat a luci -> szolgáltatás -> dinamikus dns fülön:
Böngészőben/TC-ben/ahol akarod beírod az ftp://hosztnév.ipdns.hu címet (szükség esetén a portot):
Kérni fogja az ftp felhasználói nevet és jelszót (amit beállítottál a 9092-n) azt írd be és élvezd az ftp elérést:
Portforward-ról meg ilyesmiről gondoskodj.
-
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12558 üzenetére
Pont azért kell dinamikus dns cím hogy ne kelljen mindig ip-kkel szórakozni. A router lekérdezi az ip-d, majd közli/frissíti azt a ddns szolgáltatódnál. Innentől neked csak egy szöveget kell megjegyezned (Pl.: xyz.ipdns.hu). Ha be van állítva akkor az xyz.ipdns.hu kéréseket automatikusan a te ipdre fogja küldeni. A gyakori ip váltás meg valószínű hogy a szolgáltató bűne (alacsony a dhcp bérleti idő náluk).
-
Sinisi
senior tag
Már csak azért is érdekes mert gép kikapcs, újraindítás után ugyan nem tudtam elérni de most az újraindításnál nem osztott új ip-t,de most sem tudom elérni... Most akkor azt nem értem, hogy az ipdns.hu-ra miért szükséges a reg illetve a hostok beállítása mert ha jól sejtem akkor a gépen keresztül értem el routert. Tehát ha a gép be van kapcsolva akkor a gépen keresztül a routeron át és nem közvetlenül a routeron keresztül a külső winyot?
-
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi #12557 üzenetére
Ezt nem értem! Most nekem is sikerült az általad írtak alapján belépnem, DE! nem azza az ip-vel amit tegnap ment pü.-ben hanem a http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ megnéztem, hogy miért ment neked tc-vel nekem miért nem egy appal (mobilnetről) és ma más ip-t talált! Megnéztem a Luciban is IPv4 WAN állapotnál a címnél és ott is más volt az érték mint tegnap! Akkor honnan fogom tudni, hogy éppen mi az eléréshez szükséges cím? illetve ha nem megy a gép akkor nem is fogom tudni elérni a routerra akasztott winyót? ez utóbbit meg is nézem.
-
suste
veterán
válasz
Sinisi #12555 üzenetére
most akkor már jól hívod meg, csak jog probléma lesz szerintem
a "/" a gyökérkönyvtárat jelenti, és ehhez ne is is legyen hozzáférésed ftp-n
ha privátban elküldöd az ip-t, portot, akkor megpróbálhatom én is, hogy eljutok-e a nlév/jelszókérésig
és kéne a 9092/ftp felületről is infó, hogy:
1: a "passwd" fájlban hogy néz ki a felvett user (pl ftp esetén: "ftp:x:55:100:ftp:/mnt:/bin/false")?
2: az "ftp.users" file -ban benne van-e a felvett user?esetleg meg tudod próbálni valami ftp programmal is a kapcsolódást?
pl androidra is van totalcommander -
Sinisi
senior tag
Akkor ezért volt felesleges erölködnöm a belső hálózatról!!! mos azt írja (mobilnet), böngészőbe(safari) ftp://külső ip:9..port megadására, hogy az "/" megtekintéshez nincs jogosultsága. Ellenőriztem http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ , hogy nyitva van-e a 9... port és nyitva van. Próbáltam az oldalon feltüntetett external adress-el, remote adress-el (ez utóbbi megegyezik a Luciban látható Állapot,Áttekintés,Hálózat,IPv4 wan nál látható cím:x.x.x.x-el. Próbáltam ftp nélkül is beírni de úgy sem ment.
-
-
galaxys80
veterán
válasz
Intruder2k5 #12552 üzenetére
Köszi. Akkor engem nem érint ez a dolog, mert most lesz 150-es netem csak.
Egyébként suste 0.5 -
-
galaxys80
veterán
Mi a max sebesség amit tudnak az openwrt firm-ek?
-
suste
veterán
válasz
Sinisi #12549 üzenetére
Még szép hogy megy a LAN (belső) oldalról a 21-es porton!
Úgy érzem, hogy nem érted ezt a routeres, tűzfalas, WAN/LAN dolgot. Egyszerűsítve:
A routeren 2 külön hálózat van. Az egyik a külsőt kezeli (WAN), a másik a belsőt (LAN). MIndegyikhez tartozik külön IP.
A LAN-on vannak a klienseid, és onnan a saját belső hálózaton futó szolgáltatásokat a saját portjukon eléred. (pl ftp=21, ssh=22).
A külső WAN oldalról való bejutást a TŰZFAL megakadályozza, és csak azt engedi be, amit te beengedsz. Beengedés lehet egyszerű nyitás (21-es portot nyitod, vagyis a 21-es porton be tudsz jönni), vagy átirányításos beengedés (a 9094-es porton jövő forgalmat átirányítja a belső 21-esre, vagyis a 9094-esen kell meghívnod kívülről).
Tehát neked kívülről!!! (pl mobilnettel) a külső ip-ddel és az átirányított porttal kell próbálkoznod. Ezt megteheted ftp programmal is, ilyenkor ha nincsen port állítási lehetőség, akkor így kell megadnod a címet:"külsőip:port". -
suste
veterán
válasz
Sinisi #12547 üzenetére
a fő probléma az, hogy mivel átirányitást állítottál be (ami jobb mintha a 21-es nyitottad volna, mert azt mindenki ismeri), így kintről nem a 21-es portot kell hívnod, hanem a beírt portot (alapból 9094 volt)
tehát én elsőre úgy próbálnám hogy lekérném a külső ipdet, és: "külsőip:9094"
ha így megy, akkor mehet dns névvel is a próba -
Sinisi
senior tag
válasz
Headless #12538 üzenetére
Nem jutottam el a célig illetve nem tudom, hogy meddig jutottam…
Továbbítottam a 21-es portot. (itt nem értem, hogy a módosított 9… portnál az, hogy külső és a 21-es port mint belső mit jelent, bár ez lehet, hogy nem is fontos az elérésnél).
Az ipdns.hu-n regeltem és állítóttam host-okat.
www_sust-on (FTP user@password setup by vargalex/suste/HeadLess) hozzá adtam egy felhasználót gazda néven és állítottam hozzá jelszót.
Tc-vel elérem a routerra kötött winyót, de nem tudom, hogy jó állítottam-e be és itt azt sem tudom, hogy számít-e a passzív mód használata fül bepipálása mert több helyen olvastam, hogy erről ne feledkezzek meg, pedig ha be van vagy ha nincs is beengedett.
Weben nem tudok belépni (gondoltam kipróbálom a távoli elérés előtt a belső hálón ha már ment tc-vel a dolog), itt e séma szerint helyettesítettem be a www_sust-én engedélyezett gazda nevű felhasználót, jelszót…:
FTP elérési példa:
Felhasználónév: klimo
Jelszó: Fe123RtuMALe
FTP szerver neve: www.klimo.hu
FTP szerver portja: 21 (alapértelmezett)
Internet böngészőn keresztül így néz ki:ftp://klimoe123RtuMALe@www.klimo.hu
…és a mellékelt képen látható beléptető felületen nem jutok túl sehogy sem (azt szeretné, hogy ipdns.hu:21 néven jelentkezzek be. Jóóópár verziót kipróbáltam a felasználónév/jelszó páros tekintetében de nem ereszt.Ezen a ponton merült fel, hogy számíthat a külső/belső port (mert mint írtad a belső hálóról mindig lanon lépek be és akkor gondolom ez belsőnek számít és akkor nem tudom, hogy változik a belépés máshonnan).
Próbálkoztam FileZillával is, megannyi variácó ellenére sem engedett át a kezdő ablakon.
Szóval a távoli eléréstől úgy érzem, hogy egyre messzebb kerültem...
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5 #12545 üzenetére
-
válasz
#03445504 #12544 üzenetére
Próbáld meg ezekről, de lehetőleg több (3-4) szálon...
http://ftp.fsn.hu/testfiles/
ftp://ftp.fsn.hu/testfiles/Vagy torrent-tel.
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5 #12543 üzenetére
Igen, persze. Illetve annyival kiegészíteném, hogy a román rds sebességmérőn jön az 520/220 routerrel. De sem speedtest.net, sem a hivatalos Digi speedtest messze elmarad ettől
-
-
törölt tag
Sziasztok. Egy hete jöttem át 100-as netről 500-ra. WDR3600-as routerrel mérve 465/200 jön, direkt gépbe dugva a kábelt 515/215. Miért nem bírja a gigás roter attolni a max sávszélt ?
-
krealon
veterán
válasz
donmackó #12540 üzenetére
"Érdeklődnék hogy ha 1-2 hétig áram nélkül lesz a router akkor vissza fognak állni a beállítások."
Hova vissza?
A router a legutolso mentett (!) beallitast feszultseg nelkul is megorzi, tekintve, hogy azok a flash-ben tarolodnak, mint a firmware.
Ha valamit atirsz a webes konfig feluleten, de nem mented el (Gyari firmware :Save, OpenWRT: Mentes es alkalmazas), akkor az elveszik. -
donmackó
addikt
Érdeklődnék hogy ha 1-2 hétig áram nélkül lesz a router akkor vissza fognak állni a beállítások. Költözés miatt lesz egy kis idő, ameddig nem lesz áram alatt a rendszer. OpenWRT és TP-Link firmware esetén is érdekelnek a tapasztalatok.
-
Sinisi
senior tag
válasz
Headless #12538 üzenetére
Huh! azt hiszem, hogy el fogok ezekkel bíbelődni egy darabig amíg a végére jutok az általad írottaknak a gyakorlatban is! de annyit már most tudok, hogy a mobi neten, valóban nem tudtam elértni az ftp-vel a winyót hiába próbáltam de most már látom azt is, hogy a beállításokig ezt felesleges is volt megpróbálnom... Ma már nem hiszem, hogy lesz időm, hogy megcsináljam de jelentkezek, hogy hogy sikerült!Nagyon köszönöm a segítséget!
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12537 üzenetére
Kezdjük legelőről.
1. Ahhoz, hogy elérd WAN felől, tanácsos egy DDNS cím, ehhez regisztrálnod kell egyet, ipdns.hu, noip.com, stb
2 Ezt DDNS címet be kell állítani, ipdns.hu-n van egy beállítási leírás, ugyanis az eltér az átlagostól. noip.com, egy általános beállítással működik. Mindkettőt LuCI-ban be kell állítani. /Szolgáltatások/DDNS, szerintem egyértelmű... (használd az ipdns.hu-s leírást, ha arra regisztrálnál.)
3. Valamilyen módon be kell jutnod a belső hálózat 21-es portjára, ehhez több megoldás van.
3.1 port továbbítás, amit most te is beállítottál. 9... -> 21
3.2 port nyitás, amit én mondtam, hogy közvetlenül a szabályoknál kinyitod a 21-es portot.
3.3 knockd korábban írtam (forward és szabály is lehet, Csak a kopogtató IP-re csak amikor szükség van rá)
3.4 VPN (ezt most hagyjuk bonyolult)
4. FTP kliensel (akár TC-vel) csatlakozol. IP cím helyett, csak a DDNS címedet kell beírni...Nyomtató megosztás, csak úgy tudom elképzelni, hogy guest hálózatot hzol létre annak, akit nem akarsz, hogy elérje a nyomtatót... (www_suste) Ha kábeles, akkor meg vlanozni is kell, pár napja írtam le valamelyik topicban...
SMB teljesen különálló életet él mindenféle linuxos jogtól, saját jogrendszere van... ezt Luciban tudod is állítani, és tudsz ott is különböző felhasználókat beállítani, bár most hogy írom ezt ssh-n kell megcsinálnod, mert semmi segéd felület nincs hozzá (még). PL ha a Guest-et nem engeded, akkor csak jelszóval léphetnek be... de ehhez kell beállítanod user-t...
Jah és még valami, attól, hogy wan IP címről próbálod elérni a hálüzatot attóül még mindig LAN oldalról éred el a routert... Ehhez tényleg más internetkapcsolat kell hogy teszteld, pl mobilinternet...
-
Sinisi
senior tag
Odáig eljutottam, hogy tc.-vel sikerült ftp kapcsolatot létrehozni a http://whatismyipaddress.com on kinézett ip és a suste-én hozzáadott user nevével és jelszavával, a 21-e port engedélyezése ezek szerint itt még nem szükséges (átírtam a 9... porta de kipróbáltam, hogy nem engélyezem a 21-es portot és így is üzemel a kapcsolat). Az a kérdésem hogy ha továbbra is el lehet érni a winyót smb-n keresztül, akkor így ki lehet kerülni az ftp-n kiosztott jogosultságokat, mármint aki kapcsolódik a belső hálózatra az továbbra is tudja módosítani a tartalmat?
Mert kb. ugyan ez a dilemmám a hálózati nyomtatóval ami szintén a routerra van rákötve, hogy aki belép a hálózatba az tudja használni.
A web felületet hogy tudom frissíteni? -
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12533 üzenetére
Ott van www_suste felületen az FTP users
Megfelelően be kell állítanod... Szerintem nem kell leírás... Létrehozol különböző usereket. Kinek mi legyen elérhető. Ha ennél több kell biza akkor jogokat manuálisan kell beállítanod WINSCP-n keresztül vagy webcommanderen (www_suste) keresztül (vagy ssh-n)...
Webre kilátás, legbiztonságosabb knockd, amit ha felfrissíted a webes felületeket könnyedén betudsz állítani. Ehhez szükséges egy kopogtató program telefonra/számítógépre, ez utóbbi amit windowsra csináltam sajnos buggos, a gyárilag általunk beállított konfiggal működik, de amúgy meg nem sajnos windows bénaság miatt, vagy a C#-es tudásom hiánya miatt
a lényeg, hogy legyen benne ismétlés, akkor működik a windowsos program is. PL 1,2,2 vagy 2,1,1 ezeket ne használd, csak minták.
Ha mégse a knockd-t használnád, akkor az FTP-hez 21-es kell és ezt a tűzfal szabályoknál kell engedélyezned, talán 0.6-ban van még ilyen.
-
Sinisi
senior tag
Sziasztok!
Távoli elérést szeretnék a routerra (archer c7) kötött usb-s winyóhoz, hogy a netről bárhonnan elérjem, módosítsam a tartalmát. Olvasgattam és az jött át, hogy az ftp-vel talán egyszerűbb ezt összehozni mint weben. Openwrt fent van Lucin keresztül látom a vsFTPd-t de lövésem sincs, hogy hogy hozom létre a kapcsolatot és hogy állítok be olyan elérést, hogy egy-egy általam megosztott mappának a tartalmát csak olvasni lehessen. Találtam egy ilyet : http://www.tp-link.com/en/faq-781.html de ez a gyári frimwarehoz van...Az is felmerült bennem, hogy a helyi hálózaton keresztül jelenleg a winyó tartalmát mindenki láthatja módosíthatja aki csatlakozott a hálózathoz. Ezt be lehet állítani jelszavas védelemmel vagy valahogy máshogy úgy, hogy ne legyen hozzáférhető vagy csak a beállított mappák mások számára rajtam kívül?
Odáig jutottam el, hogy az ip címemet a http://whatismyipaddress.com -ról kiolvastam és úgy tűnik, ogy az esetemben nem kell portot nyitni de a port nyitva létének ellenőrzése: http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ szerint a 80-as port nincs nyitva. Olvastam arról, hogy a 21, 22-es port amin keresztül az ftp megy. A 80-asat nem találtam meg de a 21,22-eset igen, legalább is ha ezekkel kell valamit csinálni azt szerintem itt kellene:
-
Sinisi
senior tag
Nem merem elkiabálni de az ajánlott hubos megoldás működik! kapásból automountolta, a transmission is felismerte és a hozzáadott torrentek is onnan folytatódnak ahol abbamaradtak!!!
Köszönet-Köszönet!!!! Remélem nem fog lecsatlakozni a winyó! mert már majdnem elvittem szervízbe, hogy nézzék át...
-
Sinisi
senior tag
Ez egyre jobb! eltünt a transmission felület. Luciból nem tudtam elérni, nem volt a webes felület megnyitási fül a transmission menüjében... WWW_SUSTE-ban új transmission web felületet adtam hozzá és eltünt az összes eddgi torrent a listáról... újraindítottam a routert és már nem is látja a külső winyót...
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12527 üzenetére
Miért ne lehetne? Nálam 2 3,5"-os HDD + 1 db pendrive van extrootnak. És azt is csak megformázod és kész, az automount csatolja, csak ott már ne /mnt-s csatolást válassz, és ne hagyd üresen a LABEL opciót vagyis ne mnt legyen, mert ebből későbbiekben kavarodás lehet. Írtam, androidos telefont, fényképezőt, usb sd kártya olvasót, amik üsb háttértárként funkcionálnak simán felcsatolja az automount, /share/LABEL-be Android tesztelve, és egy Casio fényképező is volt már tesztelve... Nyilván megformázni csak azokat érdemes amiket rajta hagysz a routeren, amik csak ideiglenesen akár csak 2-3 percre vannak felrakva azokat csak rádugod és kész... ott lesz /share-ben.
-
Sinisi
senior tag
válasz
donmackó #12524 üzenetére
Igen most már látom, hogy a trust-nak van passzív változata is, nekem az adapteres verzió van amitől aktív lesz:
http://www.ebay.fr/itm/Original-Netzteil-TRUST-15140-SEF0500200E1BA-Output-5V-2A-/181778481433?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item2a52d78119Egyébként, a hubon keresztül nem lehet több külső tárolót, meghajtót rácsatolni a routerra ha jól sejtem?!
-
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12521 üzenetére
Mint írtuk itt Headless-szel, neked AKTÍV USB HUB kell. Aminek van saját áram ellátása. Evvel csak adsz a semminek egy pofont ha ez a fajta. Evvel is elfogja dobni, mert a router usb portja nem bírja el a nagy áramfelvételt (rosszabb esetben tönkre is mehet az usb port).
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12521 üzenetére
A trust pyramid? ilyen 3 szög alapú hasáb formája van, nálam is az van tökéletesen megfelel erre a célra...
Mi olyan bonyolult ebbe? a trustot bedugod a routerbe, a hdd-t meg a trustba, minden csatlakozóját...
Persze trustot 220-ba is be kell még dugni -
Sinisi
senior tag
válasz
donmackó #12518 üzenetére
Végül is egy próbát tudok tenni azzal amit jelenleg a winhez használok. TRUST 7port USB Hub.CSak nem tudom, h kössem össze, mármint hogy kettő vége van a az usb kábelnek amit be tudok dugni a hubba. Tehát az egyiket a hubba a másikat a routerba dugom? Egyébként a listáról való eltávolítást követően újra hozzáadtam a torrentet, el is kezdte a töltést de fél percen belül ezt dobta. Hiába dismiss/deatel, semmi, azaz ez az ablak jön föl újra és újra.
-
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12519 üzenetére
Olyan kell neked aminek külön adaptere van. Arról táplálja a rákötött fogyasztókat, így nem az eszköz usb portjáról veszi le a működéshez a feszt. Egyszerű a bekötés, a külső vinyó mindkét usb-jét (ha kettő van, ha csak egy akkor értelemszerűen azt az egyet) bedugod ebbe a cumóba, majd a cumóka
usb apáját a routerbe. Még egyszer hangsúlyozom, olyat vegyél aminek külön adaptere van.
-
Sinisi
senior tag
válasz
donmackó #12518 üzenetére
Szia! egy ilyennél csatlakozott le és föl többször egymást követő rövid időközönként win alatt. illetve, hogy ha bedugom egy ilyenbe (mert a routrrel még nem próbáltam ezt a verziót) akkor a routerrel hogy kötöm össze?Vagy azért van kettő usb vége a winyó kábeljének mert a vastagabb vezetéket egy ilyenbe dugom és a másikat kötöm a routerre?
-
donmackó
addikt
válasz
Sinisi #12516 üzenetére
Szerezz be egy ilyent -> powered usb hub Vagy meg kókányolhatod a saját kábeled egy adapterrel (hozzáértés szükséges).
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12515 üzenetére
A teljesen mindegy, hogy van-e extroot, swap, stb. Ez egyértelműen táp elégtelenség.Leírtam a lehetőségeket.
- aktív usb hub (külső tápos) pl [link]
- Külső tápos usb rack használata. (nyilván meg kell bontani a jelenlegit.
- Rövid kábelen én a 10-20 cm-re gondoltam, de ha 50cm van az még jónak mondható, de egyértelműen így is kevés, vagyis a fent említett dolgok valamelyike kell... -
Sinisi
senior tag
válasz
Headless #12514 üzenetére
Igen külső táp nélküli 2,5"ös Transcend márka (500Gb).Bár most routerra van kötve rövid kábellel de korábban win alatt is előfordult, h levált majd visszacsatolt és ezt elég sűrűn tette. ha újra indítom a torrentet újra megtörténhet a jelenség. Szóval nem beállítási probléma hanem hardveres?! akkor milyen megoldás jöhet szóba ha a routerra kötve szeretném használni. Jól látod! nem egyidőbe készült képek, kikapcsolást követően készítettem a transmissionosokat és kikakpcsolást előtti állapot a formázásról. Mert előszőr a formázásra gyanakodtam, hogy nem mindegy, hogy van e exroot,swap vagy az egész telibe ext4-be megy,ezekkel a variációkkal kísérleteztem és a legutóbbi formázást (telibe ext4) közvetlenül készítettem is egy képet. Szóval az nem lehet,hogy alap állapotba áll a wincseszter vagy leáll a gép kikapcsolásást követően?! mert végül is az adatforgalom adott a gép kikapcsolása után.
-
Headless
őstag
válasz
Sinisi #12513 üzenetére
Milyen vinyó ez? 2,5"-os külső táp nélküli? Mert az tisztán látszik, hogy nem egyszer hanem legalább kétszer lecsatolódott a HDD ennek az okozója 99%-ban Táp elégedetlenség, Rövid kábelt használni, külsö tápos usb hub, külső tápos hdd rack, stb. Szerintem ezek a képek nem egy időpontban készültek...Ugyanis a Luci alatt sdb-ként van csatolva, majd a www_suste már sdc-t ír. Lehet pont egy leszakadás után még nem jutott el odáig, hogy legyen fdisk info.
Ha luciban azt látod fel van csatolva (csatolt fájlrendszer, akkor indítsd el újra a torrentet és mennie kell tovább... -
Sinisi
senior tag
Sziasztok!
A külső winyóval adódott problémám.
így formáztam meg:Transmissionnal ment is minden szépen, kikapcsolatam a gépet több órára, visszakapcsolás után hibaüzenet: no data found ensure your drives are connected or use set location... látszott, hogy még töltött egy darabig mert 1,45 Gb-nyi letölttött adatnál kapcsoltam ki és 3,2 ráment mielőtt a hibaüzit beadta.
Bár a Luci csatolási pontok menüje látja:
De a transmission nem hajlandó folytatni a letöltést
A WWW_SUSTE nem látja a winyót a gép visszakapcsolása óta. :
Nem tudom mit tegyek mert a mini tools partitionnal is formáztam már és a WWW_SUSTE-ban is, egy darabig megy de utána ugyan ez az üzenet...
Arra gondolok, hogy nem-e a winyóval van valami baj... -
Wajk
addikt
válasz
vadászcsiga #12509 üzenetére
üres hely hogy áll a routeren?
próbáltad resetelni a minidlna-t és újraszkenneltetni a fájokat? -
vadászcsiga
félisten
válasz
vadászcsiga #12509 üzenetére
Kiegészítés: Ftp-n továbbá is elérhető a HDD, illetve mas eszközök sem sem látják dlna-n azt, tehat nek a tv a hibás.
-
vadászcsiga
félisten
Vajon miért all le folyamatosan a minidlna? Hónapok óta nem hasznaltam, tegnap smart tv-n keresztül ráakartam nézni a friss fotóimra de nem találta. Luciban lattam hogy inaktív, pipa ki-be, ujra aktív, tv is latja. Rakeresek a mappara erre ujra leáll. Ezt eljátszottam 3x de semmi javulás. Korabban nem volt ilyen probléma még filmet is neztem azon keresztul.
-
PociAti
őstag
válasz
vargalex #12507 üzenetére
Szia!
A kliens oldali kikerülés nem probléma, sőt inkább kihasználható lehetőségként hangzik. Otthoni környezetről van szó, a másik gépet alap szintű tudással rendelkezők használják, garázdálkodás nem várható.
Ha szűrésekkel túlzottan leszűkíteném a netezési tartományt, akkor legfeljebb feltelepítek egy újabb böngészőt, és abban beállítok egy DNS-t. -
Headless
őstag
válasz
PociAti #12504 üzenetére
Luciból is újra tudod indítani a dnsmasq-ot Rendszer/rendszerindítás dnsmasq restart.
ssh-n pedig így
/etc/init.d/dnsmasq restarttűzfallal való tiltás pedig így.
Persze még megszabhatod az src IP-t is.
Ez könnyedén luciból is beállítható, nem kell iptablessel megcsinálni.Én most kiváncsiságból beállítottam ezt a dns szervert, semmi lassulást nem látok, 2ms ping van, mint az eredeti DNS-el. Egészesen sok reklám tiltva van, sokszor az adblock-nak már nem is jut mit tiltani, ahol eddig mindig volt
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #12504 üzenetére
Közben úgy tűnik megtaláltam a választ a kérdésemre (dnsmasq újraindítása) ezen az oldalon:
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/dhcp.dnsmasqkillall dnsmasq
/etc/init.d/dnsmasq start
vagy esetleg ez is működhet:
/etc/init.d/dnsmasq restart -
PociAti
őstag
válasz
Headless #12503 üzenetére
Kösz a választ, próbáltam mondatról-mondatra értelmezni a leírtakat, néhol még magas.
- DNS-en keresztül netezésről rossz tapasztalataim voltak (bosszantóan lassult a sebesség).
- Facebook tiltására hol van példa, merre keressem? (Mit kell engedélyezni?)
Én korábban az openwrt-ben (kevés sikerrel) itt próbálkoztam: Hálózat / Tűzfal / Egyéni szabályok (pl.: iptables -A INPUT -s 94.245.104.73 -j DROP).- Viszont úgy néz ki a dnsmasq-val sikerült a főbb célt elérni
Ide kapcsolódó kérdés: az dnsmasq beállításainak feldolgozását hogyan tudom legegyszerűbben alkalmazni.?(Melyik szolgáltatást kellene újraindítani hozzá, mi a parancs, amit ssh-n ki kell ehhez adni?)
-
Headless
őstag
válasz
PociAti #12501 üzenetére
Kulcsszó alapján való tiltást felejtsd el. Facebook tiltásra van példa a routerben, csak engedélyezni kell, és annak mintájára tudsz létrehozni sajátot is. Viszont IP alapján kell akkor tiltanod, és fix IP-t beállítani mindkét oprendszeren, az egyik felé engeded a többi felé tiltod. a Reklámok szűrésére meg próbálj keresni valami reklám mentes DNS szervert.
Például openDNS:
208.67.222.222
208.67.220.220Ha ezzel problémáid vannak, vannak oldalak amik nem nyilnak meg, Akkor töröld ki a statikus dns-t amit beírtál, és a dnsmasq konfigban (/etc/dnsmasq.conf) írj be dolgokat.pl:
address=/facebook.com/127.0.0.0Ez neked nem lesz jó mert nem tesz kivételt, az eszközök között. A facebook-ra a tűzfalat használd, és csak bizonyos ip-re tíltsd de reklám mehet mindenhol.
kungzi: Továbbra sincs hardveres NAT és nem is lesz. Ha ennyire szükséged van arra a sebességre akkor marad a gyári fw.
-
kungzi
veterán
digi 500-as nethez még mindig csak a gyári firmware a jó? Hardware-s nat miatt, vagy micsoda miatt?
-
PociAti
őstag
Sziasztok, tűzfallal kapcsolatban kérném a szakértők tanácsát.
Van egy, a topikban szereplő wdr3600-as routerem és kb. fél éve elégedetten használom Suste rendszerével (OpenWrt BB 14.07), bár szolgáltató miatt beüzemelése kissé döcögősen ment.Hogyan tudnám leghatékonyabban blokkolni azokat a domain-eket, amiket nem akarok látni? Olyanokra gondolok, mint facebook, google hirdetések, és tucatnyi egyéb hirdetési oldalt.
A helyzetet egy kicsit bonyolítja, hogy routerre 2 PC csatlakozik, az enyémen Ubuntu van, a másikon win7 (annak kéne látnia facebookot).
Az elképzelésem az, hogy minél korábban szűrni szeretném a kéretlen tartalmakat, lehetőleg már a routernél, amennyiben ez nem terhelné le túlzottan. Hab lenne a tortán, ha kulcsszavak alapján is tiltani lehetne a tartalmat (pl. adverts, hirdetes, sex, game, stb.).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged